• Tartalom

49/2017. (IX. 29.) FM rendelet

49/2017. (IX. 29.) FM rendelet

a kisüzemi bortermelői regiszterről1

2017.10.02.

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (2) bekezdés c) pontjában,

a 14–16. § tekintetében a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 16.) Korm. rendelet 90. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 16.) Korm. rendelet 65. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) adómentes bor: a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 133. § (1) bekezdés a)–c) pontja szerint előállítható, adófizetési kötelezettség alól mentesült termék;

b) borkísérő okmány: a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló rendeletben szabályozott okmány;

c) bor-pincekönyv: a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló rendeletben szabályozott nyilvántartás;

d) kisüzemi bortermelő: a Jöt 3. § (3) bekezdés 16. pontja szerinti személy;

e) kitelepülés: a borászati üzem vagy a termelői borkimérés területén kívül, a kisüzemi bortermelő által a végső fogyasztó részére történő értékesítés.

2. A kisüzemi bortermelői regiszter vezetésének lehetősége

2. § (1) A kisüzemi bortermelő a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 19. §-a és a Jöt. 137. §-a szerinti nyilvántartását a bor-pincekönyvben vagy az e rendelet szerinti kisüzemi bortermelői regiszterben vezeti.

(2) A kisüzemi bortermelői regiszter vezetésének elkezdése esetén, vagy amennyiben a kisüzemi bortermelő a nyilvántartás módját meg kívánja változtatni, úgy legkésőbb a kezdést vagy változást megelőző munkanapig, írásban kell nyilatkoznia a területileg illetékes hegybíró felé az új nyilvántartási módról és annak kezdő időpontjáról, illetve a változás kezdő napjáról. A kisüzemi bortermelőnek a bor-pincekönyvről a kisüzemi bortermelői regiszterre történő áttérés esetén a bor-pincekönyvben, kisüzemi bortermelői regiszterről a bor-pincekönyvre történő áttérés esetén a kisüzemi bortermelői regiszterben jelölnie kell a nyilvántartás zárásának napját.

3. A kisüzemi bortermelői regiszter felépítése és vezetése

3. § (1) A kisüzemi bortermelői regisztert az 1. melléklet szerint kell vezetni. A nyilvántartás formája szerkeszthető, de tartalma nem változtatható meg.

(2) A kisüzemi bortermelői regiszter az 1. melléklet

a) A) pontja szerinti nyilvántartó lapból,

b) B) pontja szerinti borkimérés-nyilvántartásból és

c) C) pontjában meghatározott tartalmú tárolótartály-nyilvántartásból

áll.

(3) A tárolótartály-nyilvántartáson az előállításra, tárolásra használt tartályok változásait a változás napján kell bevezetni. A tárolótartály javításra történő átadásáról-átvételéről olyan bizonylatot kell kiállítani, amely alapján a tárolótartály egyértelműen beazonosítható. A javításra átadott tárolótartályokat a tárolótartály-nyilvántartó lapon nem kell átvezetni.

(4) A kisüzemi bortermelői regisztert ott kell tartani, ahol a borászati terméket tárolják. A papíron vagy számítógéppel vezetett kisüzemi bortermelői regisztert az ellenőrzést végző hatóság felszólítására 2 órán belül be kell mutatni.

(5) A nyilvántartó lapokat az adott tétellel érintett borászati termékeknek a borászati üzemből történő teljes elszállításáig, de legalább az utolsó tétel elszállítását követő 5 évig meg kell őrizni.

(6) A kisüzemi bortermelői regiszter vagy annak bármely részének elvesztése, megsérülése vagy megsemmisülése esetén a kisüzemi bortermelő 72 órán belül köteles azt a hegybíró részére írásban bejelenteni.

4. A borászati termékek előállításának nyomon követése

4. § (1) A nyilvántartó lap az egy borászati üzemben tárolt egy borászatitermék-tétel (a továbbiakban: tétel) vezetésére szolgál. A nyilvántartó lapon a tételeket a tárolás helye szerinti borászati üzem üzemengedélyszámának, a tétel megnevezésének, a szőlő és a borászati termék származásibizonyítvány-számának, illetve a forgalombahozatali engedély azonosítójának feltüntetésével kell nyilvántartani.

(2) A nyilvántartó lapon fel kell tüntetni az adott tétel tárolóegységének azonosítására szolgáló adatokat. A tárolótartályokon jelölt megnevezésnek egyeznie kell a nyilvántartó lapokon feltüntetett megnevezéssel.

(3) Az (1) és (2) bekezdéseken túl a nyilvántartó lapon az adott tétellel végzett, készletváltozással járó műveleteket összesítve kell feltüntetni.

(4) A 479/2008/EK tanácsi rendeletnek a szőlőkataszter, a kötelező bejelentések, a piaci felügyelethez szükséges információgyűjtés, a borászati termékek fuvarozásához szükséges kísérőokmányok, valamint a borágazatban vezetendő nyilvántartás tekintetében történő alkalmazására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 2009. május 26-i 436/2009/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: 436/2009/EK rendelet) 41. cikk (1) bekezdése szerinti kezeléseket időrendi sorrendben, a művelet pontos megnevezésével és a készletváltozás mértékével kell feltüntetni. A 436/2009/EK rendelet 41. cikk (1) bekezdés j)–q) pontja szerinti kezeléseket a művelet elvégzését követő hét első munkanapjáig kell rávezetni a nyilvántartó lapra.

(5) A (3) és (4) bekezdésben meghatározott műveletekhez felhasznált anyagok származását és mennyiségét igazoló bizonylatot 5 évig meg kell őrizni, és a borászati hatóság kérésére be kell mutatni.

(6) A seprős újbor mennyiségét a fejtés dátumával, a forgalombahozatali engedély iránti kérelmen szereplő mennyiséget a forgalombahozatali engedély iránti kérelem benyújtásának dátumával, mint műveletet kell a nyilvántartó lapra vezetni.

5. § (1) Új nyilvántartó lapot kell alkalmazni, ha

a) a kisüzemi bortermelő a saját termelésű vagy a vásárolt szőlő feldolgozását megkezdi;

b) a kisüzemi bortermelő mustot borkészítés céljából vásárol;

c) tételek házasításával új tétel keletkezik;

d) egy tétel adott része után kérelmeznek forgalombahozatali engedélyt, mely esetben a forgalombahozatali engedély iránti kérelemben szereplő mennyiségre kell új lapot alkalmazni, és az eredeti lapon a forgalombahozatali engedély iránti kérelemben szereplő mennyiséget készletcsökkenésként kell feltüntetni;

e) a kisüzemi bortermelő egy tételt több tételre bont, mely esetben a létrejövő új tételre kell új nyilvántartó lapot alkalmazni; illetve ha

f) az adott tételt más borászati üzembe tárolják át.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a kisüzemi bortermelő a művelet elvégzését követő hét első munkanapjáig köteles új nyilvántartó lapot nyitni az adott tételre.

5. A forgalombahozatali engedéllyel nem rendelkező tételek kiszállításának, értékesítésének nyilvántartása

6. § (1) A más borászati üzembe történő szállítás vagy kiszerelés céljából történő ki- és visszaszállítás esetén a készletváltozást, annak dátumával, a szállítást igazoló borkísérő okmány számának, valamint a szállítás céljának feltüntetésével, a kiszállítás napján kell a nyilvántartó lapra vezetni.

(2) A forgalombahozatali engedéllyel nem rendelkező tétel értékesítését a szállítást igazoló bizonylaton kell nyilvántartani, oly módon, hogy a kisüzemi bortermelői regiszterben szereplő megnevezés és az értékesített mennyiség egyértelműen beazonosítható legyen.

6. A forgalombahozatali engedéllyel rendelkező tételek készletváltozása

7. § (1) A forgalombahozatali engedéllyel rendelkező tételek készletváltozását az értékesítésről szóló bizonylatokon kell nyilvántartani.

(2) A termelői borkimérés keretében értékesített borászati termékre borkimérés-nyilvántartást kell vezetni. A borkimérés-nyilvántartásban a tárgynapon összesen értékesített, kóstolásra és elvitelre kimért mennyiségeket a tételek és a kiszerelési egységek szerint összesítve kell bevezetni. Nem kell rögzíteni a borkimérés-nyilvántartásban azokat az értékesítéseket, amelyekről a kisüzemi bortermelő az adott tétel forgalombahozatali engedély azonosítóját tartalmazó számlát állított ki.

(3) A kitelepülés esetén a kitárolt tételről borkísérő okmányt kell kiállítani. A kitelepülést követően a borászati üzembe visszaszállított borászati termékről borkísérő okmányt kell kiállítani.

(4) A borpiaci év utolsó napjára vonatkozóan, a borpiaci év utolsó napját követő 15 napon belül a kisüzemi bortermelő készletfelvételezést végez, melyet a nyilvántartó lapra vezet.

(5) Amennyiben egy tétel készlete kimerült, úgy az ahhoz tartozó nyilvántartó lapot legkésőbb a borpiaci év utolsó napját követő 15 napon belül kell lezárni.

7. Az adómentes bor fogyasztásának rögzítése

8. § Az adómentes bor fogyasztását a havonta elfogyasztott mennyiség összesítésével, legkésőbb a tárgyhót követő első munkanapon kell bejegyezni a kisüzemi bortermelői regiszterbe.

8. A kisüzemi bortermelői regiszter előállítása és hitelesítése

9. § (1) A kisüzemi bortermelői regisztert a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (a továbbiakban: HNT) állítja elő és hitelesíti. Hitelesítést kérő személy csak a borászati üzem felelős vezetője lehet.

(2) A kisüzemi bortermelői regiszterről és annak részeiről a HNT

a) a hitelesítést kérő nevét,

b) a hitelesítés időpontját,

c) a hitelesítés iktatószámát és

d) a hitelesítést kérő borászati üzem engedélyének számát

tartalmazó nyilvántartást vezet.

(3) A HNT az elektronikus kisüzemi bortermelői regiszterhez kérelemre, elszámolási kötelezettség mellett sorszámtartományt ad ki.

(4) A HNT vagy a területileg illetékes hegybíró a nyilvántartásban foglalt adatokat a borászati hatóság kérésére 3 munkanapon belül rendelkezésre bocsátja.

9. A kihozatal és veszteség elszámolása

10. § (1) A nyilvántartó lapon

a) a seprős újbor készítéséig felmerülő veszteséget a seprős újbor bejegyzésének napján bejegyezve;

b) a tételre vonatkozó forgalombahozatali engedély iránti kérelem benyújtásáig felmerülő további veszteséget a forgalombahozatali engedély iránti kérelem benyújtásának napján bejegyezve; valamint

c) a forgalombahozatali engedély benyújtását követően a kiszerelésig felmerülő veszteséget, a kiszerelt bormennyiség bejegyzésének dátumával bejegyezve

kell elszámolni (a továbbiakban együtt: kisüzemi veszteségelszámolás).

(2) Az (1) bekezdés a)–c) pontjaiban szabályozott kisüzemi veszteségelszámolásokat külön-külön kell nyilvántartani a nyilvántartó lapon, de együttes értékük nem haladhatja meg az 1. melléklet D) pontjában meghatározott értéket.

(3) A veszteséget tételenként kell megállapítani. A seprős újbor készítéséig felmerülő veszteség megállapításához a keletkezett must vélelmezett mennyiségéből kell kiindulni.

(4) Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott veszteségben el nem számolt további tárolási veszteséget évente, július 31-ig kell megállapítani, és a veszteséget legkésőbb a borpiaci év lejártát követő hét első munkanapjáig kell bevezetni a kisüzemi bortermelői regiszterbe. A szállítási veszteséget a betárolást követően, a betárolás napján kell megállapítani és a kisüzemi bortermelői regiszterbe bevezetni.

(5) Ha a veszteség és a melléktermék-kihozatal az 1. melléklet D) pontjában meghatározott határokat meghaladja, a borászati üzem jegyzőkönyvet vesz fel, amelyet a kisüzemi bortermelői regiszterhez kell csatolni. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a borászati üzemengedély számát, a határérték meghaladásának mértékét, valamint a határérték meghaladását alátámasztó szöveges indoklást.

(6) Az (1) bekezdésben meghatározott kisüzemi veszteségen felül elszámolható a borászatitermék-kiszerelés (palackozás, kannába töltés) 1. melléklet D) pontjában meghatározott vesztesége is, ha a kiszerelt mennyiség a kiszerelés napján a kisüzemi bortermelői regiszterbe bevezetésre kerül. A kiszereléskor felmerülő veszteség értéke a nyilvántartó lapon feltüntetett, kiszerelésre elszállított vagy elkülönített mennyiség és a kiszerelt borászati termék hektoliterben mért mennyiségének különbözete, melyet nem kell külön feltüntetni a nyilvántartó lapon.

(7) Ha az ellenőrzést végző hatóság a helyszíni ellenőrzése során a tényleges és nyilvántartott mennyiség között eltérést állapít meg, megvizsgálja az eltérés okát, és a kisüzemi bortermelőt kötelezi a kisüzemi bortermelői regiszter módosítására.

10. A számítógéppel vezetett kisüzemi bortermelői regiszterrel szemben támasztott követelmények

11. § (1) Az e rendeletnek megfelelő kisüzemi bortermelői regiszter elektronikus előállítását és kitöltését végző számítógépprogram (a továbbiakban: elektronikus kisüzemi regiszter) használatát legkésőbb a használat megkezdését megelőző munkanapig írásban tett nyilatkozat formájában be kell jelenteni a területileg illetékes hegybírónak.

(2) A területileg illetékes hegybíró az (1) bekezdés szerinti bejelentéseket továbbítja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) felé.

(3) Az elektronikus kisüzemi regiszter alkalmazásának feltétele, hogy

a) a program a felhasználókat és azok hozzáférési jogosultságát nyilvántartsa, a felhasználók körében, jogosultságában beállt változásokat nyomon kövesse;

b) a felhasználó által végzett munkafolyamat (tevékenység vagy művelet) bármely időszakra vonatkozóan naplózva legyen;

c) a program biztosítsa az 1. mellékletnek megfelelő adattartalom vezetését;

d) a nyilvántartás adatainak utólagos módosítását a program naplózza;

e) a program mentett adatainak visszatöltése bármikor ellenőrizhető és kinyomtatható legyen az alábbi adattartalommal:

ea) a visszatöltés időpontja,

eb) a visszatöltés indoka,

ec) a visszatöltést végző felhasználó neve, jogosultsága,

ed) a visszatöltött adatok archiválásának időpontja;

f) a program tegye lehetővé, hogy az e bekezdésben szereplő adatok bármikor lekérdezhetőek és kinyomtathatóak legyenek;

g) a program a felhasznált sorszám – ideértve a sztornózott sorszámot is – ismételt felhasználását ne engedélyezze.

(4) Az elektronikus kisüzemi regiszterrel kapcsolatban bekövetkezett adatvesztést a borászati üzem engedélyese 72 órán belül köteles a NÉBIH részére írásban bejelenteni.

11. Átmeneti és záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet 2017. október 1-jén lép hatályba.

13. § A borkísérő okmányok az állami adó- és vámhatóságnál a 2017. június 30-án hatályos szabályok szerint beszerezhetőek, hitelesíthetőek és felhasználhatóak a készlet erejéig.

14–16. §2

17. § E rendelet a 479/2008/EK tanácsi rendeletnek a szőlőkataszter, a kötelező bejelentések, a piaci felügyelethez szükséges információgyűjtés, a borászati termékek fuvarozásához szükséges kísérőokmányok, valamint a borágazatban vezetendő nyilvántartás tekintetében történő alkalmazására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 2009. május 26-i 436/2009/EK bizottsági rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.

1. melléklet a 49/2017. (IX. 29.) FM rendelethez

Kisüzemi bortermelői regiszter
A) Nyilvántartó lap

Hitelesítési adatok:

 

 

 

MEGNEVEZÉS:

 

 

 

 

Helyszín:

 

Szőlő származási vagy Összevont szőlő és első borászati termék származási bizonyítvány száma:

 

Forgalombahozatali engedély azonosítója:

 

Borászati termék származási bizonyítvány
száma és típusa:

 

 

 

 

Dátum

Művelet megnevezése

Tárolóedény azonosítója

Bizonylatszám

Folyó tétel (hl)

Kiszerelttétel-készlet

Készlet

Kiszerelés megnevezése

Kiszerelttétel-
készlet (hl)

 

 

 

 

 

 

 

1. A nyilvántartó lapot a szőlőfeldolgozással vagy must- (törkölyösmust-) előállítással kell megnyitni, az 5. § (1) bekezdés b)–f) pontjaiban részletezett esetek kivételével.
2. Házasítás esetén a házasított borászati termék mennyiséget tételcsökkenésként kell a nyilvántartó lapon vezetni. A házasított tétel(ek)hez pedig új nyilvántartó lapot kell nyitni. Az új nyilvántartó lapra az új tételre kiadott származási bizonyítvány számát kell feltüntetni. A házasítás miatt keletkezett új nyilvántartó lapot a házasítás alapjául szolgáló tételek megjelölésével kell megnyitni, azok nyilvántartási lapon szereplő mennyiségével együtt.
3. Amennyiben a tételt ugyanazon borászati üzemen belül egy másik tárolóedénybe tárolják át, abban az esetben a művelet megnevezésben az „Áttárolás tárolóedénybe” megnevezést kell feltüntetni a nyilvántartó lapon az új tárlóedény azonosítójának feltüntetésével.
4. A folyó tételt hektoliterben kell nyilvántartani.
5. A kiszerelt tétel űrmértékét literben, a „Kiszerelés megnevezése” oszlopban kell jelölni, míg a kiszerelttétel-készlet összmennyiségét hektoliterben kell nyilvántartani.
B) Borkimérés-nyilvántartás

Hitelesítési rész:

Borkimérés-nyilvántartás

ÉV: sorszám:

HÓNAP:

a tételek napi fogyása

FHE:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kiszerelési
egység űrtartalma:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a hónap napjai

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖSSZESEN (db)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖSSZESEN (hl)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MINDÖSSZESEN

 

hl

 

dátum

aláírás

C) Tárolótartály-nyilvántartás

Tárolótartály (-edényzet) nyilvántartása

Hitelesítési rész:

Tárolótartály jele

Tárolótartály anyaga

Tárolótartály űrtartalma

Tárolótartály helye

Megjegyzés

a

b

c

d

e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D) A kisüzemi bortermelőkre vonatkozó elszámolható veszteség, valamint a seprő maximális mennyisége
Borra vonatkozó maximális veszteség térfogatra

A

B

1.

Kisüzemi veszteségelszámolás maximális értéke

8%

2.

Palackozás maximális vesztesége

3,0%

3.

Kannatöltés maximális vesztesége

2,0%

4.

Tárolás maximális vesztesége

4.1.

fahordóban

3,0%/év

4.2.

egyéb tartályban

1,8%/év

Pezsgőre vonatkozó maximális veszteség térfogatra

A

B

1.

Palackozás

4,0%

2.

Palackozott pezsgő szállítása

0,25%

Legfeljebb elszámolható seprő mennyisége
a)    seprős újbor 9%
b)    szamorodni 11%
c)    máslás, fordítás 12%
d)    aszú 13%
1

A rendeletet a 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 71. § g) pontja hatályon kívül helyezte 2021. augusztus 1. napjával.

2

A 14–16. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére