• Tartalom

33/2017. (VI. 30.) HM utasítás

33/2017. (VI. 30.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium átalakításának 2017. évi egyes szervezési feladatairól és egyes honvédelmi miniszteri utasítások módosításáról1

2017.12.08.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja és a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Ezen utasítás hatálya

a) a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM),

b) a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre és

c) a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) hadrendje szerinti szervezetekre (a továbbiakban: MH katonai szervezetei)

[a továbbiakban az a)–c) pont együtt: honvédségi szervezetek] terjed ki.

2. A HM átalakításával összefüggő feladatok

2. § (1) A HM Közigazgatási Államtitkári Titkárság (a továbbiakban: HM KÁT Titkárság) szervezeti felépítése és létszáma a (2), (7), (10), (13) és (17) bekezdésben meghatározottak végrehajtása érdekében módosul. A HM KÁT Titkárság

a) szervezete a kormánytisztviselők kormányzati szolgálati jogviszonyával összefüggő, feladatrendszerében jelentkező elektronikus ügyintézési feladatok ellátásához szükséges szolgálati beosztásokkal, illetve munkakörökkel egészül ki, és

b) feladatrendszeréből az adatvédelemmel és információszabadsággal összefüggő feladatrendszer a HM Hatósági Főosztály (a továbbiakban: HM HF) feladatrendszerébe kerül.

(1a)2 A HM Miniszteri Kabinet szervezeti felépítése és létszáma módosul,

a) feladatrendszeréből az 1. Miniszteri Biztosi Titkársággal összefüggő feladatok törlésre kerülnek, és

b) feladatrendszere kiegészül a sajtónyilvánossággal, a külső és belső tájékoztatási és kommunikációs tevékenységgel – beleértve a katonai kommunikációt és a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program (a továbbiakban: Zrínyi 2026 HHP) kommunikációs feladatokat is –, valamint a sajtófőnöki feladatokkal kapcsolatos, továbbá a minisztérium vezetőinek hatáskörébe tartozó kommunikációs és az MH kommunikációjának szakmai irányításával összefüggő tevékenységekkel. A HM Miniszteri Kabinet ellátja a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság kommunikációs tevékenységével összefüggő, a honvédelemért felelős miniszter tulajdonosi joggyakorlása és a Honvédelmi Minisztérium tagsági joggyakorlása alá tartozó közhasznú nonprofit gazdasági társaságok támogatásáról szóló 39/2016. (VII. 21.) HM utasítás 7. §-a szerinti feladatrendszert is.

(2) A HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) szervezeti felépítése és létszáma módosul, feladatrendszeréből az önkéntes tartalékos rendszer működésével és fenntartásával összefüggő tárcaszintű koncepció-előkészítési és szabályozás-előkészítési feladatok, továbbá az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésének – tárcaközi szintjét nem érintő – koordinációs feladatai átadásra kerülnek, és feladatrendszere kiegészül az állami vezetők által elrendelt egyes kiemelt feladatok végrehajtásának nyomon követésével, valamint a központi közigazgatási szakmai adatbázis kezelésével.

(3) A HM Belső Ellenőrzési Főosztály (a továbbiakban: HM BEF) feladatrendszere kiegészül a (17) bekezdés szerinti feladatokkal.

(4) A HM Parlamenti Államtitkári Titkárság feladatrendszeréből a (8) bekezdés és a 3. § (6) bekezdése szerinti feladatok átadásra kerülnek.

(5) A HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály feladatrendszere a kadétrendszer kialakítása és az azzal összefüggő képzések, oktatási-nevelési feladatok tárcaszintű szakmai irányításának biztosítása, értékelése, továbbá a katonai pályára irányítás, a hazafias és honvédelmi nevelés irányelveinek, stratégiai célkitűzéseinek meghatározása, a Honvédelmi Sportszövetséggel és más társadalmi szervezetekkel való tárcaszintű kapcsolattartás, az azokkal összefüggő ágazati döntés-előkészítés, valamint az ezekhez kapcsolódó fejezeti kezelésű előirányzattal összefüggő gazdálkodási tevékenység, továbbá a tárcaközi és társadalmi egyeztetések lefolytatása, az ágazati rehabilitációs feladatok támogatása érdekében szervezete átalakítására kerül és létszáma módosul.

(6) A HM Jogi és Igazgatási Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság létszáma racionalizálásra kerül és a (8) bekezdés szerinti feladatokra figyelemmel módosul.

(7)3 A HM Jogi Főosztály (a továbbiakban: HM JF) feladatrendszere kiegészül a honvédelmi ágazati jogalkotásnak, ezen belül a különleges jogrend szabályozásának, a békeidejű válságkezelésnek, valamint az ország fegyveres védelmének közjogi kereteivel összefüggő jogalkotási és jogi szakmai feladatoknak végrehajtásával, a kegyeleti diplomáciával összefüggő jogi szakmai támogatási feladatokkal, továbbá a megnövekedett deregulációs és vezetői felkészítési feladatok hatékonyabb ellátása érdekében létszáma módosul.

(8) A HM Humánpolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM HPF) a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM JIHÁT) közvetlen irányítása alól a HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT) irányítása alá kerül át. A HM HPF feladatrendszerébe és szervezetébe kerülnek a doktori képzés és a tudományos tevékenység elveit, követelményeit és a hadtudományi kutatások fő irányait meghatározó, valamint az ágazati tudományszervező rendszer működtetésével kapcsolatos normatív szabályozást érintő feladatok, és azzal összefüggésben a szervezetében rendszeresített szolgálati beosztások és munkakörök módosulnak, illetve az átvett feladatok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztással vagy munkakörrel egészül ki.

(9) A HM HF szervezeti felépítése és létszáma módosul, és feladatrendszere az (1) bekezdés b) pontja és a 4. § (1) bekezdése szerint egészül ki.

(10) A HM Állami Légügyi Főosztály szervezeti felépítése és létszáma a hatósági szakfeladatok hatékonyabb ellátása érdekében módosul.

(10a)4 A HM Védelempolitikáért és Védelmi Tervezésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság megnevezése HM Védelempolitikáért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság megnevezésre módosul.

(11) A HM Védelmi Tervezési Főosztály (a továbbiakban: HM VTF) megszűnik. A megszűnő HM VTF feladatrendszeréből

a) a kormányzati stratégiai irányítási rendszer keretében kidolgozásra kerülő ágazati stratégiai tervezési dokumentumok kidolgozásával és az azokhoz kapcsolódó követelmények érvényre juttatásával, a honvédelmi tárca védelmi tervezési tevékenységének szakmai irányításával és koordinációjával, a tárca védelmi tervező rendszerének működtetésével, fejlesztésével és a kapcsolódó szabályozás előkészítésével összefüggő feladatok, valamint az azok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztások és munkakörök a HM Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály (a továbbiakban: HM GTSZF) és

b) az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (a továbbiakban: NATO) védelmi tervezési folyamatával, az Európai Unió (a továbbiakban: EU) képességfejlesztési tevékenységével és a nemzetközi képességfejlesztési együttműködés keretében magyar részvétellel megvalósuló védelempolitikai feladatokkal, a tárca hosszú távú stratégiai tervezési dokumentumai alapjául szolgáló „Stratégiai Tervezési Iránymutatás”, a nem fegyveres tartós külszolgálatokra vonatkozó tárcaszintű stratégiai iránymutatás kidolgozásával, a nemzetközi szervezeteknél vagy azok mellett működő nemzeti képviseleteken rendszeresített beosztásokba történő kihelyezések, váltások tervezésével, a NATO kiválósági központokba és írányító testületébe delegált szakértők szakmai munkájához szükséges védelempolitikai és védelmi tervezési szempontú iránymutatás kiadásával összefüggő szakmai irányítási és koordinációs, valamint az azokhoz kapcsolódó szabályozás-előkészítési feladatok és az azok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztások és munkakörök a HM Védelempolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM VPF)

feladatrendszerébe és szervezetébe kerülnek.

(12) A HM VPF szervezeti felépítése és létszáma módosul, feladatrendszere kiegészül a (11) bekezdés b) pontja szerinti feladatokkal.

(13)5 A HM Védelemgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság feladatrendszere és létszáma a Zrínyi 2026 HHP-vel és a nemzeti hadfelszerelési igazgató képviseleti tevékenységével összefüggő feladatok végrehajtása érdekében és – a védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM VGHÁT) (14) és (15) bekezdés szerinti szervezeti változásból következő feladatkör-módosulására figyelemmel – módosul.

(14) A HM GTSZF szervezeti felépítése és létszáma módosul, feladatrendszere kiegészül a (11) bekezdés a) pontja szerinti feladatokkal.

(15) A HM Hadfelszerelés Fejlesztési Főosztály szervezeti felépítése és létszáma módosul, feladatrendszere a 3. § (4) bekezdése és a 4. § (2) bekezdése szerint egészül ki, és ezzel egyidejűleg megnevezése HM Haderőfejlesztési Programok Főosztály (a továbbiakban: HM HFPF) megnevezésre módosul. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósításáról szóló 1298/2017. (VI. 2.) Korm. határozatban meghatározottak érdekében a HM HFPF feladatrendszerében ellátja

a) a haderőfejlesztési programok hadfelszerelés-fejlesztési feladatai – kiemelten, de nem kizárólag ideértve a Zrínyi 2026 HHP és egyes szakági hadfelszerelés-fejlesztési programok feladatait – végrehajtásának biztosításához szükséges feladatok tervezésével, vezetésével, koordinálásával, egyes elemeinek végrehajtásával kapcsolatos tevékenységet,

b) a Zrínyi 2026 HHP hadfelszerelés-fejlesztési feladatainak tárcaszintű végrehajtásának szabályozásával összefüggő szakmai kidolgozó tevékenységet,

c) az élettartam menedzsment szemlélet kialakításával kapcsolatos szabályozási és annak szakmai felügyeletéhez kötődő,

d) a hatáskörébe tartozó hadfelszerelés-fejlesztési programok projekt alapú kivitelezésének tervezését, az egyes fejlesztési projektek végrehajtásának vezetését, koordinációját, nyomon követésük biztosítását, azokkal összefüggő szabályozók kidolgozását,

e) a haderő képességfejlesztési céljai megvalósításához szükséges vezetői, program- és projektszintű szakmai támogatás biztosítását,

f) az Európai Bizottság védelemmel kapcsolatos tevékenységének kutatásfejlesztési, védelmi ipari részvételével összefüggő tárcaszintű és tárcaközi feladatok szervezését, koordinálását,

g) a hazai és nemzetközi hadiipari szereplők megkereséseinek elemzésén alapuló vezetői döntések előkészítését,

h) a tárcaszintű felsővezetői döntések támogatása érdekében a hadfelszerelés-fejlesztési fókuszú nemzetközi együttműködési kezdeményezések – ideértve az Európai Védelmi Ügynökség (a továbbiakban: EDA) és a Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti védelmi együttműködési programok keretében felmerülő fejlesztéseket is – kapcsán azok teljes életciklus szemléletű szakmai elemzését és

i) a hadfelszerelés-fejlesztés keretében az érintett eszközök és szolgáltatások tekintetében a kapcsolódó beszerzések teljes élettartam szemlélet alapú, komplex program formában történő tervezését, előkészítését, menedzselését és a feladatkörébe tartozó fejlesztési programokhoz kapcsolódó műszaki követelményrendszer összeállítását.

(16)6 A HM Vagyonfelügyeleti Főosztály feladatrendszere kiegészül a honvédelmi miniszter által a tulajdonosi jogok gyakorlására kijelölt és közjogi szervezetszabályozó eszköz vagy miniszteri megbízólevél szerint felhatalmazott személy tevékenységének támogatásával összefüggő feladatrendszerrel, továbbá a megnövekedett vagyongazdálkodási feladatainak hatékonyabb ellátása érdekében létszáma módosul.

(17) A HM Kontrolling Főosztály (a továbbiakban: HM KOF) feladatrendszeréből a HM mint intézmény Operatív Belső Kontrollok Rendszerében a külső ellenőrzésekhez kapcsolódó intézkedések nyilvántartásával összefüggő feladatok a HM BEF feladatrendszerébe kerülnek, a HM KOF feladatrendszere kiegészül a HM integritásfejlesztési feladatokkal, és ezzel egyidejűleg szervezeti felépítése és létszáma, valamint megnevezése HM Kontrolling és Integritásfejlesztési Főosztály megnevezésre módosul.

3. § (1) A Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) Személyzeti Csoportfőnökség feladatrendszere és szervezete a honvédelmi egészségkárosodási ellátás személyügyi tevékenységével összefüggő feladatokkal és az azok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztással és munkakörrel egészül ki.

(2) A HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HTCSF) feladatrendszere – a Zrínyi 2026 HHP-vel összefüggő katonai képességtervezési feladatok hatékonyabb végrehajtása érdekében – az MH katonai szervezeteit érintő katonai képességfejlesztési, transzformációs feladatrendszerrel, valamint a 2. § (2) bekezdése szerinti feladatokkal és az azok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztásokkal egészül ki, továbbá a (3) bekezdés szerinti feladatokra is figyelemmel szervezete és létszáma módosul.

(3) A HVK Hadműveleti Csoportfőnökség feladatrendszerében a haderőnemi, fegyvernemi szakmai feladatok újrastrukturálásra kerülnek, azzal egyidejűleg szervezeti felépítése és létszáma módosul.

(4) A HVK Logisztikai Csoportfőnökség feladatrendszeréből a hadfelszerelés-fejlesztéssel összefüggő

a) a HM VGHÁT a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 8. § (3) bekezdése szerinti szakmai irányítási tevékenységéhez kötödő tárcaszintű,

b) az a) ponthoz kapcsolódó szakmai irányítási tevékenységet – ide értve az azzal összefüggő HM KÁT szakirányítási tevékenységét – támogató döntés-előkészítési,

c) élettartam-menedzsment szemlélet kialakításával kapcsolatos szabályozási és annak szakmai felügyeletéhez kötődő,

d) az MH hadfelszerelés-fejlesztési koncepciójának kialakításához kötődő támogatási,

e) a NATO és az EU stratégiai szintű hadfelszerelés-fejlesztési dokumentumaival kapcsolatos nemzeti álláspont kidolgozásával összefüggő és

f) a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség feladatrendszeréhez kapcsolódó tárcaszintű

feladatok a HM HFPF feladatrendszerébe kerülnek.

(5) A HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség feladatrendszere és szervezete a HM tárcát érintő elektronikus ügyintézéshez és a bizalmi szolgáltatásokhoz kapcsolódó közigazgatási és MH kötelezettségekből származó informatikai, az MH elektronikus ügyintézését támogató infokommunikációs szolgáltatások kialakításával és irányításával, azzal összefüggő döntés-előkészítéssel, valamint a kormányzati informatikai integráció biztosításával kapcsolatos fejlesztési és koordinációs feladatokkal és az azok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztásokkal egészül ki.

(6) A HVK Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség feladatrendszerébe kerül a hadtudományi kutatás-fejlesztéssel összefüggő katonai követelmények meghatározásával, az MH katonai szervezeteinek tudományos tevékenységével összefüggő döntés-előkészítő tevékenység, valamint – a katonai pályára irányítással, a hazafias és honvédelmi neveléssel, a Honvédelmi Sportszövetséggel és más társadalmi szervezetekkel összefüggő, katonai szervezeteket érintő – az ezzel összefüggő fejezeti kezelésű előirányzattal kapcsolatos gazdálkodási tevékenységet nem érintő – végrehajtási feladatok előkészítése és katonai szervezetek ez irányú feladatainak irányítása, továbbá az önkéntes tartalékos rendszer tiszt- és altisztképzésével, szakkiképzési és távoktatási rendszerével, motivációs és ösztöndíjrendszere kidolgozásával, a kadétrendszerhez kapcsolódó képzésekkel összefüggő, katonai közreműködést érintő döntés-előkészítő tevékenység, és szervezete az azok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztásokkal egészül ki.

(7)7 A HVK törzse és a HVK Vezérkari Titkárság (a továbbiakban: HVK VKT) szervezeti felépítése módosul, feladatrendszeréből a sajtónyilvánossággal, a külső és belső tájékoztatási és kommunikációs tevékenységgel összefüggő, valamint a sajtófőnöki feladatok és azok ellátását végző személyi állomány átadásra kerül a HM Miniszteri Kabinet részére.

4. § (1) Az MH Egészségügyi Központ (a továbbiakban: MH EK) szervezeti felépítése és létszáma módosul, a feladatrendszerében ellátott munkaegészségügyi, közegészségügy-járványügyi és sugáregészségügyi hatósági tevékenységek, a hatósági döntések előkészítése (a továbbiakban együtt: ágazati egészségügyi hatósági hatáskörök) és e feladatok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztások és munkakörök a HM HF feladatrendszerébe és szervezetébe átadásra kerülnek.

(2)8 Az MH Logisztikai Központ (a továbbiakban: MH LK) szervezeti felépítése és létszáma a megnövekedett technológiai feladataival összhangban módosul, továbbá feladatrendszeréből a hadfelszerelés-fejlesztéssel összefüggő

a) a NATO, az EU, a „Visegrádi Négyek” és az EDA kutatás-fejlesztési, védelmi ipari, hadfelszerelés-fejlesztési területéhez tartozó, azok képviseletével,

b) haditechnikai fejlesztési programok megalapozott kialakításához szükséges műszaki elemzések végrehajtásával, a programok végrehajtási terveinek összeállításával, azok időszakos pontosításával, valamint azok koordinációjával,

c) egyes hadfelszerelés-fejlesztési programokkal,

d) a minőségbiztosítási, anyagi-szabványosítási és kutatás-fejlesztési tevékenységek tárcaszintű szakmai irányításával, koordinációjával és

e) az a)–d) ponthoz kötődő erőforrás tervezésével

kapcsolatos feladatok, valamint az azok végrehajtásához szükséges szolgálati beosztások és munkakörök a HM HFPF feladatrendszerébe és szervezetébe kerülnek.

(3)9 A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezeti felépítése és létszáma módosul, a feladatrendszerében ellátott kegyeleti diplomáciával összefüggő jogi támogatási feladatok és e feladatok végrehajtásához szükséges munkakör a 2. § (7) bekezdése szerint átadásra kerül.

5. § (1)10 A HM feladatrendszerének átalakításával a szervezeti struktúra úgy kerül megtervezésre és kialakításra, hogy a HM létszáma – a miniszter személyét is beleértve – legfeljebb 2017. december 31-ig 809, és 2018. január 1-jétől 815 fő legyen.

(2)11 Az (1) bekezdésben meghatározott létszámkereten belül

a) a HM kabinetfőnökének (a továbbiakban: HM KF) közvetlen irányítása alá tartozó személyi állomány együttes létszáma legfeljebb 36 fő,

b) a HM Parlamenti Államtitkár (a továbbiakban: HM PÁT) közvetlen irányítása alá tartozó személyi állomány együttes létszáma legfeljebb 41 fő,

c) a HM KÁT közvetlen irányítása alá tartozó személyi állomány együttes létszáma legfeljebb 88 fő,

d) a HM JIHÁT közvetlen irányítása alá tartozó személyi állomány együttes létszáma 2017. december 31-ig 185 fő és 2018. január 1-jétől legfeljebb 191 fő,

e) a HM védelempolitikáért helyettes államtitkár közvetlen irányítása alá tartozó személyi állomány együttes létszáma legfeljebb 52 fő,

f) a HM VGHÁT közvetlen irányítása alá tartozó személyi állomány együttes létszáma legfeljebb 131 fő és

g) a HVK együttes létszáma legfeljebb 275 fő.

(3) A (2) bekezdésben engedélyezett létszámokat a HM KF-fel, a HM PÁT-tal, a HM KÁT-tal, a helyettes államtitkárokkal és a Honvéd Vezérkar főnökével (a továbbiakban: HVKF) együtt kell érteni.

6. § (1) A szervezési tevékenység, időszak

a) kezdete: az utasítás hatálybalépését követő nap,

b) befejezése: 2018. február 28.

(2) Az átalakítás következtében az új szervezeti rend szerinti működés kezdő napja:

a) a b) pontban foglaltak kivételével 2017. augusztus 1.,

b)12 a 2. § (1a) bekezdés b) pontjában és a 4. § (3) bekezdésében meghatározott feladatok tekintetében az egyes honvédelmi miniszteri utasítások módosításáról 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás (a továbbiakban: 71/2017. HM utasítás) hatálybalépését követő nap és a 4. § (1) bekezdésében meghatározott feladatok tekintetében 2018. január 1.

(3) Az átalakítás következtében esetlegesen kiválók felmentése kezdetének vagy az átszervezéssel összefüggésben a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 46. § (1) bekezdés k), p) és r) pontja szerint az érintett állomány rendelkezési állományba helyezésének, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 63. §-a szerint a kormánytisztviselő kormányzati szolgálati jogviszonya felmentéssel történő megszüntetésének vagy a Kttv. 48. §-a szerinti kinevezés módosítás hatálybalépésének, továbbá a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) 25. § (2) bekezdés e) pontja és a Kjt. 30. §-a szerint a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya felmentéssel történő megszüntetésének vagy a Kjt. 30/A. és 30/C. §-a szerinti állásfelajánlást követően a Kjt. 25. § (2) bekezdés b) pontja szerinti áthelyezésnek vagy a kinevezés módosítás hatálybalépésének legkorábbi időpontja a (2) bekezdés szerinti új szervezeti rend szerinti működés kezdő napja, legkésőbbi időpontja megegyezik a (2) bekezdésben meghatározott szervezési időszak utolsó napjával.

7. § (1) Az MH EK és az MH LK alapító okirata módosításának előkészítése során a honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól szóló 80/2011. (VII. 29.) HM utasítás 6/A. §-a alapján az okiratra vonatkozó javaslat kidolgozását és annak a HM TKF részére történő megküldését az MH LK az utasítás hatálybalépését követő második napig, az MH EK 2017. december 1-jéig végzi el, azt követően az okirat véleményeztetése, pontosítása és jóváhagyásra történő felterjesztése a 6. § (2) bekezdése szerinti új szervezeti rend szerinti működés kezdő napját megelőző nyolcadik napig történik meg.

(2)13 A HM TKF a HM Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítását (a továbbiakban: HM SZMSZ-módosítás), szakmai véleményeztetésre történő előkészítését, szakmai véleményeztetését és véglegesítését, a HM SZMSZ-módosítás miniszter által történő jóváhagyását és megküldését a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter részére a 71/2017. HM utasítás hatálybalépését követő huszonnyolcadik napig végzi el.

8. § (1) A HM TKF a 2. és 3. §-t érintően a HM KÁT feladatszabása alapján a munkaköri jegyzékekről, az állománytáblákról és a létszámgazdálkodásról szóló 13/2014. (II. 14.) HM utasítás 12. §-a alapján a HM munkaköri jegyzék (a továbbiakban: HM MJHI) módosítására vonatkozó javaslatot, a HVK HTCSF a HVKF feladatszabása alapján az MH LK állománytáblájának 2017. augusztus 1-jei az MH EK állománytáblájának 2018. január 1-jei hatályú módosítására vonatkozó javaslatot a 6. § (2) bekezdése szerinti HM új szervezeti rendnek megfelelő működés kezdő napját megelőző negyvenedik napig készíti elő, majd a HM TKF és a HVK HTCSF gondoskodik arról, hogy a HM MJHI, az MH LK és az MH EK állománytábla helyesbítő ívek (a továbbiakban együtt: helyesbítő ívek) egyeztetése, véglegesítése és jóváhagyásra történő felterjesztése, jóváhagyása és a jóváhagyott helyesbítő ívek kiadása a 6. § (2) bekezdése szerinti új szervezeti rendnek megfelelő működés kezdő napját megelőző harmincadik napig megtörténjen.

(2) A helyesbítő ívek hatálybalépésének időpontja megegyezik a 6. § (2) bekezdése szerinti, a HM, az MH LK és az MH EK új szervezeti rendnek megfelelő működés kezdő napjával.

(3)14 Az (1) bekezdéstől eltérően a HM MJ hatálybalépésére a 2. § (1a) bekezdés a) pontjában és 2. § (10a) bekezdésében meghatározottak tekintetében a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet módosításáról szóló 273/2017. (IX. 20.) Korm. rendelet figyelembevételével kerül sor.

3. Az egyes állami célú légiközlekedéssel összefüggő kiadmányozási jogkörök átadásáról szóló
68/2016. (XII. 22.) HM utasítás módosítása

9. §15

4. A Honvédelmi Minisztérium nemzeti ünnepekhez és rendezvényekhez kapcsolódó szakmai feladatainak átadásával, továbbá a kiemelt honvédelmi rendezvények koordinációjával összefüggő szervezési feladatokról szóló 24/2017. (VI. 9.) HM utasítás módosítása

10. §16

5. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez az utasítás a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) A 9. § és a 10. § 2017. augusztus 1-jén lép hatályba.

(3) Ez az utasítás 2018. március 1-jén hatályát veszti.

(4) Az utasításban meghatározott feladatok végrehajtását a HM KÁT és a HVKF együttes intézkedésben szabályozza, amelyeknek tervezetét a HM TKF főosztályvezetője az utasítás hatálybalépését követő kilencedik napig készíti elő.

(5) A (4) bekezdés szerinti HM KÁT–HVKF együttes intézkedés ágazati egészségügyi hatósági hatáskörök átszervezésére, az átszervezés időszakára és ütemezésére vonatkozó rendelkezések tervezetét a HM HF főosztályvezetője az utasítás hatálybalépését követő hetedik napig készíti elő és küldi meg a HM TKF főosztályvezetőjének.

(6) A (4) bekezdés szerinti HM KÁT–HVKF együttes intézkedés az (5) bekezdésben meghatározottakon felül tartalmazza

a) az utasítás szerinti feladatátadások következtében a munkáltatói jogkörök jogutódlásával, az átadás-átvételkor folyamatban lévő ügycsoportokkal és az azokhoz kapcsolódó jogutódlással kapcsolatos szabályokat,

b) a HM új szervezeti rend szerinti működésével összefüggő közjogi szervezetszabályozó eszközökben meghatározottakkal kapcsolatos, azokban nem szabályozott vagy azoktól eltérő határidőket és feladatokat és

c) az ezen utasítás hatálya alá tartozó honvédségi szervezeteknek az utasítás rendelkezéseihez kapcsolódó további szakfeladatait.

(7) Az utasítás végrehajtásával összefüggő feladatok átadása következtében szükségessé váló

a) jogszabály-módosítások tervezeteit a 6. § (2) bekezdés b) pontja szerinti új szervezeti rendnek megfelelő működés kezdő napját megelőző második hónap első napjáig és

b) a közjogi szervezetszabályozó eszköz-módosítások tervezeteit a 6. § (2) szerinti új szervezeti rendnek megfelelő működés kezdő napjáig

az azok kidolgozásáért felelős honvédségi szervezetek készítik elő és küldik meg a HM JF részére.

1

Az uatsítás a 11. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2018. március 1. napjával.

2

A 2. § (1a) bekezdését a 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás 1. § (1) bekezdése iktatta be.

3

A 2. § (7) bekezdése a 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás 7. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

4

A 2. § (10a) bekezdését a 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás 1. § (2) bekezdése iktatta be.

5

A 2. § (13) bekezdése a 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás 7. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

6

A 2. § (16) bekezdése a 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 3. § (7) bekezdését a 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás 2. §-a iktatta be.

8

A 4. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze a 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás 7. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.

9

A 4. § (3) bekezdését a 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás 3. §-a iktatta be.

10

Az 5. § (1) bekezdése a 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás 7. § (4) bekezdése szerint módosított szöveg.

11

Az 5. § (2) bekezdése a 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

12

A 6. § (2) bekezdés a) pontja a 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

13

A 7. § (2) bekezdése a 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás 7. § (5) bekezdése szerint módosított szöveg.

14

A 8. § (3) bekezdését a 71/2017. (XII. 7.) HM utasítás 6. §-a iktatta be.

15

A 9. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

16

A 10. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére