• Tartalom

226/2017. (VIII. 11.) Korm. rendelet

226/2017. (VIII. 11.) Korm. rendelet

az autóbuszos személyszállítási szolgáltatásnak a 181/2011/EU rendeletben nem szabályozott részletes feltételeire, az abban foglaltak alóli mentességekre, az autóbuszos személyszállítási szolgáltatási feltételekre, valamint a közúti személyszállítási üzletszabályzatra vonatkozó szabályokról szóló 213/2012. (VII. 30.) Korm. rendelet módosításáról1

2017.08.26.

A Kormány a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 49. § (1) bekezdés d) és e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az autóbuszos személyszállítási szolgáltatásnak a 181/2011/EU rendeletben nem szabályozott részletes feltételeire, az abban foglaltak alóli mentességekre, az autóbuszos személyszállítási szolgáltatási feltételekre, valamint a közúti személyszállítási üzletszabályzatra vonatkozó szabályokról szóló 213/2012. (VII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 10. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) Az üzletszabályzat készítője annak tervezetét a hivatalos honlapján közzéteszi. Az üzletszabályzat módosítása esetén a módosításokat és a módosításokkal egységes szerkezetet is közzé kell tenni. A közzétételt követő 15 napon belül arra bárki észrevételt tehet.
(6) Az üzletszabályzat készítője a tervezetet – az üzletszabályzat módosítása esetén a módosításokat és a módosításokkal egységes szerkezetet is – a közlekedési igazgatási feladatokkal összefüggő hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 382/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet szerinti autóbuszos piacfelügyeleti és utasjogi hatóságnak (a továbbiakban: autóbuszos hatóság) jóváhagyásra benyújtja. A kérelemhez csatolja az üzletszabályzat tervezetéhez érkezett és el nem fogadott észrevételeket, valamint az el nem fogadás indokolását, továbbá nyilatkozik az elfogadott észrevételekről.”

(2) Az R. 10. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Nem szükséges az autóbuszos hatóság jóváhagyása az üzletszabályzat jogszabályi rendelkezésen vagy közszolgáltatási szerződésen alapuló, valamint az utasok jogait nem érintő módosítása esetén, de az üzletszabályzat készítője a módosítást annak hatálybalépését 8 nappal megelőzően köteles az autóbuszos hatóságnak megküldeni.”

2. § Az R. 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ellenőr az utazás tartama alatt – beleértve a járatra történő fel- és leszállást is – bármikor jogosult a közforgalmú menetrend szerinti autóbuszjáratokon az utasok utazási jogosultságát, az utazási igazolványok érvényességét, használatára való jogosultságot, valamint az utazási kedvezmények igénybevételének jogszerűségét ellenőrizni. Az ellenőr – a jegykezelő kivételével – e minőségére utaló jelzést visel, valamint írásbeli megbízással rendelkezik. Az ellenőr nem köteles az utas részére előre igazolnia magát, de az utas kérésére köteles az utólagos azonosításához szükséges információkat megadni, valamint az ellenőrzés végzésére felhatalmazó megbízást felmutatni.”

3. § Az R. 23. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Ha az EU rendelet 28. cikk (3) bekezdése szerint a szolgáltatóhoz benyújtott panaszt elutasították, vagy a panaszkezelést lezáró dokumentumban szereplő választ a panaszos nem fogadta el, a panaszos a panaszt elbírálásra az autóbuszos hatósághoz nyújthatja be.”

4. § Az R. III. Fejezete a következő 26/A. §-sal egészül ki:

26/A. § (1) A különjárati és szerződéses személyszállításra vonatkozóan a szolgáltató – ha az üzletszabályzata ezekre a szolgáltatásokra nem terjed ki – panaszkezelési szabályzatot készít, amely tartalmazza az utasok által tett panaszok bejelentésének és kezelésének részletes szabályait.
(2) A panaszkezelési szabályzatot – annak módosítása esetén a módosításokat és a módosításokkal egységes szerkezetet is – annak készítője az autóbuszos hatóságnak jóváhagyásra benyújtja.
(3) A panaszkezelési szabályzatot annak készítője – annak jóváhagyásától számított 8 napon belül – hivatalos honlapján közzéteszi.”

5. § Az R. a következő 28. §-sal egészül ki:

28. § E rendeletnek az autóbuszos személyszállítási szolgáltatásnak a 181/2011/EU rendeletben nem szabályozott részletes feltételeire, az abban foglaltak alóli mentességekre, az autóbuszos személyszállítási szolgáltatási feltételekre, valamint a közúti személyszállítási üzletszabályzatra vonatkozó szabályokról szóló 213/2012. (VII. 30.) Korm. rendelet módosításáról szóló 226/2017. (VIII. 11.) Korm. rendelettel megállapított 26/A. §-ában foglalt kötelezettségnek az érintett szolgáltatók 2017. október 1-jéig kötelesek eleget tenni.”

6. § Az R. 29. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

29. § Ez a rendelet – az Sztv.-vel, valamint a közlekedési igazgatási feladatokkal összefüggő hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 382/2016. (XII. 2.) Korm. rendelettel együtt – az autóbusszal közlekedő utasok jogairól és a 2006/2004/EK rendelet módosításáról szóló, 2011. február 16-i 181/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.”

7. § Az R.

a) 10. § (7) bekezdésében az „a közlekedési hatóság” szövegrész helyébe az „az autóbuszos hatóság”,

b) 23. § (4) bekezdésében az „a közlekedési hatósághoz” szövegrész helyébe az „az autóbuszos hatósághoz”

szöveg lép.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

9. § E rendelet 3. §-a az autóbusszal közlekedő utasok jogairól és a 2006/2004/EK rendelet módosításáról szóló, 2011. február 16-i 181/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 28. cikk (3) bekezdésének végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2017. augusztus 27. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére