• Tartalom

2/2017. (I. 31.) IM utasítás

2/2017. (I. 31.) IM utasítás

a fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos eljárási rendről és hatáskörökről szóló 11/2015. (V. 29.) IM utasítás módosításáról1

2017.02.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 10. § (5) bekezdésére, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (3) bekezdésére figyelemmel a következő utasítást adom ki:

1. § A fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos eljárási rendről és hatáskörökről szóló 11/2015. (V. 29.) IM utasítás (a továbbiakban: IM utasítás) 12. alcíme helyébe a következő alcím lép:

„12. Jogi segítségnyújtás előirányzat
21. § (1) A kötelezettségvállalás jogi alapja
a) az illetékes jogi segítségnyújtási feladatokat ellátó járási (fővárosi kerületi) hivatal által hozott határozat,
b) jogorvoslat folytán a fővárosi és megyei kormányhivatal által hozott határozat,
c) a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 115. § (2) bekezdése alapján felügyeleti jogkörben hozott határozat vagy
d) az a)–c) pontban foglalt határozatok felülvizsgálata tárgyában hozott bírósági határozat,
ezért az előirányzat felhasználásához előzetes írásbeli kötelezettségvállalás és ellenjegyzés nem szükséges.
(2) A kifizetést megelőzően – az illetékes jogi segítségnyújtási feladatokat ellátó járási (fővárosi kerületi) hivatal előzetes adatszolgáltatása alapján – a fővárosi és megyei kormányhivatalnál felhatalmazott személyek végzik el a teljesítés igazolását a jogi segítői, illetve pártfogó ügyvédi díj kifizetésére vonatkozó számla vagy a tevékenységre vonatkozó jogszabályok szerinti egyéb okirat (a továbbiakban együtt: számla) Költségvetési Főosztály részére történő továbbítása előtt.
22. § (1) A 21. § (2) bekezdése szerinti számla kifizetéséről – a fővárosi és megyei kormányhivatal megkeresése alapján – a Költségvetési Főosztály gondoskodik.
(2) A jogi segítői díj, illetve a pártfogó ügyvédi díj (díjelőleg) kifizetése és a díj (díjelőleg) visszatérítésére irányuló követelés előírása érdekében a fővárosi és megyei kormányhivatal által hetente egy alkalommal megküldött lista alapján a jogi segítő, illetve más ügyvéd vagy ügyvédi iroda részére a kifizetendő összeget a Költségvetési Főosztály utalja át a jogszabályban meghatározott határidőn belül.
23. § A bűnügyi költségek körébe tartozó pártfogó ügyvédi díj visszatérítésének elmulasztása esetén az illetékes törvényszék megkeresése kapcsán a fővárosi és megyei kormányhivatal kezdeményezi a pénzügyi teljesítést, amelyet a Költségvetési Főosztály bonyolít le. A pénzügyi teljesítés a jogi segítői díj és a pártfogó ügyvédi díj esetében a hatályos jogszabályban előírt határidőn belül átutalással történik.
24. § Az Európai Unió más tagállamába irányuló jogi segítségnyújtás iránti kérelemmel kapcsolatos fordítási költségeket a jogi segítségnyújtási előirányzat terhére kell megelőlegezni.
25. § Az előirányzat a központi költségvetés előirányzat-módosítási kötelezettség nélkül teljesülő kiadásai közé tartozik. Ha a jóváhagyott előirányzat nem fedezi a tényleges kiadásokat, a többletigény a 6. § (4) bekezdésében foglalt eljárás szerint kerül megküldésre jóváhagyás céljából az államháztartásért felelős miniszternek. A Kincstár az államháztartásért felelős miniszter jóváhagyását követően nyitja meg a kifizetéshez szükséges keretet.
26. § (1) A behajthatatlan követelés és a határozattal elengedett követelés leírásának, nyilvántartásból való kivezetésének részletes szabályait – a hivatali út betartására is figyelemmel – a fejezeti kezelésű előirányzatok számviteli politikája tartalmazza.
(2) A behajthatatlannak minősített követelés nyilvántartásból való kivezetését a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár engedélyezi.
(3) A (2) bekezdés szerinti engedély alapján a Költségvetési Főosztály gondoskodik a behajthatatlannak minősített követelés nyilvántartásból történő kivezetéséről.”

2. § Az IM utasítás 28–30. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

28. § (1) A kötelezettségvállalás jogi alapja
a) az illetékes áldozatsegítői feladatot ellátó járási (fővárosi kerületi) hivatal által hozott határozat,
b) a fővárosi és megyei kormányhivatal által hozott határozat,
c) jogorvoslat folytán az igazságügyi módszertani irányításért felelős helyettes államtitkár által hozott határozat,
d) a Ket. 115. § (2) bekezdése alapján felügyeleti jogkörben hozott határozat vagy
e) az a)–d) pontban foglalt határozatok felülvizsgálata tárgyában hozott bírósági határozat,
ezért az előirányzat felhasználásához előzetes írásbeli kötelezettségvállalás és ellenjegyzés nem szükséges.
(2) A járási (fővárosi kerületi) hivatal által készpénzben teljesített azonnali pénzügyi segélyek kifizetését tartalmazó, az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalnak címzett, havonta elkészített kimutatásnak része a hivatal kifizetést megalapozó határozata, valamint a kifizetést igazoló pénztárbizonylat is. A fővárosi és megyei kormányhivatalok által a tárgyhónapban beérkezett kimutatások összesített és felterjesztett adatai alapján – ellenőrzést követően, a kormányhivatallal kötött Együttműködési megállapodásban foglaltak szerint – a Költségvetési Főosztály a fejezeti kezelésű előirányzat terhére megtéríti az azonnali pénzügyi segélyek készpénzben kifizetett összegét a kormányhivatal előirányzat-felhasználási keretszámlája javára történő átutalással. A kifizetés teljesítéséhez az Ávr. 57. § (3) bekezdése alapján nincs szükség a teljesítés igazolására, a Költségvetési Főosztály érvényesítéssel megbízott munkatársa csak az Ávr. 58. § (1) bekezdésében meghatározott szempontokat vizsgálja.
(3) Amennyiben az azonnali pénzügyi segélyek biztosításáról rendelkező határozat nem készpénz kifizetést irányoz elő, úgy a járási (fővárosi kerületi) hivatal által az igazságügyi módszertani irányításért felelős helyettes államtitkár részére küldött határozat alapján – az igazságügyi módszertani irányításért felelős helyettes államtitkár teljesítésigazolását követően – a Költségvetési Főosztály gondoskodik a határozatban foglaltak átutalással vagy postai úton történő teljesítéséről.
(4) Amennyiben a fővárosi és megyei kormányhivatal által hozott határozat kárenyhítést állapít meg, úgy a fővárosi és megyei kormányhivatal által az igazságügyi módszertani irányításért felelős helyettes államtitkár részére megküldött határozat alapján – az igazságügyi módszertani irányításért felelős helyettes államtitkár teljesítésigazolását követően – a Költségvetési Főosztály gondoskodik a határozatban foglaltak átutalással vagy postai úton történő teljesítéséről.
29. § (1) Az előirányzat terhére
a) azonnali pénzügyi segély kifizetése céljából a határozat jogerőre emelkedésének napján a nyilvántartásba történő bejegyzést követően haladéktalanul,
b) egyösszegű kárenyhítés esetén a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül,
c) járadékfolyósítás esetén a határozat jogerőre emelkedését követő hónap tizedik napjáig – olyan módon, hogy az áldozat a járadék első hónapra jutó részét ezen időpontig kézhez kapja –,
d) az áldozat érdekében eljáró harmadik fél szolgáltatásának igénybevétele esetén – az áldozat által ténylegesen igénybe vett szolgáltatás ellenértékéről – a harmadik fél által az Igazságügyi Minisztérium részére szabályszerűen kiállított számla beérkezését követő 15 napon belül
kell kifizetést teljesíteni.
(2) Az (1) bekezdésben rögzített kifizetés történhet
a) az áldozat nevére szóló fizetési számlára történő átutalással,
b) az áldozat lakcímére történő utalással készpénzkifizetés kézbesítése útján,
c) az áldozat érdekében eljáró harmadik fél nevére szóló pénzforgalmi számlára történő átutalással,
d) egészben vagy részben készpénzben történő kifizetéssel az áldozat részére.
(3) Ha a kifizetés részben készpénzben történik, a fennmaradó összeget a (2) bekezdés a)–c) pontjában foglaltak szerint kell kifizetni.
(4) Az előirányzat a központi költségvetés előirányzat-módosítási kötelezettség nélkül teljesülő kiadásai közé tartozik. Ha a jóváhagyott előirányzat nem fedezi a tényleges kiadásokat, a többletigény a 6. § (4) bekezdésében foglalt eljárás szerint kerül megküldésre jóváhagyás céljából az államháztartásért felelős miniszternek. A Kincstár az államháztartásért felelős miniszter jóváhagyását követően nyitja meg a kifizetéshez szükséges keretet.
30. § (1) A behajthatatlan követelés és a határozattal elengedett követelés leírásának, nyilvántartásból való kivezetésének részletes szabályait – a hivatali út betartására is figyelemmel – a fejezeti kezelésű előirányzatok számviteli politikája tartalmazza.
(2) A behajthatatlannak minősített követelés nyilvántartásból való kivezetését a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár engedélyezi.
(3) A (2) bekezdés szerinti engedély alapján a Költségvetési Főosztály gondoskodik a behajthatatlannak minősített követelés nyilvántartásból történő kivezetéséről.”

3. § Az IM utasítás 31/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kötelezettségvállalás jogi alapja
a) a jogerős, részben jogerős vagy fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható, az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott határozat, valamint
b) a büntetés-végrehajtási bíró által a kártalanításról hozott jogerős határozat, így az előirányzat felhasználásához – az Ávr. 53. §-a alapján – írásbeli kötelezettségvállalás és ellenjegyzés nem szükséges.”
31/C. § (1) A büntetés-végrehajtási bíró által hozott határozat alapján történő kifizetéshez szükséges dokumentumok:
a) a jogerős határozat vagy annak hiteles másolata,
b) a bűncselekménnyel összefüggésben megítélt polgári jogi igény, illetve a polgári bíróság által jogerősen megítélt kártérítés vagy sérelemdíj, valamint a gyermektartásdíj behajtása iránti végrehajtási eljárásban érvényesített követelés esetén a Jogi Szolgáltatási Főosztály feljegyzése, amely az illetékes végrehajtó követelésfoglalásról szóló értesítését is tartalmazza,
c) a bűncselekménnyel összefüggésben megítélt polgári jogi igény, illetve a polgári bíróság által jogerősen megítélt kártérítés vagy sérelemdíj után esetlegesen járó késedelmi kamat összegének – a Költségvetési Főosztály által elkészített – részletes számítási anyaga.
(2) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti dokumentum beérkezését követően a Költségvetési Főosztály munkatársa ellenőrzi, hogy a határozat tartalmazza-e a kártalanítás kifizetéséhez szükséges valamennyi adatot, így különösen
a) a kártalanítás kérelmezőjének azonosításához szükséges adatokat,
b) a bűncselekménnyel összefüggésben megítélt polgári jogi igény, illetve a polgári bíróság által jogerősen megítélt kártérítés vagy sérelemdíj esetén a jogosult adatait,
c) késedelmi kamat számítására okot adó körülmény esetén a kamatszámításhoz szükséges adatokat (a kamatszámítás kezdő időpontja és végső időpontja),
d) a kifizetés módjára vonatkozó rendelkezéseket (átutalással vagy postai úton), illetve a rendelkezéstől függően a számlaszám és a számlavezető pénzintézet megjelölését, a teljesítéshez szükséges pontos cím megadását vagy a letéti számla adatainak meghatározását,
e) a bűncselekménnyel összefüggésben megítélt polgári jogi igény, illetve a polgári bíróság által jogerősen megítélt kártérítés vagy sérelemdíj esetén a követelés behajtása iránt indult végrehajtási eljárásra vonatkozó adatokat.
(3) Amennyiben a Költségvetési Főosztály munkatársa a (2) bekezdés szerinti ellenőrzési tevékenysége során az (1) bekezdés a) pontja szerinti dokumentum olyan hiányosságát állapítja meg, amely a kifizetés akadályát jelenti, megkeresi a büntetés-végrehajtási bírót.
(4) A kifizetés teljesítése előtt a Költségvetési Főosztály a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hivatali szervének megkeresése útján meggyőződik arról, hogy a gyermektartásdíj behajtása iránt van-e szünetelő vagy folyamatban lévő végrehajtási eljárás, és ha igen, milyen ügyszámon, és ki az illetékes végrehajtó.
(5) Ha a büntetés-végrehajtási bíró vagy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hivatali szervének tájékoztatása alapján adat merül fel arra vonatkozóan, hogy polgári jogi igény, illetve a bűncselekmény miatt megállapított kártérítés vagy sérelemdíj, valamint gyermektartásdíj behajtása iránt eljárás indult, úgy a Jogi Szolgáltatási Főosztály – a Költségvetési Főosztály feljegyzése alapján – haladéktalanul megkeresi az illetékes végrehajtót és – a kifizetés határnapjának megjelölésével – értesíti az adós javára megítélt kártalanításról, valamint arról, hogy a kártalanítás terhére mely követelések kielégítése érdekében van helye követelés lefoglalásának.
(6) Az (5) bekezdés szerinti esetben kifizetésre kizárólag a Jogi Szolgáltatási Főosztály (1) bekezdés b) pontja szerinti feljegyzésében foglaltak figyelembevételével, a végrehajtónak a követelés lefoglalására irányuló végrehajtási cselekménye foganatosítását követően kerülhet sor. A Jogi Szolgáltatási Főosztály feljegyzése a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény (a továbbiakban: Bv. tv.) 10/A. § (8) bekezdése szerinti kielégítési sorrendet is tartalmazza.
(7) A bűncselekménnyel összefüggésben megítélt polgári jogi igény, illetve a polgári bíróság által jogerősen megítélt kártérítés vagy sérelemdíj után esetlegesen járó késedelmi kamat összegét a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) pénztartozás esetére előírt kamatszámítási szabályai alapján kell megállapítani. A kamatszámítás ideje a jogerős határozatban meghatározott időponttól (a kamatszámítás kezdő időpontja) a fejezeti kezelésű előirányzat-felhasználási keretszámla terhelését követő munkanapig (végső időpont) terjed.
(8) Amennyiben a büntetés-végrehajtási bíró határozata, valamint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar megkeresése alapján a Bv. tv. 10/B. § (2) bekezdése szerinti kielégítési igény nem merült fel, a Költségvetési Főosztály Költségvetési Osztálya érvényesítéssel megbízott dolgozója az (1) bekezdés szerinti dokumentumok alapján megállapítja a kérelmezőnek járó kártalanítás összegét, és gondoskodik annak – átutalással – a jogosult részére történő kifizetéséről, illetve – a feltételek fennállása esetén – a bírói letétbe helyezéséről.
(9) Amennyiben a büntetés-végrehajtási bíró határozata, valamint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar megkeresése alapján a Bv. tv. 10/A. § (7) bekezdése szerinti kielégítésnek van helye, úgy – a Bv. tv. 10/A. § (8) bekezdése szerinti kielégítési sorrend szerint – a Költségvetési Főosztály Költségvetési Osztálya érvényesítéssel megbízott dolgozója az (1) bekezdés szerinti dokumentumok alapján
a) a végrehajtónak a követelés lefoglalásáról szóló értesítésében foglaltak szerint intézkedik a végrehajtás alá vont követelés összegének végrehajtói letéti számlára történő átutalásáról,
b) az a) pontban foglaltakra is figyelemmel kiszámítja a jogosultnak járó kielégítés összegét, és gondoskodik annak – átutalással vagy postai úton történő – kifizetéséről,
c) megállapítja az a)–b) pont szerinti kielégítésekre figyelemmel a kérelmezőnek járó kártalanítás összegét, és gondoskodik annak – átutalással – a jogosult részére történő kifizetéséről, illetve – a feltételek fennállása esetén – a bírói letétbe helyezésről.
(10) A kifizetés teljesítéséhez az Ávr. 57. § (3) bekezdése alapján nincs szükség a teljesítés igazolására, az érvényesítő csak az Ávr. 58. § (1) bekezdésében meghatározott szempontokat vizsgálja.
(11) A kifizetendő összeget a Költségvetési Főosztály Költségvetési Osztályának kontrollal megbízott dolgozója aláírásával dokumentáltan ellenőrzi, és az ellenőrzött anyagot – a kifizetés határidejére figyelemmel – visszajuttatja az érvényesítő részére, aki az utalványlappal ellátott bizonylatokat a pénzügyi ellenjegyző és az utalványozó részére továbbítja.
(12) A kifizetendő összeg pénzügyi rendezéséről a kincstár elektronikus átutalási rendszerén keresztül vagy postai úton kell intézkedni.
(13) A kifizetést követően a Költségvetési Főosztály a teljesítés összegéről és időpontjáról tájékoztatja a kérelmezőt vagy annak jogi képviselőjét, valamint a bűncselekménnyel összefüggésben megítélt polgári jogi igény, illetve a polgári bíróság által jogerősen megítélt kártérítés vagy sérelemdíj esetén a kielégítés jogosultját, valamint a gyermektartásdíj, illetve egyéb követelések behajtása iránti végrehajtási eljárásban érvényesített követelés kapcsán a végrehajtási cselekményt foganatosító végrehajtót.
(14) Az előirányzathoz kapcsolódó követeléseket nyilvántartani, a behajthatatlan követeléseket leírni, nyilvántartásból kivezetni a fejezeti kezelésű előirányzatok számviteli politikája szerint kell.”

5. § Az IM utasítás

a) 31/A. § (2) bekezdés nyitó szövegrészében az „A kifizetéshez szükséges dokumentumok” szövegrész helyébe az „Az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott határozat alapján történő kifizetéshez szükséges dokumentumok” szöveg;

b) 31/B. § (1) bekezdésében az „A Nemzetközi Büntetőjogi és Emberi Jogi Főosztály feljegyzése alapján” szövegrész helyébe az „Az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott határozat alapján történő kifizetés esetén a Nemzetközi Büntetőjogi és Emberi Jogi Főosztály feljegyzésében foglaltak figyelembevételével” szöveg

lép.

6. § Az IM utasítás 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

7. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 2/2017. (I. 31.) IM utasításhoz

Az Igazságügyi Minisztérium fejezeti kezelésű előirányzatainak felhasználásával kapcsolatosan kötelezettségvállalásra és teljesítés igazolására jogosultak

 

A

B

C

1.

Előirányzat megnevezése

Kötelezettségvállaló

A teljesítés igazolására jogosult személy

2.

20/2/1 IM felügyelete alá tartozó szervezetek és szakmai programok támogatása
(ÁHT 232292)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

3.

20/2/2 A jogászképzés színvonalának emelését célzó programok támogatása
(ÁHT 353740)

közigazgatási államtitkár

a pályázati úton biztosított költségvetési támogatások kivételével a miniszter kabinetfőnöke,
a pályázati úton biztosított költségvetési támogatások esetén az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár

4.

20/2/3 IM társadalom- és szakpolitikai célkitűzéseinek megvalósítása
(ÁHT 349595)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

5.

20/2/4 Igazságszolgáltatási szervek részvétele a jogszabály-előkészítésben
(ÁHT 349151)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

6.

20/2/5 2016. évi Fédération Internationale pour le Droit Européen kongresszus előkészítésének támogatása
(ÁHT 351484)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

7.

20/2/10 Igazságügyi regionális együttműködés 2015
(ÁHT 296768)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

8.

20/2/17 A büntetőeljárásról szóló törvény alapján megállapított kártalanítás
(ÁHT 228213)

Ávr. 53. § (1) bekezdése alapján nem szükséges

Ávr. 57. § (3) bekezdése alapján nem kerül előírásra

9.

20/2/18 Jogi segítségnyújtás
(ÁHT 249556)

Ávr. 53. § (1) bekezdése alapján nem szükséges

a fővárosi és megyei kormányhivatal munkatársai

10.

20/2/19 Magyar alkotmányos identitás kifejezésre juttatása, nemzettudat, jogvédelem és jogérvényesítés
(ÁHT 331940)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

11.

20/2/20 Bűncselekmények áldozatainak kárenyhítése
(ÁHT 267045)

Ávr. 53. § (1) bekezdése alapján nem szükséges

a készpénzben teljesített azonnali pénzügyi segélyek megtérítése kivételével az igazságügyi módszertani irányításért felelős helyettes államtitkár

12.

20/2/27 Nemzetközi kötelezettségek teljesítése
(ÁHT 264478)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

13.

20/2/28 Magán- és egyéb jogi személyek kártérítése
(ÁHT 351795)

Ávr. 53. § (1) bekezdése alapján nem szükséges

Ávr. 57. § (3) bekezdése alapján nem kerül előírásra

14.

20/3/1 A Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány támogatása
(ÁHT 360451)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

15.

20/3/2 A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet támogatása
(ÁHT 295679)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

16.

20/25 Fejezeti általános tartalék
(ÁHT 10025)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

17.

20/26 Fejezeti stabilitási tartalék
(ÁHT 352062)

közigazgatási államtitkár

a kötelezettségvállalás szakmai ellenjegyzője

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2017. február 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére