• Tartalom

11/2017. (VII. 19.) LÜ utasítás

11/2017. (VII. 19.) LÜ utasítás

a lakásszerzés munkáltatói támogatásáról szóló 2/1994. (ÜK. 4.) Legf. Ü. utasítás módosításáról1

2017.09.01.

Az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény 8. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A lakásszerzés munkáltatói támogatásáról szóló 2/1994. (ÜK. 4.) Legf. Ü. utasítás (a továbbiakban: Lakut.) 2. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A pénzintézetet illető kezelési költséget a Legfőbb Ügyészség viseli.”

2. § A Lakut. 9. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Korszerűsítés esetén a megállapodásnak arra is ki kell térnie, hogy – a benyújtott költségvetésnek megfelelően – a munkáltatói kölcsön összegének felhasználását az alkalmazottnak a támogatás folyósítását megelőzően hat hónapon belül és azt követően a nevére, illetve a vele együtt lakó más személy nevére kiállított, a beépített termékekről, illetve a más személy által elvégzett munka ellenértékéről szóló számla, bizonylat másolatával kell igazolnia. A számla, a bizonylat másolatát a támogatás folyósításától számított kilenc hónapon belül kell becsatolni a Gazdasági Főigazgatóságnak. Szerződésszegésnek minősül, ha e határidő alatt a számla, a bizonylat másolatának becsatolására nem kerül sor.
(3a) Lakás építése, bővítése esetén a megállapodásnak arra is ki kell térnie, hogy – a benyújtott költségvetésnek megfelelően – a munkáltatói kölcsön összegének felhasználását az alkalmazottnak a támogatás folyósítását megelőzően hat hónapon belül és azt követően az elszámolás időpontjáig a nevére vagy a vele együtt lakó, illetve költöző más személy nevére kiállított számla, bizonylat másolatával kell igazolnia. A számla, a bizonylat másolatát bővítés esetén a támogatás folyósításától számított egy éven belül, építés esetén két éven belül kell becsatolni a Gazdasági Főigazgatóságnak. Szerződésszegésnek minősül, ha e határidő alatt a számla, a bizonylat másolatának becsatolására nem kerül sor.
(4) A megállapodásnak tartalmaznia kell a szerződésszegéshez fűződő jogkövetkezményeket. A szerződés megtartását minden törvényes eszköz, különösen jelzálogjog alkalmazásával biztosítani kell, ha a kölcsön összege meghaladja az ügyészségi alkalmazott illetményének kétszeresét.
(5) A munkáltatói kölcsönnel kapcsolatban felmerülő pénzintézeti költségeknek és díjaknak, valamint az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés igazgatási szolgáltatási díjának a megfizetését az ügyészség az alkalmazottól a kezelési költség kivételével nem vállalja át.”

3. § A Lakut. a következő 15. §-sal egészül ki:

15. § (1) A lakásszerzés munkáltatói támogatásáról szóló 2/1994. (ÜK. 4.) Legf. Ü. utasítás módosításáról szóló 11/2017. (VII. 19.) LÜ utasítással (a továbbiakban: Utmód.) megállapított 2. § (5) bekezdést, illetve módosított 6. § (2) bekezdés a) pontját, 9. § (3)–(5) bekezdést, 12. § (3) bekezdést az Utmód. hatálybalépésekor folyamatban lévő munkáltatói kölcsön kérelmek esetében is alkalmazni kell.
(2) Az Utmód.-dal megállapított 2. § (5) bekezdést az olyan munkáltatói kölcsönszerződések esetében is alkalmazni kell, amelyeket az Utmód. hatálybalépése előtt kötöttek, ha
a) a pénzintézetet megillető kezelési költséget az ügyészség nem vállalta át,
b) a fizetési kötelezettség határideje nem telt le, és
c) az adós az időarányos fizetési kötelezettségét teljesítette.
(3) A (2) bekezdésben meghatározott esetben a pénzintézetet megillető kezelési költséget az ügyészség az Utmód. hatálybalépésétől viseli.”

4. § A Lakut.

a) 6. § (2) bekezdés a) pontjában az „az alkalmazott vagy a vele együtt költöző személy nevére szóló építési engedélyt” szövegrész helyébe az „a 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot”,

b) 12. § (3) bekezdésében a „(kamatmentesség)” szövegrész helyébe a „(kamatmentesség, kezelési költség átvállalása)”

szöveg lép.

5. § Ez az utasítás a közzétételét követő második hónap első napján lép hatályba.

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése hatályát vesztette 2017. szeptember 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére