• Tartalom

35/2019. (IV. 30.) HM utasítás

35/2019. (IV. 30.) HM utasítás

a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésének feladatairól, az azokkal történő gazdálkodás szabályairól és a költségvetési támogatások biztosításának egyes kérdéseiről

2024.01.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. §1 Az utasítás hatálya – az állami sport célú támogatásokra vonatkozó előirányzatok kivételével –

a)2 a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 80. § 13. pontja szerinti honvédelmi szervezetekre (a továbbiakban: honvédelmi szervezetek) és

b) a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) költségvetési fejezet fejezeti kezelésű előirányzataira (a továbbiakban: előirányzatok)

terjed ki.

1/A. §3 A „Hozzájárulás a NATO Biztonsági Beruházási Programjához” előirányzattal történő gazdálkodással kapcsolatos, ezen utasításban nem szabályozott feladatokra az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja nemzeti feladatainak végrehajtását szabályozó HM utasítás rendelkezései az irányadóak.

2. §4 Az utasítás alkalmazásában kezelő szervezet

a) a Honvédelmi Minisztérium mint a költségvetési fejezetet irányító szerv 1. mellékletben kijelölt önálló szervezeti egysége és

b) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 6/B. § (3) bekezdése szerinti, az 1. mellékletben kijelölt kezelő szerv.

3. § (1) Az előirányzatok finanszírozását, pénzforgalmának rendezését és könyvvezetését, az azokkal kapcsolatos ellenjegyzést, érvényesítést és beszámolást – a honvédelmi szervezetek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 346/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet szerint központi ellátás keretében – a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) végzi.

(2) A kezelő szervezetek feladataikat a HM VGH-val együttműködésben hajtják végre.

(3)5 A Kormány jóváhagyásával túlléphető fejezeti kezelésű előirányzatok esetében a túllépés engedélyezésre vonatkozó Kormány előterjesztést a kezelő szervezet készíti el.

4. §6 (1) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 80. § (2) bekezdés c) pontja szerinti jutalékokat, díjakat és egyéb költségeket, valamint a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvény szerinti pénzügyi tranzakciós illetéket a HM VGH intézményi költségvetésében kell megtervezni és elszámolni.

(2) Az előirányzatokhoz kapcsolódó, devizában teljesített kifizetések bankköltségeit – az (1) bekezdésben foglaltak kivételével – a kezelő szervezetek tervezik és számolják el.

5. § (1) Az előirányzatok terhére nyújtott támogatások szakmai összehangolása érdekében létrehozott monitoring rendszer részére az – Áht. 56/C. § (1) bekezdése szerinti – adatszolgáltatást a kezelő szervezet végzi.

(2) Amennyiben a támogatás végső felhasználója a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésének és felhasználásának szabályairól szóló 5/2018. (III. 8.) HM rendelet (a továbbiakban: HM Rendelet) 14. § (1) bekezdése szerint harmadik személy, a kezelő szervezet mind a kedvezményezettről és mind az általa támogatott harmadik félről köteles az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatást – az Áht. 56/C. § (1) bekezdés a) pontja szerinti megosztásban – teljesíteni.

(3) Amennyiben a 2. melléklet szerinti utalványrendeleten az utalványozó az (1) és (2) bekezdés szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését nem igazolja, a HM VGH – az Áht. 56/B. § (2) bekezdésében foglaltakra tekintettel – a kifizetést nem teljesíti.

6. § (1) Közszolgáltatás finanszírozásához támogatás kizárólag a közszolgáltatás ellátásával megbízott kedvezményezett részére nyújtható.

(2) A támogatás mértéke nem haladhatja meg a közszolgáltatási kötelezettségek teljesítéséhez szükséges nettó költséget, beleértve az észszerű nyereséget. A támogatás mértékét az Európai Unió működéséről szóló szerződés 106. cikk (2) bekezdésének az általános gazdasági érdekű szolgáltatások nyújtásával megbízott egyes vállalkozások javára közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtott állami támogatásra való alkalmazásáról szóló, 2011. december 20-i 2012/21/EU bizottsági határozat (a továbbiakban: Határozat) 5. cikke szerint kell megállapítani.

(3) Ha a kedvezményezett a Határozat 5. cikkének megfelelően meghatározott összeget meghaladó támogatásban részesül, kötelezni kell a túlkompenzáció visszafizetésére. Ha a túlkompenzáció összege nem haladja meg az átlagos éves ellentételezés összegének 10%-át, a túlkompenzáció átvihető a következő időszakra, és levonható az arra az időszakra fizetendő támogatás összegéből.

(4)7 A támogatási szerződésben ki kell kötni, hogy a kedvezményezett a támogatásról olyan elkülönített elszámolást köteles vezetni, amelyből a (2) és (3) bekezdésben meghatározott követelmények ellenőrizhetők.

2. A költségvetési előirányzatok tervezése, módosítása

7. § (1) Az elemi költségvetési javaslatokat a kezelő szervezetek készítik el és – az évente kiadásra kerülő, az intézményi, központi és fejezeti kezelésű előirányzatok költségvetési javaslata elkészítésének és jóváhagyásának rendjéről szóló eljárásrendben meghatározott módon és határidőre – a HM VGH részére küldik meg.

(2) A HM VGH az elemi költségvetési javaslatokat számszakilag felülvizsgálja, intézkedik a szükséges korrekciók végrehajtására és a miniszter részére – szolgálati úton – jóváhagyásra felterjeszti. A jóváhagyást követően a kezelő szervezetek az éves költségvetésben meghatározott előirányzatok

a) tárgyévben történő teljesítésével vagy felhasználásával összefüggésben – a (3) bekezdés szerinti kivétellel – az előírt adatszolgáltatási és elszámolási kötelezettségek tekintetében saját hatáskörben járnak el,

b) vonatkozásában jogcímen vagy jogcímcsoporton belül, rovaton belüli és címrendkódok (a továbbiakban: CRK) közötti előirányzat-átcsoportosítást hajthatnak végre a 3. melléklet szerint, amelyről – ellenjegyzés és könyvelés céljából – a HM VGH részére, elektronikus úton tájékoztatást küldenek.

(3) A kezelő szervezetek – az Áht. 33. § (3) bekezdés b) pontjára és a központi költségvetésről szóló törvényben foglaltakra tekintettel, a (2) bekezdés b) pontja szerinti átcsoportosítások kivételével – az előirányzatok felhasználásával kapcsolatos előirányzat-átcsoportosítási javaslataikat a HM VGH részére küldik meg.

(4) A HM VGH a (2) bekezdés b) pontja szerinti

a) saját hatáskörű előirányzat-átcsoportosítási tervezetet, megfelelősége esetén ellenjegyzi, és aláírás céljából a kezelő szervezet részére visszaküldi, és

b) a kezelő szervezet vezetője általi aláírást követően a részére megküldött saját hatáskörű előirányzat-átcsoportosítás lekönyveli.

(5) A HM VGH

a) a (3) bekezdés szerinti előirányzat-átcsoportosítási javaslatokat felülvizsgálja, és – ha a javaslat nem felel meg a jogszabályi, a közjogi szervezetszabályozó eszközök vagy a belső rendelkezések szerinti követelményeknek – intézkedik a hiányosságok megszüntetéséről,

b)8 a felülvizsgált javaslatokat a HM gazdálkodási ügyekért felelős helyettes államtitkára (a továbbiakban: HM GHÁT) részére – szolgálati úton – jóváhagyásra felterjeszti,

c) a jóváhagyott előirányzat-módosításokról tájékoztatja a kezelő szervezeteket, és

d) a jóváhagyott előirányzat-módosításokat benyújtja a Magyar Államkincstárhoz.

3. Finanszírozási terv és egyéb kincstári adatszolgáltatás

8. § A költségvetési támogatás lehívásához finanszírozási tervet kell készíteni úgy, hogy az a kötelezettségvállalási jogkör gyakorlását és a likviditást biztosítsa.

9. § (1) A finanszírozási terveket havonta, a kezelő szervezetek adatszolgáltatása alapján a HM VGH állítja össze és – elektronikus úton, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) szerinti határidőig – nyújtja be a Kincstárhoz.

(2) A kezelő szervezet az adatszolgáltatást

a) havonta, a tárgyhónapot megelőző hónap 16-áig, és

b) módosítás esetén, szöveges indoklással soron kívül

a 4. melléklet szerint, elektronikus úton küldi meg a HM VGH részére.

(3) Az adatszolgáltatás tartalmazza

a) a kizárólag költségvetési támogatási fedezettel a jóváhagyott aktuális – módosított – éves kiadási előirányzatot, és

b) azon kezelő szervezetek esetében, melyek által kezelt jogcímcsoportok vagy jogcímek több feladatot vagy kedvezményezettet tartalmaznak – a bejelentett kötelezettségvállalások, valamint a finanszírozási terv összhangjának biztosítása érdekében – azok CRK-kénti felsorolását és tárgyhavi kifizetéseinek tervezett összegét.

(4) A tárgyévre vonatkozó adatszolgáltatást

a) abban az esetben is el kell készíteni, amennyiben a tárgyhónap vonatkozásában a kezelő szervezet nem igényel támogatást, és

b) a tárgyévi előirányzat 100%-os teljesülését követően nem kell teljesíteni.

10. § (1) A kezelő szervezet az előirányzatok bevételeinek és kiadásainak várható alakulásáról – évente hat alkalommal – március, június, szeptember, október, november és december hónap 7-éig – a HM VGH által elektronikus úton biztosított E01-es űrlapon – adatszolgáltatást (a továbbiakban: előrejelzés) teljesít a HM VGH részére. Az előrejelzést tárgyhónap, valamint a tárgyév egésze bontásban kell megadni.

(2) A HM VGH, az általa jóváhagyott előrejelzéseket a költségvetési törvény szerkezeti rendjének megfelelően összesíti, és az Ávr. 172/A. § (1) bekezdése szerinti határidőig és módon a Kincstár részére megküldi.

4. A pályázati úton biztosított támogatások odaítélésének eljárási szabályai

11. § (1) A pályázati kiírásnak az Ávr. 66. § (2) bekezdésében meghatározottakon kívül tartalmaznia kell

a) a pályázat kódszámát,

b) civil szervezetek részére kiírt pályázatok esetén a költségvetési támogatásnak a pályázó általános működési költségeire fordítható része mértékét és

c) a pályázatok objektív elbírálásához kialakított szempont- és ahhoz kapcsolódó pontrendszert.

(2)9 Az (1) bekezdés b) pontja szerinti mértéket

a) a katonai hagyományőrzés tárgykörben kiírt pályázatok kivételével legalább a költségvetési támogatás 15%-ában, de legfeljebb annak 25%-ában,

b) a katonai hagyományőrzés tárgykörben kiírt pályázatok esetében legfeljebb a költségvetési támogatás 25%-ában

kell meghatározni.

(3) Az (1) bekezdés c) pontja szerinti szempontrendszer elemei

a) a tartalmi szempontok:

aa) a pályázati kiírás céljának való megfelelés,

ab) a projekt megvalósíthatósága és

ac) a szakmai színvonal;

b) a hatékonysági szempontok:

ba) civil szervezetek részére kiírt pályázatok esetén az elérni, megszólítani kívánt célcsoport,

bb)10 civil szervezetek részére kiírt pályázatok esetén az ágazati, szakmai célhoz való illeszkedés, a honvédelem és a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) társadalmi beágyazottságának növelése és

bc) társadalmi hasznosság;

c) a költségvetési szempontok:

ca) a költséghatékonyság,

cb) az önrész nagysága;

d) a pályázóval kapcsolatos információk:

da) a civil szervezetek részére kiírt pályázatok esetén szakmai referenciák,

db) a támogatásból megvalósítani kívánt feladatba bevont civil önkéntes munkaerő nagysága és

dc) az együttműködések más szervezetekkel.

12. § A pályázati kiírásban elő kell írni, hogy a pályázatot az 5. melléklet szerinti adatlapon kell benyújtani.

13. § (1) Ha közjogi szervezetszabályozó eszköz másként nem rendelkezik, a beérkezett pályázatokat a 15. § szerinti kötelezettségvállaló (a továbbiakban: kötelezettségvállaló) által a kezelő szervezet állományából létrehozott bizottság – a 11. § (3) bekezdése figyelembevételével – értékeli, és az értékelést követően javaslatot tesz a kötelezettségvállaló részére a támogatottak körére, valamint a támogatások összegére.

(2) A bizottságba a kötelezettségvállaló szavazati vagy tanácskozási joggal szakértőket hívhat meg. Ha közjogi szervezetszabályozó eszköz másként nem rendelkezik, a meghívott jogi és pénzügyi szakértő a bizottság munkájában csak tanácskozási joggal vehet részt.

14. § Ha a beérkezett érvényes pályázatok szerinti támogatási igény

a) nem éri el a támogatásra szánt keretösszeget, a megtakarítás – a kötelezettségvállaló döntésének megfelelően – az adott pályázattal azonos jogcímen vagy más feladat fedezetére felhasználható,

b) meghaladja a támogatásra szánt keretösszeget, a pályázatot benyújtókat az értékelési pontrendszer alapján felállított sorrend szerint, a rendelkezésre álló keretösszeg határáig kell támogatásban részesíteni.

5. Kötelezettségvállalás, a pénzügyi ellenjegyzés, teljesítésigazolás, érvényesítés és utalványozás rendje

15. § Az előirányzatok terhére a kezelő honvédelmi szervezet vezetője vagy a 20. § szerinti szabályzatban arra kijelölt személy vállal kötelezettséget.

16. § Az előirányzatok terhére történő kötelezettségvállalások és előirányzat-átcsoportosítások pénzügyi ellenjegyzését a HM VGH főigazgatója vagy az általa kijelölt személy végzi.

17. § (1) A kiadások teljesítésének és a bevételek beszedésének elrendelése (a továbbiakban: utalványozás) előtt a kezelő szervezetek okmányok alapján ellenőrzik és szakmailag igazolják azok jogosságát, összegszerűségét és a szerződések teljesítését.

(2) A kiadások teljesítésének utalványozás előtti érvényesítését a HM VGH végzi.

(3) Az utalványozás jogszabály rendelkezése, illetve nemzetközi szerződés vagy nemzetközi tagságból adódó kötelezettség dokumentuma alapján is végrehajtható.

(4)11 A szakmai teljesítés igazolására, az érvényesítésre és az utalványozásra, valamint a könyvelés igazolására az (5) bekezdésben foglalt kivétellel a 2. melléklet szerinti formanyomtatványt – utalványrendeletet – kell alkalmazni.

(5)12 A Hozzájárulás a NATO Biztonsági Beruházási Programjához jogcímcsoport esetében a szakmai teljesítés igazolására, az érvényesítésre és az utalványozásra, valamint a könyvelés igazolására a Honvédelmi Minisztérium fejezet egységes számviteli politikájának mintatárában a honvédelmi szervezetek által árubeszerzés és szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó számlák kifizetéséhez meghatározott utalványrendelet-mintát kell alkalmazni.

18. § Az előirányzatok terhére történő utalványozást – a 19. § (3) bekezdése kivételével – a kezelő szervezet vezetője vagy a 20. § szerinti szabályzatban kijelölt személy végzi.

19. § (1) A 8/2/40 Nemzetközi tagdíjak, tagdíj jellegű befizetések jogcímcsoport előirányzatait terhelő kifizetésekre vonatkozó fizetési felszólításokat a HM VGH szakmai területét érintően saját hatáskörben, a szakmai kompetenciáját meghaladó esetekben az illetékes – szakmai felelős – honvédelmi szervezetek bevonásával felülvizsgálja.

(2) Amennyiben a fizetési felszólításban szereplő összeg kifizetésének jogossága igazolt, a HM VGH főigazgatója a kifizetést elrendeli.

(3)13 A költségvetés tervezési időszakában még nem ismert év közben felmerülő új feladatokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségek teljesítésének elrendelése a HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT) hatáskörébe tartozik.

20. §14 A kötelezettségvállalás, teljesítésigazolás és utalványozás rendjéről a kezelő honvédelmi szervezet vezetőjének – HM önálló szervezetei egységei esetében a HM KÁT – Ávr. 13. § (3) bekezdése szerinti gazdálkodási szabályzata rendelkezik.

21. §15 (1)16 A HM mint intézmény vezetőjének gazdálkodási szabályzatát a HM Kiemelt Gazdálkodási Koordinációs Főosztály állítja össze.

(2)17 A fejezetet irányító szerv és a kezelő szervnek minősülő kezelő szervezetek közötti az Ávr. 1/B. § (2a) bekezdésében meghatározott feladatellátás biztosítását szolgáló megállapodás megkötését a HM Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály (a továbbiakban: HM GTSZF) koordinálja.

22. §18 A HM VGH fejezeti kezelésű előirányzatokra vonatkozó gazdálkodási szabályzata a 20. §-ban meghatározottak mellett szabályozza a pénzügyi ellenjegyzés és érvényesítés – ideértve a központi pénzügyi és számviteli ellátás keretében végzett ellenjegyzés és érvényesítés – rendjét is.

6. A költségvetési támogatás kedvezményezettjének beszámolása

23. § (1)19 A kedvezményezettnek szakmai beszámolót és annak részeként pénzügyi elszámolást kell a támogató részére, a támogatási szerződésben meghatározott határidőig benyújtania. A támogatási szerződésben rögzíteni kell, hogy a kedvezményezett

a) a szakmai beszámolóban

aa) a támogatási szerződésben meghatározott célok megvalósításáról és vállalások teljesítéséről részletesen számol el, a ráfordított kiadások hozzárendelésével, összhangban a pénzügyi elszámolásban kimutatott kiadásokkal, vagy

ab) az aa) alpont szerinti részletes szöveges ismertetés helyett – ha jogszabály másként nem rendelkezik – nyilatkozatot tehet arról, hogy a rendelkezésére bocsátott támogatást a támogatási célnak megfelelően, jogszerűen és a támogatási szerződésben meghatározottak szerint használta fel, amelyhez csatolja a pénzügyi elszámolást,

b) a pénzügyi elszámolást az 6. melléklet szerinti, záradékkal ellátott számlaösszesítő szerint állítja össze,

c) a pénzügyi elszámolásának a HM Rendelet 14. § (1) és (2) bekezdése szerinti esetben a harmadik személyre vonatkozóan tartalmaznia kell a pályázati kiírás tárgyát, a támogatott nevét, a részére biztosított támogatás összegét és elszámoltatásának eredményét. A harmadik személyre vonatkozóan a támogatási szerződésben ki kell kötni, hogy a kedvezményezett a harmadik személyt az a) és b) pont szerint számoltatja el,

d)20 a költségvetési támogatásnak a pénzügyi elszámolásban kimutatott maradvány összegét a beszámoló benyújtásával egyidejűleg, a támogatási szerződés számára történő hivatkozással visszautalja a HM fizetési számlájára, és

e) a keletkezett maradvány d) pont szerinti visszautalásáról a beszámolóban nyilatkozik.

(2)21

(3)22 A támogatási szerződésben ki kell kötni, hogy ha a támogatási időszak végéig a támogatás teljes összege várhatóan nem kerül felhasználásra, és a maradvány várható felhasználása az Ávr. 95. § (6) bekezdés a) pontja szerinti

a) határidőn belül megtörténik, arról a kedvezményezett a támogatási időszak végét megelőző 15. napig tájékoztatja a kezelő szervezetet,

b) határidőn túl valósul meg, akkor a kedvezményezett a támogatási időszak végét megelőző 30. napig támogatási szerződésmódosítási kérelmet küld – a kezelő szervezet útján – a kötelezettségvállaló részére.

(4)23 A (3) bekezdés a) pontja szerinti változásról a kezelő szervezet a HM VGH-t öt munkanapon belül tájékoztatja.

24. § (1)24 A kedvezményezett által készített szakmai beszámolót és pénzügyi elszámolást a kezelő szervezet szakmai és pénzügyi szempontból ellenőrzi. A pénzügyi elszámolás ellenőrzését a kezelő szervezet az Ávr. 100. § (3) bekezdése szerinti módon végzi.

(2) Amennyiben a számlaösszesítő szerinti valamely gazdasági esemény vagy az ahhoz kapcsolódó kiadás nagyságrendje a támogatási szerződésben foglaltakkal nincs összhangban vagy a kiadás elszámolhatósága vitatható, a kezelő szervezet az adott tételt köteles további adat, illetve bizonylat bekéréssel ellenőrizni.

(3) Az ellenőrzést követően a kezelő szervezet vezetője vagy az általa kijelölt személy a beszámoló elfogadásáról és az esetleges visszafizetési kötelezettségről a támogatási szerződésben meghatározott határidőig, amely 15 munkanapnál nem lehet több, írásban értesíti a kedvezményezettet és egyidejűleg a 7. melléklet megküldésével tájékoztatja – a követeléskivezetés 27. § szerinti végrehajtása érdekében – a HM VGH-t.

7. Költségvetési beszámolás az előirányzatok felhasználásáról

25. § (1)25 A HM fejezet éves költségvetési beszámolójához a kezelő szervezet az előirányzat felhasználásáról, a megvalósított szakmai célokról, a nevesített feladatok végrehajtásáról szöveges értékelést – a kedvezményezett szakmai beszámolója, pénzügyi elszámolása és a támogatási szerződések alapján – készít és adatszolgáltatást teljesít – az évente kiadásra kerülő, a zárszámadáshoz kapcsolódó adatszolgáltatás rendjét szabályzó körlevélben meghatározott határidőig – a HM VGH részére.

(2) Az adatszolgáltatást a kötelezettségvállaló vagy az általa kijelölt személy hagyja jóvá.

26. § (1) A HM VGH

a) az előirányzatok teljesítéséről, valamint a követelések és kötelezettségek alakulásáról a kezelő szervezetek adatszolgáltatása, valamint a HM Költségvetési Gazdálkodási Információs Rendszerben rögzített adatok alapján az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet szerint végrehajtja a könyvviteli zárlati feladatokat, összeállítja az időközi költségvetési jelentéseket, a negyedéves mérlegjelentéseket, az éves költségvetési beszámolót a Kincstár részére, és a zárszámadáshoz adatszolgáltatást teljesít a Pénzügyminisztérium részére, valamint

b) a kötelezettségvállalással terhelt maradványt a kezelő szervezetek által megküldött adatszolgáltatás alapján felülvizsgálja, és – szolgálati úton – a miniszter részére jóváhagyásra felterjeszti.

(2) Költségvetési maradványt terhelő kifizetés a tárgyévi előirányzat terhére nem teljesíthető.

27. §26 A HM VGH

a) a Civil, érdekképviseleti szervek és alapítványok támogatása (8/2/3),

b)27 a Nonprofit korlátolt felelősségű társaságok támogatása (8/2/5),

c) a Honvédelmi Sportszövetség működésének támogatása (8/2/6/1),

d) a Hozzájárulás a hadigondozásról szóló törvényt végrehajtó közalapítványhoz (8/2/39) és

e)28

f)29 a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) támogatása (8/2/41),

g)30 a Magyar Védelmi Exportügynökség Zrt. (VEX) támogatása (8/2/42),

h)31 a Védelmi ipari kapacitások támogatása (8/2/49/1),

h)32 a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. működésének támogatása (8/2/51),

i)33

előirányzat terhére az Ávr. 87. § (1) bekezdése szerint folyósított – költségvetési kiadásként, valamint ráfordításként elszámolt támogatásokat érintő – támogatási előlegekkel kapcsolatos elszámolási követelések kivezetését, főkönyvi elszámolását a kezelő szervezet 24. § (3) bekezdése szerinti tájékoztatása alapján hajtja végre.

8. A költségvetési támogatás felhasználásának ellenőrzése

28. § (1)34 A költségvetési év során a kötelezettségvállaló vagy az általa kijelölt személy a támogatási szerződésben foglalt kötelezettségek betartását dokumentumok bekérésével vagy helyszíni vizsgálat formájában ellenőrzi.

(2) A támogatási szerződésben ki kell kötni, hogy a kedvezményezett köteles

a) a költségvetési támogatáshoz kapcsolódó eredeti számlákat, számviteli bizonylatokat, kifizetést igazoló bizonylatokat és egyéb okmányokat a pénzügyi elszámolás elfogadását követő öt évig megőrizni, és a költségvetési támogatás felhasználásának ellenőrzésére jogosult, jogszabályban vagy a támogatási szerződésben meghatározott szerv vagy annak meghatalmazottja részére a helyszíni ellenőrzés során bemutatni, és

b) a támogatások felhasználásával kapcsolatos dokumentációt elkülönítetten nyilvántartani.

9. Az előirányzatok felhasználásának ellenőrzése

29. § (1) Az előirányzatokkal való gazdálkodás

a)35 operatív belső kontrollrendszerét a kezelő szervezetek és a HM KÁT alakítja ki és működteti, valamint

b) operatív belső kontrollrendszerének szabályozottságát, szabályszerűségét, gazdaságosságát, eredményességét és hatékonyságát a kezelő szervezetek saját intézményi belső ellenőre, a HM mint intézmény esetében a HM Belső Ellenőrzési Főosztály (a továbbiakban: HM BEF) az éves ellenőrzési tervében ütemezve ellenőrzi.

(2) Az előirányzatok felhasználásának ellenőrzését a HM BEF a HM éves fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzési terve alapján végzi.

9/A. 36 A Tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások (8/2/43) előirányzat felhasználásával kapcsolatos eltérő rendelkezések

29/A. § (1) A HM GTSZF

a) a tömeges bevándorlás feladatainak végrehajtásában érintett honvédelmi szervezetek adatszolgáltatásában tervezett feladatokhoz kapcsolódó kiadási előirányzatok felhasználása érdekében összeállítja

aa) a jóváhagyott eredeti költségvetési előirányzat terhére figyelembe vett feladatok listáját és

ab) az előirányzat-módosítási kötelezettség nélküli túllépés érdekében szükséges kormány-előterjesztést, valamint az Ávr. 37. § (2) bekezdése szerint szükséges dokumentációt az államháztartásért felelős miniszter részére,

b)37 az a) pont szerint összeállított adatszolgáltatást a HM GHÁT részére jóváhagyásra felterjeszti,

c) az a) pont aa) alpont szerinti feladatokról tájékoztatja a HM VGH-t, és a kapcsolódó átutalás végrehajtása érdekében a 2. melléklet szerinti utalványrendeletet papír alapon a HM VGH részére megküldi,

d) az a) pont ab) alpontja szerint elkészített előterjesztésre vonatkozó kormánydöntés alapján felhasználható összeget a tömeges bevándorlás feladatainak végrehajtásában érintett honvédelmi szervezetek részére – a HM VGH egyidejű tájékoztatásával – visszaigazolja, szükség esetén visszatervezteti,

e)38 a d) pont szerinti visszatervezés esetén a módosított adatszolgáltatást a HM GHÁT részére jóváhagyásra felterjeszti, és

f) a d) pont szerinti visszaigazoláshoz kapcsolódóan az Ávr. 37. § (3) bekezdése szerinti engedélyezést követően a kapcsolódó átutalás végrehajtása érdekében a 2. melléklet szerinti utalványrendeletet papír alapon a HM VGH részére megküldi,

(2) A HM VGH

a) az (1) bekezdés c) és f) pontjai szerinti utalványrendelet alapján végrehajtja az átutalásokat, és

b) az érintett honvédelmi szervezetek részére az a) pont alapján átutalt összegekkel egyező előirányzatokat meghatározott célra felhasználható előirányzatként kiadja.

(3) A tömeges bevándorlás feladatainak végrehajtásában érintett honvédelmi szervezet a részére jóváhagyott előirányzatok felhasználása során a költségvetési gazdálkodásra vonatkozóan irányadó jogszabályok betartásával köteles

a) kötelezettségvállalásait kizárólag a tárgyévben kifizetésre kerülő kiadások mértékéig megtenni, összhangban az Ávr. 49. §-ában foglaltakkal,

b) a teljesítések feladását az előirányzatokhoz igazodóan elkülönítetten, a HM KGIR felületén közzétett aktuális CRK-jegyzékben e feladathoz alkalmazható CRK-n végezni,

c) az elszámolásra kerülő bizonylatokon rögzíteni, hogy a kifizetés a Tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások (8/2/43) előirányzat felhasználásával összefüggően történt,

d) az (1) bekezdés a) pont ab) alpontja szerinti, az államháztartásért felelős miniszter részére megküldött szakmai feladattól és az ennek megfelelően jóváhagyott előirányzatoktól eltérő felhasználást, valamint a kapcsolódó kiemelt előirányzatokat érintő előirányzat-átcsoportosítást a HM GTSZF útján kezdeményezni a HM VGH-nál, az (1) bekezdés b) és e) pontja szerinti jóváhagyást követően,

e) az előirányzatok felhasználásáról a 25. § (1) bekezdése szerinti adatszolgáltatás összeállításához a pénzügyi elszámolást kiemelt előirányzatonként kitölteni és – a kiadások indoklását, a feladatok végrehajtásához kapott egyéb forrást és azok felhasználásának leírását tartalmazó – szöveges szakmai beszámolóval együtt megküldeni a HM GTSZF részére az évente kiadásra kerülő, a zárszámadáshoz kapcsolódó adatszolgáltatás rendjét szabályozó miniszteri körlevélben meghatározott határidőig, és

f) a felhasználásra nem kerülő előirányzatok esetében az Ávr. 150. §-ában foglaltak szerint eljárni.

(4) A (2) bekezdés b) pontja szerint kiadott előirányzatok más feladatokra történő átcsoportosítása nem kezdeményezhető.

10. Záró rendelkezések

30. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

31. §39

32. §40

1. melléklet a 35/2019. (IV. 30.) HM utasításhoz41

KIMUTATÁSaz előirányzatok kezelésére és az azokkal történő gazdálkodásra kijelölt kezelő szervezetekről

A

B

C

D

E

F

1.

Cím

Alcím

Jogcím

Jogcím-
csoport

Előirányzat megnevezése

Kezelő szervezet

2.

8

2

1

NATO és EU felajánlás alapján kialakításra kerülő készenléti alegységek alkalmazásának kiadásai (NRF, Battle Group, DCM és NFIU)

HM VGH

3.42

8

2

3

Civil, érdekképviseleti szervezetek és alapítványok támogatása

a hadisírgondozással és hadisírkutatással kapcsolatos támogatások kivételével a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály (a továbbiakban: HM HNF);
a hadisírgondozással és hadisírkutatással kapcsolatos támogatások esetében a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

4.43

8

2

5

Nonprofit korlátolt felelősségű társaságok támogatása44

HM Portfóliókezelő Főosztály (a továbbiakban: HM PKF)

5.

8

2

6

1

Honvédelmi Sportszövetség működésének támogatása

HM HNF

6.

8

2

15

Nemzetközi kártérítés

HM Jogi Főosztály

7.

8

2

25

Hozzájárulás a NATO Biztonsági Beruházási Programjához

HM VGH

8.

8

2

39

Hozzájárulás a hadigondozásról szóló törvényt végrehajtó közalapítványhoz

HM HNF

9.

8

2

40

Nemzetközi tagdíjak, tagdíj jellegű befizetések

HM VGH

10.

8

2

41

Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) támogatása

HM PKF

11.

8

2

42

Magyar Védelmi Exportügynökség Zrt. (VEX) támogatása

HM PKF

12.45

13.

8

2

48

1

Honvédelmi felkészülés központi és területi kiadásai

HM Védelmi Igazgatási Főosztály (a továbbiakban: HM VIF)

14.

8

2

48

2

A Kormány speciális működési feltételeinek biztosítása kiadásai

HM VIF

15.

8

2

49

1

Védelmi ipari kapacitások támogatása

HM Védelmi Ipar Fejlesztési Főosztály (a továbbiakban: HM VIFF)

16.46

17.47

8

2

51

Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. működésének támogatása

HM Portfóliókezelő Főosztály (a továbbiakban: HM PKF)

2. melléklet a 35/2019. (IV. 30.) HM utasításhoz48



Kezelő szervezet megnevezése

UTALVÁNYRENDELET
teljesítésigazolásra, érvényesítésre, utalványozásra és a könyvelés igazolására
a fejezeti kezelésű előirányzatokhoz

I.

A(z) …………………………...….… számú és ………………….…..…………………… összegű szerződésre, megrendelésre, megállapodásra, jogszabály által elrendelt kifizetésre vagy fizetési felszólításra, továbbá azok alapján ………………………………… által kiállított …………………… számú számlára, az Ávr. 57. § (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel a teljesítésigazolást kiadom. Kijelentem, hogy a kedvezményezett képviselője jelen utalványrendelet kiállításáig átláthatósági nyilatkozata tartalmának módosítására vonatkozó értesítést részemre nem küldött.
Az ellenjegyzési okmány (szerződéskivonat) száma: …………………………


………………………, 20… ……………… hó …… nap
………………………………………
teljesítést igazoló


II.

Kedvezményezett megnevezése és címe:
Jóváírandó bankszámla megnevezése és száma:
Fizetési határidő: ………………… Fizetés módja: deviza-/forintátutalási megbízás
Fizetés összege: ……………… Devizanem: ………………… Fizetés tárgya: …………………………
Teljesítés helye (helyőrség, objektum): ………………………………………………………

Költségvetési év:
Kötelezettségvállalás nyilvántartási száma:
Terhelendő bankszámla száma, szervezet megnevezése:

A kifizetendő összeg a következő főkönyvi számlákra könyvelendő:

Szöveg

CRK

Forr/AN

COFOG

Egységes rovatrend száma

Pénzügyi számvitel főkönyvi számla száma

Költségvetési számvitel főkönyvi számla száma

Számla, fizetési felszólítás, szerződés stb. (rész)összege

Előirányzat-
felhasználás nyilvántartási tételszáma

Tartozik

Követel

Tartozik

Követel



Az Áht. 56/C. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a Kincstár részére a(z) …………………… nyt. számon adatszolgáltatást, értesítést teljesítettem.
A mellékelt dokumentumok alapján a kiadást …………………… fizetési időponttal …….…………… fizetési móddal, ……………..… (devizanem) összegben, …………...…… Ft összegben …………………………… bankszámla javára, ……………………… bankszámla terhére érvényesítem/utalványozom.


……………, 20… …………… hó … nap


…………, 20… …………… hó … nap


………………………………………


………………………………………

érvényesítő

utalványozó






III.

Számlakivonat száma: ……………………, számlakivonat kelte: ……………………
Fizetés összege: …………………… Ft.
Könyvelés kelte: ……………………
A könyvelés igazolása:


……………………………………
könyvelő

3. melléklet a 35/2019. (IV. 30.) HM utasításhoz

Kezelő szervezet megnevezése „Elektronikus úton továbbítandó”
SAJÁT HATÁSKÖRŰ ELŐIRÁNYZAT-ÁTCSOPORTOSÍTÁS
A fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésének feladatairól, az azokkal történő gazdálkodás szabályairól és a költségvetési támogatások biztosításának egyes kérdéseiről szóló 35/2019. (IV. 30.) HM utasítás (a továbbiakban: HM utasítás) 7. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltaknak megfelelően az alábbi saját hatáskörű előirányzat-átcsoportosítást hagyom jóvá:
Fejezeti kezelésű előirányzat címrendi besorolása és megnevezése
előirányzat-megvonás

CRK

Rovat

Főkönyvi számla

Összeg (Ft)

száma

megnevezése

száma

megnevezése



előirányzat-biztosítás

CRK

Rovat

Főkönyvi számla

Összeg (Ft)

száma

megnevezése

száma

megnevezése




………………, 20… ……………… hó …… nap
……………………………………
aláírás


Ellenjegyzői záradék

Az előirányzat-átcsoportosítás lekötött előirányzatot nem érint, a szükséges előirányzatok rendelkezésre állnak. Az előirányzat-átcsoportosítás a HM utasításban foglaltaknak megfelelően saját hatáskörben végrehajtható.

………………, 20… ……………… hó …… nap
……………………………………
aláírás




Készült: 2 példányban
Egy példány: 1 lap
Ügyintéző (🕿):
Kapják: 1. sz. pld.: Irattár

2. sz. pld.: HM VGH (tájékoztatásul)

4. melléklet a 35/2019. (IV. 30.) HM utasításhoz


Kezelő szervezet megnevezése

Adatszolgáltatás a fejezeti kezelésű előirányzatok (költségvetési támogatási) finanszírozási tervének összeállításához

20… év ………………… hónap


I.
Finanszírozási terv

adatok forintban

Tétel-
szám

Fejezeti kezelésű előirányzat

Aktuális előirányzat összege (költségvetési támogatás)

Tárgyévben már igényelt költségvetési támogatás összege

Még rendelkezésre álló költségvetési támogatás összege

Az igényelt költségvetési támogatás összege

címrendi besorolása

megnevezése

1.

2.

3.

4.

5.

6. (4–5.)

7.

1.

2.

3.

4.





II.
A finanszírozási terv jogcímcsoporton/jogcímen belüli részletezése

adatok forintban

Tétel-
szám

Fejezeti kezelésű előirányzat

Tervezett tárgyhavi kifizetés CRK-nként

Költségvetési támogatás összege

címrendi besorolása

megnevezése

1.

… CRK,
… CRK,
… stb.

… Ft,
… Ft,
… Ft.

2.

3.

4.





………………, 20… ……………… hó …… nap
……………………………………
aláírás

5. melléklet a 35/2019. (IV. 30.) HM utasításhoz

PÁLYÁZATI ADATLAP

Pályázat (pontos cím)

I. A pályázó adatai

II. A pályázat bemutatása

III. Költségvetés

IV. Mellékletek

A mellékleteket sorszámmal ellátva és sorszám szerint rendezve kell az adatlaphoz csatolni.

1. sz.: Hiteles másolat a pályázó bírósági nyilvántartásba vételéről

2. sz.: A pályázó képviseletére jogosult személy közjegyző által hitelesített aláírási címpéldányának vagy ügyvéd által ellenjegyzett aláírásmintájának hiteles másolata

3. sz.: Saját forrás pályázati kiírásban történő előírása esetén a pályázó számlavezető pénzintézetének nyilatkozata a pályázó fizetőképességéről

4. sz.: Nyilatkozat

I. A PÁLYÁZÓ ADATAI

1. A pályázó

neve

székhelye

postacíme

telefonszáma

faxszáma

e-mail-címe

honlapja

2. A pályázó adószáma (saját)

3. A pályázót nyilvántartásba vevő bíróság megnevezése és a nyilvántartásba vételről rendelkező végzés száma (csak a civil szervezetek töltik ki)

4. A pályázó bankszámlaszáma (saját), számlavezető bank neve

5. A pályázó statisztikai száma

6. A pályázó hivatalos, kötelezettségvállalásra jogosult képviselőjének

neve

beosztása

telefonszáma

faxszáma

e-mail-címe

7. Az elmúlt 1–3 évben elnyert-e HM által kiírt pályázatot?

év

összeg (E Ft)

pályázat tárgya

év

összeg (E Ft)

pályázat tárgya

év

összeg (E Ft)

pályázat tárgya

II. A PÁLYÁZAT BEMUTATÁSA


(A pályázati kiírásban meghatározottak szerint.)


III. KÖLTSÉGVETÉS

A pályázat kiírója által meghatározottak szerint a pályázat keretében megvalósítandó projekt kiírásának tartalmazni kell:

a) a költségvetési támogatásból el nem számolható költségek körét;

b) a rendelkezésre álló saját és egyéb források, azon belül az elnyerni kívánt támogatáshoz szükséges önerő meghatározását %-os formában csak civil szervezetek részére kiírt pályázatok esetén;

c) az igényelt támogatási összeg felosztását az elszámolható költségek köre szerinti %-os formában;

d) a költségvetési támogatásból elszámolható költségek tételes felsorolását a c) pont szerinti csoportosításban.

A pályázó által benyújtott pályázat költségvetésére vonatkozó részének a pályázati kiírásban rögzített formán túlmenően tartalmaznia kell az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 67. § (1) bekezdésében meghatározottakat is.

IV. MELLÉKLETEK


NYILATKOZAT

1. Kijelentem, hogy a pályázatban foglalt adatok, információk és dokumentumok valódiak és hitelesek.

2. Tudomásul veszem, hogy a pályázat elnyerése esetén a pályázaton elnyerhető összeg kedvezményezettjének neve, a pályázat tárgya és az elnyert összeg szabályozott módon nyilvánosságra hozható.

3. Kijelentem, hogy az általam képviselt pályázó szervezet nem áll jogerős végzéssel elrendelt végelszámolás, felszámolás alatt, ellene jogerős végzéssel elrendelt csődeljárás vagy egyéb, a megszüntetésére irányuló, jogszabályban meghatározott eljárás nincs folyamatban, 60 napnál régebbi köztartozása nincs, illetve ezekre vonatkozólag a támogatási szerződés lejártáig bejelentési kötelezettséget vállalok.

4. Hozzájárulok a pályázat szabályszerűségének és a pályázattal elnyert összeg rendeltetésszerű felhasználásának szerződésben meghatározott szervek általi ellenőrzéséhez.

5. A pályamű tulajdonjogot és harmadik személy jogosultságát nem sérti.

6. A pályázati kiírást és útmutatót ismerem, a pályázat az abban foglaltak figyelembevételével készült.

………………, 20… ……………… hó …… nap

…………………………………

cégszerű aláírás

6. melléklet a 35/2019. (IV. 30.) HM utasításhoz

Támogatott szerv/szervezet megnevezése: Szerződés száma:
Címe:
Ügyintéző:
Tel.: Támogatás jogcíme:
Számlaösszesítő a költségvetési támogatás elszámolásához*

9R02194_0

Sorszám

Számviteli bizonylat sorszáma

Számviteli bizonylat típusa (számla, bérkifizetési összesítő, számlakivonat stb.)

Számviteli bizonylat kiállításának kelte

Számviteli bizonylat teljesítésének dátuma

Gazdasági esemény rövid leírása

Nettó összeg (Ft)

Bruttó összeg (Ft)

A támogatás terhére elszámolt összeg
(Ft)

Számviteli bizonylat kiállítójának neve

Számviteli bizonylat kiállítójának adószáma

Pénzügyi teljesítés időpontja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

 



Nyilatkozom arról, hogy a felsorolt kiadások teljesítése előtt, azok jogosságáról és összegszerűségéről előzetesen meggyőződtem.

1. 20… évi támogatás összege:

2. Felhasználás összesen:

3. Maradvány (1–2):

………………, 20… ……………… hó …… nap

……………………………………

cégszerű aláírás

P. H.

_____________________

* A sor minden oszlopa a szürke mező kivételével – az Ávr. 93. § (3) bekezdése szerint – kötelezően kitöltendő!

7. melléklet a 35/2019. (IV. 30.) HM utasításhoz49


Kezelő szervezet megnevezése

Kimutatás
a fejezeti kezelésű előirányzatok támogatási célú előlegeivel kapcsolatos elszámolási követelésekről
(a 24. és 27. §-hoz)

1R02192_0

Tétel-
szám

Fejezeti kezelésű előirányzat címrendi

CRK

Kedvezményezett megnevezése

Támogatási szerződés száma

Szakmai és pénzügyi beszámoló elfogadásának dátuma

Támogatási szerződés összege

Elszámolt támogatás összesen

Számlaösszesítő alapján elszámolt támogatás

24. § (3) bekezdése szerint visszafizetésre kerülő támogatásielőleg-
maradvány

besorolása

megnevezése

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9. (10.+11.)

10.

11.

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



………………, 20… ……………… hó …… nap


……………………………………
aláírás
1

Az 1. § nyitó szövegrésze a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

Az 1. § a) pontja a 18/2021. (V. 6.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1/A. §-t a 11/2020. (III. 12.) HM utasítás 1. §-a iktatta be.

4

A 2. § a 18/2021. (V. 6.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § (3) bekezdését a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 1. §-a iktatta be.

6

[A 4. §-nak a 18/2021. (V. 6.) HM utasítás 10. § a) pontjával elrendelt módosítása, amely szerint az „államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.)” szövegrész helyébe az „Áht.” szöveg lép, nem vezethető át.]

7

A 6. § (4) bekezdése a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 4. § b) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 7. § (5) bekezdés b) pontja a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 4. § c) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 11. § (2) bekezdése a 18/2021. (V. 6.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

10

A 11. § (3) bekezdés b) pont bb) alpontja a 18/2021. (V. 6.) HM utasítás 10. § b) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 17. § (4) bekezdése az 1/2022. (I. 14.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 17. § (5) bekezdését az 1/2022. (I. 14.) HM utasítás 1. § (2) bekezdése iktatta be.

13

A 19. § (3) bekezdése a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 4. § d) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 20. § a 18/2021. (V. 6.) HM utasítás 10. § c) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 21. § a 18/2021. (V. 6.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

16

A 21. § (1) bekezdése a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 4. § e) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 21. § (2) bekezdése a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 4. § f) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 22. § a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 4. § g) pontja szerint módosított szöveg.

19

A 23. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a 11/2020. (III. 12.) HM utasítás 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 23. § (1) bekezdés d) pontja a 11/2020. (III. 12.) HM utasítás 4. § b) pontja szerint módosított szöveg.

21

A 23. § (2) bekezdését a 11/2020. (III. 12.) HM utasítás 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

22

A 23. § (3) bekezdése a 11/2020. (III. 12.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 23. § (4) bekezdését a 11/2020. (III. 12.) HM utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be.

24

A 24. § (1) bekezdése a 18/2021. (V. 6.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

25

A 25. § (1) bekezdése a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 4. § h) pontja szerint módosított szöveg.

26

A 27. § a 18/2021. (V. 6.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

27

A 27. § b) pontja a 64/2023. (XII. 28.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

28

A 27. § e) pontját a 64/2023. (XII. 28.) HM utasítás 4. §-a hatályon kívül helyezte.

29

A 27. § f) pontját a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 2. §-a iktatta be.

30

A 27. § g) pontját a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 2. §-a iktatta be.

31

A 27. § h) pontját a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 2. §-a iktatta be.

32

A 27. § újabb h) pontját a 64/2023. (XII. 28.) HM utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be.

33

A 27. § i) pontját a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 2. §-a iktatta be, a 64/2023. (XII. 28.) HM utasítás 4. §-a hatályon kívül helyezte.

34

A 28. § (1) bekezdése a 18/2021. (V. 6.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

35

A 29. § (1) bekezdés a) pontja a 18/2021. (V. 6.) HM utasítás 10. § d) pontja szerint módosított szöveg.

36

A 9/A. alcímet (29/A. §) a 18/2021. (V. 6.) HM utasítás 8. §-a iktatta be.

37

A 29/A. § (1) bekezdés b) pontja a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 4. § i) pontja szerint módosított szöveg.

38

A 29/A. § (1) bekezdés e) pontja a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 4. § i) pontja szerint módosított szöveg.

39

A 31. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

40

A 32. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

41

Az 1. melléklet a 26/2023. (VI. 23.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

42

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 3. sora a 64/2023. (XII. 28.) HM utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

43

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 4. sora a 64/2023. (XII. 28.) HM utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

45

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 12. sorát a 64/2023. (XII. 28.) HM utasítás 3. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

46

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 16. sorát a 64/2023. (XII. 28.) HM utasítás 3. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

47

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 17. sorát a 64/2023. (XII. 28.) HM utasítás 3. § (2) bekezdése iktatta be.

44

Az 1. mellékletben foglalt táblázat E:4 mezője a 64/2023. (XII. 28.) HM utasítás 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

48

A 2. melléklet a 18/2021. (V. 6.) HM utasítás 9. § b) pontjával megállapított szöveg.

49

A 7. melléklet a 18/2021. (V. 6.) HM utasítás 9. § c) pontjával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére