• Tartalom

17/2017. (V. 17.) KKM utasítás

17/2017. (V. 17.) KKM utasítás

a határ menti gazdaságfejlesztési stratégiák szerződéskötési, döntéshozatali és a támogatás fedezetének lehívási rendjéről1

2018.08.08.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a vajdasági, kárpátaljai, horvátországi, muravidéki, felvidéki és erdélyi stratégiák támogatását biztosító határ menti gazdaságfejlesztési programok szerződéskötési, döntéshozatali és a támogatás fedezetének lehívási rendjét az alábbiak szerint szabályozom:

1. A döntéshozatal

1. § A külgazdasági és külügyminiszter a vajdasági, kárpátaljai, horvátországi, muravidéki, felvidéki és erdélyi stratégiák végrehajtása érdekében stratégiánként Irányító Testület (a továbbiakban: IT) felállításával biztosítja a források felhasználásának felügyeletét.

2. §2 Az IT elnöke a Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: KKM) regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára (a továbbiakban: HÁTHATÁR), tagjai a határ menti gazdaságfejlesztési program megvalósítása szempontjából legfontosabb ágazati minisztériumok által delegált képviselők (így különösen a Miniszterelnökség, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium, az Igazságügyi Minisztérium), valamint a határ menti gazdaságfejlesztési program megvalósításában részt vevő érintett határon túli magyar szervezet (a továbbiakban: kedvezményezett) képviselői.

3. § Az IT ügyrendjében meghatározottak szerint javaslatot tesz a formai követelményeknek megfelelő és szakmailag is támogatható, a kedvezményezett által felterjesztett pályázatok támogatására.

4. §3 Az IT ülésére a KKM illetékes szervezeti egységeinek vezetőit megfigyelőként legalább az ülést megelőző három nappal írásos formában a Regionális Gazdaságfejlesztési Főosztálya (a továbbiakban: HGPF) hívja meg. Az IT működési rendjét az IT ügyrendje szabályozza.

5. § Az IT ügyrendjében meghatározottak szerint a támogatandó pályázatokat egységes listán (a továbbiakban: döntési lista) fogadja el, amelyet a megvalósításban részt vevő kedvezményezett állít össze. A döntési lista tartalmi elemeit a támogatási szerződésekhez mellékelt minta tartalmazza.

6. §4 Az IT üléséről jegyzőkönyv készül, melyet a RGF mint az IT titkársági teendőit ellátó egység állít össze. A jegyzőkönyvet, valamint a döntési listát a HÁTHATÁR terjeszti fel jóváhagyásra a miniszterhelyetteshez (a továbbiakban: ÁTGAZDIPL).

2. A támogatási szerződések előkészítése, véleményezése és megkötése

7. §5 A RGF aláírás céljából előkészíti a kedvezményezettel kötendő támogatási szerződés tervezetét és mellékleteit (a továbbiakban: szerződéstervezet), melyeket továbbít a HÁTHATÁR számára.

8. §6 A szerződéstervezetet – papír alapon és elektronikus formában – a RGF a HÁTHATÁR jóváhagyását követően, véleményezés céljából – a HÁTHATÁR útján – megküldi a pénzügyi ellenjegyzésért felelős Költségvetési Főosztály (a továbbiakban: KFO) és a jogi ellenjegyzésért felelős Jogi Főosztály (a továbbiakban: JFO), valamint tájékoztatás céljából a Gazdasági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkár (a továbbiakban: GHÁT) részére.

9. §7 A KFO és a JFO módosító javaslataikat szövegszerű formában, a szerződéstervezet részükre, véleményezés céljából történő hivatalos megérkezésétől számított öt munkanapon belül teszik meg. Igény esetén a RGF, valamint a KFO és a JFO előzetesen személyes egyeztetést tartanak.

10. §8 A módosító javaslatok alapján a RGF a részére történő valamennyi javaslat beérkezését követő kettő munkanapon belül véglegesíti a szerződéstervezetet, és végső visszamutatásra – legkevesebb kettő munkanapos határidővel – megküldi a KFO, a JFO és a GHÁT részére.

11. §9 A RGF a végső visszamutatásban – amennyiben eltér a pénzügyi és jogi szakmai módosító javaslatokban foglaltaktól – indokolni köteles szakmai döntését.

12. § Amennyiben a végső visszamutatásra megküldött szerződés tervezetével valamely szervezeti egység (KFO, JFO, GHÁT) nem ért egyet, haladéktalanul egyeztetést kell lefolytatni.

13. § Az egyeztetett és véglegesített szerződést és mellékleteit a HÁTHATÁR aktában elhelyezve küldi meg jogi és pénzügyi ellenjegyzésre az illetékes szervezeti egységek részére.

14. § A KFO vizsgálja a szabad előirányzat rendelkezésre állását, a tervezett kifizetési időpontokban a pénzügyi fedezet biztosítottságát, valamint a kötelezettségvállalásnak a gazdálkodásra vonatkozó szabályoknak történő megfelelését.

15. § A pénzügyi és jogi ellenjegyzés határideje három-három munkanap. A határidő kezdőnapja az akta szervezeti egységhez történő megérkezése.

16. § Az egyeztetett és véglegesített támogatási szerződés ellenjegyzése kizárólag írásbeli indoklással köthető további feltételekhez.

17. §10 A támogatási szerződést az ellenjegyzéseket követően kötelezettségvállalóként a KKM részéről a miniszterhelyettes, helyettesítési jogkörben a HÁTHATÁR írja alá.

18. §11 A szerződő felek által aláírt szerződés egy-egy eredeti példányát az aláírást követően a RGF haladéktalanul megküldi a miniszterhelyettes, a KFO és a JFO részére.

3. A pénzügyi lehívások kezelése

19. §12 A kedvezményezett a KKM-mel megkötött támogatási szerződésben foglaltakkal összhangban megküldi a lehívási kérelmét (a továbbiakban: kérelem) és annak a támogatási szerződés szerinti mellékleteit a RGF részére.

20. § (1)13 A RGF vizsgálja a kérelem szabályszerűségét. A vizsgálat keretében a RGF ellenőrzi a kérelem és mellékletei:

a) döntési listában foglaltaknak történő megfelelőségét;

b) számszaki megfelelőségét;

c) megalapozottságát, jogszerűségét, a támogatási szerződésben foglaltaknak történő megfelelőségét, továbbá amennyiben a kérelem benyújtása korábban felmerült költségek elszámoláshoz van kötve, úgy annak teljességét.

(2)14 Az (1) bekezdés szerinti vizsgálatot követően, amennyiben az szükséges, a RGF hiánypótlásra szólítja fel a kedvezményezettet.

21. §15 A 20. § szerinti vizsgálatot követően a kérelmet és annak mellékleteit a RGF megküldi a HÁTHATÁR részére jóváhagyásra.

22. §16 A HÁTHATÁR gondoskodik a kérelem és mellékleteinek a miniszterhelyettes részére teljesítésigazolásra történő felterjesztéséről.

23. §17 Az ÁTGAZDIPL által aláírt teljesítésigazolást, a kérelmet és a kedvezményezett bankszámlakivonatát a RGF intézkedésre továbbítja a KFO részére a kifizetés teljesítése érdekében.

24. § A teljesítésigazolás alapján a támogatási összeg utalványozása előtt a KFO érvényesítésre jogosult munkatársa (a továbbiakban: érvényesítő) köteles ellenőrizni az összegszerűséget, a fedezet rendelkezésre állását, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet, valamint az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet előírásainak utalványozást megelőző eljárásban történő betartását a 25. §-ban foglaltaknak megfelelően.

25. § (1) A 24. § szerinti ellenőrzés során az érvényesítő megvizsgálja a kötelezettségvállalás nyilvántartásba vételének megtörténtét, a kötelezettségvállalásba-vételi bizonylat meglétét, megfelelőségét, ennek keretében:

a) a kötelezettségvállalási dokumentum megfelelőségét (valamennyi illetékes szervezeti egység által jóváhagyott, véglegesített tervezettel való egyezőség, iktatószám, aláírások, dátum, pecsét megléte);

b) a kötelezettségvállaló, a pénzügyi és jogi ellenjegyzők jogosultságának meglétét, megfelelőségét;

c) a kötelezettségvállaló, a pénzügyi és jogi ellenjegyzők aláírásmintáinak meglétét;

d) a kiadás összegszerűségének, jogcímének helyességét;

e) a támogatási szerződés tartalma vonatkozásában ellenőrzi

ea) a KKM nevét, székhelyét, adószámát, számlavezető bankjának nevét, képviselőjének nevét, PIR számát,

eb) a kedvezményezett nevét, székhelyét, cégjegyzék-, cégazonosításra alkalmas számot, közteherviselési azonosítóját, számlavezető bankjának nevét, képviselőjének nevét,

ec) a kedvezményezett bankjának IBAN kódját, SWIFT kódját,

ed) a kedvezményezett bankjának pontos nevét, címét,

ee) a támogatás összegét, a KKM forrását jelentő fejezeti kezelésű előirányzat pontos megnevezését, címrendi besorolását és államháztartási azonosítóját, a támogatás intenzitását,

ef) a kormányzati funkció szerinti besorolást,

eg) a támogatási összeg kifizetésének pontos ütemezését, határidejét, részletekben történő finanszírozás esetén az egyes finanszírozási időszakokat, a több év előirányzatai terhére vállalt kötelezettségek esetén az évenkénti ütemezést;

f) a kötelezettségvállalási dokumentum vizsgálata vonatkozásában ellenőrzi

fa) a szerződésben szereplő bankszámlaszám és a bankszámlaszám-igazolás összhangját, egyezőségét,

fb) a szerződésben szereplő bankszámlaszám devizanemének a támogatási szerződésben meghatározott folyósítási devizanemmel való összhangját,

fc) a költségterv számszaki helyességét, költségtételeinek kiemelt előirányzatonkénti elkülönülését (a költségterv tételeinek megalapozottságát, szükségességét, azok mértékének megfelelőségét a szakmai kapcsolattartó és a kötelezettségvállaló vizsgálja),

fd) a költségterv és a szerződés számszaki egyezőségét,

fe) a szerződés mellékleteinek meglétét,

ff) utófinanszírozás esetén az elszámolás megtörténtét igazoló teljesítésigazolás meglétét, továbbá a (2) bekezdés szerinti megfelelőségét,

fg) a támogatási szerződés biztosítékadási kötelezettségének előírása esetén a biztosíték meglétét.

(2) Az érvényesítő a teljesítésigazolás ellenőrzése során vizsgálja a pénzügyi fedezet rendelkezésre állását, az előirányzat-felhasználási tervben történő megjelenést, ennek keretében:

a) a kiadási előirányzatok rendelkezésre állását, a lehívás sorszámát, összegét,

b) a teljesítésigazoló jogosultságának meglétét, a fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos eljárási rendről és hatáskörökről szóló miniszteri utasításban, illetve gazdálkodási keretszabályzatban meghatározott teljesítésigazolás alaki megfelelőségét, adatainak számszaki helyességét,

c) a teljesítésigazolás teljes körű kitöltöttségét,

d) a bankszámlaszám helyességét.

26. §18 Az érvényesítő – a kiadás utalványozását megelőző vizsgálat megfelelősége esetén – a KKM integrált pénzügyi és számviteli rendszerében rögzíti az egyéb pénzbekérőt, melynek keretében biztosítja a kinyomtatott kiadási utalványnak a költségvetési helyre, szakfeladatra, szervezeti egységre, keretgazdára, ügyletkódra vonatkozó adatai helyességét. Amennyiben az érvényesítő hiányosságot észlel, úgy a KFO-ra történő beérkezéstől számított három munkanapon belül jelzi azt a RGF és a HÁTHATÁR felé.

27. § A KFO a teljesítésigazolást tartalmazó akta hiánytalan beérkezésétől számított három munkanapon belül intézkedik a pénzügyi teljesítés indításáról.

28. §19 A RGF a teljesített lehívásokról pályázati kiírásonként elkülönített nyilvántartást vezet a döntési listával összhangban.

29. § A KKM által kifizetett és elszámolt előlegek állományáról a KFO nyilvántartást vezet.

30. §20 A RGF a részére megküldött elszámolások alapján, lehívásonkénti bontásban teljesítésigazolást állít ki a KFO részére a KKM követelésállományának aktualizálása érdekében, és biztosítja az elszámolások bizonylatainak utólagos ellenőrizhetőségét, teljes körű rendelkezésre állását.

31. §21 A KFO az év végi zárás keretében – lehívásonkénti bontásban – a KKM könyveiben szereplő követelés állományáról a RGF-et tájékoztatja.

4. Hatályba léptető rendelkezés

32. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítást a 10/2019. (V. 10.) KKM utasítás 66. §-a hatályon kívül helyezte 2019. május 11. napjával.

2

A 2. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 4. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 6. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § c)–d) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 7. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 8. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 9. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 10. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 11. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 17. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § e) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 18. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d)–e) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 19. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 20. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 20. § (2) bekezdése a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 21. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 22. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § e) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 23. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg. [A 23. §-nak a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § e) pontjával elrendelt módosítása, amely szerint „az ÁTGAZDIPL” szövegrész helyébe az „a miniszterhelyettes” szöveg lép, nem vezethető át.]

18

A 26. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

19

A 28. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 30. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

21

A 31. § a 22/2018. (VIII. 7.) KKM utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére