• Tartalom

27/2017. (VI. 30.) HM utasítás

27/2017. (VI. 30.) HM utasítás

a honvédelemért felelős miniszter tulajdonosi joggyakorlásának és a Honvédelmi Minisztérium tagsági joggyakorlásának szabályairól1

2017.07.02.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja, továbbá a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján – figyelemmel a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény, az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény és az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X. 4.) Korm. rendelet előírásaira – a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre és a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

2. § Az utasítás alkalmazásában

1. állandó képviselő: az 5. pont a) alpontjában foglalt tulajdonosi jogok gyakorlásában a miniszter, valamint a 4. pontban foglalt tagsági jogok gyakorlásában a HM-et képviselő, a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 53/2014. (VIII. 1.) HM utasítás (a továbbiakban: HM SZMSZ) alapján a miniszter mint tulajdonosi jogkört gyakorló által meghatalmazott személy,

2. HM Társaságok:

a) a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 1. mellékletében felsorolt, 100%-ban állami tulajdonú gazdasági társaságok, illetve annak jogutódai és

b) a többségi állami tulajdonban álló – 53%-os állami tulajdonú részesedéssel rendelkező – Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban: KEMPP NKft.),

3. HM vagyonfelügyeleti szerv: a 2. pont a) alpontjában szereplő HM Társaságok tulajdonosi döntéseinek előkészítésével összefüggő feladatokat, valamint a 2. pont b) alpontjában szereplő HM társaság tagsági jogainak gyakorlásával és a taggyűlési képviselettel összefüggő döntés-előkészítési feladatokat a HM SZMSZ alapján ellátó vagyonfelügyeletért felelős főosztály,

4. tagsági jogok gyakorlása: a 2. pont b) alpontjában szereplő társaság állami tulajdonú társasági részesedése feletti tulajdonosi jogoknak a HM és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: MNV Zrt.) között kötött megbízási szerződésben (a továbbiakban: megbízási szerződés) foglaltak szerinti meghatalmazottként történő gyakorlása,

5. tulajdonosi jogok gyakorlása:

a) a 2. pont a) alpontjában szereplő társaságok állami tulajdonban álló társasági részesedése feletti tulajdonosi jogoknak a Hvt. 22/A. §-ában foglaltak szerinti gyakorlása vagy

b) a 2. pont b) alpontjában szereplő társaság állami tulajdonban álló társasági részesedése felett a tulajdonosi jogoknak az MNV Zrt. általi gyakorlása.

3. § A 2. § 2. pont a) és b) alpontjaiban szereplő nonprofit kft.-k támogatására vonatkozóan a honvédelemért felelős miniszter tulajdonosi joggyakorlása és a Honvédelmi Minisztérium tagsági joggyakorlása alá tartozó közhasznú nonprofit gazdasági társaságok támogatásáról szóló 39/2016. (VII. 21.) HM utasítás előírásait kell alkalmazni.

2. A HM feladatai az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlása érdekében

4. § A 2. § 5. pont a) alpontja alapján az MNV Zrt. jogkörébe tartozó ügyekben a HM köteles az MNV Zrt. döntését kérni a döntés meghozatalának tervezett időpontja előtt legalább 30 nappal.

5. § (1) A HM köteles az MNV Zrt. előzetes hozzájárulását kérni a KEMPP Nkft. állami tulajdonú részesedéséhez kapcsolódó szavazati jog gyakorlását megelőzően az alábbi kérdésekben:

a) a létesítő okirat olyan tartalmú módosítása, amely az állami tulajdonú részesedéshez kapcsolódó jogokat hátrányosan érinti,

b) a KEMPP Nkft. végelszámolással történő jogutód nélküli megszüntetése,

c) a KEMPP Nkft. átalakulása,

d) a törzstőke felemelése és a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerint nem kötelező leszállítása,

e) törzstőke emelése esetén a tagok elsőbbségi jogának kizárása,

f) törzstőke emelése során az elsőbbségi jog gyakorlására jogosultak kijelölése,

g) törzstőke felemelésekor, illetve az elsőbbségi jog gyakorlása esetén a törzsbetétek arányától való eltérés megállapítása,

h) törzstőke leszállításakor a törzsbetétek arányától való eltérés megállapítása,

i) elővásárlási jog gyakorlása a KEMPP Nkft. által,

j) az elővásárlásra jogosult személy kijelölése,

k) az üzletrész kívülálló személyre történő átruházásánál a beleegyezés megadása,

l) üzletrész felosztásához való hozzájárulás és az üzletrész bevonásának elrendelése,

m) az elismert vállalatcsoport létrehozásának előkészítéséről és az uralmi szerződés tervezetének tartalmáról való döntés, az uralmi szerződés tervezetének jóváhagyása és

n) gazdálkodó szervezet alapítása vagy megszüntetése, gazdálkodó szervezetben részesedés megszerzése vagy átruházása.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt kérdések felmerüléséről és az azokkal kapcsolatos szándékáról a HM köteles a taggyűlésre szóló mandátum kiadásának tervezett időpontja előtt legalább 30 nappal, illetve a taggyűlési meghívó 30 napon belüli kézhezvétele esetén a kézhezvételt követően haladéktalanul, de legkésőbb 2 munkanapon belül írásban tájékoztatni az MNV Zrt.-t.

(3) A HM és a KEMPP Nkft. tagjai között, a KEMPP Nkft.-re vonatkozó jogviszonnyal kapcsolatban létrejött bármely megállapodást a HM csak az MNV Zrt. előzetes írásbeli jóváhagyásával köthet meg, módosíthat vagy szüntethet meg.

(4) A megbízási szerződés alapján a KEMPP Nkft. felügyelőbizottságába az MNV Zrt. által javasolt személy testületi taggá választását, visszahívását és helyette más személy megválasztását a HM mint a tagsági jogok gyakorlója a kezdeményezés HM-hez történő megérkezését követő taggyűlésen köteles kezdeményezni.

6. § A 4. § szerinti kérelemben, valamint az 5. § (2) bekezdése szerinti írásbeli tájékoztatásban ki kell fejteni a javasolt döntés indokoltságát, a megalapozottságát alátámasztó érveket, és egyúttal mellékelni kell az ezeket alátámasztó, hitelt érdemlő dokumentumokat is, ideértve a vezető tisztségviselők, valamint a felügyelőbizottság véleményét a tervezett döntésről, amennyiben a HM Társaságok létesítő okirata erre vonatkozó rendelkezést tartalmaz.

3. Adatszolgáltatás az MNV Zrt. részére

7. § (1) A HM vagyonfelügyeleti szerv 15 napon belül köteles írásban bejelenteni az MNV Zrt.-nek, ha a megbízási szerződés társasági törzsadatokról szóló mellékletében rögzített törzsadatokban változás következik be.

(2) A HM vagyonfelügyeleti szerv a KEMPP Nkft. állami tulajdonú részesedésével kapcsolatban a megbízási szerződés kontrolling adatszolgáltatásról szóló melléklete szerinti adatkörben és gyakorisággal adatokat szolgáltat az MNV Zrt. részére.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott adatkörön kívül, az MNV Zrt. írásbeli megkeresésére, a megkeresés HM vagyonfelügyeleti szervhez történő megérkezésétől számított 15 napon belül köteles a HM vagyonfelügyeleti szerv az MNV Zrt. részére a KEMPP Nkft.-re vonatkozó, rendelkezésére álló adatokat, információkat megadni, kivéve ha az MNV Zrt. ennél rövidebb határidőt állapít meg.

8. § (1) Az MNV Zrt. az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X. 4.) Korm. rendeletben meghatározott, rábízott állami vagyonnal kapcsolatos éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettsége teljesítésének biztosítása érdekében a HM vagyonfelügyeleti szerv köteles minden év május 31. napjáig a HM Társaságok állami tulajdonú részesedésének értékeléséhez szükséges valamennyi adatot, dokumentumot – ideértve az éves beszámolókat, a tőkeértéket érintő intézkedésekről szóló tájékoztatást, így különösen tőkeemelés, tőkeleszállítás, közbenső mérleg elkészítése, negatív kimenetelű perek, hatósági eljárások lezárása, csődeljárás, végelszámolási, felszámolási eljárás megindítása, adószám felfüggesztése – az MNV Zrt. részére megküldeni.

(2) A HM vagyonfelügyeleti szerv az (1) bekezdésben meghatározott adatszolgáltatással egyidejűleg köteles kezdeményezni a 2. § 4. pontja szerinti tagsági jogok gyakorlásához szükséges, következő évre szóló meghatalmazás kiadását az MNV Zrt.-nél.

(3) Ha az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatással összefüggésben megállapítható, hogy a KEMPP Nkft. saját tőke értéke a megelőző évi saját tőke értékéhez képest csökkenést mutat, a KEMPP Nkft. veszteséges, vagy az állami tulajdonú részesedés értékelése során várhatóan értékvesztést kell elszámolni, a HM vagyonfelügyeleti szerv az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatással egyidejűleg, legkésőbb május 31. napjáig külön nyilatkozatban köteles az MNV Zrt. részére bemutatni a KEMPP Nkft. saját tőke csökkenése, a veszteség, illetve az állami tulajdonú részesedés értékvesztésének okait, a veszteség jövőbeni csökkentése és a nyereség elérése érdekében tervezett intézkedéseit.

(4) A (3) bekezdés szerinti adatszolgáltatással kapcsolatban az MNV Zrt. részéről érkező hiánypótlási felhívás esetén a HM vagyonfelügyeleti szerv soron kívül, de legkésőbb 5 munkanapon belül köteles a szükséges kiegészítő információkat megküldeni, nyilatkozatokat megtenni.

4. Az állandó képviselő feladatai

9. § Az állandó képviselő feladatai:

a) kiadmányozza a tulajdonosi jogok gyakorlása és a tagsági jogok gyakorlása körében a miniszter hatáskörébe utalt döntést,

b) szakmailag irányítja a miniszter hatáskörébe tartozó tulajdonosi jogok, valamint a tagsági jogok gyakorlásával összefüggő tevékenységet, és

c) képviseli a minisztert mint a tulajdonosi jogok, valamint a tagsági jogok gyakorlóját a hatáskörébe tartozó jogok gyakorlása során.

5. A HM vagyonfelügyeleti szerv társasági részesedések kezelésével és a gazdasági társaságok

tulajdonosi ellenőrzésével kapcsolatos feladatai

10. § A HM vagyonfelügyeleti szerv végzi a HM Társaságok tekintetében

a) a miniszter vagy az állandó képviselő hatáskörébe tartozó tulajdonosi és tagsági joggyakorlással összefüggő döntések előkészítését, véleményezését, továbbá a HM Társaságokkal és az MNV Zrt.-vel történő kapcsolattartás, egyeztetés feladatait,

b) a miniszter vagy az állandó képviselő hatáskörébe tartozó tulajdonosi és tagsági joggyakorlással összefüggő tárcaszintű szabályozások kidolgozását,

c) a miniszter vagy az állandó képviselő hatáskörébe tartozó tulajdonosi és tagsági joggyakorlással kapcsolatos jogszabálytervezetek, belső szabályozók vizsgálatát,

d) az alapítás, megszüntetés, átalakulás, egyesülés, szétválás munkafolyamatainak tervezését, végrehajtásuk koordinálását,

e) a nonprofit gazdasági társaságok költségvetési támogatásának tervezését, a támogatási szerződések és közhasznúsági keretmegállapodások előkészítését,

f) a HM Társaságok gazdálkodásának felügyeletével kapcsolatos feladatok ellátását, éves üzleti terveik, számviteli beszámolóik, közhasznúsági jelentéseik felülvizsgálatát az illetékes honvédelmi szervezetek bevonásával, valamint azok előterjesztését a miniszter vagy az állandó képviselő részére,

g) a HM Társaságok részére az adatszolgáltatási kötelezettség meghatározását, az adatok feldolgozását és

h) a miniszter vagy az állandó képviselő hatáskörébe tartozó tulajdonosi és tagsági jogok gyakorlásával összefüggő tárcabeszámolók, jelentések összeállítását.

6. Együttműködési feladatok

11. § A HM Kontrolling Főosztály

1. közreműködik a HM Társaságok működésével és gazdálkodásával, pénzügyi, vagyoni, jövedelmezőségi helyzetével kapcsolatos adatok gyűjtésében, elemzésében, és

2. felkérés alapján

a) elemzést készít a HM Társaságok stratégiai és operatív terveiről, beszámolóiról,

b) véleményezi az igazgatóságok, felügyelőbizottságok és a taggyűlés egyes napirendjeinek előterjesztéseit, és

c) átfogó jellegű vagy témavizsgálat keretében elemzi és értékeli a HM Társaságok gazdálkodását, működését.

12. § A HM Belső Ellenőrzési Főosztály (a továbbiakban: HM BEF) a HM Társaságok tevékenységét a HM fejezet államháztartási belső ellenőrzési rendjének szabályairól szóló HM utasításban foglaltak szerint ellenőrzi.

13. § A HM Hadfelszerelés Fejlesztési Főosztály

a) figyelemmel kíséri a HM Társaságok hadiipari tevékenységét, különösen a kiemelt, fejlesztési hadfelszerelési programok tekintetében,

b) képviseli a HM Társaságok érdekeit külföldi tárgyalások során és

c) együttműködik más minisztériumokkal a rögzített hadiipari kapacitások vonatkozásában.

14. § A HM Védelemgazdasági Hivatal ellátja a nonprofit gazdasági társaságok előirányzat-kereteinek kezelését.

15. § A HM Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály támogatást nyújt a HM Társaságok jövőbeni, EU-s forrásból finanszírozható projektjeinek megvalósításához az alábbiak szerint:

a) támogatási felhívás figyelése, forráskeresés,

b) tájékoztatás a megjelenő támogatási felhívásról,

c) előminősítés-, illeszkedési vizsgálat,

d) támogatási kérelem előkészítése, tanácsadás és

e) támogatás a záró helyszíni szemlére való felkészülésben.

16. § A HM Társaságoktól szükséges adatszolgáltatásra vonatkozó kérés – a megfelelő információáramlás, az egységes kommunikáció, valamint a tulajdonosi jogok és tagsági jogok gyakorlójának tájékoztatása érdekében – a HM vagyonfelügyeleti szerv útján történik, ide nem értve a HM BEF által végzett tevékenységhez kapcsolódó kérdéseket.

17. § A honvédelmi szervezetek a HM Társaságokkal történő együttműködés keretében – a HM Társaságok tevékenységének bemutatása, képességeinek kiajánlása céljából – különösen külföldi delegációk látogatását, kiállításokon, tájékoztatókon való részvételt szervezhetnek. Az ezzel kapcsolatos, a HM Társaságok által végrehajtásra tervezett feladatot a honvédelmi szervezetek a HM vagyonfelügyeleti szerv útján kezdeményezhetik a miniszternél vagy az állandó képviselőnél.

7. Korlátozások

18. § (1) A miniszter vagy az állandó képviselő a hatáskörébe tartozó tulajdonosi és tagsági joggyakorlással összefüggő döntést – a tisztségviselők megválasztásával, illetve a vezető állású munkavállalók kinevezésével kapcsolatos ügyek kivételével – megelőzően köteles a vezető tisztségviselők, valamint a felügyelőbizottság véleményét megismerni. A vélemény, az azt tartalmazó testületi határozat vagy az ülésről készült jegyzőkönyv véleményt tartalmazó kivonata nyilvános, azt a „Tulajdonosi jogok gyakorlójának határozata”-val vagy a taggyűlés „Határozat”-ával együtt 30 napon belül a cégbíróságon a cégiratok közé letétbe kell helyezni.

(2) A miniszter vagy az állandó képviselő a hatáskörébe tartozó tulajdonosi és tagsági joggyakorlással összefüggő jogok és kötelezettségek teljesítése során köteles az állami vagyon rendeltetésszerű és hatékony működése, értékének megőrzése és gyarapítása, az állami és közfeladatok ellátásának elősegítése érdekében eljárni, az igénybe vehető eszközökkel a szükséges anyagi forrásokat a HM Társaságok részére biztosítani.

(3) A HM Társaságokhoz nem választható olyan tisztségviselő, illetve nem nevezhető ki olyan vezető állású munkavállaló, aki

a) ezáltal közeli hozzátartozójával kerülne közvetlen irányítási, felügyeleti, ellenőrzési vagy elszámolási kapcsolatba, vagy

b) az eredeti beosztásából fakadó ellentétes gazdasági érdekek miatt nem várható el tőle az objektív, tárgyilagos döntéshozatal.

8. Záró rendelkezések

19. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

20. §2

21. §3

22. §4

1

Az utasítást az 1/2023. (II. 8.) HM utasítás 1. § 29. pontja hatályon kívül helyezte 2023. február 9. napjával.

2

A 20–22. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

A 20–22. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

4

A 20–22. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére