• Tartalom

12/2019. (II. 27.) HM utasítás

12/2019. (II. 27.) HM utasítás

az egyes kiképzési, oktatási és regeneráló központok átadás-átvételével összefüggő feladatokról1

2019.04.02.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya

a) a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM),

b) a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre és

c) a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) Parancsnokságára (a továbbiakban együtt: MHP), valamint az alárendeltségébe tartozó katonai szervezetekre (a továbbiakban: honvédségi szervezetek)

terjed ki.

2. A feladatátadás rendje és annak irányítása

2. § (1) Az MH Logisztikai Központ (a továbbiakban: MH LK), valamint az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (a továbbiakban: MH BHD) szervezete és feladatrendszere a (2)–(4) bekezdésben meghatározottakkal összhangban módosul.

(2) Az MH Anyagellátó Raktárbázis (a továbbiakban: MH ARB) szervezeti elemeként működő bujáki 5. számú Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központ (a továbbiakban: KORK) és az erdőbényei 7. számú KORK az MH BHD feladatrendszerébe és szervezetébe kerül, melyeket saját telephelyeként azonos feladatrendszerrel tovább üzemeltet.

(3) Az MH ARB feladatrendszeréből a bujáki és erdőbényei létesítménytámogatás feladatok, valamint a feladatokat végrehajtó Létesítmény Támogató Osztály átadásra kerül az MH BHD részére.

(4) Az MH BHD szervezeti elemeként üzemeltetett mátraházai 4. számú KORK és a bánki 6. számú KORK az MH LK parancsnokának szolgálati alárendeltségébe tartozó MH ARB feladatrendszerébe és szervezetébe kerül, melyeket saját telephelyeként azonos feladatrendszerrel tovább üzemeltet.

(5) A honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól szóló 80/2011. (VII. 29.) HM utasítás (a továbbiakban: 80/2011. HM utasítás) 11/A. §-ától eltérően a végrehajtásban érintett honvédségi szervezetek feladatkörének módosításával összefüggő feladatok irányítása a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 45. § (1a) bekezdése figyelembevételével történik.

3. § (1) A szervezési tevékenység, időszak

a) kezdete: az utasítás hatálybalépését követő nap,

b) befejezése: 2019. július 31.

(2) Az új szervezeti rend szerinti működés kezdőnapja: 2019. április 1.

(3) Az átalakítás következtében esetlegesen kiválók felmentése kezdetének vagy az átszervezéssel összefüggésben a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 46. § (1) bekezdés k), p) és r) pontja szerint az érintett állomány rendelkezési állományba helyezésének, a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló 2018. évi CXIV. törvény (a továbbiakban: Haj.tv.) 21. § (2) bekezdés e) pontja és a 30. §-a szerint a honvédelmi alkalmazotti jogviszonya felmentéssel történő megszüntetésének vagy a Haj.tv. 31. és 33. §-a szerinti állásfelajánlást követően a Haj.tv. 21. § (2) bekezdés b) pontja szerinti áthelyezésnek vagy a kinevezésmódosítás hatálybalépésének legkorábbi időpontja a (2) bekezdés szerinti új szervezeti rend szerinti működés kezdő napja, legkésőbbi időpontja megegyezik az (1) bekezdés b) pontja szerinti időponttal.

3. A működési alapokmányok előkészítése

4. § (1) Az utasításban meghatározott feladatok átadásával összefüggően az MH BHD, az MH LK és az MH ARB (a továbbiakban együtt: végrehajtásban érintett szervezetek) a szervezetük alapító okiratának módosításával kapcsolatos feladatok előkészítését a 80/2011. HM utasítás 6/A. §-ától eltérően úgy végzik el, hogy azokat legkésőbb a szervezési időszak kezdőnapját követő második munkanapig megküldik a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) részére. Az okiratok véleményeztetését, pontosítását és jóváhagyásra történő felterjesztését a HM TKF az új szervezeti rend szerinti működés kezdő napját megelőző tizedik munkanapig végzi el.

(2) A 80/2011. HM utasítás rendelkezésein felül, az MH LK, az MH ARB és – a HM honvédelmi államtitkár (a továbbiakban: HM HOÁT) javaslata alapján – az MH BHD állománytáblájának módosítását a munkaköri jegyzékekről, az állománytáblákról és a létszámgazdálkodásról szóló 13/2014. (II. 14.) HM utasításban meghatározottak figyelembevételével az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség (a továbbiakban: MHP HTCSF) a következő határidők betartásával készíti elő:

a) a végrehajtásban érintett szervezetek állománytáblájára vonatkozó javaslat összeállítása és megküldése az MHP HTCSF részére, a tervezet egyeztetése, véglegesítése és jóváhagyásra történő előkészítése: az utasítás hatálybalépését követő napig;

b) az okmány jóváhagyása: az utasítás hatálybalépését követő második napig;

c) a jóváhagyott okmány kiadása: az utasítás hatálybalépését követő harmadik napig.

(3) A végrehajtásban érintett szervezetek létszáma legfeljebb a feladatátadással kapcsolatos beosztások átadásával csökkenhet, illetve növekedhet. A végrehajtásban érintett szervezetek együttes létszámkerete az átszervezést követő napon sem haladhatja meg az új szervezeti rend kezdőnapját megelőző napra meghatározott létszámkeretet.

4. A költségvetési gazdálkodással kapcsolatos feladatok

5. § Az átalakítással kapcsolatos

a) logisztikai előirányzatok 2019. április 1-jei helyzetnek megfelelő saját hatáskörű átcsoportosítására az MH parancsnoka (a továbbiakban: MH PK), és

b) személyi juttatások, munkaadókat terhelő járulékok, valamint szociális hozzájárulási adó előirányzatok szükség szerinti átcsoportosítására a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) főigazgatója

intézkedik.

5. Az ingatlan és az ingó vagyon átadás-átvételével kapcsolatos feladatok

6. § (1) A HM VGH főigazgatója az MH BHD és az MH ARB elhelyezési utaltságában lévő ingatlanok 2. § (2)–(4) bekezdése szerinti elhelyezési utaltságának módosítását érintő javaslatát 2019. március 31-ig jóváhagyásra megküldi az MH PK részére.

(2) Az ingatlan érintett szervezetek részére történő használatba adását a HM VGH, az ingatlanhoz tartozó elhelyezési anyagok érintett szervezetek részére történő használatba adását az MH LK koordinálja.

(3) A HM VGH főigazgatója a végrehajtásban érintett szervezetek által használt ingatlanok üzemeltetési feladataival összefüggésben az utasítás hatálybalépését követő napig kezdeményezi a Szolgáltatási Szerződés szükség szerinti módosítását.

(4) Az MH ARB és az MH BHD üzemeltetési feladatai átadás-átvételével egy időben kerül végrehajtásra a bujáki 5. számú KORK, valamint az erdőbényei 7. számú KORK őrzés-védelmi feladatainak átadás-átvétele. Az őrzés-védelmi átadás-átvételt az átadó kezdeményezi az átvevő MH BHD irányába. Az őrzés-védelmi feladatok átadás-átvételének megvalósulásáról az MH BHD az MHP Hadműveleti Csoportfőnökség útján terjeszt fel jelentést az MHP törzsfőnöke részére, melyet tájékoztatásul megküld a HM VGH Ingatlankezelési Igazgatóság részére.

7. § (1) A végrehajtásban érintett szervezetek számviteli nyilvántartásába tartozó 2. § (2)–(3) bekezdése szerinti KORK-ot érintő ingóságok átadás-átvételére – a (3) bekezdésben foglaltakra figyelemmel – tételes leltárral kerül sor, melyet a 4. és 6. KORK esetében az MH ARB, az 5. és 7. KORK esetében az MH BHD – az egészségügyi ingó vagyoni elemek kivételével, melyeket az MH Egészségügyi Központ – parancsnoka felügyel.

(2) Az ingó vagyonelemek átadás-átvételére 2019. március 31-ig kerül sor.

(3) Amennyiben az anyagfelelősök személyében változás nem történik – figyelemmel a végrehajtott 2018. év végi leltározásra –, az átadás-átvétel mennyiségi számlálás nélkül, egyeztető leltárral kerül végrehajtásra.

6. Az utasításban meghatározottakkal összefüggő egyéb feladatok

8. § (1) Az utasításban meghatározott, az érintett honvédségi szervezetek feladatait, így különösen

a) a személyügyi munkával,

b) a pénzügyi és számviteli biztosítással,

c) a logisztikai, infrastrukturális ellátással,

d) a híradó-informatikai feladatokkal,

e) a titokvédelmi, dokumentumvédelmi és ügyviteli feladatokkal, valamint

f) az államháztartási belső ellenőrzéssel és az operatív belső kontrollrendszerrel

kapcsolatos feladatokat az MH PK szabályozza.

(2) Az MH PK – az (1) bekezdés szerinti – az MH BHD-val kapcsolatos javaslatait az utasítás hatálybalépését követő nyolcadik munkanapig megküldi a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály (a továbbiakban: HM KTKF) részére.

(3) A HM közigazgatási államtitkár és a HM HOÁT az irányításuk alá tartozó HM szervek és szervezetek, valamint a Hvt. 45. § (1a) bekezdése szerinti honvédségi szervezetek vonatkozásában az utasításban meghatározott feladatok végrehajtását együttes intézkedésben szabályozza, amelynek tervezetét a HM TKF az utasítás hatálybalépését követő tizenötödik munkanapig készíti elő.

(4) A HM HOÁT (2) bekezdés szerinti intézkedést érintő javaslatait a HM KTKF – együttműködve a HM Védelmi Igazgatási Főosztállyal – készíti elő, melyet az utasítás hatálybalépését követő tizedik munkanapig megküld a HM TKF részére.

(5) Az utasításban meghatározott feladatokkal összhangban az illetékes szakmai szervek és szervezetek vezetői felülvizsgálják a költségvetési gazdálkodásra, valamint az ahhoz kapcsolódó egyéb szakfeladatokra vonatkozó szabályozókat.

(6) Az utasítás végrehajtásával összefüggő feladatok következtében szükségessé váló közjogi szervezetszabályozó eszközök módosításainak tervezeteit az azok kidolgozásáért felelős szakmai szervek, szervezetek az utasítás hatálybalépését követő hónap tizedik munkanapig előkészítik és megküldik a HM Jogi Főosztály részére.

(7) Az utasításban foglaltak végrehajtásával összefüggésben az MH PK az utasítás hatálybalépését követő tizedik napig intézkedik a Magyar Honvédség Hadrendjének módosítására.

7. A kiképzési-oktatási és regeneráló központok működési rendjéről, valamint a rekreációra és a regenerálódásra vonatkozó részletes szabályokról szóló 48/2013. (VIII. 23.) HM utasítás módosítása

9. §2

10. §3

11. §4

12. §5

13. §6

14. §7

15. §8

8. Záró rendelkezések

16. § (1) Ez az utasítás – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Az utasítás 7. alcíme 2019. április 1-jén lép hatályba.

(3) Ez az utasítás 2019. augusztus 1-jén hatályát veszti.

1. melléklet a 12/2019. (II. 27.) HM utasításhoz9

2. melléklet a 12/2019. (II. 27.) HM utasításhoz10

1

Az utasítás a 16. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2019. augusztus 1. napjával.

2

A 9. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

A 10. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

4

A 11. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

5

A 12. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

6

A 13. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

7

A 14. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

8

A 15. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

9

Az 1. melléklet a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

10

A 2. melléklet a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére