• Tartalom

282/2018. (XII. 21.) Korm. rendelet

282/2018. (XII. 21.) Korm. rendelet

az állami sport célú támogatások felhasználásáról és elosztásáról szóló 474/2016. (XII. 27.) Korm. rendelet módosításáról1

2019.01.01.

A Kormány a sportról szóló 2004. évi I. törvény 79. § (1) bekezdés b) pont bn) alpontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az állami sport célú támogatások felhasználásáról és elosztásáról szóló 474/2016. (XII. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. § (2) bekezdése a következő 10a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában)

„10a. kiemelt budapesti nemzetközi sportesemény: a Budapesten megvalósuló, kiemelt jelentőségű nemzetközi vagy nemzetközi érdeklődésre számot tartó, esetileg vagy ismétlődő jelleggel, jelentős részben központi költségvetési forrásból vagy egyéb állami támogatással lebonyolított sporteseményeknek – így többek között, de nem kizárólagosan az olimpiai sportágak felnőtt Európa- és világbajnokságai, egyéb világversenyei, a nemzetközi sportvilág ernyőszervezetei, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC), a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége (GAISF), a téli és nyári olimpiai sportágak nemzetközi szövetségei (ASOIF, AIOWF) éves eseményei és jelentős fórumai.”

2. § A Korm. rendelet 32. § (1) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

[A miniszter a Versenysport támogatása előirányzat terhére költségvetési támogatást nyújthat az a)–d) pont szerinti kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi jelentőségű sport- és sportdiplomáciai események rendezésével összefüggő költségek fedezetéhez:]

e) olimpiai, paralimpiai kvalifikációs verseny.”

3. § A Korm. rendelet 33. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A sportrendezvény rendezési jogára vonatkozó pályázat benyújtási határidejét megelőzően legalább negyvenöt nappal a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet – a 33/A. § (1) bekezdésében meghatározott esetet kivéve – a sportesemény megrendezésének szándékát és az előirányzat terhére nyújtandó költségvetési támogatás iránti kérelmét tartalmazó regisztrációs kérelmet nyújt be a miniszter részére. A regisztrációs kérelmet az 5. melléklet szerinti – a minisztérium honlapján is közzétett – formanyomtatvány alkalmazásával kell postai és elektronikus úton megküldeni.”
33/A. § (1) A 33/B. § (1) bekezdésében meghatározott esetet kivéve az 50 millió forintot meghaladó költségvetési támogatási igényű, a 32. § (1) bekezdése szerinti sportesemény rendezésére történő pályázati szándéka esetén, vagy ha az 50 millió forint alatti költségvetési támogatási igényű sportesemény rendezési jogára vonatkozó pályázathoz a Kormány döntését igénylő létesítményfejlesztés, beruházás szükséges, a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet az 5/A. melléklet szerinti – a minisztérium honlapján is közzétett – formanyomtatvány alkalmazásával kérelmet nyújt be a miniszter részére. Ha a sportesemény rendezési jogára vonatkozó pályázathoz a Kormány döntését igénylő létesítményfejlesztés, beruházás szükséges, a kérelemhez a sportesemény tervezett helyszínéül szolgáló létesítmény vezetőjének a sportesemény megrendezéséhez szükséges előzetes és részletes beruházási és fejlesztési költségtervét tartalmazó írásbeli nyilatkozatát is csatolni kell.
(2) Az (1) bekezdés szerinti kérelmet a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet a pályázat benyújtási határidejét megelőzően legalább kilencven nappal nyújtja be elektronikus úton, majd gondoskodik a postai úton történő megküldésről is. A kérelem a kilencven napos határidőn belül, de legkésőbb a pályázat benyújtási határidejét megelőző 45. napig benyújtható, ha a nemzetközi szövetség írásban igazolja, hogy a pályázati kiírás megjelenésére a kilencven napos határidő lejártát követően került sor.
(3) Az (1) bekezdés szerinti kérelmet a miniszter megvizsgálja, az abban foglalt esemény kapcsán elvégzi a költséghatékonysági elemzést, és dönt az esemény támogathatóságáról.
(4) Ha a miniszter az eseményt támogathatónak tartja, a Kormány garanciavállalásával kapcsolatos kormány-előterjesztést készít (a továbbiakban: előterjesztés). Az előterjesztés tartalmazza a költséghatékonysági elemzést, az esemény előzetes költségtervét évenkénti bontásban, valamint az esemény tervezett évében megrendezésre kerülő költségvetési támogatási igényű kiemelt hazai, illetve kiemelt budapesti nemzetközi sporteseményekről szóló összefoglaló táblázatot. Ha a pályázat benyújtásához a nemzetközi szövetség a Kormány részéről garanciavállalási nyilatkozatok aláírását kívánja meg, az előterjesztés mellékletét képezi a nyilatkozatok magyar és angol nyelvű szövege is.
(5) Ha az érintett nemzetközi szövetség előzetes írásbeli egyeztetést követően a sportesemény megrendezésére felkéri a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezetet, a rendezési lehetőség tudomására jutását követően a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet az (1) bekezdés szerinti kérelmet soron kívül megküldi a miniszter részére.
(6) A Kormány döntését követően a miniszter haladéktalanul értesíti a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezetet a döntés tartalmáról.
(7) A 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet a kormánygarancia birtokában benyújtott pályázat eredményéről annak kihirdetését követő 5 napon belül elektronikus úton tájékoztatja a minisztert.
(8) A miniszter a (7) bekezdésben meghatározott tájékoztatást követően, de legkésőbb az állami támogatás biztosítását megelőző naptári évben az esemény megszervezésével kapcsolatos további kormányzati intézkedésekről és a részletes költségterv bemutatásáról előterjesztést készít a Kormány részére. A 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet az előzetes költségtervben bemutatott költségektől legfeljebb 10%-kal térhet el a részletes költségtervben az eltérés részletes indokolása mellett.
(9) Nem kaphat állami sport célú támogatást a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet, ha:
a) az (1) bekezdés szerinti kérelem benyújtását elmulasztja,
b) az 50 millió forint alatti költségvetési támogatási igényű regisztrációs kérelmét követően 50 millió forintot meghaladó támogatási kérelmet nyújt be.”
33/B. § (1) A kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények megrendezésére irányuló, állami támogatás igényére is számot tartó pályázati szándéka esetén a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet az 5/A. melléklet szerinti – a minisztérium honlapján is közzétett – formanyomtatvány alkalmazásával kérelmet nyújt be a miniszter részére. Ha a sportesemény rendezési jogára vonatkozó pályázathoz a Kormány döntését igénylő létesítményfejlesztés, beruházás szükséges, a kérelemhez a sportesemény tervezett helyszínéül szolgáló létesítmény vezetőjének a sportesemény megrendezéséhez szükséges előzetes és részletes beruházási és fejlesztési költségtervét tartalmazó írásbeli nyilatkozatát is csatolni kell.
(2) A 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet mellett a budapesti fejlesztésekért és a nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos (a továbbiakban: kormánybiztos) is kezdeményezheti a miniszterrel és a pályázat benyújtására jogosult szervezettel történt egyeztetést és jóváhagyást követően a sportszövetségekhez közvetlenül nem köthető kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények megrendezését az (1) bekezdésnek megfelelő módon.
(3) Az (1) bekezdés szerinti kérelmet a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet a pályázat benyújtási határidejét megelőzően legalább kilencven nappal nyújtja be elektronikus úton, majd gondoskodik a postai úton történő megküldésről is. A kérelem a kilencven napos határidőn belül, de legkésőbb a pályázat benyújtási határidejét megelőző 45. napig benyújtható, ha a nemzetközi szövetség írásban igazolja, hogy a pályázati kiírás megjelenésére a kilencven napos határidő lejártát követően került sor.
(4) Az (1) bekezdés szerinti kérelmet a miniszter sportszakmai szempontból megvizsgálja, az abban foglalt esemény kapcsán elvégzi a költséghatékonysági elemzést és dönt az esemény támogathatóságáról. A miniszter a döntéséről 8 napon belül tájékoztatja elektronikus úton a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős minisztert és a kormánybiztost.
(5) Ha a miniszter az eseményt támogathatónak tartja, a kormánybiztos, a miniszter és a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős miniszter és a pályázatot benyújtó, a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet bevonásával a Kormány garanciavállalásával kapcsolatos előterjesztést készít. A Kormány egyedi döntéssel határozhat úgy, hogy az előterjesztés készítésének első helyi felelőse a miniszter. Az előterjesztés tartalmazza a költséghatékonysági elemzést, az esemény előzetes költségtervét évenkénti bontásban, valamint az esemény tervezett évében megrendezésre kerülő költségvetési támogatási igényű kiemelt hazai, illetve kiemelt budapesti nemzetközi sporteseményekről szóló összefoglaló táblázatot. Ha a pályázat benyújtásához a nemzetközi szövetség a Kormány részéről garanciavállalási nyilatkozatok aláírását kívánja meg, az előterjesztés mellékletét képezi a nyilatkozatok magyar és angol nyelvű szövege is.
(6) Ha az érintett nemzetközi szövetség előzetes írásbeli egyeztetést követően a sportesemény megrendezésére felkéri a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezetet, a rendezési lehetőség tudomására jutását követően a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet az (1) bekezdés szerinti kérelmet soron kívül megküldi a miniszter részére.
(7) A Kormány döntését követően a kormánybiztos haladéktalanul értesíti a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezetet a döntés tartalmáról.
(8) A kormánybiztos koordinálja a pályázással kapcsolatos kormányzati feladatokat, a Kormány nevében kapcsolatot tart és együttműködik Budapest Főváros Önkormányzatával, a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, a hazai és nemzetközi sportági szakszövetségekkel, a külföldi kiemelt nemzetközi sportesemények házigazdáival és szervezőbizottságaival, valamint a kiemelt nemzetközi sportesemények jogtulajdonosaival és szervezőivel. A pályázathoz biztosított központi költségvetési forrás a Miniszterelnökség költségvetési fejezetében kerül biztosításra.
(9) A 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet a kormánygarancia birtokában benyújtott pályázat eredményéről annak kihirdetését követő 5 napon belül elektronikus úton tájékoztatja a minisztert, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős minisztert és a kormánybiztost.
(10) A miniszter, a kormánybiztos, valamint a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős miniszter a (9) bekezdésben meghatározott tájékoztatást követően, de legkésőbb az állami támogatás biztosítását megelőző naptári évben az esemény megszervezésével kapcsolatos további kormányzati intézkedésekről, a szervezőbizottság feladatairól és összetételéről, a rendezéshez szükséges forrásbiztosításról előterjesztést készít a Kormány részére. A 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet az előzetes költségtervben bemutatott költségektől legfeljebb 10%-kal térhet el a részletes költségtervben az eltérés részletes indokolása mellett. A Kormány egyedi döntéssel határozhat úgy, hogy az előterjesztés készítésének első helyi felelőse a kormánybiztos.
(11) A kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények megrendezéséhez szükséges forrást a miniszter által kezelt fejezeti kezelésű előirányzatra kell biztosítani. A támogatási jogviszony létesítéséről a miniszter gondoskodik a kormánybiztos szakmai közreműködésével és egyetértésével. A támogatási jogviszony létesítésekor a kormánybiztos a szakmai közreműködés keretében különösen az alábbi szakmai szempontok érvényesüléséről gondoskodik:
a) a kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények megpályázásával és lebonyolításával kapcsolatos 2030-ig tartó időszak kormányzati stratégiájához (a továbbiakban: stratégia) való illeszkedés, illetve egyéb sporteseményhez illeszkedő, egységes arculat,
b) kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények előkészítésével és megrendezéséhez kapcsolódó, egységes, a stratégiába illeszkedő nemzetközi kommunikáció,
c) a nemzetközi kommunikáció részeként nemzetközi sajtó- és sportdiplomáciai kapcsolatok, jelentős nemzetközi sportszervezetekkel való kapcsolatok elmélyítése és erősítése,
d) további események Budapestre vonzásának elősegítése,
e) Budapest népszerűsítése,
f) a sportpályázatok során vállalt kötelezettségek teljesülésének nyomon követése,
g) kiemelt vendégek meghívása és budapesti programjaik szervezése,
h) a Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársasággal (a továbbiakban: MTÜ) együttműködésben az MTÜ által kidolgozott országmárka megjelenítése.
(12) A miniszter a (11) bekezdésben foglalt szakmai szempontok érvényesítése érdekében előzetes egyetértés kérése céljából megküldi a támogatási szerződés, illetve a támogatói okirat tervezetét a kormánybiztos részére. A kormánybiztos 5 munkanapon belül tájékoztatja a minisztert előzetes egyetértése megadásáról vagy annak mellőzéséről. A kormánybiztos előzetes egyetértésének mellőzése esetén – az erről megküldött tájékoztatását követő 5 munkanapon belül – a miniszter és a kormánybiztos további egyeztetést folytat. A kormánybiztos előzetes egyetértéséig támogatási szerződés nem köthető, támogatói okirat nem bocsátható ki. Ha a kormánybiztostól határidőben nem érkezik meg a válasz, azt úgy kell tekinteni, hogy a támogatási szerződés, illetve támogatói okirat tervezetével szakmailag egyetért.
(13) A Kormány egyedi döntéssel határozhat úgy, hogy a kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények megrendezéséhez szükséges forrást a miniszter által kezelt fejezeti kezelésű előirányzattól eltérő előirányzatra biztosítja. Ebben az esetben a miniszter részére előzetes egyetértés céljából megküldi az előirányzatot kezelő miniszter a támogatási szerződés, illetve a támogatói okirat tervezetét. A miniszter 5 munkanapon belül tájékoztatja az előirányzatot kezelő minisztert az előzetes egyetértése megadásáról vagy annak mellőzéséről. A miniszter előzetes egyetértésének mellőzése esetén – az erről megküldött tájékoztatását követő 5 munkanapon belül – a miniszter és az előirányzatot kezelő miniszter további egyeztetést folytat. A miniszter előzetes egyetértéséig támogatási szerződés nem köthető, támogatói okirat nem bocsátható ki. Ha a miniszter határidőben nem tesz észrevételt, azt úgy kell tekinteni, hogy a támogatási szerződés, illetve támogatói okirat tervezetével szakmailag egyetért.
(14) Nem kaphat állami sport célú támogatást a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet, ha az (1) bekezdés szerinti kérelem benyújtását elmulasztja.”

6. § A Korm. rendelet 34. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 33/A. § (1) bekezdése és a 33/B. § (1) bekezdése szerinti eseteket kivéve a 4. melléklet 4. sorában meghatározott szervezet a sportesemény rendezési jogának elnyerése esetén támogatási kérelmet nyújthat be – legkésőbb a sportesemény időpontját megelőző év április 30-ig – a miniszter részére. A támogatási kérelmet a 6. melléklet szerinti – a minisztérium honlapján is közzétett – nyomtatvány alkalmazásával kell postai és elektronikus úton megküldeni.”

7. § A Korm. rendelet 35. § (2) bekezdése a következő j) ponttal egészül ki:

(A tárgyévre vonatkozó költségvetési támogatásról való döntés során a következő szempontokra kell figyelemmel lenni:)

j) a költséghatékonysági elemzés adatlapja.”

8. § A Korm. rendelet az 1. melléklet szerinti 5/A. melléklettel egészül ki.

9. § A Korm. rendelet 32. § (1) bekezdésében az „az a)–d) pont szerinti” szövegrész helyébe az „a következő” szöveg lép.

10. § Hatályát veszti a Korm. rendelet 33. § (4) bekezdése.

11. § Ez a rendelet 2019. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 282/2018. (XII. 21.) Korm. rendelethez

KÉRELEM
KORMÁNYGARANCIA VÁLLALÁSRA
a hazai rendezésű nemzetközi sportesemények megrendezésére vonatkozó pályázatának benyújtásához

1. Az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) kormánygaranciára vonatkozó kérelmet benyújtó sportszövetségre vonatkozó adatok

A sportszövetség

1.1. Neve:

 

1.2. Székhelye:

 

1.3. Levelezési címe:

 

1.4. A sportszövetség képviseletére jogosult személy neve:

 

1.5. A kapcsolattartó személy neve:

 

1.6. Telefonszáma:

 

1.7. E-mail-címe:

 

1.8. Nemzetközi eredményesség (az elmúlt öt évben világbajnokságon, Európa-bajnokságon, világkupán elért pontszerző helyezések):

tárgyévet megelőző 5. évben

 

tárgyévet megelőző 4. évben

 

tárgyévet megelőző 3. évben

 

tárgyévet megelőző 2. évben

 

tárgyévet megelőző évben

 

2. A sporteseményre vonatkozó adatok

A sportesemény

2.1. Megnevezése:

 

2.2. Tervezett időpontja:

kezdete:

vége:

2.3. Tervezett helyszíne:

 

2.4. Jellege:

világbajnokság

 

 

Európa-bajnokság

 

 

Világkupa

 

 

Olimpiai/paralimpiai kvalifikációs verseny

 

2.5. Tervezett létesítménye:

neve:

 

 

címe:

 

2.6. A sporteseményen részt vevő országok várható száma:

 

A sporteseményen részt vevő magyar versenyzők várható száma:

 

2.7. A sporteseményre kilátogató nézők várható száma:

 

A sporteseményen részt vevő sajtó munkatársak várható száma:

 

2.8. A sportesemény várható média megjelenése:

 

Várható vendégéjszakák száma:

 

2.9. A sportesemény sportdiplomáciai jelentősége:

 

 

 

3. Pályázási folyamattal kapcsolatos információk

3.1. A pályázat nemzetközi szövetséghez történő benyújtásának időpontja:

 

3.2. A rendezés jogáról való döntés időpontja:

 

3.3. Garanciavállalás jellege:

pénzbeli

 

 

garancialevél ellenjegyzése50

 


50 Amennyiben a pályázatbenyújtásához egy vagy több garancia levél aláírása szükséges a kormánytól vagy bármely más közjogi szervezettől, a kérelemhez a garancialevél/garancialevelek magyar és angol nyelvű változatát is csatolni szükséges.

4. Létesítményfejlesztéssel kapcsolatos információk

4.1. Van-e az eseménnyel kapcsolatban létesítményfejlesztési támogatási igény?

igen:

nem:

4.2. Eseménnyel kapcsolatos létesítmény fejlesztési támogatási igény esetén:

4.2.1. Létesítmény neve:

 

4.2.2. Létesítmény címe:

 

4.2.3. A létesítmény fenntartója / üzemeltetője:

 

4.2.4. A beruházás rövid összefoglalása:

 

4.2.5. Létesítményfejlesztéssel kapcsolatos beruházás tervezett összege:

 

4.2.6. A létesítmény-beruházás, -fejlesztés hosszú távú hatásai:

 

5. A sportesemény tervezett költségvetése

 

5.1. Bevételek éves bontásban (ezer Ft)

év

év

év

év

év

Összesen

5.1.1. Az EMMI-től igényelt, közvetlenül a rendezéssel összefüggő támogatás:

 

 

 

 

 

 

5.1.2. Egyéb sport célú állami támogatás (intézmény):

 

 

 

 

 

 

5.1.3. Saját bevételek

 

 

 

 

 

 

5.1.3.1. Szponzori bevételek

 

 

 

 

 

 

5.1.3.2. Reklámbevétel összesen:

 

 

 

 

 

 

5.1.3.3. Tv jogdíj:

 

 

 

 

 

 

5.1.3.4. Jogtulajdonostól származó bevétel:

 

 

 

 

 

 

5.1.3.5. Jegybevétel:

 

 

 

 

 

 

5.1.3.6. Akkreditáció díjak:

 

 

 

 

 

 

5.1.3.7. Nevezési díjak:

 

 

 

 

 

 

5.1.3.8. Egyéb bevétel:

 

 

 

 

 

 

5.1.4. Bevételek összesen:

 

 

 

 

 

 

5.2. Kiadások éves bontásban (ezer Ft)

év

év

év

év

év

Összesen

5.2.1. Jogdíj:

 

 

 

 

 

 

5.2.2. Reklámjogdíj:

 

 

 

 

 

 

5.2.3. Tv jogdíj:

 

 

 

 

 

 

5.2.4. Utazási költség:

 

 

 

 

 

 

5.2.5. Szállásköltség:

 

 

 

 

 

 

5.2.6. Étkezési költség:

 

 

 

 

 

 

5.2.7. Szállítás (helyi) összesen:

 

 

 

 

 

 

5.2.8. Létesítmény bérleti díja (technikai feltételek biztosításával) összesen:

 

 

 

 

 

 

5.2.9. Versenyhelyszín kiépítésével összefüggő kiadások összesen:

 

 

 

 

 

 

5.2.10. Sajtóközpont, média állások:

 

 

 

 

 

 

5.2.11. Bérleti díjak összesen:

 

 

 

 

 

 

5.2.12. Akkreditáció:

 

 

 

 

 

 

5.2.13. Érmek/serlegek:

 

 

 

 

 

 

5.2.14. Tiszteletdíjak

 

 

 

 

 

 

5.2.15. Eseménnyel kapcsolatos ünnepségek/értekezletek

 

 

 

 

 

 

5.2.16. Biztonsági szolgálat:

 

 

 

 

 

 

5.2.17. Sportegészségügyi/ mentőszolgálat:

 

 

 

 

 

 

5.2.18. Doppingellenőrzés:

 

 

 

 

 

 

 

év

év

év

év

év

Összesen

5.2.19. Informatikai szolgáltatás:

 

 

 

 

 

 

5.2.20. Marketing kiadások összesen:

 

 

 

 

 

 

5.2.21. Személyi jellegű kiadások összesen:

 

 

 

 

 

 

5.2.22. Formaruha:

 

 

 

 

 

 

5.2.23. Eszközbeszerzés várható költsége

 

 

 

 

 

 

5.2.24. Egyéb kiadások:

 

 

 

 

 

 

5.2.25. Kiadások összesen

 

 

 

 

 

 

Kelt: ..............................................................
Kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
P. H.
...............................................................................
a képviseletre jogosult személy aláírása
1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2019. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére