• Tartalom

6/2018. (XII. 19.) KKM rendelet

6/2018. (XII. 19.) KKM rendelet

a konzuli védelem részletes szabályairól szóló 17/2001. (XI. 15.) KüM rendelet módosításáról1

2019.01.01.

A konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény 21. § a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 138. § 2. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A konzuli védelem részletes szabályairól szóló 17/2001. (XI. 15.) KüM rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A miniszter a diplomáciai és konzuli képviseletek címjegyzékét és konzuli jogosítványait közzéteszi az általa vezetett minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) honlapján. Az abban bekövetkező változásokat 3 napon belül közzéteszi a minisztérium honlapján.”

2. § A Vhr. 7. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A hazatérési kölcsönből kizárólag az útiköltség fedezhető.
(5) A konzuli tisztviselő a hazautazáshoz szükséges menetjegyet beszerzi, és azt átadja a kérelmezőnek. Gépkocsival történő hazautazás esetén az üzemanyagköltségek és a közúthasználati díj fedezésére a hazatérési kölcsön készpénzben is nyújtható.”

3. § A Vhr. a következő 7/A. §-sal egészül ki:

7/A. § (1) Ha a Tv. 7. § (5) bekezdése szerinti tényállás utólag kétséget kizáróan megállapítást nyer, a miniszter a Tv. 7. § (5) bekezdése alapján írásban felhívja a költségek megtérítésére kötelezettet, hogy 30 napon belül térítse meg az evakuálás személyenként számított költségeit. A határidő eredménytelen eltelte esetén a miniszter megkeresi az adóhatóságot az evakuálás személyenként számított költségének adók módjára történő behajtása érdekében. Erről a konzuli szolgálat az evakuálással egyidejűleg tájékoztatja a költségek megtérítésére kötelezettet. A költségek megtérítésének kötelezettsége a magyar állampolgár harmadik országbeli állampolgársággal rendelkező, a konzuli szolgálat által kimentett közeli hozzátartozója vonatkozásában is fennáll.
(2) A megtérítési kötelezettség minden költségre kiterjed, ami kifejezetten a magyar állampolgár, illetve a harmadik országbeli állampolgársággal rendelkező közeli hozzátartozója kimentésével összefüggésben keletkezett a konzuli szolgálatnál. A felmerült költségeket a miniszter állapítja meg, ide tartozik különösen a kimentéshez igénybe vett közlekedési eszköz és a kimentett személyek elszállásolásának költsége.”

4. § A Vhr. 8. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A Tv. 5. § (7) bekezdése szerinti vissza nem térítendő anyagi támogatás a hazautazással közvetlenül összefüggő kiadások fedezésére, a hazautazás módjának igazolása esetén adható a bajbajutottnak. A vissza nem térítendő anyagi támogatás a hazatérési kölcsönnel egyidejűleg, illetve annak hiányában is nyújtható.”

5. § A Vhr. 10. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A konzuli tisztviselő – a fogadó állam eljárási szabályainak és a fogva tartó intézet rendtartásának figyelembevételével – közreműködik abban, hogy a hozzátartozók a fogva tartott személyt meglátogathassák, valamint tájékoztatja a hozzátartozókat a kapcsolattartás lehetőségeiről (látogatás, telefon, levelezés, csomagküldés). A konzuli tisztviselő a külképviselet lehetőségeihez mérten gondoskodhat a fogva tartott magyar sajtótermékkel történő ellátásáról.”

6. § A Vhr. 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kiskorú vagy cselekvőképességében korlátozott személy védelme ügyében a konzuli szolgálat soron kívül, a fogadó ország belső jogszabályai, illetve gyakorlata által lehetővé tett feltételeknek megfelelően jár el.”

7. § Ez a rendelet 2019. január 1-jén lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2019. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére