• Tartalom

2020. évi CXLIV. törvény

2020. évi CXLIV. törvény

az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselésével összefüggésben, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat sikeres megrendezéséhez és megszervezéséhez kapcsolódó rendelkezésekről1

2020.12.26.

Az Országgyűlés a gazdaság és a turizmus élénkítése, a kulturális és szabadidős szolgáltatások színvonalának emelése céljából, továbbá az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselésével összefüggésben, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat sikeres megrendezése és megszervezése érdekében a következő törvényt alkotja:

1. § (1) E törvény hatálya kiterjed az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat (a továbbiakban: Programsorozat) megrendezése érdekében a Kormány által a közérdekű beruházás helyszíneként és közvetlen környezeteként rendeletben kijelölt ingatlanokra, valamint az ezen ingatlanokból telekalakítási eljárások útján kialakított ingatlanokra és az ezen ingatlanokon a Programsorozat megrendezéséhez szükséges, illetve azzal összefüggő, azt kiszolgáló beruházásokra és felújítási tevékenységre – ideértve a közterületi és közműberuházásokat is – (a továbbiakban együtt: Beruházás), valamint a Beruházással és a Programsorozat megszervezésével és lebonyolításával összefüggő beszerzésekre.

(2) E törvény alkalmazásában programsorozat az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Programsorozat megrendezéséhez kapcsolódó valamennyi kulturális, művészeti, zenei, közösségi és egyéb rendezvény, valamint azok megrendezéséhez szükséges infrastrukturális beruházás és fejlesztés.

2. § (1) Amennyiben e törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabály másként nem rendelkezik, a Beruházás építtetője és megvalósítója Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat), illetve a Veszprém-Balaton 2023 Zártkörűen Működő Részvénytársaság (cégjegyzékszám: 19-10-500277); (a továbbiakban: Veszprém-Balaton 2023 Zrt.). A Programsorozat megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos egyes feladatok irányítója és lebonyolítója a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

(2) A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. jogosult a Programsorozat megszervezéséhez és lebonyolításához szükséges feladatok részletes meghatározására és azok végrehajtása érdekében szükséges beszerzési és egyéb tárgyú szerződések megkötésére. A Programsorozat lebonyolításával kapcsolatos feladat a pályázati konstrukciók kidolgozása és megvalósítása.

(3) A Veszprémi Főegyházmegye tulajdonában lévő és a veszprémi vár területén található ingatlanokon megvalósuló felújítások és fejlesztések építtetője és megvalósítója, valamint az ingatlanok felújításával és fejlesztésével összefüggő feladatok irányítója és lebonyolítója a Veszprémi Főegyházmegye mint egyházi jogi személy.

(4) A (3) bekezdés szerinti felújítások és fejlesztések megvalósításával érintett ingatlanok: Veszprém belterület 223, 224, 225, 226, 227, 228, 230, 231, 233, 234, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297 helyrajzi számú ingatlanok, illetve ezen ingatlanokból a telekalakítási eljárásban hozott döntés véglegessé válását követően kialakított ingatlanok.

3. § A Beruházás megvalósítása, a Programsorozat megszervezése és lebonyolítása kiemelkedően fontos közérdek, amely érdekében kötendő szerződések halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdek célját szolgáló szerződésnek tekintendők, teljesítésükhöz kiemelkedően fontos közérdek fűződik.

4. § A Beruházásra, a Beruházás tervezésére és kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő jogosult arra, hogy – a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény, illetve az építési beruházások, valamint az építési beruházásokhoz kapcsolódó tervezői és mérnöki szolgáltatások közbeszerzésének részletes szabályairól szóló kormányrendelet rendelkezéseitől eltérően – az ajánlatok értékelési szempontjaként kizárólag a legalacsonyabb árat határozza meg.

5. § A 4. §-ban meghatározott közbeszerzési eljárások során a közbeszerzési hirdetménnyel kapcsolatos ügyintézési határidő egy munkanap.

6. § A Beruházás a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Ngtv.) 11. §-a szerinti kiemelten közérdekű beruházásnak minősül.

7. § A Beruházás tekintetében az Ngtv. 11/G. §-át azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy az Ngtv. 11/G. § (2) és (3) bekezdése szerinti tájékoztatás, valamint indokolással ellátott nyilatkozatban rögzített álláspont közlésének határideje a tájékoztatáskérés és az intézkedési javaslat kézhezvételétől számított öt nap.

8. § A Beruházással kapcsolatos feladatok ellátására, irányítására kijelölt személy bármely hatóságtól, közműszolgáltató, közműnyilvántartó és energiaszolgáltató társaságtól, az építtetőtől, egyéb állami tulajdonban álló társaságtól, továbbá a Beruházás helyszíne alapján illetékes önkormányzattól a beruházással összefüggő ügyben tájékoztatást kérhet, illetve intézkedés megtételét javasolhatja. Ha a közigazgatási hatóság, a közműszolgáltató, a közműnyilvántartó és energiaszolgáltató társaság, az építtető, az egyéb állami tulajdonban álló társaság, illetve a Beruházás helyszíne alapján illetékes önkormányzat a kormánybiztos intézkedési javaslatával nem ért egyet, akkor az érintett szerv első számú vezetője – önkormányzat esetén a polgármester – részletes indoklással ellátott nyilatkozatban közli álláspontját a kormánybiztossal az intézkedési javaslat kézhezvételétől számított öt napon belül. Ha az érintett szerv irányítását valamely miniszter látja el, akkor az érintett szerv vezetője és a felügyeletet ellátó miniszter együttes, részletes indoklással ellátott nyilatkozatban közli álláspontját a kormánybiztossal az intézkedési javaslat kézhezvételétől számított öt napon belül.

9. § A Programsorozat megszervezésével és megvalósításával összefüggésben a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/G. § (3) és (5) bekezdése nem alkalmazandó.

10. § A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 13. § (3) bekezdése és az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 36. § (1) bekezdése alapján

a) az 1. mellékletben felsorolt állami tulajdonú ingatlanok és állami tulajdonban álló tulajdoni hányadok (a továbbiakban együtt: Ingatlanok) – az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém nyertes pályázati programjának megvalósítása céljából – ingyenesen, nyilvántartási értéken az Önkormányzat,

b) a 2. mellékletben felsorolt állami tulajdonú ingatlanok – kulturális és hitéleti feladatainak elősegítése érdekében – ingyenesen, nyilvántartási értéken a Veszprémi Főegyházmegye

tulajdonába kerülnek.

11. § (1) Az 1. mellékletben foglalt táblázat 8. sorában meghatározott ingatlan vonatkozásában az Önkormányzat mint vagyonkezelő és a tulajdonosi joggyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság között elszámolási és megtérítési kötelezettség nem keletkezik a vagyonkezelői jog megszűnése és az ingyenes tulajdonba kerülése kapcsán.

(2) A sportról szóló 2004. évi I. törvény 64. § (3) bekezdése szerinti előzetes egyetértést megadottnak kell tekinteni.

(3) A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 44. § (1) bekezdés a) pontja szerinti jóváhagyást megadottnak kell tekinteni.

12. § Az Önkormányzat a tulajdonában álló, Veszprém belterület 290 helyrajzi számú ingatlant versenyeztetés mellőzésével értékesítheti a Veszprémi Főegyházmegye részére.

13. § Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben állapítsa meg a kiemelten közérdekű beruházás helyszínét és közvetlen környezetét, valamint a Beruházás építtetőjét és megvalósítóját.2

14. § Ez a törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

15. § E törvény rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

16. § A 12. § az Alaptörvény 38. cikk (1) és (2) bekezdése alapján sarkalatosnak minősül.

1. melléklet a 2020. évi CXLIV. törvényhez

Az Önkormányzat tulajdonába kerülő Ingatlanok

 

A

B

C

D

1

Település

Helyrajzi szám (Veszprém belterület)

Művelési ág

Állami tulajdoni hányad

2

Veszprém

5045

kivett raktár

1/1

3

Veszprém

5969

kivett irodaház,udvar

1/1

4

Veszprém

6203/3

kivett telephely

1/1

5

Veszprém

2358/10

kivett iroda, udvar

1/1

6

Veszprém

4796

kivett parkoló

1/1

7

Veszprém

4944

kivett irodaház, udvar

4550/11728

8

Veszprém

6121

kivett sporttelep, többfunkciós sportépület

1/1

9

Veszprém

5729/22

kivett közterület

1/1

10

Veszprém

5729/23

kivett közterület

1/1

11

Veszprém

2191/9

kivett beépítetlen terület

1/1

12

Veszprém

2191/10

kivett beépítetlen terület

1/1

2. melléklet a 2020. évi CXLIV. törvényhez

Veszprémi Főegyházmegye tulajdonába kerülő ingatlanok

 

A

B

C

D

1

Település

Helyrajzi szám (Veszprém belterület)

Művelési ág

Tulajdoni hányad

2

Veszprém

223

kivett lakóház, udvar

1/1

3

Veszprém

297

kivett egyetem

1/1

1

A törvényt az Országgyűlés a 2020. december 15-i ülésnapján fogadta el. A kihirdetés napja: 2020. december 18.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére