• Tartalom

4/2018. (VI. 14.) MEKH rendelet

4/2018. (VI. 14.) MEKH rendelet

a földgáz rendszerhasználati díjak, a külön díjak, valamint a csatlakozási díjak alkalmazásának szabályairól szóló 11/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet és a rendszerüzemeltetési díjból származó árbevétel megosztására vonatkozó kiegyenlítő fizetésekről szóló 1/2015. (II. 13.) MEKH rendelet módosításáról1

2018.06.29.

Az 1. alcím tekintetében a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 133/A. § 2., 4. és 9. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 2. alcím tekintetében a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 133/A. § 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló 2013. évi XXII. törvény 12. § b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. A földgáz rendszerhasználati díjak, a külön díjak, valamint a csatlakozási díjak alkalmazásának szabályairól szóló 11/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet módosítása

1. § (1) A földgáz rendszerhasználati díjak, a külön díjak, valamint a csatlakozási díjak alkalmazásának szabályairól szóló 11/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet (a továbbiakban: R) 1. § (1) bekezdés r) pont rc) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény (a továbbiakban: GET) 105. § (1) bekezdése szerinti rendszerhasználati díjak tekintetében e rendelet alkalmazásában

rendszerhasználati szerződési időszak (a továbbiakban: szerződési időszak):]

rc) a gázéven belüli havi kapacitás-lekötés esetében a teljes naptári hónapból álló időszak,”

(2) Az R 1. § (1) bekezdés r) pont re) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény (a továbbiakban: GET) 105. § (1) bekezdése szerinti rendszerhasználati díjak tekintetében e rendelet alkalmazásában

rendszerhasználati szerződési időszak (a továbbiakban: szerződési időszak):]

re) a gázéven belüli napon belüli kapacitás-lekötés esetében a gáznap végéig hátralévő időszak,”

(3) Az R 1. § (1) bekezdés t) és ty) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény (a továbbiakban: GET) 105. § (1) bekezdése szerinti rendszerhasználati díjak tekintetében e rendelet alkalmazásában]

t) nem téli fogyasztási időszak: a gázéven belül az április 1-jétől szeptember 30-áig terjedő időszak,
ty) téli fogyasztási időszak: a gázéven belül az október 1-jétől március 31-éig terjedő időszak,”

2. § Az R 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

5. § (1) A rendszerhasználó a 16. § és a 33/A. § szerinti, gázéven belüli nem téli fogyasztási időszaki kapacitásterméket köthet le az általa ellátott azon felhasználási helyre – az 1. § (1) bekezdés a) pont aa) alpont aaa) alpontjában és ab) alpont aba) alpontjában meghatározott átadási-átvételi pontra vonatkozóan –, amelyre teljesülnek az alábbi feltételek:
a) a felhasználási helyhez kapcsolódóan a rendszerhasználó elosztási kapacitásdíjat fizet, vagy szállítóvezetékről közvetlenül ellátott rendszerhasználó, továbbá
b) a felhasználási hely tekintetében az érintett átadási-átvételi ponton a téli fogyasztási időszakra lekötött éves és negyedéves legnagyobb összkapacitás legfeljebb fele a nem téli fogyasztási időszakra lekötött legnagyobb kapacitásnak.
(2) Az (1) bekezdésnek megfelelő rendszerhasználó a Hivatal által kiadott igazolás alapján, az igazolásban szereplő átadási-átvételi pontra meghatározott mértékig köthet le kapacitást. A rendszerhasználó a 4. melléklet szerinti formában és adattartalommal, kizárólag írásban, az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben meghatározott elektronikus úton benyújtott kérelemmel igényelheti az igazolást a Hivataltól július 1-jéig a következő gázévre vonatkozóan.
(3) A gázéven belüli nem téli fogyasztási időszaki lekötött kapacitás másodlagos kapacitás-kereskedelemben nem értékesíthető, kereskedőváltás esetén a korábbi földgázkereskedő köteles azt teljes mértékben átadni az új földgázkereskedőnek a kapacitásra vonatkozó igazolással együtt.
(4) A (2) bekezdés szerinti igazolásokban szereplő átadási-átvételi pontokra vonatkozó, díjfizetési feltételeket tartalmazó, rendszerhasználó és rendszerüzemeltető közti szerződésben rendelkezni kell a korlátozás, illetve a megszakíthatóság lehetőségéről azokra az esetekre, amikor a nem téli fogyasztási időszakra vonatkozó kapacitás igénybevételére október, november és december hónapokban –5,0 °C-nál hidegebb gáznapi középhőmérsékletű gáznapokon kerül sor, és az igénybevétel az ellátásbiztonságot veszélyeztetné, vagy az adott átadási-átvételi ponton szűkületet okozna.
(5) A téli fogyasztási időszakban a rendszerhasználó nem téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitására a rendszerüzemeltető – az ÜKSZ szerinti megszakítás esetén – a 17. § és a 34. § szerinti szabályokat nem köteles alkalmazni.”

3. § Az R 8. § (2) bekezdése a következő b) ponttal egészül ki:

[A szállítóvezeték igénybevétele esetén a szállítási rendszerüzemeltető részére a szállítási kapacitásdíjat és a szállítási forgalmi díjat]

b) a bértároló, valamint a kiegyensúlyozást végző, külföldi székhelyű szállítási rendszerüzemeltető,”

[köteles megfizetni.]

4. § Az R 3. alcíme helyébe a következő alcím lép:

„3. Szállítási kapacitásdíj az átadási-átvételi pontokon
12. § (1) Éves szállítási kapacitás esetén átadási-átvételi pontonként a kapacitások lekötését a Vhr.-ben és az ÜKSZ-ben meghatározottak szerint kell megtenni.
(2) Éves lekötött kapacitás esetén a Hivatal elnökének a rendszerhasználati díjak, a külön díjak és a csatlakozási díjak mértékéről szóló rendelete szerinti szállítási kapacitásdíjat kell megfizetni.
(3) A rendszerhasználó kérésére a szállítási rendszerüzemeltető köteles díjmentesen a fűtőértéket közölni, és a jegyzőkönyvben szereplő égéshőt díjmentesen, műbizonylattal alátámasztani.
13. § (1) Negyedéves szállítási kapacitás-lekötés esetén átadási-átvételi pontonként a kapacitások lekötését a Vhr.-ben és az ÜKSZ-ben meghatározottak szerint kell megtenni.
(2) A negyedéves szállítási kapacitásdíj mértéke az éves szállítási kapacitásdíj 5. melléklet I. pont I. 1. alpontjában meghatározott százaléka.
14. § (1) Havi szállítási kapacitás-lekötés esetén átadási-átvételi pontonként a kapacitások lekötését a Vhr.-ben és az ÜKSZ-ben meghatározottak szerint kell megtenni.
(2) A havi szállítási kapacitásdíj mértéke az éves szállítási kapacitásdíj 5. melléklet I. pont I. 2. alpontjában meghatározott százaléka.
15. § (1) Napi és napon belüli szállítási kapacitás-lekötés esetén átadási-átvételi pontonként a kapacitások lekötését a Vhr.-ben és az ÜKSZ-ben meghatározottak szerint kell megtenni.
(2) A napi és napon belüli szállítási kapacitásdíj mértéke az éves szállítási kapacitásdíj 5. melléklet I. pont I. 3. alpontjában meghatározott százaléka.
16. § (1) A Hivatal által kiadott, az 5. § (2) bekezdése szerinti igazolással rendelkező rendszerhasználó jogosult – legfeljebb az abban szereplő kapacitás mértékéig, az ÜKSZ-ben rögzített eljárásrend szerint – a nem téli fogyasztási időszaki kapacitást lekötni. Az 5. § (2) bekezdése szerinti igazolással rendelkező rendszerhasználó az 5. § (1) bekezdése szerinti átadási-átvételi pontokon a nem téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitás után kiszámított éves szállítási kapacitásdíj 5%-át köteles megfizetni a szállítási rendszerüzemeltető által kiszámlázott, a szerződésben meghatározott vagy – erre vonatkozó megállapodás hiányában – havi ütemezés szerint.
(2) Az 5. § (2) bekezdése szerinti igazolással rendelkező rendszerhasználó az érintett átadási-átvételi pontokon a nem téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitásának október, november és december havi – ÜKSZ szerinti – igénybevétele után a szállítóvezeték átadási-átvételi pontjain mért órai, égéshőre átszámított mennyiségnek a rendszerhasználóra – az ÜKSZ-ben a szállítóvezeték átadási-átvételi pontjaira vonatkozó óracsúcs allokálási szabályok szerint – leosztott órai mennyisége (kWh/h) és az adott napra lekötött kapacitás különbségének és az éves szállítási kapacitásdíj (3) bekezdés szerinti részének szorzatát köteles megfizetni – az (1) bekezdés szerinti összegen és a lekötött kapacitások díjain felül – azokra a napokra is, amelyeken földgázt vételez, és a gáznapon allokált óracsúcs meghaladja a gáznapra vonatkozó lekötött összkapacitást.
(3) A (2) bekezdés szerinti szorzatnál
a) október havi igénybevétel esetén az éves szállítási kapacitásdíj 1/365 részét,
b) november havi igénybevétel esetén az éves szállítási kapacitásdíj 2/365 részét,
c) december havi igénybevétel esetén az éves szállítási kapacitásdíj 3/365 részét
kell alapul venni.
(4) Ha az 5. § (2) bekezdése szerinti igazolással rendelkező rendszerhasználó az érintett átadási-átvételi pontokon október, november és december hónapokban –5,0 °C-nál hidegebb – a kiadási ponthoz rendelt mérési ponton mért, 1. § (1) bekezdés ny) pontja szerinti gáznapi középhőmérsékletű – gáznapon vagy január, február és március hónapokban földgázt vételez, és a szállítóvezeték átadási-átvételi pontjain mért órai, égéshőre átszámított mennyiségnek a rendszerhasználóra – az ÜKSZ-ben a szállítóvezeték átadási-átvételi pontjaira vonatkozó óracsúcs allokálási szabályok szerint – leosztott órai mennyisége meghaladja az adott napra lekötött kapacitását, úgy a szállítási rendszerüzemeltető jogosult a gáznapra vonatkozó lekötött összkapacitás felett igénybe vett (és korábban még nem érvényesített) többletkapacitás után – legfeljebb a nem téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitás mértékéig – az éves szállítási kapacitásdíjat a 12. § (2) bekezdése szerint érvényesíteni.
(5) Amennyiben a rendszerhasználó az (1) bekezdés szerinti, nem téli időszakra lekötött kapacitást jogosulatlanul vette igénybe, úgy a rendszerhasználó köteles megfizetni
a) szállítási díjként az (1) bekezdés szerinti, számlázás alapját képező mennyiség és az éves szállítási kapacitásdíj 95%-a szorzatának az (1) és (4) bekezdések alapján megfizetett részek feletti részét és
b) pótdíjként a számlázás alapját képező mennyiség és az éves szállítási kapacitásdíj 50%-ának szorzatát.
(6) A szállítási rendszerüzemeltető a jogosulatlan gázéven belüli nem téli fogyasztási időszaki kapacitástermék igénybevételét az érintett földgázelosztó által megküldött, a 6. mellékletben rögzített adattartalmú adatszolgáltatás ismeretében állapítja meg és számlázza ki az (5) bekezdés szerinti díjat és pótdíjat legkésőbb az érintett földgázelosztó adatszolgáltatását követő 30 napon belül. A határidő jogvesztő hatályú. A szállítási rendszerüzemeltető a jogosulatlan kapacitástermék igénybevételével kapcsolatban részletes beszámolót készít a Hivatal részére legkésőbb az adott gázévet követő december 31-ig.
(7) Átadási-átvételi pontonként a kapacitások lekötését a Vhr.-ben és az ÜKSZ-ben meghatározottak szerint kell megtenni.”

5. § Az R 13. alcíme helyébe a következő alcím lép:

„13. Elosztási kapacitás-igénybevétel az átadási-átvételi pontokon
30. § (1) Éves elosztási kapacitás-lekötés esetén átadási-átvételi pontonként a kapacitások lekötését a Vhr.-ben és az ÜKSZ-ben meghatározottak szerint kell megtenni.
(2) Az elosztási kapacitásdíjat, az elosztási alapdíjat, valamint az elosztási forgalmi díjat a 22. § (2) bekezdése szerinti értékesítési kategória díjtételei szerint köteles a rendszerhasználó megfizetni.
31. § (1) Negyedéves elosztási kapacitás-lekötés esetén átadási-átvételi pontonként a kapacitások lekötését a Vhr.-ben és az ÜKSZ-ben meghatározottak szerint kell megtenni.
(2) A negyedéves elosztási kapacitásdíj mértéke az éves elosztási kapacitásdíj 5. melléklet II. pont II. 1. alpontjában meghatározott százaléka.
32. § (1) Havi elosztási kapacitás-lekötés esetén átadási-átvételi pontonként a kapacitások lekötését a Vhr.-ben és az ÜKSZ-ben meghatározottak szerint kell megtenni.
(2) A havi elosztási kapacitásdíj mértéke az éves elosztási kapacitásdíj 5. melléklet II. pont II. 2. alpontjában meghatározott százaléka.
33. § (1) Napi és napon belüli elosztási kapacitás-lekötés esetén átadási-átvételi pontonként a kapacitások lekötését a Vhr.-ben és az ÜKSZ-ben meghatározottak szerint kell megtenni.
(2) A napi és napon belüli elosztási kapacitásdíj mértéke az éves elosztási kapacitásdíj 5. melléklet II. pont II. 3. alpontjában meghatározott százaléka.
33/A. § (1) Az 5. § (2) bekezdése szerinti igazolással rendelkező, elosztási kapacitásdíj fizetésére kötelezett rendszerhasználó a nem téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitás után kiszámított éves elosztási kapacitásdíj 5%-át köteles megfizetni a földgázelosztó által kiszámlázott, a szerződésben meghatározott vagy – erre vonatkozó megállapodás hiányában – havi ütemezésben.
(2) Ha az elosztási kapacitásdíj fizetésére kötelezett rendszerhasználó esetén az (1) bekezdés szerinti elszámolás alá vont átadási-átvételi ponton október, november és december hónapokban is sor kerül a nem téli fogyasztási időszakra vonatkozó kapacitás – ÜKSZ szerinti – igénybevételére, akkor a rendszerhasználó a nem téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitásnak és az éves elosztási kapacitásdíj (3) bekezdés szerinti részének szorzatát is köteles megfizetni – az (1) bekezdés szerinti összegen felül – azokra az októberi, novemberi és decemberi napokra, amelyeken az átadási-átvételi ponton földgázt vételez, és a gáznapon mért óracsúcs meghaladja a gáznapra lekötött kapacitást.
(3) A (2) bekezdés szerinti szorzatnál
a) október havi igénybevétel esetén az éves elosztási kapacitásdíj 1/365 részét,
b) november havi igénybevétel esetén az éves elosztási kapacitásdíj 2/365 részét,
c) december havi igénybevétel esetén az éves elosztási kapacitásdíj 3/365 részét
kell alapul venni.
(4) Ha az 5. § (2) bekezdése szerinti igazolással rendelkező, az elosztási kapacitásdíj fizetésére kötelezett rendszerhasználó az érintett átadási-átvételi ponton október, november és december hónapokban –5,0 °C-nál hidegebb gáznapi középhőmérsékletű gáznapon vagy január, február és március hónapokban az átadási-átvételi ponton földgázt vételez, és a gáznapon mért óracsúcs meghaladja a felhasználó gáznapra vonatkozó téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitását, úgy a földgázelosztó jogosult a gáznapra vonatkozó lekötött kapacitás felett igénybe vett (és korábban még nem érvényesített), legnagyobb órai többletkapacitás után – legfeljebb a nem téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitás mértékéig – az éves elosztási kapacitásdíjat a (2) bekezdés szerint érvényesíteni.
(5) Amennyiben a rendszerhasználó a (2) bekezdés szerint számított díjra nem volt jogosult, úgy a rendszerhasználó köteles megfizetni
a) elosztási díjként a (2) bekezdésben meghatározott, számlázás alapját képező mennyiségre vonatkozóan az éves elosztási kapacitásdíj (2) és (4) bekezdések alapján megfizetett részek feletti részt és
b) pótdíjként a (2) bekezdésben meghatározott, számlázás alapját képező mennyiségre vonatkozóan az éves elosztási kapacitásdíj 50%-át.
(6) A földgázelosztó a jogosulatlan gázéven belüli nem téli fogyasztási időszaki kapacitástermék igénybevételét a 6. mellékletben rögzített adatok alapján határozza meg és számlázza ki az (5) bekezdés szerinti díjat és pótdíjat legkésőbb június 30-áig. A határidő jogvesztő hatályú. A földgázelosztó a jogosulatlan igénybevétel megállapítását követően a 6. melléklet szerinti adatszolgáltatást 5 napon belül elektronikusan megküldi a szállítási rendszerüzemeltető részére. A földgázelosztó a jogosulatlan kapacitástermék igénybevételével kapcsolatban részletes beszámolót készít a Hivatal részére legkésőbb az adott gázévet követő december 31-ig.
(7) Átadási-átvételi pontonként a kapacitások lekötését a Vhr.-ben és az ÜKSZ-ben meghatározottak szerint kell megtenni.”

6. § Az R 46. §-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Nem kérhető csatlakozási díj, ha a felhasználó csatlakozási szerződésében szereplő vásárolt kapacitása nem haladja meg a felhasználási helyen felszerelt fogyasztásmérő (fogyasztásmérők) névleges (össz)kapacitását, és a felhasználó a vásárolt kapacitását a felhasználási helyen felszerelt fogyasztásmérő (fogyasztásmérők) névleges (össz)kapacitására kívánja megnövelni.”

7. § Az R a következő 70. §-sal egészül ki:

70. § A 2018/2019-es gázévre vonatkozóan az 5. § (2) bekezdésétől eltérően az ott szabályozott igazolás kiállítását július 16-ig kérheti a rendszerhasználó a Hivataltól.”

8. § Az R

a) 10. § (1) bekezdésében a „vagy egy” szövegrész helyébe a „vagy – törvény vagy általános hatályú, közvetlenül alkalmazandó uniós jogi aktus eltérő rendelkezése hiányában – egy”,

b) 22. § (2a) bekezdésében a „névleges” szövegrész helyébe a „túlnyomással korrigált névleges”

szöveg lép.

9. § (1) Hatályát veszti az R 4–6. és 14–16. alcíme.

(2) Hatályát veszti az R

a) 9. § (3) bekezdésében a „(backhaul)” szövegrész,

b) 10. § (1) bekezdésében a „vagy amennyiben műszaki okokból indokolt,” szövegrész.

10. § (1) Az R 4. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az R a 2. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

2. A rendszerüzemeltetési díjból származó árbevétel megosztására vonatkozó kiegyenlítő fizetésekről szóló 1/2015. (II. 13.) MEKH rendelet módosítása

11. §2

3. Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2018. június 15-én lép hatályba.

(2) Az 1–10. § és az 1–2. melléklet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

1. melléklet a 4/2018. (VI. 14.) MEKH rendelethez

Nem téli fogyasztási időszaki kapacitás igazolásához szükséges adatszolgáltatás formai és tartalmi követelményei – sablon
A rendszerhasználó elektronikusan nyújtja be az igazolás iránti kérelmét a Hivatalhoz az alábbi táblázat egyidejű megküldésével.
Földgázelosztó* 1

 

A

B

C

D

E

F

1.

Gázátadó állomás kódja

Tervezett nem téli fogyasztási időszaki kapacitás-lekötés** maximális mértéke***

Felhasználási hely kódja (POD)

Tervezett nem téli fogyasztási időszaki kapacitás-lekötés maximális mértéke (kWh/h)****

A D oszlop szerinti kapacitást igénybe vevő fogyasztási berendezés(ek) névleges (össz)teljesítménye (kW)

Felhasználó nem téli fogyasztási időszaki kapacitáshoz kapcsolódó tevékenységének megnevezése*****

2.

Átadó 1

POD 1

3.

Átadó 1

POD 2

4.

Átadó 1

POD 3

5.

Átadó 2

POD 4

6.

Átadó 2

POD 5

7.

Átadó 2

POD 6

8.

Átadó 3

POD 7

Magyarázat:
A szürke cella nem kitöltendő
    *    Földgázelosztónként külön adatlapon
    **    Égéshő alapú kWh/h mértékegységben kifejezett kapacitás
    ***    A D oszlopban POD-onként feltüntetett kapacitások gázátadó állomásonként esetleges egyidejűséggel
        számított összesített kapacitásértéke
    ****    Az E oszlopban POD-onként feltüntetett teljesítményekhez az adott gázévben szükséges kapacitásérték,
        melynek fűtőérték alapon számított mértéke nem lehet magasabb az E oszlopban POD-onként feltüntetett
        maximális értéknél
*****    Tájékoztató jellegű felsorolás (egy cellában felsorolva)

2. melléklet a 4/2018. (VI. 14.) MEKH rendelethez

Tájékoztatás jogosulatlan nem téli időszaki kapacitástermék igénybevételről

 

A

B

C

D

E

F

G

H

1.

Felhasználó

Felhasználót elosztói rendszeren ellátó rendszerhasználó

Rendszerhasználót szállítói rendszeren ellátó rendszerhasználó

Gázátadó állomás

Nem téli fogyasztási időszaki kapacitástermékként elosztói rendszerben lekötött kapacitás

Lekötött éves kapacitás

Lekötött
I. negyedéves
(október–december) kapacitás

Lekötött
II. negyedéves
(január–március)
kapacitás

2.

neve

felhasználási hely
EIC kódja
(POD)

neve

EIC kódja

neve

EIC kódja

neve

EIC kódja

kWh/h

kWh/h

kWh/h

kWh/h

3. melléklet a 4/2018. (VI. 14.) MEKH rendelethez3

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2018. június 30. napjával.

2

A 11. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

A 3. melléklet a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére