• Tartalom

10/2017. (III. 24.) HM utasítás

10/2017. (III. 24.) HM utasítás

a honvédelmi miniszter által alapított Béri Balogh Ádám középiskolai ösztöndíj, a Lippai Balázs esélyegyenlőségi ösztöndíj és a honvédelmi tárca gondoskodási körébe tartozó árvák tanulmányi ösztöndíja pályáztatásának és odaítélésének rendjéről1

2017.04.02.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja, továbbá a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra, a miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési intézményre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet) terjed ki.

2. § A honvédelmi tárca a honvédelmi nevelés érdekében évente Béri Balogh Ádám középiskolai, az esélyegyenlőség támogatása érdekében Lippai Balázs esélyegyenlőségi, továbbá az elhunyt honvédek és nyugállományú katonák árváinak (a továbbiakban: az MH gondoskodási körébe tartozó árvák) támogatását célzó ösztöndíjakat ítél oda.

2. Béri Balogh Ádám középiskolai ösztöndíj

3. § (1) A Béri Balogh Ádám középiskolai ösztöndíjra kizárólag magyarországi középiskolák nappali tagozatos, magyar állampolgársággal rendelkező azon tanulói pályázhatnak, akik az ösztöndíjpályázat kiírásának félévében részt vesznek a „Katonai alapismeretek” tantárgy tanulásában.

(2) Az ösztöndíj elnyerésére minden naptári év szeptember 15-ig pályázat kerül közzétételre a 18. § szerint.

(3) Az ösztöndíjat évente a 4,50 tanulmányi átlagot elérő, példás magaviseletű, testnevelésből legalább „jó” érdemjegyet elért tanulók nyerhetik el, egy tanév (10 hónap) időtartamára.

4. § A pályázat elbírálásakor előnyt jelent, ha

a) a szülő

aa) honvédelmi szervezet állományában hivatásos vagy szerződéses katonaként teljesít szolgálatot, továbbá kormánytisztviselői, kormányzati ügykezelői, közalkalmazotti vagy munkavállalói jogviszonyban kerül foglalkoztatásra, vagy

ab) a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 2. § 30. pontja szerinti nyugállományú katona, vagy

b) a pályázó az oktatási intézmény vezetője által hitelesített, illetve igazolt, honvédelemhez kötődő diákköri tevékenységben vesz részt.

5. § (1) Az ösztöndíj havi mértéke a központi költségvetésről szóló törvényben a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó illetményalap 33%-ának személyi jövedelemadó-előleggel növelt összege.

(2) Az ösztöndíj a második tanulmányi félévre csak azoknak a nyertes pályázóknak folyósítható, akik legkésőbb február 15-ig megküldik a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály (a továbbiakban: HM TKKF) részére az oktatási intézmény által kiállított hivatalos igazolást a 3. § (1) és (3) bekezdésében meghatározott feltételek fennállásáról.

6. § Egy tanévben legfeljebb 50 fő részesíthető az ösztöndíjban.

3. Lippai Balázs esélyegyenlőséget elősegítő ösztöndíj

7. § (1) A Lippai Balázs esélyegyenlőséget elősegítő ösztöndíjat azok a hátrányos helyzetű vagy magukat roma származásúnak valló, nappali tagozaton közép-, illetve felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók nyerhetik el, akik magyar állampolgárok, megfelelnek a kiírt pályázati feltételeknek, a katonai alapismeretek szabadon választott érettségi tantárgyat tanulják, illetve felvették a honvédelmi ismeretek tantárgyat.

(2) Az ösztöndíj elnyerésére minden naptári év szeptember 15-ig pályázat kerül közzétételre a 18. § szerint.

(3) Az évente meghirdetésre kerülő ösztöndíjra egy tanév (10 hónap) időtartamra a 3,00 feletti tanulmányi eredményt elérő, legalább jó magaviseletű tanulók, illetve fegyelmi felelősségre vonásban nem részesült hallgatók pályázhatnak.

(4) Az ösztöndíj a második tanulmányi félévre csak azoknak a nyertes pályázóknak folyósítható, akik legkésőbb február 15-ig a HM TKKF részére megküldik az oktatási intézmény által kiállított hivatalos igazolást az (1) és (3) bekezdésében meghatározott feltételek fennállásáról.

8. § (1) Az ösztöndíj havi mértéke a központi költségvetésről szóló törvényben a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó illetményalap 25%-ának személyi jövedelemadó előleggel növelt összege.

(2) Egy tanévben legfeljebb 10 fő részesíthető az ösztöndíjban.

4. Az MH gondoskodási körébe tartozó árvák támogatására létrehozott ösztöndíj

9. § Az MH gondoskodási körébe tartozó árvák támogatására létrehozott ösztöndíjban az a személy részesülhet, aki az MH gondoskodási körébe tartozik, a társadalombiztosítási rendszer keretében megállapított árvaellátásra jogosult, nappali iskolarendszerű szakképzésben vesz részt, vagy nappali tagozaton általános, közép-, illetve felsőfokú tanulmányokat folytat, a 10. § szerinti feltételek teljesülése esetén.

10. § Az ösztöndíjat évente a legalább 3,00 tanulmányi átlagot elérő, legalább jó magaviseletű, fegyelmi felelősségre vonásban nem részesült, az MH gondoskodási körébe tartozó árva nyerheti el.

11. § Az ösztöndíj iránti pályázat az árvaellátásra való jogosultság megállapításától kezdve bármikor benyújtható a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF) részére.

12. § A beérkezett pályázatokat a 9–10. § szerinti feltételek fennállása esetén elfogadottnak kell tekinteni.

13. § Az ösztöndíj havi mértéke a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott honvédelmi illetményalap 35%-ának személyijövedelemadó-előleggel növelt összege, melynek folyósítása a tanév időszakában – a tanulmányi szüneteket is beleértve – havonta utólag történik.

14. § (1) Az ösztöndíj a soron következő tanévben csak azoknak az árváknak folyósítható, akik legkésőbb az adott félév megkezdését követő 15 napon belül a HVK SZCSF részére megküldik az oktatási intézmény által kiállított hivatalos igazolást a 9–10. §-ban meghatározott feltételek fennállásáról.

(2) A HVK SZCSF minden év augusztus 15-ig tájékoztatja a jogosultakat az igazolásbenyújtási kötelezettségükről.

15. § Az ösztöndíj folyósításának a kezdő napja a pályázat elbírálását követő hónap első napja.

16. § Az ösztöndíjjal kapcsolatos ügyintézési feladatokat a HVK SZCSF látja el.

5. Közös szabályok

17. § Az ösztöndíjra kizárólag magyarországi nappali tagozatos iskolarendszerű képzésben tanulmányokat folytató magyar állampolgársággal rendelkező tanuló, illetve hallgató pályázhat.

18. § (1) Az ösztöndíjakra vonatkozó pályázatot a HM TKKF írja ki a miniszter erre vonatkozó előzetes döntése alapján. A pályázatok közzététele a HM honlapján történik. Az MH gondoskodási körébe tartozó árvák ösztöndíjának pályázási rendjére a 11–12. §-ban meghatározottak az irányadók.

(2) Az ösztöndíjra a pályázó a megelőző félévben elért tanulmányi eredménye és az egyéb feltételek fennállása alapján nyújthat be pályázatot.

(3) A pályázatot a pályázati kiírásban meghatározott határidőig és módon kell a megadott szervezet részére megküldeni.

(4) A pályázati kiírás tartalmazza a jelentkezés feltételeit, a pályázat benyújtásának határidejét és módját, a megküldendő dokumentumokat és igazolásokat, az adható ösztöndíj mértékét, az ösztöndíjjal támogatott időszakot, valamint az egyéb feltételeket.

(5) A pályázat tartalmazza a pályázó személyi adatait (név, születési hely és idő, lakcím, TAJ szám, adóazonosító jel), az igazolást a tanulói jogviszonyról, az adatkezelési hozzájárulást.

(6) A pályázati kiírásban szereplő igazolásokat a pályázó szerzi be az oktatási intézménytől.

(7) A pályázatokat az erre a célra létrehozott bizottságok bírálják el, és döntenek az ösztöndíjak odaítéléséről.

19. § (1) Az ösztöndíjak odaítélését a miniszter által jóváhagyott bizottság végzi. Az ösztöndíjjal kapcsolatos ügyintézési feladatokat a HM TKKF végzi.

(2) A bizottság elnöke a HM TKKF főosztályvezetője.

(3) A bizottság tagjai:

a) a Honvéd Vezérkar képviseletében 1 fő,

b) a HM Igazgatási és Jogi Képviseleti Főosztály személyi állományából 1 fő és

c) a HM Védelemgazdasági Hivatal személyi állományából 1 fő.

20. § (1) A bizottság ügyrendjét saját maga állapítja meg.

(2) A bizottság munkájában, a bizottság elnökének felkérése alapján, külső szakértő is részt vehet.

21. § (1) A pályázat eredménytelen, amennyiben egyetlen érvényes pályázat sem érkezik. Eredménytelen pályázat esetében a miniszter újabb pályázat kiírásáról dönthet.

(2) Amennyiben a miniszter újabb pályázat kiírásáról dönt, 30 napon belül újabb pályázatot kell kiírni.

22. § Az ösztöndíjak tervezését, elszámolását és kifizetését, valamint a pályázatot elnyert személyek – ösztöndíjának kifizetéséhez szükséges – adatainak a HM Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszerben történő rögzítését a HM Védelemgazdasági Hivatal HM I. Objektum Gazdálkodás Támogató és Pénzügyi Ellátó Referatúra végzi.

23. § Az ösztöndíjak havi részletekben, utólag kerülnek utalásra a tanulók, illetve hallgatók saját nevére, ennek hiányában a törvényes képviselőjük nevére szóló bankszámlára. Az ösztöndíjak folyósítása a tanév ösztöndíjjal támogatott időszakában havonta, a pénzbeli juttatások folyósításának szabályairól szóló 82/2013. (XII. 21.) HM utasítás alapján történik. Tört hónap esetén az ösztöndíjat a teljes havi mérték összegében kell kifizetni.

24. § Amennyiben a pályázó több honvédségi ösztöndíjat is elnyer, részére a kedvezőbb összegű ösztöndíj kerül folyósításra.

6. Záró rendelkezések

25. § Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

26. § Az utasítás hatálybalépése nem érinti a Béri Balogh Ádám középiskolai ösztöndíj odaítélésének rendjéről szóló 61/2011. (VI. 2.) HM utasítás, valamint a Lippai Balázs esélyegyenlőséget elősegítő ösztöndíj pályáztatásának és odaítélésének rendjéről szóló 68/2012. (X. 1.) HM utasítás alapján a 2016/2017-es tanévre elnyert, valamint folyamatban lévő tanév során kiírandó ösztöndíjak folyósítását.

27. §2

1

Az utasítást a 23/2018. (VII. 19.) HM utasítás 27. §-a hatályon kívül helyezte 2018. július 27. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező utasítás 25. §-át.

2

A 27. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére