• Tartalom

9/2018. (III. 26.) KKM utasítás

9/2018. (III. 26.) KKM utasítás

a külügyi és külgazdasági szakmai ismeretek megszerzését és ágazati szakmai kutatási és tudományos tevékenységet támogató ösztöndíjprogramról

2023.04.29.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában foglaltak alapján, figyelemmel a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. melléklet 4.38. pontjában foglaltakra, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 89. § (2) bekezdés o)–p) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

1. § (1)1 A külügyi és külgazdasági szakmai ismeretek megszerzése és fejlesztése, a külpolitika, a külgazdaság, valamint a külügyi igazgatás iránt érdeklődő szakemberek bevonásának az elősegítése, a külügyi és külgazdasági ágazati szakmai kutatási, tudományos és publikációs tevékenység támogatása érdekében a külgazdasági és külügyminiszter (a továbbiakban: miniszter) ösztöndíjprogramot (a továbbiakban: ösztöndíjprogram) működtet.

(2)2 Az ösztöndíjprogram keretében az (1) bekezdésben meghatározott külügyi és külgazdasági célkitűzések érvényesítése érdekében

a) szakmai gyakorlati ösztöndíj,

b) tudományos és kutatói ösztöndíj,

c) nyelvi képzést vagy nyelvi, illetve egyéb külügyi, külgazdasági szakmai ismeretbővítést és kompetenciafejlesztést támogató ösztöndíj

adható.

(3)3 A (2) bekezdés a)–b) pontja szerinti célra külön nyílt vagy a miniszter által vezetett minisztériumon (a továbbiakban: minisztérium) belüli ösztöndíjpályázatot kell meghirdetni.

(4)4 A (2) bekezdés b)–c) pontja szerinti ösztöndíj a pályázati felhívásban meghatározott egyedi tematikus tudományos vagy kutatói célkitűzésre vonatkozóan is meghirdethető.

(5)5 A (2) bekezdés szerinti ösztöndíj miniszter egyedi döntése alapján nyílt pályáztatás mellőzésével, egyedileg is nyújtható.

2. § (1) Az ösztöndíjprogram irányításáért, működtetéséért és szakmai felügyeletéért a miniszter által vezetetett minisztérium közigazgatási államtitkára (a továbbiakban: közigazgatási államtitkár) a felelős.

(2)6 A közigazgatási államtitkárt az (1) bekezdés szerinti tevékenységében – ideértve különösen a pályázatok bírálatát és értékelését – az 1. § (2) bekezdés b) pontja szerinti ösztöndíj esetében – a közigazgatási államtitkár erre vonatkozó döntése esetén – Bíráló Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) is támogathatja.

(3)7 Az ösztöndíjprogram végrehajtását a minisztérium látja el.

(4) A közigazgatási államtitkár az 1. § (2) bekezdés a)–b) pontja szerinti, évente meghirdethető ösztöndíjpályázatok alapján az ösztöndíjpályázatonként kiosztható ösztöndíjak számát – az 1. § (2) bekezdés a)–b) pontja szerinti ösztöndíjanként – a mindenkori pénzügyi fedezet, illetve költségvetési források figyelembevételével határozza meg.

(5) A miniszter által nyújtott ösztöndíj forrása a mindenkori központi költségvetésről szóló törvény 1. melléklet XVIII. Külgazdasági és Külügyminisztérium fejezet 1. Külgazdasági és Külügyminisztérium központi igazgatása cím.

3. § (1) A közigazgatási államtitkár – a miniszter által átruházott hatáskörben –

a) kidolgozza az 1. § (2) bekezdés a)–b) pontja szerinti ösztöndíjanként az ösztöndíj odaítéléséhez szükséges pályázati felhívást, és a miniszter jóváhagyását követően gondoskodik a pályázati felhívásoknak a minisztérium hivatalos honlapján történő közzétételéről,

b) kijelöli a 2. § (2) bekezdése szerinti Bizottság elnökét és tagjait,

c) gondoskodik a pályázati eljárás lefolytatásáról,

d) dönt az ösztöndíj odaítéléséről,

e) ellátja az ösztöndíjas szerződés megkötésével, módosításával, megszüntetésével kapcsolatos feladatokat.

(2) A pályázati felhívás tartalmazza

a) a pályázati feltételeket,

b) a pályázat benyújtásának határidejét,

c) a pályázat benyújtásának módját,

d) a pályázati dokumentáció kötelező tartalmát,

e) az ösztöndíjasnak biztosítandó ösztöndíj mértékét,

f) az 1. § (4) bekezdésében meghatározott esetleges célkitűzést, valamint

g) a pályázati és kiválasztási eljárással, továbbá az ösztöndíjjal összefüggő egyéb követelményeket.

4. § (1) Az 1. § (2) bekezdés a) pontja szerinti ösztöndíjra az a személy pályázhat, aki a pályázat benyújtásának időpontjában, illetve az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt:

a) a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) 1. mellékletben meghatározott felsőoktatási intézménnyel aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és az Nftv. 3. § (1) bekezdés a)–c) pontja szerinti képzési szinten tanulmányokat folytat, és

b) angol, francia, német, olasz, spanyol, orosz, arab vagy kínai nyelv valamelyikéből legalább komplex, középfokú (B2) államilag elismert nyelvvizsga eredményt igazoló bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű okirattal,

c) tartósan jó tanulmányi átlaggal, továbbá

d) a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvényben meghatározott, érvényes, kockázati tényezőt nem tartalmazó nemzetbiztonsági ellenőrzöttséggel rendelkezik, illetve ennek hiánya esetén vállalja a nemzetbiztonsági ellenőrzés lefolytatását.

(2) A meghirdetett szakmai gyakorlati ösztöndíjpályázat elbírálása során előnyt élvez az a pályázó, aki

a) a 4. § (2) bekezdés b) pontja szerinti nyelvek valamelyikéből vagy több nyelvből komplex, felsőfokú (C1) államilag elismert nyelvvizsga eredményt igazoló bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkezik;

b) a 4. § (2) bekezdés b) pontja szerinti követelményeken túl más élő idegen nyelvből, ide értve különösen a Magyarországgal szomszédos államok valamelyikének hivatalos nyelvéből legalább komplex, középfokú (B2) államilag elismert nyelvvizsga eredményt igazoló bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkezik;

c) a minisztérium szakmai gyakorlati programjában korábban kiváló értékelést kapott;

d) igazolható tudományos vagy kutatói, illetőleg publikációs tevékenységet folytat.

(3) Az 1. § (2) bekezdés b) pontja szerinti ösztöndíjra az a személy pályázhat, aki a pályázat benyújtásának időpontjában, illetve az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt:

a) az Nftv. 1. mellékletben meghatározott felsőoktatási intézménnyel aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és az Nftv. 3. § (1) bekezdés c) pontja szerinti képzési szinten tanulmányokat folytat, vagy

b) oktató, illetve kutató esetében az Nftv. 1. mellékletében meghatározott felsőoktatási intézménnyel munkavégzésre irányuló jogviszonyban, illetve munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, vagy

c) a minisztériummal kormányzati szolgálati jogviszonyban áll.

5. §8 Az 1. § (2) bekezdése szerinti ösztöndíjban az a személy részesülhet, aki

a) magyar állampolgár,

b) büntetlen előéletű,

c) az utasításban meghatározott feltételeknek megfelel,

d)9 pályáztatás esetén

da) a pályázati felhívásban meghatározott dokumentumokat hiánytalanul és határidőn belül beküldte,

db) a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek megfelel,

e) részére az ösztöndíj odaítéléséről

ea) nyílt pályáztatás esetén a közigazgatási államtitkár,

eb) az 1. § (5) bekezdése szerinti esetben a miniszter vagy kijelölése esetén a közigazgatási államtitkár

döntött, és

f) vállalja a minisztériummal ösztöndíjszerződés megkötését.

6. § A pályázatot a pályázati felhívásban foglaltak szerint a minisztériumhoz kell benyújtani.

7. § (1) A Bizottság a közigazgatási államtitkár által felkért szakértőkből álló legalább ötfős szakértői testület.

(2) A Bizottság az 1. § (2) bekezdés b) pontja szerinti ösztöndíj vonatkozásában a 2. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében javaslatot tesz a közigazgatási államtitkárnak az érvényes pályázatok elbírálására vonatkozóan. A Bizottság elnöke és tagja a testületben végzett tevékenységéért díjazásban nem részesül.

8. § (1) A pályázat eredményéről és az ösztöndíjasok kiválasztásáról miniszter által átruházott hatáskörben a közigazgatási államtitkár dönt.

(2) Az (1) bekezdés szerinti döntést a minisztérium hivatalos honlapján kell közzétenni.

9. § (1)10 Az adómentes ösztöndíj csak

a) a pályázatot elnyert vagy

b) a miniszter – vagy kijelölése alapján a közigazgatási államtitkár – által kijelölt

személy és a minisztérium közötti, az ösztöndíj folyósításával összefüggő jogokat és kötelezettségeket tartalmazó ösztöndíjszerződés megkötését követően folyósítható.

(2) Az ösztöndíjast a jogosulatlanul felvett összeget illetően az államháztartásról szóló törvény végrehajtására vonatkozó szabályok szerint visszafizetési kötelezettség terheli.

10. § (1) Az ösztöndíjas jogviszony megszűnik, amennyiben az ösztöndíjas

a)11 a pályázat benyújtásához szükséges feltételeknek már nem felel meg, illetve ezek a feltételek már nem állnak fenn, – ide nem értve az 1. § (5) bekezdése szerinti esetet –,

b) nem teljesíti a szerződésben vállalt bármely kötelezettségét, vagy

c) az ösztöndíjról lemond.

(2) Az ösztöndíjas jogviszony megszűnése esetén – az államháztartásról szóló törvény végrehajtására vonatkozó szabályok szerint – a közigazgatási államtitkár az ösztöndíjszerződést felmondja.

11. § (1) Az utasítás szerinti személyes adatokat a minisztérium az ösztöndíj megállapítása, az ösztöndíjszerződés megkötése, a felhasználás ellenőrzése során, az ezzel összefüggő elszámolás elfogadásától vagy a szerződéses jogviszony egyéb módon történő megszűnésétől számított 2 évig kezeli.

(2) Az utasítás szerinti adatok statisztikai célra felhasználhatók, és statisztikai felhasználás céljára személyazonosításra alkalmatlan módon átadhatók.

12. § Az 1. § (1) bekezdés a) pontja szerinti ösztöndíj a felsőoktatási intézményektől külügyminisztériumi szakmai gyakorlatra jelentkező hallgatók fogadásának rendjéről szóló 13/2012. (VIII. 3.) KüM utasítás szerinti eljárásrendben gyakorlatukat megkezdő hallgatók részére is megítélhető.

13. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az 1. § (1) bekezdése a 7/2020. (II. 28.) KKM utasítás 7. §-a szerint módosított szöveg.

2

Az 1. § (2) bekezdése a 6/2023. (IV. 28.) KKM utasítás 12. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. § (3) bekezdése a 6/2023. (IV. 28.) KKM utasítás 12. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. § (4) bekezdése a 6/2023. (IV. 28.) KKM utasítás 12. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. § (5) bekezdését a 7/2020. (II. 28.) KKM utasítás 3. §-a iktatta be, szövege a 6/2023. (IV. 28.) KKM utasítás 12. §-ával megállapított szöveg.

6

A 2. § (2) bekezdése a 6/2023. (IV. 28.) KKM utasítás 13. §-ával megállapított szöveg.

7

A 2. § (3) bekezdése a 6/2023. (IV. 28.) KKM utasítás 14. §-a szerint módosított szöveg.

8

Az 5. § a 7/2020. (II. 28.) KKM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

9

Az 5. § d) pont nyitó szövegrésze a 6/2023. (IV. 28.) KKM utasítás 15. §-a szerint módosított szöveg.

10

A 9. § (1) bekezdése a 7/2020. (II. 28.) KKM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

11

A 10. § (1) bekezdés a) pontja a 7/2020. (II. 28.) KKM utasítás 6. §-a szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére