• Tartalom

8/2018. (XII. 21.) GVH utasítás

8/2018. (XII. 21.) GVH utasítás

a közszolgálati szabályzatról szóló 6/2018. (VI. 7.) GVH [6/2018. (VI. 21.) GVH] utasítás módosításáról1

2019.01.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott jogkörömben eljárva, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 75. § (5) bekezdése, valamint a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 43/A. § (3) bekezdése alapján, a Gazdasági Versenyhivatal szervezeti és működési szabályzatáról szóló 14/2014. (X. 15.) GVH [13/2014. (X. 22.) GVH] utasítás 80. § 4. és 6. pontjában foglalt tárgykörben – a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (1) bekezdésének, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 51. § (1) bekezdésének, a közszolgálati tisztviselők részére adható juttatásokról és illetménypótlékokról szóló 249/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelet és a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet rendelkezéseire figyelemmel – a Gazdasági Versenyhivatal közszolgálati szabályzatának módosításáról az alábbiak szerint rendelkezem:

1. § A közszolgálati szabályzatról szóló 6/2018. (VI. 7.) GVH [6/2018. (VI. 21.) GVH] utasítás (a továbbiakban: közszolgálati szabályzat) 28. §-a a következő (5a) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) Az elnök közvetlen irányítása alá tartozó önálló szervezeti egységek munkatársai esetén a szabadság kiadásának időpontját a szervezeti egység vezetője határozza meg.”

2. § A közszolgálati szabályzat 60. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben a költségtérítés kifizetése – az 59. § (3) bekezdésétől eltérően – egy összegben történik, azzal, hogy ha a munkatárs közszolgálati jogviszonya év közben szűnik meg, az időarányos részt meghaladó mértékben igénybe vett költségtérítés összegét a Hivatal részére jogviszonyának megszűnéséig egy összegben megtéríti. Ha az időarányos részt meghaladó mértékben igénybe vett költségtérítés összege nem lépi túl az utolsó illetmény levonásmentes illetményrészen felüli összegét, a munkatárs nyilatkozhat arról, hogy a munkáltató az így fennálló tartozást az utolsó illetményéből vonja le.”

3. § A közszolgálati szabályzat 32. alcíme helyébe a következő alcím lép:

„32. Normatív juttatás
66. § (1) Az elnök – a tárgyévi költségvetési keretek függvényében, a Költségvetési Iroda vezetőjének javaslata alapján – dönthet úgy, hogy a Hivatal a (2) bekezdésben foglalt kivétellel valamennyi, a Hivatalnál aktív munkavégzési kötelezettséget teljesítő munkatársnak egyenlő összegű vagy aktív munkavégzési kötelezettségével időarányos pénzjuttatást fizet.
(2) Nem jogosult az (1) bekezdés szerinti juttatásra a felmentési vagy lemondási idejét töltő munkatárs, valamint – ha az elnök juttatást megállapító döntésében így rendelkezik – a próbaidejét töltő munkatárs.
(3) Az (1) bekezdés alkalmazásában a Hivatalnál nem teljesít aktív munkavégzési kötelezettséget az a munkatárs, aki
a) szülési szabadságon, illetve bármely okból fizetés nélküli szabadságon van – a távollét kezdetétől a tényleges munkába állásig –,
b) egybefüggően harminc napot meghaladóan keresőképtelenség miatt illetményre nem jogosult – a távollét harmincegyedik napjától kezdve a tényleges munkába állásig –,
c) nemzeti szakértőként, OECD-szakértőként, vagy más szervnél határozott idejű áthelyezéssel vagy kirendeléssel kerül foglalkoztatásra – a távollét teljes időtartama alatt –,
d) prémiumévek programban vesz részt, kivéve, ha munkavégzési kötelezettsége van,
e) kérelme, jogszabály rendelkezése vagy munkáltatói intézkedés alapján mentesül a munkavégzési kötelezettség alól – a mentesítés teljes időtartamára.
(4) A pénzjuttatást a Hivatal a munkatárs által az illetménykifizetésre választott fizetési számlára történő átutalással fizeti ki.”

4. § A közszolgálati szabályzat 33. alcíme helyébe a következő alcím lép:

„33. Cafetéria-juttatás, keretösszeg
67. § Az Szja tv. 71. § (1) bekezdése szerinti cafetéria-juttatás munkatársanként összesen a tárgyévi központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott keretösszegig vehető igénybe.”

5. § A közszolgálati szabályzat 35. és 36. alcíme helyébe a következő alcímek lépnek:

„35. A cafetéria-juttatás átutalása a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláira
69. § A cafetéria-juttatást a Költségvetési Iroda a munkatársak által igényelt összegben, a Humánerőforrás és Koordinációs Iroda adatszolgáltatása alapján március hónapban egyszerre utalja át a munkatárs Széchenyi Pihenő Kártyájának alszámlájára vagy alszámláira. Ha a munkatárs közszolgálati jogviszonya év közben keletkezik, a Hivatal az igényelt cafetéria-juttatást az igénylés hónapját követő hónap utolsó napjáig utalja át a munkatárs Széchenyi Pihenő Kártyájának alszámlájára vagy alszámláira.
36. A cafetéria-juttatás igénylésének és elszámolásának rendje
70. § (1) A Humánerőforrás és Koordinációs Iroda legkésőbb a tárgyév január 10-éig gondoskodik a cafetéria-juttatás igényléséhez szükséges elektronikus igénylőlap és nyomtatványok elkészítéséről, és értesíti a munkatársakat az elektronikus kitöltés megkezdhetőségéről.
(2) A cafetéria-juttatás igénylése során a munkatárs nyilatkozik a más juttatótól a tárgyévben ilyen jogcímen kapott juttatás összegéről.
(3) Az elektronikus kitöltést követően a munkatárs az elektronikus igénylőlapot és nyomtatványokat (a továbbiakban együtt: cafetéria-nyilatkozat) egy példányban kinyomtatja, és aláírva – a választott juttatási elemhez tartozó előírt dokumentációval együtt – a tárgyév január 15-éig a Humánerőforrás és Koordinációs Irodán leadja.
(4) A Humánerőforrás és Koordinációs Iroda munkatársanként, havi bontásban kinyomtatja az összesítő listákat, amelyeket a tárgyév január 20-áig megküld a Költségvetési Irodának.
(5) A Humánerőforrás és Koordinációs Iroda a cafetéria-nyilatkozatokat a tárgyév január 15-éig fogadja be. Ha a munkatárs igazolja, hogy rajta kívül álló ok miatt nem tudta ezen időpontig leadni a cafetéria-nyilatkozatát, a bejelentésétől számított öt munkanapon belül a Humánerőforrás és Koordinációs Irodán cafetéria-nyilatkozatát megteheti.
(6) Az év közben belépő munkatársat a Humánerőforrás és Koordinációs Iroda a cafetéria-nyilatkozat megtétele érdekében tájékoztatja a cafetéria-rendszerről, és biztosítja részére a nyilatkozattétel lehetőségét, amelynek a belépést követő öt munkanapon belül a (3) bekezdésben foglaltak szerint kell eleget tenni.
(7) Az éves cafetéria-nyilatkozat a tárgyév szeptember 30-áig a tárgyév hátralévő részére vonatkozóan legfeljebb egy alkalommal módosítható. A módosítás iránti igényt a Humánerőforrás és Koordinációs Irodának kell jelezni, amely egyeztetett időpontban biztosítja a módosítás lehetőségét.
71. § (1) Ha a munkatárs jogviszonya a tárgyév közben szűnik meg, a részére nyújtott cafetéria-juttatásokkal történő elszámolás érdekében a Humánerőforrás és Koordinációs Iroda legalább öt munkanappal a 36. § (3) bekezdése szerinti határidőt megelőzően megállapítja a munkatársnak időarányosan járó cafetéria-juttatás összegét.
(2) Ha a munkatárs az időarányos résznél kevesebb cafetéria-juttatást vett igénybe, a Humánerőforrás és Koordinációs Iroda munkatársa intézkedik a fennmaradó összegnek a munkatárs Széchenyi Pihenő Kártyájának a munkatárs választása szerinti alszámlájára vagy alszámláira történő kifizetése iránt.
(3) Az időarányos részt meghaladó mértékben igénybe vett cafetéria-juttatás összegét a munkatárs a Hivatal részére jogviszonyának megszűnéséig egy összegben megtéríti. Ha az időarányos részt meghaladó mértékben igénybe vett cafetéria-juttatás összege nem lépi túl az utolsó illetmény levonásmentes illetményrészének összegét, a munkatárs nyilatkozhat arról, hogy a munkáltató az így fennálló tartozást az utolsó illetményéből vonja le.”

6. § A közszolgálati szabályzat 37. alcíme helyébe a következő alcím lép:

„37. Egyéb juttatások
72. § (1) Az elnök a Tpvt. 43/A. § (3) bekezdése alapján a munkatársaknak adható egyéb juttatásokról a tárgyévi költségvetési keretek függvényében, a Költségvetési Iroda vezetőjének és a Humánerőforrás és Koordinációs Iroda vezetőjének együttes javaslatára dönt.
(2) Az (1) bekezdés szerinti egyéb juttatásra nem jogosult az a munkatárs, aki próbaidejét tölti, vagy a 66. § (3) bekezdése szerint a Hivatalnál nem teljesít aktív munkavégzési kötelezettséget. Ha a juttatás mértéke azon időszaktól függ, amikor a munkatárs a Hivatalnál aktív munkavégzési kötelezettséget teljesít, ezen időszak meghatározásához a 66. § (3) bekezdése szerinti időszakokat nem lehet figyelembe venni.
(3) Az elnök egyéb juttatást megállapító döntése tartalmazza az egyéb juttatás nyújtásának és elszámolásának feltételeit.
(4) Az elnök egyéb juttatást megállapító döntését a Humánerőforrás és Koordinációs Iroda vezetője haladéktalanul közzéteszi.
72/A. § A Hivatal csoportos egészségbiztosítási szerződés megkötése útján biztosítja – a kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton túl – meghatározott egészségügyi szolgáltatások igénybevételét a próbaidő alatt nem álló, határozatlan időre vagy hat hónapot meghaladó határozott időre kinevezett munkatársaknak.”

7. § A közszolgálati szabályzat 81. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

81. § (1) A Hivatal jogi képviseletével járó munkakört betöltő munkatárs ügyvédi kamara felé fennálló fizetési kötelezettségei közül
a) a kamarai jogtanácsosként a területi ügyvédi kamarába történő felvételért fizetendő kamarai jogtanácsosi tagfelvétel iránti eljárás díjának és
b) a kamarai tagdíjnak
a teljesítését a Hivatal a munkatárssal kötött egyedi megállapodás alapján átvállalja.
(2) A munkatárssal kötött egyedi megállapodásnak tartalmaznia kell különösen a díjfizetés esedékességére, módjára, valamint a díjakkal való elszámolás rendjére vonatkozó szabályokat.
(3) A Hivatal a jogi képviseletével járó munkakört betöltő munkatárs jogi képviselettel nem járó munkakörbe történő áthelyezésének napja szerinti hónap utolsó napjáig terjedő időszakra esedékes tagdíj megfizetését vállalja át.
(4) A Hivatal a 66. § (3) bekezdése szerint aktív munkavégzési kötelezettség teljesítésével nem járó, 30 napot meghaladó távollét kezdetét követő hónap első napjától azon hónap, amikor a munkatárs a Hivatal jogi képviseletével járó munkakörében ismét munkába áll, utolsó napjáig terjedő időre esedékes kamarai tagdíj megfizetését átvállalhatja, ha az ezen időszak alatt esedékes kamarai tagdíj összege nem haladja meg az (1) bekezdés a) pontja szerinti összeget. A távollét idejére esedékes tagdíj átvállalásának szabályait a munkatárssal kötött egyedi megállapodás tartalmazza.
(5) Ha a Hivatal jogi képviseletével járó munkakört betöltő munkatárs próbaidejét tölti, az e munkatárssal kötött megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy a Hivatal a próbaidő alatt esedékessé váló, az (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti díjakat utólag, a próbaidő elteltét követő tizenöt napon belül téríti meg a munkatársnak.”

8. § A közszolgálati szabályzat 28. § (5) bekezdésében az „időpontját” szövegrész helyébe az „időpontját az (5a) bekezdésben foglalt kivétellel” szöveg lép.

9. § Ez az utasítás 2019. január 1-jén lép hatályba.

10. § Hatályát veszti a közszolgálati szabályzat

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2019. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére