• Tartalom

10/2017. (IX. 29.) FM utasítás

10/2017. (IX. 29.) FM utasítás

a Földművelésügyi Minisztérium közbeszerzési és beszerzési szabályzatának kiadásáról

2017.10.01.

A Kormány tagjaink feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendeletben meghatározott feladat- és hatáskörömben eljárva – figyelemmel a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjára – a közbeszerzésekre vonatkozó egyéb jogszabályok végrehajtása érdekében az alábbiak szerint rendelkezem:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A Szabályzat hatálya és értelmező rendelkezések

1. § (1) A Földművelésügyi Minisztérium közbeszerzési és beszerzési szabályzata (a továbbiakban: Szabályzat) a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) alapelvei és rendelkezései, valamint a vonatkozó jogszabályok keretében, azok végrehajtása érdekében a Kbt. 27. § (1) bekezdésének megfelelően meghatározza

a) a Földművelésügyi Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) árubeszerzései, építési beruházásai, építési koncessziói, szolgáltatási koncessziói, szolgáltatásai megrendelésének egységes eljárási és felelősségi rendjét,

b) a közbeszerzési eljárások előkészítésének, lefolytatásának, belső ellenőrzésének felelősségi rendjét.

(2) A Szabályzat tárgyi hatálya alá tartoznak:

a) a Kbt. szerinti nemzeti értékhatárokat el nem érő beszerzések,

b) a Kbt. szerinti nemzeti értékhatárokat elérő vagy azt meghaladó értékű közbeszerzések,

c) a Kbt. szerinti uniós értékhatárokat elérő vagy azt meghaladó értékű közbeszerzések,

d) a Kbt. felhatalmazása alapján kiadott külön jogszabályokban meghatározott beszerzések és közbeszerzések.

2. § E Szabályzatban nem szabályozott kérdésekben a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

3. § (1) A Minisztérium a Kbt. és annak végrehajtási jogszabályaival kapcsolatos feladatait – a földművelésügyi miniszter (a továbbiakban: miniszter) irányításával, a közigazgatási államtitkár felügyelete mellett – az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály, valamint a szakfőosztályok útján látja el.

(2) A Minisztérium közbeszerzési eljárásainak lefolytatásával felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót kell megbízni. A Minisztérium közbeszerzési eljárásainak lefolytatásával elsősorban tartós megbízási jogviszonyban álló társaságot kell megbízni. A közigazgatási államtitkár jóváhagyásával, a beszerzés tárgya szerint illetékes szakfőosztály vezetőjének döntése alapján a közbeszerzési eljárás lefolytatásával más olyan személy vagy szervezet is megbízható, aki felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadónak minősül, vagy amely e feladatát felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadónak minősülő természetes személy tagja vagy munkavállalója útján látja el.

(3) A közbeszerzési eljárások szakmai előkészítését a Minisztérium beszerzés tárgya szerint illetékes szakfőosztálya a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó közreműködésével végzi.

(4) A Közbeszerzési Döntőbizottság előtt zajló jogorvoslati eljárásokban, valamint a döntőbizottsági határozat bírósági felülvizsgálata iránti eljárásban a jogi képviseletet a Minisztérium kormányzati szolgálati jogviszonyban álló jogtanácsosa vagy – államtitkári, kabinetfőnöki vagy helyettes államtitkári döntés alapján – külső jogi képviselő látja el.

(5) Ha jogszabály valamely feladatot az ajánlatkérőre előír, akkor azt a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a szakfőosztály vezetőjének előzetes beleegyezésével köteles ellátni.

4. § A Szabályzat alkalmazásában:

a) ajánlatkérő: a Minisztérium,

b) döntéshozó: a szakfőosztály vezetője által javasolt személy, aki a miniszter, vagy a szakterületet irányító államtitkár vagy a szakterületet irányító helyettes államtitkár,

c) felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó: az ajánlatkérő által megbízott – az ajánlatkérő nevében eljáró – olyan személy, aki a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenységről szóló 14/2016. (V. 25.) MvM rendelet alapján a névjegyzékbe történő felvétellel felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadónak minősül, vagy olyan szervezet, amelynek a feladatot ellátó tagja vagy munkavállalója az előbbiekben meghatározott módon felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadónak minősül,

d) szakfőosztály: a beszerzés vagy közbeszerzés tárgya szerinti, a Földművelésügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzata (a továbbiakban: SzMSz) alapján hatáskörrel rendelkező minisztériumi főosztály,

e) témafelelős: a szakfőosztály vezetője által a szakfőosztályon dolgozók közül kijelölt személy, akinek feladata a szakmai szempontok képviselete az eljárás során, kapcsolattartás az eljárás szereplőivel, valamint az e Szabályzatban meghatározott egyéb feladatok ellátása.

2. A Kbt. hatálya alá nem tartozó beszerzések

5. § (1) A szakfőosztály a Kbt. hatálya alá nem tartozó beszerzéseit önállóan, saját hatáskörben, a vonatkozó jogszabályok és a Minisztérium utasításai alapján intézi.

(2) A szakfőosztály önállóan – szükség esetén a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, illetve az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály bevonásával – dönt arról, hogy a tervezett beszerzés a Kbt. hatálya alá tartozik-e.

(3) A szakfőosztály árajánlatokat kér be abban az esetben is, ha a beszerzés nem tartozik a Kbt. hatálya alá. Ha a beszerzés tárgya lehetővé teszi, a szerződést kötő másik fél kiválasztása három árajánlat bekérése alapján történik, kivéve ha a szerződés megkötésére a Kbt. 31–32. §-a szerinti központosított közbeszerzés keretében vagy a Kbt. 105. § (1) vagy (2) bekezdése szerinti keretmegállapodás alapján kerül sor, valamint ha európai uniós forrásból finanszírozott pályázat vagy projekt pályázati útmutatója a Kbt. hatálya alá nem tartozó beszerzésekre eltérő szabályokat állapít meg.

(4) Három árajánlat bekérése esetén a szakfőosztály szerződéskötésre jogosult vezetője saját hatáskörben dönt arról, hogy az előre meghatározott szempontok alapján mely ajánlattevővel köt szerződést. A lebonyolításért és a szerződéskötésért a szakfőosztály szerződéskötésre jogosult vezetője felelős.

(5) A szakfőosztály a nettó egymillió forintot elérő vagy azt meghaladó, de a nemzeti közbeszerzési értékhatárokat el nem érő értékű beszerzései során köteles figyelemmel lenni – a közbeszerzési értékhatárok alatti értékű beszerzések megvalósításával és ellenőrzésével kapcsolatos szabályokról szóló 459/2016. (XII. 23.) Korm. rendeletnek [a továbbiakban: 459/2016. (XII. 23.) Korm. rendelet] megfelelően – arra, hogy az ajánlattételre felhívni kívánt gazdasági szereplőket lehetőség szerint az ajánlatkérő székhelye (telephelye) vagy a szerződés tárgyát képező szolgáltatás, árubeszerzés vagy építési beruházás teljesítésének helye szerinti mikro-, kis- vagy középvállalkozások közül válassza ki, illetve, hogy az egyes beszerzések esetében ajánlattételre felhívni kívánt gazdasági szereplők személyét lehetőség szerint változtassa.

(6) A Kbt. 19. § (2) és (3) bekezdése szerint számítva a nettó 50 millió forint értéket elérő azon szerződések esetében, amelyek megkötésére nem közbeszerzési eljárás keretében kerül sor, a szerződés megkötését, illetve módosítását a szakfőosztály az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály útján kezdeményezi a Miniszterelnökségnél. A szakfőosztály a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet] 7. melléklete szerinti, a nem közbeszerzési eljárás keretében megkötendő vagy módosítandó, nettó 50 millió forintot elérő értékű szerződésekre vonatkozó előterjesztést, a szerződéstervezetet, a szerződéskötés szükségességének indokát, valamint az indokolást alátámasztó valamennyi dokumentumot elektronikus úton megküldi az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály részére a kozbeszeljaras@fm.gov.hu e-mail-címre.

(7) Az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály további adatokat, illetve a nem egyértelmű adatok tisztázását kérheti, ezt követően a beérkezett dokumentumokat továbbítja a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó részére, aki azt előterjeszti a Miniszterelnökség részére.

(8) A Miniszterelnökség hozzájárulása iránti eljárás során a Miniszterelnökséggel a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó tartja a kapcsolatot.

(9) A (6) bekezdés szerinti szerződés a Miniszterelnökség hozzájárulása hiányában nem köthető meg, illetve nem módosítható, kivéve a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet 16. § (3) bekezdésében foglalt esetet.

(10) Minden szakfőosztály a nettó egymillió forintot elérő vagy meghaladó, de a Kbt. 15. § (1) bekezdés b) pontja szerinti nemzeti értékhatárokat el nem érő értékű beszerzéseiről negyedévente, a tárgyi negyedév utolsó napja szerinti állapotra vonatkozóan, a fordulónapot követő 5 munkanapon belül elektronikus úton adatszolgáltatást teljesít az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály részére a kozbeszeljaras@fm.gov.hu e-mail-címre a 10. melléklet szerinti adatlap megküldésével.

3. A közbeszerzési eljárások során keletkezett iratok dokumentálása

6. § (1) A közbeszerzési eljárások cselekményeinek dokumentálása és a keletkezett iratok eredeti példányainak őrzése a szakfőosztály feladata.

(2) A közbeszerzési eljárások során készült valamennyi irat dokumentálása a Minisztérium iratkezelési szabályzata szerint történik.

4. Az éves összesített közbeszerzési terv, előzetes tájékoztatás, az éves statisztikai összegezés

7. § (1) Az éves összesített közbeszerzési terv elkészítéséhez a beszerzésekben érintett szakfőosztály vezetője az adott évre tervezett és az adott évben megkezdett beszerzésekre – ideértve a központosított közbeszerzés útján beszerezni kívánt árukra, szolgáltatásokra, beruházásokra is – vonatkozó adatokat minden év február 28-ig elektronikus úton szolgáltatja az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály részére a kozbesze ljaras@fm.gov.hu e-mail-címre.

(2) A szakfőosztály vezetője az 1. melléklet szerinti adatlap kitöltésével és megküldésével teljesíti az adatszolgáltatási kötelezettségét.

(3) Az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály a szakfőosztályok vezetőinek adatszolgáltatása alapján elkészíti az éves összesített közbeszerzési terv tervezetét, amelyet vezetőjének egyetértésével terjeszt fel a közigazgatási államtitkár részére. A közbeszerzési terv tervezetét felülvizsgálat előtt a Gazdálkodási Főosztály részére be kell mutatni. Az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály közbeszerzési referense a tervben az annak elkészítése előtt indított közbeszerzési eljárásokat is megfelelően dokumentálja.

(4) A közigazgatási államtitkár az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály által felterjesztett terv alapján javaslatot tesz az összesített közbeszerzési terv elfogadására, és jóváhagyásra továbbítja azt a miniszter részére.

(5) A közbeszerzési terv nyilvános, melyet jóváhagyását követően – a Sajtóiroda közreműködésével – az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály közzétesz a Minisztérium honlapján.

(6) Az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály minden év március 31. napjáig köteles a Közbeszerzési Hatóságnak, a Miniszterelnökségnek, valamint – a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet 4. §-ára tekintettel – az e-közigazgatásért felelős miniszternek is megküldeni a Minisztérium éves közbeszerzési tervét, továbbá – a közbeszerzési terv módosításáról hozott döntést követően legkésőbb 3 munkanapon belül – tájékoztatást adni annak módosításáról, valamint a módosítás indokairól.

(7) Az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály a Minisztérium éves összesített közbeszerzési tervét a központosított közbeszerzési rendszerről, valamint a központi beszerző szervezet feladat- és hatásköréről szóló 168/2004. (V. 25.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 168/2004. (V. 25.) Korm. rendelet] alapján tárgyév május 15. napjáig a központi beszerző szervezet központosított közbeszerzési portálján is elektronikusan rögzíti.

(8) A Sajtóiroda – a Nemzeti Kommunikációs Hivatal által meghatározott útmutató alapján – a Nemzeti Kommunikációs Hivatalról és a kormányzati kommunikációs beszerzések központosított közbeszerzési rendszeréről szóló 247/2014. (X. 1.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 247/2014. (X. 1.) Korm. rendelet] 1. mellékletében meghatározott kommunikációs szolgáltatásokra vonatkozóan az éves összesített beszerzési tervet és szponzorációs költségkerettervet a tárgyévet megelőző év december 15. napjáig, a negyedéves beszerzési tervet a tárgyi negyedévet megelőző hónap 15. napjáig megküldi a Nemzeti Kommunikációs Hivatal Központosított Közbeszerzési Portálján keresztül a Nemzeti Kommunikációs Hivatal részére.

8. § (1) A közbeszerzési terv módosítását a szakfőosztály vezetője kezdeményezi az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztálynál, ha előre nem látható okból előállt közbeszerzési igény vagy egyéb, a tervben szükséges változtatás esetén a közbeszerzési tervet módosítani kell.

(2) A közbeszerzési terv módosítására irányuló kezdeményezésben meg kell határozni a 2. mellékletben szereplő adatokat, és fel kell tüntetni a közbeszerzési terv módosításának indokát.

(3) A közbeszerzési terv módosítását a Minisztérium érintett szakfőosztályának vezetője az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztályhoz benyújtott írásos indokolást tartalmazó 2. melléklet szerinti kérelemben kezdeményezheti.

(4) A közigazgatási államtitkár az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály által felterjesztett tervmódosítás alapján javaslatot tesz a módosított összesített közbeszerzési terv elfogadására, és jóváhagyásra továbbítja azt a miniszter részére. A módosításról hozott döntést a közbeszerzési referens vezeti át a Minisztérium éves összesített közbeszerzési tervén.

9. § Az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály a Minisztérium éves beszerzéseiről – ideértve a központosított közbeszerzéseket is – a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóval közreműködve éves statisztikai összegezést készít, melyet legkésőbb a tárgyévet követő év május 31. napjáig megküld a Közbeszerzési Hatóság részére.

II. Fejezet

A minisztérium szervezeti egységeinek feladatai és a felelősségi szabályok

5. A minisztérium szervezeti egységeinek feladatai

10. § (1) A közbeszerzési eljárások előkészítése és lefolytatása során a közbeszerzési tervet, illetve a módosított közbeszerzési tervet a miniszter hagyja jóvá.

(2) A közbeszerzési eljárások előkészítése és lefolytatása során a közigazgatási államtitkár

a) javaslatot tesz az összesített közbeszerzési terv elfogadására és a közbeszerzési terv módosítására,

b) jogorvoslati eljárásokban, valamint a döntőbizottsági határozat bírósági felülvizsgálata iránti eljárásban dönt a külső jogi szakértő esetleges igénybevételéről,

c) jóváhagyja a Minisztériummal szerződéses jogviszonyban álló felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó helyett más szakértő igénybevételét.

(3) A közbeszerzési eljárások előkészítése és lefolytatása során a döntéshozó a következő feladatokat látja el:

a) kijelöli a Bírálóbizottság elnökét, helyettesét és tagjait a Kbt. 27. § (4) bekezdésében foglalt előírásokat figyelembe véve,

b) dönt

ba) a külső szakmai szakértő felkéréséről,

bb) a kizárásról,

bc) az ajánlat érvénytelenségéről,

bd) a Kbt. 69. § (4) bekezdése szerinti igazolások benyújtására vonatkozó felhívás kiküldéséről,

be) az eljárás eredményességéről vagy eredménytelenségéről,

bf) az eljárás nyerteséről,

bg) a nyertest követő legkedvezőbb ajánlatot tevőnek minősített személyről vagy szervezetről,

bh) arról, hogy jogorvoslati eljárás keretében mely személy biztosítja a Minisztérium jogi képviseletét,

bi) a felhívás visszavonásáról vagy módosításáról,

c) a jogszabályokkal, belső utasításokkal és szabályzatokkal összhangban a közbeszerzési eljárás eredményeképpen a szakterületét érintő szerződéseket megköti, a szerződéseket szükség esetén módosítja,

d) hirdetmény közzététele nélkül induló tárgyalásos, illetve a Kbt. 115. §-a szerinti közbeszerzési eljárás esetében a szakfőosztály által megjelölt, ajánlattételre felhívandó szervezeteket jóváhagyja.

11. § A szakfőosztály feladata:

a) a közbeszerzési terv elkészítéséhez szükséges – a szervezeti egységek igényei alapján összesített – a szakterületét érintő adatok szolgáltatása és azok megküldése legkésőbb a tárgyév február 28. napjáig az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály részére,

b) a közbeszerzési terv módosításához szükséges – a szervezeti egységek javaslata alapján – a szakterületet érintő adatok szolgáltatása, módosítás kezdeményezése,

c) speciális ismereteket igénylő közbeszerzési eljárások esetén külső szakmai szakértő felkérése a döntéshozó előzetes egyetértésével, adott esetben műszaki ellenőr biztosítása,

d) a Kbt. hatálya alá nem tartozó beszerzések lebonyolítása,

e) javaslattétel a döntéshozó részére Bírálóbizottság elnökének, helyettesének és tagjainak kijelölésére,

f) a Bírálóbizottságba a közbeszerzés tárgya szerinti szakértelemmel rendelkező tag, valamint az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály egyetértése mellett szükség szerint közbeszerzési és jogi szakértelemmel rendelkező tag, továbbá a Gazdálkodási Főosztály egyetértése mellett, szükség szerint pénzügyi szakértelemmel rendelkező tag delegálása,

g) előzetes tájékoztató, valamint az összefoglaló tájékoztatás elkészítéséhez szükséges adatok szolgáltatása,

h) összesített közbeszerzési tervben szereplő eljárások előkészítése, ezen belül különösen:

ha) a 3. melléklet szerinti kezdeményező irat és a 4. melléklet szerinti pénzügyi fedezet rendelkezésre állását igazoló ív megküldése,

hb) a Kbt. 19. §-a szerinti egybeszámítási kötelezettség betartása,

hc) a becsült érték meghatározása céljából a Kbt. 28. § (2) bekezdésében foglaltak szerinti külön vizsgálat végzése és a vizsgálat eredményének dokumentálása,

hd) a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóval együttműködve az eljárás fajtájának előzetes kiválasztása,

he) a beszerzés tárgyának és mennyiségének meghatározása,

hf) a beszerzés pontos megjelölése, környezetvédelmi, szakmai szempontból lényeges ajánlati, részvételi feltételek meghatározása,

hg) a közbeszerzési műszaki leírás és a szerződés megfogalmazása, szerződéstervezet egyeztetése az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztállyal,

i) aktív részvétel a közbeszerzési eljárás lefolytatása során, így különösen

ia) a felhívás végleges szövegének szakmai szempontú jóváhagyása,

ib) a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóval együttműködve a közbeszerzési dokumentumok szakmai vonatkozású részeinek elkészítése,

ic) hirdetmény nélküli tárgyalásos, valamint a Kbt. 112. § (1) bekezdés b) pontja szerinti és a Kbt. 115. §-a szerinti eljárás esetében azon ajánlattevő(k) megjelölése, akik számára a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó az ajánlattételi felhívást közvetlenül megküldi,

id) a kiegészítő tájékoztatások szakmai tartalmának megfogalmazása,

ie) szükség esetén konzultációkon való részvétel,

if) konzultációk alkalmával felmerült szakmai kérdések megválaszolása,

ig) adott esetben az eljárás egyes cselekményeihez közjegyző jelenlétének biztosítása,

ih) a Bírálóbizottság üléseinek lefolytatásához helyiség biztosítása,

ii) tárgyalásos eljárás esetén aktív részvétel a tárgyaláson,

j) a Bírálóbizottság döntési javaslatának, írásbeli szakvéleményének felterjesztése a döntéshozó részére,

k) a közbeszerzési eljárás eredményeként megkötendő szerződés előkészítése és aláírás kezdeményezése, vagy szerződésmódosítás kezdeményezése,

ka) a szerződés véglegesítése az ajánlat és adott esetben a tárgyalás(ok) tartalma szerint,

kb) a szerződés szövegének pénzügyi ellenjegyzésre történő előterjesztése, majd a szerződés aláírásra történő felterjesztése a Minisztérium képviseletében eljáró kötelezettségvállaló részére, ezt követően a szerződés aláíratása a nyertes ajánlattevővel,

kc) közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződés esetleges módosításának szakmai, valamint a Kbt. 141. §-a szerinti indokolása a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóval együttműködve,

kd) szükség esetén konzultáció kezdeményezése az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztállyal a szerződésmódosítás feltételeiről,

ke) a szerződésmódosítás előkészítése, annak előterjesztése,

kf) a szerződés megkötésére, illetve a szerződésmódosításra vonatkozó azonnali adatszolgáltatás – hirdetmény közzététele érdekében – a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, valamint az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály részére,

kg) az aláírt szerződés vagy szerződésmódosítás egy másolati példányának elektronikus úton az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály, valamint a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó részére történő megküldése, aki azt a Kbt. 43. § (1) bekezdés d) pontjának megfelelően a szerződéskötést követően haladéktalanul közzéteszi a Közbeszerzési Hatóság által működtetett Közbeszerzési Adatbázisban,

kh) a tudomásszerzést követően a Kbt. 43. § (1) bekezdés b)–f) pontja szerinti információk megküldése a Sajtóiroda részére, ezen adatoknak a Minisztérium honlapján való közzététele érdekében,

l) amennyiben az SzMSz másként nem rendelkezik, a szerződés teljesítésének ellenőrzése, a szerződő fél teljesítésének igazolása, amelyről elektronikus úton kell tájékoztatnia az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztályt,

m) az eljárások során benyújtott és keletkezett iratok tárolása, illetve irattárazása a vonatkozó jogszabályok és az iratkezelési szabályzatban meghatározottak szerint,

n) iratok összeállítása az illetékes ellenőrző szervek, valamint a Minisztérium belső ellenőrzését végző személyek részére,

o) aktív részvétel, illetve szakmai segítség nyújtása – az esetleges jogorvoslati eljárásokban – a Minisztérium jogi képviseletét ellátó személyek részére,

p) a közbeszerzési eljárás során folyamatos együttműködés az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztállyal és a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóval, valamint az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály elektronikus úton, a kozbeszeljaras@fm.gov.hu e-mail-címen keresztül történő tájékoztatása az egyes eljárási cselekményekről,

q) a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendeletben előírt egyeztetések kezdeményezése az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztálynál, valamint a szükséges előterjesztések elkészítése,

r) a 168/2004. (V. 25.) Korm. rendelet szerinti beszerzések bonyolításában együttműködés a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóval, valamint az adatszolgáltatás teljesítése,

s) a büntetés-végrehajtási szervezet részéről a központi államigazgatási szervek és a rendvédelmi szervek irányában fennálló egyes ellátási kötelezettségekről, a termékek és szolgáltatások átadás-átvételének és azok ellentételezésének rendjéről szóló 44/2011. (III. 23.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 44/2011. (III. 23.) Korm. rendelet] szerinti beszerzések lebonyolítása, illetve minden év január 10. napjáig az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály tájékoztatása a 44/2011. (III. 23.) Korm. rendelet tárgyi hatálya alá tartozó, tervezett közbeszerzésekről,

t) a 247/2014. (X. 1.) Korm. rendelet tárgyi hatálya alá tartozó beszerzések és közbeszerzések kapcsán a Nemzeti Kommunikációs Hivatal felé benyújtandó igénybejelentéshez, adatszolgáltatáshoz, kérelemhez szükséges szakmai háttéranyag biztosítása a Sajtóiroda részére, valamint a 247/2014. (X. 1.) Korm. rendelet szerinti beszerzések lebonyolítása, szükség szerint egyeztetve az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztállyal,

u) az energiahatékony beszerzésekről szóló 1849/2014. (XII. 30.) Korm. határozatban foglaltak betartása az Európai Unió joga által meghatározott közbeszerzési értékhatárt elérő vagy azt meghaladó becsült értékű beszerzések során, továbbá írásbeli dokumentálása az összeegyeztethetőség hiányának, a megvalósított beszerzés energiahatékonysági jellemzőinek, valamint a beszerzéssel elérhető éves energiafelhasználás megtakarítás mértékének,

v) a közbeszerzési és tervpályázati hirdetmények feladásának, ellenőrzésének és közzétételének szabályairól, a hirdetmények mintáiról és egyes tartalmi elemeiről, valamint az éves statisztikai összegezésről szóló 44/2015. (XI. 2.) MvM rendeletben előírt díjak befizetésének kezdeményezése a Gazdálkodási Főosztály felé.

12. § (1) Az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály a közbeszerzési eljárásokat koordináló, ellenőrző szervezeti egység, amely felelős a Minisztérium közbeszerzési tevékenységének szabályozásáért, figyelemmel kíséréséért, a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos felmérések, jelentések elkészítéséért, az ágazat hatáskörében meghirdetett közbeszerzési eljárások általános felügyeletéért, az éves közbeszerzési terv elkészítéséért, a Minisztérium közbeszerzési eljárásainak koordinálásáért. A közbeszerzési terv elkészítése, annak módosítása, valamint a közbeszerzési eljárások indítása és lebonyolítása során belső koordinációs, ellenőrzési és dokumentálási feladatokat végez.

(2) Az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály feladata:

a) az összesített közbeszerzési terv előterjesztése a közigazgatási államtitkár részére legkésőbb a tárgyév március 10. napjáig, valamint a szakfőosztályok vezetőinek adatszolgáltatása alapján az összesített közbeszerzési terv esetleges módosításának előterjesztése a közigazgatási államtitkár részére, továbbá a jóváhagyott összesített közbeszerzési terv, valamint esetleges módosításának 7. § (6)–(7) bekezdésében foglaltak szerinti közzététele,

b) a közbeszerzési terv Kbt. 42. § (1) bekezdése szerinti megőrzése,

c) az éves statisztikai összegezés elkészítése – a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó közreműködésével – és megküldése a Közbeszerzési Hatóság részére, a tárgyévet követő év május 31. napjáig,

d) a szakfőosztály igénye és adatszolgáltatása esetén előzetes tájékoztató készítése és megküldése a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó részére közzététel céljából,

e) közbeszerzési eljárások nyilvántartásba vétele a kezdeményező irat alapján,

f) közbeszerzési eljárások előkészítésével, lefolytatásával és a szerződés teljesítésével kapcsolatban keletkezett összes irat egy másolati példányának megőrzése a Kbt. 46. § (2) bekezdésében foglaltak figyelembevételével,

g) szükség esetén az esetleges szerződésmódosítás szakmai indokolásának vizsgálata közbeszerzési jogi szempontból,

h) szükség szerinti kapcsolattartás a Közbeszerzési Döntőbizottsággal,

i) szükség szerinti segítségnyújtás az ajánlatkérő szervezeti egységeknek a közbeszerzési eljárások iratanyagainak összeállításában az illetékes ellenőrző szervek, valamint a Minisztérium belső ellenőrzését végzők igénye alapján,

j) szakmai segítségnyújtás – az esetleges jogorvoslati eljárásokban – a Minisztérium jogi képviseletét ellátók részére,

k) iratok másolati példányának összeállítása és megküldése a Közbeszerzési Hatóság és a Közbeszerzési Döntőbizottság részére,

l) a földművelésügyi miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaságok, továbbá az azok többségi részesedésével működő gazdasági társaságok által lefolytatott beszerzési és közbeszerzési eljárások előkészítésének egyes kérdéseiről szóló FM utasításban meghatározott feladatok ellátása,

m) közreműködés a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet szerinti előterjesztések Miniszterelnökség, valamint az e-közigazgatásért felelős miniszter részére történő megküldésében,

n) kapcsolattartás a Miniszterelnökséggel, valamint az e-közigazgatásért felelős miniszter által irányított minisztériummal a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet szerinti feladatok teljesítésében a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó közreműködésével,

o) a 44/2011. (III. 23.) Korm. rendelet tárgyi hatálya alá tartozó közbeszerzésekkel kapcsolatos ajánlatkérés megküldése minden év január 20. napjáig a Központi Ellátó Szerv részére,

p) a szakfőosztály megkeresése esetén a közbeszerzési dokumentumok részét képező szerződéstervezet jogi felülvizsgálata, illetve tárgyalásos eljárás, valamint versenypárbeszéd esetén – szükség szerint – részt vesz az eljárás második szakaszában a jogi szakértelem biztosítása végett,

q) jogorvoslati eljárás vagy bírósági felülvizsgálat esetén a Minisztérium jogi képviseletének ellátása a szakfőosztály vezetőjének bevonásával, kivéve ha a jogi képviseletet államtitkári, kabinetfőnöki vagy helyettes államtitkári döntés alapján külső jogi képviselő látja el,

r) a Bírálóbizottságba jogi és közbeszerzési szakértelemmel rendelkező tag delegálása vagy a szakfőosztály által delegált jogi és közbeszerzési szakértelemmel rendelkező tag jóváhagyása,

s) a 459/2016. (XII. 23.) Korm. rendelet szerinti adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése.

(3) Ha a közbeszerzés tárgya szerint az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály rendelkezik hatáskörrel a közbeszerzési eljárás lefolytatására, akkor ellátja az e Szabályzatban meghatározott szakfőosztályi feladatokat is.

(4) Az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály közbeszerzési referensének feladata:

a) a közbeszerzési terv elkészítésével, jóváhagyásával és módosításával kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátása,

b) a közbeszerzési eljárások nyilvántartása,

c) a Minisztérium éves beszerzéseiről szóló éves statisztikai összegezés elkészítésével kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátása,

d) a Kbt.-ben és a kapcsolódó jogszabályokban meghatározott további adatszolgáltatási feladatok ellátása a Közbeszerzési Hatóság, a Közbeszerzési Döntőbizottság, a Miniszterelnökség, valamint a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság felé,

e) a földművelésügyi miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaságok, továbbá az azok többségi részesedésével működő gazdasági társaságok által lefolytatott beszerzési és közbeszerzési eljárások előkészítésének egyes kérdéseiről szóló FM utasítás szerinti, az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály feladatkörébe tartozó adminisztrációs feladatok,

f) a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet szerinti, – jelen Szabályzatban meghatározott – az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály feladatkörébe tartozó adminisztrációs feladatok ellátása,

g) a kapcsolattartás a szakfőosztállyal és a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóval a Minisztérium közbeszerzési eljárásai során.

(5) A Gazdálkodási Főosztály feladata:

a) a pénzügyi fedezet meglétének igazolása,

b) az esetleges ajánlati biztosíték kezelése a Kbt. 54. § (1)–(7) bekezdése alapján,

c) a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződések ellenértékének – a teljesítésigazolás mellékletével benyújtott számla alapján – a Kbt. és a Minisztérium utasításai szerinti teljesítése,

d) a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződések pénzügyi teljesítésének, részteljesítésének megtörténtéről értesítés küldése az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály részére,

e) a megkötendő szerződések pénzügyi ellenjegyzése,

f) a szakfőosztály megkeresése esetén a közbeszerzési dokumentumok részét képező szerződéstervezet pénzügyi felülvizsgálata,

g) a Bírálóbizottságba pénzügyi szakértelemmel rendelkező tag delegálása vagy a szakfőosztály által delegált pénzügyi szakértelemmel rendelkező tag jóváhagyása.

13. § (1) A Sajtóiroda feladata:

a) a jóváhagyott közbeszerzési terv közzététele az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály értesítése alapján a Minisztérium honlapján,

b) a Kbt. 43. §-ában foglalt adatok, információk, dokumentumok haladéktalan közzététele – a szakfőosztály, az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály adatszolgáltatása alapján – a Minisztérium honlapján és a Kbt. 43. § (1) bekezdés c) és d) pontjában foglalt szerződések folyamatos elérhetővé tétele a Kbt. 43. § (5) bekezdésében foglaltak szerint,

c) a 247/2014. (X. 1.) Korm. rendelet szerinti, az érintett szervezet által teljesítendő valamennyi feladat, beleértve az éves és negyedéves adatszolgáltatás ellátását, valamint kizárólagos kapcsolattartás a Nemzeti Kommunikációs Hivatallal.

(2) Az Ellenőrzési Főosztály feladata a lezárult közbeszerzési eljárások ellenőrzése a jóváhagyott kockázatelemzésen alapuló éves ellenőrzési terv alapján.

(3) A Minisztériumhoz benyújtott beadványokat érkeztető szervezeti egység feladata a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos iratok érkeztetése és címzettekhez való továbbítása.

(4) Az Irattár feladata az ajánlatkérő szervezeti egység által összeállított, a közbeszerzési eljárások során keletkezett iratok kezelése a Kbt. 46. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően.

(5) A közbeszerzési eljárásban nem érintett szervezeti egység vezetőjének feladata – megkeresés esetén – a Bírálóbizottság tagjának kijelölése.

14. § (1) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a Minisztériummal kötött megbízási szerződésben vagy egyéb megállapodásban foglaltak szerint a következő feladatokat látja el:

a) a Kbt.-ben és egyéb jogszabályban meghatározott feladatait,

b) a beszerzési és közbeszerzési feladatokkal kapcsolatban folyamatos közbeszerzési jogi tanácsadást,

c) a közbeszerzési eljárások teljes körű lebonyolítását,

d) közreműködik a Kbt. 43. § (1) bekezdés a)–g) pontjaiban előírt, Közbeszerzési Adatbázisban történő közzétételi kötelezettség teljesítésében.

(2) A közbeszerzési eljárások teljes körű lebonyolítása – különösen – az alábbi feladatokat foglalja magában:

1. a közbeszerzési eljárás során a jogszabályok által előírt iratok megszerkesztése, a szakfőosztállyal és az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztállyal történő folyamatos egyeztetés és ezek tájékoztatása mellett, ezen belül különösen:

a) a jogszabályoknak és a Szabályzatban foglaltaknak megfelelő közbeszerzési dokumentumok elkészítése,

b) kiegészítő tájékoztatás előzetes egyeztetést követő elkészítése és az ajánlattevők részére történő megküldése vagy hozzáférhetővé tétele,

2. a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet szerinti engedélyezési eljárás lefolytatása,

3. ha konzultációra vagy helyszíni bejárásra kerül sor a közbeszerzési eljárás során, az azokon való részvétel, valamint arról jegyzőkönyv készítése és az egyeztetést követően a jegyzőkönyv megküldése,

4. beérkezett ajánlatok hiánypótlási felhívásának, a felvilágosítás, valamint az indokolás kérés elkészítése és az ajánlattevők részére történő megküldése a szakfőosztállyal történt előzetes egyeztetést követően,

5. a közbeszerzési dokumentumok ajánlattevők részére történő átadásával kapcsolatos feladatok ellátása,

6. a kötelezően közzétételre kerülő hirdetmények megküldése a Közbeszerzési Hatóság részére, ezen belül különösen:

a) a Kbt. 37. § (1) bekezdésében meghatározott dokumentumok,

b) a Kbt. 38. § (3) bekezdése szerinti előzetes tájékoztatót, illetve időszakos előzetes tájékoztatót tartalmazó hirdetmény,

c) az összefoglaló tájékoztatás, valamint

d) az egyéb hirdetmények,

7. az ajánlattételi felhívás közvetlen megküldése, ha a Kbt. az eljárás megindítását ekképpen lehetővé teszi,

8. a közzétételre kerülő hirdetmények esetleges hiánypótlásának kezelése,

9. a Kbt. szerint előírt dokumentumok megküldése a Közbeszerzési Döntőbizottság részére,

10. segítségnyújtás a szakfőosztály részére az eljárás fajtájának kiválasztása terén,

11. konzultáció, helyszíni bejárás alkalmával felmerült kérdések megválaszolásának vizsgálata közbeszerzési jogi szempontból,

12. a benyújtásra kerülő ajánlatok személyes átvétele, azokról átvételi elismervények kiadása, illetve postai úton beérkezett ajánlatok érkeztetése,

13. részvétel és tanácsadás az ajánlatok bontásakor, bontási jegyzőkönyv elkészítése és határidőn belüli megküldése az ajánlattevők, a szakfőosztály és az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály részére,

14. tárgyalásos eljárások esetén a tárgyalások levezetése, jegyzőkönyv elkészítése és határidőn belüli megküldése a résztvevők, a szakfőosztály és az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály részére,

15. javaslat előterjesztés formájában történő elkészítése a Bírálóbizottság részére az ajánlatok elbírálására és értékelésére vonatkozóan,

16. adott esetben részvétel az ajánlatok elbírálására és értékelésére összehívott, valamint a Kbt. 69. § (4) bekezdése szerinti igazolások benyújtására vonatkozó felhívás kiküldése előtti bírálóbizottsági ülésen, a Bírálóbizottság adminisztratív feladatainak ellátása, így különösen a bírálati jegyzőkönyv elkészítése, a bírálóbizottsági ülésre szükséges dokumentumok (döntési javaslatot tartalmazó szakvélemény, egyéni bírálati lap) előkészítése,

17. részvétel és tanácsadás az eljárás eredményének kihirdetésén, a kapcsolódó iratok elkészítése, átadása, illetve kiküldése (összegezés) az ajánlattevők részére, amennyiben a Kbt. szerint nem kötelező eredményhirdetés tartása, és arra az adott eljárásban nem is kerül sor, akkor az összegezés elkészítése és megküldése;

18. az összegezés és a nyertesként kihirdetni tervezett ajánlattevőnek az eljárásban benyújtott összes iratának megküldése a Miniszterelnökség részére, a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendeletben előírt határidőben,

19. a szerződésmódosítás szakmai indokolásának vizsgálata közbeszerzési jogi szempontból,

20. egyéb tájékoztatások megadása, adott esetben tisztázó kérdések, indokolások elkészítése és megküldése a Kbt.-ben és a Szabályzatban foglaltak szerint,

21. keletkezett iratok tárolása, rendszerezése az eljárás időtartama alatt, valamint az eljárás során keletkezett iratok másolati példányainak megőrzése,

22. az eljárás során a jogszabályi előírások és e Szabályzat előírásainak betartása,

23. a jogszabályokban előírt közzétételi kötelezettség teljesítése,

24. folyamatos kapcsolattartás az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály közbeszerzési referensével, valamint a témafelelőssel,

25. összeférhetetlenségi és távolmaradási nyilatkozat tétele minden közbeszerzési eljárásban,

26. a Szabályzat 9. mellékletét képező ellenőrző lista kitöltése és annak megküldése az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály részére,

27. az egyes eljárási cselekményekről az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály tájékoztatása.

(3) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a közbeszerzési eljárás megindítása előtt a szakfőosztály vezetőjének utasítására ütemtervet készít.

(4) Ha e Szabályzat eltérően nem rendelkezik, az eljárásban bármilyen dokumentum megküldése előtt és eljárási cselekményt megelőzően a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó elektronikus úton köteles a szakfőosztály előzetes jóváhagyását kérni.

(5) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó felelősségének terjedelmét, az elvégzett eljárási cselekményeivel kapcsolatos helytállási követelményeket, valamint a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó ezen Szabályzat értelmében ellátandó feladatait a Minisztériummal kötött megbízási szerződés vagy egyéb megállapodás rendezi.

15. § (1) A Bírálóbizottság feladata az írásbeli szakvélemény és döntési javaslat elkészítése a döntéshozó részére a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó javaslata alapján, amely javaslat azonban a Bírálóbizottság tagjait nem köti.

(2) A Bírálóbizottság tagja és elnöke az ajánlatok elbírálása során, indokolással ellátott bírálati lapot készítenek, amely a bírálóbizottsági ülés jegyzőkönyvének mellékletét képezi.

(3) A Bírálóbizottság elnökének döntése esetén az eljárás megindítását megelőzően bírálóbizottsági ülés tartható, ahol a Bírálóbizottság dönt a közbeszerzési dokumentumok szövegének jóváhagyásáról.

6. Felelősségi szabályok

16. § (1) A közbeszerzési eljárások előkészítése és lefolytatása során a közbeszerzésben közreműködő a közreműködés mértékéig felelős.

(2) A Bírálóbizottság elnöke felel a bizottsági ülések menetének és rendjének megtartásáért.

(3) A döntéshozót a közbeszerzési eljárások során döntéshozói minőségében, a meghozott döntés Kbt. szerinti megalapozottságáért akkor és annyiban terheli személyes felelősség, amennyiben a Bírálóbizottság javaslataitól eltér.

7. A Bírálóbizottság

17. § (1) A Minisztériumnál eseti, eljárásonként kialakított összetételű bírálóbizottságok működnek.

(2) A Bírálóbizottság legalább három tagból álló testület.

(3) A Bírálóbizottságot úgy kell összeállítani, hogy abban a közbeszerzés tárgya szerinti szakmai, közbeszerzési, jogi és pénzügyi ismeretekkel és megfelelő képzettséggel rendelkező személyek legyenek.

(4) A Bírálóbizottság elnöke, illetve helyettese a szakfőosztály vezetője által javasolt, a beszerzés tárgyára tekintettel, hatáskörrel rendelkező osztály munkatársa. A Bírálóbizottság elnökének helyettese az elnök akadályoztatása esetén annak jogkörében jár el.

(5) A Bírálóbizottság tagjai:

a) a szakfőosztály vezetője által a szakfőosztályon vagy a Minisztérium háttérintézményeiben dolgozó munkatársak közül javasolt, a közbeszerzés tárgya szerinti szakértelemmel rendelkező legfeljebb három személy, akik között minden esetben jelen van a témafelelős. Az építési beruházások, valamint az építési beruházásokhoz kapcsolódó tervezői és mérnöki szolgáltatások közbeszerzésének részletes szabályairól szóló 322/2015. (X. 30.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdése értelmében építési beruházás esetén a beszerzés tárgya szerinti szakértelemnek az építési beruházás tárgyában az adott szakterületen szerzett szakirányú felsőfokú végzettség fogadható el,

b) a Gazdálkodási Főosztály kijelölt munkatársa vagy a Gazdálkodási Főosztály egyetértése mellett a szakfőosztály által kijelölt pénzügyi képzettséggel rendelkező munkatárs,

c) az OKJ-s közbeszerzési tanfolyam oklevelével rendelkező közbeszerzési referens vagy közbeszerzési szakjogászi végzettséggel rendelkező munkatárs,

d) az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály jogász végzettségű, kijelölt munkatársa vagy az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály egyetértése mellett a szakfőosztály jogász végzettségű, kijelölt munkatársa.

(6) Amennyiben az (5) bekezdés b)–d) pontjaiban megjelölt valamely személy ezen pontokban meghatározott több szakértelemmel, illetve végzettséggel is rendelkezik, akkor csak a szükséges szakértelem mértékben kell az (5) bekezdés b)–d) pontjaiban megjelölt tagot delegálnia a szakfőosztályoknak.

(7) Indokolt esetben további tagokra a Bírálóbizottság elnöke tehet javaslatot a döntéshozónak, vagy a döntéshozó saját hatáskörben jelölhet ki további tagot.

(8) A döntéshozó nem lehet egyben a Bírálóbizottság elnöke, az elnök helyettese vagy tagja. A Bírálóbizottság elnöke és tagjai, továbbá az elnök akadályoztatása esetén annak helyettese kijelölés alapján jogosultak és kötelesek a Bírálóbizottság munkájában – többek között annak ülésén – részt venni. Feladatukat legjobb tudásuk szerint és a kormányzati szolgálati jogviszonyukból eredő kötelezettségük maradéktalan teljesítésével látják el.

(9) A Bírálóbizottság elnökét, helyettesét és tagjait a szakfőosztály vezetőjének javaslatára a döntéshozó jelöli ki, illetve kéri fel az eljárást megindító hirdetmény közzététele, illetve ajánlattételi felhívás kiküldése előtt az 5. és 6. melléklet szerinti megbízólevél alapján.

(10) Bírálóbizottsági tagok delegálására kötelesek a közbeszerzési eljárásban nem érintett szakterületek abban az esetben, ha erre az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály vagy a szakfőosztály vezetője részéről igény merül fel. A bírálóbizottsági tagok delegálásával kapcsolatos igény közlése írásban történik. A közbeszerzési eljárásban nem érintett szakterület írásban jelezheti az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály felé, hogy részéről bírálóbizottsági tag kijelölését tartja szükségesnek.

(11) A Bírálóbizottság elnökének, helyettesének és tagjainak megbízása a szerződés megkötésének időpontjáig, illetve ha a közbeszerzési eljárással kapcsolatban jogorvoslati eljárás indul, annak jogerős lezárulásáig tart.

18. § (1) A Bírálóbizottság elnöke, helyettese és tagjai felkérésüket vagy kijelölésüket az erről szóló dokumentum átvételével tudomásul veszik. Az ajánlatkérő nevében eljáró valamennyi személy, így különösen a Bírálóbizottság elnöke, helyettese és tagjai, valamint a döntéshozó összeférhetetlenségi és titoktartási nyilatkozatot tesz a 7. és 8. melléklet részét képező „Összeférhetetlenségi és titoktartási nyilatkozat” szerint.

(2) Összeférhetetlenségi ok fennállása vagy keletkezése esetén azt az elnök a döntéshozónak, a tagok az elnöknek kötelesek jelenteni, aki erről haladéktalanul értesíti a döntéshozót. Ez esetben a döntéshozó más személyt jelöl ki a Bírálóbizottságba, és az összeférhetetlenséggel érintett tag vagy elnök bírálóbizottsági tagsága, illetve elnöksége a bejelentés időpontjával megszűnik.

(3) A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségre az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló 2007. évi CLII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

19. § (1) A Bírálóbizottság tagjai és elnöke egy-egy szavazati joggal rendelkeznek.

(2) A Bírálóbizottság abban az esetben határozatképes, illetve döntési javaslattételre képes, ha ülésén legalább két bírálóbizottsági tag és az elnök is jelen van, valamint – a Kbt. 27. § (3) bekezdésében rögzítetteknek megfelelően – két bírálóbizottsági tag és az elnök együttesen rendelkezik a közbeszerzés tárgya szerinti, jogi, közbeszerzési és pénzügyi szakértelemmel.

(3) A Bírálóbizottság döntéseit egyszerű szavazattöbbséggel hozza. Szavazategyenlőség esetén az elnök, illetve akadályoztatása esetén helyettese szavazata dönt.

20. § (1) A Bírálóbizottság munkájának segítése érdekében – speciális esetekben, speciális ismereteket igénylő közbeszerzési eljárások esetén – külső szakmai szakértő is felkérhető. A külső szakmai szakértőt a szakfőosztály vezetője kéri fel a Kbt. figyelembevételével, a döntéshozó döntése alapján. A külső szakmai szakértő szakmai anyagot készít a Bírálóbizottság részére, amelyben szakmai szempontok alapján összehasonlítja az ajánlatokat, azokról részletes szakmai összehasonlító és értékelő anyagot készít. A szakértő szavazati joggal nem rendelkezik.

(2) A külső szakmai szakértő megbízása indokolt esetben kiterjedhet az eljárás más szakaszaiban történő részvételre is, így különösen

a) a közbeszerzési dokumentumok előkészítése során,

b) a kiegészítő tájékoztatás elkészítésében,

c) a tárgyalásos eljárás esetében a tárgyalások lefolytatásában, valamint

d) az ajánlatok elbírálásában

történő közreműködésre.

21. § (1) A Bírálóbizottság adminisztratív teendőit a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó látja el.

(2) A Bírálóbizottság elnökének és tagjainak teljes egészében ismerniük kell az aktuális közbeszerzési eljárás közbeszerzési dokumentumait, ezért azt részükre a Bírálóbizottság ülését megelőzően másolati példányban át kell adni, vagy elektronikusan meg kell küldeni. A beérkezett ajánlatok, illetve részvételi jelentkezések egy példányát a Bírálóbizottság elnökének át kell adni, aki gondoskodik azok eljárás alatti megőrzéséről, valamint lehetővé teszi, hogy a bírálóbizottsági tagok abba betekintsenek.

22. § A Bírálóbizottság a közbeszerzési eljárás során a 15. § (3) bekezdése szerinti esetben a közbeszerzési dokumentumok előkészítését, valamint az ajánlatok bírálatát, értékelését végzi. A Bírálóbizottság elnöke és tagjai részt vehetnek valamennyi eljárási cselekményen, ezért azokra őket az időpont és helyszín közlésével meg kell hívni.

III. Fejezet

A minisztérium közbeszerzési eljárásainak lefolytatása

8. Az eljárás indításának engedélyezése

23. § (1) A közbeszerzési eljárás megindításának előfeltétele, hogy az a miniszter által jóváhagyott éves összesített közbeszerzési tervben szerepeljen, amelyet a Minisztérium tárgyév március 31. napjáig készít el a Kbt. 42. § (1) bekezdése alapján. A közbeszerzési terv elkészítése előtt az ajánlatkérő indíthat közbeszerzési eljárást, amelyet a tervben szintén megfelelően szerepeltetni kell.

(2) A hazai forrásból megvalósuló közbeszerzések pénzügyi forrásainak ütemezése a Minisztérium éves költségvetési előirányzata és a Minisztérium rendelkezésére álló egyéb pénzeszközeinek figyelembevételével, azok alapján történik. A hazai forrásból megvalósuló közbeszerzési eljárás megindításának előfeltétele, hogy az anyagi fedezet rendelkezésre álljon az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) alapján.

(3) Az Ávr. 45. §-ában foglaltak szerint a közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény, részvételi, ajánlattételi felhívás kötelezettségvállalásnak minősül. Ezen intézkedések kiadására – ideértve az annak vállalására és ellenjegyzésére vonatkozó előírásokat is – a kötelezettségvállalás általános szabályait kell alkalmazni azzal, hogy a lekötött keretet fel kell szabadítani, amennyiben az intézkedést visszavonják.

(4) A szakfőosztály és a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a közbeszerzési eljárás előkészítésétől annak lezárásáig írásban a kozbeszeljaras@fm.gov.hu e-mail-címen keresztül tájékoztatja – vagy elektronikus levelezésben másolatban csatolja – az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztályt az egyes eljárási cselekmények megtételéről.

24. § (1) A Minisztérium közbeszerzési eljárásának megindítását megelőzően a szakfőosztály a 3. melléklet szerinti, aláírt kezdeményező iratot és a 4. melléklet szerinti, aláírt pénzügyi fedezet rendelkezésre állását igazoló dokumentumot elektronikus úton megküldi az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály részére a kozbes zeljaras@fm.gov.hu e-mail-címre.

(2) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó nevét a kezdeményező iratban fel kell tüntetni. Ha közigazgatási államtitkár jóváhagyásával, a beszerzés tárgya szerint illetékes szakfőosztály vezetőjének döntése alapján – a Minisztérium közbeszerzési eljárásainak lefolytatására tartós megbízási jogviszonyban álló társaság helyett – más személy került megbízásra a közbeszerzési eljárás lefolytatásával, akkor munkájának ellenértékét a feladat pénzügyi előirányzatának terhére kell előirányozni.

(3) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, valamint az eljárás előkészítésébe, lefolytatásába bevonásra kerülő külső szakmai szakértő vonatkozásában a szakfőosztály összeférhetetlenségi és távolmaradási nyilatkozatot kér be.

(4) A szakfőosztály az egyes közbeszerzési eljárások esetén előzetesen megbecsüli a közbeszerzés értékét, függetlenül attól, hogy az, illetve a beszerzés előzetes pénzügyi előirányzata szerepel-e a közbeszerzési tervben. A szakfőosztály a közbeszerzési eljárások megindítása előtt köteles a becsült érték meghatározása céljából a Kbt. 28. § (2) bekezdésében foglaltak szerint külön vizsgálatot végezni és annak eredményét dokumentálni. A becsült érték figyelembevételével – a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó koordinációjában – a szakfőosztály kiválasztja, hogy a beszerzéssel kapcsolatban a Kbt. mely részének előírásai szerint kell eljárni.

(5) A kezdeményező iratban a szakfőosztály vezetője

a) a Kbt. hatálya alá tartozó beszerzések esetén megjelöli a beszerzés tárgyát és annak a miniszter által jóváhagyott éves összesített közbeszerzési tervben elfoglalt helyét,

b) nyilatkozik a becsült érték meghatározásának módszeréről, valamint arról, hogy a Kbt. 19. §-ában foglaltakat figyelembe vette-e a beszerzés előkészítése során.

(6) A kezdeményező iratot felülvizsgálat előtt a Gazdálkodási Főosztály és legvégül az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály részére meg kell küldeni annak érdekében, hogy a szakfőosztályok vezetői kijelöljék azon munkatársakat, akik részt vesznek a Bírálóbizottság munkájában.

(7) Az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály közbeszerzési referense a kezdeményező irat alapján a közbeszerzést nyilvántartásba veszi.

9. A közbeszerzési dokumentumok

25. § (1) A kezdeményező irat alapján a közbeszerzési dokumentumok szakmai tartalmát – ennek keretében a közbeszerzés tárgyának és mennyiségének meghatározását, a műszaki leírást és a szerződéstervezetet – a szakfőosztály készíti elő. A közbeszerzési dokumentumokat a szakfőosztály által rendelkezésre bocsátott szakmai anyag felhasználásával és – különösen a pénzügyi és gazdasági, valamint műszaki, illetőleg szakmai alkalmassági feltételek és a bírálati szempontok vonatkozásában – a szakfőosztállyal való folyamatos együttműködésben a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó készíti el. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a rendelkezésére bocsátott szakmai anyagot közbeszerzési jogi szempontból ellenőrzi.

(2) A közbeszerzési műszaki leírás és a szerződéstervezet (részletes szerződési feltételek) tartalmáért a szakfőosztály tartozik felelősséggel. A szerződéstervezetet az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztállyal egyeztetni kell.

(3) A két szakaszból álló eljárás esetén a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó – a megfelelő részvételi jelentkezés benyújtásának elősegítése érdekében – közbeszerzési dokumentumokat, a versenypárbeszédben pedig ismertetőt köteles készíteni.

(4) Ha a közbeszerzési dokumentumok összeállítása speciális szakmai ismereteket igényel, vagy a beszerzés műszaki terv és hatósági engedély elkészítéséhez kötött, akkor a szakfőosztály – a döntéshozó előzetes egyetértésével – külső szakmai szakértőt is igénybe vehet.

26. § (1) A szakfőosztály – a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóval történő koordinációja során – minden, a beszerzés megvalósulása tekintetében előforduló lehetőséget mérlegel, és a felhívás elkészítése érdekében pontosan és egyértelműen meghatározza azokat a szakmai kritériumokat, amelyek a beszerzés szempontjából elengedhetetlenül fontosak, ideértve a beszerzésekhez közvetlen kapcsolódó jogszabályok megjelölését [így például, hogy a szolgáltatás teljesítése egy bizonyos foglalkozáshoz (képesítéshez) van-e kötve, mivel ez esetben a felhívásban meg kell határozni az ezzel összefüggésben álló alkalmassági, illetve alkalmatlansági szempontot, illetve szempontokat és az arra, azokra vonatkozó igazolási módot]. A szakfőosztály a Minisztérium által a beszerzés során érvényesíteni kívánt szakmapolitikai célkitűzéseknek megfelelően jár el.

(2) A közbeszerzési eljárásokban lehetőség szerint figyelemmel kell lenni a környezetvédelmi szempontokra is, így például adott esetben az EMAS regisztrációra vagy az ISO 14001 tanúsításra, az EU ökocímke rendszerre vagy a környezetbarát, környezetkímélő megkülönböztető jelzés használatának feltételrendszeréről szóló 29/1997. (VIII. 29.) KTM rendelet szerinti környezetbarát termék minősítés feltételeire.

(3) Az ajánlati biztosíték követelményeiről, szükségességéről, kikötése esetén formájáról, mértékéről a szakfőosztály dönt. Az ajánlati biztosíték – Kbt.-ben foglaltaknak megfelelő – kezeléséről, nyilvántartásáról, illetve visszafizetéséről a Gazdálkodási Főosztály gondoskodik.

27. § (1) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó az eljárás megindítását megelőzően – elektronikus úton – szakmai szempontú véleményezésre és jóváhagyásra megküldi a közbeszerzési dokumentumokat a szakfőosztály vezetője részére, valamint tájékoztatásul az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály közbeszerzési referense részére. A szakfőosztály a jóváhagyását módosító észrevételek átvezetéséhez kötheti.

(2) A szakfőosztály vezetője egy kísérőlevél mellékleteként az általa jóváhagyott közbeszerzési dokumentumokat elektronikus úton a kozbeszeljaras@fm.gov.hu e-mail-címre, „Word” formátumban és szkennelve is megküldi az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály vezetője vagy általa írásban meghatalmazott személy részére, kérve a közbeszerzési eljárás megindítását. Az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály közbeszerzési referense a megküldött dokumentumokat haladéktalanul, elektronikus úton továbbítja a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó részére, egyben megbízza őt a közbeszerzési eljárás megindításával, illetve amennyiben a tervezett közbeszerzés a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet hatálya alá tartozik, felkéri az abban foglaltak szerinti előzetes engedélyeztetési eljárás lebonyolítására.

(3) Amennyiben a tervezett közbeszerzés a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet hatálya alá tartozik, a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, amennyiben szükséges a közbeszerzési eljárás megindítása előtt a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet szerinti előterjesztést és mellékleteit – ideértve a szakfőosztály által jóváhagyott felhívást és a közbeszerzési dokumentumokat – megküldi a Miniszterelnökség, a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet 4. §-ára tekintettel pedig az e-közigazgatásért felelős miniszter részére.

(4) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a közbeszerzési eljárást csak az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály vezetője vagy az általa írásban meghatalmazott személy (2) bekezdés szerinti, elektronikus úton megküldött értesítése alapján, és amennyiben a beszerzés a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet hatálya alá tartozik, és az eljárás megindítását megelőzően az előterjesztés és mellékletei a Miniszterelnökség részére megküldésre kerültek, úgy csak a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint az e-közigazgatásért felelős miniszter engedélye esetén indíthatja meg.

(5) Ha a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet rendelkezései szerint a Miniszterelnökség a közbeszerzési eljárásba szakértőt delegál, a közbeszerzési eljárás lefolytatásában részt vevő személyek kötelesek vele együttműködni. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó – az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály egyidejű tájékoztatása mellett – az eljárás során keletkezett iratokat folyamatosan – az eljárás későbbi szakaszában történő becsatlakozás esetén visszamenőlegesen is – megküldi a delegált szakértőnek, akit valamennyi eljárási cselekményről megfelelő időben, írásban tájékoztat.

28. § (1) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a szakfőosztály által jóváhagyott és az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály vezetője vagy az általa írásban meghatalmazott személy által elektronikus úton megküldött felhívást közzétételre megküldi a Közbeszerzési Értesítő Szerkesztőbizottsága részére.

(2) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a szakfőosztály vezetőjének megbízása alapján a Kbt. 113. §-a szerinti eljárás esetén összefoglaló tájékoztatást küld a Közbeszerzési Hatóság részére.

(3) A hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos és a Kbt. 115. §-a szerinti eljárás esetén a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a szakfőosztály által jóváhagyott és az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály vezetője vagy az általa írásban meghatalmazott személy által elektronikus úton megküldött ajánlattételi felhívást az ajánlattevők részére megküldi, és ha a Kbt. 103. §-át alkalmazni kell, akkor a Közbeszerzési Hatóságot tájékoztatja az eljárás megindításáról.

(4) A (3) bekezdés szerinti esetben a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a szakfőosztály által a Kbt.-ben foglaltakkal összhangban megjelölt ajánlattevő, illetve ajánlattevők részére küldi meg az ajánlattételi felhívást, míg a (2) bekezdésben foglaltak alapján megindítani kívánt eljárás esetében a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a szakfőosztály által a Kbt.-ben foglaltakkal összhangban megjelölt ajánlattevő, illetve ajánlattevők részére, valamint minden olyan gazdasági szereplőnek, aki az összefoglaló tájékoztatás alapján az érdeklődését jelezte ajánlatkérőnél.

(5) A közzétételre kerülő hirdetmény esetleges hiánypótlásáról – szükség esetén a szakfőosztállyal történő előzetes egyeztetést követően – a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó gondoskodik.

29. § (1) A közbeszerzési dokumentumokat a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó teszi hozzáférhetővé az ajánlattevőknek, a felhívásban meghatározottak szerint.

(2) A felhívásban rögzíteni kell, hogy

a) a közbeszerzési dokumentumok és további iratok mely elektronikus felületről és adott esetben milyen módon érhetőek el az érdeklődő gazdasági szereplők részéről,

b) az ajánlatokat a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó címére kell benyújtani,

c) az eljárással kapcsolatban további információ a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó címén szerezhető be.

(3) A közbeszerzési dokumentumokkal kapcsolatos kiegészítő tájékoztatást, az ajánlattevők, illetve a részvételre jelentkezők részére – szakmai kérdések tekintetében a szakfőosztály adatszolgáltatásának figyelembevételével – a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó adja meg, illetve teszi közzé. A közzétételről lehetőség szerint haladéktalanul értesíti azon gazdasági szereplőket, akik az ajánlatkérőnél az eljárás iránti érdeklődésüket jelezték. A kiegészítő tájékoztatásban foglaltakat az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály közbeszerzési referensével, valamint a szakfőosztály témafelelősével a közzétételt megelőzően egyeztetni kell.

(4) A szakfőosztály a megfelelő ajánlattétel elősegítése érdekében konzultációt vagy helyszíni bejárást tűzhet ki, amelynek helyét és időpontját a közbeszerzési dokumentumokban kell megadni. A konzultáción, illetve helyszíni bejáráson minden esetben részt vesz a szakfőosztály témafelelőse és a szakfőosztály által megbízott, a beszerzés tárgya szerinti szakértelemmel rendelkező személy és a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó munkatársa. A konzultáción, illetve helyszíni bejáráson felmerült szakmai kérdéseket a szakfőosztály válaszolja meg, a kérdések megválaszolását a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó ellenőrzi közbeszerzési jogi szempontból. A felmerült közbeszerzési jogi kérdéseket a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó válaszolja meg. A konzultáción elhangzottakról a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó jegyzőkönyvet készít, amelyet a szakfőosztállyal történt egyeztetést követően, a jogszabályban meghatározott határidőn belül megküld az általa ismert összes ajánlattevőnek.

(5) Indokolt esetben a szakfőosztály vezetője az ajánlati, illetve ajánlattételi felhívásban meghatározott ajánlattételi határidő, illetve a részvételi felhívásban meghatározott részvételi határidő meghosszabbításáról dönthet, ha jogszabály azt lehetővé teszi. A szakfőosztály az erről szóló döntésről haladéktalanul tájékoztatja az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály vezetőjét és a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót. Az ezzel kapcsolatos adminisztratív feladatokat, ideértve – ha jogszabály azt előírja – a hirdetmény közzétételét is, a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó látja el.

(6) A felhívás visszavonásáról és módosításáról szóló döntés meghozatalára, a Kbt.-ben meghatározott feltételekkel és előírások betartásával, a döntéshozó jogosult, aki döntéséről haladéktalanul tájékoztatja a szakfőosztályt. A visszavonás indoka lehet különösen forrásbővítés, -megvonás, illetve -csökkentés vagy -zárolás. A szakfőosztály az erről szóló döntésről haladéktalanul tájékoztatja az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály vezetőjét és a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót. A felhívás visszavonásával és módosításával kapcsolatos adminisztratív feladatokat, ideértve – ha jogszabály azt előírja – a hirdetmény közzétételét is, a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó látja el.

10. Az ajánlatok benyújtása és felbontása

30. § (1) Az ajánlatok, illetve részvételi jelentkezések benyújtásakor azok átvételét a felhívásban meghatározottak szerint a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó biztosítja.

(2) Az ajánlatok, illetve részvételi jelentkezések felbontását a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó végzi. Az ajánlatok felbontásakor a Bírálóbizottság tagjai jelen lehetnek.

(3) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó az ajánlatok felbontásáról jegyzőkönyvet készít, amelyet a Kbt.-ben előírtakon kívül a szakfőosztálynak és az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztálynak is megküld.

(4) Az ajánlatok bontását követően az ajánlatok egy eredeti példánya a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó személynél vagy szervezetnél marad, egy másolati példánya a Bírálóbizottság elnökénél kerül elhelyezésre, aki gondoskodik azok megőrzéséről. Az ajánlatok bontását követően a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó haladéktalanul megkezdi az ajánlatok közbeszerzési jogi szempontú tételes vizsgálatát, és ezzel egyidejűleg az ajánlatok elektronikus példányát a Bírálóbizottság tagjai számára haladéktalanul megküldi. Az ajánlatok szakmai-műszaki szempontú tételes vizsgálatát a szakfőosztály végzi.

31. § Tárgyalásos eljárások esetén a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó vezeti le a tárgyalást, illetve tárgyalásokat, azokról jegyzőkönyvet készít, és határidőn belül megküldi a résztvevők, a szakfőosztály és az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály részére. A tárgyaláson a szakfőosztály minden esetben, az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály szükség szerint képviselteti magát.

11. Az ajánlatok elbírálása és értékelése

32. § (1) Amennyiben szükséges, a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó készíti el az ajánlatra vagy részvételi jelentkezésre vonatkozó hiánypótlási felhívást, felvilágosítás kérését, a Kbt. 72. §-a szerinti indokolás kérését, amelyet a szakfőosztállyal való előzetes egyeztetést követően, az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály egyidejű tájékoztatása mellett az ajánlattevők, illetve a részvételre jelentkezők részére megküld. A Bírálóbizottság összehívását az eljárás bármely szakaszában – különösen az egyes hiánypótlási felhívások kiküldése előtt – bármikor kezdeményezheti a Bírálóbizottság elnöke, valamint a Bírálóbizottságban tag közbeszerzési referens.

(2) Bírálóbizottság összehívását kezdeményezi a Bírálóbizottság elnöke vagy a Bírálóbizottságban tag közbeszerzési referens a Kbt. 69. § (2)–(4) bekezdésében foglalt eljárási cselekmények előtt (a továbbiakban: előzetes bírálat) is. A döntéshozó a Bírálóbizottság ülésén meghozott döntési javaslat alapján köteles megállapítani, hogy mely ajánlat vagy részvételi jelentkezés érvénytelen, és hogy van-e olyan gazdasági szereplő, akit az eljárásból ki kell zárni, továbbá a megfelelőnek talált ajánlatok az értékelési szempontok szerint értékelésre kerülnek. Mindezeket követően felhívásra kerül – a Kbt. 69. § (4) bekezdése alapján – az értékelési szempontok szerinti legkedvezőbbnek tekinthető ajánlattevő az alkalmassági követelmények, valamint a kizáró okok tekintetében az ajánlattételi felhívásban előírt igazolások benyújtására.

(3) Az esetleges hiánypótlást, kiegészítő tájékoztatást, illetve indokolást követően, az előzetes bírálatra, valamint az ajánlatok elbírálására és értékelésére összehívott bírálóbizottsági ülést megelőzően a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó döntés-előkészítő javaslatot készít a Bírálóbizottság részére, amely tartalmazza azt, hogy a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó vizsgálata alapján melyek az érvényes és érvénytelen ajánlatok, továbbá

a) érvénytelen ajánlat esetén az érvénytelenség indokát,

b) az előzetes bírálat során – az értékelési szempontok szerinti – mely legkedvezőbbnek tekinthető ajánlattevő részére kerüljön kiküldésre az alkalmassági követelmények, valamint a kizáró okok tekintetében az ajánlattételi felhívásban előírt igazolások benyújtására való felhívás,

c) az ajánlatok pontozását, ha az ajánlatok bírálati szempontja a legjobb ár-érték arány szempontja volt,

d) javaslatot az eljárás nyertesére és – a Bírálóbizottság elnöke kérelmének megfelelően – a következő legkedvezőbb ajánlatot tevőnek minősített személyre vagy szervezetre,

e) javaslatot az eljárás eredményességére vagy eredménytelenségére.

33. § (1) Az előzetes bírálatra, valamint az ajánlatok elbírálására és értékelésére a Bírálóbizottság elnöke vagy a Bírálóbizottságban tag közbeszerzési referens bírálóbizottsági ülést hív össze, amelyen szükség szerint a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó is részt vesz. A bírálóbizottsági ülések megtartásához szükséges technikai feltételeket (beléptetés, helyszín, adott esetben közjegyző jelenléte) a szakfőosztály biztosítja.

(2) Az előzetes bírálatra, valamint az ajánlatok elbírálására és értékelésére összehívott bírálóbizottsági ülést megelőzően a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó elektronikus úton, aláírva, szkennelve megküldi, majd a bírálóbizottsági ülés kezdetén átadja a Bírálóbizottság elnöke és tagjai részére a 32. § (2) bekezdése szerinti döntés-előkészítő javaslatot.

(3) A Bírálóbizottság bírálatának alapját a 32. § (2) bekezdése szerinti döntés-előkészítő javaslat képezi, amelyhez azonban a Bírálóbizottság nincs kötve.

34. § Ha az ajánlattevő kizárására okot adó körülmény tisztázásához jogi szakvélemény is szükséges, a szakfőosztály vezetője jogi szakvélemény beszerzését kérheti az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztálytól.

35. § (1) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a Bírálóbizottság üléseiről eredeti aláírásokkal ellátott jegyzőkönyvet készít.

(2) Az előzetes bírálatra vonatkozó, valamint az ajánlatok bírálata és értékelése tárgyában tartott döntés-előkészítő ülésen a Bírálóbizottság vizsgálja és jegyzőkönyvben rögzíti az ajánlattevőkkel, illetve azok ajánlatával kapcsolatban fennálló kizáró okokat, az ajánlattevők szerződés teljesítésére való alkalmasságát, illetve alkalmatlanságát, az ajánlatok érvényességét, illetve érvénytelenségét, az alkalmatlanság és érvénytelenség indokait. A Bírálóbizottság a döntés-előkészítő ülésről jegyzőkönyvet készít (a továbbiakban: bírálati jegyzőkönyv).

(3) A bírálati jegyzőkönyv mellékletének részét képezik a tagok indokolással és aláírással ellátott, egyéni bírálati lapjai.

(4) A bírálati jegyzőkönyvnek részletes indokolást kell tartalmaznia a javasolt döntés megalapozottságát illetően. A bírálati jegyzőkönyvben a Bírálóbizottság javaslatot tesz a döntéshozó részére arra vonatkozóan, hogy

a) mely ajánlattevőt zárja ki az eljárásból,

b) mely ajánlattevőnek érvényes és mely ajánlattevőnek érvénytelen az ajánlata, illetve – az előzetes bírálat során – az értékelési szempontok szerinti mely legkedvezőbbnek tekinthető ajánlattevő részére kerül kiküldésre az alkalmassági követelmények, valamint a kizáró okok tekintetében az ajánlattételi felhívásban előírt igazolások benyújtására való felhívás,

c) az eljárást eredményesnek vagy eredménytelennek nyilvánítsa,

d) ki legyen az eljárás nyertese,

e) mely ajánlattevővel kössön szerződést.

(5) A Bírálóbizottság kiválaszthatja a legkedvezőbb ajánlatot követő ajánlattevőt, és javasolhatja azt a döntéshozónak.

(6) A szakfőosztály a döntés-előkészítő ülést követően felterjeszti döntésre a Bírálóbizottság előzetes bírálatra, valamint a közbeszerzési eljárás eredményére vonatkozó – indokolást is tartalmazó – írásos javaslatát a döntéshozó részére.

(7) A bírálóbizottsági ülésen elkészítésre kerülő dokumentumok – az írásbeli szakvélemény, az egyéni bírálati lap, valamint a bírálati jegyzőkönyv – adminisztratív előkészítését és az ülésen történő véglegesítését a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó végzi, oly módon, hogy a dokumentumok az ülésen aláírásra kerülhessenek.

36. § (1) A Bírálóbizottság javaslata alapján a kizárásról, az ajánlattevő szerződés teljesítésére való alkalmatlanná minősítéséről, az ajánlat érvénytelenségéről vagy arról, hogy az ajánlat nem minősül érvénytelennek, továbbá az eljárás eredményességéről, illetve annak eredménytelenségéről, az eljárás nyerteséről – adott esetben a második helyezettről – a döntéshozó dönt.

(2) Ha a döntéshozó nem fogadja el a Bírálóbizottság döntés-előkészítő javaslatát, akkor köteles írásban megindokolni, hogy milyen okból mellőzte azt, melyek voltak a döntését megalapozó körülmények és tények, továbbá írásbeli utasítást kell adnia a szakfőosztály vezetője részére az eljárás további folytatásával, illetve lezárásával kapcsolatban.

12. Tájékoztatás az ajánlatok elbírálásáról

37. § (1) Ha a közbeszerzési eljárás a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet hatálya alá tartozik, a közbeszerzési eljárás eredményéről szóló írásbeli összegezés a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet 12. és 13. §-ában foglaltakra tekintettel küldhető meg.

(2) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó

a) megadja a Kbt. 79. § (1) bekezdésében foglalt tájékoztatást,

b) a Kbt. 79. § (2) bekezdése szerint elkészíti és megküldi az összegezést.

38. § (1) A döntéshozó a Bírálóbizottság egyetértésével az összegezés megküldésétől számított huszadik napig egy alkalommal jogosult az összegezést módosítani, szükség esetén az érvénytelenségről szóló tájékoztatást visszavonni, továbbá a már megkötött szerződéstől elállni, ha az eredmény megküldését követően észleli, hogy az eredmény vagy az eredménytelenség törvénysértő volt, és a módosítás a törvénysértést orvosolja. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó az erről szóló döntés esetén haladéktalanul elkészíti a módosított írásbeli összegezést, amelyet köteles faxon vagy elektronikus úton haladéktalanul az összes ajánlattevőnek egyidejűleg megküldeni és erről a szakfőosztályt és az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztályt egyidejűleg tájékoztatni.

(2) Az írásbeli összegezésben észlelt bármely elírást – névcserét, hibás névírást, szám- vagy számítási hibát vagy más hasonló elírást – a szakfőosztály előzetes egyetértésével a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó kijavíthatja. A kijavított írásbeli összegezést a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó az eredmény megküldését követő tíz napon belül köteles egyidejűleg megküldeni az összes ajánlattevőnek és erről a szakfőosztályt és az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztályt egyidejűleg tájékoztatni.

(3) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó – a szakfőosztály előzetes egyetértésével – az érvényes ajánlatot tevők kérésére köteles tájékoztatást adni a nyertes ajánlat jellemzőiről és az érvényes ajánlatot tevő által tett ajánlathoz viszonyított előnyeiről a kérés kézhezvételétől számított öt munkanapon belül, figyelembe véve a nyertes ajánlattevő üzleti titokhoz fűződő érdekeit.

(4) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó – ha azt a Kbt. előírja, a Kbt.-hez kapcsolódó külön jogszabályban meghatározott minta szerint – az eljárás eredményéről vagy eredménytelenségéről szóló tájékoztatót hirdetmény útján határidőben közzéteszi. A hirdetmény feladásáról az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztályt egyidejűleg tájékoztatni kell.

13. A szerződés megkötése, módosítása, teljesítése

39. § (1) A szerződéskötés előkészítéséről, annak a jogszabályban és az ajánlati, illetve ajánlattételi felhívásban meghatározott határidőn belüli megkötéséről a szakfőosztály vezetője gondoskodik.

(2) A kihirdetett eredmény alapján a szerződést a Minisztérium utasításaival és belső szabályzataival összhangban, legalább öt eredeti példányban, a szükséges aláírásokkal, a szerződés aláírására jogosult köti meg. A pénzügyi ellenjegyzésre ugyancsak a Minisztérium utasításai és belső szabályzatai alkalmazandóak.

(3) Ha a szerződés megkötéséig a nyertes ajánlatot tevő (így például gazdasági társaság) jogutódlással alakul át, és az átalakulást követőn – a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó által dokumentált ellenőrzés eredménye alapján – mindenben megfelel a közbeszerzési dokumentumokban foglalt előírásoknak, továbbá az átalakulás a szerződés teljesítését nem teszi lehetetlenné, csak a nyertes ajánlattevő jogutódjával lehet a szerződést megkötni. Ez esetben a szerződéshez mellékletben csatolni kell a jogutódlás (átalakulás) bejegyzését elrendelő jogerős cégbírósági végzés másolatát.

(4) A szakfőosztály vezetője a szerződés aláírását követően haladéktalanul köteles értesíteni a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót, valamint az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztályt a szerződés aláírásának tényéről, annak érdekében, hogy a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a Kbt. 37. § (2) bekezdésének megfelelően közzétehesse az eljárás eredményéről szóló tájékoztatót, valamint a Kbt. 43. § (1) bekezdés d) pontjának megfelelően a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződést a szerződéskötést követően haladéktalanul a Közbeszerzési Adatbázisban közzétehesse.

40. § (1) A szerződés módosítása előtt a szakfőosztály vezetője egyeztet az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztállyal a szerződésmódosítás eseti feltételeiről és a Kbt. 141. §-ában előírt feltételeknek való megfelelésről. Az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály szükség esetén megkeresi a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót a tervezett módosítás Kbt. szerinti megfelelőségéről.

(2) A szerződésmódosítás indokait a szerződő feleknek – a Minisztérium részéről a szerződés aláírójának – az ügyiratban vagy a szerződésmódosítás szövegében részletesen ismertetni kell.

(3) A 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó szerződésmódosítások esetében a módosítást megelőzően a szakfőosztály az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály bevonásával, a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó útján kéri a Miniszterelnökségtől, valamint a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet 20. §-ára tekintettel az e-közigazgatásért felelős minisztertől a tervezett módosítás jóváhagyását. Ennek során a szakfőosztály a szerződést, a módosítás tervezetét, a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet szerinti előterjesztést, a módosítás indokolását, valamint az indokolást alátámasztó valamennyi dokumentumot elektronikus úton megküldi az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály részére a kozbeszeljaras@fm.gov.hu e-mail-címre.

(4) Az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály a beküldött dokumentumokat megvizsgálja, és szükség esetén további adatokat kérhet be, illetve a nem egyértelmű adatok tisztázását kérheti a szakfőosztálytól. Ezt követően az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály továbbítja a beérkezett dokumentumokat a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó részére, kérve a Miniszterelnökség, illetve az e-közigazgatásért felelős miniszter felé történő engedélyezési eljárás lefolytatását.

(5) A Miniszterelnökség, illetve az e-közigazgatásért felelős miniszter hozzájárulása hiányában a szerződés nem módosítható, kivéve a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet 21. § (4) bekezdésében foglaltakat.

(6) A szerződés módosításáról a szakfőosztály a módosítást követően haladéktalanul tájékoztatja a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót, aki elkészíti és a szakfőosztály előzetes egyetértését követően közzéteszi a módosításról szóló hirdetményt, a hirdetmény feladásáról egyidejűleg tájékoztatja az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztályt.

41. § (1) A Kbt. 138. § (3) és (4) bekezdése szerinti feltételek fennállása esetén, más megjelölt szervezet vagy személy közreműködéséhez való hozzájárulást a szerződést a Minisztérium nevében aláíró, illetve aláírására jogosult személy adja meg.

(2) A teljesítésigazolás kiadására jogosult személyét a szerződésben kell meghatározni figyelemmel a Minisztérium utasításaira, legalább beosztása szerint megjelölve. Közbeszerzési eljárás esetén a Kbt. 135. § (1) és (2) bekezdései is irányadóak.

(3) A Minisztérium köteles az ajánlattevőnek a szerződésben és jogszabályokban meghatározott módon az ellenszolgáltatást megfizetni.

14. A közbeszerzések ellenőrzése

42. § (1) A minisztériumi közbeszerzési feladatok végrehajtásának belső ellenőrzéséért az Ellenőrzési Főosztály felelős. Az Ellenőrzési Főosztály a Minisztérium lezárt – nem folyamatban lévő – közbeszerzési eljárásait jóváhagyott kockázatelemzéssel megalapozott éves ellenőrzési terv alapján ellenőrzi.

(2) A közbeszerzésekkel kapcsolatos ellenőrzési feladatok különösen az alábbiakra terjednek ki:

a) a Kbt.-ben előírt szabályozási, tervezési, adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése,

b) a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos dokumentáltság és a jelen utasítás betartásának ellenőrzése.

IV. Fejezet

A központosított közbeszerzési eljárás alkalmazásának szabályai

15. A központosított közbeszerzési eljárás eljárásrendje

43. § (1) A 168/2004. (V. 26.) Korm. rendeletben meghatározott országosan kiemelt termékek beszerzését a központosított beszerző szervezeten keresztül a beszerzést kezdeményező szakfőosztály kezdeményezi és a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó bonyolítja le. Az eljárások lebonyolítása során a beszerzést kezdeményező szakfőosztály, a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó és az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály köteles együttműködni. A 168/2004. (V. 26.) Korm. rendeletben foglalt szabályok teljes körű betartásáért a beszerzést kezdeményező szakfőosztály vezetője felelős.

(2) A 168/2004. (V. 26.) Korm. rendeletben meghatározott regisztrációs és adatszolgáltatási feladatok ellátása – ideértve az adatokban bekövetkezett változások bejelentését és a megrendelés teljesítéséről, adatairól és minősítéséről való tájékoztatást –, valamint az adatok központi beszerző szervezet részére való megküldése a szakfőosztály feladata.

16. Egyéb rendelkezések

44. § (1) A közbeszerzési eljárások során benyújtott ajánlatokat, részvételi jelentkezéseket és az eljárás során keletkezett valamennyi eredeti iratot irattárazásra a szakfőosztály készíti elő, és a szerződés megkötését követő hatvan napon belül – kivéve az európai uniós forrásból megvalósuló beszerzések esetében – az iratkezelési szabályzatban foglaltak alapján, egy főszám alatt, a Központi Iratkezelő Iroda részére irattárazás céljából az aláírt szerződés egy eredeti példányát átadja.

(2) A közbeszerzési eljárás során keletkezett valamennyi dokumentum egy másolati példánya az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztályon kerül elhelyezésre.

(3) A közbeszerzési eljárások iratanyagát és ahhoz kapcsolódó egyéb iratokat a Közbeszerzési Döntőbizottság részére – amennyiben azt kéri – az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály küldi meg.

(4) A (3) bekezdésben megjelölt szervezeten kívüli egyéb illetékes ellenőrző szerv részére – kérelem alapján – a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos iratokat a közbeszerzésben érintett szakfőosztály vezetője az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály koordinációjában, iratjegyzéken adja át.

17. Záró rendelkezések

45. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Az utasítás rendelkezéseit a hatálybalépése előtt megkezdett közbeszerzési eljárásokra is alkalmazni kell.

46. §1

1. melléklet a 10/2017. (IX. 29.) FM utasításhoz

ADATSZOLGÁLTATÁS A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM 20… ÉVI KÖZBESZERZÉSI TERVÉHEZ

Sorszám

A beszerzés tárgya*

A beszerzés tárgya szövegesen

CPV kód

Az eljárás fajtája

Az eljárás megindításának tervezett ideje

A szerződés teljesítésének véghatárideje

Az eljárás megindításáért felelős és szakmai tartalmát meghatározó szervezeti egységek

Előzetes tájékoztató közzétételére sor kerül-e

I. Uniós eljárásrend

 

 

 

 

 

 

 

 

1.


 

 

 

 

 

 

 

II. Nemzeti eljárásrend

 

 

 

 

 

 

 

 

1.


 

 

 

 

 

 

 

* A beszerzés tárgya:

1. árubeszerzés

2. szolgáltatás

3. építési beruházás

4. szolgáltatási koncesszió

5. építési koncesszió



Dátum:

………………………………….
szakfőosztály vezetőjének aláírása
szervezeti egység megjelölése

2. melléklet a 10/2017. (IX. 29.) FM utasításhoz

ADATSZOLGÁLTATÁS A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM 20… ÉVI KÖZBESZERZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSÁHOZ

Sorszám

A beszerzés tárgya*

A beszerzés tárgya szövegesen

CPV kód

Az eljárás fajtája

Az eljárás megindításának tervezett ideje

A szerződés teljesítésének véghatárideje

Az eljárás megindításáért felelős és szakmai tartalmát meghatározó szervezeti egységek

Előzetes tájékoztató közzétételére sor kerül-e

I. Uniós eljárásrend

 

 

 

 

 

 

 

 

1.


 

 

 

 

 

 

 

II. Nemzeti eljárásrend

 

 

 

 

 

 

 

 

1.


 

 

 





* A beszerzés tárgya:

1. árubeszerzés

2. szolgáltatás

3. építési beruházás

4. szolgáltatási koncesszió

5. építési koncesszió



Dátum:


…………………………………
szakfőosztály vezetőjének aláírása
szervezeti egység megjelölése




Dátum:


………………………………………
felügyeletet ellátó helyettes államtitkár/államtitkár aláírása
szervezeti egység megnevezése

3. melléklet a 10/2017. (IX. 29.) FM utasításhoz

Kezdeményező irat


Szervezeti egység:

Iktatószám:


Címzett neve

Címzett beosztása részére


Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály


Helyben


Tárgy: Közbeszerzési eljárás megindítása


Tisztelt Beosztás Asszony/Úr!


A(z) ………………………… Főosztály feladatai ellátása érdekében kezdeményezem az alábbi közbeszerzési eljárás lefolytatását:

1. A közbeszerzés tárgyának meghatározása: ……………………………………

2. A közbeszerzés tárgya: szolgáltatás*; árubeszerzés*; építési beruházás*;

szolgáltatási koncesszió*; építési koncesszió* megrendelése

3. Közbeszerzési tervben szereplő sorszáma: ………………………

4. Témafelelős: ……………………………………………………………………………………………… (név/beosztás)

5. A beszerzés becsült értéke: …………………………………………………… (nettó) Ft.


A becsült érték meghatározása a 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 28. § (2) bekezdésében foglalt alábbi módszer(ek) szerint történt:

a) a beszerzés tárgyára vonatkozó indikatív ajánlatok bekérése*,

b) a beszerzés tárgyára vonatkozó, arra szakosodott szervezetek által végzett piackutatás*,

c) igazságügyi szakértő igénybevétele*,

d) szakmai kamarák által ajánlott díjszabások*,

e) szakmai kamarák által előállított és karbantartott, megvalósítási értéken alapuló, részletes építési adatbázis*,

f) a Közbeszerzési Hatóság által kiadott árstatisztika*,

g) az ajánlatkérő korábbi, hasonló tárgyra irányuló szerződéseinek elemzése*,

h) egyéb módszer*: ………………………………………………


A beszerzés előkészítése során figyelembe vettük a Kbt. részekre bontás tilalmára vonatkozó, valamint az egybeszámítási szabályait, így különösen a Kbt. 19. § (2) és (3) bekezdésében foglaltak fennállását.

6. A beszerzés/közbeszerzés ajánlatkérő szervezeti egység által javasolt minősítése:

a) nemzeti értékhatárt elérő, illetve meghaladó értékű közbeszerzés*;

b) uniós értékhatárt elérő, illetve meghaladó értékű közbeszerzés*.

7. A lefolytatni tervezett közbeszerzési eljárás fajtája:

Nyílt*/meghívásos*/tárgyalásos*/hirdetmény nélküli tárgyalásos*/keretmegállapodásos*/versenypárbeszéd*/innovációs partnerség*/a Kbt. 117. §-a szerinti szabadon kialakított eljárás*/a Kbt. 115. §-a szerinti eljárás*


Nyílt eljárástól eltérő eljárásfajta esetében az eljárásfajta választásának indokolása: ……………………………………

8. A Bírálóbizottság elnökének ……………………………………………………………… (név/beosztás), helyettesének ………………………………………………………………………………………… (név/beosztás), tagnak (tagoknak) …………………………………………… [név (nevek)/beosztás], a …………………… (közbeszerzés tárgya szerinti jogi/közbeszerzési/pénzügyi) szakértelem biztosítása érdekében javaslom.

9. Kérem a beszerzés nyilvántartásba vételét, minősítését a közbeszerzési eljárás tekintetében, továbbá az Intézményfelügyeleti és Perképviselet, valamint a Gazdálkodási Főosztály részéről bírálóbizottsági tag kijelölését.

10. A közbeszerzési eljárás lefolytatásához szükséges pénzügyi fedezet forrása: ………………………, az eljárás pénzügyi előirányzata: bruttó ………………… Ft.

11. A közbeszerzési eljárás lefolytatására igénybe venni kívánt felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó neve, elérhetősége: ………………………………………………………………………………………………………………


Budapest, 201… év ………………hó … nap

……………………………………
a kezdeményező szervezeti egység vezetője



Budapest, 201… év ………………hó … nap

……………………………………
döntéshozó

__________________

* A nem kívánt szövegrész törlendő vagy áthúzandó.




A Gazdálkodási Főosztály munkatársai közül a Bírálóbizottság tagjának ……………………………-t (név/beosztás) javaslom.

……………………………………
főosztályvezető
Gazdálkodási Főosztály



A közbeszerzési igényt az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály az alábbi minősítés szerint nyilvántartásba vette:

A Kbt. …… § …… bekezdés …… pontja alapján

a) nemzeti értékhatárt elérő, illetve meghaladó értékű közbeszerzés**;

b) uniós értékhatárt elérő, illetve meghaladó értékű közbeszerzés**.


A közbeszerzési eljárás lefolytatásához az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály részéről bírálóbizottsági tagnak …………………….…………………………………… (név/beosztás) jelölöm ki.


Budapest, 201… év ………………hó … nap

        ……………………………………
        főosztályvezető



__________________

** A kívánt szövegrész aláhúzandó.

4. melléklet a 10/2017. (IX. 29.) FM utasításhoz


Közbeszerzési eljárás megindítása előtti pénzügyi fedezet rendelkezésre állását
igazoló ív


A     



tárgyú közbeszerzés megindításához.


A közbeszerzési eljárást kezdeményező szervezeti egység:     

A szervezeti egység vezetője:
    ………………………………………    dátum: …………………………………
    aláírás

Az ajánlati, részvételi felhívásában szereplő összeg: …………………………………………

Pénzügyi forrás megnevezése:    ……………………………………………………………
    ebből hazai forrás: ………………………………………
    ebből uniós forrás: ………………………………………


Kötelezettségvállaló:
    ………………………………………    dátum: …………………………………
    aláírás

Észrevétel:





Gazdálkodási Főosztály:

A megadott pénzügyi forráson …………………… Ft összegű keret    rendelkezésre áll*
    nem áll rendelkezésre*

Fenti tárgyú közbeszerzési eljárás pénzügyi fedezete rögzítésre került.

    ………………………………………    dátum: …………………………………
    aláírás

Észrevétel:

___________________
* A kívánt szövegrész aláhúzandó.

5. melléklet a 10/2017. (IX. 29.) FM utasításhoz


Megbízólevél
a Bírálóbizottság elnökének, illetve helyettesének kinevezéséhez


Címzett neve
Címzett beosztása részére

Szervezeti egység


Iktatószám:    …/20……

Tárgy:     „……” tárgyú közbeszerzési eljárás Bírálóbizottságának létrehozása



Tisztelt Beosztás/Teljes név Asszony/Úr!

„…………………………………………………………………………………………” tárgyú a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) … § (…) bekezdésének …) pontja szerinti közbeszerzési eljárás keretében beérkezett ajánlatok bírálata és értékelése érdekében – a Kbt. 27. § (4) bekezdése alapján – létrehozni kívánt Bírálóbizottságba

elnöknek – a …………………… szakértelem biztosítása mellett –

jelölöm ki.

Az elnök távolléte, illetve akadályoztatása esetén ………………………………………-t jelölöm ki a Bírálóbizottság elnökhelyettesének a …………………… szakértelem biztosítása mellett.

Kérem, hogy elnöki, illetve helyettesi feladatainak ellátása során gondoskodjon a Bírálóbizottság munkájának megszervezéséről és a bírálat szabályos, szakszerű lefolytatásáról a Kbt. rendelkezései és a Földművelésügyi Minisztérium Közbeszerzési Szabályzata alapján.
Munkájának végzése során a jogszabályokban és a szakmai-etikai szabályokban foglaltaknak megfelelően felelős a kijelölés által feladatkörébe tartozó ügyekben.


Budapest, 20… ……………… hó …… nap
…………………………………………
döntéshozó

6. melléklet a 10/2017. (IX. 29.) FM utasításhoz


Megbízólevél
a Bírálóbizottság tagjának kijelölésére


Címzett neve
Címzett beosztása részére

Szervezeti egység
Iktatószám:    …/20……

Tárgy:     „……” tárgyú közbeszerzési eljárás Bírálóbizottságának létrehozása




Tisztelt Beosztás Asszony/Úr!


„………………………………………………………………………………….……” tárgyú a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) … § (…) bekezdésének …) pontja szerinti közbeszerzési eljárás keretében beérkezett ajánlatok bírálata és értékelése érdekében – a Kbt. 27. § (4) bekezdése alapján – létrehozni kívánt Bírálóbizottságba, a ……………………………………… szakértelem biztosítására

tagnak

jelölöm ki.

A bizottság elnöki feladatainak ellátásával …………………………… (név) bíztam meg. Az elnök akadályoztatása esetén a bizottság elnökhelyettesi feladatainak ellátásával ………………………………… (név) bíztam meg.

Kérem, hogy a Kbt. rendelkezése, és a Földművelésügyi Minisztérium Közbeszerzési Szabályzata alapján, a bizottság elnökének, illetve annak akadályoztatása esetén helyettesének irányításával aktívan végezze a bírálati munkát.

Munkájának végzése során a jogszabályokban és a szakmai-etikai szabályokban foglaltaknak megfelelően felelős a kijelölés által feladatkörébe tartozó ügyekben.


Budapest, 20… ……………… hó …… nap
…………………………………………
döntéshozó

7. melléklet a 10/2017. (IX. 29.) FM utasításhoz


Összeférhetetlenségi és titoktartási nyilatkozat
(bírálóbizottsági tag részére)


„……………………………” tárgyú közbeszerzési eljáráshoz.

Alulírott mint az ajánlatkérő nevében eljáró személy, illetve a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 27. § (4) bekezdése szerint alakított Bírálóbizottság tagja, ajánlatkérő által fenti tárgyú közbeszerzési eljárással kapcsolatban kijelentem, hogy velem szemben a Kbt. 25. §-ában foglalt kizáró körülmények, összeférhetetlenségi okok nem állnak fenn.

Rendelkezem továbbá a Kbt. 27. § (3) bekezdése által megkövetelt megfelelő – a közbeszerzés tárgya szerinti közbeszerzési/jogi/pénzügyi – szakértelemmel.

Egyúttal kijelentem, hogy a fenti közbeszerzési eljárás során tudomásomra jutott, a Kbt. 44. § (1) bekezdésében és a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:47. §-ában meghatározott üzleti titkot megőrzöm.

Kötelezettséget vállalok továbbá arra, hogy a Bíráló Bizottság munkáját és a döntéshozó döntésének előkészítését lelkiismeretesen, a szakmai tudásomnak megfelelően segítem, és tudomásul veszem, hogy a Kbt. 27. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a Bíráló Bizottság tagjaként a többi taggal együttesen a döntéshozó elé terjesztett javaslatok megalapozottságáért felelek.


Név    
Aláírás    
Kelt        Budapest, 20… ……………………………

8. melléklet a 10/2017. (IX. 29.) FM utasításhoz


Összeférhetetlenségi és titoktartási nyilatkozat
(döntéshozó részére)


„……………………………” tárgyú szerinti közbeszerzési eljáráshoz.


Alulírott mint az ajánlatkérő nevében eljáró személy, a fenti tárgyú közbeszerzési eljárással kapcsolatban kijelentem, hogy velem szemben a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 25. §-ában foglalt kizáró körülmények, összeférhetetlenségi okok nem állnak fenn.

Egyúttal kijelentem, hogy a fenti közbeszerzési eljárás során tudomásomra jutott, a Kbt. 44. § (1) bekezdésében és a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:47. §-ában meghatározott üzleti titkot megőrzöm.

Kötelezettséget vállalok továbbá arra, hogy döntésemet szakmai tudásomnak megfelelően hozom meg, annak megalapozottságáért felelősséggel tartozom.

Név    
Aláírás    
Kelt        Budapest, 20… ……………………………

9. melléklet a 10/2017. (IX. 29.) FM utasításhoz


Ellenőrző lista


Ajánlatkérő: ………………………………………………………

Közbeszerzés tárgya: ………………………………………………

 

Igen

Nem

Megjegyzés

1. Kezdeményező irat, pénzügyi fedezetigazolás megléte

 

 

 

2. Felhívás szabályszerű megküldése

 

 

 

3. Ajánlatok érvényességének ellenőrzése

 

 

 

4. Bontási jegyzőkönyv szabályszerű megküldése

 

 

 

5. Bírálóbizottsági ülésre a szükséges dokumentumok (döntés-előkészítő javaslat, bírálati lap, bírálati jegyzőkönyv) előkészítése, illetve azok szabályszerű kitöltése

 

 

 

6. Bírálóbizottsági ülés szabályszerű megtartása

 

 

 

7. Döntés meghozatala

 

 

 

8. Egyes eljárástípusok speciális szabályainak betartása

 

 

 

9. Összegezés szabályszerű megküldése

 

 

 

10. Eljárás eredményéről hirdetmény közzététele

 

 

 

11. Szerződéskötési moratórium betartása

 

 

 

Kelt:

Kelt:

Kelt:





_____________________________
…………………………………
Ellenőr 1





_____________________________
…………………………………
Ellenőr 2





_____________________________
…………………………………
Vezető

10. melléklet a 10/2017. (IX. 29.) FM utasításhoz


Adatszolgáltatás a Földművelésügyi Minisztérium nettó egymillió forintot elérő,
de a nemzeti közbeszerzési értékhatárokat el nem érő értékű beszerzéseiről

Beszerzés tárgya

Beszerzés
nettó értéke

Szerződéskötés időpontja

Ajánlattételre felhívott gazdasági szereplők
neve és címe

Szerződést kötő fél megnevezése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

A 46. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére