• Tartalom

72/2016. (XII. 23.) HM utasítás

72/2016. (XII. 23.) HM utasítás

az önkéntes tartalékosok területvédelmi feladatokra történő felkészítését végző szervezetek átalakításával és a területvédelem járási szintű feladatrendszerével összefüggő szervezési feladatokról, valamint egyes honvédelmi miniszteri utasítások módosításáról1

2017.01.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja és a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) Hadrendje szerinti szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédségi szervezetek) terjed ki.

2. Az önkéntes tartalékosok területvédelmi feladatokra történő felkészítését végző szervezetek átalakításával kapcsolatos feladatok

2. § (1) Az önkéntes tartalékosok területvédelmi feladatokra történő egységes rendszerben történő felkészítése az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (a továbbiakban: MH HFKP) feladatrendszerébe kerül. Az önkéntes területvédelmi tartalékos állomány felkészítését végző szervezeti elemek a (3)–(12) bekezdésben nevesített szervezetek székhelyén az MH HFKP telephelyeként működnek tovább.

(2) Az (1) bekezdés szerinti feladatbővítéssel egyidejűleg a (3)–(12) bekezdésben nevesített szervezetek feladatrendszeréből az önkéntes területvédelmi tartalékos állomány felkészítésének feladatai törlésre kerülnek.

(3) Az MH 25. Klapka György Lövészdandár létszáma a (2) bekezdés szerinti feladatokat ellátó személyi állománya azonos szervezeti és feladatrendszerrel történő áthelyezésével módosul.

(4) Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár létszáma a (2) bekezdés szerinti feladatokat ellátó személyi állománya azonos szervezeti és feladatrendszerrel történő áthelyezésével módosul.

(5) Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred létszáma a (2) bekezdés szerinti feladatokat ellátó személyi állománya azonos szervezeti és feladatrendszerrel történő áthelyezésével módosul.

(6) Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred létszáma a (2) bekezdés szerinti feladatokat ellátó személyi állománya azonos szervezeti és feladatrendszerrel történő áthelyezésével módosul.

(7) Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred létszáma a (2) bekezdés szerinti feladatokat ellátó személyi állománya azonos szervezeti és feladatrendszerrel történő áthelyezésével módosul.

(8) Az MH Bakony Harckiképző Központ létszáma a (2) bekezdés szerinti feladatokat ellátó személyi állománya azonos szervezeti és feladatrendszerrel történő áthelyezésével módosul.

(9) Az MH Béketámogató Kiképző Központ létszáma a (2) bekezdés szerinti feladatokat ellátó személyi állománya azonos szervezeti és feladatrendszerrel történő áthelyezésével módosul.

(10) Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis létszáma a (2) bekezdés szerinti feladatokat ellátó személyi állománya azonos szervezeti és feladatrendszerrel történő áthelyezésével módosul.

(11) Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred létszáma a (2) bekezdés szerinti feladatokat ellátó személyi állománya azonos szervezeti és feladatrendszerrel történő áthelyezésével módosul.

(12) Az MH Altiszti Akadémia (a továbbiakban: MH AA) létszáma a (2) bekezdés szerinti feladatokat ellátó személyi állománya azonos szervezeti és feladatrendszerrel történő áthelyezésével módosul.

(13) Az (1)–(12) bekezdés szerinti átalakítással érintett MH hadrendjébe tartozó szervezetek felépítését úgy kell megtervezni és kialakítani, hogy az azok állománytábláiban az átalakítás napján meghatározott együttes létszámkeretek nem haladhatják meg az átalakítást megelőző napon meghatározott létszámkereteket.

3. A katonai sportolók felkészítésével, hazai és nemzetközi katonai versenyek szervezésével összefüggő szervezési feladatok

3. § Az MH HFKP feladatrendszerébe kerül a hazai és nemzetközi katonai sport versenyek szervezésével, az MH nemzetközi katonai sportkapcsolatokból adódó feladatok ellátásával és a katonasportolók felkészítésével összefüggő feladatrendszer, valamint a 2023. évi Nemzetközi Katonai Világjátékok hazai megrendezésével kapcsolatos tárcát érintő feladatrendszer szakmai koordinációja. Ehhez kapcsolódóan a katonasportolók tevékenységének az MH népszerűsítését a katonai pálya iránti érdeklődés növelését, a honvédelmi ágazat honvédelmi nevelési, pályára irányítási és toborzó tevékenységének erősítését célzó feladatrendszer. Ezzel egyidejűleg létszáma módosul, és szervezetében egy új szervezeti elem kerül kialakításra.

4. Az önkéntes tartalékosok járási szintű területvédelmi feladataival és a honvédelmi felkészítést érintő szervezetátalakítás II. ütemével összefüggő szervezési feladatok

4. § (1) Az MH HFKP feladatrendszerébe kerül a járás területén ellátandó területvédelemi és az arra felkészített önkéntes tartalékosok által ellátandó területvédelmi feladatok egységes rendszerben történő végrehajtásával és különleges jogrendben történő irányításával kapcsolatos feladatrendszer, ezzel egyidejűleg létszáma módosul, és szervezetében 197 új járási szervezeti egység kerül kialakításra.

(2) A Honvéd Vezérkar főnökének (a továbbiakban: HVKF) közvetlen szolgálati alárendeltségébe tartozó MH AA és az MH Ludovika Zászlóalj (a továbbiakban: MH LZ) az MH HFKP parancsnok szolgálati alárendeltségébe kerül.

5. Az utasításban meghatározottakkal összefüggő szervezési feladatok

5. § (1) A szervezési tevékenység, időszak

a) kezdete: az utasítás hatálybalépését követő nap,

b) befejezése: 2017. május 31.

(2) Az átalakítás következtében az új szervezeti rend szerinti működés kezdő napja

a) a 2. és 3. §-ban és a 4. § (1) bekezdésében meghatározottakat érintően az utasítás hatálybalépését követő hónap első napja,

b) a 4. § (2) bekezdésében meghatározottakat érintően az utasítás hatálybalépését követő hónap tizenötödik napja.

(3) Az átalakítás következtében esetlegesen kiválók felmentése kezdetének vagy az átszervezéssel összefüggésben a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 46. § (1) bekezdés k), p) és r) pontja szerint az érintett állomány rendelkezési állományba helyezésének legkorábbi időpontja megegyezik az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott nappal, legkésőbbi időpontja a szervezési időszak utolsó napja.

6. Az utasításban meghatározott feladatok végrehajtásának irányítása

6. § Az átalakítás során az MH Hadrendjébe tartozó katonai szervezetek feladatrendszerének módosítására a honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól szóló 80/2011. (VII. 29.) HM utasítás [a továbbiakban: 80/2011. (VII. 29.) HM utasítás] 11/A. §-át kell alkalmazni.

7. Működési alapokmányok előkészítése

7. § Az MH HFKP, az MH AA és az MH LZ az alapító okirataik módosításának előkészítését a 80/2011. (VII. 29.) HM utasítás 6/A. §-a alapján végzik el, és azokat az utasítás hatálybalépését követő második munkanapig megküldik a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) részére. Az okiratok véleményeztetését, pontosítását és jóváhagyásra történő felterjesztését a HM TKF az utasítás hatálybalépését követő ötödik munkanapig végzi el.

8. § (1) A 80/2011. (VII. 29.) HM utasítás rendelkezésein felül a 2–4. §-okban nevesített MH hadrendjébe tartozó szervezetek állománytáblájának módosítását a HVKF feladatszabása alapján – a (4) bekezdésben meghatározottak kivételével – a munkaköri jegyzékekről, az állománytáblákról és a létszámgazdálkodásról szóló 13/2014. (II. 14.) HM utasítás [a továbbiakban: 13/2014. (II. 14.) HM utasítás] 12. § (2) bekezdése alapján kerül előkészítésre.

(2) A 3. §-ban meghatározott feladatok végrehajtásához szükséges új beosztások rendszeresíthetősége érdekében a Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) Haderőtervezési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HTCSF) csoportfőnöke a HVK Személyzeti Csoportfőnökséggel együttműködve az MH hadrendjébe tartozó szervezetek tartósan üres beosztásai törlésére vonatkozó javaslatát az utasítás hatálybalépését követő második munkanapig terjeszti fel a HVKF részére.

(3) A HVKF az utasítás hatálybalépését követő tizedik munkanapig intézkedik a 3. §-ban meghatározott feladatok végrehajtásához szükséges, az MH hadrendjébe tartozó szervezetek tartósan üres beosztásainak törlésére.

(4) A (3) bekezdés szerint érintett MH hadrendjébe tartozó szervezetek tartósan üres beosztásainak törlését, valamint a 2–4. §-ban meghatározott feladatok végrehajtásához szükséges változásokat tartalmazó állománytábla-helyesbítő ívek a 13/2014. (II. 14.) HM utasítás 12. § (2) bekezdés b)–d) pontjaitól eltérően az 5. § (2) bekezdése szerinti új szervezeti rendnek megfelelő működés kezdő napját megelőző hónap huszonötödik napjáig kerülnek kiadásra.

(5) A 2–4. § szerinti állománytábla-helyesbítő ívek hatálybalépésének időpontja megegyezik az 5. § (2) bekezdése szerinti új szervezeti rendnek megfelelő működés kezdő napjával.

(6) A HM TKF a 2–4. §-ban nevesített és a (3) bekezdés szerinti üres beosztások törlésével érintett MH hadrendjébe tartozó szervezetek állománytábláinak módosításáról állománycsoportonkénti cím, alcím, szervezet szerinti bontásban a HVK HTCSF adatszolgáltatása alapján az új állománytábla, illetve a helyesbítői ívek kiadását követő tizedik munkanapig összesített adatszolgáltatást teljesít a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) részére.

8. Az utasításban meghatározottakkal összefüggő egyéb feladatok

9. § (1) A 2–4. § szerinti MH hadrendjébe tartozó szervezetek parancsnokai

a) összeállítják az utasításban meghatározott feladatokhoz kapcsolódó költségvetési tervezési időszakonkénti forrásigényeket, és azokat az utasítás hatálybalépését követő hónap tizenötödik napjáig megküldik a HM VGH részére, és

b) a szervezetük meglévő infrastrukturális és elhelyezési kapacitásainak felhasználásával tervezik az utasításban meghatározott feladatrendszer változásokkal összefüggésben jelentkező infrastrukturális és elhelyezési feladatokat.

(2) A 2. § szerinti MH hadrendjébe tartozó szervezetek parancsnokai a szervezetek jóváhagyott elemi költségvetését felülvizsgálják, és az utasítás hatálybalépését követő tizedik munkanapig kezdeményezik

a) a honvédelmi szervezetek saját hatáskörű előirányzat-átcsoportosításának rendjéről szóló 34/2014. (IV. 30.) HM utasítás (a továbbiakban: 34/2014. HM utasítás) szerint a szükséges előirányzatok átcsoportosítását és

b) a 13/2014. (II. 14.) HM utasítás 20. §-ában meghatározottak szerint az engedélyezett költségvetési létszám módosítását.

(3) A HM VGH főigazgatója

a) a (2) bekezdés a) pontja szerinti címek, alcímek és a b) pontban nem nevesített kiemelt előirányzatok közötti előirányzat-átcsoportosítási javaslatokat felülvizsgálja, és – a b) pontban meghatározottak kivételével – záradékával ellátva, pótelőirányzat-igény nélkül, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 30. § (3) bekezdése, 33. § (3) bekezdése és 35. §-a, továbbá az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 35. § (1) bekezdése, 41. §-a és 43. §-a alapján a HM fejezet 2016. évi költségvetési előirányzataiban szereplő címek, alcímek és az a) pontban nem nevesített kiemelt előirányzatok közötti előirányzat-átcsoportosítási javaslatotokat a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár útján jóváhagyásra felterjeszti a HM közigazgatási államtitkára (a továbbiakban: HM KÁT) részére,

b) az a) pontban meghatározottak kivételével a 34/2014. HM utasítás 2. § d) pontja alapján rendezi az utasításban meghatározott feladatokhoz szükséges személyi juttatások, munkaadókat terhelő járulékok, szociális hozzájárulási adó, ellátottak pénzbeli juttatásai kiemelt előirányzatokat, valamint pénzügyi jellegű dologi kiadások előirányzatokat érintő előirányzat-átcsoportosításokat, és

c) a HM KÁT által történő jóváhagyás után az engedélyezett előirányzat-átcsoportosításokat bejelenti a Magyar Államkincstár részére, annak érdekében, hogy a 2–4. §-ban nevesített, az MH hadrendjébe tartozó szervezetek folyamatos működőképessége biztosított legyen.

9. Záró rendelkezések

10. § Ez az utasítás 2016. december 31-én lép hatályba.

11. § (1) Az utasításban meghatározott feladatok végrehajtását HM KÁT és a HVKF együttes intézkedésben szabályozza, amelynek tervezetét a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője az utasítás hatálybalépését követő tizenötödik napig készíti elő.

(2) Az (1) bekezdés szerinti HM KÁT–HVKF együttes intézkedés tartalmazza

a) ezen utasítás szerinti feladatátadások következtében a munkáltatói jogkörök jogutódlásával, az átadás-átvételkor folyamatban lévő ügycsoportokkal és az azokhoz kapcsolódó jogutódlással kapcsolatos szabályokat,

b) ezen utasítás szerinti szervezési időszakot érintő, a készenlét fenntartásának és fokozásának rendszerével összefüggő eljárásrendet,

c) az éves és havi munkatervek pontosításával és a tervezett feladatok megvalósulásának nyomon követésével összefüggő feladatokat és

d) ezen utasítás hatálya alá tartozó honvédségi szervezeteknek az utasítás rendelkezéseihez kapcsolódó további szakfeladatait.

(3) Az utasítás végrehajtásával összefüggő feladatok átadása következtében szükségessé váló közjogi szervezetszabályozó eszközök módosításainak tervezeteit az azok kidolgozásáért felelős honvédségi szervezetek az utasítás hatálybalépését követő hónap első napjáig előkészítik és megküldik a HM Jogi Főosztály részére.

(4) A HVKF a 8. § (2)–(4) bekezdésben meghatározott eljárásrendnek megfelelően – az 5. § (2) bekezdése szerinti új szervezeti rendnek megfelelő működés kezdő napját követő hónap első napja és 2017. május 26. között – külön parancsban intézkedik a 4. § (1) bekezdésében meghatározott feladatok végrehajtása érdekében szükséges beosztások módosítására és az azzal összefüggésben jelentkező létszám biztosítására.

(5) Az MH HFKP szervezetében kialakításra tervezett kilenc új önkéntes tartalékos kiképző század tervezett létszámára és helyőrségére vonatkozó javaslatát a HVKF a HM KÁT útján 2017. március 31-ig terjeszti fel a miniszter részére.

12–15. §2

16. § Ez az utasítás 2017. június 30-án hatályát veszti.

1–4. melléklet a 72/2016. (XII. 23.) HM utasításhoz3

1

Az utasítás a 16. § alapján hatályát vesztette 2017. június 30. napjával.

2

A 12–15. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

Az 1–4. melléklet a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére