• Tartalom

2/2020. (I. 31.) LÜ utasítás

2/2020. (I. 31.) LÜ utasítás

az Eurojusttal és az Európai Igazságügyi Hálózattal kapcsolatos ügyészi tevékenységről

2024.05.01.

Az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény 8. § (3) bekezdése alapján – az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségéről (Eurojust) és a 2002/187/IB tanácsi határozat felváltásáról és hatályon kívül helyezéséről szóló, 2018. november 14-i 2018/1727/EU parlamenti és tanácsi rendeletben, az Európai Igazságügyi Hálózatról szóló, 2008. december 16-i 2008/976/IB tanácsi határozatban, valamint a terrorista bűncselekményekre vonatkozó információcseréről és együttműködésről szóló, 2005. szeptember 20-i 2005/671/IB tanácsi határozatban foglaltakkal kapcsolatos ügyészi feladatok ellátása érdekében – a következő utasítást adom ki:

1. Az Eurojust magyar nemzeti tagja

1. § (1) Az Eurojust magyar nemzeti tagja a legfőbb ügyész által kijelölt ügyész.

(2)1 A magyar nemzeti tag a külföldi életvitelével összefüggő, valamint az Eurojustnál végzett tevékenységével kapcsolatos és e szervezet által nem viselt költségei megtérítésére az ügyészségi alkalmazottak hivatalos célú nemzetközi tevékenységéről szóló 4/2013. (III. 29.) LÜ utasítás 8–20. §-a megfelelő alkalmazásával megállapított költségtérítésre jogosult azzal az eltéréssel, hogy a kiküldetés helye és Budapest közötti oda-vissza utazás költségeinek megtérítésére a nemzeti tag havonta kettő alkalommal, azt meghaladó számban külön legfőbb ügyészi engedély alapján jogosult.

2. § (1) A magyar nemzeti tag a hatályos magyar jogszabályok alapján, az Eurojust működésére vonatkozó szabályokat megtartva jár el, tevékenységét Magyarország érdekeinek szem előtt tartásával, az Eurojust céljait elősegítve végzi.

(2) A magyar nemzeti tag ellátja az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségéről (Eurojust) és a 2002/187/IB tanácsi határozat felváltásáról és hatályon kívül helyezéséről szóló, 2018. november 14-i 2018/1727 EU parlamenti és tanácsi rendeletben (a továbbiakban: Eurojust rendelet), valamint az Eurojust szervezetére és működésére vonatkozó szabályokban meghatározott feladatokat.

(3) A magyar nemzeti tag külön törvényben foglaltak szerint ellátja az Eurojust rendelet 8. cikkében meghatározott feladatokat.

3. § Az Eurojust feladatainak ellátása érdekében a magyar nemzeti tag közvetlenül kapcsolatba léphet a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nemzeti hatóságokkal, és tőlük tájékoztatást kérhet.

4. § A magyar nemzeti tag igazságügyi együttműködésre irányuló megkeresést és határozatot – ideértve a kölcsönös elismerés elvét érvényesítő eszközöket is – (a továbbiakban: igazságügyi együttműködésre irányuló megkeresés és határozat), valamint ezek végrehajtásával kapcsolatos információt vehet át és továbbíthat. A magyar nemzeti tag intézkedéséről haladéktalanul tájékoztatja a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságot.

5. § Az Eurojust feladatainak ellátása érdekében a magyar nemzeti tag az igazságügyi együttműködésre irányuló megkeresés és határozat részleges vagy nem megfelelő teljesítése, illetve végrehajtása esetén a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészséget vagy más igazságügyi hatóságot kiegészítő intézkedések megtételére hívja fel a megkeresés vagy a határozat maradéktalan teljesítése, illetve végrehajtása érdekében.

6. § A magyar nemzeti tag a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészség vagy más igazságügyi hatóság közvetlen megkeresésére:

a) igazságügyi együttműködésre irányuló megkeresést és határozatot bocsáthat ki, vagy azt kiegészítheti,

b) külföldi hatóság igazságügyi együttműködésre irányuló megkeresését és határozatát teljesítheti, illetve végrehajthatja.

7. § (1) Halasztást nem tűrő esetben, az Eurojust feladatainak ellátása érdekében a magyar nemzeti tag igazságügyi együttműködésre irányuló megkeresést vagy határozatot teljesít.

(2) A magyar nemzeti tag az (1) bekezdés alapján végzett tevékenységéről haladéktalanul tájékoztatja a büntetőeljárásban hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészséget vagy más nemzeti hatóságot, valamint a Legfőbb Ügyészségnek az ügyben hatáskörrel rendelkező szervezeti egységét.

8. § A magyar nemzeti tag az Eurojust feladatainak ellátáshoz szükséges célból a vezető Eurojust nemzeti levelező, valamint a magyar nemzeti tag helyettese és asszisztense útján hozzáféréssel rendelkezik az ügyészség számára rendelkezésre álló nyilvántartásokhoz.

2. Az Eurojust magyar nemzeti tag helyettese, asszisztense, a kiküldött nemzeti szakértő

9. § A magyar nemzeti tag helyettese és asszisztense a legfőbb ügyész által kijelölt ügyészek.

10. § (1) A magyar nemzeti tag helyettese és asszisztense segíti a magyar nemzeti tagot feladatai ellátásában.

(2) A magyar nemzeti tag akadályoztatása esetén – a magyar nemzeti tag jelzése alapján – a magyar nemzeti tag helyettese, a helyettes akadályoztatása esetén a magyar nemzeti tag asszisztense helyettesíti a magyar nemzeti tagot az Eurojust működésével kapcsolatban, valamint gyakorolja a magyar nemzeti tagot megillető jogköröket.

11. § (1) A magyar nemzeti tag munkáját szükség esetén a legfőbb ügyész által kijelölt kiküldött nemzeti szakértő segíti.

(2) A kiküldött nemzeti szakértő a 24. § szerinti állandó elérhetőséget biztosító Eurojust koordinációs ügyelet ellátására a magyar nemzeti tag rendelkezése alapján osztható be.

3. Az Eurojust nemzeti koordinációs rendszer

12. § (1) A vezető Eurojust nemzeti levelező a legfőbb ügyész által kijelölt ügyész.

(2) A vezető Eurojust nemzeti levelező munkáját a legfőbb ügyész által kijelölt ügyész mint Eurojust nemzeti levelező segíti.

13. § A vezető Eurojust nemzeti levelező segíti a magyar nemzeti tagot feladatai ellátásában, valamint ellátja az Eurojust rendelet 20. cikk (7) bekezdésében meghatározott feladatokat.

14. § (1) A vezető Eurojust nemzeti levelező összehangolja az Eurojust rendelet 20. cikk (3) bekezdésében felsorolt nemzeti levelezők és kapcsolattartók munkáját, valamint az Eurojust által támogatott egyéb ügyészi hálózatok kijelölt kapcsolattartói vagy szükség esetén egyéb releváns igazságügyi hatóság képviselői e minőségükben folytatott tevékenységét.

(2) A vezető Eurojust nemzeti levelező vezeti, és rendszeresen frissíti az (1) bekezdésben megjelölt személyek kapcsolati listáját és elérhetőségét.

(3) A vezető Eurojust nemzeti levelező szükség szerint összehívja az Eurojust nemzeti koordinációs rendszerben érintetteket. A vezető Eurojust nemzeti levelező a megbeszélésre meghívja

a) az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ügyészségi kapcsolattartóját,

b) a Délkelet-európai Ügyészi Tanácsadó Csoport (SEEPAG) ügyészségi kapcsolattartóját,

c) az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ képviselőjét és

d) az Europol Nemzeti Iroda képviselőjét.

15. § Az Eurojust rendelet 25. cikkében foglaltak alapján a vezető Eurojust nemzeti levelező, az Eurojust nemzeti levelező, az Eurojust magyar nemzeti tag helyettese és asszisztense, az Eurojust terrorizmus elleni nemzeti levelező, valamint az Európai Igazságügyi Hálózat (a továbbiakban: EIH) kijelölt ügyészségi kapcsolattartói a magyar nemzeti tag által meghatározott mértékű hozzáféréssel rendelkeznek az Eurojust elektronikus ügyviteli rendszeréhez (CMS).

4. Az Eurojust terrorizmus elleni nemzeti levelező

16. § Az Eurojust terrorizmus elleni nemzeti levelező a legfőbb ügyész által kijelölt ügyész.

17. § (1) Az Eurojust terrorizmus elleni nemzeti levelező a terrorista bűncselekményekre vonatkozó információcseréről és együttműködésről szóló, 2005. szeptember 20-i 2005/671/IB tanácsi határozat 2. cikke szerint a határozat 1. cikk a) pontjában meghatározott terrorista bűncselekményekkel kapcsolatos büntetőeljárások és büntető ítéletek vonatkozásában tájékoztatja az Eurojustot a határozat 2. cikk (5) bekezdésében meghatározott adatokról.

(2) Az Eurojust terrorizmus elleni nemzeti levelező feladatának ellátása érdekében betekinthet az ügyészség számára hozzáférhető nyilvántartásokba.

(3) Az Eurojust terrorizmus elleni nemzeti levelezőjének tevékenysége nem sértheti a magánszemélyek biztonságát, továbbá a büntetőeljárás érdekeit, valamint Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit.

5. Az Európai Igazságügyi Hálózat

18. § Az Európai Igazságügyi Hálózatról szóló, 2008. december 16-i 2008/976/IB tanácsi határozatban (a továbbiakban: EIH Határozat) foglaltak szerint az EIH nemzeti kapcsolattartók hálózata, amelynek célja, hogy a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés könnyítése és hatékonyságának javítása érdekében segítséget nyújtson az érintett hatóságok közötti közvetlen kapcsolatokhoz.

19. § (1) Az EIH ügyészségi kapcsolattartóit a legfőbb ügyész jelöli ki.

(2) A legfőbb ügyész kijelölése alapján az EIH egyik kijelölt kapcsolattartója az EIH Határozat szerinti eszközfelelős.

20. § A hálózati kapcsolattartók ellátják az EIH Határozatban meghatározott feladataikat. Aktív közvetítőként eljárva előmozdítják a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködést, különösen azáltal, hogy segítséget nyújtanak az érintett hatóságok közötti közvetlen kapcsolat megteremtéséhez, közreműködnek az együttműködés során jelentkező nehézségek tisztázásában és feloldásában, továbbá biztosítják az érintett hatóságok részére az együttműködésre irányuló eredményes megkeresés előkészítéséhez szükséges jogi és gyakorlati információkat. E feladataik ellátásához szükséges mértékben, a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészségtől, más igazságügyi hatóságtól vagy más állam kapcsolattartójától adatokat kérhetnek, és ezeket továbbíthatják.

6. Az Eurojust felé fennálló jelentéstételi kötelezettség

21. § (1) Az adott ügyben eljáró ügyész az Eurojust rendelet 21. cikk (4)–(10) bekezdésében felsorolt módon és esetekben, az ügyészség belső információs rendszerében (Intranet) közzétett Eurojust elektronikus formanyomtatvány kitöltésével, az abban megjelölt adatokra nézve jelentést tesz.

(2) Az ügyész a jelentéstételi kötelezettségét a kitöltött Eurojust formanyomtatványnak elektronikus mellékletként történő megküldésével egyidejűleg teljesíti

a) az art21HU@eurojust.europa.eu (az Eurojust automatikus adatkezelő rendszer),

b) az eurojust.jelentes@mku.hu (a vezető Eurojust nemzeti levelező),

c) a neuf@mku.hu (a Nemzetközi és Európai Ügyek Főosztálya) és

d) a CollegeHU@eurojust.europa.eu (az Eurojust magyar nemzeti szekció)

e-mail-címekre.

(3) Az elektronikus levélben meg kell jelölni, ha a csatolt jelentés a 22. § szerinti Eurojust közreműködését igénylő megkeresést is tartalmaz.

(4) A magyar nemzeti tag haladéktalanul tájékoztatja az ügyben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészséget, illetve a megkereső más nemzeti hatóságot – így különösen a bíróságot, az egyes EU jogintézmények tekintetében központi hatóságként működő más szervet és az ellenőrzött szállítások tekintetében hatáskörrel rendelkező nyomozó hatóságot – a jelentéstételi kötelezettség eredményeként az Eurojust elektronikus ügykezelési rendszerében kimutatható összefüggésekről és ügykapcsolatokról.

(5) A jelentéstételi kötelezettség nem sértheti a magánszemélyek biztonságát, továbbá a büntetőeljárás érdekeit, valamint Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit. A jelentéstételi kötelezettség nem terjed ki a minősített adatokra.

7. Az Eurojust megkeresése a magyar ügyészség vagy más nemzeti hatóság által

22. § Az ügyben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészség vagy más nemzeti hatóság az Eurojust közreműködését a magyar nemzeti taghoz intézett közvetlen megkereséssel kezdeményezi, különösen az igazságügyi együttműködésre irányuló megkeresések és az arra vonatkozó határozatok előkészítése, teljesítésének megkönnyítése, a külföldi hatóságokkal történő kapcsolatfelvétel, az ezt elősegítő információcsere, a büntetőeljárások összehangolása érdekében vagy más, a külföldi hatósággal történő gyors és hatékony kapcsolatfelvételt igénylő esetben. Az Eurojust megkeresés különösen indokolt a 21. § szerinti jelentéstételi kötelezettség alá tartozó, a jelentős tárgyi súlyú, illetve bonyolult megítélésű ügyekben, a tagállamok, az uniós ügynökségek vagy harmadik államok hatóságainak hatékonyabb, koordinált együttműködését igénylő esetekben.

23. § (1) A megkeresés tartalmazza az eljárás tárgyát képező cselekmény rövid, a releváns körülményeket tartalmazó tényállását, az ügyben gyanúsítottként szereplő személyeket, a bűncselekmény törvényi minősítését, az Eurojust megkeresésének indokát és célját. Az Eurojust magyar nemzeti tagjának felhívására az ügyészség a megkeresést kiegészíti.

(2) A megkeresést kizárólag elektronikus úton kell továbbítani a CollegeHU@eurojust.europa.eu e-mail-címre. A megkeresés teljesítéséhez szükséges lényeges iratokat – különösen az eredeti igazságügyi megkereséseket, valamint azok idegen nyelvű fordításait – szkennelt formában kell a megkeresés elektronikus mellékleteként megküldeni.

24. § Sürgős esetben a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészség az Eurojust közreműködését az Eurojust koordinációs ügyelet (OCC) útján is kezdeményezheti. A 23. § (2) bekezdése szerinti e-mail-cím és a magyar nemzeti tag egyéb hivatali elérhetőségei mellett a Magyarországról ingyenesen hívható +800 EUROJUST (00800 387 658 878) telefonszám, továbbá a hívó számára térítésköteles holland telefonszám (+31 70 412 5696) egyaránt igénybe vehető.

25. § (1) A magyar nemzeti tag a megkereséseket az Eurojust ügykezelő rendszerében iktatja, és saját hatáskörben dönt arról, hogy az ügyészségtől vagy a más nemzeti hatóságtól érkezett megkeresést az Eurojust Kollégiuma elé terjeszti, vagy azt az EIH kijelölt ügyészségi kapcsolattartói számára továbbítja. A magyar nemzeti tag tájékoztatja a kezdeményező ügyészséget vagy más nemzeti hatóságot az intézkedéséről, illetve az ügy Eurojust ügyszámáról.

(2) A magyar nemzeti tag a megkereséssel kapcsolatban tett intézkedéseiről folyamatosan, legalább kéthavonta tájékoztatja a megkereső ügyészséget vagy más nemzeti hatóságot.

26. § (1) Az ügyben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészség szükség esetén, különösen a kettőnél több tagállamot érintő büntetőeljárások összehangolása, az azokkal kapcsolatos információcsere érdekében – időpont és helyszín megjelölésével – koordinációs értekezlet tartását, továbbá több joghatóságot érintő közös akciónap támogatása érdekében koordinációs központ szervezését kezdeményezheti az érintett tagállamok és harmadik államok hatóságai, valamint uniós ügynökségek képviselőinek részvételével.

(2) Amennyiben a koordinációs értekezlet vagy koordinációs központ megszervezése akadályba ütközik vagy indokolatlan, a magyar nemzeti tag erről és az igényelt együttműködés egyéb lehetőségeiről tájékoztatja a kezdeményező ügyészséget.

(3) Indokolt kezdeményezés esetén a magyar nemzeti tag haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket a koordinációs értekezlet vagy a koordinációs központ megszervezése érdekében.

27. § Amennyiben az Eurojust közreműködésére a továbbiakban nincs szükség – a megkereséssel elérni kívánt cél teljesült, vagy eredmény nem várható – a megkereső ügyészség erről haladéktalanul tájékoztatja a magyar nemzeti tagot.

8. Az Eurojusthoz intézett, Magyarországot érintő megkeresések

28. § Amennyiben az Eurojust közreműködését külföldi igazságügyi hatóság kezdeményezi Magyarországgal kapcsolatban, a magyar nemzeti tag ennek tényéről, az Eurojust ügyszámáról és a kezdeményezés tartalmáról tájékoztatja az ügyben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészséget vagy más nemzeti hatóságot, egyben a teljesítés érdekében kéri a szükséges, a magyar jogszabályok szerint lehetséges intézkedések megtételét.

29. § A magyar nemzeti tag a 3–6. §-ban foglaltak szerint az ügyben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészséggel együttműködve teljesíti a megkeresést, vagy tájékoztatja a megkereső felet a teljesítés akadályáról, sürgős esetben a 7. §-ban foglaltak szerint jár el.

30. § Ha az igazságügyi hatóságok közötti együttműködés tekintetében az Eurojust további közreműködésére már nincs szükség, erről a magyar nemzeti tag tájékoztatja az ügyészséget vagy más nemzeti hatóságot. Közvetlen teljesítés esetén az eljáró ügyészség a megkeresés teljesítéséről tájékoztatja a magyar nemzeti tagot.

9. Az Európai Igazságügyi Hálózat közreműködésének kezdeményezése

31. § (1) Az ügyben eljáró ügyész a nemzetközi bűnügyi együttműködés körébe tartozó kérdésekben, illetve az együttműködés elősegítése érdekében közvetlenül, rövid úton is (eih@mku.hu) megkeresheti az EIH kijelölt ügyészségi kapcsolattartóit a 20. § szerinti segítség nyújtása céljából.

(2) Az EIH kijelölt ügyészségi kapcsolattartói a kért tájékoztatást soron kívül megadják a megkereső ügyész számára, vagy tájékoztatják annak akadályáról. Az EIH kijelölt ügyészségi kapcsolattartói – indokolt esetben, az ügy vagy a megkeresés jellegére figyelemmel – a megkeresést az Eurojust magyar nemzeti tagja és a vezető Eurojust nemzeti levelező részére továbbítják, amelyről tájékoztatják a kezdeményező ügyészt.

10. Az Eurojust Biztonságos Adatkapcsolat informatikai rendszere

32. § Az Eurojust és az ügyészség közötti biztonságos elektronikus adattovábbítás biztosítása az Eurojust Biztonságos Adatkapcsolat informatikai rendszere útján működik.

33. § Az Eurojust Biztonságos Adatkapcsolat használatának szabályait a magyar nemzeti tag a Legfőbb Ügyészség Informatikai Főosztályának vezetőjével egyetértésben határozza meg.

11. Záró rendelkezések

34. § Ez az utasítás a közzétételét követő nyolcadik napon lép hatályba.

35. § Az utasítás hatálybalépésekor tartós külszolgálatát töltő magyar nemzeti tag a folyamatban lévő tartós külszolgálatának befejezéséig az utasítás hatálybalépését megelőzően megállapított költségtérítésre jogosult, ha az kedvezőbb számára, mint az 1. § (2) bekezdése szerinti költségtérítés.

36. §2

1

Az 1. § (2) bekezdése a 10/2024. (IV. 25.) LÜ utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 36. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére