• Tartalom

26/2019. (VIII. 26.) ITM rendelet

26/2019. (VIII. 26.) ITM rendelet

a békéltető testületi tagsági feladat ellátására vonatkozó pályázat szabályairól és a békéltető testületi tagok díjazásáról, valamint az online adásvételi vagy online szolgáltatási szerződéssel összefüggő határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén eljáró békéltető testületek kijelöléséről1

2023.01.01.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 116. § 10. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1)2 A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.) szerinti békéltető testület (a továbbiakban: testület) tagjai megbízatásának lejártát megelőző százhúsz nappal a területileg illetékes vármegyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamara (a továbbiakban: kamara) megindítja a pályázati eljárást, amelyről a kiírással egyidejűleg elektronikus úton tájékoztatja a Magyar Kereskedelemi és Iparkamarát (a továbbiakban: MKIK) és a fogyasztóvédelemért felelős minisztert.

(2) Ha a kamara az (1) bekezdésben meghatározott időpontot követő három napon belül nem indítja meg a pályázati eljárást, akkor azt az MKIK haladéktalanul megindítja, amelyről a kiírással egyidejűleg elektronikus úton tájékoztatja a fogyasztóvédelemért felelős minisztert.

2. § A kamara az 1. §-ban foglaltak szerint, elektronikus úton legalább huszonöt, legfeljebb harminc napra közzétett pályázati felhívással kezdeményezi az új testület tagjainak kiválasztását.

3. §3 (1) A pályázónak a pályázatához mellékelnie kell

a) a pályázó felsőfokú iskolai végzettségéről szóló okirat másolatát, továbbá a legalább kétéves szakmai gyakorlatot igazoló okiratot vagy annak másolatát;

b) az Fgytv. 22. § (4) bekezdése a) pontja szerinti hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: hatósági bizonyítvány) vagy az annak igénylését tanúsító igazolást;

c) az Országos Bírósági Hivatal adatszolgáltatását arról, hogy a pályázó nem áll cselekvőképességét kizáró vagy korlátozó gondnokság hatálya alatt, vagy az adatszolgáltatás igénylését tanúsító igazolást;

d) a pályázó önéletrajzát, amelyben nyilatkozik arról,

da) hogy kiválasztása esetén a fogyasztók érdekeinek képviselője, a vállalkozások érdekeinek a képviselője, vagy semleges fél kíván lenni a békéltető testületi eljárásban,

db) ha elnökjelölt is kíván lenni.

(2) Ha a benyújtott pályázat nem tartalmazza az (1) bekezdésben meghatározott dokumentumokat a kamara egy alkalommal legfeljebb öt napos határidővel hiánypótlásra hívja fel a pályázót, ezzel egyidejűleg tájékoztatja, hogy ha a felhívásnak határidőben nem tesz eleget az a pályázat érvénytelenségét vonja maga után.

(3) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti hatósági bizonyítványt, illetve az (1) bekezdés c) pontja szerinti adatszolgáltatást legkésőbb a hiánypótlás előterjesztésére nyitva álló határidőben mellékelni kell, akkor is, ha azok helyett korábban igénylést tanúsító igazolás került benyújtásra. Erről a pályázót a hiánypótlási felhívásban tájékoztatni kell.

4. § Elkésett pályázat nem fogadható be. Az elkésett pályázat elutasításáról a kamara a kézhezvételtől számított nyolc napon belül a pályázati anyag visszaküldésével együtt írásban értesíti a pályázót.

5. § (1) A benyújtott pályázat érvénytelen, ha

a) a pályázat a pályázó tekintetében nem tartalmazza a 3. §-ban meghatározott dokumentumokat,

b) a 3. § szerinti dokumentumok alapján egyértelműen megállapítható, hogy a pályázó nem felel meg az Fgytv. 22. § (1) bekezdésében foglalt valamely alkalmassági feltételnek,

c) a 3. § szerinti dokumentumok alapján egyértelműen megállapítható, hogy a pályázóval szemben az Fgytv. 22. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt kizáró ok áll fenn, vagy

d) a hatósági bizonyítvány alapján megállapítható, hogy a pályázóval szemben az Fgytv. 22. § (2) bekezdés b)–d) pontja szerinti valamely kizáró ok áll fenn.

(2) Érvénytelen pályázat esetén a kamara a kézhezvételtől számított nyolc napon belül a pályázati anyag visszaküldésével együtt írásban értesíti a pályázót.

6. § (1) Eredménytelen a békéltető testületi tagságra vonatkozó pályázati eljárás, ha arra nem érkezett be érvényes pályázat.

(2) A pályázati eljárás eredménytelenségéről a kamara három napon belül írásban értesíti a pályázókat, és az MKIK-n keresztül a fogyasztóvédelemért felelős minisztert.

(3) Eredménytelen pályázati eljárás esetén az MKIK-nak haladéktalanul közzé kell tennie a 2. § szerinti pályázati felhívást, és le kell folytatnia a kamara helyett a pályázati eljárást.

7. § (1) A kamara a pályázat értékelése során figyelembe veszi a pályázó felsőfokú végzettségét, szakmai gyakorlatát. A kamara a benyújtott pályázatok alapján a 2. §-ban meghatározott közzétételi időtartam lezárását követő nyolc napon belül, az érvényesen benyújtott összes pályázatot előzetesen értékelve felterjeszti az MKIK részére, külön sorrendet megállapítva a tagjelöltek és elnökjelöltek tekintetében.

(2)4

(3) Az MKIK az (1) bekezdésben foglalt határidőt követő nyolc napon belül a kamara előzetes értékelését véleményezi, külön sorrendet megállapítva a tagjelöltek és elnökjelöltek tekintetében. Az MKIK az összes érvényes pályázatot kamarai és MKIK értékeléssel felterjeszti a fogyasztóvédelemért felelős miniszter részére, figyelembe véve a tagjelölt 3. § d) pontjában meghatározott nyilatkozatát.

(4) A fogyasztóvédelemért felelős miniszter döntése során figyelembe veszi, hogy a békéltető testületekbe országosan a fogyasztók és a vállalkozások képviselője azonos számban kerüljön be.

(5) A fogyasztóvédelemért felelős miniszter a kiválasztási eljárás lezárását követő három napon belül közli az MKIK-val békéltető testületenként a tagokat, az elnököt és a békéltető testületi tagok legmagasabb számát.

(6) Az MKIK a fogyasztóvédelemért felelős miniszter döntését, a közléstől számított három napon belül továbbítja a kamara részére, ezzel egyidejűleg írásban értesíti a kiválasztásra került elnököket.

(7) A kamara az MKIK tájékoztatásának közlését követő három napon belül írásban értesíti a kiválasztásra került tagokat.

(8) A kamara az MKIK tájékoztatásának közlését követő nyolc napon belül a pályázati anyag visszaküldésével együtt írásban értesíti a kiválasztásra nem került pályázókat.

(9) A kamara a kiválasztott tagot a kiválasztásról szóló értesítését követő nyolc napon belül bízza meg.

(10) Az MKIK a kiválasztott elnököt a kiválasztásról szóló értesítést követő nyolc napon belül bízza meg vagy alkalmazza.

(11)5

(12) A kamara a tagok megbízását, az MKIK az elnökök megbízását vagy alkalmazását követő három napon belül elektronikus úton értesíti a fogyasztóvédelemért felelős minisztert a megbízásról vagy alkalmazásról.

8. § (1) A kamara az újonnan megalakult békéltető testület elnökének átadja

a) a pályázati eljárással összefüggő dokumentumokat, továbbá

b) a testületi tagok listáját.

(2) A korábbi testületi elnök az újonnan megalakult testület elnökének átadja

a) a folyamatban lévő ügyek listáját és az ahhoz kapcsolódó iratanyagot, továbbá

b) a békéltető testület irattárát és a működéshez szükséges egyéb anyagokat.

9. § (1)6 Ha a békéltető testület munkaterhe indokolja, az MKIK a fogyasztóvédelemért felelős miniszternél kezdeményezheti az adott békéltető testületnél a testületi tagok számának növelését. Ha a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a testületi tagok számának növeléséről dönt, akkor az MKIK a 2. § szerinti pályázati felhívást haladéktalanul közzéteszi és az erre irányuló eljárást lefolytatja.

(2) A testületi tag megbízatásának az Fgytv. 24. § (1) bekezdés a)–e) és g) pontja alapján történő megszűnése esetén a kamara a megszűnést követő nyolc napon belül gondoskodik a testületi tag saját személyes adatait tartalmazó dokumentum a testületi tag részére igazolható módon történő átadásáról.

(3) A testületi tag megbízásának az Fgytv. 24. § (1) bekezdés f) pontja alapján történő megszűnése esetén a kamara a megszűnésről való tudomásszerzést követő nyolc napon belül gondoskodik a testületi tag saját személyes adatait tartalmazó dokumentum a testületi tag Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 2. pontja szerinti hozzátartozó részére.

10. § (1) A tanács tagja ügyenként hétezer forint, a tanács elnöke, valamint az egyedül eljáró testületi tag ügyenként tízezer forint díjazásra jogosult, ha e rendelet eltérően nem rendelkezik.

(2) Ha valamely ügyben a békéltető eljárás az Fgytv. 31. § (3) bekezdésében meghatározott okból a meghallgatást követően került megszüntetésre, az eljárásban részt vevő tag háromezer forint díjazásra jogosult. Nem jár díjazás, ha az eljárás a meghallgatást megelőzően került megszüntetésre.

11. § (1) A díjazás havi összegének legkisebb mértéke az elnök esetében hatvanezer forint, az elnökhelyettes esetében negyvenezer forint.

(2) Ha a békéltető testület elnöke vagy elnökhelyettese a fogyasztói jogvita elbírálásában, mint az eljárásban részt vevő tag is részt vesz, az (1) bekezdésben meghatározott díjazáson túlmenően egyéb díjazásra nem jogosult.

12. § (1) Az eljárásban részt vevő tag a fogyasztói jogvita elbírálásával közvetlenül összefüggő, indokolt és számlával igazolt költségeinek megtérítése céljából költségtérítésre jogosult.

(2) A költségtérítés összegét a békéltető testület elnöke hagyja jóvá.

(3) Az eljárásban részt vevő tag költségei megtérítését költségátalány formájában is igényelheti. Ennek összege ügyenként ötszáz forint.

13. § E rendelet alkalmazásában az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személynek minősül az a békéltető testületi tagnak jelölt személy is, aki az új testület megalakulásának napjáig tölti be az általános öregségi nyugdíjkorhatárt.

14. §7 Az online adásvételi vagy online szolgáltatási szerződéssel összefüggő határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén – az Fgytv. 20. §-ában meghatározott illetékességi szabályok figyelembevételével – valamennyi vármegyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamara által működtetett békéltető testület eljárhat.

15. § Ez a rendelet 2019. szeptember 1-jén lép hatályba.

16. § (1) Ez a rendelet a fogyasztói jogviták alternatív rendezéséről, valamint a 2006/2004/EK rendelet és a 2009/22/EK irányelv módosításáról szóló (fogyasztói alternatív vitarendezési irányelv), 2013. május 21-i 2013/11/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

(2) A 14. § a fogyasztói jogviták online rendezéséről, valamint a 2006/2004/EK rendelet és a 2009/22/EK irányelv módosításáról szóló (fogyasztói online vitarendezési irányelv), 2013. május 21-i 524/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezést állapít meg.

1

A rendeletet az 5/2023. (VI. 19.) IM rendelet 30. §-a hatályon kívül helyezte 2023. június 25. napjával.

2

Az 1. § (1) bekezdése a 37/2022. (XII. 27.) IM rendelet 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 3. § a 10/2020. (IV. 3.) ITM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. § (2) bekezdését a 10/2020. (IV. 3.) ITM rendelet 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 7. § (11) bekezdését a 10/2020. (IV. 3.) ITM rendelet 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 9. § (1) bekezdése a 10/2020. (IV. 3.) ITM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 14. § a 37/2022. (XII. 27.) IM rendelet 3. § b) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére