• Tartalom

15/2020. (V. 15.) ITM utasítás

15/2020. (V. 15.) ITM utasítás

az ideiglenes külföldi kiküldetésekről

2020.05.17.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában foglaltak alapján az ideiglenes külföldi kiküldetések eljárásrendjére és költségtérítésére a következő utasítást adom ki:

1. Hatály

1. § Az utasítás hatálya kiterjed minden olyan ideiglenes külföldi kiküldetésre, amely teljesítésének anyagi fedezetét részben vagy egészben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) Igazgatás költségvetése biztosítja.

2. § Ideiglenes külföldi kiküldetést teljesít az a kiküldött, akinek meghatározott külföldi állomáshelyen történő munkavégzésének vagy képzésének időtartama a három hónapot nem haladja meg.

2. A kiküldetések tervezése

3. § A nemzetközi feladatok összehangolása érdekében a Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztály elkészíti az ideiglenes külföldi kiküldetési terv (a továbbiakban: utazási terv) felmérő adatlapját, és a tárgyévet megelőző év október 20. napjáig jóváhagyásra megküldi a Gazdálkodási Főosztály és a Kötött Források Felhasználásának Főosztálya részére, akik a jóváhagyott adatlapot október 25. napjáig visszaküldik a Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztály részére.

4. § A miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti egységek és az államtitkárságok a tárgyévet megelőző év november 15. napjáig a Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztály által megküldött felmérő adatlapon elkészítik utazási tervüket az elemi költségvetés tervezési folyamatához igazodóan, amelyet a Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztály összesít. Az európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár egyetértésével az utazási tervet jóváhagyás céljából felterjeszti a közigazgatási államtitkárnak. A jóváhagyott utazási tervet a Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztály legkésőbb december 31. napjáig megküldi a Gazdálkodási Főosztály, a Kötött Források Felhasználásának Főosztálya, valamint az érintett szervezeti egységek részére.

5. § A Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztály vezetője az utazási keret felosztásáért, kezeléséért és ellenőrzéséért felelős szervezeti egység vezetőjeként jogosult az adott kiküldetésről az elrendelő vezetőtől részletes tájékoztatást, indokolást kérni, valamint köteles a kiküldetés tartalmi és formai követelményeit ellenőrizni.

6. § Az utazási keretek felhasználásáról, valamint az el nem számolt utakról a Gazdálkodási Főosztály igény esetén kimutatást küld a miniszter, az államtitkárok, az európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, a Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztály, valamint a Kötött Források Felhasználásának Főosztálya vezetője részére. A miniszter közvetlen irányítása alatt álló szervezeti egységek és az államtitkárságok szükség szerint félévkor felülvizsgálják az éves utazási tervet, amit a közigazgatási államtitkár hagy jóvá. A felülvizsgált és jóváhagyott utazási tervet a Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztály megküldi a Gazdálkodási Főosztály, a Kötött Források Felhasználásának Főosztálya, valamint az érintett szervezeti egységek részére.

7. § Az utazási keret jobb tervezhetősége érdekében a tárgyév elején az Igazgatás költségvetésében rendelkezésre álló összeg 85%-a osztható fel a miniszter és az államtitkárságok között. A fennmaradó 15% tartalékalapot képez a nem tervezett utazásokra.

3. A kiküldetés elrendelése, bizonylatolási rendje, előlegfelvétel

8. § A kiküldetési engedélyt – egyéni kiküldetés esetében az 1. melléklet, delegáció esetében a 2. melléklet szerint – a kiküldő szervezeti egység tölti ki három példányban. A kiküldött a kiküldetési engedélyt a meghívóval vagy programmal együtt köteles haladéktalanul, de legkésőbb az utazás előtt tíz munkanappal eljuttatni a Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztályra. A közlekedésbiztonsági vizsgálatokért felelős önálló szervezeti egység vizsgálójának nem tervezett, sürgős utazásai esetében a kiküldetési engedély utólagosan is kitölthető. Ha egy tervezett utazás kiküldetési engedélye tíz munkanappal az utazást megelőzően nem érkezik meg a Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztályra, annak vezetője, illetve helyettese kérheti a késedelem okának feljegyzésben történő bemutatását. A tartalmi és formai követelmények ellenőrzését követően a Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztály a kiküldetési engedélyt pénzügyi ellenjegyzés céljából továbbítja a Gazdálkodási Főosztályra.

9. § A miniszter kiküldetéséről a közigazgatási államtitkárt – távollétében a parlamenti és stratégiai államtitkárt – előzetesen, írásban tájékoztatni kell. A miniszter kiküldetése esetén a kötelezettségvállaló a közigazgatási államtitkár.

10. § A miniszter engedélyezi és rendeli el a közigazgatási államtitkár, a közigazgatási államtitkár engedélyezi és rendeli el az államtitkárok külföldi kiküldetését, a miniszter kabinetfőnöke, a kormánybiztos, a miniszteri biztos kiküldetését a miniszter – távollétében a parlamenti és stratégiai államtitkár –, a helyettes államtitkár, valamint az államtitkári kabinet munkatársainak kiküldetését az irányítást gyakorló államtitkár rendeli el.

11. § A miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti egységek munkatársainak kiküldetését a miniszter kabinetfőnöke rendeli el. Más munkatársak kiküldetését a közvetlen szakmai felügyeletet ellátó főosztályvezető javaslatára a helyettes államtitkár rendeli el. Az ideiglenes kiküldetés elrendelésének aláírási joga alacsonyabb szintre nem delegálható. E rendelkezés alól kivételt képez a közlekedésbiztonsági vizsgálatokért felelős önálló szervezeti egység vizsgálójának kiküldetése, melynek elrendelője a szervezeti egység főosztályvezetője, jóváhagyója a területért felelős helyettes államtitkár, valamint az európai uniós, egyéb külföldi és hazai finanszírozású projektek terhére megvalósuló külföldi kiküldetések, melyek esetében a projektekhez kapcsolódó egyedi miniszteri utasítások az irányadók.

12. § Az utazás módosítására csak indokolt esetben kerülhet sor. Ha a módosítás többletköltsége meghaladja az eredetileg jóváhagyott utazás összköltségének (utazási, szállás és dologi költség) 10%-át, vagy a tervezettnél több a kiutazó munkatársak száma, az utazás terven felülinek minősül, új kiküldetési engedélyt kell jóváhagyatni a 8. §-ban és a 18. §-ban leírtak szerint.

13. § Nem a minisztérium állományába tartozók kiküldetésére is az általános kiküldetési szabályokat kell alkalmazni azzal, hogy ahhoz a miniszter vagy a közigazgatási államtitkár jóváhagyása is szükséges.

14. § A külföldi kiküldetés utazásszervezését – a szolgálati és a diplomata-útlevéllel kapcsolatos ügyintézést, a vízum, a repülőjegy, illetve vonatjegy beszerzését, a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás intézését, valamint a 8. §-ban foglaltak ellenőrzését és ennek alapján engedélyezését – a Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztály végzi.

15. § Az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő személyt külföldi tartózkodása idejére költségtérítés, valamint a tartós külszolgálatról és az ideiglenes külföldi kiküldetésről szóló 172/2012. (VII. 26.) Korm. rendelet 43. §-a szerinti napidíjra jogosult.

16. § A kiküldöttet a Gazdálkodási Főosztály útielőleggel látja el, amit a valutapénztárban vehet fel.

17. § A kincstári bankkártyák használata előlegfelvételnek minősül, amellyel szemben a valutaelőleggel megegyező elszámolási kötelezettség áll fenn. A kártya használatával útielőleg ellátmány biztosítható, a napidíj előleg összegét a házipénztárból történő kifizetéssel biztosítja a minisztérium.

18. § A nem tervezett utazásokat a közigazgatási államtitkárhoz intézett feljegyzésben szükséges megindokolni. Az utazásokra pénzügyi ellenjegyzés után, a közigazgatási államtitkár egyedi engedélyével kerülhet sor, kivéve a közlekedésbiztonsági vizsgálatokért felelős önálló szervezeti egység vizsgálójának nem tervezett kiküldetését, az ilyen nem tervezett kiküldetések esetében nem szükséges a közigazgatási államtitkár egyedi engedélye.

4. Külföldi napidíj

19. § A kiküldöttet arra a naptári napra, amelyen külföldi tartózkodásának időtartama eléri a nyolc órát, a teljes napidíj, arra a napra pedig, amelyen a külföldi tartózkodásának időtartama eléri a négy órát, de az kevesebb, mint nyolc óra, a napidíj 50%-a illeti meg. Ha a külföldi tartózkodás időtartama négy óránál rövidebb, a kiküldöttet napidíj nem illeti meg.

20. § A kiküldetés időtartama az indulás és az érkezés időpontja között eltelt idő. Az indulás és érkezés időpontja:

a) gépkocsival történő utazás esetében a határátlépés(ek) időpontja,

b) repülőgéppel, vonattal, autóbusszal és hajóval történő utazásnál az indulás időpontja a repülőgép, a vonat, illetve a hajó menetrend szerinti indulási időpontjánál egy órával korábbi, az érkezés időpontja a tényleges érkezés időpontjánál egy órával későbbi időpont.

21. § Az útielőleg felvételére, valamint annak elszámolására a kiküldött vagy meghatalmazottja jogosult.

5. A kiküldött költségtérítése

22. § A költségtérítés magában foglalja

a) a szállásköltséget,

b) a kiküldetés helyére történő kiutazási és hazautazási költségeket,

c) az utas- és poggyászbiztosítást,

d) a kiküldetés teljesítésével összefüggésben felmerülő, jelen utasításban nevesített egyéb indokolt költségek számviteli bizonylatnak megfelelő okmánnyal vagy költségkifizetést alátámasztó egyéb bizonylattal igazolt összegét,

e) a politikai felsővezető, a közigazgatási államtitkár, a helyettes államtitkár, a miniszter kabinetfőnöke, a kormánybiztos és a miniszteri biztos részére a d) ponttól eltérően a kiküldetés teljesítésével összefüggésben felmerülő minden egyéb különösen indokolt költségek számviteli bizonylatnak megfelelő okmánnyal vagy költségkifizetést alátámasztó egyéb bizonylattal igazolt összegét,

f) az európai uniós, egyéb külföldi és hazai finanszírozású projektek terhére megvalósuló külföldi kiküldetések teljesítésével összefüggésben felmerülő, egyéb indokolt és a projekt terhére elszámolható költségek számviteli bizonylatnak megfelelő okmánnyal vagy költségkifizetést alátámasztó egyéb bizonylattal igazolt összegének megtérítését.

6. Szállásköltség-térítés

23. § A kiküldött a számlával igazolt szállásköltség megtérítésére jogosult, ha külföldi programjára nem tud időben megérkezni az aznapi első repülőgéppel (vagy egyéb közlekedési eszközzel), a feladatát a külföldre érkezés napján nem tudja befejezni, vagy a feladata befejezése napján nem tud hazautazni. Ha a kiküldött a külföldi tartózkodása alatt térítésmentes elszállásolásban részesül, szállásköltség-térítésre nem tarthat igényt.

24. § A szállásfoglalás alapvetően a Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztály feladata. Amennyiben indokolt, a kiküldött is foglalhat szállást, amely esetben a kiküldött legfeljebb a 25. § (1) bekezdésében megállapított szállásköltség térítésére jogosult.

25. § (1) A költségvetési források hatékony és gazdaságos felhasználása érdekében a szállásköltség

a) az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő miniszter esetében legfeljebb 400 EUR/éj,

b) az államtitkár, a miniszter kabinetfőnöke és a kormánybiztos esetében legfeljebb 300 EUR/éj, a miniszteri biztos és a helyettes államtitkár esetében legfeljebb 250 EUR/éj,

c) egyéb kiküldött esetében legfeljebb 180 EUR/éj

lehet, mely összegek az adott ország nemzeti valutájában is adhatók.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott összeg feletti szállásdíjat külön indokolás alapján a közigazgatási államtitkár engedélyezheti. Többéjszakás tartózkodás esetén a szállás átlagára számolandó.

(3) A közlekedésbiztonsági vizsgálatokért felelős önálló szervezeti egység vizsgálójának nem tervezett, sürgős kiküldetéseire, az európai uniós, egyéb külföldi és hazai finanszírozású projektek terhére megvalósuló külföldi kiküldetésekre – melyek esetében a projektekhez kapcsolódó hatályos jogszabályok, Támogatási szerződések, Támogatói okiratok, elszámolási útmutatók az irányadók – az (1) bekezdésben meghatározott összeghatárok nem vonatkoznak.

26. § Delegáció kiutazása esetén az egy szállodában történő elhelyezés érdekében, a takarékossági szempontok figyelembevételével, a 25. § (1) bekezdése szerinti kategóriáktól el lehet tekinteni. A delegáció tagjai indokolt esetben a delegáció vezetőjét megillető szállodában történő elhelyezésre jogosultak.

27. § A szállásköltség elszámolásának alapja az eredeti szállodai számla. A szállodai számlán külön tételként megjelenő minden étkezés, egyéb fogyasztás (pl. minibár) és szolgáltatás költsége – a 36–37. §-ban foglaltak kivételével – teljes egészében a kiküldöttet terheli, melytől a közigazgatási államtitkár engedélyével lehet eltérni. Kivételt képeznek az európai uniós, egyéb külföldi és hazai finanszírozású projektek terhére megvalósuló külföldi kiküldetések, ha a projekthez kapcsolódó hatályos jogszabályok, Támogatási szerződések, Támogatói okiratok, elszámolási útmutatók másként rendelkeznek, és a költségek a projektek terhére elszámolhatóak. Ha a reggeli a szállodai szolgáltatás része, azt a kiküldött szállodaköltség címén számolhatja el.

28. § Az utazás elmaradása esetén a kiküldött haladéktalanul köteles intézkedni a szállás és a repülőjegy lemondásáról. Ha ezen kötelezettségét neki felróható okból elmulasztja, az ebből eredő költség a kiküldöttet terheli. Az utazás elmaradásáról a Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztályt, illetve a Gazdálkodási Főosztály Igazgatási Pénzügyi Osztályát a kiküldött haladéktalanul köteles írásban értesíteni.

7. A kiküldetés helyére történő kiutazási és hazautazási költségtérítés

29. § A kiküldetés helyére történő kiutazáshoz és hazautazáshoz minden olyan közlekedési eszköz igénybe vehető, amely a célállomás elérését biztonságosan és gazdaságosan lehetővé teszi.

30. § Ha a külföldre utazás repülőgéppel történik

a) a miniszter részére business osztályú repülőjegy vásárolható,

b) minden más kiküldött részére turista osztályú repülőjegy vásárolható (kivéve, ha a magasabb osztályú repülőjegy ára kedvezőbb az adott járatra),

c) a b) ponttól eltérően az államtitkár és a közigazgatási államtitkár részére a négy óra repülési időt meghaladó tengerentúli utazás, illetve más hosszú távú repülőút esetén magasabb komfortosztálynak megfelelő árú repülőjegy vásárolható,

d) a b) pontban foglaltaktól a miniszter vagy a közigazgatási államtitkár engedélyével el lehet térni, ha azt a protokolláris előírások és az ellátandó feladatok indokolják.

31. § Delegáció utazása esetén, ha a delegációvezető egyedül jogosult magasabb komfortosztályú jegyre, akkor a delegáció további egy tagja részére biztosítható azonos osztályú jegy. A delegációvezetővel egy osztályon utazó személyéről a delegáció vezetője határoz. A delegáció vezetője dönt arról is, hogy háromfős delegáció esetében a delegáció minden tagja vagy csak egy delegációtag részére szükséges magasabb komfortosztályú jegyet biztosítani.

32. § Hivatali vagy saját gépkocsi használata az európai országokba történő utazás esetében engedélyezhető. A hivatali gépkocsi külön szabályozás alapján igényelhető. Saját gépkocsival történő utazás abban az esetben lehetséges, ha az költségmegtakarítással jár, és a kiküldött rendelkezik érvényes casco biztosítással, melyről igazolást tud bemutatni. Saját személygépkocsival történő utazás esetében a tulajdonost, üzembentartót, személygépkocsi használatára jogosult személyt a jogszabályok szerinti üzemanyag- és általános gépjármű-használati költségtérítés illeti meg.

33. § Vonattal történő utazás esetében a politikai felsővezető, a közigazgatási államtitkár, a helyettes államtitkár, a miniszter kabinetfőnöke, a kormánybiztos és a miniszteri biztos első osztályt, a többi kiküldött másodosztályt vehet igénybe. Hálókocsi használatára minden kiküldött jogosult, ha az szükséges. Ha a kiküldött indokolatlan, pótdíjfizetés terhe melletti szolgáltatást vesz igénybe, e költség megtérítésére nem jogosult.

34. § Hajón, kompon történő utazás esetében első osztályú jegyre jogosult valamennyi kiküldött. Hálókabin használatára minden kiküldött jogosult, ha az szükséges.

8. A kiküldetés teljesítésével összefüggésben felmerülő egyéb indokolt költségek

35. § Egyéb indokolt dologi költségre útielőlegként az egy napra járó napidíj 150%-ának megfelelő összeg igényelhető, ami az adott ország nemzeti valutájában is adható. Ha az utazás időtartama meghaladja a négy napot, igénylés alapján kettő napra járó napidíj 150%-ának megfelelő összegű előleg biztosítható. Kivételes esetben az e mértéket meghaladó összegű előleg kifizetéséhez a közigazgatási államtitkár engedélye szükséges.

36. § Számlával igazolt mosatási és vasalási költség kizárólag a tíz napot meghaladó kiküldetés esetében számolható el oly módon, hogy az a külföldön tartózkodás 11. napjától kezdődően, szállodai éjszakánként az egynapi szállásköltség 10%-át nem haladhatja meg. Többhetes kiküldetés esetében a 11. napot követően heti egy mosatási és vasalási költség számolható el.

37. § A kiküldetés során felmerülő hivatalos telefonbeszélgetés, valamint internethasználat költségének elszámolásáról a hivatali mobiltelefonok használatáról szóló 2/2019. (I. 24.) ITM utasítás 4. § (2) bekezdése és 5. §-a rendelkezik.

38. § Pénzváltás költsége elszámolható abban az esetben, ha a kiküldetés helyén nem hivatalos fizetőeszköz az előlegként adott valuta. A pénzváltást minden esetben számlával, bizonylattal kell igazolni. Ha a kiküldött pénzváltási bizonylatot nem tud felmutatni, az arra a napra érvényes MNB középárfolyamot kell figyelembe venni.

39. § Ha az utazás munkaidőn kívüli indulást vagy érkezést jelent, úgy a kiküldöttet az indulásnál és az érkezésnél megilleti a tartózkodási helytől az állomásig/repülőtérig, az állomástól/repülőtértől a tartózkodási helyig, valamint tranzitálás esetében – ha a tranzitországban az érkezési és indulási állomás/repülőtér nem azonos – a megtett út számlával igazolt költsége. Taxiköltség indokolt esetben (így különösen a 19:00 órát követő esti érkezés, 07:00 órát – repülőút esetén 09:00 órát – megelőző reggeli indulás vagy nem központi repülőtérre történő érkezés és indulás esetében) számlával vagy bizonylattal elszámolható.

40. § Külföldön a helyi közlekedés (tömegközlekedés, taxi, parkolás, autópálya-használat stb.) költsége menetjeggyel, egyéb bizonylattal is igazolható, ha az tartalmazza az ellenértéket és a felhasználás időpontját. Az elszámoláshoz dokumentálni kell, hogy az adott út mely pontok között, mely programra való eljutást szolgálta. A nem hivatalos programokhoz kötődő helyi közlekedési költségek a kiküldöttet terhelik.

41. § A politikai felsővezető, a közigazgatási államtitkár, a helyettes államtitkár, a kormánybiztos, a miniszter kabinetfőnöke és a miniszteri biztos esetén taxi igénybevétele – napszaktól függetlenül – megengedett. A többi kiküldött csak indokolt esetben használhat taxit.

42. § Magyarország területén a repülőtéri minibusz vagy repülőtéri transzferszolgáltatás (pl. Ferihegy Express) használata javasolt. Taxi vagy saját gépkocsi parkolási díjának számlával igazolt költsége abban az esetben számolható el a tartózkodási hely és a repülőtér között, ha az nem haladja meg a repülőtéri minibusz vagy repülőtéri transzferszolgáltatás költségét, vagy 19:00 órát követő esti érkezés, illetve 07:00 órát – repülőút esetén 09:00 órát – megelőző reggeli indulás esetén, továbbá, ha az utazónak nem budapesti lakóhelyéről kell megoldania a reptérre való eljutást, és tömegközlekedési eszköz nem áll rendelkezésre. Ettől eltérni csak kivételesen indokolt esetben, a közigazgatási államtitkár engedélyével lehet. A kiküldött a kiküldetési engedélyben a repülőtéri oda- és visszautazás költségének fedezetére útielőleget forintban vehet igénybe.

43. § (1) Túlsúlyjegy költsége a közigazgatási államtitkár utólagos engedélye alapján számolható el.

(2) Ha a kiküldött olyan országba utazik, ahová oltások beadatása, gyógyszerek kivitele szükséges, a minisztérium nevére szóló számla ellenében költségtérítésre jogosult.

9. A kiküldetés elszámolása

44. § A kiküldetést követően a kiküldött köteles a 3. mellékletet kitölteni, az abban szereplő adatokat igazoltatni és a kiküldetés befejezésétől számított tizenöt munkanapon belül – a 22. §-ra is figyelemmel – a Gazdálkodási Főosztályon elszámolni. Az elszámoláshoz továbbá csatolni kell az 5. melléklet szerinti útijelentést, a rendezvény/ülés programját, napirendjét, menetjegyet, elektronikus repülőjegyet, beszállókártyát, biztosítási kötvényt, szállodai számlát, helyi közlekedési eszközök esetleges költségeinek számláit vagy bizonylatait, bankkártyahasználat bizonylatait, pénzváltási bizonylatot, egyéb felmerült költségek számláit, tanácsülés, illetve tanácsi munkacsoport ülés esetében digitálisan aláírt jelenléti ívet, az 55. § szerint.

45. § Az elszámolások igazolása, az útijelentés jóváhagyása a kiküldetés elrendelőjének feladata. A jóváhagyott összeget meghaladó költség elszámolását illetően az utazó feljegyzésben kérheti a közigazgatási államtitkár jóváhagyását. Amennyiben a jóváhagyott összeget meghaladó költség elszámolását nem kéri, a 3. mellékleten erről nyilatkozik. A delegációk utazása alkalmával az útielszámolást (3. és 5. melléklet) a delegáció valamennyi tagja vonatkozásában a kiküldött szakterületének megfelelő elrendelő vezető igazolja.

46. § Az utazás elmaradása vagy halasztása esetén a kiküldött köteles az előleget három munkanapon belül visszafizetni.

47. § Ha a kiküldött a 44. és 45. §-ban rögzítettek szerint elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, a Gazdálkodási Főosztály minden negyedévet követő hónap 20-áig felszólító levelet küld részére, melyet másolatban az elrendelő vezető is megkap.

48. § A hiánytalan elszámolás kézhezvétele után a Gazdálkodási Főosztály harminc munkanapon belül gondoskodik az utazó által megelőlegezett, az elszámolási lapon feltüntetett és engedélyezett költségek megfizetéséről.

49. § Az útielszámolásból adódó tartozás, illetve követelés az előlegként felvett pénznemben rendezhető. Amennyiben előlegfelvételre nem került sor, abban az esetben a jóváhagyott pénznemben rendezhető az útielszámolás.

50. § Ha az útielszámolás egyenlege nulla – azaz a kiküldetés előtt felvett előleg összege megegyezik a napidíj és az egyéb kiadások összegével –, a kiküldött akkor is köteles az elszámolást a 45. §-ban foglaltak szerint igazoltatni és azt a Gazdálkodási Főosztályon leadni, majd az Igazgatási Pénzügyi Osztály értesítését követően a házipénztárban köteles rendezni.

51. § Külsős szakértők, tolmácsok, tanácsadók, egyéb, a minisztérium állományába nem tartozó meghívott személyek esetében jelen utasításban nem nevesített, a kiküldetés során igazoltan felmerülő többlet költség közigazgatási államtitkár engedélyével számolható el. Ezen kiküldöttek esetében, ha a kiküldetés egyenlege nulla, valamint az elszámolás nem jár deviza/valuta pénzmozgással, kizárólag az elrendelő vezető aláírásával ellátott 3. melléklet leadása szükséges.

52. § (1) A minisztérium költségvetése terhére kiadásként nem számolható el

a) a kiküldött hibájából eredő bármilyen anyagi kár ellenértéke,

b) a közlekedésrendészeti kihágás és az egyéb hatósági büntetés költségei.

(2) Ha a kiküldöttel szemben bűncselekményt, szabálysértést követnek el, köteles azt a rendőrségen, illetve az ügyben eljárni jogosult szervnél haladéktalanul bejelenteni. A kiküldött a bűncselekmény, szabálysértés tényét az erről felvett jegyzőkönyvvel igazolja. A folyósított kiküldetési előleggel kapcsolatban felmerült, kiküldöttet érintő anyagi kár a közigazgatási államtitkár engedélyével részben vagy egészben megtéríthető.

53. § A kiküldött a kiküldetést elrendelő vezető részére az 5. melléklet alapján készített útijelentés eredeti példányát a Gazdálkodási Főosztály, másolati példányát a kiküldetés témája alapján a Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya, illetve az Európai Uniós Főosztály vezetője részére köteles eljuttatni. Delegáció utazása esetén elegendő az 5. melléklet 1 darab eredeti, minden kiküldött és az elrendelő által aláírt példányát a Gazdálkodási Főosztályra eljuttatni. A másolati példány a delegáció többi tagjának elszámolásában elfogadható.

10. Egyes EU-intézmények költségtérítése

54. § Az Európai Unió Tanácsának (a továbbiakban: Tanács) Főtitkársága a tagállamok részére megtéríti a Tanács egyes ülésein való részvétellel kapcsolatban felmerült utazási költségeket (repülőjegy, vonatjegy). Kivételes esetben, ha igazolható, hogy nincs elérhető járat az ülés napján, legfeljebb kettő éjszaka szállásköltséget is megtérítenek a találkozó helyszínén.

55. § A Tanácsi ülésekre kiküldött tagállami szakértők az üléseken való szakértői jelenlétet a Delegates Portálon keresztül, azon regisztrálva igazolják (digitális alapú jelenlét-igazolás), melynek fénymásolatát az úti elszámoláshoz kell mellékelni. Ha a Tanácsi ülésen nem kerül sor digitális alapú jelenlét-igazolásra, a kiküldött 4. melléklet szerinti utólagos nyilatkozata is elégséges.

56. § A Tanács a tagállamokban kijelölt központi kapcsolattartó szerven – Magyarország esetében az Igazságügyi Minisztériumon (a továbbiakban: IM) keresztül – biztosítja a finanszírozást.

57. § A pénzügyi elszámolás lebonyolítása a következők szerint valósul meg:

a) a Gazdálkodási Főosztály havonta kimutatást készít, melyet minden tárgyhót követő hónap 20. napjáig megküld az IM és a Kötött Források Felhasználásnak Főosztálya részére,

b) a dokumentumok másolatát (számla, bizonylat, aláírt jelenléti ív, digitálisan aláírt jelenlét-igazolás stb.) az IM részére a kimutatással együtt meg kell küldeni,

c) az IM a dokumentumok ellenőrzését követően, negyedéves periódusonként egy összegben teljesíti a visszatérítéseket.

58. § Más EU-intézmények a meghívólevélben foglaltak szerint térítik meg a bizottsági üléseken részt vevők utazási költségeit. A költségtérítések teljesülését a Gazdálkodási Főosztály figyelemmel kíséri.

59. § Költségtérítés esetében az ideiglenes külföldi kiküldetési engedélyen a tanácsi ülés megfelelő besorolását is meg kell jelölni.

11. A szolgálati és diplomata-útlevelek leadása

60. § A kiküldött, ha szolgálati útlevéllel utazott, a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvénynek megfelelően köteles az útlevelet az utazás végén a Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztályon leadni.

12. Záró rendelkezések

61. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

62. §1

1. melléklet a 15/2020. (V. 15.) ITM utasításhoz

Kötelezettségvállalás száma:

Iktatószám:

EGYÉNI UTAZÁS ALKALMÁVAL

Ügyintéző:

IDEIGLENES KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSI ENGEDÉLY

A kiküldött neve:

Születési helye, ideje:

Az utazás során használt személyazonosító dokumentum száma, lejárati dátuma:

Szervezeti egység neve:

Munkaköri besorolása:

Kiküldetés helye és időtartama:

Tanácsi mcs. ülés betűjele:

Kiküldetés célja:
(max. 150 karakter)

A részvétel indoka, előzménye:
(max. 150 karakter)

Költségviselő:

– ITM Igazgatás

Amennyiben több költségviselő van, a költségtípus (utazás, szállás, napidíj stb.) megjelölése is szükséges.

– Projekt (projekt azonosító száma)

– Tanács (utazási költségek)

– EU Bizottság (utazási költségek)

– egyéb:

Utazás módja:

Utazási költség:

…………………… Ft

Szállásköltség (nap x összeg):

Egyéb dologi kiadás valutanemenként:

Napidíj (nap x összeg):

Utazási tervben szerepel:

igen: ……… sorszámú út / nem
(kérjük megjelölni)

Feladandó poggyászom lesz – csak kézipoggyászom lesz

Szállásfoglalást kérek: igen / nem

Jóváhagyta:
(ha nem szerepel az utazási tervben)

(közigazgatási államtitkár)

UTAZÁSI VISZONYLATOK

Indulási adatok (nap - járatszám - viszonylat - óra, perc)

Érkezési adatok (nap - járatszám - viszonylat - óra, perc)

Elrendelte:
(kötelezettségvállaló*)

(dátum)

(név, aláírás)

Ellenőrizte:
(Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztály)

(dátum)

(név, aláírás)

Ellenjegyezte:
(Gazdálkodási Főosztály)

(dátum)

(név, aláírás)

* Projekt esetén a hatályos egyedi miniszteri utasítás az irányadó.

2. melléklet a 15/2020. (V. 15.) ITM utasításhoz

Kötelezettségvállalás száma:


DELEGÁCIÓ UTAZÁSA ALKALMÁVAL

Iktatószám:

Ügyintéző:

IDEIGLENES KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSI ENGEDÉLY

A kiküldött neve:

Születési helye, ideje:

Az utazás során használt személyazonosító dokumentum száma, lejárati dátuma:

Szervezeti egység neve:

Munkaköri besorolása:

Kiküldetés helye és időtartama:

Tanácsi mcs. ülés betűjele:

Kiküldetés célja:
(max. 150 karakter)

A részvétel indoka, előzménye:
(max. 150 karakter)

Költségviselő:

– ITM Igazgatás

Amennyiben több költségviselő van, a költségtípus (utazás, szállás, napidíj stb.) megjelölése is szükséges.

– Projekt (projekt azonosító száma)

– Tanács (utazási költségek)

– EU Bizottság (utazási költségek)

– egyéb:

Utazás módja:

Utazási költség:

…………………. Ft

Szállásköltség (nap x összeg):

Egyéb dologi kiadás valutanemenként:

Napidíj (nap x összeg):

Utazási tervben szerepel:

igen: ……… sorszámú út / nem
(kérjük megjelölni)

Feladandó poggyászom lesz: igen / nem

Szállásfoglalást kérek: igen / nem

Jóváhagyta:
(ha nem szerepel az utazási tervben)

(közigazgatási államtitkár)

UTAZÁSI VISZONYLATOK

Indulási adatok (nap - járatszám - viszonylat - óra, perc)

Érkezési adatok (nap - járatszám - viszonylat - óra, perc)

A delegáció tagjai: név, születési dátum

Úti okmány száma
lejárati dátuma

Munkahely, besorolás

Szállás + utazási + dologi költség
+ napidíj

Elrendelte:
(kötelezettségvállaló*)

(dátum)

(név, aláírás)

Ellenőrizte:
(Rendezvénykoordinációs és Utazásszervezési Osztály)

(dátum)

(név, aláírás)

Ellenjegyezte:
(Gazdálkodási Főosztály)

(dátum)

(név, aláírás)

* Projekt esetén a mindenkor hatályos egyedi miniszteri utasítás az irányadó.

3. melléklet a 15/2020. (V. 15.) ITM utasításhoz

Kiküldött által elszámolt utazási költségek

1. Kiküldetésre vonatkozó rendelkezések

Kötelezettségváll. száma:


A kiküldetés célja:

Kiküldött neve:

 

Besorolása:

 

Ügyletkód:

 

Megnevezés:

 

Keret:

 

 

 

 

Analitikus kód:

 

A kiküldetés helye

Dátumtól

Dátumig

Odaút

Visszaút

Megnevezés:

 

 

 

 

 

 

Költségviselő:

 

 

 

 

 

 

KÜM-kód:

 

 

 

 

 

 

2. Felvett előlegek

Ssz.

Bizonylat

Jogcím

Valuta

Napi összeg

Napok száma

Összeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

 

 

 

 

 

0

3. Visszafizetések

Ssz.

Valuta

Összeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

 

0

4. Indulási, érkezési, határátlépési adatok

Indulás helye

Utazás
módja

Év/hó/nap

Óra, perc

Érkezés helye

Év/hó/nap

Óra, perc

Hat. átl.
nap

Óra, perc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Szállásköltség és dologi kiadások elszámolása

Ssz.

Viszonylat

Időtartam

Jogcím

Valuta

Összeg

Készpénz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

 

 

 

 

0

0

6. Utólagosan engedélyezett eltérések

Megnevezés

Összeg

 

 

 

 

 

 

Összesen:

0

Budapest, 20.............

közigazgatási államtitkár

 

Csatolt mellékletek száma:

 

Kijelentem, hogy a számlákban feltüntetett szállásköltség ebédköltséget tartalmaz/nem tartalmaz, illetve a kiküldetésem idején ingyenes ellátásban részesültem/nem részesültem (kérjük megjelölni). Az elszámolásban valótlan adatok közlése fegyelmi, illetőleg büntetőjogi eljárást von maga után.

Budapest, 20……………………………

………………………………………
Kiküldött aláírása

A kiküldetésben eltöltött idő szükségességét, a feladat elvégzését, valamint az útijelentés leadását igazolom:

Budapest, 20……………………………

………………………………………
Elrendelő aláírása

4. melléklet a 15/2020. (V. 15.) ITM utasításhoz

Nyilatkozat a Tanács térítéses ülésein való részvételről

Kiküldött neve:

 

Kiküldött szervezeti egysége:

 

Tanácsi ülés pontos megnevezése
magyarul és angolul:

 

Az ülés helyszíne:

 

Az ülés pontos dátuma:

 

Kiküldő tárca megnevezése:

 

Budapest, (dátum)
………………………………………
Kiküldött aláírása

5. melléklet a 15/2020. (V. 15.) ITM utasításhoz

Útijelentés

A kiküldött szervezeti egysége:

 

A kiküldött neve és elérhetősége:

 

Kapja:

elrendelő vezető

 

Gazdálkodási Főosztály

 

Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya/Európai Uniós Főosztály

1.

A kiküldetés témája, illetve célja:

 

2.

Időpont, helyszín, résztvevők köre, fogadó intézmény neve:

 

3.

Előzmények:

 

4.

Magyar hozzászólás, állásfoglalás
(a tárgyaláson megtárgyalt témák, álláspontok):

 

5.

Meghozott döntés, elért eredmény:

 

6.

További lépések, javaslatok:

 

7.

Egyéb:

 

8.

Mellékletek (pl. napirend):

 

9.

A kiküldetés hozadéka:*

 

10.

Utazás, szállás, ellátás értékelése:

 

Kelt: ……………………………………

………………………………………

………………………………………

Kiküldetést elrendelő aláírása

Kiküldött aláírása

____________________
* A KEHI által meghatározott kategóriák szerint: 1 = Nemzetközi szerződés; 2 = Egyéb kétoldalú szerződés, megállapodás; 3 = Könyv, folyóirat, egyéb publikáció, oktatás; 4 = Vizsga, szakképesítés megszerzése, ismeretek továbbadása; 5 = Jelentéskészítés; 6 = Nemzetközi szervezetben való képviselet megszerzése; 7 = Külföldön élő magyarok érdekérvényesítése; 8 = Szakmai alapfeladattal kapcsolatos érdekérvényesítés; 9 = Egyéb.
1

A 62. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére