• Tartalom

2/2018. (VII. 26.) ITM utasítás

2/2018. (VII. 26.) ITM utasítás

a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium beszerzéseinek és közbeszerzéseinek szabályozásáról szóló 9/2016. (V. 11.) NFM utasítás módosításáról1

2018.07.27.

A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 27. § (1) bekezdése, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdés b) pontja alapján az Innovációs és Technológiai Minisztérium közbeszerzési eljárásai előkészítésének, lefolytatásának, belső ellenőrzésének felelősségi rendjéről, a nevében eljáró, illetve az eljárásba bevont személyek, valamint szervezetek felelősségi köréről és közbeszerzési eljárásai dokumentálási rendjéről az alábbiak szerint rendelkezem:

1. § A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium beszerzéseinek és közbeszerzéseinek szabályozásáról szóló 9/2016. (V. 11.) NFM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A közbeszerzési eljáráshoz szükséges formanyomtatványokat az elektronikus közbeszerzés részletes szabályairól szóló 424/2017. (XII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: EKR rendelet), valamint a közbeszerzési és tervpályázati hirdetmények feladásának, ellenőrzésének és közzétételének szabályairól, a hirdetmények mintáiról és egyes tartalmi elemeiről, valamint az éves statisztikai összegezésről szóló 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelet [a továbbiakban: 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelet] határozza meg.”

2. § Az Utasítás 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

4. § (1) A közbeszerzési terv törvényben megállapított nyilvánosságának biztosítása érdekében a Gazdálkodási Főosztály – a Kbt. 43. § (1) bekezdésében foglaltakra tekintettel – gondoskodik a közbeszerzési tervnek (és módosításainak) a Közbeszerzési Hatóság által működtetett Közbeszerzési Adatbázisban (a továbbiakban: KBA) és az elektronikus közbeszerzési rendszerben (a továbbiakban: EKR) való közzétételéről.
(2) A közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet] 23. §-ában foglalt kötelezettség teljesítéséről, valamint a Nemzeti Kommunikációs Hivatalról és a kormányzati kommunikációs beszerzések közbeszerzési rendszeréről szóló 247/2014. (X. 1.) Korm. rendelet 8. § a) pontja szerinti összesített beszerzési terv megküldésről a Gazdálkodási Főosztály gondoskodik.
(3) Ha az adatbázisban való (1) bekezdés szerinti közzététel valamely okból nem lehetséges, a Gazdálkodási Főosztály gondoskodik az ITM saját honlapján – a közbeszerzési terv módosítása esetén a módosítás elkészítését és jóváhagyását követően haladéktalanul – történő közzétételéről, továbbá a Miniszterelnökség és a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (a továbbiakban: NKOH) részére történő megküldésről.”

3. § Az Utasítás 5. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A 247/2014. (X. 1.) Korm. rendelet mellékletében meghatározott termékekre vonatkozóan az alábbiak szerint kell eljárni:
a) a Gazdálkodási Főosztály – az önálló szervezeti egységektől bekért adatszolgáltatás alapján előkészített – éves összesített beszerzési tervet minden tárgyévet megelőző év december 15. napjáig az NKOH Központosított Közbeszerzési Portálján köteles rögzíteni;
b) a közbeszerzést kezdeményező önálló szervezeti egységnek a hatályos keretmegállapodás 2. részének lefolytatásához az alábbi dokumentumokat kell megküldeni a Gazdálkodási Főosztálynak:
ba) a szerződéstervezetet;
bb) a műszaki leírást;
bc) a bíráló bizottságba delegált tag megnevezését.
Az engedélyezett, saját hatáskörben lefolytatható eljárásokra jelen utasítás előírásai az irányadóak.
(3) Az NKOH Központosított Közbeszerzési portálján kizárólag olyan beszerzésre vonatkozó igény nyújtható be, amely az éves összesített beszerzési tervben szerepel.”

4. § Az Utasítás 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó ellenjegyzéssel köteles ellátni:
a) a közbeszerzési eljárást megindító felhívást és a közbeszerzési dokumentumokat;
b) elektronikusan benyújtott és felbontott ajánlatok esetében az elektronikus rendszer által generált bontási jegyzőkönyv kivételével a bontási jegyzőkönyvet;
c) bírálóbizottsági munkáról készült jegyzőkönyveket;
d) az összegezést.”

5. § Az Utasítás 8. A közbeszerzési eljárás lefolytatása alcíme a következő 21/A. §-sal egészül ki:

21/A. § Az EKR rendelet alapján a közbeszerzési eljárások lefolytatása kizárólag elektronikus úton, a Miniszterelnökség által működtetett EKR használatával történik.”

6. § Az Utasítás 30. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

30. § Az eljárás során szükséges értesítések, hiánypótlásra való felhívás érintettek részére történő eljuttatása az EKR-en keresztül a Gazdálkodási Főosztály feladata.”

7. § Az Utasítás 33. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az eljárás eredményének (eredménytelenségének) kihirdetéséről, a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendeletben meghatározott minta szerinti összegezés elkészítéséről és az eljárás eredményének az EKR-en keresztül történő közzétételéről a Gazdálkodási Főosztály gondoskodik.”

8. § Az Utasítás 36. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A közbeszerzési eljárások Kbt.-ben előírt adminisztratív feladatainak teljesítéséért, illetve az EKR alkalmazása során az alábbi szabályok megtartásáért a Gazdálkodási Főosztály vezetője felelős:
a) az ajánlatkérő adatainak szükség szerinti frissítése;
b) megfelelő szintű jogosultság (betekintés, felhasználás) biztosítása az eljárás előkészítésében és lefolytatásában részt vevő személyek részére, szükség esetén a Közbeszerzési Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal és a jogszabályban az adott eljárás ellenőrzésére feljogosított szerv, valamint jogorvoslati kérelem vagy hivatalbóli kezdeményezés benyújtása esetén a Közbeszerzési Döntőbizottság és az eljáró bíróság a közbeszerzési eljárás iratainak az EKR-ben történő elérése.”

9. § Az Utasítás

a) 1. § (1) bekezdésében az „a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: NFM)” szövegrész helyébe az „az Innovációs és Technológiai Minisztérium (a továbbiakban: ITM)”,

c) 1. § (2) bekezdésében, 20. § (1) bekezdésében, 21. § (2) bekezdésében az „NFM Igazgatás” szövegrész helyébe az „ITM Igazgatás”,

d) 1. § (4) bekezdés b) pontjában, 13. § (3) bekezdés d) pontjában az „NFM-mel” szövegrész helyébe az „ITM-mel”,

e) 37. §-ában a „46/2015. (XI. 2.)” szövegrész helyébe a „14/2016. (V. 25.)”

szöveg lép.

10. § Hatályát veszti az Utasítás 28. § (1) bekezdése.

11. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2018. július 28. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére