• Tartalom

19/2018. (VI. 29.) KKM utasítás

19/2018. (VI. 29.) KKM utasítás

a hitelesítő körbélyegzők megrendeléséről, nyilvántartásáról, használatáról és selejtezéséről

2022.01.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a hitelesítő körbélyegzők megrendelésének, használatának, nyilvántartásának és selejtezésének rendje szabályozása céljából az alábbi utasítást adom ki:

1. Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed mindazon személyekre, akiket a Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) Szervezeti és Működési Szabályzata felhatalmaz a Minisztérium képviseletére, feladatkörük alapján kiadmányozásra jogosultak, valamint akik munkakörükből adódóan hitelesítő körbélyegzőkkel (a továbbiakban: körbélyegző) kapcsolatos feladatokat látnak el.

(2) Az utasítás hatálya kiterjed a Minisztérium belföldi szervezeti egységeire, valamint a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló 2016. évi LXXIII. törvény 3. § (1) bekezdés a)–c) pontja szerinti külképviseletre (Magyarország diplomáciai képviselete, konzuli képviselete, nemzetközi szervezet mellett működő állandó képviselete).

(3)1 Az utasítás hatálya kiterjed a nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egység által vezetett központi nyilvántartásban nyilvántartott, azon szigorú számadású körbélyegzőkre, amelyeket hivatalos levelezésben, kiadmányokon, másolatok hitelesítésekor a kiadmányozó aláírásával együtt kell használni.

2. A hitelesítő körbélyegző igénylése és megrendelése

2. § (1)2 A körbélyegzőt a nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egységtől írásban, a mindenkor hatályos Egyedi Iratkezelési Szabályzat iratmintatárában meghatározott formanyomtatványon vagy feljegyzés formában a Scriptament Elektronikus Ügyiratkezelő rendszerben érkeztetőszámmal ellátva kell igényelni. A nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egység a körbélyegzőigényt iktatva elektronikusan továbbítja az Ingatlan Üzemeltetés és Szolgáltatás Szervezés részére, ahol intézkednek a körbélyegzők legyártatásáról.

(2)3 Indokolt esetben a külképviseleteknek a nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egység vezetője engedélyezheti a körbélyegző állomáshelyen történő elkészíttetését. Az így elkészített körbélyegző lenyomatát ragasztható hátoldalú címkére elhelyezve fel kell terjeszteni a nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egységnek, ahol az erre kijelölt ügyintéző nyilvántartásba veszi.

(3) A körbélyegzők átmérője 40 mm, ha kis méretű körbélyegző használata szükséges (pl. számlák, szállítólevelek esetében), 20 mm átmérőjű méretben is rendelhető.

(4)4 A Minisztérium az általa felügyelt háttérintézményeknek az 1. § (3) bekezdésében meghatározott bélyegzőt adhat ki. A kiadott körbélyegzőkkel kapcsolatos összes eseményre a jelen utasítás szervezeti egységekre vonatkozó rendelkezései irányadók.

3. A Központban használt körbélyegzők felirata

3. § (1) A Minisztérium hivatalos körbélyegzője Magyarország címerével ellátott sorszámozott körbélyegző.

(2) A körbélyegző nyilvántartási száma alszámos rendszerű, a szervezeti egység főszámán szerepelnek az igényelt darabszámú körbélyegzők.

(3) A körbélyegző kötelezően tartalmazza a felső köríven a Minisztérium nevét, középen Magyarország címerét, az alsó köríven a sorszámot.

(4) A miniszter, az államtitkárok és a miniszteri biztosok – tisztségüket és feladatkörüket feltüntető – Magyarország címerével ellátott körbélyegzőt használnak az alábbiak szerint:

a) Külgazdasági és külügyminiszter – címer – sorszám;

b) Külgazdasági és Külügyminisztérium – parlamenti államtitkár – címer – sorszám;

c) Külgazdasági és Külügyminisztérium – biztonságpolitikáért felelős államtitkár – címer – sorszám.

(5) A helyettes államtitkárok esetében a felirat: „Külgazdasági és Külügyminisztérium – helyettes államtitkár – címer – sorszám”.

(6) Szervezeti egységek használatában lévő körbélyegzők felirata: „Külgazdasági és Külügyminisztérium – címer – sorszám”.

(7) Szervezeti egységhez nem kapcsolódó, önálló hatáskörben használt körbélyegző a feladatkör megnevezésével kiadható.

(8) A körbélyegzők magyar és idegen nyelvű felirattal készíthetők.

(9) Az idegen nyelvű feliratra az igénylő szervezeti egység tesz javaslatot.

4. Külképviseleteken használt körbélyegzők felirata

4. § (1)5 A külképviseletek magyar és a fogadó államban hivatalos vagy a diplomáciai kapcsolatokban elfogadott nyelvű körbélyegzőt használhatnak „Magyarország Nagykövetsége (Főkonzulátusa, Konzulátusa, Konzuli Irodája, Alkonzulátusa) – címer – állomáshely (város) – sorszám” felirattal.

(2) A körbélyegző számozása főszámos: 1–19. között és 31-től a szükséges sorszámig tart. A 20–30. sorszám a konzuli körbélyegzők számára kiadott tartomány.

(3) A külképviseletek felügyelete alatt működő külföldi magyar intézetek a fogadó államban nemzetközi szerződés alapján bejegyzett önálló elnevezésüket használják a körbélyegzőkön.

(4) Nemzeti iratforgalomban magyar nyelvű vagy magyar–idegen nyelvű körbélyegzőket kell használni.

(5)6 Külképviselet megszűnése esetén a körbélyegzőt a Hitelesítő körbélyegzők és vízumbélyegzők nyilvántartó könyvével együtt a nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egységnek fel kell terjeszteni.

5. A körbélyegzők nyilvántartása

5. § (1)7 A körbélyegző használatára jogosultak kizárólag a központilag nyilvántartásba vett körbélyegzőket használhatják. A hitelesítő körbélyegzők központi nyilvántartó könyveit – külön kezelve a Központban és a külképviseleten használt körbélyegzőket –, a Minisztérium főnyilvántartó könyvében kell nyilvántartásba venni. A nyilvántartó könyv az alábbi rovatokat tartalmazza:

a) a szervezeti egység megnevezése,

b) a bélyegző sorszáma,

c) az elkészült bélyegző beérkezésének dátuma,

d) az átadó neve és aláírása,

e) az átvevő neve és aláírása,

f) az átvétel dátuma,

g) a bélyegző visszavételének vagy megsemmisítésének dátuma és adatai,

h) megjegyzés, egyéb bejegyzések,

i) a bélyegző lenyomata.

(2)8 A hitelesítő körbélyegzők nyilvántartásába a felelős ügyintéző bevezeti a körbélyegző adatait és lenyomatát, aláírás ellenében kiadja az igénylő szervezeti egység képviselőjének, vagy futárküldeményként eljuttatja az igénylő külképviseletre. Hitelesítő körbélyegző postai szolgáltató útján nem továbbítható. A szervezeti egységek és a külképviseletek titkárságai a Hitelesítő körbélyegzők és vízumbélyegzők nyilvántartó könyvében nyilvántartásba veszik az átvett körbélyegzőt, és dokumentáltan kiadják a felhasználó munkatársnak.

6. A körbélyegzők használata

6. § A szervezeti egységek vagy a külképviseletek által használt körbélyegzőket a hivatali idő után, illetve a hivatali helyiségből való távozáskor el kell zárni. A körbélyegző a vezető engedélyével épületen kívüli munkavégzés érdekében a hivatali helyiségből kivihető. A körbélyegző használója felelős annak rendeltetésszerű használatáért és biztonságos őrzéséért.

7. A körbélyegző elvesztése

7. § (1)9 A hitelesítő körbélyegző elvesztése esetén a szervezeti egység vezetője vagy a külképviselet-vezető megtesz minden szükséges intézkedést a körbélyegző felkutatása érdekében. Haladéktalanul jegyzőkönyvet vesz fel, amely tartalmazza az elvesztésért felelős személy, illetve a körbélyegző felhasználójának a nevét, az elvesztés körülményeit, valamint a megtett intézkedéseket. A jegyzőkönyvet a nyilvántartásért felelős szervezeti egységnek, a nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egységnek kell címezni.

(2)10 A nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egység tájékoztatása alapján a minisztérium általános jogi feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége intézkedik a bélyegző letiltásáról szóló hirdetmény megjelentetéséről a Hivatalos Értesítőben.

(3) A bélyegző elvesztését a hitelesítő körbélyegző nyilvántartó könyvében fel kell tüntetni.

(4) Az elveszett bélyegző új sorszámú körbélyegzővel pótolható.

(5) A letiltást követően előkerült bélyegzőt haladéktalanul meg kell semmisíteni.

(6)11 A selejtezési jegyzőkönyvet a nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egységnek kell felterjeszteni.

8. Az elhasználódott bélyegző cseréje

8. § (1) A természetes elhasználódás miatt szükségessé vált bélyegzőcserét igénylőlap kitöltésével kell kezdeményezni, a használhatatlanná vált körbélyegzőt jegyzőkönyv felvétele mellett helyben kell megsemmisíteni.

(2)12 A selejtezési jegyzőkönyvet a nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egységnek kell felterjeszteni.

(3) A megsemmisített körbélyegző új sorszámon pótolható.

9. A körbélyegző leadása, cseréje szervezeti változás esetén

9. § (1)13 Szervezeti egység megszűnése esetén a körbélyegzőt a nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egység erre kijelölt ügyintézője a szervezeti egység nyilvántartásában átveszi, a központi nyilvántartásból kivezeti. Újonnan alakuló szervezeti egység részére a körbélyegző ismét kiadható.

(2) Szervezeti egységek összevonása esetén a jogutód szervezeti egység dokumentáltan, a központi nyilvántartásban átvezetve megtartja az egyik szervezeti egység bélyegzőjét. Az összevonás következtében feleslegessé vált bélyegzőket az (1) bekezdésben foglaltak szerint le kell adni.

(3)14 Szervezeti egységek szétválása esetén a jogutód szervezeti egységek közül az egyik szervezeti egység jogosult használni a jogelőd szervezeti egység körbélyegzőit, a többi jogutód újat köteles igényelni. A nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egység a változásokat bevezeti a központi nyilvántartásba.

10. A körbélyegző selejtezése

10. § (1)15 Ha a körbélyegzőt a 7. és a 8. §-ban leírtak alapján selejtezni kell, a selejtezési jegyzőkönyvet a körbélyegzőt használó titkárság ügykezelője készíti el, a nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egységnek felterjeszti, a megsemmisítést pedig a gumipárna összevágásával helyben végrehajtja.

(2)16 A nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egység felelős ügyintézője a központi nyilvántartó könyvben a selejtezési jegyzőkönyv iktatószámának bejegyzésével a leselejtezett körbélyegzőt kivezeti a nyilvántartásból.

(3)17 A nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egységnek a szervezeti egység jogutód nélküli megszűnése miatt átadott körbélyegzőket a nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egység felelős ügyintézője átadás-átvételi jegyzőkönyv felvétele mellett megsemmisítésre átadja az Ingatlan Üzemeltetés és Szolgáltatás Szervezésnek.

11. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 2018. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) A Minisztériumban használt speciális, nem központilag nyilvántartott körbélyegzők (vízumbélyegzők, anyakönyvvezetői bélyegzők, tiszteletbeli konzuli bélyegzők, rézbélyegzők, szárazbélyegzők, személyi pecsétnyomók) rendeléséről, nyilvántartásáról a feladatkörükben felelős szervezeti egységek gondoskodnak.

(3)18

1. melléklet a 19/2018. (VI. 29.) KKM utasításhoz19

Hitelesítő körbélyegző igénylő űrlap


KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM

SZERVEZETI EGYSÉG NEVE

VAGY

MAGYARORSZÁG KÜLKÉPVISELETE

VÁROS



    Kapja:

Érkeztetőszám:    Intézkedésre:

    Nyílt iratkezelés irányításáért felelős szervezeti egység


    Tárgy: Hitelesítő körbélyegző igénylése

Az igényelt körbélyegző darabszáma




1. Az igénylő hivatali egység megnevezése, a körbélyegzőt használó személy neve, beosztása:

2. A készítendő bélyegző szövege:

3. A körbélyegző igénylésének indoka:





Dátum: …………………, 20……………………………


…………………………………………
igénylő szervezeti egység/külképviselet vezetőjének
neve, aláírása

1

Az 1. § (3) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 38. § a) pontja szerint módosított szövg.

2

A 2. § (1) bekezdése az 1/2019. (I. 10.) KKM utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított, a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 38. § b) és c) pontja és 39. §-a szerint módosított szövg.

3

A 2. § (2) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 38. § c) és d) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2. § (4) bekezdését az 1/2019. (I. 10.) KKM utasítás 1. § (2) bekezdése iktatta be.

5

A 4. § (1) bekezdése az 1/2019. (I. 10.) KKM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 4. § (5) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 38. § d) pontja szerint módosított szöveg.

7

Az 5. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze az 1/2019. (I. 10.) KKM utasítás 5. §-a szerint módosított szöveg.

8

Az 5. § (2) bekezdése az 1/2019. (I. 10.) KKM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

9

A 7. § (1) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 38. § d) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 7. § (2) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 38. § c) és e) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 7. § (6) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 38. § d) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 8. § (2) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 38. § d) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 9. § (1) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 38. § c) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 9. § (3) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 38. § c) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 10. § (1) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 38. § d) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 10. § (2) bekezdése a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 38. § c) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 10. § (3) bekezdése az 1/2019. (I. 10.) KKM utasítás 4. §-ával megállapított, a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 38. § c) és d) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 11. § (3) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

19

Az 1. melléklet a 17/2021. (XII. 10.) KKM utasítás 37. §-a szerint módosított szövg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére