• Tartalom

4/2017. (IV. 6.) LÜ utasítás

4/2017. (IV. 6.) LÜ utasítás

egyes legfőbb ügyészi utasítások sajtó-helyreigazítási eljárásokkal összefüggő módosításáról1

2017.04.07.

Az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény 8. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A jogi képviselettel kapcsolatos ügyészi feladatokról szóló 10/2007. (ÜK. 5.) LÜ utasítás 11. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A sajtó-helyreigazítási per megindításának feltételeire az (1) bekezdésben foglaltakon kívül a sajtó számára adható tájékoztatás rendjéről szóló 19/2012. (X. 9.) LÜ utasítás 8. §-ában meghatározottak is irányadóak.”

2. § Az ügyészség szervezetéről és működéséről szóló 12/2012. (VI. 8.) LÜ utasítás 11. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Kabinet

a kommunikációs és sajtófeladatok körében:)

bb) a sajtószóvivői tevékenységet ellátva tájékoztatja a közvéleményt a Legfőbb Ügyészség tevékenységéről és a legfőbb ügyész által meghatározott kérdésekben az ügyészség hivatalos álláspontjáról; a legfőbb ügyész jóváhagyásával a Legfőbb Ügyészség jogi személy képviseletében eljárva intézkedik az esetleges sajtó-helyreigazításokkal kapcsolatban, benyújtja a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény szerinti helyreigazító közlemény közzétételére vonatkozó kérelmeket,”

3. § A sajtó számára adható tájékoztatás rendjéről szóló 19/2012. (X. 9.) LÜ utasítás 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

8. § (1) Az ügyészség tevékenységével összefüggő sajtóközlemény esetén a Legfőbb Ügyészség jogi személy képviseletében a Kabinet jogosult – a legfőbb ügyész jóváhagyásával – a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény szerinti helyreigazító közlemény közzétételére vonatkozó kérelemnek a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti sajtószervhez történő benyújtására.
(2) A fellebbviteli főügyész és a főügyész a hatáskörébe tartozó ügyekkel összefüggésben a Kabinetnél az (1) bekezdés szerinti sajtó-helyreigazítási kérelem benyújtását kezdeményezheti.
(3) A Kabinet a sajtó-helyreigazítási kérelem benyújtásáról a kérelem egyidejű megküldésével tájékoztatja a Legfőbb Ügyészség Jogi Képviseleti Önálló Osztályát és a (2) bekezdés szerinti kezdeményezés esetén a fellebbviteli főügyészt vagy a főügyészt.
(4) Ha a médiaszolgáltató, a sajtótermék szerkesztősége vagy a hírügynökség a helyreigazítás közzétételére irányuló kötelezettségét határidőben nem teljesíti, és a sajtó-helyreigazítási igényt a Legfőbb Ügyészség polgári perben kívánja érvényesíteni, akkor a Kabinet a kereset benyújtásához szükséges iratokat – különösen a legfőbb ügyész jóváhagyását tartalmazó iratot és a helyreigazítási kérelem kézhezvételéről szóló iratot – haladéktalanul, de mindenképpen a kereset előterjesztéséhez szükséges észszerű időben továbbítja a Jogi Képviseleti Önálló Osztálynak.”

4. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2017. április 8. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére