• Tartalom

308/2017. (X. 27.) Korm. rendelet

308/2017. (X. 27.) Korm. rendelet

az állami köznevelési közfeladat ellátásában fenntartóként részt vevő szervekről, valamint a Klebelsberg Központról szóló 134/2016. (VI. 10.) Korm. rendelet módosításáról1

2017.11.04.

A Kormány a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 94. § (4) bekezdés n) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az állami köznevelési közfeladat ellátásában fenntartóként részt vevő szervekről, valamint a Klebelsberg Központról szóló 134/2016. (VI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2. § (1) bekezdés k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép, és a bekezdés a következő l) ponttal egészül ki:

(A tankerületi központ a köznevelési közfeladat-ellátásban részt vevő, fenntartásában lévő köznevelési intézmények tekintetében)

k) kiadja a köznevelési intézmények szakmai alapdokumentumait,
l) ellátja a jogszabályban és az alapító okiratában meghatározott további feladatokat.”

(2) A Korm. rendelet 2. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A tankerületi központ a hazai és az európai uniós forrásokból megvalósítandó pályázati és projekttevékenységét a Klebelsberg Központtal együttműködve, annak iránymutatásai alapján végzi.”
2/A. § A tankerületi központ a 2/B. § (3) bekezdése szerinti képviselőkből álló tankerületi tanácsot működtet.
2/B. § (1) A tankerületi tanács a tankerületi központ mellett működő javaslattevő, véleményező, tanácsadó testület, amelynek célja
a) a helyi, területi, térségi társadalmi-gazdasági környezeti érdekek, célok összehangolása a tankerületi központ fenntartói tevékenységével kapcsolatos oktatásirányítási célokkal;
b) a hosszú távú, átfogó, köznevelés-igazgatási célok összehangolása a tankerületi központ illetékességi területén;
c) a fenntartói stratégiai döntések megalapozása.
(2) A tankerületi tanács
a) véleményezheti a tankerületi központ fenntartásába tartozó köznevelési intézményekre vonatkozó fejlesztési tervet, valamint az illetékes tankerületi központ által benyújtott pályázatok, projektek megvalósítását;
b) javaslattal élhet
ba) a Klebelsberg Központ által meghatározott, az illetékes tankerületi központot érintő infrastrukturális fejlesztésekkel,
bb) az illetékes tankerületi központot érintő európai uniós infrastrukturális pályázatok, projektek megvalósításával,
bc) az illetékes tankerületi központ területéhez tartozó, oktatásirányítást érintő fejlesztési tervek elkészítésével,
bd) egyeztetések lefolytatásával, valamint
be) egyéb, köznevelést érintő helyi ügyekkel
kapcsolatosan;
c) tanácsadással segítheti a fejlesztési tervek megvalósítását, a stratégiai tervezést.
(3) A tankerületi tanács – az a) pont kivételével – az oktatásért felelős miniszter által öt évre felkért állandó tagokból áll. Az állandó tagok közé tartozik
a) az illetékes tankerületi központ vezetője,
b) a Klebelsberg Központ által javasolt – azzal foglalkoztatotti jogviszonyban nem álló – egy fő,
c) a Nemzeti Pedagógus Kar által jelölt egy fő,
d) az oktatásért felelős miniszter által a (4) bekezdés szerinti szervezetek által jelöltek közül felkért összesen három–öt fő.
(4) A tankerületi tanács állandó tagjai közé képviselőt jelölhetnek
a) az országos önkormányzati szövetségek,
b) az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége,
c) a Nagycsaládosok Országos Egyesülete,
d) a tankerületi központ által fenntartott intézményekben működő diákönkormányzatok.
(5) A (4) bekezdésben foglalt szervezetek egy-egy főt jelölhetnek.
(6) A jelölésre a (3) bekezdés b) és c) pontja és a (4) bekezdés szerinti szervezeteket határidő megjelölésével az oktatásért felelős miniszter kéri fel. A személyi javaslat a tagjelölt elfogadó nyilatkozatával válik érvényessé.
(7) A tagok díjazás nélkül látják el feladataikat. Az állandó tagok névsorát és – a jelölés elfogadásával egyidejűleg adott hozzájáruló nyilatkozata esetén – a szakmai önéletrajzát az illetékes tankerületi központ honlapján nyilvánosságra kell hozni.
(8) Az állandó tagok kiválasztására az érintett tankerületi központ illetékességi területén működő köznevelési intézmények feladatellátása és az oktatásirányítás szempontjából jellemző sajátosságainak figyelembevételével kerül sor.
(9) A tankerületi tanács elnöke az ügyrendben foglaltak szerint meghívhat eseti meghívottakat, így különösen az érintett helyi önkormányzatok, a tankerület illetékességi területén működő gazdasági társaságok, felsőoktatási intézmények, felzárkóztatással, esélyteremtéssel foglalkozó civil szervezetek, gyermekjóléti központ, valamint a tankerületi központ illetékességi területén székhellyel rendelkező köznevelési intézményt fenntartó egyházi és magánfenntartók képviselőit.
(10) A tankerületi központ gazdasági vezetője állandó meghívottként, tanácskozási joggal részt vesz a tankerületi tanács ülésein.
(11) A tankerületi tanács tagjának megbízatása megszűnik, ha
a) a tag megbízatásának időtartama lejár,
b) a tag meghal,
c) a tag a megbízatásáról lemond,
d) a diákönkormányzatok által jelölt tag tanulói jogviszonya megszűnik a tankerület illetékességi területén működő iskolával,
e) a megbízatása alapjául szolgáló jogviszonya megszűnik.
(12) Ha a tag megbízatása a (11) bekezdés b)–e) pontja alapján szűnik meg, a tagot jelölő szerv, a (3) bekezdés b) pontja szerinti tag esetében a Klebelsberg Központ, valamint a (4) bekezdésben meghatározott szervek 30 napon belül új tagot jelölnek.
2/C. § (1) A tankerületi tanács működésének szabályait az ügyrendje határozza meg, amelyet a tankerületi tanács az alakuló ülésén fogad el.
(2) A tankerületi tanács ügyrendjét az illetékes tankerületi központ honlapján nyilvánosságra kell hozni.
(3) A tankerületi tanács elnöke a tankerületi központ vezetője, aki
a) felel a tankerületi tanács működéséért,
b) előkészíti az üléseket,
c) dönt az eseti meghívottakról,
d) ellátja a tankerületi tanács képviseletét.
(4) A tankerületi tanács állandó munkacsoportja az antiszegregációs munkacsoport, amelynek tagjai díjazás nélkül látják el feladataikat. Az antiszegregációs munkacsoport vezetője évente egyszer beszámolót készít a munkacsoport tevékenységéről, amelyet a tárgyévet követő év január 31. napjáig megküld a Klebelsberg Központ elnökének. A Klebelsberg Központ elnöke a beszámolót a tárgyévet követő év február 28. napjáig továbbítja az oktatásért felelős miniszternek. A tankerületi tanács az ügyrendjében foglaltak szerint eseti munkacsoportot működtethet.
(5) A tankerületi tanácsot szükség szerint, de évente legalább kétszer össze kell hívni.
(6) A tankerületi tanács vezetője évente egyszer beszámolót készít a tankerületi tanács működéséről, amelyet a tárgyévet követő év január 31. napjáig megküld a Klebelsberg Központ elnökének. A Klebelsberg Központ elnöke a beszámolót a tárgyévet követő év február 28. napjáig továbbítja az oktatásért felelős miniszternek.”

3. § A Korm. rendelet 8. § d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Klebelsberg Központ a köznevelési közfeladat-ellátásban részt vevő, tankerületi központ fenntartásában lévő köznevelési intézmények tekintetében)

d) koordinálja a támogatási forrásokból megvalósuló fejlesztések, európai uniós programok tervezésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatokat, gondoskodik a tankerületi központok pályázati és projekttevékenységének összehangolásáról,”

4. § Hatályát veszti a Korm. rendelet 3. §-a.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2017. november 5. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére