• Tartalom

9/2016. (X. 17.) OBH utasítás

9/2016. (X. 17.) OBH utasítás

az európai jogi szaktanácsadói hálózatról

2022.03.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 76. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva az európai jogi szaktanácsadói hálózat tagjainak megbízásáról, a megbízás megszűnéséről, a tagok jogairól és kötelezettségeiről a következő normatív utasítást adom ki:

1. A szabályzat célja

1. § A normatív utasítás (a továbbiakban: szabályzat) célja, hogy az európai jogi szaktanácsadói hálózat (a továbbiakban: szaktanácsadói hálózat) hatékonyan elősegítse az európai uniós jog megfelelő alkalmazását a magyar igazságszolgáltatási rendszerben, a bírák a szaktanácsadó kollégáik speciális ismereteire támaszkodva alkalmazzák az uniós joganyagot, megismerjék az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatát a tagállamok közötti igazságügyi együttműködés és koordináció megerősítése és fokozása érdekében.

2. A szabályzat hatálya

2. § A szabályzat hatálya a Kúriára, az ítélőtáblára és a törvényszékre (a továbbiakban: bíróság), továbbá az Országos Bírósági Hivatalra (a továbbiakban: OBH) terjed ki.

3. A szaktanácsadói hálózat

3. § (1) A szaktanácsadói hálózat a bírák központi, szakmai önigazgatással rendelkező szerveződése.

(2) A hálózat tagjai a regionalitás elvén alapulva a szabályzat szerint meghatározott illetékességi területen, valamint a Kúrián működnek.

(3) A szaktanácsadói hálózat tagja:

a) az európai jogi szaktanácsadó (a továbbiakban: szaktanácsadó);

b) a szaktanácsadók koordinátora (a továbbiakban: koordinátor);

c)1 a koordinátor öt helyettese (a továbbiakban: koordinátor-helyettes).

(4) A szaktanácsadói hálózat tagjai megbízatásukat pályázat útján nyerik el.

(5) A koordinátor és a koordinátor-helyettes egyúttal szaktanácsadói megbízatást nem kaphat.

4. A szaktanácsadó jogállása és megbízása

4. § (1)2 A szaktanácsadó az 1. mellékletben meghatározott, egyetlen illetékességi területre kap megbízást.

(2) A Kúria szaktanácsadóját a Kúria elnöke a 8. §-ban foglalt módon bízza meg.

(3) A szaktanácsadót – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – az OBH elnöke pályázat útján bízza meg.

(4)3 A (2) bekezdésen túl a szaktanácsadói helyek számát a Fővárosi Törvényszék és az ítélőtáblák, valamint a közigazgatási kollégiummal rendelkező törvényszékek illetékességi területei szerint, ügyszakonként a létszámkeret alsó és felső határának megjelölésével az 1. melléklet tartalmazza.

(5) Az adott illetékességi területhez tartozó törvényszékek hatáskörére, illetékességére, bírói létszámára, valamint az európai joggal kapcsolatos munkájára figyelemmel az OBH elnöke az 1. mellékletben meghatározott létszámkeret felső határán túli további szaktanácsadói helyek engedélyezésére, szaktanácsadói pályázat kiírására jogosult. E jogkör az OBH elnökét abban az esetben is megilleti, ha adott szaktanácsadói tevékenység a 9. § (1) bekezdés g) pontja alapján folytatható.

(6) Az OBH elnöke a szaktanácsadói helyeket az 1. mellékletben meghatározott illetékességi területek, illetve az egyes ügyszakok között határozott időre átcsoportosíthatja.

5. § (1) Szaktanácsadói feladattal bízható meg az a bíró, aki:

a) az európai jog területén magas szintű elméleti és gyakorlati ismeretekkel és

b) az Európai Unió hivatalos nyelveinek valamelyikéből (kivéve a magyar nyelv) legalább középfokú, államilag elismert komplex (korábban C típusú) nyelvvizsgával és megfelelő nyelvtudással

rendelkezik.

(2) Nem bízható meg szaktanácsadói feladattal az a bíró:

a) aki fegyelmi büntetés hatálya alatt áll;

b) akinek a koordinátor vagy valamelyik koordinátor-helyettese a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti hozzátartozója.

6. § (1) A szaktanácsadói pályázatot – a 4. § (2) bekezdésében foglalt kivétellel – az OBH elnöke írja ki és teszi közzé a Bírósági Közlönyben, a bíróságok honlapján, valamint a bíróságok központi intranetes honlapján. A pályázatot 30 napra kell közzétenni. A pályázatban meg kell határozni a pályázattal érintett illetékességi területet, illetve az ügyszak szerinti szakterületet.

(1a)4 A pályázati kiírás pályázati határidőként a munkáltatói jogkört gyakorló bírósági elnökhöz, az OBH-ba beosztott bíró esetében az OBH elnökéhez benyújtás napját tartalmazza.

(2)5 A pályázathoz a 3. melléklet szerinti szakmai önéletrajzot, a nyelvismeretet, valamint amennyiben azzal a pályázó rendelkezik, a szakjogászi és egyéb szakirányú végzettséget, tudományos fokozatot igazoló dokumentumokat kell csatolni. A pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy az 5. § (2) bekezdésben foglalt kizáró ok vele szemben nem áll fenn.

(2a)6 A pályázatot – a bíróságok igazgatásáról rendelkező szabályzatról szóló 6/2015. (XI. 30.) OBH utasítás (a továbbiakban: igazgatási szabályzat) 202. § k) pontjában meghatározott szolgálati út szerinti felettes vezetők egyidejű tájékoztatása mellett – a munkáltatói jogkört gyakorló bírósági elnökön keresztül, az OBH-ba beosztott bíró esetében a szervezeti egység vezetőjén keresztül kell az OBH elnökéhez benyújtani. A pályázati kiírásban szereplő határidő után benyújtott pályázatot a munkáltatói jogkör gyakorlója elutasítja, erről a pályázót írásban tájékoztatja.

(2b)7 A hiányos pályázatot benyújtó pályázót a munkáltatói jogkört gyakorló bírósági elnök, az OBH-ba beosztott bíró esetében az OBH elnöke, öt napos határidővel felhívja a hiányok pótlására, amelynek elmulasztása esetén a pályázatot elutasítja, erről a pályázót írásban tájékoztatja.

(2c)8 A pályázat OBH elnökéhez való továbbítását megelőzően a bíróság elnöke és a pályázó beosztási helye szerinti ügyszak kollégiumvezetője véleményt nyilvánít arról, hogy a pályázatot támogatja-e. A kollégiumvezetői vélemény beszerzése a bírósági elnök feladata. A munkáltatói jogkört gyakorló bírósági elnök 5 napon belül továbbítja a pályázatot az OBH elnökéhez.

(3) Szaktanácsadóként elsősorban a pályázattal érintett illetékességi területen dolgozó bírákat kell megbízni.

7. § (1)9 A pályázatot a koordinátor és az ügyszaknak megfelelő koordinátor-helyettes értékeli, szükség szerint a pályázót meghallgatja. A meghallgatáson az OBH elnöke által kijelölt, OBH-ba beosztott bíró tanácskozási joggal vesz részt.

(2) A pályázatot a pályázati határidő lejártától számított 30 napon belül kell értékelni. A koordinátor az értékelést követő 8 napon belül tesz indokolással ellátott javaslatot az OBH elnöke számára. Az OBH elnöke a javaslat megérkezésétől számított 10 napon belül dönt.

(3) Az elbírálás eredményét az OBH elnöke 8 napon belül közli a pályázóval írásban, a munkáltatói jogokat gyakorló bíróság elnökének, valamint a koordinátornak egyidejű értesítése mellett.

(4) A szaktanácsadói megbízás időtartama három év. A megbízás a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (a továbbiakban: Bjt.) 29. § (2) bekezdése alapján központi igazgatási feladatok végrehajtására szól.

5. A Kúriai szaktanácsadók megbízásának eltérő szabályai

8. § (1) A Kúria szaktanácsadóit az alábbi eltérésekkel kell megbízni:

a) a szaktanácsadót a Kúria elnöke bízza meg a Kúria bírái közül, és döntéséről tájékoztatja az OBH elnökét;

b) a pályázatot a Kúria elnöke írja ki;

c) a pályázatot a Kúria elnökéhez kell benyújtani;

d) a pályázatot a Kúria elnöke bírálja el az adott ügyszak kollégiumvezetője előzetes véleményének bekérését követően.

(2) A Kúriai szaktanácsadói esetében az OBH elnökének e szabályzat szerinti feladatkörében a Kúria elnöke jár el.

6. A szaktanácsadói megbízás megszűnése

9. § (1) A szaktanácsadói megbízás megszűnik:

a) a bírói szolgálati jogviszony megszűnésével;

b) a határozott idejű megbízás lejártával;

c) a megbízásról történő lemondással;

d) a megbízás visszavonásával;

e) ha az 5. § (2) bekezdés b) pontja szerinti összeférhetetlenség merül fel;

f) ha a szaktanácsadó fegyelmi büntetés hatálya alatt áll;

g) ha a szaktanácsadónak a szaktanácsadói helyek szempontjából más illetékességi terület alá tartozó bíróságra való áthelyezésére kerül sor, és az új szolgálati helye szerinti illetékességi területen nincs az adott ügyszakban üres szaktanácsadói hely, kivéve ha az OBH elnöke az érintett szaktanácsadó kérelmére – a koordinátor véleménye alapján – élni kíván a 4. § (5) bekezdésben írt, az 1. mellékletben szereplő létszámkeret felső határán túli szaktanácsadói hely engedélyezésének és a szaktanácsadó e helyre történő áthelyezésének jogával, vagy az OBH elnöke az érintett szaktanácsadó kérelmére – a koordinátor véleménye alapján – engedélyezi a szaktanácsadó eredeti illetékességi területen történő feladatellátását;

h) a szaktanácsadó koordinátori vagy koordinátor-helyettesi megbízásával;

i)10 a szaktanácsadó másik illetékességi területen történő szaktanácsadói megbízásával.

(2) A szaktanácsadó – a megszűnési ok felmerülését követően – haladéktalanul köteles bejelenteni a megbízási jogkör gyakorlójának, ha vele szemben az (1) bekezdés c)–h) pontjában meghatározott megszűnési ok áll fenn.

(3)11 A szaktanácsadói megbízás megszűnéséről a megbízási jogkör gyakorlója az (1) bekezdés c)–g) pontjában meghatározott esetekben határozatot hoz.

(4) A megbízó a szaktanácsadó megbízását visszavonhatja [(1) bekezdés d) pont], ha:

a) a szaktanácsadó megbízásának ellátásában 3 hónapot meghaladóan akadályoztatva van, különösen az OBH-ba, a Kúriára, az Igazságügyi Minisztériumba történő beosztás, külföldi tanulmányok, külföldi csereprogramban vagy ösztöndíjprogramban való részvétel miatt;

b) a szaktanácsadó a koordinátor írásbeli felhívására, a kézhezvételtől számított 10 napon belül nem, vagy nem megfelelően tesz eleget a jelen szabályzatban meghatározott kötelezettségének;

c) a szaktanácsadó a 11. § (3) bekezdés szerinti felkérést kellő indok nélkül nem fogadja el.

(5) A szaktanácsadó 3 hónapon túli akadályoztatásáról a tudomásszerzést követően haladéktalanul írásban tájékoztatja a koordinátort, egyben indokolt kérelmet terjeszthet elő a megbízás visszavonásának mellőzése mellett a megbízás szünetelése vagy a megbízás folytatása iránt.

(6) A megbízás visszavonására vagy visszavonásának mellőzésére a koordinátor tesz javaslatot a megbízó számára a (4) bekezdésben felsoroltakról való tudomásszerzését követő 15 napon belül.

10. § (1) A megbízás visszavonásáról vagy visszavonásának mellőzéséről az OBH elnöke dönt.

(2) A szaktanácsadói feladatokban akadályoztatás kiküszöbölésére az érintett szaktanácsadó kérelmére és a koordinátor javaslatára az OBH elnöke meghatározott időtartamra engedélyezheti a szaktanácsadó kizárólag elektronikus úton történő feladatellátását.

(3) A szaktanácsadói megbízás szünetelése esetén az OBH elnöke a koordinátor javaslatának beszerzése után – legfeljebb a helyettesítésre okot adó körülmény megszűnéséig terjedő időtartamra – a feladatellátást másik szaktanácsadó vagy – hozzájárulása esetén – más, a feladat ellátására alkalmas bíró kijelölésével biztosítja. A szaktanácsadói megbízás szünetelése legfeljebb 6 hónapig tart, amely időtartamot követően a szaktanácsadó feladatait ellátja, vagy az OBH elnöke a koordinátor kezdeményezésére a szaktanácsadói megbízást a 9. § (1) bekezdés d) pontja alapján visszavonhatja.

(4) A szaktanácsadó feladatellátására a (3) bekezdés alapján kijelölt és szaktanácsadói megbízással nem rendelkező bíró a feladat ellátásának idejére a 12. § (1)–(3) bekezdés szerinti pótlékban, valamint tárgyalási nap kedvezményben részesül.

(5) A megbízás megszűnésének időpontja:

a) a 9. § (1) bekezdés a) és b) pontjában foglalt esetben a szolgálati jogviszony megszűnésének, illetve a határozott idejű megbízás lejártának napja;

b)12 a 9. § (1) bekezdés c) pontja esetében a lemondástól számított 60. nap azzal, hogy a szaktanácsadó kérésére – a koordinátor véleményének ismeretében – a megbízó rövidebb lemondási időt is megállapíthat;

c) a 9. § (1) bekezdés d) pontjában foglalt esetben a megbízás visszavonásának napja;

d) a 9. § (1) bekezdés e) pontjában foglalt esetben az összeférhetetlenségi ok felmerülésének napja;

e) a 9. § (1) bekezdés f) pontjában foglalt esetben a fegyelmi büntetés jogerőre emelkedésének napja;

f) a 9. § (1) bekezdés g) pontja szerinti esetben a szaktanácsadó áthelyezésének napja;

g) a 9. § (1) bekezdés h) pontja szerinti esetben a koordinátori vagy koordinátor-helyettesi megbízás napja;

h)13 a 9. § (1) bekezdés i) pontja szerinti esetben az új szaktanácsadói megbízás kezdetének napja.

(6) Amennyiben a szaktanácsadó megbízása megszűnik, a helyére – az 1. mellékletben rögzített létszámkeretre figyelemmel – a koordinátor véleményének bekérése után az OBH elnöke dönt új pályázat kiírásáról.

7. Az európai jogi szaktanácsadó feladatai

11. § (1) A szaktanácsadó tevékenységét a bírói feladatainak ellátása mellett végzi. A szaktanácsadói feladatainak ellátása az ítélkezési tevékenységét nem hátráltathatja.

(2)14 A szaktanácsadó az alábbi alapvető feladatokat látja el:

a) illetékességi területén – a (2a) bekezdésben meghatározott kivétellel –

aa) jogi tanácsadást nyújt az európai jog alkalmazásának elméleti és gyakorlati kérdéseiben, az elsődleges és másodlagos jog szabályainak hatályához kapcsolódó, továbbá az előzetes döntéshozatali eljárást érintő bármely kérdésben;

ab) tevékenyen közreműködik az Európai Unió jogi struktúrájának, működésének, jogi aktusainak, az Európai Unió Tanácsa jogi eljárásainak, az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek és joggyakorlatának megismertetésében;

ac) támogatja az európai e-igazságszolgáltatási eszközök alkalmazásával, valamint a nyomtatványok kitöltéséhez szükséges ismeretek átadásával kapcsolatban a bírák és igazságügyi alkalmazottak munkáját;

b) részt vesz az éves szaktanácsadói konzultációkon és a kötelező képzéseken;

c) az OBH elnöke, a koordinátor vagy a munkáltatói jogokat gyakorló bíróság elnöke kérésére a szaktanácsadó köteles tájékoztatást adni az európai jog bíróságokat, igazságszolgáltatást, valamint a fontosabb anyagi és eljárási jogszabályokat érintő változásáról, továbbá az európai jog alkalmazása során ismétlődően felmerülő joggyakorlati kérdésekről;

d) ellátja mindazokat az európai jogi tárgyú feladatokat, melyekkel a megbízó megbízza.

(2a)15 Az OBH-ba beosztott bíró szaktanácsadóként a koordinátor és a szakági koordinátor-helyettes által meghatározott ügyekben látja el szaktanácsadói tevékenységét, valamint a velük egyeztetett módon és mértékben vesz részt konzultációkon és képzéseken.

(3) A szaktanácsadó felkérés alapján az alábbi feladatokat látja el:

a) közreműködik a bírák és az igazságügyi alkalmazottak európai jogi tárgyú központi oktatásában, előadóként, tananyagkészítőként részt vesz a Magyar Igazságügyi Akadémia (a továbbiakban: MIA) európai joggal kapcsolatos képzéseiben;

b) helyi és regionális oktatási rendezvényeken európai jogi témakörökben előadásokat tart;

c) közreműködik a bírósági fogalmazók részére szervezett európai jogi témájú tanulókörök és beszámolók megtartásában, valamint a jogi szakvizsgára való felkészítésükben;

d) részt vesz az unió jogalkotási folyamatát, az Európai Unió Bíróságának és az Emberi Jogok Európai Bíróságának fontosabb és magyar igazságszolgáltatást érintő döntéseit bemutató tájékoztató anyagok elkészítésében és aktualizálásában;

e) részt vesz az európai jogot érintő jogszabályok, jogharmonizációs előterjesztések véleményezésében.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott feladatok ellátásáért a szaktanácsadó külön díjazásban nem részesül.

8. A szaktanácsadót megillető kedvezmények és juttatások

12. § (1)16 A szaktanácsadó feladatai ellátása során az Európai Unió hivatalos nyelveit használja. A szaktanácsadó az Európai Unió hivatalos nyelveinek állami nyelvvizsgával (C típusú, legalább középfokú) igazolt ismeretéért a Bjt. 180. § (1) bekezdés a)–b) és (2) bekezdés a)–b) pontja szerinti idegennyelv-ismereti pótlékra jogosult.

(2)17 A szaktanácsadó – az OBH-ba beosztott szaktanácsadó kivételével – feladatai ellátásának időtartamára a Bjt. 181. § (1) bekezdése szerinti kiegészítő pótlékra jogosult, amelynek mértéke a Bjt. 181. § (2) bekezdésében foglaltakra figyelemmel az illetményalap 10 százaléka.

(3) A szaktanácsadót feladatai ellátásának időtartamára évi 4 tárgyalási nap kedvezmény illeti meg. Ha a feladatellátás nem az egész naptári évet érinti, a tárgyalási nap kedvezmény arányos része jár.

(4) Az OBH által meghirdetett külföldi tanulmányi ösztöndíjra, külföldi tanulmányútra és konferenciára, valamint a MIA-n szervezett idegen nyelvű és európai jogi tárgyú képzésre történő jelentkezés elbírálása során a szaktanácsadói megbízásnak jelentősége van.

9. Az európai jogi szaktanácsadó felügyelete, beszámolási kötelezettsége
és a szaktanácsadói hálózat nyilvánossága

13. § (1) A szaktanácsadó tevékenységének szakmai felügyeletét a koordinátor és az ügyszaknak megfelelő koordinátor-helyettes látja el.

(2) A szaktanácsadói hálózat szaktanácsadó tagja tevékenységével összefüggő kérelmét, javaslatát, észrevételét az ügyszak szerinti koordinátor-helyettes útján és a koordinátor közreműködésével juttatja el a címzetthez. A koordinátor a kérelmet, javaslatot, észrevételt véleményével ellátva továbbítja.

(3)18 A szaktanácsadó negyedévente, legkésőbb az adott negyedévet követő hónap 15., a negyedik negyedévben a tárgyévet követő év január 5. napjáig köteles beszámolni a koordinátornak és a munkáltatói jogokat gyakorló bíróság elnökének az adott negyedévben végzett szaktanácsadói munkájáról a 2. mellékletben foglalt tartalommal. A beszámolóhoz csatolni kell a 2. melléklet B) pont 4., 6., 8., 9., 15. és 18. sorszáma alatti tevékenységeket alátámasztó dokumentumokat.

(3a)19 Az OBH-ba beosztott szaktanácsadó a koordinátorral és a szakági koordinátor-helyettessel egyeztetett módon teljesíti beszámolási kötelezettségét.

(4) A szaktanácsadó a beszámolót a koordinátor számára az ügyszak szerint érintett koordinátor-helyettesen keresztül, a munkáltatói jogokat gyakorló bírósági elnök számára pedig az igazgatási szabályzat 202. § k) pontja szerinti szolgálati út betartásával, elektronikus úton juttatja el.

14. § (1) A szaktanácsadói hálózat működéséről szóló éves koordinátori beszámolónak a bíróságok központi intranetes honlapján történő közzétételéről az OBH elnökének jóváhagyását követően a koordinátor gondoskodik.

(2) A szaktanácsadó – az igazgatási szabályzat 202. § k) pontja szerinti szolgálati út betartásával – a beszámolót, úti beszámolót és egyéb szakmai anyagokat a koordinátorhoz elektronikus úton juttatja el, amelyeket a koordinátor haladéktalanul továbbít az OBH elnöke által kijelölt szervezeti egységhez.

(3) A tudásmegosztásról az OBH elnöke által kijelölt szervezeti egység gondoskodik.

(4) A bíróságok központi intranetes honlapján közzé kell tenni a koordinátor és helyettesei, valamint a szaktanácsadók nevét és elérhetőségét.

(5) A koordinátor gondoskodik a központi bírósági intranet szaktanácsadói hálózattal kapcsolatos adatainak naprakészségéről, haladéktalanul kezdeményezi a megváltozott adatok módosítását.

10. Az európai jogi szaktanácsadók koordinátora

15. § (1) A koordinátort az OBH elnöke bízza meg pályázat útján. A megbízás időtartama három év.

(2) Koordinátori feladattal bízható meg az a határozatlan időre kinevezett bíró, aki megfelel az 5. § (1) bekezdésében foglalt feltételeknek. Jelentősége van, ha a pályázó szaktanácsadói tapasztalattal rendelkezik.

(3)20 A pályázatot az OBH elnöke, a Kúria elnöke, a Kúria kollégiumvezetői vagy helyetteseik értékelik, valamint meghallgatják a pályázót.

(4) A pályázatot a pályázati határidő lejártától számított 45 napon belül kell elbírálni.

(5) Az elbírálás eredményét 8 napon belül a pályázóval írásban kell közölni, a pályázó felett munkáltatói jogokat gyakorló bíróság elnökének egyidejű értesítése mellett.

16. § (1) A koordinátor megbízatása megszűnik a 9. § (1) bekezdés a)–f) pontja szerinti esetekben. Az OBH elnöke a koordinátor megbízását különösen a tárgyévi koordinátori beszámoló megismerését követően, a koordinátori munkavégzés értékelése nyomán vonhatja vissza.

(2) Amennyiben a koordinátor megbízása megszűnik, a helyére a folyamatosság biztosítása érdekében 30 napon belül új pályázatot kell kiírni.

(3) A pályázat elbírálásáig a koordinátor feladatait az előre meghatározott helyettesítési rend szerint eljáró koordinátor-helyettes látja el.

17. § (1) A koordinátor feladata a szaktanácsadók tevékenységének irányítása és szervezése, a szaktanácsadók találkozóinak, képzéseinek levezetése, továbbá a szaktanácsadói hálózat képviselete, a szaktanácsadói hálózat intranetes oldala tartalmi szerkesztésének koordinálása és felügyelete.

(2) A koordinátor meghatározza a szaktanácsadói hálózat munkarendjét, ebben a kapcsolattartás és a feladatellátás módját.

(3) A koordinátor a szaktanácsadói hálózat munkarendjét és éves munkatervét megküldi az OBH és a Kúria elnökének, valamint közzéteszi a bíróságok központi intranetes honlapján.

(4) A koordinátor haladéktalanul bejelenti a megbízónak, ha valamelyik szaktanácsadó vagy koordinátor-helyettes nem tesz eleget kötelezettségeinek, feladatai ellátásában akadályoztatva van, vagy vele szemben megszűnési ok áll fenn.

18. § (1)21 A koordinátor a szaktanácsadói hálózat éves működéséről írásbeli beszámolót nyújt be az OBH elnökéhez a tárgyévet követő év február 20. napjáig. Az írásbeli beszámoló mintáját a 4. melléklet tartalmazza.

(2) Az írásbeli beszámoló a tárgyévre vonatkozóan tartalmazza:

a) a szaktanácsadói hálózat tagjainak megjelölését;

b) a szaktanácsadói hálózat tagjai részére szervezett, a szaktanácsadók által elnyert külföldi tanulmányutak és a részvételükkel lezajlott külföldi konferenciák rövid bemutatását;

c) a szaktanácsadók közreműködését a központilag szervezett bírósági képzéseken;

d) a szaktanácsadók közreműködését a regionális képzéseken, rendezvényeken és a hozzájuk tartozó bíróságokon folyó ítélkezési tevékenység segítésében és

e) utalást arra, ha valamely szaktanácsadó nem tett eleget beszámolási kötelezettségének vagy egyébként akadályoztatva van megbízásának ellátásában.

(3) A koordinátor a beszámolóval együtt megküldi a koordinátor-helyettesek és a szaktanácsadók éves hálózati tevékenységének értékelését.

(4) A koordinátor a Bjt. 181. § (1) bekezdése szerinti kiegészítő pótlékra jogosult, amelynek mértéke az illetményalap 30 százaléka.

(5) A koordinátorra egyebekben a szaktanácsadókra vonatkozó rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell.

11. Az európai jogi szaktanácsadók koordinátor-helyettesei

19. § (1)22 A koordinátor munkáját – a polgári-gazdasági, büntető-, közigazgatási, munkaügyi ügyszaknak, valamint az európai jogi szaktanácsadói titkári hálózatnak megfelelően – koordinátor-helyettes segíti.

(2) A koordinátor-helyettesek megbízására és a megbízás megszűnésére a 15. és 16. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni azzal, hogy a pályázat értékelésében a koordinátor is közreműködik.

(3) A koordinátort a koordinátor-helyettesek az általa meghatározott rendben helyettesítik. A helyettesítés rendjét a koordinátor megküldi az OBH elnökének, aki azt közzéteszi a bíróságok központi intranetes honlapján. A koordinátor a helyettesítési rend megváltoztatása esetén haladéktalanul, a törvénykezési szünetben történő helyettesítés rendjéről a törvénykezési szünet kezdetét megelőzően tájékoztatja az OBH elnökét.

(4) A koordinátor-helyettes a Bjt. 181. § (1) bekezdése szerinti kiegészítő pótlékra jogosult, amelynek mértéke az alapilletmény 20 százaléka.

(5) A koordinátor-helyettes a koordinátor által meghatározott módon segíti a 17. § (1)–(2) bekezdésben szereplő feladatok ellátását, ügyszak szerint közreműködik a szaktanácsadók beszámolóinak feldolgozásában. A koordinátor-helyettes a tárgyévet követő év január 20. napjáig az ügyszak munkájáról – a 18. § (2) bekezdés szerinti szempontok alapján – összefoglalót készít a koordinátornak.

(6) A koordinátor-helyettesre egyebekben a koordinátorra vonatkozó rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell.

12. A szaktanácsadói hálózat működtetésével kapcsolatos költségek viselése

20. § (1) A szaktanácsadói hálózat tagjait megillető, a munkáltató bíróságnál nem tervezett kiegészítő és idegennyelv-ismereti pótlék fedezetét a bíróság kérésére a jogosultság alapját igazoló kinevezési okiratok megküldésével az OBH a fejezeti kezelésű előirányzatok terhére átadja.

(2) A koordinátori ülésre, a szaktanácsadói konzultációra és a szaktanácsadók részére szervezett képzésre történő utazással kapcsolatos költség a szaktanácsadói hálózat tagjának szolgálati helye szerinti bíróságot, minden más költség az OBH-t terheli.

13. Átmeneti és záró rendelkezések

21. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)23

22. § (1) Az utasítás hatálybalépése az európai jogi szaktanácsadói hálózatról szóló szabályzatról szóló 7/2013. (VII. 22.) OBH utasítás alapján fennálló szaktanácsadói, koordinátori és koordinátor-helyettesi megbízásokat nem érinti.

(1a)24 Az egyes OBH utasításoknak az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló 2019. évi CXXVII. törvény hatálybalépésével összefüggő módosításáról szóló 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás (a továbbiakban: Módut.) hatálybalépésének25 időpontjában megbízással rendelkező közigazgatási ügyszakos szaktanácsadó ahhoz a törvényszékhez kapcsolódóan látja el a szaktanácsadói feladatát, amelynek illetékességi területén a Módut. hatálybalépésekor szolgálatot teljesít. A Módut. hatálybalépésének időpontjában megbízással rendelkező munkaügyi ügyszakos szaktanácsadó ahhoz az ítélőtáblához kapcsolódóan látja el a szaktanácsadói feladatát, amelynek illetékességi területén a Módut. hatálybalépésekor szolgálatot teljesít.

(2) Az utasítás hatálybalépésének időpontjában megbízással rendelkező szaktanácsadó a határozott idejű szaktanácsadói megbízásának lejártát követő időszakra nyújthat be ugyanarra az illetékességi területre újabb szaktanácsadói pályázatot.

23. §26

1. melléklet a 9/2016. (X. 17.) OBH utasításhoz27

Szaktanácsadói helyek eloszlása

1. Koordinátor: 1 fő.

2. Koordinátor-helyettes: 5 fő.

3. Szaktanácsadói helyek eloszlása (összesen 51–64 fő):

 

 

A

B

C

D

E

F

 

1.

Illetékességi terület

Összesen

Polgári-
gazdasági

Büntető

Közigazgatási

Munkaügyi

 

2.

Kúria

5

1

1

2

1

 

3.

Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi
Törvényszék nélkül

8–10

2–3

2–3

1

1

 

4.

Fővárosi Törvényszék

11–13

3–4

3–4

5

3

 

5.

Debreceni Ítélőtábla

5–7

2–3

2–3

0

1

 

6.

Győri Ítélőtábla

5–7

2–3

2–3

0

1

 

7.

Pécsi Ítélőtábla

5–7

2–3

2–3

0

1

 

8.

Szegedi Ítélőtábla

5–7

2–3

2–3

0

1

 

9.

Budapest Környéki Törvényszék Közigazgatási Kollégium

1

0

0

1

0

 

10.

Debreceni Törvényszék Közigazgatási Kollégium

1

0

0

1

0

 

11.

Győri Törvényszék Közigazgatási Kollégium

1

0

0

1

0

 

12.

Miskolci Törvényszék Közigazgatási Kollégium

1

0

0

1

0

 

13.

Pécsi Törvényszék Közigazgatási Kollégium

1

0

0

1

0

 

14.

Szegedi Törvényszék Közigazgatási Kollégium

1

0

0

1

0

 

15.

Veszprémi Törvényszék Közigazgatási Kollégium

1

0

0

1

0

 

16.

Összesen:

51–64

14–20

14–20

15

9

2. melléklet a 9/2016. (X. 17.) OBH utasításhoz28

A szaktanácsadó beszámolója és tevékenységének értékelése


A) A szaktanácsadó beszámolója


Szaktanácsadó neve:


Ügyszak:


Illetékességi terület:


Szolgálati hely:


Beszámolási időszak:

1. Tanácsadás

 

A jogkérdés leírása

Bíróság megnevezése*

Ügyszám megjelölése*

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

 

* Amennyiben rendelkezésre áll.

2. Szakmai anyag készítése

 

A szakmai anyag címe

1.

 

2.

 

3. Szakmai anyag véleményezése

 

A véleményezett szakmai anyag megjelölése

1.

 

2.

 

4. Szakmai anyag fordítása

 

A lefordított szakmai anyag címe

Mely nyelvről mely nyelvre történt a fordítás

1.

 

 

2.

 

 

5. Közérdekű információ megosztása a bírósági szervezeten belül

 

A közérdekű információ leírása

A megosztás időpontja

1.

 

 

2.

 

 

6. Jogszabály véleményezése

 

A véleményezett jogszabály megjelölése

A vélemény terjedelme (oldalszám)

1.

 

 

2.

 

 

7. Publikáció

 

A publikáció címe

Megjelenésének helye

Megjelenésének ideje

1.

 

 

 

2.

 

 

 

8. Előadás tartása kollégiumi ülésen

 

Az előadás címe

A kollégium megnevezése

Az előadás helyszíne

Az előadás időpontja

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

9. Előadás, prezentáció tartása szaktanácsadóknak, bíróknak, igazságügyi alkalmazottaknak

 

Az előadás címe

Az előadás helyszíne

Az előadás időpontja

1.

 

 

 

2.

 

 

 

10. Előadás tartása a bírósági szervezeten kívül

 

Az előadás címe

Az esemény megnevezése

Az előadás helyszíne

Az előadás időpontja

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

11. Idegen nyelvű konferencián, képzésen való részvétel Magyarországon

 

Az esemény megnevezése

Az esemény helyszíne

Az esemény időpontja

Az esemény nyelvének megjelölése

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

12. Idegen nyelvű előadás tartása

 

Az előadás címe

Az esemény megnevezése

Az előadás helyszíne

Az előadás időpontja

Az előadás nyelvének megjelölése

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

13. Jelentkezés külföldi útra*

 

A külföldi úttal érintett esemény megnevezése

Az esemény szervezője

Az esemény helyszíne

Az esemény időpontja

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 


* Minden külföldi útra jelentkezés 5 pontot ér, függetlenül annak eredményességétől.

14. Külföldi út

 

A külföldi úttal érintett esemény megnevezése

Az esemény szervezője

Az esemény helyszíne

Az esemény időpontja

Az eseményen beszélt idegennyelv

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

15. Nemzetközi kapcsolattartás

 

A nemzetközi szervezet megnevezése

Az elvégzett feladat megjelölése

1.

 

 

2.

 

 

16. Nemzetközi szervezetben betöltött vezető tisztség

 

A nemzetközi szervezet megnevezése

A vezető tisztség megjelölése

1.

 

 

2.

 

 

17. Nemzetközi kérdőív kitöltése

 

A nemzetközi kérdőívet kiküldő szervezet megnevezése

A kérdőív témája

1.

 

 

2.

 

 

18. A hálózat képzésén és szakági ülésen való részvétel*

 

A képzés megnevezése

A képzés helyszíne

A képzés időpontja

A részvételi napok száma

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

* Feltüntethető az Európai Jogi Szaktanácsadó Bírák Egyesületének rendezvényein való részvétel.

19. Fogalmazók európai jogi oktatása, beszámoltatása*

 

Az oktatott tárgy megjelölése

Az oktatás időpontja

A beszámoltatás időpontja

1.

 

 

 

2.

 

 

 

* Kizárólag európai jogi tantárgyból történő vizsgáztatás tüntethető fel.

20. EU-jogi szakvizsgáztatás, záróvizsgáztatás*

 

A vizsgatárgy megjelölése

A vizsga időpontja

1.

 

 

2.

 

 

* Kizárólag európai jogi tantárgyból történő vizsgáztatás tüntethető fel.

21. Egyéb szervezeti feladat elvégzése*

 

A szervezeti feladat megjelölése

1.

 

2.

 


* Szervezeti feladatnak minősül a magyar/nemzetközi EU jogi projekt előkészítésében, szervezésében, megvalósításában való részvétel. Folyamatos projekt esetén maximum 10 pont/hó adható.


Nem szükséges a negyedéves beszámolási időszakoknál havi bontásban új táblázatot kitölteni, egy táblázatban a teljes időszakra vonatkozó összes adat feltüntethető.




B) A szaktanácsadó tevékenységének értékelése

 

A

B

C

D

E

F

1.

Hónap

2.

Feladat megnevezése

Adható pontszám

Tervezett tevékenység

Megvalósult tevékenység

Önértékelés

Jóváhagyott pontszám

3.

Tanácsadás

3–10 pont

 

 

 

 

4.

Szakmai anyag készítése

5–10 pont

 

 

 

 

5.

Szakmai anyag véleményezése

3–5 pont

 

 

 

 

6.

Szakmai anyag fordítása

3–10 pont

 

 

 

 

7.

Közérdekű információ megosztása a bírósági szervezeten belül

1–5 pont

 

 

 

 

8.

Jogszabály véleményezése

5–10 pont

 

 

 

 

9.

Publikáció

30–60 pont

 

 

 

 

10.

Előadás tartása kollégiumi ülésen

10 pont

 

 

 

 

11.

Előadás, prezentáció tartása szaktanácsadóknak, bíróknak, igazságügyi alkalmazottaknak

10 pont

 

 

 

 

12.

Előadás tartása a bírósági szervezeten kívül

10 pont

 

 

 

 

13.

Idegen nyelvű konferencián, képzésen való részvétel Magyarországon

10 pont

 

 

 

 

14.

Idegen nyelvű előadás tartása

20 pont

 

 

 

 

15.

Külföldi út

10–100 pont

 

 

 

 

16.

Nemzetközi kapcsolattartás

5–10 pont

 

 

 

 

17.

Nemzetközi szervezetben betöltött vezető tisztség

20 pont

 

 

 

 

18.

Nemzetközi kérdőív kitöltése

10–20 pont

 

 

 

 

19.

A hálózat képzésén és szakági ülésen való részvétel

2 pont

 

 

 

 

20.

Fogalmazók európai jogi oktatása, beszámoltatása

5–10 pont

 

 

 

 

21.

Európai jogi szakvizsgáztatás, záróvizsgáztatás

2 pont

 

 

 

 

22.

Egyéb szervezeti feladat elvégzése

1–10 pont

 

 

 

 

23.

Összes pontszám:

 

 

 

 

 


A beszámolóban szereplő önértékelést a koordinátor-helyettes egyetértésével a koordinátor hagyja jóvá.

3. melléklet a 9/2016. (X. 17.) OBH utasításhoz

Szakmai önéletrajz


Név:     

Születési hely, idő:     

1. Szolgálati hely:     

2. Beosztás (polgári/büntető/közigazgatási/munkaügyi ügyszak és tárgyalt ügytípusok)

3. Végzettség:

3.1 Jogász

– egyetem, kar, helyszín:     

– diploma minősítése, megszerzésének éve:     

– jogi szakvizsga minősítése, megszerzésének éve:     

3.2 Szakjogász diploma:

– egyetem:     

– szak:     

– diploma minősítése, megszerzésének éve:     

3.3 Egyéb felsőfokú végzettség:

– egyetem:     

– szak:     

– diploma minősítése, megszerzésének éve:     

4. Tudományos fokozat:

– egyetem:     

– kutatási terület:     

– tudományos fokozat, megszerzésének éve:     

5. Korábbi munkahely(ek) (elnevezés, helyszín, munkakör, időszak):     

6. Egyéb joggyakorlat (elnevezés, helyszín, munkakör, időszak):     

7. Beosztások (bírósági fogalmazó – helyszín, időszak, bírósági titkár – helyszín, időszak, bíró – helyszín, időszak):

8. Bíróvizsgálatok (időpont, minősítés):     

9. Szakmai tevékenységek, tagságok (bírói tanács, egyesület, nemzetközi egyesület vagy szervezet, felvételi/ügyviteli/szakvizsgabizottság stb.):     

10. Egyéb szakmai tevékenység (pl. korábbi európai jogi szaktanácsadói tevékenység, instruktori tevékenység, részvétel jogszabálytervezetek véleményezésében, előkészítésében stb.):     

11. Oktatási tevékenység (kiemelten a jogi egyetemi oktatói tevékenység), előadások (helyszín, előadás/szeminárium/előadás elnevezése, időszak/időpont):     

12. Európai uniós jogot érintő publikációk (könyv/sajtótermék neve – cím, megjelenés időpontja):     

13. Egyéb tudományos tevékenység:     

14. Részvétel az európai jogi szaktanácsadók részére szervezett képzéseken:     

15. Nyelvismeret (idegen nyelv elnevezése, állami/egyéb nyelvvizsga szintje, típusa):     

16. Számítástechnikai ismeret (pl. ECDL–modulszám stb.):     

17. Külföldi tanulmányutak, konferenciák (helyszín, időpont, szervező, téma):     

18. Belföldi konferenciák, szemináriumok (helyszín, időpont, szervező, téma):     

19. Szakmai érdeklődés (témakör megjelölése, rövid kifejtése):     

20. Egyéb megjegyzés:     

21. A szaktanácsadói (koordinátori vagy koordinátor-helyettesi) tevékenységére vonatkozó tervek:     














Dátum


Aláírás

4. melléklet a 9/2016. (X. 17.) OBH utasításhoz29

Az Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózat koordinátori beszámolójának tartalmi elemei

1. A szaktanácsadói hálózat tagjai

1.1. Szaktanácsadók

1.1.1. Koordinátor-helyettesek

1.1.2. Szaktanácsadók szolgálati helye

1.1.3. ...... évben kinevezett új szaktanácsadók

1.1.4. Szaktanácsadói megbízási idő lejárta

1.1.5. Szaktanácsadói meghallgatások

1.2. A szaktanácsadók beszámolástételi kötelezettsége

2. A szaktanácsadói hálózat igazgatása

2.1. Koordinátori és szakági ülések

2.2. A koordinátor ...... évi munkatervének megvalósítása

3. A Hálózat kötelező képzései

4. Külföldi tanulmányutak és konferenciák, idegen nyelvű előadások és konferenciák

4.1. A szaktanácsadók külföldi útjai

4.2. Szaktanácsadók idegen nyelvű előadásai

4.3. Szaktanácsadók részvétele idegen nyelvű, Magyarországon szervezett konferenciákon, képzéseken

4.4. Részvétel magyar nyelvű, de nemzetközi/EU érintettségű képzésen

5. A szaktanácsadók közreműködése a regionális és a központi bírósági képzéseken

5.1. Szaktanácsadók által kezdeményezett regionális képzések

5.2. A szaktanácsadók előadói tevékenysége a ...... évben megrendezett központi bírósági képzéseken

5.3. A szaktanácsadók előadói tevékenysége ...... évben a bíróságon kívül megrendezett képzéseken

6. A szaktanácsadók közreműködése az ítélkezési tevékenységben

6.1. Polgári-gazdasági ügyszak

6.1.1. Kapcsolattartás a kollégiumokkal

6.1.2. Szaktanácsadás a polgári-gazdasági ügyszakban

6.1.3. A polgári-gazdasági ügyszakban felmerült kérdések

6.1.3.1. A polgári-gazdasági ügyszakban leggyakrabban felmerült kérdések

6.1.3.2. A polgári-gazdasági ügyszakban felmerült egyedi kérdések

6.2. Büntető ügyszak

6.2.1. Kapcsolattartás a kollégiumokkal

6.2.2. Szaktanácsadás a büntető ügyszakban

6.2.3. A büntető ügyszakban felmerült kérdések

6.2.3.1. A büntető ügyszakban leggyakrabban felmerült kérdések

6.2.3.2. A büntető ügyszakban felmerült egyedi kérdések

6.3. Közigazgatási ügyszak

6.3.1. Kapcsolattartás a kollégiumokkal

6.3.2. Szaktanácsadás a közigazgatási ügyszakban

6.3.3. A közigazgatási ügyszakban felmerült kérdések

6.3.3.1. A közigazgatási ügyszakban leggyakrabban felmerült kérdések

6.3.3.2. A közigazgatási ügyszakban felmerült egyedi kérdések

6.4. Munkaügyi ügyszak

6.4.1. Kapcsolattartás a kollégiummal

6.4.2. Szaktanácsadás a munkaügyi ügyszakban

6.4.3. A munkaügyi ügyszakban felmerült kérdések

6.4.3.1. A munkaügyi ügyszakban leggyakrabban felmerült kérdések

6.4.3.2. A munkaügyi ügyszakban felmerült egyedi kérdések

7. A szaktanácsadók részvétele a nemzetközi kapcsolattartásban

7.1. A hálózat tagjainak részvétele nemzetközi szervezetek munkájában

7.2. A hálózat tagjai által kitöltött nemzetközi kérdőívek

8. A szaktanácsadók egyéb tevékenysége

8.1. A szaktanácsadók oktatási tevékenysége

8.2. A szaktanácsadók ...... évben megjelent publikációi

8.3. Jogszabály-véleményezés

8.4. Szakmai anyagok készítése, véleményezése, fordítása

1

A 3. § (3) bekezdés c) pontja a 8/2017. (VII. 13.) OBH utasítás 9. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 4. § (1) bekezdése a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (4) bekezdése a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 14. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

4

A 6. § (1a) bekezdését a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 2. § (1) bekezdése iktatta be.

5

A 6. § (2) bekezdése a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. § (2a) bekezdését a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 2. § (3) bekezdése iktatta be.

7

A 6. § (2b) bekezdését a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 2. § (3) bekezdése iktatta be.

8

A 6. § (2c) bekezdését a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 2. § (3) bekezdése iktatta be, szövege a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 14. § (5) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 7. § (1) bekezdése a 6/2018. (VI. 29.) OBH utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 9. § (1) bekezdés i) pontját a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 4. § (1) bekezdése iktatta be.

11

A 9. § (3) bekezdése a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 10. § (5) bekezdés b) pontja a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 10. § (5) bekezdés h) pontját a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 5. § (2) bekezdése iktatta be.

14

A 11. § (2) bekezdése a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 11. § (2a) bekezdését a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 6. § (2) bekezdése iktatta be.

16

A 12. § (1) bekezdése a 16/2017. (XI. 30.) OBH utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

17

A 12. § (2) bekezdése a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

18

A 13. § (3) bekezdése a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 13. § (3a) bekezdését a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 8. § (2) bekezdése iktatta be.

20

A 15. § (3) bekezdése a 6/2018. (VI. 29.) OBH utasítás 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 18. § (1) bekezdése a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 9. §-ával megállapított szöveg.

23

A 21. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

24

A 22. § (1a) bekezdését a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 14. § (3) bekezdése iktatta be.

25

A hatálybalépés időpontja 2020. április 1.

27

Az 1. melléklet a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 14. § (4) bekezdésével megállapított, a 3/2022. (II. 26.) OBH utasítás 5. §-a szerint módosított szöveg.

28

A 2. melléklet a 4/2017. (IV. 11.) OBH utasítás 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére