• Tartalom

22/2017. (V. 31.) HM utasítás

22/2017. (V. 31.) HM utasítás

a Magyar Honvédség adatvédelmének szakirányításáról és felügyeletéről, valamint a Magyar Honvédség Adatvédelmi, Adatbiztonsági és Közérdekű adatok kezelésére vonatkozó Szabályzatának kiadásáról szóló 77/2012. (X. 27.) HM utasítás módosításáról1

2017.06.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A Magyar Honvédség adatvédelmének szakirányításáról és felügyeletéről, valamint a Magyar Honvédség Adatvédelmi, Adatbiztonsági és Közérdekű adatok kezelésére vonatkozó Szabályzatának kiadásáról szóló 77/2012. (X. 27.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az adatvédelmi és információszabadsággal összefüggő feladatok szakmai irányítását ellátó szervezeti egység (a továbbiakban: szakmai irányító) a Szabályzatot szükség szerint, de legalább évente felülvizsgálja.”

2. § Az Ut. 8. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Eseti adatvédelmi ellenőrzést végezhet az adatvédelmi ellenőrzést elrendelő döntése alapján)

b) a szakmai irányító,”

3. § Az Ut. 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

17. § Az Infotv. 15. § (5) bekezdése és 29. § (3) bekezdése alapján – a közérdekű adat iránti igény teljesítéséért megállapítható költségtérítés mértékéről szóló 301/2016. (IX. 30.) Korm. rendeletre figyelemmel – a közérdekű adatigénylés teljesítéséért felszámítható költségtérítést az MH Anyagellátó Raktárbázis állapítja meg, és azt évente január 31-ig közzététel céljából megküldi a szakmai irányító részére, aki azt továbbítja a HM kommunikációjáért felelős szerv részére.”

4. § Az Ut.

a) 1. § (1) bekezdésében a „honvédelmi miniszter” szövegrész helyébe a „honvédelmi miniszter (a továbbiakban: miniszter)” szöveg,

c) 7. § (4) és (6) bekezdésében, 8. § (2) bekezdés a) pontjában a „honvédelemért felelős miniszter” szövegrész helyébe a „miniszter” szöveg,

d) 10. § (4) bekezdésében a „honvédelmi miniszter” szövegrész helyébe a „miniszter” szöveg,

e) 10. § (4) bekezdésében a „honvédelmi miniszternek” szövegrész helyébe a „miniszternek” szöveg,

f) 12. § (1) bekezdésében a „HM KÁT AIO-nál” szövegrész helyébe a „szakmai irányítónál” szöveg,

g) 12. § (1) bekezdésében a „HM KÁT AIO-hoz” szövegrész helyébe a „szakmai irányítóhoz” szöveg

lép.

5. § Az Ut. 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

6. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 22/2017. (V. 31.) HM utasításhoz

1. Az Ut. 1. melléklet 14. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„14. A belső és helyi adatvédelmi felelősök, valamint az adatvédelmi kapcsolattartók (a továbbiakban együtt: adatvédelmi felelős) e tevékenységük ellátása során közvetlenül az adatkezelő honvédségi szervezet vezetőjének vannak alárendelve. Az adatvédelmi felelősök munkaköri leírását kijelölésüket követően haladéktalanul módosítani kell. Az adatvédelmi felelősök szakmai elöljárója a szakmai irányító.”
2. Az Ut. 1. melléklet 18. pontjának nyitó szövegrészében az „a belső és helyi adatvédelmi felelősök, valamint az adatvédelmi kapcsolattartók” szövegrész helyébe az „az adatvédelmi felelősök” szöveg lép.
3. Az Ut. 1. melléklet 18. pont b) alpontjában az „a belső és helyi adatvédelmi felelősökkel, valamint az adatvédelmi kapcsolattartókkal” szövegrész helyébe a „más honvédségi szervezet adatvédelmi felelőseivel” szöveg lép.
4. Az Ut. 1. melléklet 55b. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„55b. Az adatkezelő honvédségi szervezet esetében a 11. alcímben rögzített feladatokat az adatvédelmi felelős, a HM adatközlő tekintetében a kijelölt szakreferensek, a szakmai irányító vonatkozásában pedig a szakmai irányító osztályvezetője által kijelölt személy végzi el.”
5. Az Ut. 1. melléklet 14. és 15. alcíme helyébe a következő rendelkezés lép:
„14. Közérdekű adatok egyedi igénylésének és teljesítésének rendje
[az Infotv. 26–27. §, 28–31. §-aihoz, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 38. § (7)–(8) bekezdéséhez, 40. § (1) és (1a) bekezdéséhez]
65. A közérdekű adat megismerése iránt szóban bejelentett igényt – tartalmának pontos rögzítésével – az adatvédelmi felelősnek a szóbeli bejelentéskor írásba kell foglalnia.
66. Amennyiben a közérdekű adatigénylés az MH katonai szervezeteihez vagy a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezethez érkezik, annak teljesítése vagy megtagadása – a sajtó képviselőjétől érkező közérdekű adatigénylések kivételével – a címzett katonai szervezet parancsnokának vagy a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezet vezetőjének feladata. A címzett a közérdekű adatigénylésről annak elektronikus úton történő megküldésével a szakmai irányítót és a HM kommunikációjáért felelős szervet haladéktalanul értesíti.
67. A címzett katonai szervezet parancsnoka vagy a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezet vezetője megküldi a szakmai irányító és a HM kommunikációjáért felelős szerv részére a megkeresésre írt válasz tervezetét, mely szervek a választervezettel kapcsolatos álláspontjukról haladéktalanul tájékoztatják a megküldőt.
68. A címzett katonai szervezet parancsnoka a választervezetet és a szakmai irányító és a HM kommunikációjáért felelős szerv álláspontját – a szolgálati elöljárók egyidejű tájékoztatása mellett – megküldi a Honvéd Vezérkar főnökének jóváhagyás céljából. A miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezet vezetője jóváhagyás céljából a választervezetet a HM közigazgatási államtitkár részére küldi meg.
69. A jóváhagyott választervezetet a közérdekű adatigénylés címzettje küldi meg az igénylő részére.
70. Amennyiben az adatigénylés a sajtó képviselőjétől érkezik, annak teljesítése vagy megtagadása a HM kommunikációjáért felelős szerv feladata. Abban az esetben, ha az ilyen közérdekű adatigénylés nem a HM kommunikációjáért felelős szervhez érkezik, részükre azt meg kell küldeni. A címzett a közérdekű adatigénylésről az igénylés elektronikus úton történő megküldésével a szakmai irányítót haladéktalanul értesíti.
71. A HM kommunikációjáért felelős szerv megküldi a szakmai irányító részére a megkeresésre írt válasz tervezetét, mely szerv a választervezettel kapcsolatos álláspontjáról haladéktalanul tájékoztatja a megküldőt.
72. A HM kommunikációjáért felelős szerv a választervezetet és a szakmai irányító álláspontját – a szolgálati út betartásával – megküldi a HM közigazgatási államtitkár részére jóváhagyás végett.
73. A jóváhagyott választervezetet a HM kommunikációjáért felelős szerv küldi meg az adatigénylő részére.
74. Amennyiben a közérdekű adatigénylés nem a sajtó képviselőjétől érkezett a HM-be, a választervezet kidolgozására a szakmai irányító kötelezett, aki az igénylés elektronikus úton történő megküldésével tájékoztatja a HM kommunikációjáért felelős szervet. Ha az ilyen adatigénylés nem a szakmai irányítóhoz érkezik, részére az adatigénylést meg kell küldeni.
75. A szakmai irányító megküldi a HM kommunikációjáért felelős szerv részére a megkeresésre írt válasz tervezetét, mely szerv a választervezettel kapcsolatos álláspontjáról haladéktalanul tájékoztatja a megküldőt.
76. A szakmai irányító a választervezetet és a HM kommunikációjáért felelős szerv álláspontját – a szolgálati út betartásával – megküldi a HM közigazgatási államtitkár részére jóváhagyásra.
77. A jóváhagyott választervezetet a szakmai irányító küldi meg az adatigénylő részére.
78. A 69. és 73. pont szerinti esetekben a kiküldött választ a szakmai irányító részére meg kell küldeni.
79. A válaszadásra kötelezett megvizsgálja, hogy fennállnak-e az igényelt adat megismerhetőségének feltételei. A vizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy az igényelt adat, illetve az adathordozó tartalmaz-e minősített adatot, egyéb korlátozás alá eső adatot.
80. A közérdekű adat megismerése iránti igény teljesítése során a honvédségi szervezetek kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni, ennek érdekében egymás rendelkezésére bocsátják az igény teljesítéséhez szükséges adatokat.
81. Amennyiben a közérdekű adat megismerése iránti igény olyan adatra vonatkozik, amely a Hvt. 38. § (7) bekezdése, valamint 40. § (1) bekezdése alapján nem nyilvános, az igényt el kell utasítani. Az elutasítással egyidejűleg az igénylőt tájékozatni kell arról, hogy a nem nyilvános adattartalom megismerhetőségét a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) külön kérelemre engedélyezheti. Amennyiben a Hvt. 38. § (7) bekezdése, valamint 40. § (1) bekezdése alapján nem nyilvános adatra vonatkozóan a HVKF engedélyezte a megismerhetőséget, akkor ezen adatok ismételt igénylése esetén a szakmai irányító egyetértése és általa vezetett adatbázisa alapján kiadhatóak.
82. Amennyiben az adatigénylő a HVKF engedélyét kéri a 81. pontban meghatározott esetben, a szakmai irányító az adatkezelő honvédségi szervezet vezetőjének véleményét kikérve a közérdek, a honvédelmi érdek, illetve nemzetbiztonsági érdek egymáshoz való viszonyát mérlegelve javaslattal él a HVKF felé a közérdekű adatigénylés teljesíthetőségéről. A HVKF a javaslat figyelembevételével dönt.
83. Nem kell alkalmazni a 65–82. pontban meghatározott eljárási rendet a Hvt. 38. § (7) bekezdésében, valamint 40. § (1) bekezdésében meghatározott nem nyilvános adatok továbbítása esetén, amennyiben
a) azok magyar állami szervek részére jogszabály alapján kötelező adatszolgáltatások,
b) az adattovábbítás más országok állami szervei részére történik, ha azok honvédelmi vagy nemzetbiztonsági érdeket nem sértenek,
c) az adattovábbítás nemzetközi szerződésen alapul, vagy nemzetközi szervezetben viselt tagságunkból eredő adatszolgáltatási kötelezettség alapján történik.
84. A 83. pont a) és b) alpontjaiban részletezett adatszolgáltatások esetén az iratokon a „Nem nyilvános” kezelési jelzést magyar és a 83. pont b) alpontja esetén az érintett ország hivatalos nyelvén is fel kell tüntetni. Az adatszolgáltatás címzettjét tájékoztatni szükséges arról, hogy az átadott adatok engedély nélkül nem hozhatóak nyilvánosságra és harmadik félnek nem adhatóak át.
85. Az adatkezelő honvédségi szervezet a hozzá érkezett adatigénylésekről, azok teljesítéséről, elutasításáról, az elutasítás indokairól nyilvántartást vezet, amelyről a szakmai irányítót elektronikus úton tájékoztatja. Az elektronikus tájékoztatáshoz szükséges űrlap mintáját a szakmai irányító határozza meg.
86. Az elutasított igények nyilvántartásában szereplő adatok vonatkozásában az adatkezelő honvédségi szervezet vezetője a 43. pont első mondatában meghatározottak szerint jár el.
87. A címzett, illetve a kidolgozó a közérdekű adatigénylést beérkezéskor, illetve a határidőre kidolgozott szakmai választ tájékoztatásul a Parlamenti Államtitkári Titkárság e-mail címére megküldi.
15. A közérdekű adatigénylés teljesítéséért megállapítható költségtérítés
[az Infotv. 29–30. §-aihoz, a közérdekű adat iránti igény teljesítéséért megállapítható költségtérítés mértékéről szóló 301/2016. (IX. 30.) Korm. rendelethez]
88. A válaszadásra kötelezett az adatigénylés teljesítéséért az Infotv. 29. § (3) és (4) bekezdéseiben, valamint a közérdekű adat iránti igény teljesítéséért megállapítható költségtérítés mértékéről szóló 301/2016. (IX. 30.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) meghatározott feltételek fennállása esetén, az abban meghatározott mértékig költségtérítést állapíthat meg.
89. A válaszadásra kötelezett a 7. függelékben meghatározott elszámoló ívet a választervezet kidolgozásában részt vevő részére a közérdekű adatigényléssel együtt megküldi. A kidolgozásban részt vevő ügyintéző előzetesen megbecsüli a munkára fordítandó munkaidőt és a felmerülő dologi kiadások összegét, ezt követően haladéktalanul visszaküldi az elszámoló ívet a válaszadásra kötelezett részére.
90. Amennyiben az elszámoló ívek összesítése alapján a válaszadásra kötelezett megállapítja, hogy az Infotv. 29. § (3) bekezdése alapján költségtérítés felszámolásának van helye, mely nem éri el a Korm. rendeletben meghatározott összeget, erről a válaszadásra kötelezett az adatigénylőt tájékoztatja. Amennyiben az igénylő adatigénylését fenntartja, a válaszadásra kötelezett által legalább 15 napos határidőt határoz meg a költségtérítés megfizetésére, melytől függetlenül az Infotv. 29. § (1)–(2) bekezdéseiben meghatározott határidőn belül kell eljárni.
91. Ha az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, vagy az a dokumentum vagy dokumentumrész, amelyről az igénylő másolatot igényelt, jelentős terjedelmű, illetve személyi és dologi költsége meghaladja a Korm. rendeletben megállapított összeghatárt, erről az igénylőt az igény beérkezését követő 15 napon belül a válaszadásra kötelezett tájékoztatja. A válaszadásra kötelezett az adatigénylést a költségtérítésnek az igénylő általi megfizetését követő 15 napon belül teljesíti.
92. A 90. és 91. pont szerinti tájékoztatatáshoz csatolni kell a 8. függelékben meghatározott formanyomtatványt, és az adatigénylőt fel kell kérni arra, hogy amennyiben a tájékoztatást követően az igénylését fenntartja, a formanyomtatványt kitöltve küldje vissza.
93. A költség igénylő általi megfizetésének tényét a válaszadásra kötelezett pénzügyi szerve haladéktalanul jelzi a 66., 70. és 74. pontban meghatározott kötelezettnek.
94. A felszámítható költségek mértékét a http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium dokumentumtárban közzétett hirdetmény tartalmazza.
95. A költségtérítéssel kapcsolatos számla kibocsátása a válaszadásra kötelezett pénzügyi szervének a feladata.
96. A védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár a költségtérítés megállapítását mellőzheti.
97. E Szabályzatban nem szabályozott esetekben az Infotv. 29. § (4) bekezdésben és a Korm. rendeletben meghatározottak szerint kell eljárni, figyelembe véve a HM fejezet egységes számviteli politikájáról és számlarendjéről szóló 12/2016. HM VGHÁT szakutasítás 6. függelék rendelkezéseit.”
6. Az Ut. 1. melléklete a következő 16. alcímmel egészül ki:
„16. Egyéb korlátozás alá eső adatokra vonatkozó adatigénylés
98. A honvédségi szervezet kezelésében lévő, UNCLASSIFIED, a CONTROLLED és a LIMITED vagy az egyéb megismerést, valamint továbbítást korlátozó kezelési jelzéssel ellátott adathordozók, valamint a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény hatálya alá nem tartozó, de más jogszabály által védendő adat, így különösen üzleti, bank-, orvosi, ügyvédi és egyéb szakmai titok, a posta és a távközlési törvény által védett adatok megismerésére a Szabályzat közérdekű adatra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy a kérelem kizárólag az érintett, illetve a kezelési jelzést megállapító személy hozzájárulásával ismerhető meg.”
7. Az Ut. 1. melléklete a következő 7. függelékkel egészül ki:
„7. függelék
ELSZÁMOLÓ ÍV
a közérdekű adatigényléshez kapcsolódó költségtérítéshez
A közérdekű adatigénylés tárgya:
Az adatigénylés beérkezésének dátuma:
I. Munkaerő-ráfordítás költségei

Ráfordított munkaidő
összesen (órában*)

 

ebből

ügyintéző*1 1/óra*2

 

személyügyi törzsszám

 

ügyintéző*1 2/óra*2

 

személyügyi törzsszám

 

ügyintéző*1 3/óra*1

 

személyügyi törzsszám

 

* 1 Kizárólag az óra adandó meg.
* 2 A munkaerő-ráfordítás időtartamát személyenként a kerekítés szabályainak megfelelően egész órára kell kerekíteni.
II. Adathordozó költségei

db

Másolat

színes

A/4

 

A/3

 

fekete-fehér

A/4

 

A/3

 

optikai hordozó

 

 

egyéb adathordozó

 

 

III. Kézbesítési költsége*

Adatigénylő részére postai úton, belföldre

Ft

Adatigénylő részére postai úton, külföldre

Ft

* A hivatalos iratokra vonatkozó postai szolgáltatás díja alapján.
8. Az Ut. 1. melléklete a következő 8. függelékkel egészül ki:
Az Infotv. 28. § (2) bekezdése alapján az igénylő költségtérítés megfizetésének
teljesítéséhez szükséges személyes adatai
A közérdekű adatigénylés tárgya:     
Az igénylő
Neve:     
Címe:     
Számlázásra vonatkozó adatok*:
Számlázási név:     
Számlázási cím:     
Kelt …………………… év …………… hó ……… nap
aláírás
______________________
* Amennyiben eltér az igénylő adataitól.
9. Az Ut. 1. melléklet 1. pontjában, 5. pont c) alpontjában, 55c. pontjában és 3. függelék 7–9. pontjában a „honvédelmi miniszter” szövegrész helyébe a „miniszter” szöveg lép.
1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2017. június 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére