• Tartalom

60/2018. (III. 27.) Korm. rendelet

60/2018. (III. 27.) Korm. rendelet

az Eximbank által folyósítható kötött segélyhitelek feltételeiről és a segélyhitelnyújtás részletes szabályairól szóló 232/2003. (XII. 16.) Korm. rendelet módosításáról1

2018.04.04.

A Kormány a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló 1994. évi XLII. törvény 26. § (1) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Eximbank által folyósítható kötött segélyhitelek feltételeiről és a segélyhitelnyújtás részletes szabályairól szóló 232/2003. (XII. 16.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2. §-a a következő 3a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában)

„3a. jelenérték különbözet: a hitelbiztosítási díj részletben történő fizetése esetén a díjrészlet számla nominális és diszkontált értékének különbsége, amelynek számítása során a diszkontálást – a biztosítási szerződés megkötésekor hatályos, OECD által meghatározott díj-diszkont rátával – a hitelbiztosítási díj első folyósítása és a részlet díjszámla kiállítása között eltelt időszak vonatkozásában végzik el, és amely a költségvetés által átvállalt biztosítási díjtámogatásként, a 13. § (2) bekezdés szerinti adományelem részét képezi.”

2. § A Korm. rendelet 9. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, és a § a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A segélyhitelügyletben részt vevőknek írásban nyilatkozniuk kell arról, hogy az OECD „Vesztegetésről és a hivatalosan támogatott exporthitelekről” szóló tanácsi ajánlásában foglaltak értelmében nem vettek részt az ügylettel kapcsolatos vesztegetésben és nincs tudomásuk korrupcióról.
(6) E rendelet alapján segélyhitel abban az esetben folyósítható, ha az Eximbank által az OECD „Államilag támogatott exporthitelek közös környezetvédelmi szemléletéről” szóló tanácsi ajánlásának megfelelően előzetesen elvégzett környezeti célú átvilágítás és a környezeti hatástanulmány alapján a finanszírozott ügylet nem minősül a környezetre nézve károsnak.”

3. § A Korm. rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

14. § Az Eximbank a kiajánlott, valamint a szerződött segélyhitelekről folyamatos nyilvántartást vezet. A kiajánlott segélyhitelek és a szerződött segélyhitelek tárgynegyedév végén fennálló állományairól az 1. melléklet szerinti formanyomtatvány alkalmazásával, a segélyhitelek lejáratáig számított 13. § szerinti támogatási igények várható forintösszegéről pedig a 2. melléklet szerinti formanyomtatvány alkalmazásával negyedévenként, a negyedévet követő hónap 15. napjáig devizanemenként összesítve, szerződésenkénti részletezettségben tájékoztatást készít a miniszter részére, melyet egyidejűleg az államháztartásért felelős miniszternek, valamint a Magyar Államkincstárnak is megküld papír alapon és elektronikus úton is. A tájékoztatást az Eximbank a tárgynegyedév utolsó munkanapján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyamok alkalmazásával készíti el.”

4. § A Korm. rendelet 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

15. § Az Eximbank a folyósított segélyhitelek alapján negyedévente a 3. melléklet szerinti formanyomtatvány alkalmazásával előrejelzést készít a következő negyedévben elszámolásra kerülő kamattámogatási igények, valamint a befizetési kötelezettségek várható forintösszegéről és azt hitelszerződésenkénti részletezettséggel a tárgynegyedév első hónapjának 15. napjáig papír alapon és elektronikus úton megküldi a miniszternek.”

5. § A Korm. rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

16. § Az Eximbank a Mehib Zrt.-vel a segélyhitelre megkötött hitelbiztosítási szerződések vonatkozásában – a Mehib Zrt. előzetes biztosítási díjajánlatának birtokában – a következő negyedévben elszámolásra kerülő adományelemek várható forintösszegéről szerződésenkénti részletezettséggel a 4. melléklet szerinti formanyomtatvány alkalmazásával előrejelzést készít, és azt a tárgynegyedév első hónapjának 15. napjáig papír alapon és elektronikus úton megküldi a miniszternek.”

6. § A Korm. rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

18. § (1) Az Eximbank a segélyhitel szerződésekre vonatkozóan szerződésenként megállapítja a segélyhitel-szerződés szerinti, fix kamatlábbal számított, a tárgynegyedévben időarányosan járó kamatokat, valamint a tárgynegyedévre vonatkozó forrásszerzési költsége alkalmazásával számított, azonos időszakra vonatkozó összeget. Amennyiben a forrásszerzési költség figyelembevételével számított összeg nagyobb az időarányosan járó kamatoknál, a különbözet a segélyhitel tárgynegyedévi kamattámogatási igénye, ellenkező esetben a kamatkülönbözet befizetési kötelezettsége.
(2) Az Eximbank a 20. §-ban meghatározott jelentéssel egyidejűleg, a jelentésben szereplő ügyletek szakmai teljesítésre vonatkozóan nyilatkozatot tesz a miniszternek, amellyel igazolja, hogy a segélyhitelek folyósítására a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően, a kormányközi kötött segélyhitel megállapodásokban, valamint az egyedi hitelszerződésekben foglaltak szerint került sor és a fennálló segélyhitel állomány a hiteladós közreműködésével ellenőrzött, illetve nyomon követett kereskedelmi vagy fővállalkozói szerződés szerinti, számlákkal igazolt teljesítés alapján keletkezett.”

7. § A Korm. rendelet 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

20. § (1) Az Eximbank a kamattámogatási igényről és kamatkülönbözet-befizetési kötelezettségről, a tárgynegyedévet követő hónap 15. napjáig, a vonatkozó szerződésszámok és az azokhoz kapcsolódó összegek feltüntetésével, az 5. melléklet szerinti formanyomtatvány alkalmazásával papír alapon és elektronikus úton jelentést nyújt be a miniszternek.
(2) A miniszter a jelentés szerinti kamattámogatás a KKM 10032000-01220108-50000005 számú Kötött segélyhitelezés fejezeti kezelésű előirányzat-felhasználási keretszámlája terhére történő folyósításáról a jelentés papír alapon történő beérkezésétől számított 8 munkanapon belül intézkedik. Az elszámolás szerint mutatkozó kamatkülönbözet befizetési kötelezettség összegét az Eximbank a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig átutalja a KKM 10032000-01220108-50000005 számú Kötött segélyhitelezés fejezeti kezelésű előirányzat-felhasználási keretszámlája javára.”

8. § A Korm. rendelet 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

21. § (1) Az Eximbank a segélyhitelekre vonatkozóan megkötött hitelbiztosítási szerződések alapján a Mehib Zrt. által az Eximbanknak a 22. § szerint kiszámlázott hitelbiztosítási díjból a központi költségvetés által adományelemként átvállalásra kerülő részének esedékes részösszegéről és a kapcsolódó jelenérték különbözet összegéről, devizaneméről és fizetési esedékességének értéknapjáról a 6. melléklet szerinti formanyomtatvány alkalmazásával papír alapon és elektronikus úton értesíti a minisztert, és egyidejűleg – számlaszámának megjelölésével – kéri az összeg központi költségvetésből történő átutalását.
(2) Az (1) bekezdés szerinti igény benyújtásával egyidejűleg az Eximbank a jelentésben szereplő ügyletek szakmai teljesítésére vonatkozóan nyilatkozatot tesz a miniszternek, amellyel igazolja, hogy a Mehib Zrt. által kiállított díjszámla a jogszabályi előírásoknak megfelelően, a kormányközi kötött segélyhitel megállapodások alapján, az egyedi hitelszerződésekre vonatkozó hitelbiztosítási szerződések alapján került kiállításra.
(3) A miniszter az igénylés papír alapon történő beérkezésétől számított 10 munkanapon belül megküldi a Magyar Államkincstár részére az adományelem összegét tartalmazó utalványt. Az utalványon szereplő összeget a Magyar Államkincstár átutalja az Eximbank által megjelölt devizanemben, a megjelölt értéknapra és számla javára.”

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

1. melléklet a 60/2018. (III. 27.) Korm. rendelethez

Kiajánlott és szerződött segélyhitelek … negyedév végén fennálló állománya
    1.    Kiajánlott, de nem szerződött

 

A

B

1.

Kormányközi megállapodás

 

2.

Ország

 

3.

Projekt

 

4.

Összeg (devizában)

 

5.

Jelenlegi helyzet

 

    2.    Fennálló állomány, szerződött

 

A

B

C

D

E

F

G

H

 

Projekt megnevezése (kormányközi megállapodás, hitelszerződés alapján)

Szerződésszám

Számlaszám

Ügyfél

Ország

Deviza

Összeg devizában

Összeg forintban

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Összesen

3.

Mindösszesen (Ft)

 

    3.    Fennálló állomány, lehívható

 

A

B

C

D

E

F

G

H

 

Projekt megnevezése (kormányközi megállapodás, hitelszerződés alapján)

Szerződésszám

Számlaszám

Ügyfél

Ország

Deviza

Összeg devizában

Összeg forintban

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Összesen

3.

Mindösszesen (Ft)

 

    4.    Fennálló állomány, folyósított

 

A

B

C

D

E

F

G

H

 

Projekt megnevezése (kormányközi megállapodás, hitelszerződés alapján)

Szerződésszám

Számlaszám

Ügyfél

Ország

Deviza

Összeg devizában

Összeg forintban

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Összesen

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Összesen

5.

Mindösszesen (Ft)

 

Készült: (év, hónap, nap)
(cégszerű aláírás)

2. melléklet a 60/2018. (III. 27.) Korm. rendelethez

    1.    Kötött segélyhitelezési portfólió tervezett teljes támogatási igénye

A

B

C

D

E

F

G

H

1.

Megvalósult kormányközi megállapodások

Aláírt kormányközi megállapodások

Összes kormányközi megállapodás együttesen

Új felajánlás

Tervezett felajánlás

Összes új felajánlás együttesen

2.

törlesztés alatt

folyósítás alatt

3.

Projekt megnevezése

Projekt megnevezése

Projekt megnevezése

Projekt megnevezése

Projekt megnevezése

4.

Év

5.

Összesen:

Készült: (év, hónap, nap)
    2.    Kötött segélyhitelezési portfólió tervezett kamattámogatási igénye

A

B

C

D

E

F

G

H

1.

Megvalósult kormányközi megállapodások

Aláírt kormányközi megállapodások

Összes kormányközi megállapodás együttesen

Új felajánlás

Tervezett felajánlás

Összes új felajánlás együttesen

2.

törlesztés alatt

folyósítás alatt

3.

Projekt megnevezése

Projekt megnevezése

Projekt megnevezése

Projekt megnevezése

Projekt megnevezése

4.

Év

5.

Összesen:

Készült: (év, hónap, nap)
    3.    Kötött segélyhitelezési portfólió tervezett díjtámogatási igénye

A

B

C

D

E

F

G

H

1.

Megvalósult kormányközi megállapodások

Aláírt kormányközi megállapodások

Összes kormányközi megállapodás együttesen

Új felajánlás

Tervezett felajánlás

Összes új felajánlás együttesen

2.

törlesztés alatt

folyósítás alatt

3.

Projekt megnevezése

Projekt megnevezése

Projekt megnevezése

Projekt megnevezése

Projekt megnevezése

4.

Év

5.

Összesen:

Készült: (év, hónap, nap)
(cégszerű aláírás)

3. melléklet a 60/2018. (III. 27.) Korm. rendelethez

Negyedéves előrejelzés az Eximbank Zrt. által folyósított segélyhitelek várható kamattámogatási igényéről és befizetési kötelezettségéről
Vonatkozási időszak:
Elszámolás időpontja:    

 

A

B

C

D

E

1.

 

Sorszám

Szerződésszám

Számlaszám

Várható kamattámogatási igény (Ft)

2.

 

 

 

 

 

3.

Összesen (Ft)

 

 

 

Készült: (év, hónap, nap)
(cégszerű aláírás)

4. melléklet a 60/2018. (III. 27.) Korm. rendelethez

Negyedéves előrejelzés a várható biztosítási díj támogatásának (adományelem) forint összegéről
Vonatkozási időszak:
Elszámolás időpontja:

 

A

B

C

D

E

F

1.

 

Hitelszerződés száma

Kötvényszám

Adományelemként átvállalásra kerülő hitelbiztosítási díj esedékes összege
(Pénzügyi értesítő,
up front egyenérték)
(Ft)

Jelenérték különbözet
(Ft)

Díjtámogatás összesen
(Ft)

2.

 

 

 

 

 

 

3.

Összesen (Ft)

 

 

 

 

 

Készült: (év, hónap, nap)
(cégszerű aláírás)

5. melléklet a 60/2018. (III. 27.) Korm. rendelethez

A … év … negyedévi jelentés és elszámolás a segélyhitelekkel kapcsolatos kamattámogatási igényről és befizetési kötelezettségről

 

A

B

C

D

E

F

G

1.

 

Sorszám

Projekt megnevezése (kormányközi megállapodás, hitelszerződés alapján)

Szerződés-
szám

Számlaszám

Kamat-
támogatási igény
(Ft)

Befizetési kötelezettség
(Ft)

2.

 

 

 

 

 

 

 

3.

Összesen (Ft)

 

 

 

 

 

 

Készült: (év, hónap, nap)
Melléklet:
− kamattámogatási igény magyarázat táblázata
(cégszerű aláírás)

6. melléklet a 60/2018. (III. 27.) Korm. rendelethez

A … év … negyedévi segélyhitelekkel kapcsolatos biztosítási díj támogatási igény lehívási kérelme

 

A

B

C

D

E

F

G

H

1.

 

Hitel-
szerződés száma

Projekt megnevezése (kormányközi megállapodás, hitelszerződés alapján)

Kötvényszám

Pénzügyi értesítő
(up front egyenérték)
(Ft)

Jelenérték különbözet
(Ft)

Díjtámogatás összesen
(Ft)

Fizetés esedékessége

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Összesen (Ft)

 

 

 

 

 

 

 

Készült: (év, hónap, nap)
Melléklet:
− biztosítási díjtámogatási igény magyarázat táblázata
− számla
(cégszerű aláírás)
1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2018. április 5. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére