• Tartalom

44/2017. (VIII. 25.) HM utasítás

44/2017. (VIII. 25.) HM utasítás

miniszteri biztos kinevezéséről1

2017.08.27.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 38. § (1) bekezdésében meghatározott jogkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Hazánk védelmi képességének fejlesztése érdekében a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ksztv.) 38. § (2) bekezdése szerint Kun Szabó István szolgálaton kívüli vezérőrnagyot a 2. §-ban meghatározott feladatokért felelős miniszteri biztossá nevezem ki.

(2) A miniszteri biztos tevékenységét 2017. augusztus 15-től 2018. február 14-ig látja el.

(3) A miniszteri biztos tevékenységét a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) irányítja.

2. § A miniszteri biztos a miniszter feladatkörébe tartozó felügyeleti jogkörében

a) az érintett HM és MH szervezetekkel együttműködésben vezeti és koordinálja a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi nevelési és felkészítési szakpolitikájához, mint kiemelt kormányzati közfeladathoz kapcsolódó stratégiai fejlesztési koncepciójának a kialakítását;

b) koordinál és együttműködik az érintett minisztériumokkal a honvédelmi nevelésnek a köznevelésben és a felsőoktatásban történő hatékony megvalósulása érdekében;

c) koordinálja és előkészíti az érintett országos hatáskörű szervezetekkel a honvédelmi nevelés programjainak megvalósulásához szükséges együttműködések kialakítását;

d) irányítja és koordinálja a szükséges kormányzati, közigazgatási döntések, intézkedések és a kapcsolódó lakossági konzultáció előkészítését, és

e) ellátja az a)–d) pont szerinti feladatkörökkel összefüggésben a miniszter által meghatározott további feladatokat.

3. § (1) A miniszteri biztos a 2. § szerinti feladatköréhez kapcsolódó egyeztetéseken és tárgyalásokon képviseli a minisztert, együttműködik a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárával, közigazgatási államtitkárával és a Honvéd Vezérkar főnökével, továbbá kapcsolatot tart a kormányzati és civil szervezetekkel, önkormányzatokkal.

(2) A miniszteri biztos az (1) bekezdés szerinti kapcsolatfelvételről a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát és közigazgatási államtitkárát egyidejűleg tájékoztatja.

4. § (1) A miniszteri biztos feladatkörében eljárva szakmai felettesnek minősül.

(2) A miniszteri biztos az (1) bekezdés szerinti jogkörében eljárva a 2. § szerinti feladatainak ellátása érdekében valamennyi érintett honvédségi szervezettel – a Honvéd Vezérkar főnökének alárendeltségébe tartozó HM szervek és katonai szervezetek vonatkozásában a Honvéd Vezérkar főnökének útján – folyamatos és közvetlen kapcsolattartásra, egyeztetésre, továbbá adat, információ, illetve irat bekérésére jogosult.

(3) A miniszteri biztos megkeresését a honvédségi szervezetek feladat- és hatáskörükben eljárva, határidőre teljesítik.

(4) A miniszteri biztos – a Honvéd Vezérkar főnökének alárendeltségébe tartozó HM szervek és katonai szervezetek vonatkozásában a Honvéd Vezérkar főnökével egyeztetve – a több HM szerv feladatkörét érintő ügyben egyeztető értekezletet hívhat össze.

5. § (1) A miniszteri biztos megbízatása alatt a Ksztv. 38. § (9) bekezdés a) pontja szerint olyan összegű díjazásra jogosult, hogy a díjazás és a kormányzati szolgálati jogviszonyára tekintettel juttatott illetményének együttes összege a 2015. február 15-én érvényes helyettes államtitkári illetményének feleljen meg.

(2) A miniszteri biztos a Ksztv. 38. § (6) bekezdése alapján az állami vezetői juttatásokról szóló 275/2015. (IX. 21.) Korm. rendeletben meghatározott juttatásokra jogosult.

6. § (1) A miniszteri biztos tevékenységének ellátását – a Ksztv. 38. § (8) bekezdésére figyelemmel – a miniszteri kabinetben önálló szervezeti egységként működő, a miniszteri biztos által közvetlenül irányított titkárság segíti.

(2) Az (1) bekezdés szerint titkárság személyi állományának

a) munkavégzését, szolgálatteljesítését közvetlenül a miniszteri biztos irányítja, és

b) egyéb feladat kizárólag a miniszteri biztos engedélyével adható.

(3) Az (1) bekezdés szerinti titkárságra a Ksztv. 38. § (8) bekezdésére figyelemmel a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 46/A. §-át megfelelően alkalmazni kell.

7. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

8. §2

1

Az utasítást a 47/2017. (IX. 8.) HM utasítás 3. §-a hatályon kívül helyezte 2017. szeptember 11. napjával.

2

A 8. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére