• Tartalom

26/2018. (XII. 28.) BM utasítás

26/2018. (XII. 28.) BM utasítás

egyes miniszteri utasítások módosításáról1

2019.01.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott hatáskörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

1. A közalkalmazottak foglalkoztatásával összefüggő egyes eljárási szabályokról szóló
31/2001. (BK 12.) BM utasítás módosítása

1. § Hatályát veszti a közalkalmazottak foglalkoztatásával összefüggő egyes eljárási szabályokról szóló 31/2001. (BK 12.) BM utasítás 1. számú mellékletében a „Befogadó Állomás és Közösségi Szállás, valamint a Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ” szövegrész.

2. A lakáscélú munkáltatói kölcsönről szóló 37/2012. (VIII. 31.) BM utasítás módosítása

2. § A lakáscélú munkáltatói kölcsönről szóló 37/2012. (VIII. 31.) BM utasítás 3. § b) pont bi) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A belügyi szervek lakásügyi szervei:

helyi lakásügyi szerv:)

bi) a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal: a saját dolgozói állománya, valamint a regionális igazgatóságok dolgozói állománya vonatkozásában,”

3. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal szervezeti és működési rendjének meghatározásáról szóló
39/2016. (XII. 29.) BM utasítás módosítása

3. § A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal szervezeti és működési rendjének meghatározásáról szóló 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás [a továbbiakban: 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás] Melléklete a Melléklet szerint módosul.

szerint módosul.

4. Záró rendelkezések

6. § Ez az utasítás 2019. január 1-jén lép hatályba.

Melléklet a 26/2018. (XII. 28.) BM utasításhoz


1. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
1. § (1) A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) a belügyminiszter felügyelete alatt álló, jogi személyiséggel rendelkező központi hivatal.
(2) A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal költségvetése a Belügyminisztérium költségvetési fejezetben önálló címként szerepel. A Hivatal önálló költségvetéssel rendelkezik, a regionális igazgatóságok működésének pénzügyi fedezetét a Hivatal költségvetése tartalmazza.”

2. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 4. §-a a következő i)–s) ponttal egészül ki:
(A Hivatal állami feladatként ellátandó alaptevékenységét, rendeltetését a vonatkozó jogszabályok, valamint az alapító okirat határozza meg a következők szerint:)
i) a menekültügyi őrizet végrehajtásával biztosítja a menekültügyi eljárás során az elismerését kérő külföldi rendelkezésre állását;
j) az elismerésüket kérők, a menekültek, oltalmazottak, menedékesek és a befogadottak számára a vonatkozó jogszabályok szerint szállást és ellátást nyújt;
k) teljesíti a jogszabályokban meghatározott tájékoztatási, valamint az ellátottakra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségeit;
l) gondoskodik az elhelyezett személyek jogosultságainak biztosításáról, valamint a jogszabályokban meghatározott ellátásra és támogatásra való jogosultság megállapítása céljából vezeti a jogszabályban előírt nyilvántartást;
m) gondoskodik az elhelyezettek egészségügyi hatóság által előírt egészségügyi szűrésének, valamint egészségügyi alapellátásának megszervezéséről;
n) segítséget és tájékoztatást nyújt az elhelyezettek napi problémáinak megoldásához, életvezetési tanácsadást végez, valamint szükséges mértékben elősegíti a kiskorú köznevelésben történő részvételét, ellátja a gyermekvédelem terén rá háruló feladatokat;
o) szervezi a szabadidő hatékony eltöltését;
p) közös használatú, így különösen a vallásgyakorlás célját szolgáló helyiséget biztosít;
q) biztosítja elhelyezettek számára a kapcsolattartás lehetőségét;
r) együttműködik az elhelyezettek ellátásában közreműködő hazai és nemzetközi állami, önkormányzati és civil szervekkel, szervezetekkel, egyházakkal, továbbá – a jogszabályokban meghatározott feladatok ellátása érdekében – más rendvédelmi szervekkel és a nemzetbiztonsági szolgálatokkal;
s) elősegíti az önkéntes hazatérést, illetve a harmadik országba távozást.”

3. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 9. § d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A főigazgató irányítási jogkörében eljárva:)
d) irányítja a Központi Hivatal és a regionális igazgatóságok szervezeti egységeinek munkáját, biztosítja összehangolt működésüket, meghatározza az ügyrend útján szervezeti felépítésüket;”

4. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 9. § h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A főigazgató irányítási jogkörében eljárva:)
h) biztosítja a Hivatalban az esélyegyenlőség megvalósulását, Kollektív Szerződést köt a munkavállalói érdekképviseletekkel, Közszolgálati Szabályzatban rendelkezik a Központi Hivatal és a területi szervek közszolgálati tisztviselői jogviszonyban álló munkatársai, továbbá – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény alapján kormánytisztviselői feladatok ellátására vezényelt munkatársai jogállásából eredő jogairól és kötelezettségeiről;”

5. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) A főigazgató akadályoztatásának esetére írásban rendelkezhet az alapvető munkáltatói jogok gyakorlásának az általános főigazgató-helyettesre való átruházásáról. A főigazgató és az általános főigazgató-helyettes együttes akadályoztatása esetén a főigazgató által kijelölt személy irányítja a Központi Hivatal és a regionális igazgatóságok tevékenységét.”

6. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) A Központi Hivatal igazgatója a főigazgató irányításával végzi tevékenységét. A Központi Hivatal igazgatója irányítja
a) az alárendeltségébe tartozó szervezeti egység(ek), valamint
b) a regionális igazgatóságok
szakmai tevékenységét.”

7. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 19. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A vezető:)
c) meghatározza az irányítása alá tartozó szervezeti egység munkatervi feladatait, előkészíti a munkaköri leírásokat, szervezi és ellenőrzi a feladatok végrehajtását, a regionális igazgatóságok ügyrendjének elkészítéséhez szakmai javaslatot készít;”

8. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 26–27. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
26. § (1) Az érdemi feladatot ellátó ügyintéző kormánytisztviselő, kormánytisztviselői feladatok ellátására vezényelt hivatásos állományú munkatárs feladata a Hivatal feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek érdemi döntésre való előkészítése, illetve a munkaköri leírásban foglalt ilyen irányú felhatalmazás esetén a kiadmányozása.
(2) Az érdemi feladatot ellátó ügyintéző, valamint a szociális feladatokat ellátó közalkalmazott, a munkaköri leírásban részére megállapított, illetve a vezetője által reá osztott feladatokat – a kapott útmutatás és határidők figyelembevételével – a jogszabályok, szakmai előírások, egyéb rendelkezések, valamint az ügyviteli szabályok megtartásával végzi.
(3) Az érdemi feladatot ellátó ügyintéző feladatát önállóan látja el, és felelős a saját tevékenységéért, valamint a jogszabályokban, továbbá a Hivatal belső rendelkezéseiben előírt feladatainak teljesítéséért.
27. § A középfokú iskolai végzettséggel rendelkező kormánytisztviselő, közalkalmazott, továbbá a kormányzati ügykezelő és a munkavállaló a részére megállapított feladatokat a munkaköri leírásban foglaltak, valamint a vezetőjétől kapott utasítás szerint – a jogszabályok, belső rendelkezések, valamint az ügyviteli szabályok megtartásával – köteles ellátni.”

9. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 33. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) A Hivatal központi és területi szervezeti egységei tevékenységük során – a szakszerűség, jogszerűség követelményének érvényesülésével, az ügyfélközpontú ügyintézés hangsúlyozása mellett – egymással horizontális együttműködésre kötelezettek. A feladatkörükbe tartozó, de más szervezeti egység feladatkörét is érintő ügyekben az érdekeltek egymást folyamatosan tájékoztatva és egyeztetve kötelesek eljárni.”

10. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 44. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
44. § A regionális igazgatóságot – működési területére kiterjedően – az ügykörébe tartozó feladatok végrehajtásával kapcsolatosan az igazgató képviseli.”

11. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 45. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
45. § A Hivatal bíróságok és hatóságok előtti jogi képviseletét szakmai kérdésekkel összefüggő jogvitákban a Központi Hivatal érintett szervezeti egysége, vagy a regionális igazgatóság látja el.”

12. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 46. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
46. § A Hivatal működésével összefüggő jogi kérdésekben (szerződések, munkaügy) a képviseletet az Igazgatási és Ügyeleti Főosztály látja el.”

13. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 62. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
62. § (1) Szervezési rendelkezésben kell megállapítani a regionális igazgatóság szervezeti egységeire, beosztott személyi állományára kiterjedő hatállyal a 61. §-ban foglalt tevékenységek, a működési rend szabályait, amennyiben azokat jogszabály, közjogi szervezetszabályozó eszköz vagy belső intézkedés nem szabályozza.
(2) Szervezési rendelkezés kiadására – a főigazgató jóváhagyásával – a regionális igazgatóság vezetője jogosult.”

14. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 63. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
63. § Az egységes feladatellátás biztosításának érdekében főigazgató, valamint a Központi Hivatal vezetői a feladat- és hatáskörükbe tartozó kérdésekben módszertani útmutatót adhatnak ki.”

15. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 67. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
67. § Ha a szabályozás tárgya együttműködő társszerv tevékenységi körét vagy hatáskörét is érinti, együttes intézkedés kiadását kell kezdeményezni. Az együttes intézkedést a szabályozás tárgya szerint feladatkörrel rendelkező vagy arra kijelölt szervezeti egység, illetve vezető az érintett együttműködő szerv közreműködésével készíti elő. Az együttes intézkedés aláírására a főigazgató jogosult.”

16. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 68. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
68. § Amennyiben a Hivatal tevékenységének ellátása érdekében más szervvel történő együttműködés intézményes keretek között történő meghatározása válik szükségessé, az együttműködés részleteit együttműködési megállapodásban kell rendezni. Együttműködési megállapodás aláírására a főigazgató vagy a főigazgató felhatalmazása alapján a regionális igazgatóság igazgatója jogosult.”

17. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet 71. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) A belső rendelkezés minősítéséről és az aláírt rendelkezés nyilvántartásáról, elosztásáról az előkészítésért felelős vezető, főigazgatói intézkedés esetén az Igazgatási és Ügyeleti Főosztály vezetője gondoskodik.”

18. Hatályát veszti a 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás Melléklet
f) 51. § b) pont bc) és bd) alpontja.

1. függelék


SZERVEZETI ÁBRA

2. függelék


1. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 2. függelékének „A Központi Hivatal szervezeti egységei” alcíme 1.2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.2. Befogadó Intézmények Szakmai Irányító Osztálya
1.2.1. Balassagyarmati Közösségi Szállás
1.2.2. Vámosszabadi Befogadó Állomás
1.2.3. Nyírbátori Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ
1.2.4. Röszkei Tranzitzóna
1.2.5. Tompai Tranzitzóna”

2. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 2. függelékének „A Központi Hivatal szervezeti egységei” alcím 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„5. Gazdasági Főosztály
5.1. Pénzügyi és Gazdasági Osztály
5.2. Számviteli Osztály
5.3. Befogadó Intézményeket Működtető Osztály
5.4. Műszaki Osztály”

3. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 2. függelékének „A Hivatal területi szervei” alcíme helyébe a következő rendelkezés lép:
„A Hivatal területi szervei
1. Budapesti és Pest Megyei Regionális Igazgatóság
1.1. Igazgatási Osztály
1.2. Idegenrendészeti Hatósági Osztály
1.3. Hatósági Ellenőrzési Osztály
1.4. Ügyfélszolgálat I.
1.5. Ügyfélszolgálat II.
1.6. Engedélyügyi Osztály I.
1.7. Engedélyügyi Osztály II.
1.8. Engedélyügyi Osztály III.
1.9. Engedélyügyi Osztály IV.
1.10. Engedélyügyi Osztály V.
1.11. Kiemelt Ügyek Osztálya
2. Dél-alföldi Regionális Igazgatóság
2.1. Idegenrendészeti Osztály
2.2. Hatósági Ellenőrzési Osztály
2.3. Engedélyügyi Osztály
3. Észak-alföldi Regionális Igazgatóság
3.1. Idegenrendészeti Osztály
3.2. Hatósági Ellenőrzési Osztály
3.3. Engedélyügyi Osztály
4. Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság
4.1. Idegenrendészeti Osztály
4.2. Hatósági Ellenőrzési Osztály
4.3. Engedélyügyi Osztály
5. Közép-dunántúli Regionális Igazgatóság
5.1. Idegenrendészeti Osztály
5.2. Engedélyügyi Osztály
5.3. Hatósági Ellenőrzési Osztály
6. Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság
6.1. Idegenrendészeti Osztály
6.2. Engedélyügyi Osztály
6.3. Hatósági Ellenőrzési Osztály
7. Dél-dunántúli Regionális Igazgatóság
7.1. Idegenrendészeti Osztály
7.2. Engedélyügyi Osztály
7.3. Hatósági Ellenőrzési Osztály”

3. függelék


1. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 3. függelék 1.1. pont h) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A Központi Hivatal szervezeti egységei általános feladat és hatáskörükben)
h) szakmai ellenőrzést gyakorolnak a regionális igazgatóságok szakmai feladatokat ellátó szervezeti egységei felett, végrehajtják a főigazgató által elrendelt szakmai ellenőrzéseket, vizsgálatokat;”

2. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 3. függelék 1.2.3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.2.3. Menekültügyi Igazgatóság
A Menekültügyi Igazgatóság a főigazgató irányítása alatt álló önálló szervezeti egység. Ellátja a jogszabályok által a Hivatal hatáskörébe utalt menekültügyi feladatokat. Az Igazgatóság tevékenységét a Menedékjogi Osztályon, valamint a Befogadó Intézmények Szakmai Irányító Osztályán keresztül látja el. A Menekültügyi Igazgatóságot főosztályvezető besorolású igazgató vezeti. Az egyes osztályokat főosztályvezető-helyettes vagy osztályvezető vezeti.
1.2.3.1. A Menedékjogi Osztály
a) elbírálja a menedékjogi kérelmeket;
b) vizsgálja a visszaküldés tilalmának fennállását;
c) gondoskodik a hatáskörébe tartozó kiutasító döntések meghozataláról;
d) lefolytatja a státusz felülvizsgálati- és státuszvisszavonó eljárásokat;
e) végzi a menekültügyi nyilvántartással kapcsolatos nem informatikai jellegű feladatokat;
f) az elismerés tárgyában hozott döntések bírósági felülvizsgálata során jogi képviseletet lát el;
g) gondoskodik a belügyminiszter (méltányossági) hatáskörébe tartozó egyedi menekültügyi hatósági ügyek döntésre való előkészítéséről;
h) ellátja a menekültek áttelepítésével és áthelyezésével kapcsolatos hatósági feladatokat;
i) a menekültvédelem területén kapcsolatot tart a nemzetközi és hazai szervekkel, társadalmi szervezetekkel;
j) közreműködik a menekültügyi hatósági szakterületet érintő panaszbeadványok elbírálásában;
k) javaslatot tesz a menekültügyi nyilvántartás fejlesztésével kapcsolatban;
l) szakterületet érintően szakmailag irányítja a Hivatal regionális igazgatóságait, valamint koordinálja az ellenőrzési feladatok hatékony ellátását.
1.2.3.2. Befogadó Intézmények Szakmai Irányító Osztálya
a) irányítja, koordinálja és ellenőrzi a befogadó intézmények dolgozóinak szakmai tevékenységét;
b) ellátja az elismerést kérő, illetve a nemzetközi védelemben részesített befogadó intézményben történő elhelyezésre és ellátásra való jogosultság elbírálásával összefüggő feladatokat;
c) végzi és összehangolja a menedékkérők, menekültek, a menedékesek, az oltalmazottak és a befogadottak befogadásával, ellátásával valamint támogatásával kapcsolatos igazgatási feladatokat, valamint a menekültek és oltalmazottak társadalmi beilleszkedésével kapcsolatos feladatokat;
d) a menekültellátási szakterületet érintő hatósági döntések bírósági felülvizsgálata során jogi képviseletet lát el;
e) közreműködik a menekültellátási szakterületet érintő panaszbeadványok kivizsgálásában, elbírálásában;
f) együttműködik az állami szervekkel, a helyi önkormányzatokkal, nemzetközi szervezetekkel, civil és egyházi szervezetekkel és a menedékkérők, menekültek, oltalmazottak és menedékesek részére szolgáltatást nyújtó intézményekkel, civil és karitatív szervezetekkel;
g) ellátja a Hivatal által fenntartott befogadó intézményekbe történő belépés engedélyezésével kapcsolatos feladatokat;
h) utánkövetést végez a nemzetközi védelemben részesítettek társadalmi beilleszkedése, munkaerőpiaci, lakhatási helyzetének megismerése, valamint a menekültügyi nyilvántartás naprakészen tartása érdekében;
i) gondoskodik a menekültellátási, támogatási ügyek kapcsán a hatósági jogalkalmazás egységességéről;
j) dönt a menekültek, oltalmazottak, befogadottak – a menekültügyi nyilvántartásból történő – hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelmekben;
k) eljár az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényben szabályozott hozzáféréshez való jog gyakorlásával kapcsolatos ügyekben.”
(Vízum Osztály)
a) elbírálja a hatáskörébe tartozó nemzeti vízum iránti kérelmeket, dönt a kilencven napot meg nem haladó tartózkodásra jogosító vízum kiadásához való hozzájárulásról vagy a hozzájárulás megtagadásáról, elbírálja a vízum hosszabbítása, megsemmisítése, visszavonása, valamint a határátkelőhelyen előterjesztett vízum iránti kérelem tárgyában hozott elutasító döntések elleni jogorvoslati kérelmeket;”
(Tartózkodási és Letelepedési Osztály)
a) elbírálja a harmadik országbeli állampolgárok tartózkodásával és letelepedésével, az EU Kék Kártya kérelemmel, mobilitási igazolásokkal, ezen tartózkodási jogosultságok felülvizsgálata tekintetében, valamint a meghívólevéllel kapcsolatos, hatáskörébe utalt jogorvoslati kérelmeket;
b) elbírálja a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek magyarországi tartózkodásával, ezen tartózkodási jogosultságok felülvizsgálata tekintetében, illetve a szabad mozgás és tartózkodás jogának közrendi, közbiztonsági vagy közegészségügyi korlátozásával kapcsolatos, hatáskörébe utalt jogorvoslati kérelmeket;”
(Tartózkodási és Letelepedési Osztály)
f) az EK letelepedési engedéllyel, az ideiglenes letelepedési engedéllyel, az EU Kék kártyával, a vállalaton belüli áthelyezettekkel kapcsolatos ügyekben, a kutatók és családtagjaik, valamint a hallgatók Európai Unión belüli mobilitásának engedélyezésére, illetve igazolására vonatkozó eljárásokkal kapcsolatosan ellátja a tagállamok értesítésével kapcsolatos feladatokat;”
(Tartózkodási és Letelepedési Osztály)
h) elbírálja a hontalan úti okmány, valamint a hontalanság megállapítása iránti eljárás során hozott végzések elleni, hatáskörébe utalt jogorvoslati kérelmeket;”
(Kényszerintézkedési és Kiutaztatási Osztály)
c) a jogszabály által meghatározott esetekben szervezi, koordinálja és végrehajtja a kiutasított külföldiek légi úton történő kitoloncolásával, valamint a légi és szárazföldi úton történő dublini átadások megszervezésével kapcsolatos feladatokat;”
(Kényszerintézkedési és Kiutaztatási Osztály)
i) gondoskodik a hazatéréshez szükséges úti okmányok beszerzéséről, valamint a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kiutasításához kiállított európai úti okmány megszemélyesítéséről;”
(Kényszerintézkedési és Kiutaztatási Osztály)
j) a szakterületet érintően szakmailag irányítja a Hivatal regionális igazgatóságait, valamint koordinálja az idegenrendészeti hatósági és ellenőrzési feladatok hatékony ellátását;”
(Kényszerintézkedési és Kiutaztatási Osztály)
o) a közösségi szálláson vagy annak területén elhelyezettek idegenrendészeti eljárásával összefüggésben szakmai irányítási jogkört gyakorol;”

11. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 3. függelék 1.2.5.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.2.5.1. Az Igazgatási Osztály
a) biztosítja a főigazgatói döntések előkészítésének és végrehajtásának megszervezését, összehangolását és ellenőrzését;
b) összeállítja a Hivatal tevékenységét értékelő féléves, éves jelentéseket;
c) szervezi a belső rendelkezések deregulációját, és gondoskodik a hatályos belső rendelkezések címjegyzékének évenkénti kiadásáról;
d) előkészíti vagy véleményezi az állami és civil szervezetekkel kötendő együttműködési megállapodások tervezeteit;
e) kivizsgálja a panaszbeadványokat, és működteti a Hivatal Panaszirodáját;
f) ellátja a közérdekű adatok megismerésére irányuló megkeresésekkel kapcsolatos feladatokat;
g) ellátja az adatvédelmi (igazgatási) feladatokat;
h) képviseletet lát el a Hivatal működésével összefüggő jogi kérdésekben, peres eljárásokban;
i) felkérésre véleményezi a Hivatal által kötendő szerződéseket;
j) felkérésre részt vesz a Hivatal közbeszerzési eljárásaiban;
k) végzi a Belügyminisztérium, illetve más szervek által készített jogszabálytervezetek belső véleményeztetését, a belső egyeztetését követően összeállítja a Hivatal álláspontját összegző átirat tervezetét, és azt aláírásra az általános főigazgató-helyettes útján a főigazgatónak felterjeszti;
l) koordinálja a külső szervek részére történő adatszolgáltatást;
m) koordinálja a Hivatal központi és területi szervei szakmai ellenőrzését;
n) ellátja a biometrikus azonosítót tartalmazó okmányokkal kapcsolatos ügyviteli feladatokat;
o) ellátja a Hivatal központi szervezeti egységei központi postaelosztó, postázó, iktatási és ügykezelési feladatait;
p) ellátja a Hivatal központi szervezeti egységei minősített adatkezelési feladatait;
q) működteti a Hivatal központi irattárát;
r) végzi az iratkezelés ellenőrzésével, az iratkezelési szabályzat korszerűsítésével és az irattári terv évenkénti felülvizsgálatával kapcsolatos feladatokat;
s) végzi a Hivatali bélyegzők bevételezésével kapcsolatos feladatokat;
t) közreműködik a főigazgató rejtjeltevékenységének végrehajtásában/ellátásában;
u) ellátja az okmányszakértői és okmánytári feladatokat.”
(Ügyeleti Osztály)
c) együttműködik az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (a továbbiakban: ORFK NEBEK) keretében működő SIRENE irodával, továbbá koordinálja és megválaszolja valamennyi NEBEK (SIRENE, Interpol, Europol) megkeresést is, amelyben nem SIS jelzéssel kapcsolatos kiegészítő információ cseréje szükséges;”
(Ügyeleti Osztály)
f) végzi a külső szervek részére történő adatszolgáltatást, teljesíti valamennyi, a Központi Hivatalba érkező, adatszolgáltatásra irányuló megkeresést;”

14. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 3. függelék 1.2.5.2. pont a következő i)–k) alponttal egészül ki:
(Ügyeleti Osztály)
i) ellátja azon védelmi igazgatási, objektumvédelmi és biztonsági feladatokat, melyek nem tartoznak a biztonsági vezető feladat- és hatáskörébe, továbbá az objektumvédelmi feladatai tekintetében kapcsolatot tart az őrzés-védelemmel megbízott gazdasági társaságokkal;
j) szakmai irányítást gyakorol a készenléttel, ügyelettel rendelkező szakmai egységek felett munkaidőn kívül;
k) ellátja a védelmi igazgatással kapcsolatos feladatokat.”
(Schengeni Együttműködési Osztály)
b) koordinálja a Schengeni Információs Rendszerben elhelyezett figyelmeztető jelzésekkel összefüggő kiegészítő információk cseréjét és ezzel összefüggésben kezdeményezett konzultációs eljárásokat;”
(Schengeni Együttműködési Osztály)
d) koordinálja a regionális igazgatóságok és a tagállamok között a tartózkodási jogosultságokra, előzményekre vonatkozó megkereséseket;”
(Nemzetközi Kapcsolatok és Alapok Osztálya)
g) ellátja a Hivatal vezetőinek és munkatársainak nemzetközi fórumokon való részvételével, valamint a külföldi delegációk fogadásával kapcsolatos utaztatási teendőket, koordinálja a részvételből adódó feladatokat;”

18. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 3. függelék 1.2.7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.2.7. Gazdasági Főosztály
A Gazdasági Főosztály a gazdasági főigazgató-helyettes irányítása alatt álló önálló, költségvetési, gazdálkodási kérdésekben döntést megalapozó, végrehajtást előkészítő, koordináló, a számviteli teendők végrehajtását végző szervezeti egység. A Gazdasági Főosztály tevékenységét a Pénzügyi és Gazdasági Osztályon, a Számviteli Osztályon, a Befogadó Intézményeket Működtető Osztályon és a Műszaki Osztályon keresztül látja el. A Gazdasági Főosztályt főosztályvezető vezeti. Az egyes osztályokat főosztályvezető-helyettes vagy osztályvezető vezeti.”
(Pénzügyi és Gazdasági Osztály)
c) gondoskodik a költségvetési keretek központi és területi szervekre való lebontásáról;”
(Műszaki Osztály)
c) szakmailag felügyeli a befogadó intézményekkel kapcsolatos műszaki beruházási és felújítási munkálatokat és lebonyolítja az ezzel kapcsolatos eljárásokat;”

21. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 3. függelék a következő 1.2.7.4. ponttal egészül ki:
„1.2.7.4. Befogadó Intézményeket Működtető Osztály
a) biztosítja a befogadó intézmények folyamatos működtetését, az ott elhelyezettek ellátását,
b) a főigazgató és a gazdasági főigazgató helyettes által meghatározott rend szerint gazdálkodik a számára biztosított ellátmánnyal, előkészíti az egyes gazdálkodással összefüggő feladatok végrehajtása során keletkező pénzügyi kötelezettségek iratait,
c) nyilvántartja a befogadó intézményekre vonatkozó szerződéseket és kötelezettségvállalásokat,
d) közbeszerzési eljárásokat kezdeményez, részt vesz a Bíráló Bizottság munkájában,
e) gondoskodik a készletek, tárgyi eszközök és nagy értékű eszközök analitikus nyilvántartásáról, kezeléséről, leltározásáról és selejtezéséről,
f) ellátja az élelmezéssel kapcsolatos ügyviteli, pénzügyi tevékenységet,
g) raktári készletgazdálkodást végez,
h) a folyószámla analitikához kapcsolódóan végzi a bejövő számlák kezelését, valamint a kimenő számlák elkészítését,
i) végzi a beérkezett – vásárolt és adományozott – készletek analitikus nyilvántartása vezetését a rendelkezésre bocsátott számla, illetve szállítólevél alapján,
j) előzetesen jelzett kivételezési igények alapján gondoskodik a készletek előkészítéséről, kiadásáról és a kiadások nyilvántartásáról,
k) vezeti az anyagok, eszközök visszavételezésének nyilvántartását,
l) biztosítja a zavartalan technikai üzemeltetést,
m) biztosítja a befogadó intézmények zavartalan működéséhez szükséges készleteket, eszközöket,
n) megszervezi és irányítja a tervszerű karbantartást, gondnoki feladatokat lát el a befogadó intézményekben,
o) előkészíti a külső kivitelezőkkel (építési, karbantartási munkák tekintetében) megkötni kívánt szerződések tervezetét, gondoskodik az elkészült munkák műszaki átvételéről. Gondoskodik az ingatlannal kapcsolatos nyilvántartások naprakész vezetéséről és a változások átvezetésének előkészítéséről,
p) előkészíti a befogadó intézmények működéséhez szükséges készlet- és eszközbeszerzéseket, engedélyezést követően gondoskodik a beszerzésről,
q) ellátja a gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézést és elszámolást,
r) ellátja a befogadó intézményekben elhelyezettekkel összefüggésben felmerülő személyszállítási feladatokat,
s) megszervezi a helyiségek takarítását, továbbá biztosítja az ehhez szükséges feltételeket,
t) gondoskodik az adományok, pénzbeli és tárgyi felajánlások kezeléséről és elszámolásáról, szükség esetén a telephelyekre való elosztásáról.”
(A Sajtó, Kommunikációs és Protokoll Osztály)
m) ellátja a Hivatal holnapjának működtetésével kapcsolatos feladatokat és gondoskodik rendszeres időközönként megvalósuló tartalomfrissítésről;
n) gondoskodik arról, hogy a honlapon valamennyi, az általános, különös és egyedi közzétételi listák szerint kötelezően közzéteendő közérdekű adat elérhető és naprakész legyen;”
(Humánigazgatási Osztály)
e) előkészíti és végrehajtja a Központi Hivatal és a területi szervek hatáskörébe tartozó személyzeti, munkaügyi, szervezési, fegyelmi, kártérítési, lakásügyi, kegyeleti és szociális döntéseket;”
(Humánigazgatási Osztály)
k) együttműködik a Központi Hivatal és területi szervek érdekképviseleti szerveivel.”

25. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 3. függelék 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2. A területi szervezeti egységek feladat- és hatásköre
2.1. A regionális igazgatóság feladat- és hatáskörei
A regionális igazgatóság a főigazgató irányítása alatt álló területi szerv. Vezetője az igazgató, akit akadályoztatása esetén az igazgatóhelyettes helyettesít. A regionális igazgatóság szakmai feladatait az engedélyügyi, az idegenrendészeti, illetve az hatósági ellenőrzési osztályok útján, az Idegenrendészeti Igazgatóság, valamint a Menekültügyi Igazgatóság szakmai felügyelete mellett látja el.
2.1.1. A regionális igazgatóság feladat- és hatáskörében:
a) ellátja a jogszabályok és a belső rendelkezések alapján hatáskörébe utalt feladatokat, továbbá a főigazgató, az általános főigazgató-helyettes és a gazdasági főigazgató-helyettes által meghatározott egyéb feladatokat;
b) ellátja az ügyfelek fogadásával kapcsolatos feladatokat, biztosítja az ügyfélforgalom zavartalan ellátását;
c) a főigazgató és a gazdasági főigazgató-helyettes által meghatározott rend szerint gazdálkodik a számára biztosított ellátmánnyal, előkészíti az egyes gazdálkodással összefüggő feladatok végrehajtása során keletkező pénzügyi kötelezettségek iratait, és azokat megküldi a Központi Hivatalnak;
d) végzi az ügyvitellel, iratkezeléssel, minősített adatkezeléssel összefüggő feladatokat;
e) ellátja az informatikai és adatvédelmi feladatokat;
f) gondoskodik a használatába, kezelésébe adott vagyontárgyak megőrzéséről, szabályszerű kezeléséről;
g) adatszolgáltatást teljesít, szakmai anyagokat készít elő a Központi Hivatal szervezeti egységei részére;
h) ellátja a jogszabályok alapján hatáskörébe utalt, a harmadik országbeli állampolgárok beutazásával és tartózkodásával összefüggő hatósági feladatokat;
i) ellátja a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyekkel kapcsolatos, jogszabályban meghatározott feladatokat;
j) közreműködik a menekültként vagy oltalmazottként elismert úti okmánya, valamint a menekültkénti vagy menedékeskénti elismerését kérő személy humanitárius tartózkodási engedélye kiadásával összefüggő, továbbá a menedékesek személyazonosságát, magyarországi tartózkodásának jogszerűségét igazoló okmányokkal összefüggő feladatok ellátásában;
k) támogatja a menekültügyi jogszabályokból a Hivatalra háruló hatósági feladatok végrehajtását;
l) ellátja a bevándorolt vagy letelepedett jogállású, valamint a hontalanként elismert személy úti okmánya kiadásával összefüggő feladatokat.”
a) 1.2.4.3. pont a) alpontjában a „határozatokkal” szövegrész helyébe a „döntésekkel” szöveg;
b) 1.2.7.1. pont k) alpontjában a „Szolidaritás és migrációs áramlások igazgatása” szövegrész helyébe a „Belügyi Alapok” szöveg
lép.

27. Hatályát veszti a 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás
c) 3. függelék 1.2.8.2. pont h), k és n) alpontja;

4. függelék


1. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 4. függelék 2.3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2.3. Befogadó Intézmények Szakmai Irányító Osztálya
2.3.1. Befogadó Intézmények Szakmai Irányító Osztályának vezetője
2.3.2. Menekültellátási ügyintéző”

2. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 4. függelék 4.2. pontja a következő 4.2.4–4.2.7. alpontokkal egészül ki:
„4.2.4. Jogtanácsos
4.2.5. Okmányszakértő
4.2.6. Okmányellenőr
4.2.7. Adatvédelmi tisztviselő”

3. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 4. függelék 5.1. pontja a következő 5.1.3. ponttal egészül ki:
„5.1.3. Jogi referens”

4. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 4. függelék 7. pontja a következő 7.5. ponttal egészül ki:
„7.5. Befogadó Intézményeket Működtető Osztály
7.5.1. Befogadó Intézményeket Működtető Osztály vezetője
7.5.2. Pénzügyi, gazdasági, költségvetési és számviteli feladatkörben alkalmazott valamennyi I. és II. besorolási osztályba tartozó kormánytisztviselő”

5. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 4. függelék 10. pontja a következő 10.3. alponttal egészül ki:
„10.3. Sajtóreferens”

6. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 4. függelék 14.6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„14.6. Hatósági Ellenőrzési Osztály
14.6.1. Osztályvezető
14.6.2. Ügyintéző”

7. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 4. függelék 15.3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„15.3. Hatósági Ellenőrzési Osztály
15.3.1. Osztályvezető
15.3.2. Ügyintéző”

8. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 4. függelék 16.5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„16.5. Hatósági Ellenőrzési Osztály
16.5.1. Osztályvezető
16.5.2. Ügyintéző”

9. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 4. függelék 17.3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„17.3. Hatósági Ellenőrzési Osztály
17.3.1. Osztályvezető
17.3.2. Ügyintéző”

10. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 4. függelék 18. pontja a következő 18.5. ponttal egészül ki:
„18.5. Hatósági Ellenőrzési Osztály
18.5.1. Osztályvezető
18.5.2. Ügyintéző”

11. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 4. függelék 19.5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„19.5. Hatósági Ellenőrzési Osztály
19.5.1. Osztályvezető
19.5.2. Ügyintéző”

12. A 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás 4. függelék 20. pontja a következő 20.5. ponttal egészül ki:
„20.5. Hatósági Ellenőrzési Osztály
20.5.1. Osztályvezető
20.5.2. Ügyintéző”

13. Hatályát veszti a 39/2016. (XII. 29.) BM utasítás
1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2019. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére