• Tartalom

4/2017. (IV. 10.) EMMI rendelet

4/2017. (IV. 10.) EMMI rendelet

a tankönyvvé, pedagógus-kézikönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló 17/2014. (III.12.) EMMI rendelet módosításáról1

2017.04.11.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 94. § (1) bekezdés j) pontjában, valamint a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló 2013. évi CCXXXII. törvény 5. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 48. § 10. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a szakképzési tankönyvek tekintetében a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 90. § 16. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben, az 1. § (1) bekezdése, a 3–5. §, a 8. § 18. és 20. pontja, valamint a 9. § b) pontja tekintetében a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 90. § 1. és 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § (1) A tankönyvvé, pedagógus-kézikönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló 17/2014. (III.12.) EMMI rendelet (a továbbiakban: R.) 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha a tankönyvet, pedagógus-kézikönyvet tartalmában vagy kivitelében megváltoztatták – ide nem értve az 5. § (5) bekezdése szerint egybeszerkesztett könyveket, valamint a (3) bekezdésben meghatározott esetet –, a tankönyvvé, pedagógus-kézikönyvvé nyilvánítási eljárást ismételten le kell folytatni az igazgatási szolgáltatási díj újbóli megfizetését követően.”

(2) Az R. 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Nem jelenti a könyv tartalmi változtatását a benne szereplő helyesírási és nyomdahibáknak, továbbá a tankönyvvé, pedagógus-kézikönyvvé nyilvánítás eljárásának ideje alatt megváltozott tényeknek, adatoknak a tankönyv, pedagógus-kézikönyv adott oldalain történő javítása, a tartós tankönyvvel kapcsolatos jelölés, feltéve, hogy a javítás miatt nem változik meg a lapok számozása, és a javításról készült jegyzéket a kérelmező – saját költségén – megküldi a hivatalnak, a könytárellátónak és a könyvtárellátón keresztül azoknak az iskoláknak, amelyek az adott tankönyvből, pedagógus-kézikönyvből a javítás évét megelőző három évben rendeltek.”

(3) Az R. 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Javítási kérelmet kell benyújtani akkor, ha a jóváhagyott tankönyvben, pedagógus-kézikönyvben helyesírási és nyomdahibának nem minősülő hibákat javítani kívánják, amennyiben azok nem haladják meg a tankönyv terjedelmének 10%-át. A kérelemhez – a hibák jellegétől, mennyiségétől függően – csatolni kell
a) a könyv javított oldalait, részeit vagy a javított könyvet kettő példányban,
b) a 2. melléklet szerinti igazgatási szolgáltatási díj befizetéséről szóló igazolást,
c) a javítások tételes felsorolását, továbbá
d) nyilatkozatot arról, hogy a jóváhagyott tankönyvet, pedagógus-kézikönyvet – a javításokon túl – sem tartalmában, sem kivitelében nem változtatták meg.”

2. § Az R. 8. § (6) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A tankönyvvé, pedagógus-kézikönyvvé nyilvánítási eljárásban az rendelhető ki pedagógiai szakértőként,)

a) akit a köznevelési szakértői tevékenység, valamint az érettségi vizsgaelnöki megbízás feltételeiről szóló 15/2015. (III. 13.) EMMI rendelet 1. melléklet 5. pontja szerinti akkreditáció szakterület 5.2. alpontjában meghatározott tantervi szakértői szakirány és 5.3. alpontjában meghatározott tankönyv, taneszköz szakértői tevékenység szakirány szakértőjeként tartanak nyilván,”

3. § (1) Az R. 25. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az iskola igazgatója június 10-éig tájékoztatja a szülőket arról, hogy mely tanulók lesznek jogosultak
a) az Ntt. 4. § (1) bekezdése alapján ingyenes tankönyvellátásra,
b) az Ntt. 4. § (2) bekezdése alapján ingyenes tankönyvellátásra,
c) nemzetiségi tankönyvellátásra az Ntt. 4. § (2) bekezdése alapján ingyenes tankönyvellátásra nem jogosult tanulók közül.”

(2) Az R. 25. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az iskola igazgatója tájékoztatja a szülőket arról, hogy az iskola, az iskola fenntartója, illetve más támogató kíván-e biztosítani bármely további tankönyvtámogatási kedvezményt. Ennek tényét július 15-éig a könyvtárellátó felületén is rögzíti.”

4. § (1) Az R. 27. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A tankönyvek országos megrendelése, beszerzése és az iskoláknak történő eljuttatásának megszervezése, valamint a tankönyvek vételárának beszedése az Ntt. 1. § (2) bekezdése értelmében állami közérdekű feladat, amelyet a könyvtárellátó lát el.”

(2) Az R. 27. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A könyvtárellátó a közfeladata körébe tartozó tankönyv kiadótól történő rendelésének és az ezzel összefüggő tankönyvterjesztés ellátásának biztosítása érdekében a 9. mellékletben meghatározott kereskedelmi feltételeket érvényesíti.”

(3) Az R. 27. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A könyvtárellátó a tankönyvellátási szerződést a 10. mellékletben meghatározottak szerint köti meg.”

5. § (1) Az R. 32. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A tankerületi központ által fenntartott iskola esetében a tankerületi központon keresztül az iskolának, a nem a tankerületi központ által fenntartott iskola esetében az iskolának a könyvtárellátó ellentételezést nyújt.”

(2) Az R. 32. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az ellentételezés módja a nyújtott engedmény.”

(3) Az R. 32. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az iskola igazgatója gondoskodik arról, hogy az Nkt. 46. § (5) bekezdése alapján az állam által térítésmentesen biztosított tankönyveket – a munkafüzetek és az 1–2. évfolyamos tanulók tankönyveinek kivételével –, továbbá a pedagógus-kézikönyveket az iskola könyvtári állománynyilvántartásába vegyék, az iskolai könyvtári állományban elkülönítetten kezeljék, továbbá az iskolával jogviszonyban álló tanuló, illetve a pedagógus részére a tanév feladataihoz az iskola házirendjében és az iskolai tankönyvellátás rendjében meghatározottak szerint bocsássák rendelkezésre. Az iskolai házirend és az iskolai tankönyvellátás rendje által megállapított tankönyvellátási szabályok nem vonatkoznak a munkafüzetekre és az 1–2. évfolyamos tanulók tankönyveire. Az állam által térítésmentesen biztosított tankönyveket a pedagógus, a tanuló köteles az utolsó tanítási napon visszaszolgáltatni az intézmény könyvtárának.”

6. § (1) Az R. 34. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az érintett kiadó kérelmére és az Országos Nemzetiségi Tanács javaslatára a tankönyvjegyzékre fel kell venni azokat a nemzetiségi nevelés-oktatás céljára készített tankönyveket, amelyek engedélyszáma lejárt, és az adott oktatási formában, évfolyamon az adott tantárgyhoz nem áll rendelkezésre más tankönyv.”

(2) Az R. 34. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A sajátos nevelési igényű tanulók nevelésében, oktatásában alkalmazandó tankönyvek esetében – az e rendelet rendelkezései alapján lefolytatott eljárásban tankönyvvé nyilvánított könyvekhez hasonlóan – tankönyvjegyzékre felvehetők azok a sajátos nevelési igényű nevelés-oktatás céljára készített tankönyvek, amelyek engedélyszáma lejárt, és az adott oktatási formában, évfolyamon az adott tantárgyhoz nem áll rendelkezésre más tankönyv.”

(3) Az R. 34. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A szakgimnáziumi és szakközépiskolai tanulók nevelésében, oktatásában – az e rendelet rendelkezései alapján lefolytatott eljárásban tankönyvvé nyilvánított könyvekhez hasonlóan – tankönyvként alkalmazhatók azok a könyvek, amelyek a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosításáról szóló 22/2016. (VIII. 25.) EMMI rendelet hatálybalépésekor szerepeltek a tankönyvjegyzéken.”

7. § Az R. 42. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Nem kell benyújtani a 3. § és az 5. § (3) bekezdése szerinti kérelmet, ha a jóváhagyott tankönyv, pedagógus-kézikönyv megváltozott borítójának, impresszumának, kötésmódjának változását jogszabály-módosításra tekintettel szükséges elvégezni.”

8. § Az R.

1. 15. §-ában a „szakértői véleményét mérlegelve” szövegrész helyébe a „véleménye alapján”,

2. 19. § (2) bekezdésében a „tankönyvnek” szövegrész helyébe a „tankönyvnek és a kísérleti tankönyvnek”, a „június 30-ig” szövegrész helyébe a „június 15-éig”,

3. 20. § (1) bekezdés d) pontjában a „június 30-át” szövegrész helyébe a „június 15-ét”,

4. 23. § (2) bekezdésében a „szervezeti és működési szabályzatát” szövegrész helyébe az „ügyrendjét”,

5. 25. § (1) bekezdésében a „június 10-éig” szövegrész helyébe az „április 20-áig”,

6. 27. § (2) bekezdésében a „Könyvtárellátó” szövegrészek helyébe a „könyvtárellátó”,

7. 28. § (1) bekezdésében a „Könyvtárellátót” szövegrész helyébe a „könyvtárellátót”,

8. 28. § (3) bekezdésében a „Könyvtárellátó” szövegrész helyébe a „könyvtárellátó”,

9. 28. § (4) bekezdésében a „Könyvtárellátó” szövegrész helyébe a „könyvtárellátó”,

10. 29. §

a) (1) bekezdésében a „Könyvtárellátó” szövegrész helyébe a „könyvtárellátó”, a „Könyvtárellátónak” szövegrész helyébe a „könyvtárellátónak”,

b) (1) bekezdés c) pontjában a „szeptember 8.” szövegrész helyébe a „szeptember 15.”,

11. 29. § (4) bekezdésében a „Könyvtárellátó” szövegrész helyébe a „könyvtárellátó”,

a) a „Könyvtárellátótól” szövegrész helyébe a „könyvtárellátótól”,

b) a „Könyvtárellátó” szövegrészek helyébe a „könyvtárellátó”,

c) a „Könyvtárellátónak” szövegrész helyébe a „könyvtárellátónak”,

13. 29. § (6) bekezdésében a „Könyvtárellátó” szövegrészek helyébe a „könyvtárellátó”,

14. 29. § (7) bekezdésében a „Könyvtárellátó” szövegrész helyébe a „könyvtárellátó”,

15. 29. § (8) bekezdésében a „Könyvtárellátó” szövegrészek helyébe a „könyvtárellátó”,

16. 29. § (9) bekezdésében a „Könyvtárellátó” szövegrészek helyébe a „könyvtárellátó”,

17. 32. § (2) bekezdésében a „Könyvtárellátótól” szövegrész helyébe a „könyvtárellátótól”,

a) a „legkésőbb október 15. napjáig” szövegrész helyébe a „legkésőbb október 1. napjáig”,

b) a „tanév október 15. napjáig” szövegrész helyébe a „tanév október 1. napjáig”,

c) az „október 20-ig” szövegrész helyébe az „október 5-éig”

19. 9. melléklet 3. pontjában a „Könyvtárellátó” szövegrész helyébe a „könyvtárellátó”,

a) a „Könyvtárellátó” szövegrész helyébe a „könyvtárellátó”,

b) a „folyó év december 15-ig” szövegrész helyébe a „folyó év október 31-éig”,

c) a „következő év január 31-ig” szövegrész helyébe a „folyó év december 31-éig”,

21. 10. melléklet 1. pontjában a „Könyvtárellátó” szövegrész helyébe a „könyvtárellátó”,

22. 10. melléklet 2. pontjában a „Könyvtárellátó” szövegrészek helyébe a „könyvtárellátó”

szöveg lép.

9. § Hatályát veszti az R.

d) 42. § (2) bekezdése, valamint

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát veszettte 2017. április 12. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére