• Tartalom

19/2019. (III. 13.) HM utasítás

19/2019. (III. 13.) HM utasítás

a belső szabályozási tevékenységről

2021.10.15.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 80. § 13. pontja szerinti honvédelmi szervezetekre terjed ki.

2. A belső szabályozási tevékenység irányítása

2. § A belső szabályozási tevékenységet a honvédelmi miniszter (a továbbiakban: miniszter) a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára (a továbbiakban: HM JIHÁT) útján irányítja.

3. A belső rendelkezésekre vonatkozó alapvető szabályok

3. § (1)1 Szakutasítást a HM közigazgatási államtitkára (a továbbiakban: HM KÁT), honvédelmi államtitkára (a továbbiakban: HM HOÁT), helyettes államtitkárai, továbbá a Magyar Honvédség parancsnoka (a továbbiakban: MH PK) és szakterületére vonatkozóan a Magyar Honvédség Parancsnoksága (a továbbiakban: MHP) szemlélői és csoportfőnökei adhatnak ki.

(2) A HM KÁT intézkedéssel elrendelheti az MH PK és az MHP szemlélői és csoportfőnökei által kiadott szakutasítás alkalmazását a HM-ben és a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezeteknél, egyes rendelkezések alkalmazását azonban kizárhatja, vagy a hivatali szervezet sajátosságaira figyelemmel eltérő rendelkezéseket állapíthat meg.

(3)2 A HM helyettes államtitkárai által kiadott szakutasítás nem lehet ellentétes a HM KÁT és a HM HOÁT által kiadott szakutasítással, intézkedéssel.

(4) Az MH PK és az MHP szemlélői és csoportfőnökei által kiadott szakutasítás nem lehet ellentétes a HM KÁT, a HM HOÁT és a HM helyettes államtitkárai által kiadott szakutasítással, intézkedéssel. Az MHP szemlélői és csoportfőnökei által kiadott szakutasítás nem lehet ellentétes továbbá az MH PK által kiadott szakutasítással, intézkedéssel.

4. § (1) Az intézkedés hatálya csak az azt kiadó szolgálati elöljáró vagy hivatali felettes alárendeltségébe tartozókra terjed ki.

(2) Ha az intézkedés a HM parlamenti államtitkára vagy a HM HOÁT feladatkörét is érinti, azt a HM KÁT az érintett politikai felsővezetővel egyetértésben adja ki.

(3) Az intézkedés nem lehet ellentétes a magasabb szintű szolgálati elöljáró vagy hivatali felettes által kiadott szakutasítással és intézkedéssel. Az MH PK és az MHP szemlélői és csoportfőnökei által kiadott intézkedés nem lehet ellentétes a HM KÁT, a HM HOÁT és a HM helyettes államtitkárai által kiadott intézkedéssel. Az MHP szemlélői és csoportfőnökei által kiadott intézkedés nem lehet ellentétes továbbá az MH PK által kiadott intézkedéssel.

5. § A 3. § (4) bekezdésének és a 4. § (3) bekezdésének a honvédségi szervezeteknél történő érvényesüléséért az MH PK felel.

4. A belső rendelkezések előkészítése

6. § (1) A belső rendelkezés tervezetének szakmai előkészítése annak a szervnek, illetve szervezetnek a feladata, amelynek feladat- és hatáskörébe az adott feladat ellátása tartozik (a továbbiakban együtt: szakmai felelős).

(2) A belső rendelkezés tervezetét a szakmai felelős indokolással látja el, amelyben bemutatja a tervezett szabályozás indokait, várható hatásait.

(3) Ha a belső rendelkezésnek költségvetési kihatása is van, a szakmai felelős indokolásban – részletes számítással alátámasztva – ezt is bemutatja, és nyilatkozik arról, hogy a szükséges forrás rendelkezésre áll-e. Ha a szükséges forrás nem áll rendelkezésre, a szakmai felelős arról is nyilatkozik, hogy azt milyen módon lehet biztosítani.

7. § (1) A szakmai felelős a belső rendelkezés indokolással ellátott tervezetét egyezteti az érintett szervekkel, illetve szervezetekkel.

(2) A HM KÁT, a HM HOÁT és a HM helyettes államtitkárai által kiadandó belső rendelkezés tervezetét az (1) bekezdésben meghatározott szerveken kívül véleményezésre meg kell küldeni a HM Jogi Főosztály (a továbbiakban: HM JF), valamint a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály részére is.

(3) Az MH PK és az MHP szemlélői és csoportfőnökei által kiadandó belső rendelkezés tervezetének törvényességét és az utasítás szerinti kodifikációs követelmények érvényesítését az MHP Jogi és Igazgatási Főnökség főnöke biztosítja. Erre figyelemmel az MH PK és az MHP szemlélői és csoportfőnökei által kiadandó belső rendelkezés tervezetét véleményezésre meg kell küldeni az MHP Jogi és Igazgatási Főnöksége részére.

(4)3 Az MH PK és az MHP szemlélői és csoportfőnökei által kiadandó szakutasítás tervezetét véleményezés céljából meg kell küldeni a HM Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztálya részére.

(5) Az MHP szolgálati alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek parancsnokai által kiadandó intézkedések törvényességéről és a kodifikációs követelmények érvényesítéséről a katonai szervezet jogi és igazgatási feladatokat ellátó szervezeti egységének vezetője gondoskodik.

8. § (1) A belső rendelkezés egyeztetése során felmerült véleménykülönbségek megszüntetését egyeztetéssel kell megkísérelni. Ha az egyeztetés nem vezetett eredményre, az aláírásra történő felterjesztésben jelezni kell a fennmaradt véleménykülönbséget és az észrevétel el nem fogadásának indokait.

(2) A belső rendelkezést a szakmai felelős terjeszti fel aláírásra az annak kiadására hatáskörrel rendelkezőnek.

(3) A felterjesztésnek tartalmaznia kell

a) a belső rendelkezés céljáról, szakmai és jogi alapjáról, szükségességéről,

b) a belső rendelkezés költségkihatásáról,

c) a megvalósítás feltételeiről, azok rendelkezésre állásáról,

d) a belső rendelkezésben foglaltak végrehajtásának esetleges akadályairól

szóló tájékoztatást.

9. § (1) A belső rendelkezésekről nyilvántartást kell vezetni.

(2) A nyilvántartást elektronikusan kell vezetni, amely tartalmazza a belső rendelkezés megjelölését és címét, valamint a belső rendelkezés egy példányát.

(3) A nyilvántartást

a) a honvédségi szervezet esetében az MHP,

b) az a) pontba nem tartozó honvédelmi szervezetek esetében a HM JF

vezeti.

(4) A belső rendelkezést a nyilvántartást vezető szerv részére a szakmai felelős küldi meg elektronikus formában.

(5) A kiadott belső rendelkezést a módosítást követően a szakmai felelős egységes szerkezetbe foglalja, lábjegyzetben minden módosított rendelkezésnél jelezve, hogy azt mely belső rendelkezés módosította. Ugyanígy kell eljárni a belső rendelkezés egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezése esetén is. Az egységes szerkezetbe foglalt belső rendelkezést meg kell küldeni elektronikus formában a nyilvántartást vezető szerv részére.

(6) A belső rendelkezés egészének hatályon kívül helyezése esetén annak címét kell szerepeltetni a nyilvántartásban, lábjegyzettel jelezve azt, hogy mely rendelkezés és mely időponttal helyezte azt hatályon kívül.

(7) A nyilvántartáshoz történő hozzáférést biztosítani kell azoknak, akiknek az a feladatuk végrehajtásához szükséges, így különösen biztosítani kell a hozzáférést a (3) bekezdés a) pontja szerinti nyilvántartáshoz a HM JF részére.

5. A belső rendelkezésekkel kapcsolatos törvényességi felügyelet

10. § (1) A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ) főigazgatója által kiadott belső rendelkezést vagy annak tervezetét a miniszter, más honvédelmi szervezetek által kiadott belső rendelkezést vagy azok tervezeteit a miniszter, a HM KÁT vagy a HM JIHÁT kezdeményezésére a törvényességi felügyeleti jogkör gyakorlása érdekében – az előkészítő iratokkal együtt – részükre meg kell küldeni.

(2) A belső rendelkezéssel kapcsolatban törvényességi felügyeleti jogkörben megfogalmazott észrevételekre a honvédelmi szervezet vezetője 15 napon belül – a jogi és igazgatási egysége bevonásával – észrevételeket tehet.

(3) Az (1) bekezdés szerinti szervezet vezetője köteles a törvényességi észrevételek alapján a belső rendelkezés módosítására vagy hatályon kívül helyezésére intézkedni.

(4) A törvényességi észrevétel következtében meghozott módosító vagy hatályon kívül helyező belső rendelkezés tervezetét az aláírás előtt véleményezésre meg kell küldeni a HM JIHÁT részére.

6. A belső rendelkezések szövegezésének alapvető szabályai

11. § (1) A belső rendelkezéseket a magyar nyelv szabályainak megfelelően, világosan, szakszerűen, közérthetően és ellentmondásmentesen kell megfogalmazni. A belső rendelkezés nem tartalmazhat szükségtelen általánosságokat és a tárgykörtől eltérő rendelkezéseket.

(2) A belső rendelkezéseket kijelentő módban, egyes szám harmadik személyben kell megfogalmazni.

(3) A belső rendelkezésekben az ismétlődően előforduló kifejezés, szókapcsolat vagy szövegrész esetén, az ismétlődő elem helyett rövid megjelölést lehet alkalmazni. A rövid megjelölést a rövidíteni kívánt elem első előfordulásakor kell meghatározni, és „a továbbiakban:” kifejezéssel együtt zárójelben kell feltüntetni. A rövid elnevezés bevezetése esetén a későbbi előforduláskor az ismétlődő elem helyett a bevezetett rövid elnevezést kell használni. Más esetekben szövegrészek, felsorolások zárójelben történő megjelenítésére nem kerülhet sor.

(4) Ha a belső rendelkezésben jogszabályra, közjogi szervezetszabályozó eszközre vagy más belső rendelkezésre történő hivatkozás szükséges, a hivatkozás alapján a hivatkozott jogszabálynak, közjogi szervezetszabályozó eszköznek vagy más belső rendelkezésnek egyértelműen azonosíthatónak kell lennie. A hivatkozás a belső rendelkezés szövegébe beépítve történhet

a) ezek címének, szabályozási tárgykörének megjelölésével vagy

b) ezek tételes megjelölésével cím, szám, a kibocsátás évének száma és a kibocsátásra jogosult elnevezésének rövidítésével.

12. § (1) A belső rendelkezést – terjedelmétől, jellegétől és tartalmától függően – fejezetekre, alcímekre, pontokra és alpontokra lehet tagolni.

(2) A belső rendelkezés fejezeteit római számokkal folyamatosan és a fejezet címével kell jelölni.

(3) A belső rendelkezések alcímeit arab számokkal folyamatosan és az alcím címével kell jelölni.

(4) A pontokat arab számokkal kell jelölni.

(5) Az alpontokat a latin ábécé kisbetűivel és „)” jellel kell jelölni.

7. A belső rendelkezések felépítése

13. § A belső rendelkezésnek a következőket kell tartalmaznia:

a) a belső rendelkezés megjelölése és címe,

b) bevezető rész,

c) általános rendelkezések,

d) részletes rendelkezések,

e) záró rendelkezések.

8. A belső rendelkezések megjelölése és címe

14. § A belső rendelkezéseket évente – a belső rendelkezés kiadójaként külön-külön – újrakezdődő arab sorszámmal, attól tört vonallal elválasztva a kibocsátás évének számával, a belső rendelkezés kiadására jogosult beosztása megnevezésének rövidítésével és a belső rendelkezés típusának megnevezésével kell jelölni. A Honvédelmi Közlönyben közzétett belső rendelkezés megjelölésének a kibocsátás évének számát követően tartalmaznia kell a zárójelben a Honvédelmi Közlöny HK rövidítését és annak a lapszámnak a számát, amelyben a belső rendelkezést közzéteszik.

15. § A belső rendelkezés címének röviden meg kell jelölnie a belső rendelkezés tartalmát.

9. A belső rendelkezés bevezető része

16. § (1) A belső rendelkezés bevezető részében meg kell jelölni azt a jogszabályt, amely belső rendelkezés megalkotására jogosítja fel annak kiadóját.

(2) A jogszabály megjelölésének tartalmaznia kell annak teljes címét és megjelölését, továbbá azt a rendelkezését – szakaszszám, esetleg bekezdés, pont, illetve alpont megjelölésével –, amelynek alapján a belső rendelkezés kiadható.

(3) A belső rendelkezés bevezető részében nem kell megismételni annak címét.

(4) A belső rendelkezés bevezető részében rövid elnevezés nem vezethető be.

10. A belső rendelkezés általános és részletes rendelkezései

17. § (1) A belső rendelkezések általános rendelkezései között szabályozhatók

a) a belső rendelkezés személyi és szervezeti hatálya,

b) a belső rendelkezés alapelvei és

c) az értelmező rendelkezések.

(2) A belső rendelkezés értelmező rendelkezéseket akkor tartalmazhat,

a) ha az alkalmazásához egyes fogalmak kifejtése szükséges,

b) ha a fogalom jelentése eltér köznapi jelentésétől, vagy

c) ha a fogalom jelentése nem egyértelmű.

(3) Az értelmező rendelkezésekben az egyes fogalmakat ábécé sorrendben kell szerepeltetni.

18. § (1) A belső rendelkezések részletes rendelkezései tartalmazzák azokat a normatív szabályokat, amelyeket nem az általános rendelkezések vagy a záró rendelkezések között kell szerepeltetni.

(2) Ha a belső rendelkezéseket fejezetekre, illetve alcímekre tagolják, azok címének ki kell fejeznie az abban szereplő rendelkezések tartalmát.

11. A belső rendelkezések záró rendelkezései

19. § A belső rendelkezés záró rendelkezései a következő felsorolásnak megfelelő sorrendben tartalmazhatják

a) a hatályba léptető rendelkezést,

b) az átmeneti rendelkezéseket,

c) a módosító rendelkezéseket és

d) a hatályon kívül helyező rendelkezéseket.

20. § (1) A belső rendelkezésben meg kell határozni a hatálybalépés időpontját.

(2) A hatálybalépés időpontját úgy kell meghatározni, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az alkalmazásra történő felkészülésre.

(3) A belső rendelkezés a közzététele napján vagy az azt követő valamely napon léphet hatályba. Kivételesen indokolt, sürgős esetben a hatálybalépés napjaként az aláírás napja vagy az azt követő valamely nap is meghatározható azzal, hogy ebben az esetben a szakmai felelős köteles gondoskodni arról, hogy a hatálybalépés napján a belső rendelkezés az érintett honvédelmi szervezetek részére rendelkezésre álljon.

(4) A hatálybalépés időpontját a záró rendelkezések között minden más rendelkezést megelőzően külön pontban kell szerepeltetni.

21. § (1) A belső rendelkezésben átmeneti szabályokat akkor kell alkotni, ha a belső rendelkezés szükségessé teszi a folyamatban lévő ügyekben a belső rendelkezés szabályaitól eltérő szabályok alkalmazását, vagy a belső rendelkezésben foglaltak bevezetéséhez szükséges teendőkről kell rendelkezni.

(2) Az átmeneti szabályokat a hatályba léptető rendelkezést követően külön pontban kell szerepeltetni.

22. § A belső rendelkezésben annak kiadója által megalkotott más belső rendelkezést megváltoztatni csak a záró rendelkezések között szereplő módosító rendelkezéssel lehet.

12. A belső rendelkezések módosítása

23. § (1) Belső rendelkezést az arra hatáskörrel rendelkező személy belső rendelkezés kiadásával vagy a honvédelmi miniszter utasítással módosíthat.

(2) Belső rendelkezés nem módosíthat jogszabályt és közjogi szervezetszabályozó eszközt.

(3) Intézkedésben szakutasítás nem módosítható. Intézkedésben más intézkedés csak akkor módosítható, ha annak kiadására is ugyanaz a személy vagy annak jogutódja jogosult.

(4) Szakutasításban csak olyan szakutasítás módosítható, amelynek kiadására is ugyanaz a személy vagy annak jogutódja jogosult.

(5) Nem módosítható a belső rendelkezés címe és megjelölése, bevezető része, továbbá – ha a belső rendelkezés már hatályba lépett – a hatálybalépést megállapító rendelkezés.

(6) A módosító honvédelmi miniszteri utasítás vagy belső rendelkezés módosító rendelkezésének hatályvesztése nem érinti a módosított rendelkezés hatályát.

24. § (1) A kizárólag módosításokat tartalmazó belső rendelkezés csak a következőket tartalmazhatja:

a) bevezető rész,

b) módosító rendelkezések,

c) hatályon kívül helyező rendelkezések,

d) záró rendelkezések, ezen belül a következő sorrendben:

da) hatályba léptető rendelkezések,

db) átmeneti rendelkezések.

(2) A módosító belső rendelkezésben rendelkezni kell arról, hogy a módosító belső rendelkezés a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

13. A belső rendelkezések hatályon kívül helyezése

25. § (1) Belső rendelkezést hatályon kívül helyezni

a) honvédelmi miniszteri utasítással vagy belső rendelkezéssel,

b) a módosítandó belső rendelkezésben foglalt rendelkezést megjelölő, annak helyébe lépését kimondó honvédelmi miniszteri utasításba vagy belső rendelkezésbe foglalt rendelkezéssel

lehet.

(2) A belső rendelkezést hatályon kívül helyező honvédelmi miniszteri utasítás vagy belső rendelkezés hatályon kívül helyező rendelkezésének hatályvesztése nem eredményezi a korábban hatályon kívül helyezett belső rendelkezés vagy az abban foglalt rendelkezés újbóli hatálybalépését.

(3) A csak hatályon kívül helyezést tartalmazó belső rendelkezésben kizárólag a következők szerepelhetnek:

a) bevezető rész,

b) hatályon kívül helyező rendelkezések,

c) záró rendelkezések, ezen belül a következő sorrendben:

ca) hatályba léptető rendelkezések,

cb) átmeneti rendelkezések.

(4) A hatályon kívül helyezést tartalmazó belső rendelkezésben rendelkezni kell arról, hogy a hatályon kívül helyezést tartalmazó belső rendelkezés a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(5) A hatályon kívül helyezés esetén is alkalmazni kell a 23. § (3) és (4) bekezdésében meghatározottakat.

14. A belső rendelkezések tartalmi felülvizsgálata

26. § (1) A belső rendelkezés kiadására hatáskörrel rendelkező a szakmai felelős útján folyamatosan vizsgálja az általa kiadott belső rendelkezések hatályosulását, a belső rendelkezésben szabályozott tárgykört érintő jogszabályok, közjogi szervezetszabályozó eszközök változását.

(2) Az (1) bekezdés szerinti vizsgálat eredményeként

a) az elavult, szükségtelen, kiüresedett, alkalmazhatatlan belső rendelkezéseket hatályon kívül kell helyezni,

b) a jogszabállyal vagy közjogi szervezetszabályozó eszközzel ellentétes belső rendelkezéseket módosítani kell, vagy hatályon kívül kell helyezni.

15. A belső rendelkezések értelmezése

27. § (1) Belső rendelkezés állásfoglalásban történő értelmezésére a kiadására hatáskörrel rendelkező jogosult. Az állásfoglalás tájékoztató jellegű.

(2) A HM KÁT, a HM HOÁT és a HM helyettes államtitkárai által kiadott belső rendelkezés esetén az állásfoglalás előkészítéséhez a HM JF, az MH PK, valamint az MHP szemlélői és csoportfőnökei által kiadott belső rendelkezés esetén az MHP Jogi és Igazgatási Főnöksége és az érintett honvédelmi szervezetek szakmai támogatást nyújtanak.

(3) A (2) bekezdés szerinti állásfoglalás tervezetével kapcsolatos véleménykülönbségeket egyeztetni kell.

(4) Az MHPK szemlélői és csoportfőnökei közötti katonai szakkérdésben az állásfoglalással kapcsolatban fennmaradt véleménykülönbségekről az MH PK dönt.

(5) Az állásfoglalással kapcsolatban nem katonai szakkérdésben fennmaradt véleménykülönbségekről a HM KÁT dönt.

(6) A HM KÁT és az MH PK közötti véleménykülönbségről a miniszter dönt.

16. A belső rendelkezések közzététele

28. § (1) Ha a belső rendelkezés közzététele nem kötelező, akkor a kiadására jogosult szakmai mérlegelés alapján dönthet arról, hogy a belső rendelkezés teljes szövege vagy csak annak címe kerüljön a Honvédelmi Közlönyben közzétételre.

(2) A Honvédelmi Közlönyben nem vagy nem teljes terjedelemben közzétett belső rendelkezés esetében a kiadásra jogosult gondoskodik arról, hogy az érintettek annak tartalmát a rájuk vonatkozó mértékben ismerjék meg.

17. A KNBSZ-re vonatkozó sajátos szabályok

29. § (1) A KNBSZ főigazgatója által kiadott belső rendelkezésekre nem alkalmazható a 9. § (3), (5) és (7) bekezdése, valamint a 28. §.

(2) A KNBSZ főigazgatója által kiadandó belső rendelkezések esetén azok előkészítésének és kiadásának rendjét a KNBSZ főigazgatója határozza meg.

18. Belső rendelkezésnek nem minősülő körlevél

30. § (1)4 A miniszter irányítási hatáskörében a honvédelmi szervezetek feladatainak végrehajtására körlevelet adhat ki. A körlevél kiadmányozási jogát a miniszter a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatában ruházhatja át.

(2) A körlevél előkészítésére a 6. § (1) bekezdését és a 7. § (1) és (2) bekezdését azzal kell alkalmazni, hogy a körlevél tervezetéhez indokolást nem kell készíteni.

(3) A körlevelet meg kell küldeni a végrehajtásában érintett szervek, illetve szervezetek vezetőinek.

19. Tájékoztató

31. § (1) Feladat- és hatáskörüket érintően a szakmai felelősök a honvédelmi szervezetek állományának tájékoztatására az állományt érintő jogszabályokról, közjogi szervezetszabályozó eszközökről tájékoztatót készíthetnek, amely tartalmazza a jogszabály, közjogi szervezetszabályozó eszköz rendelkezéseinek ismertetését, továbbá az állomány tagjának teendőit.

(2) A tájékoztatót meg kell küldeni a honvédelmi szervezetek vezetői részére, akik gondoskodnak annak az állományuk részére történő eljuttatásáról.

20. Záró rendelkezések

32. § Ez az utasítás nem érinti a hatálybalépése előtt kiadott belső rendelkezések hatályát.

33. § (1) A 2018. december 31-én hatályos, a HM KÁT és a Honvéd Vezérkar főnöke által kiadott együttes intézkedéseket (a továbbiakban: HM KÁT–HVKF együttes intézkedések) legkésőbb 2019. december 31-ig a szakmai felelősök felülvizsgálják.

(2) A felülvizsgálat eredményeként

a) a HM KÁT–HVKF együttes intézkedéseket miniszteri utasítással hatályon kívül kell helyezni,

b) azokat a HM KÁT–HVKF együttes intézkedéseket, amelyek a feladat- és hatásköri változások miatt már kizárólag honvédségi szervezetek részére állapítanak meg feladatokat, belső rendelkezésben az MH PK-nak kell szabályozni,

c) azokat a HM KÁT–HVKF együttes intézkedéseket, amelyek a feladat- és hatásköri változások miatt kizárólag minisztérium hivatali szervezete részére állapítanak meg feladatot, HM KÁT intézkedésben kell újra szabályozni,

d)5 amely feladatok végrehajtásánál továbbra is szükséges a HM vagy a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezet közreműködése, azokat minisztérium politikai vagy szakmai felsővezetője által kiadott szakutasítással kell újra szabályozni,

e) ha belső szabályozó kiadása nem szükséges, a 30. § szerinti körlevelet kell kiadni.

34. § Az utasítás hatálybalépése előtt kiadott szakutasításokat a szakmai felelősök legkésőbb 2019. december 31-ig felülvizsgálják, és annak eredményeként – ha szükséges – javaslatot tesznek azok módosítására vagy hatályon kívül helyezésére.

35. §6 A 9. § szerinti elektronikus nyilvántartás 2020. január 31-ig kerüljön létrehozásra, és a hatályos belső rendelkezések feltöltését 2020. február 1-jével meg kell kezdeni.

35/A. §7 Ezen utasításnak a belső szabályozási tevékenységről szóló 19/2019. (II. 13.) HM utasítás módosításáról szóló 7/2020. (II. 13.) HM utasítással megállapított 35. §-át 2020. január 30-tól kell alkalmazni.

36. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

(2)8

1

A 3. § (1) bekezdése a 7/2020. (II. 13.) HM utasítás 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 3. § (3) bekezdése a 7/2020. (II. 13.) HM utasítás 4. § b) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 7. § (4) bekezdése az 53/2021. (X. 14.) HM utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

4

A 30. § (1) bekezdése a 7/2020. (II. 13.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 33. § (2) bekezdés d) pontja a 7/2020. (II. 13.) HM utasítás 4. § c) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 35. § a 7/2020. (II. 13.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 35/A. §-t a 7/2020. (II. 13.) HM utasítás 3. §-a iktatta be.

8

A 36. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére