• Tartalom

10/2017. (V. 19.) NGM rendelet

10/2017. (V. 19.) NGM rendelet

a nemzetgazdasági miniszter által adományozható elismerésekről szóló 1/2013. (I. 8.) NGM rendelet, valamint a bankkártya-elfogadó terminálok számának növeléséhez nyújtott támogatásról szóló 47/2016. (XII. 6.) NGM rendelet módosításáról1

2017.05.20.

Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 90. §-ában meghatározott feladatkörömben eljárva,

a 2. alcím tekintetében az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 1. melléklet I. alcím 14. pontjában és a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 90. § 2. és 14. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. A nemzetgazdasági miniszter által adományozható elismerésekről szóló 1/2013. (I. 8.) NGM rendelet módosítása

1. § A nemzetgazdasági miniszter által adományozható elismerésekről szóló 1/2013. (I. 8.) NGM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) E rendelet hatálya kiterjed:
a) a díj és az oklevél (a továbbiakban együtt: elismerés) adományozására javaslatot tevő személyre, valamint
b) a jelöltre és az elismerésben részesítettre.”

2. § Az R. 3. §-a a következő (1b) és (1c) bekezdéssel egészül ki:

„(1b) A szakképzés és felnőttképzés területén legalább öt éve eredményes, példamutató tevékenységet végző, a 2. § (2) bekezdésében meghatározott személy vagy szervezet szakmai elismerése céljából Szakképzésért és Felnőttképzésért Díj adományozható a Pedagógus Nap (június első vasárnapja) alkalmából. Az évente adományozható elismerések száma: 10 db.
(1c) A szakképzés és felnőttképzés területén kimagasló, példamutató oktatói szakmai tevékenységet végző, a 2. § (2) bekezdésében meghatározott személy vagy szervezet szakmai elismerése céljából Weszely Ödön Díj adományozható a Pedagógus Nap (június első vasárnapja) alkalmából. Az évente adományozható elismerések száma: 40 db.”

3. § Az R. 3. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó területen eredményes, példamutató tevékenységet végző, a 2. § (2) bekezdésében meghatározott személy vagy szervezet szakmai elismerése céljából Miniszteri Elismerő Oklevél adományozható március 15-e és október 23-a alkalmából. Az évente adományozható elismerések száma: 120 db.
(3) Az építőipar területén, az építésgazdaság fejlődése érdekében végzett kimagasló szakmai tevékenység elismerése céljából Építők Elismerő Oklevél adományozható az Építők Napja (június első vasárnapja) alkalmából. Az évente adományozható elismerések száma: 30 db.”

4. § Az R. 4. §-a a következő (5a) és (5b) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) A Szakképzésért és Felnőttképzésért Díjjal oklevél és – a minisztérium költségvetéséből biztosított – jutalom jár. A pénzjutalom összege a mindenkori kormánytisztviselői illetményalap 15-szöröse.
(5b) A Weszely Ödön Díjjal oklevél és – a minisztérium költségvetéséből biztosított – jutalom jár. A pénzjutalom összege a mindenkori kormánytisztviselői illetményalap 10-szerese.”

5. § Az R. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § (1) Az elismerés adományozására vonatkozó – a jelölt nevét, lakóhelyét (székhelyét, címét), az elismerés odaítélését megalapozó eredményt és részletes szakmai indokolást tartalmazó – javaslatot az elismerés adományozásának időpontja előtt legalább 45 nappal a miniszternek címezve – az 1. melléklet szerinti nyomtatványon – kell benyújtani a minisztériumhoz.
(2) A 3. §-ban meghatározott elismerések adományozására vonatkozó – a minisztérium személyügyekért felelős szervezeti egysége által összeállított – javaslatokat a minisztérium közigazgatási államtitkára rangsorolja.
(3) A minisztérium közigazgatási államtitkára előterjesztésére a miniszter dönt az elismerés adományozásáról.”

6. § Az R. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

7. § (1) Az elismerésre jelölt az adományozásról szóló kezdeményezés miniszteri döntésre való felterjesztését megelőzően tett, személyes adatai kezeléséhez hozzájáruló nyilatkozata hiányában elismerésben nem részesíthető.
(2) Az (1) bekezdés szerinti nyilatkozat formanyomtatványát a 2. melléklet tartalmazza.”

7. § Az R. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § A posztumusz elismerés átvételére a minisztérium közigazgatási államtitkára előterjesztésében megjelölt hozzátartozó jogosult.”

8. § Az R. 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

11. § (1) Nem részesíthető elismerésben az a személy, aki
a) jogerős büntetőítélet vagy fegyelmi büntetés hatálya alatt áll,
b) ellen büntetőeljárás, fegyelmi eljárás vagy etikai eljárás van folyamatban,
c) etikai büntetésben részesült, az etikai büntetést megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított egy évig.
(2) Méltatlanná válik az elismerésre az a személy, akit a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélt, vagy akit a bíróság jogerős ítélettel a közügyek gyakorlásától vagy – ha az elismerést foglalkozással összefüggő tevékenységért adományozta a miniszter – a foglalkozás gyakorlásától eltiltott. A méltatlanná vált személytől a miniszter az elismerést visszavonja.
(3) A miniszter az elismerésben részesített személyt az elismerésre méltatlanná nyilváníthatja, és azt visszavonhatja, ha az érintett személlyel szemben – az elismeréssel kapcsolatos tevékenységével összefüggésben – a bíróság jogerős marasztaló ítéletet hozott.
(4) Az elismerés adományozásáról, visszavonásáról szóló egyedi határozatot a minisztérium honlapján is közzé kell tenni. A határozat tartalmazza az elismerésben részesített nevét, természetes személy esetén munkahelyét és beosztását, az elismerés megnevezését, az elismerés adományozásának indokát és időpontját, az elismerés visszavonásának esetén annak tényét, indokát és időpontját.
(5) Az elismerés adományozásáról, visszavonásáról a minisztérium nyilvántartást vezet, amely tartalmazza az elismerésben részesített nevét, természetes személy esetén munkahelyét és beosztását, az adományozott elismerés megnevezését, az átadás időpontját, valamint az esetleges visszavonás indokát és időpontját.”

9. § (1) Az R. 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az R. a 2. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

10. § Az R.

a) 2. § (1) bekezdésében a „díjakat és szakmai elismeréseket” szövegrész helyébe az „elismeréseket” szöveg,

b) 3. alcím címében az „A díj és az elismerések” szövegrész helyébe az „Az elismerés” szöveg,

c) 8. §-ában az „A díjat és az elismeréseket” szövegrész helyébe az „Az elismeréseket” szöveg,

d) 9. §-ában a „díj vagy elismerés” szövegrész helyébe az „elismerés” szöveg, a „díj elnyerését” szövegrész helyébe az „elismerést” szöveg

lép.

11. § Hatályát veszti az R. 3. § (6) és (7) bekezdése.

2. A bankkártya-elfogadó terminálok számának növeléséhez nyújtott támogatásról szóló
47/2016. (XII. 6.) NGM rendelet módosítása

12. § A bankkártya-elfogadó terminálok számának növeléséhez nyújtott támogatásról szóló 47/2016. (XII. 6.) NGM rendelet 7. § (3) bekezdésében a „2017. május 31-ig” szövegrész helyébe a „2017. december 31-ig” szöveg lép.

3. Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 10/2017. (V. 19.) NGM rendelethez

Javaslat elismerés adományozására
(természetes személy esetén)
A nemzetgazdasági miniszter által adományozható elismerésekről szóló 1/2013. (I. 8.) NGM rendelet (a továbbiakban: R.) alapján a javasolt elismerés megnevezése:
Az elismerés adományozására javasolt neve:     
Születési helye:     
Születési ideje (év, hó, nap): .    
Anyja neve:     
Iskolai végzettsége:     
Jelenlegi munkahelye (szervezeti egység megnevezésével):     
Munkaköre vagy beosztása:     
Kormánytisztviselő/köztisztviselő/állami tisztviselő esetén besorolása:     
Lakóhelye:     
Értesítési telefonszáma és e-mail-címe:     
A jelölt korábban kapott kitüntetése, elismerése (állami kitüntetés és miniszteri elismerés):     
Az elismerés átadásának javasolt időpontja/alkalma:     
A javaslat indokolása (3–5 mondatban):
Tudomásul veszem, hogy az R. 4. § (6) bekezdése alapján a Miniszteri Elismerő Oklevélre a jelölt jutalmazásának fedezetét a miniszter irányítása alá tartozó szerv kezdeményezése esetén a szerv költségvetése biztosítja.
Dátum:
Javaslattevő aláírása:     
Javaslattevő neve:     
Javaslattevő munkaköre:     
Javaslattevő munkahelye:     
Javaslat elismerés adományozására
(nem természetes személy esetén)
Az R. alapján a javasolt elismerés megnevezése:
Az elismerés adományozására javasolt neve:     
Vezető tisztségviselője/képviselője:     
Székhelye/címe:    
Értesítési címe:     
Értesítési telefonszáma és e-mail-címe:     
A jelölt korábban kapott elismerése (miniszteri elismerés):     
Az elismerés átadásának javasolt időpontja/alkalma:     
A javaslat indokolása (3–5 mondatban):
Tudomásul veszem, hogy az R. 4. § (6) bekezdése alapján a Miniszteri Elismerő Oklevélre a jelölt jutalmazásának fedezetét a miniszter irányítása alá tartozó szerv kezdeményezése esetén a szerv költségvetése biztosítja.
Dátum:
Javaslattevő aláírása:     
Javaslattevő neve:     
Javaslattevő munkaköre:     
Javaslattevő munkahelye:     

2. melléklet a 10/2017. (V. 19.) NGM rendelethez

Nyilatkozat
(természetes személy esetén)
Alulírott
1.     hozzájárulok ahhoz, hogy a(z) ....................................................... miniszteri elismerés adományozását előkészítő eljárásban a Nemzetgazdasági Minisztérium természetes személyazonosító adataimat (név, születési hely, születés dátuma, anyja neve), lakcímadataimat, valamint az adományozásra irányuló javaslat megalapozásához szükséges személyes adataimat nyilvántartsa.
2.     Kijelentem, hogy velem szemben a nemzetgazdasági miniszter által adományozható elismerésekről szóló 1/2013.
(I. 8.) NGM rendelet 11. §-ában meghatározott kizáró ok nem áll fenn.
3.     Elismerésben részesítésem esetére hozzájárulok nevemnek a Hivatalos Értesítőben, valamint a minisztérium honlapján való közzétételéhez.
Dátum:
        ........................................................
        elismerésre jelölt aláírása
Nyilatkozat
(nem természetes személy esetén)
Alulírott, mint a ..................................................... képviselője/vezető tisztségviselője,
1.     hozzájárulok ahhoz, hogy a(z) ........................................................ miniszteri elismerés adományozását előkészítő eljárásban a Nemzetgazdasági Minisztérium az általam képviselt .................................. (nem természetes személy) azonosító adatait
(név, székhely vagy bejegyzett cím, elérhetőségek, képviselő neve), valamint az adományozásra irányuló javaslat megalapozásához szükséges adatokat nyilvántartsa.
2.     Kijelentem, hogy az általam képviselt szervezettel szemben a nemzetgazdasági miniszter által adományozható elismerésekről szóló 1/2013. (I. 8.) NGM rendelet 11. §-ában meghatározott kizáró ok nem áll fenn.
3.     Elismerésben részesítés esetére hozzájárulok az általam képviselt szervezet nevének a Hivatalos Értesítőben, valamint a minisztérium honlapján való közzétételéhez.
4.     Képviseleti jogköröm alapja*:
Dátum:
..........................................................................................
elismerésre jelölt képviselőjének/vezető
tisztségviselőjének aláírása*
* Hivatalos/jogi képviselő, ügyvezető stb.
1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2017. május 21. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére