• Tartalom

44/2019. (VI. 20.) HM utasítás

44/2019. (VI. 20.) HM utasítás

a honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól

2023.07.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § (1)1 Az utasítás hatálya a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 3. § 14. pontja szerinti honvédelmi szervezetekre terjed ki.

(1a)2 Az utasításban meghatározottak a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) által az állam nevében alapított, fenntartói irányítása alá tartozó, honvédelmi szervezetnek nem minősülő többcélú szakképző intézményre (a továbbiakban: szakképző intézmény) és a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó honvédelmi szervezetnek nem minősülő, a sportról szóló 2004. évi I. törvényben a sportpolitikáért felelős miniszter részére meghatározottakkal összefüggő feladatokat ellátó szervezetre (a továbbiakban: sport költségvetési szerv) is alkalmazásra kerülnek.

(2) Az utasítás alkalmazásában

a)3 politikai felsővezető: a miniszter, a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) államtitkárai,

b) szakmai felsővezető: a HM közigazgatási államtitkára (a továbbiakban: HM KÁT) és a HM helyettes államtitkárai,

c)4 HM önálló szervezeti egység: a HM Szervezeti és Működési Szabályzatában (a továbbiakban: HM SZMSZ) meghatározott önálló szervezeti egység.

2.5 Honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és szakképző intézmény alapítása, átalakítása és megszüntetése

2. § (1) A HM alapító, módosító vagy megszüntető okiratát a miniszterelnök adja ki.

(2)6 A honvédelmi szervezeteket, a sport költségvetési szervet és a szakképző intézményt – a HM, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ) és a HM Tábori Lelkészi Szolgálat (a továbbiakban: HM TLSZ) kivételével – a miniszter alapítja.

(3) A KNBSZ és a HM TLSZ alapító okiratát a miniszter adja ki.

(4)7 A honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény alapító okiratának módosítására – a HM kivételével – a miniszter jogosult.

(5) A honvédelmi szervezet feladatrendszerének módosítására szervezeti struktúrájának szükség szerinti korrekciójával, az érintett honvédelmi szervezetek közötti feladatköri párhuzamosságok elkerülésével és a honvédelmi szervezet feladatainak végrehajtásához szükséges optimális beosztásszám meghatározásával kerül sor.

3. § (1)8 A honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény alapításáról, átalakításáról vagy megszüntetéséről szóló okiratok elkészítése és az alapító okiratok módosítása során a tervezetek kidolgozásának koordinálását, előzetes szakmai véleményeztetését, jóváhagyásra történő előkészítését és felterjesztését, továbbá a jóváhagyott okiratok Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) részére történő megküldését a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) végzi.

(2)9 A honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény:

a) alapító, illetve megszüntető okiratának kiadását és alapító okiratának módosítását, miniszteri utasítással elrendelt szervezeti és feladatköri változás esetén a HM TKF kezdeményezi a miniszternél,

b) alaptevékenységét és vállalkozási tevékenységet érintő szabályozók változása esetén, az alapító okiratok módosítását a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) kezdeményezi a HM TKF-nél,

c) alapító okiratában rögzítettek a) és b) ponttól eltérő egyéb változása esetén az alapító okirat módosítását

ca)10 a KNBSZ katonai nemzetbiztonság irányításáért felelős államtitkár (a továbbiakban: KNIÁT) útján,

cb)11 a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek (a továbbiakban együtt: HM szervezetek) , a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény az irányításukat végző politikai vagy szakmai felsővezető útján,

cc)12 a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (a továbbiakban: MH BHD), az MH Katonai Képviselő Hivatala (a továbbiakban: MH KKH), és az MH Kiberműveleti Parancsnokság (a továbbiakban: MH KIBP) a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) javaslatával együtt az irányításukat végző politikai vagy szakmai felsővezető útján,

cd)13 a honvédségi szervezetek – a cc) alpontban nevesített szervezetek kivételével – a szolgálati út betartásával

kezdeményezik a HM TKF-nél.

(3)14 Amennyiben a Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) alapító okiratának módosítását a HVK jogi személyiséggel felruházott, válságkezelő és béketámogató műveletekben részt vevő, területileg elkülönült szervezeti egységének létrehozása vagy megszüntetése indokolja, a módosítást a HVKF kezdeményezi a HM TKF-nél.

(4)15 A HVK a (3) bekezdés szerinti módosítás kezdeményezését a HVKF-nek a szervezeti egység létrehozását vagy megszüntetését elrendelő intézkedése alapján, a létrehozás vagy a megszűnés dátumát legalább 30 munkanappal megelőzően teszi meg.

4. §16 A honvédségi szervezetek egyes pénzügyi gazdasági, valamint logisztikai gazdasági feladatait ellátó szervezeti egységét – a pénzügyi és számviteli, valamint a logisztikai ellátási utaltságuk, továbbá a gazdaságossági szempontok figyelembevételével – úgy kell kialakítani, hogy az a különleges jogrendben és honvédelmi válsághelyzetben is képes legyen az alaprendeltetésének megfelelő feladatait önállóan végrehajtani.

5. § (1)17 Az újonnan alapított honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és szakképző intézmény szakágazati besorolásához a fő tevékenységet az alaptevékenységek ellátását végző személyi állomány személyi juttatásai és az azokhoz kapcsolódó, munkaadókat terhelő járulékok együttes összege alapján kell meghatározni.

(2)18 A fő tevékenység államháztartási szakágazatának megjelölése céljából a honvédelmi szervezeteket, a sport költségvetési szervet és a szakképző intézményt az alapító okiratban – a kormányzati funkciók és államháztartási szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 15/2019. (XII. 7.) PM rendelet (a továbbiakban: PM rendelet) foglaltak alapján – a (3) és (4) bekezdés szerint szakágazatokba kell besorolni.

(3) A költségvetési törvény szerkezeti rendjének megfelelően

a) a Honvédelmi Minisztérium igazgatása költségvetési alcímbe sorolt HM-et a Minisztériumok tevékenysége,

b) a XIII. Honvédelmi Minisztérium költségvetési fejezet költségvetési címei és alcímei alá besorolt honvédelmi szervezeteket az a) pontban és a (4) bekezdésben felsoroltak kivételével a Honvédelem ágazati feladatai

szakágazatba kell besorolni.

(4)19 A PM rendelet alkalmazásával

a)20 a sport költségvetési szervet, a szakképző intézményt, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumot (a továbbiakban: HM HIM), az MH EK-t és a KNBSZ-t a főtevékenységüknek megfelelő,

b)21 az Egyéb HM szervezetek költségvetési alcímből a Magyarország Állandó Képviselete a NATO mellett, Brüsszel – Védelempolitikai Részlegét (a továbbiakban: MÁNK VPR), a Magyarország Állandó EBESZ Képviselet, Katonai Képviseletét (a továbbiakban: MÁEK KK), a Magyar Honvédség címből az MH KKH-t, az MH Nemzeti Összekötő Képviseletet, valamint az MH Nemzeti Katonai Képviseletet (a továbbiakban együtt: katonai külképviseletek) a Külügyi, külföldi diplomáciai, konzuli szolgáltatás

szakágazatba kell besorolni.

6. § (1)22 A honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény alaptevékenységeit az alapító okiratban funkciószámmal és megnevezéssel ellátott kormányzati funkciókba (a továbbiakban: COFOG) kell besorolni.

(2) A költségvetési törvény szerkezeti rendjének megfelelően

a) az 5. § (3) bekezdés a) pontjában nevesített HM-et a Kormányzati igazgatási tevékenység,

b) az 5. § (3) bekezdés b) pontja szerinti honvédelmi szervezeteket a Védelmi képesség fenntartása, fejlesztése, honvédelmi felkészítés

COFOG-ba kell besorolni, függetlenül azok alapfeladatainak sokszínűségétől.

(3) Az 5. §

a)23 (4) bekezdés a) pontja szerinti honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és szakképző intézmény alaptevékenységeit a PM rendelet alkalmazásával,

b) (4) bekezdés b) pontja szerinti katonai külképviseleteket a Külügyek igazgatása COFOG-ba

kell besorolni.

(4)24 A honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény alapító okiratában a (2) bekezdés és a (3) bekezdés a) pontja szerint kijelölt COFOG – mely a PM rendelet 2. melléklete szerint tartalmazza azok közfeladatait – indokolt esetben bővíthető.

(5)25 A PM rendelet 2. melléklet 2. pontja szerinti COFOG-okat és azok költségvetési gazdálkodás során történő alkalmazását a HM Fejezet Egységes Számviteli Politikájának 5. függeléke tartalmazza.

(6) Ha a telephelyek a honvédségi szervezet alapító okiratában rögzítésre kerülnek, a telephely – a honvédségi szervezet szervezeti egységeinek számától függetlenül – földrajzi elhelyezkedése alapján kerül megnevezésre. Ha a telephely megnevezését miniszteri utasítás meghatározza, az alapító okiratban a miniszteri utasításban alkalmazott megnevezését kell szerepeltetni.

7. §26 A külön miniszteri utasítással (a továbbiakban: szervezési HM utasítás) elrendelt szervezeti és feladatköri változással összefüggő alapító okirat módosítást – a honvédelmi szervezet, a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény vezetőjének a 3. § (2) bekezdése szerinti eljárásrendben felterjesztett javaslata alapján – a HM TKF készíti elő az alábbi határidők betartásával:

a) az alapító okirat módosítására vonatkozó javaslatok kidolgozása és a HM TKF részére történő megküldése a szervezési HM utasítás hatálybalépését követő ötödik munkanapig;

b) az alapító okirat-tervezet véleményeztetése, pontosítása és jóváhagyásra történő felterjesztése a szervezési HM utasítás hatálybalépését követő tizenötödik munkanapig.

8. § (1)27 A HM TKF a honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény alapító okiratában szereplő adatok törzskönyvi nyilvántartásba vételét és a vezetőre vonatkozó adatszolgáltatást – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) szerint – kezdeményezi a Kincstárnál.

(2)28 Az alapító okiratban nem szereplő személyügyi adatok törzskönyvi nyilvántartásba vételének biztosítása, azok változásainak bejelentése érdekében az MH központi személyügyi szerve és a HM személyügyi szerv, a feladatkörébe tartozó, a törzskönyvi nyilvántartásba vett honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény vezetőjének adataiban bekövetkezett változásról, – a miniszteri döntést tartalmazó döntési lap hiteles másolata vagy kivonata és a kinevezési vagy megbízási okmány kiadását követő 3 napon belüli megküldésével – tájékoztatják a HM TKF-et.

(3)29 A HM TKF az újonnan alapított honvédelmi szervezet, sport költségvetési szerv vagy szakképző intézmény törzskönyvi nyilvántartásba vételéhez és az adószám igényléséhez szükséges, az adóalanyisággal összefüggő adatok bejelentését a Kincstár által kibocsátott változásbejelentési kérelem megnevezésű nyomtatvány kitöltésével végzi oly módon, hogy

a)30 az adóköteles tevékenység kezdő időpontját a honvédelmi szervezet, sport költségvetési szerv vagy szakképző intézmény alapító okirata szerinti alapítás dátumában,

b) az áfafizetési kötelezettség megállapítását az általános szabályok szerint,

c) az adóalanyisággal kapcsolatos határozat levél formájában történő megküldését és

d)31 a honvédelmi szervezetet, a sport költségvetési szervet és szakképző intézményt

da) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kiemelt Ügyek Adóigazgatósága kizárólagos illetékességi körébe és

db) a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény hatálya alá nem tartozó szervezetként

jelöli meg.

(4)32 A törzskönyvi nyilvántartásba vételt követően a honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény az adókötelezettséget érintő minden olyan változást, amelyet a Kincstár nem köteles nyilvántartani – így különösen az adóalanyisággal összefüggő adatokat, az áfanyilatkozatokat, a közösségi adószám igényléssel kapcsolatos kérelmeket, a honvédelmi szervezet, a sport költségvetési szerv és szakképző intézmény képviselőjének lakcímét és adóazonosító jelét – közvetlenül az adóhatóságnak jelentik be a változást követően.

(5)33 A HVKF a Hvt. 65. § (1) bekezdése szerint a honvédségi szervezet megszűnését vagy feladatrendszerének változását nem eredményező átszervezésének elrendelése érdekében kiadott, a honvédségi szervezet átszervezésére vonatkozó feladatokat szabályozó parancsát a kiadást követő ötödik napig tájékoztatás céljából megküldi a HM TKF részére.

3.34 A honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és szakképző intézmény tevékenysége

9. §35 A honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és szakképző intézmény

a) alaptevékenysége:

aa)36 a létrehozásáról rendelkező jogszabályban, illetve az alapító okiratban a honvédelmi szervezet, sport költségvetési szerv és szakképző intézmény szakmai alapfeladataként meghatározott tevékenység,

ab) a szakmai alapfeladatuk ellátását elősegítő, nem kötelezően és nem haszonszerzés céljából végzett tevékenység (a továbbiakban: kiegészítő tevékenység),

b) vállalkozási tevékenysége: a haszonszerzés céljából, támogatáson kívüli forrásból nem kötelezően végzett tevékenység.

10. § (1)37 A honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény alaptevékenységét az alapító okirat tartalmazza, alaptevékenységi körébe tartozó feladatai, továbbá a honvédelmi szervezet és a szakképző intézmény ellátási utaltsága esetén az ellátó – különösen ingatlan fenntartási, üzemeltetési és fejlesztési, a logisztikai és a pénzügyi gazdálkodási feladatokat ellátó – honvédelmi szervezet megnevezését tartalmazó dokumentum azonosítója a honvédelmi szervezet szervezeti és működési szabályzatában (a továbbiakban: SZMSZ) kerül megjelenítésre.

(2) Az alaptevékenység körébe tartozó feladatok kiadásainak fedezete – jogszabályban vagy közjogi szervezetszabályozó eszközökben meghatározott esetek kivételével – költségvetési támogatás.

(3)38 A honvédelmi szervezetek és a sport költségvetési szerv térítés ellenében végzett szolgáltatásának térítési díját vagy termék értékesítésének árát a HM Fejezet Egységes Számviteli Politikája 6. függeléke szerinti önköltségszámítási szabályzatának rendelkezései szerint kell kiszámítani és megállapítani.

11. § (1)39 Az alapító okiratban engedélyezett mértékig vállalkozási tevékenységet folytató honvédelmi szervezet, sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény vezetője, valamint a gazdasági vezetői funkciót gyakorló személy felelős a tevékenységre, a hatósági engedélyhez kötött tevékenységek esetében az engedélyezésre, a költségek és bevételek számviteli elkülönítésére, az adózásra, valamint a pénzforgalmi lebonyolításra vonatkozó szabályok betartásáért.

(2)40 A honvédelmi szervezet, sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény vállalkozási tevékenységének eredményességét – vállalkozási szabályzatában meghatározottak szerint – a honvédelmi szervezet, sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény vezetője köteles folyamatosan vizsgálni. Amennyiben e tevékenység veszteségessé válik, a vezető haladéktalanul köteles megtenni a szükséges intézkedéseket a veszteséget okozó körülmények, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a tevékenység megszüntetésére.

12. § (1) A szervezési HM utasítással elrendelt feladatokat érintően

a) a HM egyes szervezeti egységei feladatkörének módosításával összefüggő feladatok fejezet szintű előkészítéséért a HM KÁT,

b)41 a 3. § (2) bekezdés c) pont cc) alpontjában nevesített honvédségi szervezetek esetében a HVKF-fel egyeztetve a jogszabályban az irányítására kijelölt politikai vagy szakmai felsővezető,

c)42 a honvédségi szervezetek tekintetében – a 3. § (2) bekezdés c) pont cc) alpontjában nevesített honvédségi szervezetek kivételével – a HVKF

felel.

(2)43 A szervezési HM utasításban meghatározott, a honvédelmi szervezetek és a szakképző intézmény feladatkörének módosításával összefüggő feladatok irányításáért

a)44 a HM önálló szervezeti egységei esetében a HM KÁT,

b)45 a HM szervezetek tekintetében, köztük

ba) a HM VGH esetében a HM gazdálkodási ügyekért felelős helyettes államtitkár útján a HM KÁT,

bb) a HM TLSZ szolgálati ágai és a HM HIM esetében a HM PÁT,

bc) a MÁNK VPR és a MÁEK KK esetében a HM védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár útján a HM védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkár (a továbbiakban: HM VSHÁT),

c)46 a szakképző intézmény tekintetében a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM SHPHÁT) útján a HM VSHÁT,

d)47 a honvédségi szervezetek tekintetében – az e) pont kivételével – a HVKF,

e)48 a 3. § (2) bekezdés c) pont cc) alpontjában nevesített honvédségi szervezetek esetében a HVKF-fel egyeztetve a jogszabályban az irányításra kijelölt politikai vagy szakmai felsővezető

felelős.

(2a)49 A szervezési HM utasításban meghatározott, a sport költségvetési szerv feladatkörének módosításával összefüggő feladatok irányításáért a HM sportigazgatásért és sportfejlesztésért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM SISHÁT) útján a HM sportért felelős államtitkár (a továbbiakban: HM SÁT) felelős.

(3)50 A HVKF a szervezési HM utasítással összefüggő, a vezetése és az irányítása alá tartozó honvédségi szervezetek feladatkörének módosítása keretében előkészített javaslatait

a) a honvédségi szervezetek tekintetében – a 3. § (2) bekezdés c) pont cc) alpontjában nevesített honvédségi szervezetek kivételével – közvetlenül,

b)51 a 3. § (2) bekezdés c) pont cc) alpontjában nevesített honvédségi szervezetek esetében a HVKF-fel egyeztetve a jogszabályban az irányításra kijelölt politikai vagy szakmai felsővezető útján,

c)52 az a) és b) alpont szerinti honvédségi szervezetek körét együttesen érintő esetben a HVKF és a b) alpont szerinti honvédségi szervezetnek a jogszabályban az irányításra kijelölt politikai vagy szakmai felsővezetőjével együttesen

terjeszti fel a miniszter részére.

(4)53 A KNBSZ feladatkörének módosításáért a KNBSZ főigazgatója felelős, előkészített javaslatát a KNIÁT útján, terjeszti fel a miniszter részére.

4.54 A honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és szakképző intézmény szabályzatai

13. § (1)55 A honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény feladatai, szervezeti felépítése, belső működési rendje és módja – az Ávr. 13. § (1) bekezdésében előírt tartalommal – SZMSZ-ükben kerül meghatározásra.

(2)56 A HM kivételével, a honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény SZMSZ-ében a rendszeresített, valamint feltölthető beosztásokat és munkaköröket tartalmazó okirat azonosító adatai kerülnek megjelenítésre.

(3) A HM SZMSZ-ét és annak módosítását a HM TKF készíti elő, és a miniszter által történő aláírást követően jóváhagyásra megküldi a miniszterelnök részére.

(4)57

(5) Az SZMSZ-ét jóváhagyásra

a)58 a KNBSZ főigazgatója a KNIÁT útján,

b)59 a HVKF a (13) bekezdés szerinti véleményezést követően

közvetlenül terjeszti fel a miniszter részére.

(6)60 A HM szervezetek és a sport költségvetési szerv a HM TKF útján terjesztik fel SZMSZ-üket jóváhagyásra a tevékenységüket közvetlenül irányító vagy felügyeletét ellátó politikai vagy szakmai felsővezető részére.

(7)61 A HVKF alárendeltségébe tartozó honvédségi szervezetek – a (8)–(10) bekezdésben foglaltak kivételével – SZMSZ-üket szolgálati úton terjesztik fel jóváhagyásra a HVKF részére.

(8)62 Az MH BHD az SZMSZ-ét a HVKF és a HM TKF útján, a HM KÁT egyetértésével terjeszti fel jóváhagyásra a miniszter részére.

(8a)63 Az MH KKH az SZMSZ-ét a HVKF és a HM VSHÁT egyetértésével terjeszti fel jóváhagyásra a miniszter részére.

(8b)64 Az MH KIBP az SZMSZ-ét a HVKF és a HM KNIÁT egyetértésével terjeszti fel jóváhagyásra a miniszter részére.

(9)65 Az MH EK SZMSZ-ét a HVKF és a HM TKF, a sport költségvetési szerv az SZMSZ-ét a HM SÁT és a HM TKF útján, a HM KÁT egyetértésével terjeszti fel jóváhagyásra az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 155. § (1) bekezdés f) pontja szerinti fenntartó miniszter részére.

(10)66 A Hvt. 75. § (1) bekezdése szerinti más magasabb szintű parancsnokság (a továbbiakban: más magasabb szintű parancsnokság) parancsnokának szolgálati alárendeltségébe tartozó honvédségi szervezet az SZMSZ-t az irányítását végző más magasabb szintű parancsnokság törzsfőnöke útján terjeszti fel jóváhagyásra a más magasabb szintű parancsnokság parancsnoka részére.

(11)67 A szakképző intézmény igazgatója az általa jóváhagyott SZMSZ-t a HM SHPHÁT útján terjeszti fel egyetértésre a HM VSHÁT részére.

(12)68 Az SZMSZ-tervezet elkészítéséért és a (13) vagy a (15) bekezdés szerinti szakmai egyeztetéséért

a)69 az újonnan alapított honvédelmi szervezet, sport költségvetési szerv és szakképző intézmény esetén az Ávr. 13. § (4a) bekezdése szerinti határidőig,

b) az a) pont hatálya alá nem tartozó honvédelmi szervezet esetén – a HM kivételével – az új szervezeti rendnek megfelelő működés kezdő napját követő 30. napig

a honvédelmi szervezet, sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény vezetője felelős.

(13)70 A HM szervezetek és a sport költségvetési szerv által előkészített SZMSZ-tervezeteket, a szakképző intézmény igazgatója által jóváhagyott, a fenntartó részére egyetértésre felterjesztett SZMSZ-t, továbbá a HVK, valamint a köznevelési feladatokat ellátó honvédségi szervezet által előkészített tervezeteket a HM TKF és a HM Jogi Főosztály (a továbbiakban: HM JF) kötelezően véleményezi.

(14)71 A HM KÁT a (8) bekezdés szerinti jogkörének gyakorlása során kezdeményezheti, hogy az MH BHD és az MH KKH által előkészített SZMSZ-tervezeteket a HM TKF és a HM JF is véleményezze.

(14a)72 A HM VSHÁT a (8a) és (11) bekezdés szerinti jogkörének gyakorlása során kezdeményezheti, hogy az MH KKH által előkészített SZMSZ-tervezetet, illetve a szakképző intézmény igazgatója által jóváhagyott SZMSZ-t a HM TKF és a HM JF is véleményezze.

(14b)73 A HM KNIÁT a (8b) bekezdés szerinti jogkörének gyakorlása során kezdeményezheti, hogy az MH KIBP által előkészített SZMSZ-tervezetet a HM TKF és a HM JF is véleményezze.

(15)74 A honvédségi szervezetek által előkészített tervezeteket a HVK jogi és igazgatási főnöksége kötelezően véleményezi, valamint a más magasabb szintű parancsnokság parancsnokának szolgálati alárendeltségébe tartozó honvédségi szervezet esetében a más magasabb szintű parancsnokság jogi tevékenységet ellátó szervezeti egysége is véleményezi.

(16)75 A jóváhagyott SZMSZ-t – annak hatálybalépését követő nyolcadik munkanapig –

a) a HM szervezetek és sport költségvetési szerv a HM TKF,

b) a HVK a HM TKF,

c) az MH BHD, az MH KKH és az MH KIBP a HVK és a HM TKF,

d) a szakképző intézmény a HM SHPHÁT, a HVK és a HM TKF,

e) a HVKF közvetlen szolgálati alárendeltségébe tartozó honvédségi szervezetek – a b) és c) pont szerinti honvédségi szervezetek kivételével – a HVK,

f) a (10) bekezdés szerinti honvédségi szervezetek a HVK és az irányításukat végző más magasabb szintű parancsnokság

részére elektronikus formátumban küldik meg.

(17) Az SZMSZ-ek módosítása esetén is az (1)–(16) bekezdés szerinti eljárásrendet kell alkalmazni.

14. § (1)76 A vállalkozási tevékenységet végző honvédelmi szervezetnek, a sport költségvetési szervnek, a szakképző intézménynek a honvédelmi szervezet, a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény vezetője által jóváhagyott vállalkozási szabályzattal kell rendelkeznie. A vállalkozási szabályzatban szabályozni kell különösen:

a) a tevékenységi kör terjedelmét, az igénybe vehető eszközök jellegét és mennyiségének felső határát,

b) a résztvevők körét és létszámát,

c) a vezetés rendjét, a hatásköröket és a felelősségi kört,

d) a munkamegosztás rendjét,

e) az eredményfelosztás szabályait,

f) az árképzés szabályait,

g) az ellenőrzés rendjét,

h) a tartalékképzés és felhasználás szabályait,

i) a szerződéskötés rendjét.

(2)77 A vállalkozási tevékenység végzésének egyes szabályait a honvédelmi szervezetek költségvetési gazdálkodásának rendjéről szóló HM utasítás tartalmazza.

(3)78 A 9. § a) pontja szerinti alaptevékenység keretében kiegészítő tevékenységet végző honvédelmi szervezetnek a honvédelmi szervezetek költségvetési gazdálkodásának rendjéről szóló HM utasítás szerinti szabályzattal kell rendelkeznie.

15. § (1)79 A honvédelmi szervezet, sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény vezetője – figyelemmel az Ávr. 13. § (2) bekezdésére – a honvédelmi szervezet, sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény működéséhez, gazdálkodásához kapcsolódó és pénzügyi kihatással bíró, jogszabályban vagy külön HM utasításban, továbbá a honvédelmi szervezet, sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény SZMSZ-ében vagy más szabályzatában nem szabályozott kérdések rendezésére – a 13. § (12) bekezdése szerinti határidőkig – gazdálkodási szabályzatot ad ki, és azt folyamatosan karbantartja.

(2) A gazdálkodási szabályzatot az intézményi, a központi és a fejezeti kezelésű előirányzatokra vonatkozóan előirányzat kategóriánként külön-külön belső rendelkezéssel kell kiadni.

16. § (1)80 A honvédelmi szervezetek, a sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény által ellátott feladatok munkafolyamatainak leírását, a szervezeti egység vezetőjének és állományának feladat- és hatáskörét, a helyettesítés rendjét, a szervezeti egység honvédelmi szervezeten belüli belső és azon kívüli külső kapcsolattartásának módját – a (2) és (3) bekezdésben foglaltak kivételével – a szervezeti egység ügyrendjében kell rögzíteni.

(2)81 Nem kell a honvédelmi szervezetnek, sport költségvetési szervnek és szakképző intézménynek az (1) bekezdés szerinti követelményekre vonatkozóan ügyrendet készíteni, ha azokról a honvédelmi szervezet, sport költségvetési szerv és szakképző intézmény SZMSZ-e vagy más szabályzata rendelkezik.

(3)82 A HVK jogi személyiséggel felruházott, válságkezelő és béketámogató műveletekben részt vevő, területileg elkülönült szervezeti egységeinek feladatait, valamint szervezetükre és működésükre vonatkozó részletes szabályokat a HVKF által jóváhagyott Műveleti Utasítások tartalmazzák.

(4) Amennyiben a gazdasági szervezet feladatai az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 346/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet 8. § (2) bekezdése szerint megosztásra kerülnek, úgy ügyrenddel – a (2) bekezdésben felsorolt feltételek hiánya esetén – a honvédelmi szervezet logisztikai gazdálkodási és a gazdasági feladatok végrehajtására az ellátási-utaltsági rendben kijelölt honvédelmi szervezet szervezeti egységének is rendelkeznie kell.

(5)83 A HM önálló szervezeti egységei ügyrendjének tervezetét a HM TKF kötelezően véleményezi. Az ügyrendtervezeteket érintően a HM TKF jogi állásfoglalás kérhet a HM JF-től.

(6)84 A HM SZMSZ hatályba léptetéséről vagy módosításáról rendelkező miniszteri utasítás hatálybalépését követő 60. napig a HM önálló szervezeti egységek vezetői új ügyrendet készítenek, vagy hatályos ügyrendjüket módosítják.

(7)85 Az (1) bekezdés szerinti ügyrendek tartalmi és formai követelményeit, valamint az ügyrend előkészítésének és felterjesztésének rendjét

a) – a b) pont szerinti szervezetek kivételével – a HM KÁT,

b)86 a honvédségi szervezetek esetében – a 13. § (8), (8a) és (9) bekezdése szerinti szervezetek esetében az a) pont szerinti szabályozással összhangban – a HVKF

szabályozza.

(8)87 A (7) bekezdés szerinti ügyrend tartalmi és formai követelményei ügyrendsablonnal is szabályozhatók.

(9)88 Az (1) bekezdés szerinti ügyrend jóváhagyásának rendjét a honvédelmi szervezet, sport költségvetési szerv és a szakképző intézmény szervezeti és működési szabályzata rögzíti.

5. Záró rendelkezések

17. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)89

(3)90

(4)91

(5)92

1

Az 1. § (1) bekezdése a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 1. § (1a) bekezdését a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 4. § (2) bekezdése iktatta be.

3

Az 1. § (2) bekezdés a) pontja a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 4. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 1. § (2) bekezdés c) pontja az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 2. alcím címe a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

6

A 2. § (2) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 2. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 2. pontja szerint módosított szöveg.

7

A 2. § (4) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

8

A 3. § (1) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

9

A 3. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

10

A 3. § (2) bekezdés c) pont ca) alpontja a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 4. pontja szerint módosított szöveg.

11

A 3. § (2) bekezdés c) pont cb) alpontja az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 5. pontja szerint módosított szöveg.

12

A 3. § (2) bekezdés c) pont cc) alpontja az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 4. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 3. § (2) bekezdés c) pont cd) alpontja az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 5. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 10. § a) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 3. § (3) bekezdése a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 3. § (4) bekezdése a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 6. pontja szerint módosított szöveg.

16

A 4. § a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 7. pontja szerint módosított szöveg.

17

Az 5. § (1) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

18

Az 5. § (2) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 2. §-ával megállapított, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 2. pontja szerint módosított szöveg.

19

Az 5. § (4) bekezdés nyitó szövegrésze az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 6. pontja szerint módosított szöveg.

20

Az 5. § (4) bekezdés a) pontja az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 2. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 8. pontja szerint módosított szöveg.

21

Az 5. § (4) bekezdés b) pontja az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 7. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 9. pontja szerint módosított szöveg.

22

A 6. § (1) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

23

A 6. § (3) bekezdés a) pontja az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. és 8. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

24

A 6. § (4) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. és 8. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

25

A 6. § (5) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 6. pontja szerint módosított szöveg.

26

A 7. § nyitó szövegrésze az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 10. pontja szerint módosított szöveg.

27

A 8. § (1) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

28

A 8. § (2) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

29

A 8. § (3) bekezdés nyitó szövegrésze az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 11. pontja szerint módosított szöveg.

30

A 8. § (3) bekezdés a) pontja az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 11. pontja szerint módosított szöveg.

31

A 8. § (3) bekezdés d) pontja az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 2. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 12. pontja szerint módosított szöveg.

32

A 8. § (4) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 9. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. és 14. pontja szerint módosított szöveg. [A 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 13. pontjával elrendelt módosítás nem vezethető át.]

33

A 8. § (5) bekezdése a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

34

A 3. alcím címe a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 15. pontja szerint módosított szöveg.

35

A 9. § nyitó szövegrésze az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

36

A 9. § a) pont aa) alpontja az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 11. pontja szerint módosított szöveg.

37

A 10. § (1) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 9. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

38

A 10. § (3) bekezdése a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 16. pontja szerint módosított szöveg.

39

A 11. § (1) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 11. pontja szerint módosított szöveg.

40

A 11. § (2) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 9. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 17. pontja szerint módosított szöveg.

41

A 12. § (1) bekezdés b) pontja a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 18. pontja szerint módosított szöveg.

42

A 12. § (1) bekezdés c) pontja a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 19. pontja szerint módosított szöveg.

43

A 12. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

44

A 12. § (2) bekezdés a) pontja az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 10. pontja szerint módosított szöveg.

45

A 12. § (2) bekezdés b) pontja a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

46

A 12. § (2) bekezdés c) pontja a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

47

A 12. § (2) bekezdés d) pontja a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 19. pontja szerint módosított szöveg.

48

A 12. § (2) bekezdés e) pontja a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 18. pontja szerint módosított szöveg.

49

A 12. § (2a) bekezdését a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 7. § (2) bekezdése iktatta be.

50

A 12. § (3) bekezdés nyitó szövegrésze a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 20. pontja szerint módosított szöveg.

51

A 12. § (3) bekezdés b) pontja a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 18. pontja szerint módosított szöveg.

52

A 12. § (3) bekezdés c) pontja a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 19. pontja szerint módosított szöveg.

53

A 12. § (4) bekezdése a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 21. pontja szerint módosított szöveg.

54

A 4. alcím címe a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 15. pontja szerint módosított szöveg.

55

A 13. § (1) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

56

A 13. § (2) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

57

A 13. § (4) bekezdését a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 10. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

58

A 13. § (5) bekezdés a) pontja a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 22. pontja szerint módosított szöveg.

59

A 13. § (5) bekezdés b) pontja a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 19. pontja szerint módosított szöveg.

60

A 13. § (6) bekezdése a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 23. és 24. pontja szerint módosított szöveg.

61

A 13. § (7) bekezdése a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 19. és 25. pontja szerint módosított szöveg.

62

A 13. § (8) bekezdése a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

63

A 13. § (8a) bekezdését a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 8. § (2) bekezdése iktatta be.

64

A 13. § (8b) bekezdését a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 8. § (2) bekezdése iktatta be.

65

A 13. § (9) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 3. §-ával megállapított, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 26. pontja szerint módosított szöveg.

66

A 13. § (10) bekezdése a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 27. pontja szerint módosított szöveg.

67

A 13. § (11) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. és 12. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 28. pontja szerint módosított szöveg.

68

A 13. § (12) bekezdés záró szövegrésze az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 11. pontja szerint módosított szöveg.

69

A 13. § (12) bekezdés a) pontja az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 11. pontja szerint módosított szöveg.

70

A 13. § (13) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 29. és 30. pontja szerint módosított szöveg.

71

A 13. § (14) bekezdése a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 31. pontja szerint módosított szöveg.

72

A 13. § (14a) bekezdését a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 8. § (3) bekezdése iktatta be.

73

A 13. § (14b) bekezdését a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 8. § (3) bekezdése iktatta be.

74

A 13. § (15) bekezdése a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 30. pontja szerint módosított szöveg.

75

A 13. § (16) bekezdése a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 8. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

76

A 14. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. éa 13. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 32. pontja szerint módosított szöveg.

77

A 14. § (2) bekezdése a 20/2021. (V. 19.) HM utasítás 153. § a) pontja szerint módosított szöveg.

78

A 14. § (3) bekezdése a 20/2021. (V. 19.) HM utasítás 153. § b) pontja szerint módosított szöveg.

79

A 15. § (1) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 9. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 17. pontja szerint módosított szöveg.

80

A 16. § (1) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 3. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

81

A 16. § (2) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 13. pontja, a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 33. és 34. pontja szerint módosított szöveg.

82

A 16. § (3) bekezdése a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 35. pontja szerint módosított szöveg.

83

A 16. § (5) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 10. pontja szerint módosított szöveg.

84

A 16. § (6) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 5. § 14. pontja szerint módosított szöveg.

85

A 16. § (7) bekezdése az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

86

A 16. § (7) bekezdés b) pontja a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 36. pontja szerint módosított szöveg.

87

A 16. § (8) bekezdését az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 4. § (2) bekezdése iktatta be.

88

A 16. § (9) bekezdését az 57/2021. (XI. 30.) HM utasítás 4. § (2) bekezdése iktatta be, szövege a 30/2023. (VI. 30.) HM utasítás 9. § 11. pontja szerint módosított szöveg.

89

A 17. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

90

A 17. § (3) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

91

A 17. § (4) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) és (3) bekezdése alapján hatályát vesztette.

92

A 17. § (5) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére