• Tartalom

66/2017. (XI. 30.) HM utasítás

66/2017. (XI. 30.) HM utasítás

a fokozati és a minősítő vizsgák tananyagtartalmával és vizsgaanyagával, valamint a vizsgáztatással kapcsolatos feladatok végrehajtásáról

2023.07.05.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja, továbbá a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési intézményre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

(2) Felkérem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továbbiakban: NKE) rektorát, hogy biztosítsa az utasításban meghatározott feladatok végrehajtását.

2. § Az utasítás alkalmazásában

1. fokozati vizsga: az oldalirányú karrierrendszer működtetése érdekében, szakmacsoportonként és állománycsoportonként differenciáltan végrehajtott olyan számonkérés, ahol a résztvevők önálló felkészülést követően, a meghirdetett vizsgaidőpontokban, a saját szakterületük és a hozzá kapcsolódó rokon szakterületek katonai-szakmai ismereteiből tesznek tanúbizonyságot felkészültségükről;

2. minősítő vizsga: az előmeneteli rendszer működtetése érdekében végrehajtott olyan számonkérés, ahol a jelentkezők önálló felkészülést követően a meghirdetett vizsgaidőpontokban általános katonai ismeretekből tesznek tanúbizonyságot felkészültségükről;

3. KVK: Katonai Vizsgaközpont, amely az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (a továbbiakban: NKE HHK) szervezetében működő, a minősítő vizsgák, valamint a tiszti és altiszti fokozati vizsgák előkészítéséért, végrehajtásáért és ellenőrzéséért felelős, továbbá a tananyagok és a vizsgaanyagok kidolgozásában szakmai segítséget biztosító szervezet;

4.1 szakmacsoport felelős szervezet: a munkakörcsaládok meghatározott csoportosításával kialakított egységek felelős szervezete, amely a Honvédelmi Minisztérium és a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek tekintetében az 1. mellékletben meghatározott szervezet vagy szervezeti egység, a Magyar Honvédség tekintetében a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység;

5.2 szakmai felelős: a munkakör-gazdálkodással kapcsolatos feladatokról szóló 9/2014. (II. 12.) HM utasításban meghatározott szervezet, szervezeti egység vagy e jogkörrel felruházott személy;

6.3 tananyag: a szakmai felelősök által összeállított és a HVKF által jóváhagyott – minősítő vizsga esetében általános katonai, fokozati vizsga esetében speciális katonai-szakmai – ismeretanyag;

7. vizsgaanyag: a tananyag alapján összeállított, a vizsga alapját képező kérdésgyűjtemény.

2. A tiszti és az altiszti fokozati vizsga, valamint a minősítő vizsga közös szabályai

3. § (1)4 A KVK parancsnoka jogosult közvetlen kapcsolattartásra a szakmai felelősökkel és a honvédelmi szervezetekkel, különösen a tananyag és a vizsgaanyag kidolgozása, módosítása, felülvizsgálata tekintetében, valamint a vizsgáztatással és vizsgalétszámokkal kapcsolatosan.

(2)5 A tananyagot és a vizsgaanyagot évente szeptember 1. és november 30. között felül kell vizsgálni és december 10-ig jóváhagyásra fel kell terjeszteni a HVKF részére.

(3)6 A tananyag és a vizsgaanyag felülvizsgálatát – együttműködve a KVK-val – a (2) bekezdés szerinti időpontban, a minősítő vizsga esetében a HVK Kiképzési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK KIKCSF), a fokozati vizsga esetében a HVK Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF) kezdeményezi.

(4) A tananyagok és vizsgaanyagok felülvizsgálatához és összeállításához a KVK szakmai segítséget nyújt.

(5)7 A tananyag és a vizsgaanyag felülvizsgálatát a szakmai felelős önállóan is kezdeményezheti, minősítő vizsga esetében a HVK KIKCSF útján, fokozati vizsga esetében a szakmacsoport felelős szervezeten keresztül.

(6)8 A minősítő vizsgák tananyagának mennyiségét – oldalszám, betűméret, sorköz vonatkozásában – a HVK KIKCSF, a fokozati vizsgák tananyagának mennyiségét – oldalszám, betűméret, sorköz vonatkozásában – a HVK SZCSF határozza meg.

4. §9 A KVK minden év december 31-ig az NKE HHK KVK hivatalos honlapján közzéteszi a következő évi vizsgaidőszakra vonatkozó minősítő és fokozati vizsgák HVKF által jóváhagyott tananyagát.

5. §10 Az NKE HHK dékánja – a HVK SZCSF útján – évente július 20-ig időszaki jelentést, december 20-ig éves összefoglaló jelentést terjeszt fel a HVKF részére a minősítő és a fokozati vizsgákkal kapcsolatban a tárgyévben végrehajtott feladatokról, valamint a vizsgák eredményéről, tapasztalatairól. A jelentéseket tájékoztatásul meg kell küldeni a HM Humánpolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM HPF) és a HVK KIKCSF részére is.

6. §11 A vizsgák eredményes végrehajtásához szükséges informatikai eszközök és berendezések biztosítására a HVK Híradó és Informatikai Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HICSF) intézkedik.

3. A minősítő vizsgára vonatkozó szabályok

7. § (1)12 A minősítő vizsgák tananyagának és vizsgaanyagának összeállítását a HVK KIKCSF koordinálja.

(2)13 A tananyagok és vizsgaanyagok összeállítása során a HVK KIKCSF szakmai felelősöket kér fel egy-egy adott szakterületre vonatkozó tananyag és vizsgaanyag kidolgozása és évenkénti felülvizsgálata érdekében.

(3)14 Az összeállított tananyagot és a tananyagjegyzéket a HVK KIKCSF jóváhagyásra felterjeszti a HVKF részére, majd a jóváhagyást követően a hozzájuk kapcsolódó vizsgaanyaggal együtt megküldi a KVK részére.

8. § (1) A vizsgalétszámok megtervezése érdekében az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (a továbbiakban: MH KIKNYP) évente november 30-ig megküldi a KVK részére a következő évben minősítő vizsgára jogosultak névjegyzékét. Az MH KIKNYP a névjegyzéket honvédelmi szervezetek szerinti bontásban készíti el és tájékoztatásul megküldi az érintett honvédelmi szervezetek részére is.

(2) A KVK minden év január 31-ig az NKE HHK KVK hivatalos honlapján közzéteszi a tárgyévre vonatkozó minősítő vizsgaidőpontokat.

4. A tiszti és az altiszti fokozati vizsgára vonatkozó szabályok

9. § (1) A fokozati vizsga tananyagának és vizsgaanyagának évenkénti felülvizsgálatát – a szakmai felelősök bedolgozása alapján – a szakmacsoport felelős szervezetek hajtják végre.

(2)15 Az (1) bekezdés szerint felülvizsgált tananyagot és vizsgaanyagot a szakmacsoport felelős szervezetek november 30-ig megküldik a HVK SZCSF részére.

(3)16 Az összeállított tananyagokat és a tananyagjegyzéket a HVK SZCSF jóváhagyásra felterjeszti a HVKF részére, majd a jóváhagyást követően a hozzájuk kapcsolódó vizsgaanyaggal együtt megküldi a KVK részére.

10. § (1)17 A vizsgalétszámok megtervezése érdekében az MH KIKNYP évente január 31-ig megküldi a KVK részére a tárgyévben fokozati vizsgára jogosultak névjegyzékét. Az MH KIKNYP a névjegyzéket honvédelmi szervezetek szerinti bontásban készíti el és tájékoztatásul megküldi az érintett honvédelmi szervezetek részére is.

(2) A KVK minden év február 28-ig az NKE HHK KVK hivatalos honlapján közzéteszi a tárgyévre vonatkozó fokozati vizsgaidőpontokat.

11. § A fokozati vizsga vizsgaanyagának – szakmacsoportonként és állománycsoportonként – legalább 300 kérdést kell tartalmaznia. Szakmacsoporton belül állománycsoportonként azonos kérdések is lehetnek.

12. § (1) Új szakmacsoport létrehozását kezdeményezni csak – a KVK-val együttműködésben – előre kidolgozott tananyag és vizsgaanyag esetén lehet, legkésőbb szeptember 15-ig a tárgyévet követő évre vonatkozóan.

(2) Az új szakmacsoport tananyagának és vizsgaanyagának kidolgozásához a KVK szakmai segítséget nyújt.

(3)18 Az (1) bekezdés szerinti kezdeményezést a HVK SZCSF felé kell megtenni.

5. A legénységi fokozati vizsgára vonatkozó szabályok

13. § (1) A legénységi fokozati vizsga tananyagának és vizsgaanyagának összeállítását, valamint évenkénti felülvizsgálatát az MH Vezénylő Zászlós koordinálja. Az évenkénti felülvizsgálatot szeptember 1. és november 30. között kell végrehajtani.

(2) Az (1) bekezdés szerinti feladat végrehajtása érdekében az MH Vezénylő Zászlós a honvédelmi szervezetek egység szintű vezénylő zászlósainak (a továbbiakban: vezénylő zászlósok) javaslata alapján, a honvédelmi szervezetek altiszti állományából történő kijelöléssel, kidolgozó munkacsoportot (a továbbiakban: Munkacsoport) hoz létre. A Munkacsoport összetétele évente változó lehet.

(3) A Munkacsoport vezetője az MH Vezénylő Zászlós vagy az által kijelölt vezénylő zászlós.

(4)19 A Munkacsoport az évente felülvizsgált tananyagot és vizsgaanyagot december 10-ig jóváhagyásra felterjeszti a HVKF részére, majd a jóváhagyást követően megküldi a vezénylő zászlósok részére.

(5) A vezénylő zászlósok – a honvédelmi szervezetük vonatkozásában – összeállítják a vizsgaanyagot a jóváhagyott vizsgakérdések felhasználásával, és megszervezik a honvédelmi szervezet állományában a legénységi állomány fokozati vizsgáztatását.

14. §20 Az MH Vezénylő Zászlós – a vezénylő zászlósok bedolgozásai alapján – a legénységi fokozati vizsgákkal kapcsolatban a tárgyévben végrehajtott feladatokról, valamint a vizsgák eredményéről, tapasztalatairól november 30-ig a HVK SZCSF útján jelentést terjeszt fel a HVKF részére, melyet tájékoztatásul megküld a HM HPF és a HVK KIKCSF részére is.

6. Záró rendelkezések

15. § (1) Ez az utasítás – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) A 10. § (1) bekezdése 2018. január 1-jén lép hatályba.

16. §21

1. melléklet a 66/2017. (XI. 30.) HM utasításhoz22

1. Harcierők I. szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Összhaderőnemi általános katonai

01A, 01B, 01H, 01I, 01K, 01O

3

Általános szárazföldi

2

4

Lövész

10

5

Harckocsizó

11

6

Tüzér

12

7

Oktatás, képzés, kiképzés

82K, 82T, 82U, 82Y

2. Harcierők II. szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Felderítő

14

3

Különleges műveleti

18

3. Harcierők III. szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Általános légierő

3

3

Repülő

20

4

Légvédelmi rakéta és tüzér

21

5

Légi vezetés

22

6

Repülő harcbiztosító

23

7

Katonai hatósági

84P-S

4. Harci támogató erők I. szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Műszaki

15

3

Műszaki technikai

55

5. Harci támogató erők II. szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Vegyivédelmi

16

3

Vegyivédelmi technikai

56

6. Harci támogató erők III. szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Összhaderőnemi általános katonai

01P, 01R, 01W

7. Vezetés, irányítás szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Összhaderőnemi általános katonai

01N

3

Általános híradó

30

4

Rádióhíradás

31

5

Rádió-relé híradás

32

6

Hírközpontok

33

7

Vezetékes híradás

34

8

Futár- és tábori posta híradás

35

9

Repülésbiztosító, földi repülésirányító szolgálat

36

10

Információvédelmi, ügyviteli

37

11

Informatikai

39

12

Elektronikai

54

13

Kutatás, fejlesztés

96X

8. Logisztika I. (haditechnikai) szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Haditechnikai

50

3

Fegyverzettechnikai

51

4

Páncélos- és gépjárműtechnikai

52

5

Kiképzéstechnikai

57

6

Különleges berendezés technikai

58

7

Mérésügy és minőségbiztosítási

59

8

Harcanyag

61

9

Kutatás, fejlesztés

96H, 96M, 96T-V, 96Z

9. Logisztika II. (hadtáp) szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Általános logisztika

4

3

Hadtáp

64

10. Logisztika III. (közlekedési) szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Közlekedés és szállítás

67

3

Gépjárművezetők

77

11. Logisztika IV. (repülőműszaki) szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Repülőműszaki

53

12. Közgazdasági szakmacsoport – szakmacsoport felelős: HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH)

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Összhaderőnemi általános katonai

01G, 01J, 01Q, 01U

3

Vám

68

4

Pénzügy

72

5

Kutatás, fejlesztés

96N

13. Egészségügyi szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Egészségügy I.

73

3

Egészségügy II.

74

14. Jogi szakmacsoport – szakmacsoport felelős: HM Jogi Főosztály

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Összhaderőnemi általános katonai

01E

3

Ellenőrzési

75

4

Jogi és igazgatási

85

5

Védelmi igazgatás

91

15. Biztonságtechnikai szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Összhaderőnemi általános katonai

01L, 01M, 01T, 01X

16. Hatósági szakmacsoport – szakmacsoport felelős: HM HF

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Összhaderőnemi általános katonai

01F

3

Katonai hatósági

84A-84I, 84K-N, 84T-Z

17. Humán szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Oktatás, képzés, kiképzés

82A-H, 82L-P, 82R, 82S, 82V, 82W

3

Humán

86

4

Kutatás, fejlesztés

96C, 96R

5

Katonai igazgatás

90A-O

6

Általános munkakörök

99

18. Nemzetközi és biztonságpolitikai szakmacsoport – szakmacsoport felelős: HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Összhaderőnemi általános katonai

01C, 01D, 01S, 01Z

3

Katonai igazgatás

90P

4

Díszelgő

94B

5

Kutatás, fejlesztés

96A

19. Hadtörténeti szakmacsoport – szakmacsoport felelős: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Kutatás, fejlesztés

96D-G, 96I-L, 96S

20. Rendészeti szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Katonai rendész és komendáns

92

21. Geoinformációs szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Térképész

70

3

Meteorológia

71

22. Infrastrukturális szakmacsoport – szakmacsoport felelős: HM VGH

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Infrastrukturális

76

23. Katonazenész szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Katonazenész

95

24. Díszegység szakmacsoport – szakmacsoport felelős: a HVKF által intézkedésben kijelölt szervezet vagy szervezeti egység

A

B

1

munkakörcsalád

munkakörcsalád/fegyvernemi, szakági alcsoport

2

Díszelgő

94A

3

Koronaőrség, palotaőrség

97

4

Huszár

98

1

A 2. § 4. pontja a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § 5. pontja a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (1) bekezdése a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

5

A 3. § (2) bekezdése a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 9. § 4. pontja, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 7. § 2. pontja szerint módosított szöveg.

6

A 3. § (3) bekezdése a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 7. § (1) bekezdésével megállapított, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 7. § 3. és 4. pontja szerint módosított szöveg.

7

A 3. § (5) bekezdése a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 7. § (2) bekezdésével megállapított, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 7. § 5. pontja szerint módosított szöveg.

8

A 3. § (6) bekezdése a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 7. § (2) bekezdésével megállapított, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 7. § 5. és 6. pontja szerint módosított szöveg.

10

Az 5. § a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 8. §-ával megállapított, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 7. § 8-10. pontja szerint módosított szöveg.

12

A 7. § (1) bekezdése a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 9. § 7. pontja, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 7. § 12. pontja szerint módosított szöveg.

13

A 7. § (2) bekezdése a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 9. § 7–8. pontja, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 7. § 13. pontja szerint módosított szöveg.

14

A 7. § (3) bekezdése a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 9. § 4. és 7. pontja, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 7. § 14. és 15. pontja szerint módosított szöveg.

15

A 9. § (2) bekezdése a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 9. § 9. pontja, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 7. § 16. pontja szerint módosított szöveg.

16

A 9. § (3) bekezdése a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 9. § 4. és 9. pontja, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 7. § 17. és 18. pontja szerint módosított szöveg.

17

A 10. § (1) bekezdése a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 9. § 10. pontja szerint módosított szöveg.

18

A 12. § (3) bekezdése a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 9. § 9. pontja, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 7. § 19. pontja szerint módosított szöveg.

19

A 13. § (4) bekezdése a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 9. § 4. és 9. pontja, a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 7. § 20. pontja szerint módosított szöveg.

21

A 16. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

22

Az 1. melléklet a 34/2023. (VII. 4.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére