• Tartalom

11/2019. (II. 5.) Korm. rendelet

11/2019. (II. 5.) Korm. rendelet

a rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonnyal összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról1

2019.02.06.

A Kormány

a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 49. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

a 2. alcím tekintetében a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény 340. § 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján,

a 3. alcím tekintetében a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény 340. § 13. pontjában és 340/A. § c) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

a 4. alcím tekintetében a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény 340. § 19. pontjában és a 340/A. § d) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet módosítása

1. § A közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdés a) pontjában a „kormányzati szolgálati, állami szolgálati” szövegrész helyébe a „kormányzati szolgálati, rendvédelmi igazgatási szolgálati, honvédelmi alkalmazotti” szöveg lép.

2. A rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve kijelöléséről, valamint feladatai ellátásának, a kifogástalan életvitel ellenőrzés és a megbízhatósági vizsgálat részletes szabályainak megállapításáról szóló 293/2010. (XII. 22.) Korm. rendelet módosítása

2. § A rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve kijelöléséről, valamint feladatai ellátásának, a kifogástalan életvitel ellenőrzés és a megbízhatósági vizsgálat részletes szabályainak megállapításáról szóló 293/2010. (XII. 22.) Korm. rendelet 4. alcíme a következő 9/A. §-sal egészül ki:

9/A. § (1) A rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban álló foglalkoztatott (a továbbiakban: rendvédelmi alkalmazott) esetében a 4. alcímet a (2)–(5) bekezdésben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) A rendvédelmi alkalmazott esetében a kifogástalan életvitel ellenőrzést az NVSZ a rendvédelmi szerv szervezeti egysége vezetőjének (a munkáltatói jogkör gyakorlójának) megkeresése alapján végzi.
(3) A rendvédelmi alkalmazott esetében a megkeresés a 7. § (2) bekezdés a) és c) pontja szerinti dokumentumokat tartalmazza azzal az eltéréssel, hogy a (2) bekezdés a) pont ac) alpontja és c) pont ca) alpontja szerinti szolgálati beosztáson a munkakört kell érteni.
(4) A kifogástalan életvitel ellenőrzést meg kell szüntetni, ha:
a) a rendvédelmi alkalmazott rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonya megszűnik,
b) a kezdeményezésére jogosult a kérelmét visszavonta.
(5) A rendvédelmi alkalmazott esetében a 7. § (2) bekezdés b) és d) pontja, a 7. § (5) bekezdése és a 8. § (2) bekezdése nem alkalmazható.”

3. A rendészeti alapvizsgáról és a rendészeti szakvizsgáról, a Rendészeti Alap- és Szakvizsga Bizottságról, valamint a rendészeti alapvizsga vizsgabiztosi és a rendészeti szakvizsga vizsgabizottsági névjegyzékről szóló 274/2012. (IX. 28.) Korm. rendelet módosítása

3. § (1) A rendészeti alapvizsgáról és a rendészeti szakvizsgáról, a Rendészeti Alap- és Szakvizsga Bizottságról, valamint a rendészeti alapvizsga vizsgabiztosi és a rendészeti szakvizsga vizsgabizottsági névjegyzékről szóló 274/2012. (IX. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R1.) a következő 1/A. §-sal egészül ki:

1/A. § A Hszt. 1. § (1) bekezdés a)–e) és g) pontja szerinti rendvédelmi feladatokat ellátó szervvel rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban (a továbbiakban: igazgatási jogviszony) álló rendvédelmi igazgatási alkalmazott (a továbbiakban: rendvédelmi alkalmazott):
a) rendészeti alapvizsgát tesz, ha az általa betöltött munkakör felsőfokú iskolai végzettséget vagy érettségi végzettséget igényel,
b) rendészeti szakvizsgát tesz a vezetői munkaköre alapján vezetői munkaköri osztályba sorolást megelőzően.”

(2) Az R1. 2. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

b) munkáltatói jogkör gyakorlója:
ba) a hivatásos állomány tagja esetében az állományilletékes parancsnok, más szervhez vezénylés, ügyészi szervezethez vezénylés vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre vezénylés esetén a vezénylő szerv vezetője,
bb) a rendvédelmi alkalmazott esetében a szervezeti egység vezetője, rendvédelmi érdekből történő kirendelés esetén a kirendelés helye szerinti más szerv munkáltatói jogkört gyakorló vezetője,”

(3) Az R1. 4. § (1) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:

(Mentesül a rendészeti alapvizsga megszerzésének kötelezettsége alól, aki)

h) az Információs Hivatalban rendvédelmi igazgatási jogviszonyba történő kinevezését követő két éven belül közigazgatási alapvizsgát tesz.”

(4) Az R1. 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A hivatásos állomány közigazgatási alap- vagy szakvizsgával, továbbá jogi szakvizsgával rendelkező tagjának a szolgálati viszony létesítését követő egy éven belül, továbbá a rendvédelmi alkalmazott közigazgatási alap- vagy szakvizsgával, továbbá jogi szakvizsgával rendelkező tagjának az igazgatási jogviszony létesítését követő két éven belül csak a rendészeti alapismeretekből kell vizsgát tennie. Mentesül a rendészeti alapismeretek vizsgarész letételének kötelezettsége alól az, aki közigazgatási alapvizsgával, közigazgatási szakvizsgával vagy jogi szakvizsgával rendelkezik, és legalább három éve megszakítás nélkül hivatásos szolgálati viszonyban vagy igazgatási jogviszonyban áll.”

(5) Az R1. 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A rendvédelmi feladatokat ellátó szerv – a Hszt. 45. § (1) bekezdése vagy a 287/P. §-a alapján – a hivatásos állomány tagjának vagy a rendvédelmi alkalmazottnak a kinevezési okmányában határozza meg a rendészeti alapvizsga letételének kötelezettségét.”

(6) Az R1. 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendészeti alapvizsga számítógépes rendszerben kitöltött vizsgából áll, melynek során a vizsgázónak egy, a számítógép által véletlenszerűen generált feladatsort kell megoldania. A rendészeti alapvizsga a szükséges infrastruktúra hiányában papíralapú feladatlapon is teljesíthető. A rendészeti alapvizsgát a Rendészeti Vizsgák Szabályzatában (a továbbiakban: vizsgaszabályzat) meghatározottak betartásával kell teljesíteni.”

(7) Az R1. 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A rendészeti alapvizsga mindaddig ismételhető, amíg a vizsgázó eredményes vizsgát nem tesz. Ha a vizsgázó a 3. § (1) bekezdésében meghatározott időtartamon belül az ismétlővizsgát önhibájából eredményesen letenni nem tudja, akkor a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv intézkedik annak megállapítása iránt, hogy a vizsgázó szolgálati viszonya vagy igazgatási jogviszonya törvény erejénél fogva történő megszűnésének a Hszt. 82. § (1) bekezdés a) pontjában vagy 288/T. § (5) bekezdésében szereplő törvényi feltétele beállt.”

(8) Az R1. 10. §-a a következő (3b) bekezdéssel egészül ki:

„(3b) A közigazgatási szakvizsgával vagy jogi szakvizsgával rendelkező rendvédelmi alkalmazottnak kizárólag a rendészeti szakvizsga rendészeti tárgyú választott vizsgatárgyából kell vizsgát tennie.”

(9) Az R1. 16. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A vizsgafelkészítésen való részvétel kötelező, melynek tartamára a hivatásos állományba tartozó jelentkező számára szolgálatmentességet, a rendvédelmi alkalmazott jelentkező számára munkavégzési kötelezettség alóli mentesítést kell biztosítani. Szolgálatmentességet, valamint munkavégzési kötelezettség alóli mentesítést kell biztosítani a vizsgák napjára is.”

(10) Az R1. 25. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Vizsgabiztosként az Alapvizsga Vizsgabiztosi Névjegyzékben (a továbbiakban: vizsgabiztosi névjegyzék), valamint a vizsgabizottsági névjegyzékben szereplő személy jelölhető ki.”

(11) Az R1. 28. §-a a következő (1a) és (1b) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A rendészeti alapvizsgára kötelezett rendvédelmi alkalmazott felkészítési díját, első alkalommal a vizsgadíját, a felmerülő szállás- és utazási költségét, valamint a rendészeti szakvizsgára kötelezett felmerülő szállás- és utazási költségét az őt foglalkoztató szerv biztosítja.
(1b) A rendészeti szakvizsgára kötelezett rendvédelmi alkalmazott felkészítési díját, első alkalommal a vizsgadíját a foglalkoztató szerv biztosítja.”

4. § Az R1. VII. fejezete a következő 35. §-sal egészül ki:

35. § A rendvédelmi szervnél 2019. január 31-én kormánytisztviselői vagy közalkalmazotti jogviszonyban álló dolgozó mentesül a rendészeti alapismeretek vizsgarész letételének kötelezettsége alól, ha közigazgatási alapvizsgával, közigazgatási szakvizsgával vagy jogi szakvizsgával és rendvédelmi szervnél legalább három éve megszakítás nélküli jogviszonnyal rendelkezik, vagy a megszakítás nélküli, hároméves jogviszonyt a rendészeti igazgatási szolgálati jogviszonnyal együtt 2021. január 31-ig eléri.”

5. § Az R1.

a) 3. § (1) bekezdésében az „egy éven belül” szövegrész helyébe az „egy éven belül, ha e rendelet alapján mentességgel nem rendelkezik, a rendvédelmi alkalmazottnak az igazgatási jogviszony létesítését követő két éven belül” szöveg,

b) 3. § (2) bekezdésében a „hivatásos állomány tagját” szövegrész helyébe a „hivatásos állomány tagját és a rendvédelmi alkalmazottat” szöveg,

c) 4. § (1) bekezdés e) pontjában a „hivatásos állománya” szövegrész helyébe a „hivatásos állománya és rendvédelmi alkalmazottja” szöveg,

d) 9. § (2) bekezdésében a „hivatásos állomány tagja” szövegrész helyébe a „hivatásos állomány tagja vagy a rendvédelmi alkalmazott” szöveg,

e) 10. § (1a) bekezdésében a „szolgálati beosztásba” szövegrész helyébe a „szolgálati beosztásba vagy vezetői munkakörbe” szöveg,

f) 16. § (2) bekezdésében a „valamint a 10. § (2) vagy (3) bekezdése” szövegrész helyébe a „valamint a 10. § (2), (3) vagy (3b) bekezdése” szöveg, a „hivatásos állomány tagja” szövegrészek helyébe a „hivatásos állomány tagja vagy a rendvédelmi alkalmazott” szöveg,

g) 28. § (1) bekezdésében a „kötelezett” szövegrészek helyébe a „kötelezett hivatásos állományú” szöveg

lép.

4. A nemzetközi közigazgatási szakértői tevékenységről szóló 389/2017. (XII. 13.) Korm. rendelet módosítása

6. § (1) A nemzetközi közigazgatási szakértői tevékenységről szóló 389/2017. (XII. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R2.) 1. § 1–3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

„1. foglalkoztatott: a kormánytisztviselő, a köztisztviselő, a rendvédelmi igazgatási alkalmazott és a hivatásos állomány tagja,
2. közreműködő szervezet: a digitális megoldások exportjával és programjának fejlesztésével összefüggő feladatok koordinációját ellátó szervezet,
3. más foglalkoztatási jogviszony: kormánytisztviselő esetén a kormányzati szolgálati jogviszonyon, köztisztviselő esetén a közszolgálati jogviszonyon, hivatásos állomány tagja esetén a hivatásos szolgálati jogviszonyon, a rendvédelmi igazgatási alkalmazott esetében a rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyon kívüli minden, munkavégzésre irányuló jogviszony,”

(2) Az R2. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

5. § (1) A nemzetközi közigazgatási szakértői tevékenység ellátására
a) más foglalkoztatási jogviszony keretében vagy
b) célfeladat ellátásával
kerülhet sor.
(2) A célfeladat ellátásának időtartama a tárgyévben a hat hónapot nem haladhatja meg. A célfeladat eredményes végrehajtásáért a céljuttatást a közigazgatási szerv előlegezi meg.
(3) A célfeladat meghatározása a munkáltató, valamint a digitális megoldások exportjával és programjának fejlesztésével összefüggő feladatok koordinációját ellátó szervezet közötti megállapodáson alapul. A megállapodás tartalmazza különösen a nemzetközi közigazgatási szakértői tevékenység meghatározását, a végrehajtással kapcsolatos szabályokat, a végrehajtásban részt vevő foglalkoztatott részére járó díjazást és költségtérítést, valamint az elszámolás rendjét.”

(3) Az R2. 7. § a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A megállapodás munkáltatóhoz történő benyújtásával egyidejűleg a foglalkoztatott tájékoztatja munkáltatóját arról is, hogy a nemzetközi közigazgatási szakértői tevékenységet)

a) a Kttv. 100. § (1) bekezdése, a Hszt. 142. § (1) bekezdése vagy a Hszt. 289/O. § (1) bekezdése szerinti alap- és pótszabadság igénybevételével kívánja ellátni,
b) – az erre irányuló kérelem munkáltatóhoz történő egyidejű benyújtásával – a Kttv. 113. § (5) bekezdése alapján fizetés nélküli szabadság vagy a Hszt. 150. § (4) bekezdése vagy 289/R. § (10) bekezdése alapján illetmény nélküli szabadság igénybevételével kívánja ellátni,”

(4) Az R2. 10. § (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A munkáltató nyilatkoztatja a foglalkoztatottat, hogy a nemzetközi közigazgatási szakértői tevékenységet)

a) a Kttv. 100. § (1) bekezdése, a Hszt. 142. § (1) bekezdése vagy a 289/O. § (1) bekezdése szerinti alap- és pótszabadság igénybevételével kívánja ellátni,
b) a Kttv. 113. § (5) bekezdése alapján fizetés nélküli szabadság vagy a Hszt. 150. § (4) bekezdése, vagy 289/R. § (10) bekezdése alapján illetmény nélküli szabadság igénybevételével kívánja ellátni,”

(5) Az R2. 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A munkáltató a célfeladat meghatározásával egyidejűleg dönt arról, hogy a célfeladatot ellátó szakértő részére a nemzetközi közigazgatási szakértői tevékenység idejére a Kttv. 113. § (5) bekezdése alapján fizetés nélküli szabadságot vagy a Hszt. 150. § (4) bekezdése vagy a 289/R. § (10) bekezdése alapján illetmény nélküli szabadságot, a Kttv. 79. § l) pontja alapján a munkavégzési kötelezettség vagy a Hszt. 105. § (1) bekezdés h) pontja alapján szolgálatteljesítési kötelezettség alóli mentesülést engedélyez, vagy a foglalkoztatott a tevékenységet alap- és pótszabadsága terhére, esetleg – ha a szakértői tevékenység ellátása nem érinti a munkaidőt vagy szolgálatteljesítési időt – e jogintézmények alkalmazása nélkül látja el.”

(6) Az R2. 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Ha a szakértő a nemzetközi közigazgatási szakértői tevékenységet több részletben hat hónapnál hosszabb időkeretben látja el, akkor a (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően a munkáltató és a közreműködő szervezet legalább hathavonta egyszer elszámol.”

5. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2019. február 7. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére