• Tartalom

16/2018. (XI. 8.) BM utasítás

16/2018. (XI. 8.) BM utasítás

egyes miniszteri utasítások módosításáról1

2018.11.09.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott hatáskörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

1. Belügyminisztérium Tűzvédelmi Szabályzatának kiadásáról szóló 2/1998. (BK 1.) BM utasítás módosítása

1. § A Belügyminisztérium Tűzvédelmi Szabályzatának kiadásáról szóló 2/1998. (BK 1.) BM utasítás 1. számú függelék „A Belügyminisztérium tűzvédelmi szervezetének felépítése” alcím c) pontjában a „rendőr szakközépiskoláknál” szövegrész helyébe a „rendészeti szakgimnáziumoknál” szöveg lép.

2. A Belügyminisztérium egészségügyi szolgálatáról és a belügyminisztériumi szerveknél folyó egészségügyi tevékenységről szóló 9/2001. (BK 4.) BM utasítás módosítása

2. § A Belügyminisztérium egészségügyi szolgálatáról és a belügyminisztériumi szerveknél folyó egészségügyi tevékenységről szóló 9/2001. (BK 4.) BM utasítás 1. pontjában a „szakközépiskolák” szövegrész helyébe a „szakgimnáziumok” szöveg lép.

3. A Belügyminisztérium hivatali szervezeteinél, a Belügyminisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezeteknél, valamint a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezeteknél közszolgálatban állók részére névkitűző rendszeresítéséről és viseléséről szóló 10/2001. (BK 4.) BM utasítás módosítása

3. § (1) A Belügyminisztérium hivatali szervezeteinél, a Belügyminisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezeteknél, valamint a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezeteknél közszolgálatban állók részére névkitűző rendszeresítéséről és viseléséről szóló 10/2001. (BK 4.) BM utasítás [a továbbiakban: 10/2001. (BK 4.) BM utasítás] 2. számú melléklet 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. A rendészeti szakgimnáziumoknál és oktatási intézményeknél a vezető által meghatározott munkakörben dolgozók.”

a) 1. számú melléklet 3. pontjában a „ „BOLDONI ANTIQUA” ” szövegrész helyébe a „ „BODONI ANTIQUA” ” szöveg,

b) 2. számú melléklet 6. pontjában a „Bevándorlási és állampolgársági” szövegrész helyébe az „A Bevándorlási és Menekültügyi” szöveg,

c) 2. számú melléklet 7. pontjában a „fővárosi és megyei Közigazgatási Hivatalok” szövegrész helyébe a „fővárosi és megyei kormányhivatalok” szöveg

lép.

(3) Hatályát veszti a 10/2001. (BK 4.) BM utasítás

a) 5. pontjában az „a határőrség országos parancsnoka,” szövegrész,

4. A rendőrség közlekedési és helyszíni bírság kiszabására jogosult egyéb közterületi szolgálatot ellátó, valamint a határőrség határforgalom ellenőrzését végző állománya, továbbá ezek irányításában részt vevő vezetők továbbképzéséről és vizsgáztatásáról szóló 14/2001. (BK 5.) BM utasítás módosítása

4. § A rendőrség közlekedési és helyszíni bírság kiszabására jogosult egyéb közterületi szolgálatot ellátó, valamint a határőrség határforgalom ellenőrzését végző állománya, továbbá ezek irányításában részt vevő vezetők továbbképzéséről és vizsgáztatásáról szóló 14/2001. (BK 5.) BM utasítás 6. pontjában a „rendészeti szakközépiskolák” szövegrész helyébe a „rendészeti szakközépiskolák, a rendészeti szakgimnáziumok” szöveg lép.

5. A belügyi szervek vagyonkezelésében lévő kincstári vagyontárgyak használatból való kivonásáról és hasznosításáról szóló 30/2001. (BK 13.) BM utasítás módosítása

5. § A belügyi szervek vagyonkezelésében lévő kincstári vagyontárgyak használatból való kivonásáról és hasznosításáról szóló 30/2001. (BK 13.) BM utasítás 4. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A belügyi szerv használatában lévő és feladatai ellátásához feleslegessé váló vagyontárgy használatból történő kivonását és hasznosítását a mindenkori költségvetési törvény előírásainak megfelelően kell végrehajtani. Ennek megfelelően:)

a) a vagyontárgyak értékesítése az éves költségvetési törvényben meghatározott egyedi könyv szerinti bruttó értékhatárig – az állami vagyonról szóló törvényben szabályozottak alapján az önálló vagyonkezelő és a tulajdonosi joggyakorló között kötött megbízási szerződés alapján – az érintett belügyi szerv vezetőjének hatáskörébe tartozik;”

6. A közalkalmazottak foglalkoztatásával összefüggő egyes eljárási szabályokról szóló
31/2001. (BK 12.) BM utasítás módosítása

6. § A közalkalmazottak foglalkoztatásával összefüggő egyes eljárási szabályokról szóló 31/2001. (BK 12.) BM utasítás 1. számú mellékletében a „BM Rendészeti Szakközépiskolák” szövegrész helyébe a „Rendészeti szakgimnáziumok” szöveg lép.

7. A belügyminiszter irányítása alatt álló egyes rendvédelmi szervek és oktatási intézmények részére felajánlott adományok elfogadásának rendjéről szóló szabályzat kiadásáról szóló
26/2010. (XII. 29.) BM utasítás módosítása

7. § A belügyminiszter irányítása alatt álló egyes rendvédelmi szervek és oktatási intézmények részére felajánlott adományok elfogadásának rendjéről szóló szabályzat kiadásáról szóló 26/2010. (XII. 29.) BM utasítás [a továbbiakban: 26/2010. (XII. 29.) BM utasítás] 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

8. A belügyminiszter irányítása alá tartozó egyes önálló belügyi szervek jelentési rendjéről és egyes koordinációs feladatokról szóló 9/2011. (IV. 15.) BM utasítás módosítása

8. § A belügyminiszter irányítása alá tartozó egyes önálló belügyi szervek jelentési rendjéről és egyes koordinációs feladatokról szóló 9/2011. (IV. 15.) BM utasítás

a) 1. pontjában a „szakközépiskolákra” szövegrész helyébe a „szakgimnáziumokra” szöveg,

b) 2. pont g) alpontjában és 3/A. pontjában a „szakközépiskolák” szövegrész helyébe a „szakgimnáziumok” szöveg

lép.

9. A Belügyminisztérium Rendszeresítési Szabályzatáról szóló 18/2011. (VI. 30.) BM utasítás módosítása

9. § (1) A Belügyminisztérium Rendszeresítési Szabályzatáról szóló 18/2011. (VI. 30.) BM utasítás [a továbbiakban: 18/2011. (VI. 30.) BM utasítás] 2. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az utasítás tekintetében:)

c) használatbavétel: a belügyi szerv részére a szolgálati feladatok ellátásához szükséges, a 25. §-ban meghatározott termék és tárgyi eszköz használatának elrendelése a belügyi szerv vezetője által;”

(2) A 18/2011. (VI. 30.) BM utasítás 2. § j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az utasítás tekintetében:)

j) rendszeresítői jogkör: az 1. § (2) bekezdés a) pontjában felsoroltakat a belügyminiszter (a továbbiakban: miniszter); az 1. § (2) bekezdés b)–i) és k) pontjai szerinti szakanyagokat a gazdasági helyettes államtitkár (a továbbiakban: GHÁT) rendszeresíti; amennyiben a miniszter által már rendszeresített szakanyaghoz az 1. § (2) bekezdés m) pontja hatálya alá tartozó szakanyag igénye merül fel és az alkalmazásba vételi eljárás nem alkalmazható, akkor ezt is a GHÁT rendszeresíti;”

(3) A 18/2011. (VI. 30.) BM utasítás 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § A rendszeresítési eljárás megindításáról a belügyi szerv vezetőjének szakmai vagy gazdasági helyettese írásban, a rendszeresítésre tervezett szakanyag szakmai alkalmazhatóságának bemutatásával és részletes műszaki adatainak leírásával az eljárás tényleges megkezdése előtt tájékoztatja a BM MFO-t. A megindított eljárásról a BM MFO értesíti a rendszeresítendő szakanyag használatában figyelembe vehető belügyi szerveket.”

(4) A 18/2011. (VI. 30.) BM utasítás 25. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Használatbavétel elrendelésével kerülnek alkalmazásba)

a) az 1. § (2) bekezdés j) pontjában; valamint az 1. § (2) bekezdés l) pontjában meghatározott – a piaci forgalomban megtalálható, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező, vagy piaci forgalomba nem kerülő, speciális (hadi és/vagy rendvédelmi célú) forgalmazási engedéllyel rendelkező és a közbeszerzésre, speciális beszerzésekre vonatkozó jogszabályok betartása mellett beszerezhető –, a belügyi szervek általi használatra tervezett termékek és tárgyi eszközök a 4. melléklet szerinti formanyomtatvány alkalmazásával. A használatbavételről – a b) pont kivételével – a minisztériumot nem kell tájékoztatni;”

(5) A 18/2011. (VI. 30.) BM utasítás 27. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A próbahasználat elvégzésétől – a belügyi szerv vezetőjének felterjesztésére a miniszter egyedi engedélye alapján – kizárólag nagy értékű tárgyi eszköz kis mennyiségben történő beszerzése esetén lehet eltekinteni, ha a próbahasználat, csapatpróba elvégzése – az eszköz nagy tételben történő beszerzési költségéhez képest – aránytalanul magas költséggel járna. A felterjesztésben részletes, gazdasági számítással, adatokkal alátámasztott indoklást kell szerepeltetni.”

(6) A 18/2011. (VI. 30.) BM utasítás 1. § (1) bekezdés k) pontjában a „szakközépiskolákra” szövegrész helyébe a „szakgimnáziumokra” szöveg lép.

(7) A 18/2011. (VI. 30.) BM utasítás 1. § (2) bekezdés l) pontjában az „a)–k)” szövegrész helyébe az „a)–i) és k)” szöveg lép.

10. A Belügyminisztérium Technikai Szabályzatáról szóló 29/2011. (X. 28.) BM utasítás módosítása

10. § (1) A Belügyminisztérium Technikai Szabályzatáról szóló 29/2011. (X. 28.) BM utasítás [a továbbiakban: 29/2011. (X. 28.) BM utasítás] 26. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Eltérő rendelkezés hiányában a beszerzések a haditechnikai termékek gyártásának és a haditechnikai szolgáltatások nyújtásának engedélyezéséről szóló 2005. évi CIX. törvény és a haditechnikai tevékenység engedélyezésének és a vállalkozások tanúsításának részletes szabályairól szóló Korm. rendelet hatálya alá tartozó szakanyagokra vonatkozóan a szakirányító felügyeletet gyakorló központi szervezeti egységnek küldött tájékoztatása után történhetnek.”
„(7) A (6) bekezdésben meghatározott tájékoztatási kötelezettséget teljesítettnek kell tekinteni, ha az európai uniós vagy más nemzetközi forrásokból megvalósításra tervezett fejlesztésekre a támogatási (pályázati) kérelmet benyújtották a felelős hatóságnak.”

a) 19. § (2) és (3) bekezdésében a „91. §-ban” szövegrész helyébe a „92. §-ban” szöveg,

b) 33. § (4) bekezdésében a „haditechnikai eszközök és szolgáltatások kivitelének, behozatalának, transzferjének és tranzitjának engedélyezéséről, valamint a vállalkozások tanúsításáról” szövegrész helyébe a „haditechnikai tevékenység engedélyezésének és a vállalkozások tanúsításának részletes szabályairól” szöveg,

c) 34. § (2) bekezdésében a „kormány-tisztviselői, a köztisztviselői és közalkalmazotti” szövegrész helyébe az „és a nem hivatásos” szöveg,

d) 38. § (2) bekezdés ec) pontjában a „közalkalmazotti vagy kormánytisztviselői” szövegrész helyébe a „nem hivatásos” szöveg

lép.

11. A Belügyminisztérium fegyverzeti, vegyivédelmi szakanyagellátás tervezéséről és a tartalékok képzéséről szóló 35/2011. (XII. 9.) BM utasítás módosítása

11. § (1) A Belügyminisztérium fegyverzeti, vegyivédelmi szakanyagellátás tervezéséről és a tartalékok képzéséről szóló 35/2011. (XII. 9.) BM utasítás [a továbbiakban: 35/2011. (XII. 9.) BM utasítás]

a) 4. § (5) bekezdésében a „szakközépiskolákban” szövegrész helyébe a „szakgimnáziumokban” szöveg,

b) 4. § (6) bekezdésében a „szakközépiskolák” szövegrész helyébe a „szakgimnáziumok”, a „szakközépiskola” szövegrész helyébe a „szakgimnázium” szöveg

lép.

12. A munkavédelem egyes ágazati feladatainak egységes ellátásáról szóló 15/2012. (IV. 21.) BM utasítás módosítása

12. § A munkavédelem egyes ágazati feladatainak egységes ellátásáról szóló 15/2012. (IV. 21.) BM utasítás 1. § a) pontjában a „szakközépiskolák” szövegrész helyébe a „szakgimnáziumok” szöveg lép.

13. A Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek nem hivatásos szolgálati jogviszonyban álló dolgozóinak a munkáltatói, a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek nyugállományba helyezett, valamint szolgálati járandóságban részesülő egykori dolgozóinak a nyugdíjas, illetve a szolgálati járandóságra jogosultságot igazoló igazolványainak kiadásáról és nyilvántartásáról szóló 53/2012. (XII. 18.) BM utasítás módosítása

13. § A Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek nem hivatásos szolgálati jogviszonyban álló dolgozóinak a munkáltatói, a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek nyugállományba helyezett, valamint szolgálati járandóságban részesülő egykori dolgozóinak a nyugdíjas, illetve a szolgálati járandóságra jogosultságot igazoló igazolványainak kiadásáról és nyilvántartásáról szóló 53/2012. (XII. 18.) BM utasítás 1. pont a) alpontjában a „szakközépiskolák” szövegrész helyébe a „szakgimnáziumok” szöveg lép.

14. A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és az ezek által működtetett fegyveres biztonsági őrségek kezelésében lévő fegyverek hatósági nyilvántartásának rendjéről szóló
15/2013. (V. 24.) BM–KIM együttes utasítás módosítása

14. § A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és az ezek által működtetett fegyveres biztonsági őrségek kezelésében lévő fegyverek hatósági nyilvántartásának rendjéről szóló 15/2013. (V. 24.) BM–KIM együttes utasítás

a) 1. § a) pont 4. alpontjában, 3. § (2) bekezdésében a „szakközépiskolák” szövegrész helyébe a „szakgimnáziumok” szöveg,

b) 3. § (2) bekezdés 12–15. pontjában a „Szakközépiskola” szövegrész helyébe a „Szakgimnázium” szöveg,

c) 7. § b) pontjában a „szakközépiskoláknak” szövegrész helyébe a „szakgimnáziumoknak” szöveg

lép.

15. A Belügyminisztérium Egyedi Iratkezelési Szabályzatának kiadásáról szóló 27/2014. (XII. 23.) BM utasítás módosítása

15. § A Belügyminisztérium Egyedi Iratkezelési Szabályzatának kiadásáról szóló 27/2014. (XII. 23.) BM utasítás 2. függelék II. alcímében szereplő táblázat BM9205 tételszámú sorában a „Rendészeti szakközépiskolák” szövegrész helyébe a „Rendészeti szakgimnáziumok” szöveg lép.

16. Záró rendelkezések

16. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 16/2018. (XI. 8.) BM utasításhoz

1. A 26/2010. (XII. 29.) BM utasítás 1. melléklet 13. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„13. A kedvezményezett szerv az adományozó adatait a 14. és a 16. pontban foglaltak szerint kezeli.”
a) 1. pont g) alpontjában a „szakközépiskolákra” szövegrész helyébe a „szakgimnáziumokra” szöveg,
b) 2. pont a) alpontjában a „belföldi egyház” szövegrész helyébe, az „egyházi jogi személy” szöveg,
c) 4. pont d) alpontjában a „szakközépiskolák” szövegrész helyébe a „szakgimnáziumok” szöveg,
d) 4. és 5. pontjában a „kétmillió” szövegrész helyébe a „bruttó kétmillió” szöveg,
e) 6. pont a) alpontjában a „tízmillió” szövegrész helyébe a „bruttó tízmillió” szöveg
lép.

2. melléklet a 16/2018. (XI. 8.) BM utasításhoz

1. A 35/2011. (XII. 9.) BM utasítás 1. melléklet 7. pontja a következő i) ponttal egészül ki:
(Pirotechnikai szakanyagok)
i) színes jelzőtöltény”
2. A 35/2011. (XII. 9.) BM utasítás 1. melléklet 10. pontja a következő f) ponttal egészül ki:
(Egyéb fegyverzeti szakanyagok)
f) színes jelzőtöltény indító szerkezet”
1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2018. november 10. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére