• Tartalom

21/2019. (III. 20.) HM utasítás

21/2019. (III. 20.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium felsőszintű vezetői és munkaértekezleteinek rendjéről

2021.05.27.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 80. § 13. pontja szerinti honvédelmi szervezetekre, valamint a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumra (a továbbiakban: HKK) terjed ki.

(2) Felkérem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továbbiakban: NKE) rektorát az utasítás végrehajtásában történő közreműködésre.

2. A honvédelemért felelős miniszter éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezlete

2. § (1) A honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezlete (a továbbiakban: értékelő és feladatszabó értekezlet) a miniszternek a honvédelmi fejezetet érintő vezető, valamint irányító funkciójának legfelsőbb szintű fóruma.

(2) Az értékelő és feladatszabó értekezleten kerül sor a miniszter által a tárgyévet megelőző évben meghatározott, a honvédelmi fejezet egészét érintő kiemelt fontosságú feladatok végrehajtásának értékelésére, a tárgyévi tevékenység fő célkitűzéseinek, irányainak és feladatainak meghatározására.

(3) Az értékelő és feladatszabó értekezlet résztvevői

1. a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) parlamenti államtitkára,

2.1 a HM honvédelmi államtitkára (a továbbiakban: HM HOÁT),

3.2 a HM közigazgatási államtitkára (a továbbiakban: HM KÁT)

(az 1–3. pontban felsoroltak a továbbiakban együtt: a HM államtitkárai),

(az 1–3. pontban felsoroltak a továbbiakban együtt: a HM államtitkárai),

4. a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) parancsnoka (HVKF) (a továbbiakban: MH PK),

5. a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ) főigazgatója és helyettesei,

6. a HM védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára,

7. a HM humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára,

8.3 a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára,

(a 6–8. pontban felsoroltak a továbbiakban együtt: a HM helyettes államtitkárai),

9.4 a HM gazdálkodási ügyekért felelős államtitkári főtanácsosa (a továbbiakban: HM GÜFÁF),

(a 6–9. pontban felsoroltak a továbbiakban együtt: a HM helyettes államtitkárai),

10. a HM kabinetfőnöke,

11.5 a KNBSZ állományában lévő katonai főreferens,

12.6 a HM önálló szervezeti egységei és a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek vezetői,

13. az MH PK helyettese (a továbbiakban: MH PKH), az MH Parancsnokságának (a továbbiakban: MHP) törzsfőnöke (a továbbiakban: MHP TÖF), az MHP TÖF helyettesei, haderőnemi szemlélői, csoportfőnökei, az MH vezénylő zászlósa és az MH Katonanői Bizottság elnöke,

14. a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Hvt.Vhr.) 4. § (4) bekezdése alapján a minisztérium és a miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezetek támogatását végző szervezet parancsnoka,

15. a Hvt.Vhr. 5. § (4) bekezdése alapján a központi egészségügyi ellátásért felelős szervezet parancsnoka,

16. az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja,

17. a HKK igazgatója és

18. a miniszter által külön meghívottak.

(4) Az értékelő és feladatszabó értekezlet a miniszter vezetésével évente, az év első negyedévében kerül megtartásra.

(5) Az értékelő és feladatszabó értekezlet előkészítését a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) a (3) bekezdés 14. pontjában szereplő, támogatást végző szervezettel együttműködésben végzi.

3. A miniszteri értekezlet

3. § (1) A miniszteri értekezlet a HM legfőbb döntés-előkészítő szerve, amely a miniszter vezetésével áttekinti a HM operatív feladatainak ellátását.

(2) A miniszteri értekezlet résztvevői szakterületüknek, felelősségi körüknek megfelelően javaslatot tesznek

a) intézkedések megtételére,

b) intézkedések elfogadására,

c) egyeztetések megindítására.

(3) A miniszter a miniszteri értekezlet résztvevőinek tájékoztatása, javaslata alapján döntéseket hoz, iránymutatásokat ad, valamint vizsgálja az intézkedések megvalósulását.

(4)7 A miniszteri értekezlet résztvevői

a) a HM államtitkárai,

b) az MH PK,

c) a KNBSZ főigazgatója,

d) a HM helyettes államtitkárai,

e) a HM GÜFÁF,

f) a HM kabinetfőnöke,

g) a HM Miniszteri Titkárság titkárságvezetője (a továbbiakban: HM miniszteri titkárságvezető),

h) a HM sajtófőnöke,

i) a nemzeti fegyverzeti igazgató,

j) a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztály főosztályvezetője,

k) a jegyzőkönyvvezető és

l) az eseti meghívottak.

(5)8 A miniszteri értekezlet kéthetente, illetve igény szerint kerül levezetésre.

(6) A miniszteri értekezleten a HM helyettes államtitkárai a HM közigazgatási államtitkárának előzetes hozzájárulásával helyettesíthetőek.

4. § (1)9 A miniszteri értekezletre a miniszteri, valamint a felsőbb szintű döntések kezdeményezése céljából előterjesztéseket (a továbbiakban: értekezletanyag) kell készíteni. Az értekezletanyagnak ki kell térnie

a) a feladat forrásigényére,

b) annak feltüntetésére, hogy a forrásigény tárgyéven felülinek minősül-e,

c) a korábbi kormányzati döntéshozatali fórum, Országgyűlési bizottságok vagy miniszteri értekezlet előzményi anyagaira.

(2)10 Az értekezletanyag kidolgozásáért az ügykör szerint hatáskörrel rendelkező szervezeti egység, szervezet vezetője felelős. Az értekezletanyaghoz vezetői összefoglalót kell készíteni. Az értekezletanyagot a kapcsolódó vezetői összefoglalóval együtt az adott területért felelős vezető terjeszti elő.

(3) A vezetői összefoglalót tömören és egyértelműen kell megfogalmazni, annak tartalmaznia kell a megalapozott állásfoglaláshoz szükséges valamennyi információt és döntési javaslatot, továbbá a Kormány politikájához való kapcsolódási pontokat. A vezetői összefoglaló terjedelme nem haladhatja meg a 2 gépelt oldalt.

(4)11 A döntésre vonatkozó javaslat a fő kérdésekre terjed ki, utal a végrehajtás módjára, megjelöli annak határidejét és felelősét, a szükséges erőforrások biztosítását, továbbá javaslatot tartalmaz a téma sajtónyilvánosságával kapcsolatosan.

(5)12 Az értekezletanyagot a miniszteri értekezletre történő benyújtása előtt szakmai szervezeti egységekkel, szervezetekkel véleményeztetni kell, majd a véleményezők egyetértését, egyet nem értés esetén annak indokait a vezetői összefoglaló első lapján feltüntetve a miniszteri értekezletet megelőző héten megtartandó felsővezetői stratégiai értekezletre kell beterjeszteni.

(6)13 Az értekezletanyag a felsővezetői stratégiai értekezlet általi tárgyalását követően kerülhet a miniszteri értekezlet napirendjére.

(7)14 Értekezletanyag soron kívül kizárólag a HM KÁT döntése alapján nyújtható be.

5. § (1) A miniszteri értekezlet előkészítéséért a HM kabinetfőnöke a felelős.

(2)15 A HM kabinetfőnöke a miniszteri értekezleten meghatározott feladatokról, iránymutatásokról, döntésekről emlékeztetőt készít, amelyet az értekezlet résztvevőinek megküld. A résztvevők az emlékeztetőt az alárendeltségükbe tartozó, a feladatok végrehajtására kötelezett szervezeti egységek, szervezetek vezetőinek – a rájuk vonatkozó mértékben – kivonatosan megküldik.

4. A miniszter koordinációs értekezlete

6. § (1) A miniszter koordinációs értekezlete (a továbbiakban: HM koordinációs értekezlet) a miniszter vezetésével áttekinti a miniszter azonnali döntését igénylő kérdéseket.

(2) A miniszter a résztvevők tájékoztatása, javaslata alapján döntéseket hoz, iránymutatásokat ad.

(3)16 A HM koordinációs értekezlet résztvevői

a) a HM államtitkárai,

b) a HM helyettes államtitkárai,

c) a HM GÜFÁF,

d) a miniszteri biztos,

e) a HM kabinetfőnöke,

f) a HM miniszteri titkárságvezetője,

g) a KNBSZ állományában lévő katonai főreferens,

h) a HM sajtófőnöke és

i) a jegyzőkönyvvezető.

(4)17 A HM koordinációs értekezlet azon a héten kerül levezetésre, amelyen miniszteri értekezlet megtartására nem kerül sor. A HM koordinációs értekezlet előkészítéséért a HM kabinetfőnöke a felelős.

(5)18 A HM kabinetfőnöke a HM koordinációs értekezleten meghatározott feladatokról, iránymutatásokról, döntésekről emlékeztetőt készít, amelyet az értekezlet résztvevőinek megküld. A résztvevők az emlékeztetőt az alárendeltségükbe tartozó, a feladatok végrehajtására kötelezett szervek, szervezetek vezetőinek – a rájuk vonatkozó mértékben – kivonatosan megküldik.

5. Felsővezetői stratégiai értekezlet

7. §19 (1) A felsővezetői stratégiai értekezlet a HM KÁT vezetésével a honvédelmi miniszter által jóváhagyott napirendi pontok szerint kidolgozott szakmai javaslatok tekintetében áttekinti és döntésre előkészíti azokat a kérdéseket, amelyek a miniszteri értekezletre, illetve a HM koordinációs értekezletre kerülnek. Ezeken túlmenően javaslatot tehet a – HM Miniszteri Titkárságon keresztül – a honvédelmi miniszter részére a következő heti miniszteri értekezlet napirendi pontjainak módosítására.

(2) A felsővezetői stratégiai értekezlet állandó résztvevői

a) a HM HOÁT,

b) az MH PK,

c) a KNBSZ főigazgatója,

d) a HM miniszteri titkárságvezetője,

e) a HM KÁT által külön meghívottak.

(3) A (2) bekezdés szerinti tagok akadályoztatásuk esetén helyettesíthetők.

(4) A felsővezetői stratégiai értekezlet a soron következő miniszteri értekezlet előtt kerül megtartásra, amelynek előkészítéséért és megszervezéséért a HM KÁT Titkárság titkárságvezetője felelős. Az értekezlet megszervezése során a HM TKF közreműködik.

(5) A felsővezetői stratégiai értekezleten tárgyalásra kerülő értekezletanyagot a kidolgozó szerv, szervezet – az illetékes vezető jóváhagyásával – a felsővezetői stratégiai értekezlet előtt legalább 2 munkanappal megküldi a HM TKF részére a HM KÁT Titkárság titkárságvezetőjének egyidejű tájékoztatása mellett. A HM TKF haladéktalanul gondoskodik arról, hogy az értekezletanyag a résztvevők rendelkezésére álljon.

(6) A határidőig ki nem küldött anyagok kizárólag abban az esetben kerülhetnek az értekezlet napirendjére, amennyiben valamennyi állandó tag jóváhagyja annak értekezleten történő megtárgyalását.

6. A HM honvédelmi államtitkárának koordinációs értekezlete

8. §20 (1) A HM honvédelmi államtitkárának koordinációs értekezlete (a továbbiakban: HOÁT koordinációs értekezlet) a HM honvédelmi államtitkárának vezetésével áttekinti a saját, valamint a helyettes államtitkárai feladat- és hatáskörébe tartozó feladatok ellátását és tárgyalja a miniszteri értekezlet értekezletanyagát.

(2)21 A HM HOÁT a résztvevők tájékoztatása, javaslata alapján döntéseket hoz, iránymutatásokat ad.

(3)22 A HOÁT koordinációs értekezlet résztvevői

a) a HM védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára,

b) a HM humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára,

c) a HM Honvédelmi Államtitkári Titkárság (a továbbiakban: HM HOÁT Titkárság) titkárságvezetője,

d) a HM Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztály (a továbbiakban: HM KIVF) főosztályvezetője,

e) a HM Védelmi Igazgatási Főosztály főosztályvezetője és

f) eseti meghívottak.

(3a)23 A (3) bekezdés szerinti tagok akadályoztatásuk esetén helyettesíthetők.

(4) A HOÁT koordinációs értekezlet heti rendszerességgel, szerdai napokon kerül levezetésre, amelynek előkészítéséért a HM HOÁT Titkárság titkárságvezetője a felelős.

(5)24 A HM HOÁT és az MHP TÖF a heti HOÁT koordinációs értekezlethez igazodóan, – külön egyeztetett időpontban – koordinációs megbeszélés keretében, figyelemmel a (2) bekezdés szerinti döntésekre és iránymutatásokra, áttekinti a HM és az MH közös koordinációt igénylő feladatait. A koordinációs megbeszélésen részt vesz a HM HOÁT Titkárság titkárságvezetője és a HM KVIF főosztályvezetője is.

(6)25 A HOÁT koordinációs értekezleten meghatározott feladatokról, iránymutatásokról, döntésekről és a koordinációs megbeszélésen elhangzottakról a HM HOÁT Titkárság titkárságvezetője emlékeztetőt készít, amelyet a résztvevők részére megküld.

7. A HM közigazgatási államtitkárának koordinációs értekezlete

9. § (1) A HM közigazgatási államtitkárának koordinációs értekezlete (a továbbiakban: HM KÁT koordinációs értekezlet) a HM szervezett működését biztosító, operatív irányító, koordináló rendezvény, amelynek célja az aktuális feladatok végrehajtására vonatkozó követelmények meghatározása, az együttműködés megszervezése, a kiemelten fontos kérdések megbeszélése és a résztvevők időszerű, a kormányzati Közigazgatási Államtitkári Értekezleten elhangzott, a tárcát érintő kérdésekről való tájékoztatása.

(2) A HM KÁT koordinációs értekezlet vezetője a HM közigazgatási államtitkára.

(3)26 A HM KÁT koordinációs értekezlet résztvevői

1. a HM HOÁT,

2. a HM helyettes államtitkárai,

3. a HM GÜFÁF,

4. a miniszteri biztos,

5. az MHP TÖF vagy az általa kijelölt személy,

6. az MHP Tervezési és Vezetési Főnökség főnöke,

7. a HM miniszteri titkárságvezetője,

8. a HM kabinetfőnöke,

9. a HM sajtófőnöke,

10. a KNBSZ állományában lévő katonai főreferens,

11. a HM államtitkári titkárságok titkárságvezetői,

12. a HM helyettes államtitkári titkárságok titkárságvezetői,

13. a KNBSZ területi igazgatója,

14. a HM TKF főosztályvezetője,

15. a jegyzőkönyvvezető és

16. az eseti meghívottak.

(3a)27 A (3) bekezdés szerinti tagok akadályoztatásuk esetén helyettesíthetők.

(4)28 A HM KÁT koordinációs értekezlet szükség szerint kerül levezetésre, amelynek előkészítéséért – a HM TKF közreműködésével – a HM KÁT Titkárság titkárságvezetője felelős.

(5)29

(6)30 A HM KÁT koordinációs értekezleten meghatározott döntésekről, feladatokról, követelményekről a HM TKF emlékeztetőt készít, amelyet megküld a HM KÁT Titkárság részére. Jóváhagyást követően a HM TKF intézkedik annak az értekezleten résztvevők részére történő megküldéséről.

7/A. 31 A HM kabinetfőnökének koordinációs értekezlete

9/A. § (1) A HM kabinetfőnökének koordinációs értekezlete (a továbbiakban: HM KF koordinációs értekezlet) a HM szervezett működését biztosító, operatív irányító, koordináló egyeztetés, amelynek célja az aktuális feladatok végrehajtására vonatkozó követelmények meghatározása, az együttműködés megszervezése, a kiemelten fontos kérdések megbeszélése, a kormányzati döntéshozatali fórumokon elhangzott, a tárcát érintő kérdésekről való tájékoztatása.

(2) A HM KF koordinációs értekezlet vezetője a HM kabinetfőnöke.

(3) A HM KF koordinációs értekezlet résztvevői

1. a HM helyettes államtitkárai vagy az általuk kijelölt személy,

2. a HM GÜFÁF vagy az általa kijelölt személy,

3. a HM miniszteri titkárságvezetője,

4. a HM államtitkári titkárságok titkárságvezetői,

5. a HM helyettes államtitkári titkárságok titkárságvezetői,

6. a KNBSZ területi igazgatója vagy az általa kijelölt személy,

7. az MHP TÖF vagy az általa kijelölt személy és

8. az eseti meghívottak.

(4) A (3) bekezdés szerinti tagok akadályoztatásuk esetén helyettesíthetők.

(5) A HM KÁT koordinációs értekezlet megtartásának hetében a HM KF koordinációs értekezleten a (3) bekezdés 2–8. pontja szerinti személyek vesznek részt.

(6) A HM KF koordinációs értekezlet heti rendszerességgel, a kabinetfőnök által előre meghatározott időpontban kerül levezetésre, amelynek előkészítéséért és a jegyzőkönyvvezetésért a HM Miniszteri Kabinet a felelős.

(7) Az értekezletről készült jegyzőkönyv az értekezlet résztvevőinek megküldésre kerül.

8. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)32

1

A 2. § (3) bekezdés 2. pontja a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. § (3) bekezdés 3. pontja a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (3) bekezdés 8. pontja a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (3) bekezdés 9. pontja a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. § (3) bekezdés 11. pontja a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. § (3) bekezdés 12. pontja a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 9. § a) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 3. § (4) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 3. § (5) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 4. § (1) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 4. § (2) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 9. § b) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 4. § (4) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 4. § (5) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 9. § c) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 4. § (6) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 4. § (7) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

15

Az 5. § (2) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 9. § d) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 6. § (3) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

17

A 6. § (4) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

18

A 6. § (5) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

19

A 7. § a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

20

A 8. § a 46/2019. (VI. 20.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

21

A 8. § (2) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 8. § (3) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 8. § (3a) bekezdését a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 6. § (3) bekezdése iktatta be.

24

A 8. § (5) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 6. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

25

A 8. § (6) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 6. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

26

A 9. § (3) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

27

A 9. § (3a) bekezdését a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 7. § (2) bekezdése iktatta be.

28

A 9. § (4) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 7. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

29

A 9. § (5) bekezdését a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 10. §-a hatályon kívül helyezte.

30

A 9. § (6) bekezdése a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 7. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

31

A 7/A. alcímet (9/A. §) a 22/2021. (V. 26.) HM utasítás 8. §-a iktatta be.

32

A 10. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére