• Tartalom

23/2020. (X. 29.) BM utasítás

23/2020. (X. 29.) BM utasítás

a belügyminiszter irányítása alatt álló polgári nemzetbiztonsági szolgálatok rendvédelmi igazgatási alkalmazottai továbbképzési kötelezettségének részletes szabályairól1

2021.01.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott hatáskörömben eljárva – figyelemmel a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény 342/A. § (2) bekezdés d) pontjára – a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, valamint a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ rendvédelmi igazgatási alkalmazottaira (a továbbiakban: rendvédelmi alkalmazott) terjed ki.

2. § Ezen utasítás alkalmazásában

a) belső továbbképzés: a rendvédelmi szerv vezetője, illetve a munkáltató rendvédelmi szerv által elrendelt szakmai továbbképzés vagy kompetenciafejlesztés, amely speciális intézményi vagy munkaköri ismereteket közvetít, illetve képességeket fejleszt, célja a rendvédelmi alkalmazott munkakörének ellátásához, szakmai felkészültségéhez, valamint az egységes jogalkalmazáshoz szükséges ismeretek átadása a jogszabályi változások figyelembevételével,

b) egyéni továbbképzési terv: a rendvédelmi alkalmazott részére a munkáltató rendvédelmi szerv által a tárgyévre előírt továbbképzési kötelezettségek, készségek és kompetenciák megszerzését biztosító képzési terv,

c) központi továbbképzési program: a rendvédelmi feladatokat ellátó szervet (a továbbiakban: rendvédelmi szerv) irányító miniszter (a továbbiakban: miniszter) által elrendelt minősített továbbképzési program, amely általános rendvédelmi alapismeretek és vezetői ismeretek megszerzésére irányul.

3. § (1) A rendvédelmi alkalmazott továbbképzése az alábbi továbbképzési programok keretében történik:

a) a központi továbbképzési program igénybevételével, ideértve a vezetői továbbképzést is,

b) a rendvédelmi szerv vezetője, illetve a munkáltató rendvédelmi szerv által elrendelt belső továbbképzésekkel.

(2) A rendvédelmi alkalmazott a továbbképzési kötelezettségét az elektronikus képzési programok és vizsgák igénybevételéhez szükséges Rendészeti Vezetőképzési, Továbbképzési és Vizsgaportál RIASZ moduljában (a továbbiakban: RIASZ modul) teljesíti, illetve adminisztrálja.

4. § (1) A rendvédelmi alkalmazott tárgyévi továbbképzési kötelezettségét a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg úgy, hogy a rendvédelmi alkalmazottnak tárgyévenként legalább egy központi és egy belső továbbképzést kell teljesítenie.

(2) A rendvédelmi alkalmazott továbbképzése kizárólag nyilvántartásba vett programokkal teljesíthető.

(3) A központi továbbképzési program, illetve a belső továbbképzési program a belügyminiszter irányítása alatt álló polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományának továbbképzési és vezetőképzési rendszeréről, valamint a rendészeti utánpótlási és vezetői adatbankról szóló utasításban meghatározott programminősítési eljárással, illetve egyszerűsített nyilvántartásbavételi eljárással kerül nyilvántartásba.

5. § (1) A rendvédelmi alkalmazottak továbbképzési rendszerének működtetését a miniszter által vezetett minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) biztosítja.

(2) A minisztérium

a) módszertani segítséget nyújt a rendvédelmi szerv éves továbbképzési tervezési tevékenységéhez és a tervek végrehajtásához,

b) biztosítja a továbbképzéssel összefüggő nyilvántartási feladatokat,

c) ellátja a RIASZ modullal kapcsolatos feladatokat.

6. § (1) A továbbképzési kötelezettség – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a próbaidő leteltét követő napon, ha a kinevezés próbaidő nélkül történik, a kinevezés napjával kezdődik.

(2) Ha a kinevezés napjától, illetve a próbaidő leteltétől számítva a tárgyév leteltéig kevesebb, mint hat hónap van hátra, a továbbképzési kötelezettség a tárgyévet követő évtől indul.

(3) A rendészeti alapvizsga letételére kötelezett rendvédelmi alkalmazott a rendészeti alapvizsga teljesítésének évében mentesül a tárgyévi belső továbbképzési kötelezettség alól.

(4) A rendvédelmi alkalmazott éves továbbképzési kötelezettségét úgy kell meghatározni, hogy a továbbképzésen történő részvétellel járó távollét éves szinten az öt munkanapot nem haladhatja meg.

7. § (1) Ha a rendvédelmi alkalmazott csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermekgondozási díj igénybevétele, tartós külszolgálat teljesítése miatt vagy egyéb okból három hónapot meghaladóan fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, vagy három hónapot meghaladó időtartamban betegség miatt keresőképtelenné válik, a tárgyévben teljesítendő továbbképzési kötelezettséget a munkáltatói jogkör gyakorlója felülvizsgálja, annak eredményeként mentesítheti a rendvédelmi alkalmazottat a tárgyévi továbbképzési kötelezettség alól.

(2) A rendvédelmi alkalmazott továbbképzési kötelezettsége megszűnik, ha a rá irányadó öregséginyugdíj-korhatár eléréséig öt évnél rövidebb idő van hátra.

8. § Ha a rendvédelmi alkalmazott olyan iskolarendszerű vagy iskolarendszeren kívüli képzésen vesz részt, amely képzettség megszerzése a munkaköre betöltéséhez követelmény, vagy magasabb munkakör betöltése érdekében szükséges, a tárgyévre vonatkozó belső továbbképzési kötelezettségét teljesítettnek kell tekinteni.

9. § (1) A rendvédelmi alkalmazott továbbképzése tervszerűen az egyéni továbbképzési tervek alapján történik. A továbbképzési tervek tartalmazzák a továbbképzési kötelezettség teljesítésének alapjául szolgáló továbbképzési programokat.

(2) A továbbképzési tervek elkészítéséhez szükséges útmutatót a minisztérium a honlapján közzéteszi.

(3) Az egyéni továbbképzési terv az év közben felmerülő továbbképzési igények alapján módosítható.

(4) Az egyéni továbbképzési terv elkészítésénél figyelembe kell venni az előző év teljesítményértékelésének eredményét.

(5) A rendvédelmi szerv vezetője tárgyév március 31-ig elkészíti a rendvédelmi alkalmazott egyéni továbbképzési tervét, amely a rendvédelmi szerv éves továbbképzési tervének részét képezi.

10. § (1) A rendvédelmi alkalmazott továbbképzési kötelezettsége a 3. § szerinti továbbképzésekkel teljesíthető.

(2) A rendvédelmi alkalmazott által teljesített továbbképzési program teljesítéséről a továbbképzést végrehajtó rendvédelmi szerv vagy a minisztérium továbbképzéssel kapcsolatos feladatokat ellátó szervezeti egysége állítja ki a tanúsítványt.

(3) A tanúsítványnak tartalmaznia kell különösen

a) a rendvédelmi alkalmazott RIASZ modulon alkalmazott kódját,

b) a továbbképzési program megnevezését,

c) a tanúsítvány kiállításának dátumát, valamint

d) a tanúsítvány kiállítójának RIASZ modulon alkalmazott kódját.

(4) A teljesített továbbképzési programot a minisztérium a RIASZ modulon tartja nyilván.

11. § Ha a rendvédelmi alkalmazott a továbbképzési kötelezettségét önhibájából elmulasztja, a munkáltatói jogkör gyakorlója a mulasztást a rendvédelmi alkalmazott következő fizetési fokozatban történő előmenetelénél, a magasabb munkaköri besorolásánál, illetve a teljesítményértékelésénél figyelembe veszi.

12. § (1) Ha a rendvédelmi alkalmazott a munkaköre ellátásához az utasítás hatálya alá nem tartozó, azonban más jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz által előírt továbbképzési kötelezettségét teljesítette, a teljesített továbbképzés az utasítás szerinti továbbképzési kötelezettség teljesítésébe a rendvédelmi alkalmazott kérelmére beszámít.

(2) A rendvédelmi szerv által nyújtott továbbképzési programon a rendvédelmi szerv beleegyezésével más rendvédelmi szerv rendvédelmi alkalmazottja is részt vehet, ha a belső továbbképzési program a rendvédelmi alkalmazott egyéni továbbképzési tervében szereplő képzési igényhez illeszkedik.

13. § (1) A vezetői munkakört betöltő rendvédelmi alkalmazott tárgyévi továbbképzési kötelezettsége legalább egy vezetői továbbképzéssel, valamint legalább egy központi vagy belső továbbképzési programmal teljesíthető.

(2) A rendészeti szakvizsga teljesítése esetén a vezetői munkakört betöltő rendvédelmi alkalmazott tárgyévi továbbképzési kötelezettsége egy központi, valamint egy belső vagy vezetői továbbképzésre terjed ki.

(3) Ha a továbbképzési időszak alatt a rendvédelmi alkalmazott vezetői kinevezést kap, vagy vezetői kinevezését visszavonják, továbbképzési kötelezettségét az új munkakörének megfelelően kell teljesítenie.

(4) Ha a rendvédelmi alkalmazott év közben kap vezető kinevezést, az (1) bekezdés szerinti kötelezettség akkor terheli, ha a naptári év legalább hat hónapjában vezetői munkakört tölt be.

14. § A rendvédelmi alkalmazott számára előírt továbbképzési kötelezettségek teljesítéséhez szükséges pénzügyi forrást a rendvédelmi szerv által a minisztérium részére közjogi szervezetszabályozó eszközben meghatározottak szerint fizetett továbbképzési hozzájárulás kerete biztosítja.

15. § (1) A RIASZ modulon a rendvédelmi alkalmazott személyes azonosító adatai helyett a rendvédelmi szerv humánigazgatási szakszolgálata által rendelkezésére bocsátott kóddal azonosítja magát. A kód mellett a RIASZ modulon rögzítésre kerül az érintett születési dátuma is.

(2) Ha a rendvédelmi alkalmazott más, a RIASZ modult használó rendvédelmi szervhez kerül áthelyezésre, az érintett áthelyezésére a RIASZ modulon is gondoskodni szükséges.

16. § A rendvédelmi szerv a továbbképzéseket saját objektumaiban is végezheti.

17. § Ez az utasítás 2021. január 1-jén lép hatályba.

1

Az utasítást a 15/2023. (VIII. 24.) MK utasítás 1. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére