• Tartalom

5/2019. (I. 31.) HM utasítás

5/2019. (I. 31.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek készenléti szolgálatairól1

2019.08.10.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (a továbbiakban: KNBSZ), valamint a Magyar Honvédségnek (a továbbiakban: MH) az elrendelt szolgálatok ellátásában, a velük történő együttműködésben és a működési feltételek biztosításában érintett katonai szervezeteire terjed ki.

2. A szolgálati rendszer elemei

2. § A riasztás végrehajtása, a gyorsított döntéshozatallal összefüggő feladatok szervezett megkezdése, végrehajtása, valamint a bekövetkezett vagy várhatóan bekövetkező eseményekre való rugalmas reagálás biztosítása érdekében a HM-ben és a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezeteknél (a továbbiakban: HM szervezetek) az utasításban szabályozott szolgálatokat szerveznek.

3. Készenléti szolgálatok

3. § Készenléti szolgálatok:

a) Szervezet Ügyeletes Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: SZÜKSZ),

b) Honvédelmi Igazgatási Katasztrófavédelmi Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: HIKKSZ),

c) Nyomozótiszti Készenléti Szolgálat,

d) HM Sajtótájékoztatási Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: HM SKSZ),

e) Légiközlekedési Balesetvizsgáló Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: LBKSZ),

f) Baleseti Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: BKSZ),

g) HM Infrastrukturális Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: HM IKSZ),

h) HM Határforgalmi Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: HM HKSZ),

i) Tűzvizsgálati Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: TKSZ),

j) Riasztó-értesítő Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: RÉKSZ),

k) Katonai Légügyi Hatósági Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: KLHKSZ),

l) Speciális Objektumok Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: SOKSZ) és

m) Múzeum Ügyeletesi Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: MÜKSZ),

n)2 HM Közigazgatási Döntéselőkészítő Rendszer (a továbbiakban: HM KDR) Készenléti Szolgálat (a továbbiakban együtt: HM KDRKSZ).

4. §3 A Magyar Honvédség Parancsnoka (a továbbiakban: MH PK) az MH Parancsnokságára és az alárendeltségébe tartozó katonai szervezetekre vonatkozóan az ügyeleti és készenléti szolgálatok létrehozásával és ellátásával összefüggő követelményeket – különösen a szolgálat megnevezését, rendeltetését, feladatait, eligazítását, felkészülésének rendjét, együttműködését más szolgálatokkal, tartózkodási helyét, szolgálati helyre történő beérkezésének rendjét – jelen utasítás alapján, saját hatáskörében állapítja meg.

5. § A KNBSZ főigazgatója a vezetése alatt álló nemzetbiztonsági szolgálatra vonatkozóan az ügyeleti és készenléti szolgálatok létrehozásával és ellátásával összefüggő követelményeket – különösen a szolgálat megnevezését, rendeltetését, feladatait, eligazítását, felkészülésének rendjét, együttműködését más szolgálatokkal, tartózkodási helyét, szolgálati helyre történő beérkezésének rendjét – jelen utasítás alapján, saját hatáskörében állapítja meg.

6. § (1)4 A miniszter, a HM parlamenti államtitkár, a HM honvédelmi államtitkár (a továbbiakban: HM HOÁT), a HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT), a helyettes államtitkárok, az MH PK, a kabinetfőnök, valamint a HM Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló HM utasítás szerinti önálló HM szervek vezetői által kijelölt ügyintézők munkanapokon 15.30–16.30 között tájékoztatják az MH Központi Ügyeletét (a továbbiakban: MH KÜ) a vezetők munkaidőn túli elérhetőségéről.

(2) A készenléti szolgálatok biztosításáért felelős szervek, szervezetek vezetői szolgálati intézkedésben szabályozzák a szolgálatok feladatát, rendeltetését, hatáskörét, kötelmeit, a váltás és más szolgálatokkal, szervekkel történő együttműködés rendjét, a személyi és tárgyi feltételek biztosítását, továbbá a laktanyán kívüli készenléti szolgálatok tekintetében a beérkezési kötelezettség normaidejét összhangban az MH Szolgálati Szabályzata 324. pontjában foglaltakkal.

(3) Az alárendeltekkel rendelkező szervezetek vezetői saját hatáskörben szabályozzák alárendeltjeik szolgálatellátását, felügyeletét és saját szolgálataikkal való kapcsolattartás rendjét.

(4) A KNBSZ és a HM készenléti szolgálatai, valamint az MH KÜ kölcsönösen tájékoztatják egymást a hatáskörükbe és illetékességükbe tartozó ügyekről.

7. §5 Az MH KÜ – az MH PK által meghatározott feladatokon túl – végzi a honvédelmi tárca biztonsági ügyelet feladatainak ellátását, a HM és a HM szervezetek készenléti szolgálatainak riasztását, kiértesítését. Kapcsolatot tart a Miniszterelnökség és más központi államigazgatási szervek, valamint a KNBSZ ügyeleti szolgálataival, az MH külföldön lévő katonai erőivel és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete meghatározott szerveivel. A készenlét fokozása és külön rendelkezésekben előírt feladatok végrehajtásáról információt szolgáltat az állami vezetők részére.

4. SZÜKSZ

8. § (1) A HM szervezeteknél működő SZÜKSZ rendeltetése a HM szervezet vezetője távollétében, a HM szervezetet érintő kérdésekben a döntéshozatal és a szükséges intézkedések megtétele.

(2) A HM szervezetenként 1 fő SZÜKSZ a HM szervezet vezetői állományából, heti váltással kerül kijelölésre.

5. HIKKSZ

9. § (1) A honvédelmi ágazat katasztrófák elleni védekezésének irányításáról és feladatairól szóló HM rendelet alapján

a) a katasztrófavédelemmel kapcsolatos HM szintű azonnali intézkedések megtétele,

b) a minisztériumi állami vezetők információval való ellátása és

c) a honvédelmi ágazat katasztrófavédelmi közreműködésével kapcsolatos védelmi igazgatási, valamint külső-belső koordinációs feladatok ellátása érdekében

HIKKSZ működik.

(2) A laktanyán kívüli készenléti szolgálatot heti váltásban 4 fő látja el.

(3) A szolgálat feladatát, az eligazítás és felkészülés rendjét a 6. § (2) bekezdése figyelembevételével a HM HOÁT szabályozza.

(4) A szolgálat tevékenysége során együttműködik

a) az MH KÜ-vel,

b) a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer MH-n belüli felsőszintű katonai vezetési feladatokat ellátó elemével,

c) a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság Nemzeti Veszélyhelyzet Kezelési Központjával és

d) a katasztrófavédelemben érintett tárcák és szervek ügyeleti szolgálataival.

(5) A szolgálatot adó állomány névjegyzékét a HM HOÁT hagyja jóvá a HM KÁT egyetértésével.

(6)6 A HM Védelmi Igazgatási Főosztály (a továbbiakban: HM VIF) és a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) vonatkozásában a HM TKF részéről megküldött szolgálatvezényléssel összhangban a HM VIF főosztályvezetője – a jóváhagyott névjegyzék alapján – havonta összesített szolgálatvezénylést készít. A HM VIF az összesített szolgálatvezénylés egy példányát közvetlenül megküldi a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig a Magyar Honvédség Parancsnoksága MH KÜ működtetéséért felelős szervezet (a továbbiakban: MH KÜ működtetéséért felelős szerve) részére.

(7) A HIKKSZ vonatkozásában a szolgálatvezényléssel kapcsolatos koordinációt a HM VIF látja el.

6. Nyomozótiszti Készenléti Szolgálat

10. § (1) A HM-ben és a HM szervezeteknél a nyomozótiszti készenléti szolgálatot heti váltással 1 fő nyomozótiszt látja el a következők szerint:

a) a HM-ben a készenléti szolgálatot ellátó nyomozótiszteket – HM Igazgatási és Jogi Képviseleti Főosztály állományából a főosztályvezető javaslatára – a HM KÁT határozatban jelöli ki, és vezényli a szolgálat ellátására,

b) a HM szervezeteknél a nyomozótiszteket az állományilletékes parancsnok, vezető jelöli ki, és vezényli a szolgálat ellátására.

(2) A készenléti szolgálatot ellátó nyomozótisztek folyamatos elérhetőségét az ügyeleti szolgálatok útján szolgálati telefonon kell biztosítani.

(3) A szolgálat feladatát, az eligazítás, a felkészülés, valamint a nyomozótisztek rendszeres szakmai képzésének rendjét a HM igazgatási és jogi képviseleti főosztályvezető határozza meg.

7. HM SKSZ

11. § (1) A sajtónyilvánosság folyamatos – munkaidőn túli, pihenő- és munkaszüneti napokon is történő – biztosítása érdekében a HM Miniszteri Kabinet és az MH katonai szervezetei állományából az általános sajtótájékoztatási feladatokra 1 fő heti váltással HM Sajtótájékoztatási Készenléti Szolgálatot lát el.

(2) A szolgálatot ellátó állomány névjegyzékét, valamint a havi szolgálatvezénylést a sajtófőnök javaslata alapján a HM kabinetfőnök hagyja jóvá.

(3) A HM SKSZ-t ellátó állomány feladatait, az eligazítás és a felkészülés rendjét – a 6. § (2) bekezdése figyelembevételével – a sajtófőnök határozza meg.

(4) A HM SKSZ-t ellátó személyek szakmailag közvetlenül a sajtófőnöknek vannak alárendelve.

(5) A HM SKSZ-t ellátók munkaidőn túli kiértesítése a szolgálat ellátásához biztosított szolgálati mobiltelefonokon keresztül történik. A kiértesíthetőség érdekében a szolgálati telefonszámokat az MH KÜ részére biztosítani kell.

(6) A HM SKSZ-t ellátók a szakterületüket érintően ezen utasítás szerinti készenléti szolgálatok bármelyikétől tájékoztatást kérhetnek.

8. LBKSZ

12. § (1) A légiközlekedésről szóló törvényben foglaltakra figyelemmel, az állami légijárművel bekövetkezett légiközlekedési balesetekkel és repülőeseményekkel kapcsolatos bejelentések vétele érdekében, valamint a szakmai vizsgálatok lefolytatásának megindítására az állami közlekedésbiztonsági szervnél LBKSZ működik.

(2) Az LBKSZ-t egyidejűleg 3 fő – ebből 1 fő gépjárművezető – látja el. A szolgálatot a HM Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztály hivatásos és szerződéses állományú katonái heti váltásban látják el.

(3) A HM Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztály kormánytisztviselője részére az (1) bekezdésben foglalt feladatok teljesítése érdekében a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben foglaltaknak megfelelően készenlét rendelhető el.

(4) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket – különösen a szolgálat feladatait, szolgálatot adó személyek eligazításának, felkészülésének rendjét, tartózkodási helyét, szolgálati helyre történő beérkezését – a HM KÁT határozza meg Szolgálati intézkedésben.

9. KLHKSZ

13. § (1) A katonai légügyi hatóság kijelöléséről szóló Korm. rendeletben foglaltakra figyelemmel, az állami légijárművel bekövetkezett légiközlekedési balesetekkel és repülőeseményekkel kapcsolatos azonnali intézkedések megtétele érdekében, valamint a közigazgatási hatósági eljárás megindítására a katonai légügyi hatósági feladatok ellátására kijelölt szervnél KLHKSZ működik.

(2) A KLHKSZ-t egyidejűleg 3 fő – ebből 1 fő gépjárművezető – látja el. A szolgálatot a HM Állami Légügyi Főosztály hivatásos és szerződéses állományú katonája heti váltásban látja el. A szolgálatot elláthatja a főosztályra vezényelt hivatásos és szerződéses állományú katona is.

(3) A HM Állami Légügyi Főosztály kormánytisztviselője részére az (1) bekezdésben foglalt feladatok teljesítése érdekében a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben foglaltaknak megfelelően készenlét rendelhető el.

(4) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket – különösen a szolgálat feladatait, szolgálatot adó személyek eligazításának, felkészülésének rendjét, tartózkodási helyét, szolgálati helyre történő beérkezését – a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM JIHÁT) határozza meg Szolgálati intézkedésben.

10. BKSZ

14. § (1) A munkavédelemről szóló törvény alapján a tárca illetékességi körében történt súlyos, valamint a kettőnél több személy sérülésével járó, továbbá lövés vagy robbanás okozta balesetek – kivéve a közúti balesetek – eredményes, gyors kivizsgálása és a szükséges intézkedések megtétele érdekében a HM Hatósági Főosztály (a továbbiakban: HM HF) állományából 2 fő heti váltással BKSZ-t lát el.

(2) A BKSZ közvetlenül a HM HF főosztályvezetőjének van alárendelve. Súlyos honvédelmi baleset esetén az MH KÜ és a BKSZ kölcsönösen tájékoztatja egymást. A vizsgálat megkezdéséről és a helyszíni szemle befejezéséről a BKSZ tájékoztatást ad az MH KÜ-nek.

(3) A készenléti szolgálatot ellátó személyeket – a HM HF főosztályvezetőjének javaslatára – a HM JIHÁT jelöli ki, és a HM HF főosztályvezetője vezényli szolgálatba.

(4) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket a HM HF főosztályvezetője – a 6. § (2) bekezdése figyelembevételével – határozza meg Szolgálati intézkedésben.

11. HM IKSZ

15. § (1) A HM vagyonkezelésében lévő ingatlanok folyamatos és megbízható üzemeltetésének biztosítására az egyes elhelyezési feladatok végrehajtásának rendjéről szóló HM utasításban megjelölt Szolgáltatási Szerződés hatálya alá tartozó ingatlant használó katonai szervezetek által telefonon, munkaidőn túl kezdeményezett értékhatár feletti, azonnali üzemzavar-elhárítási igények elbírálása érdekében, a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) főigazgatójának alárendeltségében a HM IKSZ jár el.

(2) A HM IKSZ szolgálati elöljárója a HM VGH főigazgatója.

(3) A HM IKSZ-t a HM VGH Ingatlankezelési Igazgatóság állományából kijelölt 1 fő heti váltással látja el. A szolgálatot adók névjegyzékét és vezénylését a HM VGH főigazgatója hagyja jóvá.

(4) A HM IKSZ feladatai ellátása és a kapcsolattartás érdekében a HM VGH által biztosított technikai eszközökkel és okmánykészlettel rendelkezik.

(5) A HM IKSZ munkaidőn túl mobiltelefonon értesíthető ki, száma állandó, annak elérhetőségét az MH KÜ részére meg kell adni.

(6)7 A HM IKSZ havi szolgálatvezénylésének egy példányát az érintett szervezet a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig megküldi az MH KÜ működtetéséért felelős szerve részére.

12. HM HKSZ

16. § (1) Az ideiglenes határnyitással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló HM utasításban, valamint a határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének előkészítéséről szóló HM utasításban meghatározott, munkaidőn túl végrehajtandó ideiglenes határnyitásokkal technikai engedélyezéssel kapcsolatos feladatokat a HM VGH alárendeltségében működő HM HKSZ végzi.

(2) A HM HKSZ szolgálati elöljárója a HM VGH főigazgatója.

(3) A HM HKSZ-t a HM VGH Nemzetközi Igazgatóság, Vám, Jövedéki és Határforgalmi Osztály állományából kijelölt 1 fő heti váltással látja el. A szolgálatot adók névjegyzékét és vezénylését a HM VGH főigazgatója hagyja jóvá.

(4) A HM HKSZ feladatai ellátása és a kapcsolattartás érdekében a HM VGH által biztosított technikai eszközökkel és okmánykészlettel rendelkezik.

(5) A HM HKSZ munkaidőn túl szolgálati telefonon értesíthető ki, száma állandó, annak elérhetőségét az MH KÜ részére meg kell adni.

(6)8 A HM HKSZ havi szolgálatvezénylésének egy példányát az érintett szervezetek a tárgyhónapot megelőző hónap 20-áig megküldik az MH KÜ működtetéséért felelős szerve részére.

13. TKSZ

17. § (1) A tűzesetek vizsgálatára vonatkozó eljárási szabályokról szóló Korm. rendelet, a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló Korm. rendelet, valamint a tűzesetek vizsgálatára vonatkozó szabályokról szóló BM rendelet alapján a honvédelmi szervezetek elhelyezését szolgáló létesítmények tekintetében lefolytatott tűzvizsgálati eljárások azonnali megkezdésének személyi és tárgyi feltételei biztosítása érdekében a HM HF-nél heti váltással 2 fő TKSZ-t lát el.

(2) A TKSZ közvetlenül a HM HF főosztályvezetőjének van alárendelve. Tűzeset bekövetkeztekor az MH KÜ és a TKSZ kölcsönösen tájékoztatja egymást. A vizsgálat megkezdéséről és a helyszíni szemle befejezéséről a TKSZ tájékoztatást ad az MH KÜ-nek.

(3) A készenléti szolgálatot ellátó személyeket – a HM HF főosztályvezetőjének javaslatára – a HM JIHÁT jelöli ki, és a HM HF főosztályvezetője vezényli szolgálatba.

(4) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket a HM HF főosztályvezetője – a 6. § (2) bekezdése figyelembevételével – határozza meg Szolgálati intézkedésben.

14. RÉKSZ

18. § (1)9 A HM KDR elemeinek riasztása, értesítése az MH KÜ-n és a HM KDR munkacsoportok megalakításért felelős főosztályok szolgálatain keresztül történik. Ennek érdekében:

a) a HM TKF-en,

b) a HM Védelempolitikai Főosztályon,

c) a HM Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztályon,

d) a HM Jogi Főosztályon és

e) a HM VIF-en

1-1 fő RÉKSZ-et lát el. A szolgálatot elláthatja az a)–e) pontban felsorolt HM szervekhez vezényelt hivatásos és szerződéses állományú katona is.

(2) A szolgálat feladatát, az eligazítás és felkészülés rendjét a 6. § (2) bekezdése szerint az illetékes főosztályvezető szabályozza szolgálati intézkedésben.

(3)10 Az érintett főosztály havi szolgálatvezénylést készít, és a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig megküldi az MH KÜ működtetéséért felelős szerve részére.

15. SOKSZ

19. § (1) A HM VIF-en működő SOKSZ rendeltetése a Honvédelmi Tanács és a Kormány speciális működési feltételeinek biztosításával kapcsolatos feladatok ellátása a speciális működési helyszíneken.

(2) A SOKSZ-ot a HM VIF Speciális Objektumok és Létfontosságú Infrastruktúra Osztály állományából 1 fő hivatásos vagy szerződéses állományú katona heti váltásban látja el.

(3) A SOKSZ riasztása az MH KÜ által szolgálati telefonon keresztül történik.

(4) A SOKSZ ellátásával kapcsolatos követelményeket – különösen a SOKSZ feladatait, a SOKSZ-ot ellátó személyek vezénylésének, felkészülésének, eligazításának és a szolgálatteljesítési helyre történő beérkezésének rendjét – a HM VIF főosztályvezetője határozza meg Szolgálati intézkedésben.

(5)11 A HM VIF havi szolgálatvezénylést készít, amelyet a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig megküld az MH KÜ működtetéséért felelős szerve részére.

16. MÜKSZ

20. § (1) A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (a továbbiakban: HM HIM) keretein belül a Hadtörténeti Múzeum (a továbbiakban: Múzeum) szakfeladatainak ellátására, valamint a Múzeum kiállításainak állagmegóvására és felügyeletére MÜKSZ működik 1 fővel.

(2) A MÜKSZ a HM HIM Múzeum állományából kerül kijelölésre, és feladatát heti váltásban látja el.

(3) A MÜKSZ ellátásával összefüggő követelményeket – különösen annak feladatait, a szolgálatot adó személyek eligazításának, felkészülésének rendjét, tartózkodási helyét, szolgálati helyre történő beérkezését – a HM HIM parancsnoka határozza meg Szolgálati intézkedésben.

16/A. 12 HM KDRKSZ

20/A. § (1) A NATO azonnali döntéshozatali eljárásrendjéhez igazodó nemzeti eljárásrend HM feladatkörébe tartozó azonnali feladatok megkezdése érdekében HM KDRKSZ működik.

(2) A HM KDRKSZ laktanyán kívüli készenléti szolgálatként heti váltásban legfeljebb 14 fő látja el.

(3) A HM KDRKSZ feladatát, a személyi állománya eligazításának és felkészülésének rendjét a 6. § (2) bekezdése figyelembevételével a HM KÁT szolgálati intézkedésben szabályozza.

(4) A szolgálatot elláthatja a HM és az MH állományába tartozó hivatásos és szerződéses katona.

(5) A HM KDRKSZ mellett a Honvédelmi Ágazati Döntési Rendszert (a továbbiakban: HÁDR) támogató HM-I ügyviteli és informatikai feladatok készenléti szolgálattal történő ellátását a 4. § alapján az MH PK szabályozza.

(6) A HM KÁT, a HM HOÁT, valamint a szolgálatellátásban érintett honvédségi szervezet parancsnoka alárendeltsége vonatkozásában kijelöli a szolgálatba vezényelhető állományt. A HM KÁT és a HM HOÁT által jóváhagyott névjegyzék a HM TKF útján megküldésre kerül a HM KÁT Személyügyi Osztály részére.

(7) A HM TKF az érintett HM szervek és honvédségi szervezet által a tárgyhónapot megelőző hónap 15. napjáig megküldött szolgálat vezénylései alapján, havonta összesített szolgálatvezénylést készít a HÁDR-t támogató készenléti szolgálatokról, melynek egy-egy példányát közvetlenül megküldi a szolgálat ellátásban érintett HM szervek és honvédségi szervezet, a HM KÁT Személyügyi Osztály és az MH KÜ működtetéséért felelős szerve részére a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig.

17. Záró rendelkezések

21. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)13

1

Az utasítást a 34/2021. (VII. 23.) HM utasítás 28. §-a hatályon kívül helyezte 2021. augusztus 2. napjával.

2

A 3. § n) pontját a 60/2019. (VIII. 9.) HM utasítás 1. §-a iktatta be.

3

A 4. § a 60/2019. (VIII. 9.) HM utasítás 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 6. § (1) bekezdése a 60/2019. (VIII. 9.) HM utasítás 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 7. § a 60/2019. (VIII. 9.) HM utasítás 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 9. § (6) bekezdése a 60/2019. (VIII. 9.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 15. § (6) bekezdése a 60/2019. (VIII. 9.) HM utasítás 5. § b)–c) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 16. § (6) bekezdése a 60/2019. (VIII. 9.) HM utasítás 5. § c) pontja szerint módosított szöveg. [E módosító utasítás 5. § b) pontjával elrendelt módosítás, amely szerint a „20-ig” szövegrész helyébe a „20. napjáig” szöveg lép, nem vezethető át.]

9

A 18. § (1) bekezdése a 60/2019. (VIII. 9.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

10

A 18. § (3) bekezdése a 60/2019. (VIII. 9.) HM utasítás 5. § b)–c) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 19. § (5) bekezdése a 60/2019. (VIII. 9.) HM utasítás 5. § c) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 16/A. alcímet (20/A. §) a 60/2019. (VIII. 9.) HM utasítás 4. §-a iktatta be.

13

A 21. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére