• Tartalom

5/2017. (V. 17.) HM rendelet

5/2017. (V. 17.) HM rendelet

a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet és a honvédek illetményéről és illetményjellegű juttatásairól szóló 7/2015. (VI. 22.) HM rendelet módosításáról1

2017.05.18.

A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 238. § (2) bekezdés 11., 12. és 15. pontjában kapott felhatalmazás alapján,

a 2. alcím tekintetében a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 238. § (2) bekezdés 20. pontjában kapott felhatalmazás alapján,

a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 77. §-ában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet módosítása

1. § (1) A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet (a továbbiakban: R1.) 26. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A 2. mellékletben meghatározottak szerint közigazgatási vagy jogi szakvizsga letételéhez kötött beosztás (a továbbiakban: közigazgatási vagy jogi szakvizsga letételéhez kötött beosztás) – a munkáltatói jogkört gyakorló erre vonatkozó, különösen a szolgálati beosztáshoz kapcsolódó rendszeres vagy ismétlődő munkaköri feladatokra tekintettel meghozott döntése esetén, a (10) és (11) bekezdésben meghatározott feltételekkel – betölthető az állomány azon tagjával is, aki a közigazgatási vagy jogi szakvizsgára vonatkozó kötelezettségét nem teljesítette, kivéve, ha a beosztás
a) hatósági hatáskörben kiadmányozási jogkör gyakorlására vagy jogi képviselettel járó tevékenység végzésére irányul, vagy
b) hatósági döntés előkészítését végző vagy jogi képviselet ellátására jogosult szervezet, vagy szervezeti egység vezetésére irányul.”

(2) Az R1. 26. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) E rendelet alkalmazásában közigazgatási szakvizsgával egyenértékű a jogi szakvizsga, valamint a Közigazgatási Továbbképzési Kollégium által teljeskörűen közigazgatási jellegűnek minősített tudományos fokozat és az annak alapján adott mentesítés. A Közigazgatási Továbbképzési Kollégium részben is közigazgatási jellegűnek minősítheti az állomány tagjának tudományos fokozatát, ebben az esetben az állomány tagja a közigazgatási szakvizsgának abból a részéből tesz vizsgát, amelyre a mentesítés nem vonatkozik.”

(3) Az R1. 26. §-a a következő (10) és (11) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A közigazgatási vagy jogi szakvizsga letételéhez kötött beosztás csak olyan közigazgatási vagy jogi szakvizsgával nem rendelkező személlyel tölthető be, aki írásban vállalja, hogy a beosztásba helyezését követő két éven belül teljesíti a beosztáshoz szükséges közigazgatási vagy jogi szakvizsgát, illetve a (9) bekezdés szerinti feltételt.
(11) Ha az állomány tagja a (10) bekezdésben meghatározottakat a beosztásba helyezését követő két éven belül nem teljesíti, olyan más beosztásba kell áthelyezni, amelyhez a (8) bekezdés szerinti képzési kötelezettség teljesítése nem szükséges.”

2. § Az R1.

módosul.

3. § Az R1. 1. § 10. pont o) alpontjában a „fenntartása” szövegrész helyébe a „fenntartása vagy harcászati kiképzés végrehajtása” szöveg lép.

2. A honvédek illetményéről és illetményjellegű juttatásairól szóló 7/2015. (VI. 22.) HM rendelet módosítása

4. § A honvédek illetményéről és illetményjellegű juttatásairól szóló 7/2015. (VI. 22.) HM rendelet (a továbbiakban: R2.) 66. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Hjt. 74. § (3) és (3a) bekezdése, valamint 247/E. § (3a) bekezdése szerinti esetben az állomány érintett tagja kéthavi mértékű többletjuttatásra jogosult, ha önkéntes műveleti vagy önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati viszonyt létesít.”

5. § Az R2. 74/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

74/A. § (1) A szolgálati járandóságban nem részesülő önkéntes védelmi tartalékos katona egyszeri alkalommal a honvédelmi illetményalap 45%-ában megállapított szerződéskötési díjra jogosult.
(2) A szolgálati járandóságban nem részesülő önkéntes területvédelmi tartalékos katona egyszeri alkalommal a honvédelmi illetményalap 75%-ában megállapított szerződéskötési díjra jogosult, ha az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot legalább két évre vállalja.
(3) Nem jogosult a (2) bekezdés szerinti szerződéskötési díjra az önkéntes területvédelmi tartalékos katona a 66. § (2) bekezdése szerinti esetekben.
(4) A szolgálati járandóságban nem részesülő önkéntes műveleti tartalékos katona teljesített szolgálati évenként utólag rendelkezésre állási díjra jogosult, melynek összege a minimálbér 150%-a.
(5) A szolgálati járandóságban nem részesülő önkéntes területvédelmi tartalékos katona teljesített szolgálati évenként utólag rendelkezésre állási díjra jogosult, melynek összege megegyezik a minimálbérrel.
(6) A Hjt. 215. § (5) bekezdés b) pontja szerinti esetben a teljesített szolgálati évek utáni rendelkezésre állási díj – a szolgálathalasztás időtartamán kívüli időszakra eső – időarányos összegben jár.
(7) A (4) és (5) bekezdés szerinti esetben a rendelkezésre állási díj összegének megállapítása során az annak alapját képező, leszolgált év utolsó napján érvényes minimálbér összegét kell figyelembe venni.
(8) Az önkéntes műveleti tartalékos és az önkéntes területvédelmi tartalékos katona rendelkezésre állási díját, valamint az önkéntes védelmi tartalékos és az önkéntes területvédelmi tartalékos katona szerződéskötési díját a munkáltatói jogkört gyakorló vezető állapítja meg.
(9) A rendelkezésre állási díjat leszolgált évenként utólag, legkésőbb a teljesített évet követő második hónap utolsó napjáig kell kifizetni.
(10) A szerződéskötési díjat a szerződés aláírását követő negyedik hónap 5. napjáig kell kifizetni.”

6. § Az R2. a következő 95. §-sal egészül ki:

95. § E rendeletnek a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet és a honvédek illetményéről és illetményjellegű juttatásairól szóló 7/2015. (VI. 22.) HM rendelet módosításáról szóló 5/2017. (V. 17.) HM rendelettel (a továbbiakban: Módr1.) megállapított 74/A. § (2) bekezdését, valamint – ehhez kapcsolódóan – 74/A. § (3) és (10) bekezdését a 2017. április 1-jétől a Módr1. hatálybalépéséig terjedő időszakban létesített önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati viszonyok vonatkozásában is alkalmazni kell.”

3. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet az 5/2017. (V. 17.) HM rendelethez

    1.    Az R1. 2. melléklet 2. pont 2.17.1. alpontjában foglalt táblázat helyébe a következő rendelkezés lép:

 

A

B

C

D

E

F

G

1.

Rendszeresített rendfokozat

Képesítési és egyéb munkaköri követelmények

2.

iskolai végzettség

szakképzettség

egyéb képzettségi követelmény

egészségi kizáró korlátozások

pszichikai követelmények

3.

16

dandártábornok

EKV, PE
és FKV

SZFF

FVT

K23, K24

Pa/V, Pv/IV

4.

15

ezredes

5.

14

alezredes

 

Pa/IV, Pv/IV

6.

13

őrnagy

FKV, PF

Pa/IV

7.

12

százados

8.

11

főhadnagy

9.

09

főtörzszászlós

É

BSZF

Pa/III

10.

08

törzszászlós

BSZF,

KF

11.

07

zászlós

12.

06

főtörzsőrmester

13.

05

törzsőrmester

2. melléklet az 5/2017. (V. 17.) HM rendelethez

1.    Az R1. 4. melléklet B) részében foglalt táblázat E:17 mezője helyébe a következő mező lép:

 

(E)

(17.)

osztályvezető,
vezető kiemelt főtiszt

2.    Az R1. 4. melléklet B) részében foglalt táblázat F:11 mezője helyébe a következő mező lép:

 

(F)

(11.)

zászlós

3.    Az R1. 4. melléklet B) részében foglalt táblázat F:17 mezője helyébe a következő mező lép:

 

(F)

(17.)

vezető kiemelt főtiszt

3. melléklet az 5/2017. (V. 17.) HM rendelethez

1.    Az R1. 5. melléklet C) rész I. pontjában foglalt táblázat D:1 mezője helyébe a következő mező lép:

 

(D)

(1.)

Dandárok, repülő- és helikopterbázisok, dandár jogállású szervezetek

2.    Az R1. 5. melléklet C) rész I. pontjában foglalt táblázat C:20 és C:21 mezője helyébe a következő mezők lépnek:

 

(C)

(20.

főnök (K);
parancsnok (K);
törzsfőnök (K)

21.)

parancsnok (K);
katonai képviselő (K)

3.    Az R1. 5. melléklet C) rész I. pontjában foglalt táblázat D:19 és D:20 mezője helyébe a következő mezők lépnek:

 

(D)

(19.

parancsnok (K)

20.)

katonai képviselő (K)

4.    Az R1. 5. melléklet C) rész I. pontjában foglalt táblázat G:9 mezője helyébe a következő mező lép:

 

(G)

(9.)

laktanyaügyeletes-helyettes;
parancsnok;
altiszt

5.    Az R1. 5. melléklet C) rész II. pontjában foglalt táblázat C:6 mezője helyébe a következő mező lép:

 

(C)

(6.)

kidolgozó

6.    Az R1. 5. melléklet C) rész II. pontjában foglalt táblázat D:4, D:5 és D:6 mezője helyébe a következő mezők lépnek:

 

(D)

(4.

anyagmozgató;
csapatpostás;
ellátó;
felszolgáló;
fényképész;
forgalomszabályzó;
gépkezelő;
gépkocsivezető;
harcjárművezető;
hevederező;
időjárás-megfigyelő;
írnok;
kezelő;
komendáns;
kútkezelő;
lőszeres;
lövész;
mozigépész;
őr;
őr és biztosító;
rajzoló;
raktáros;
szakács;
szakmunkás;
szerelő;
távbeszélő;
távírász;
üzemeltető;
vontatóvezető

5.

aknász;
beteghordó;
díszelgő;
egészségügyi katona;
ellenőr;
felderítő;
forgalomszabályzó;
futárkísérő;
gépész;
gépkezelő;
gépkocsivezető;
harcjárművezető;
harckocsivezető;
hídépítő;
irányzó;
járőrvezető-helyettes;
kezelő;
komendáns;
mesterlövész;
motorcsónak-vezető;
műszaki mentő;
műszerész;
nyilvántartó;
rendész;
targoncavezető;
távbeszélő;
távírász;
utász;
vontatóvezető

6.)

bemérő;
búvár;
értékelő;
főgépész;
gépkezelő;
gépkocsivezető;
gépparancsnok;
hajtogató;
harcjárműirányzó;
harcjárművezető;
harckocsivezető;
járőrvezető;
kezelő;
kidolgozó;
kiképzendő;
kiképző tisztes;
kormányos;
laboráns;
légvédelmi lövész;
mentesítő;
műtőssegéd;
őrkutyakiképző;
őrkutyavezető;
palotaőr;
specialista;
sugáradag-ellenőr;
távbeszélő;
távírász;
tűzmegfigyelő;
tűzoltó;
tűzszerész;
vegyi-sugárfelderítő;
vontatóvezető

7.    Az R1. 5. melléklet C) rész II. pontjában foglalt táblázat E:4, E:5 és E:6 mezője helyébe a következő mezők lépnek:

 

(E)

(4.

anyagmozgató;
csapatpostás;
cukrász;
ellátó;
felszolgáló;
fényképész;
forgalomszabályzó;
gépkezelő;
gépkocsivezető;
harcjárművezető;
hevederező;
időjárás-megfigyelő;
írnok;
kezelő;
komendáns;
kútkezelő;
lőszeres;
lövész;
matróz;
mozigépész;
őr;
őr és biztosító;
rajzoló;
raktáros;
szakács;
szakmunkás;
szerelő;
távbeszélő;
távírász;
üzemeltető;
vontatóvezető

5.

aknász;
beteghordó;
egészségügyi katona;
ellenőr;
felderítő;
forgalomszabályzó;
futárkísérő;
gépész;
gépkezelő;
gépkocsivezető;
harcjárművezető;
harckocsivezető;
hídépítő;
irányzó;
járőrvezető-helyettes;
kezelő;
komendáns;
mesterlövész;
motorcsónak-vezető;
műszaki mentő;
műszerész;
nyilvántartó;
rendész;
targoncavezető;
távbeszélő;
távírász;
utász;
vontatóvezető

6.)

bemérő;
búvár;
értékelő;
főgépész;
gépkezelő;
gépkocsivezető;
gépparancsnok;
hajtogató;
harcjárműirányzó;
harcjárművezető;
harckocsivezető;
járőrvezető;
kezelő;
kidolgozó;
kiképzendő;
kiképző tisztes;
kormányos;
laboráns;
légvédelmi lövész;
mentesítő;
műtőssegéd;
őrkutyakiképző;
őrkutyavezető;
palotaőr;
specialista;
sugáradag-ellenőr;
távbeszélő;
távírász;
tűzmegfigyelő;
tűzoltó;
tűzszerész;
vegyi-sugárfelderítő;
vontatóvezető

8.    Az R1. 5. melléklet C) rész II. pontjában foglalt táblázat F:4, F:5 és F:6 mezője helyébe a következő mezők lépnek:

 

(F)

(4.

anyagmozgató;
csapatpostás;
ellátó;
felszolgáló;
fényképész;
forgalomszabályzó;
gépkezelő;
gépkocsivezető;
harcjárművezető;
hevederező;
időjárás-megfigyelő;
írnok;
kezelő;
komendáns;
kútkezelő;
lőszeres;
lövész;
mozigépész;
őr;
őr és biztosító;
rajzoló;
raktáros;
szakács;
szakmunkás;
szerelő;
távbeszélő;
távírász;
üzemeltető;
vontatóvezető

5.

aknász;
beteghordó;
egészségügyi katona;
ellenőr;
felderítő;
forgalomszabályzó;
futárkísérő;
gépész;
gépkezelő;
gépkocsivezető;
harcjárművezető;
harckocsivezető;
hídépítő;
irányzó;
járőrvezető-helyettes;
kezelő;
komendáns;
mesterlövész;
motorcsónak-vezető;
műszaki mentő;
műszerész;
nyilvántartó;
rendész;
targoncavezető;
távbeszélő;
távírász;
utász;
vontatóvezető

6.)

bemérő;
búvár;
értékelő;
főgépész;
gépkezelő;
gépkocsivezető;
gépparancsnok;
hajtogató;
harcjárműirányzó;
harcjárművezető;
harckocsivezető;
járőrvezető;
kezelő;
kidolgozó;
kiképzendő;
kiképző tisztes;
kormányos;
laboráns;
légvédelmi lövész;
mentesítő;
műtőssegéd;
őrkutyakiképző;
őrkutyavezető;
palotaőr;
specialista;
sugáradag-ellenőr;
távbeszélő;
távírász;
tűzmegfigyelő;
tűzoltó;
tűzszerész;
vegyi-sugárfelderítő;
vontatóvezető

9.    Az R1. 5. melléklet E) rész I. pontjában foglalt táblázat C:18 és C:19 mezője helyébe a következő mezők lépnek:

 

(C)

(18.

egyetemi tanár;
szervezési igazgató

19.)

egyetemi tanár

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2017. május 19. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére