• Tartalom

3/2020. (II. 17.) KKM rendelet

3/2020. (II. 17.) KKM rendelet

a külképviseletre tartós külszolgálatra kihelyezett kormánytisztviselők részére nyújtható kamatmentes illetmény- és költségtérítés-előleg, valamint kizárólag gépkocsivásárlás céljára nyújtható kölcsön részletes szabályairól

2023.12.13.

A külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló 2016. évi LXXIII. törvény 59. § (2) bekezdés m) és n) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 138. § 2. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya

a) Magyarország diplomáciai és konzuli képviseletein, nemzetközi szervezetek mellett működő állandó képviseletein és Magyarország kereskedelmi képviseletein tartós külszolgálatot teljesítő kormánytisztviselőkre, továbbá

b) a tartós külszolgálatra történő kihelyezés érdekében a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium belföldi állományában felkészülésüket töltő, 45 napon belül kihelyezésre kerülő kormánytisztviselőkre

[az a)–b) pont alattiak a továbbiakban együtt: kihelyezett] terjed ki.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki a Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén tartós külszolgálatot teljesítő kormánytisztviselőkre.

2. § A külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium (a továbbiakban: kihelyező szerv) a kihelyezett kérelmére indokolt esetben kamatmentes illetményelőleget (a továbbiakban: illetményelőleg) és átalány-költségtérítési előleget (a továbbiakban: költségtérítés-előleg) nyújthat az e rendeletben meghatározott feltételekkel, a kihelyező szerv mindenkori költségvetési helyzete függvényében.

3. § A kihelyező szerv a kihelyezett részére kizárólag gépkocsivásárlás céljára, kihelyezésenként egy alkalommal, visszatérítendő munkáltatói kölcsönt (a továbbiakban: gépkocsivásárlási kölcsön) nyújthat az e rendeletben meghatározott feltételekkel, a kihelyező szerv mindenkori költségvetési helyzete függvényében.

4. § Illetményelőleg, költségtérítés-előleg és gépkocsivásárlási kölcsön egymástól függetlenül, egy időben is igényelhető.

2. Illetményelőleg

5. § (1) Az illetményelőleg legmagasabb igényelhető összege a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 72. § (4) bekezdés g) pontja szerint kamatkedvezményből származó jövedelmet nem eredményező összeg.

(2) Az illetményelőleget a kihelyezett legkorábban 45 nappal a tartós külszolgálatra történő kihelyezést megelőzően, legkésőbb a külszolgálat befejezése előtt hat hónappal, külszolgálata során egy alkalommal kérelmezheti.

(3) A kihelyezett áthelyezése esetén illetményelőleget legkorábban az áthelyezést megelőző 45 nappal, legkésőbb az áthelyezést követően, a tartós külszolgálat befejezése előtt hat hónappal igényelhet, a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően abban az esetben is, ha kihelyezésével összefüggésben már igényelt illetményelőleget.

(4) Illetményelőleg a belső honlapon közzétett kérelem útján igényelhető. A kérelemnek minden esetben indokolást kell tartalmaznia.

(5) A kérelmet a külszolgálaton lévő kihelyezett a külképviselet vezetőjének, a külszolgálat megkezdése előtt álló kihelyezett a kihelyező vezetőnek nyújtja be.

(6) A külképviselet vezetője a kérelmet a kihelyező vezetőnek továbbítja.

(7) A kihelyező vezető a kérelmet beérkezése napjától számított 30 napon belül elbírálja.

3. Költségtérítés-előleg

6. § (1)1 A kihelyezett költségtérítés-előleg címén igényelheti a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló 2016. évi LXXIII. törvény (a továbbiakban: Külszoltv.) által a számára biztosított lakhatási, vegyes és a kihelyezett családi élethelyzetére tekintettel megállapított gyermeknevelési költségtérítés e rendeletben meghatározott részét.

(2) A kihelyezett költségtérítés-előleget legkorábban 45 nappal a tartós külszolgálatra történő kihelyezését megelőzően, legkésőbb a kihelyezést követő egy éven belül, külszolgálata során maximum két alkalommal igényelhet, amennyiben a kihelyező okirata az alábbi indokok alapján, költségtérítést befolyásoló módon módosul:

a) a kihelyező okirat a kihelyezettel életvitelszerűen az állomáshelyen tartózkodó hozzátartozó feltüntetése miatt módosul, vagy

b) a külképviselet vezetőjének vagy a kihelyező vezető döntése alapján a kihelyezett lakhatási körülményeiben változás következik be, emiatt lakhatási költségtérítésre válik jogosulttá.

(3) A kihelyezett áthelyezése esetén költségtérítés-előleg legkorábban az áthelyezést megelőző 45 nappal, legkésőbb az áthelyezést követő egy éven belül igényelhető, a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően abban az esetben is, ha kihelyezését követően már igényelt költségtérítés-előleget.

(4) A költségtérítés-előleg kizárólag egy vagy több, de legfeljebb hat egész hónapra (a továbbiakban: beszámítási időszak) járó költségtérítés összege lehet, és valamennyi költségtérítési elemet tartalmazza.

(5) A kihelyezett a költségtérítés-előleg folyósítását követő második bérszámfejtéstől kezdve a kérelemben foglalt beszámítási időszak lezárultáig költségtérítésre nem jogosult.

(6) Költségtérítés-előleg a belső honlapon közzétett kérelem benyújtásával igényelhető. A kérelem tartalmazza az indokolást, valamint az indokolás megalapozottságát valószínűsítő dokumentumokat.

(7) A kérelmet a külszolgálaton lévő kihelyezett a külképviselet vezetőjének, a külszolgálat megkezdése előtt álló kihelyezett a kihelyező vezetőnek nyújtja be.

(8)2 A külképviselet vezetője a kérelmet és annak elbírálására vonatkozó javaslatát a kihelyező vezetőhöz továbbítja.

(9)3 A külképviselet vezetőjének javaslata tartalmazza a kérelmezett költségtérítés-előleg iránti igény indokoltságát.

(10)4 Ha a kihelyező okiratban történt érdemi változás miatt ismételten szükséges az előleg kérelmezése, abban az esetben a külképviseleti gazdálkodásért felelős szervezeti egység vezetőjéhez írt kérelemmel igényelhető az előlegkülönbözet.

(11)5 A kihelyező vezető a kérelmet a beérkezése napjától számított 30 napon belül elbírálja.

7. § A költségtérítés-előleg felhasználását az azt felhasználó kihelyezett a felhasználást igazoló számlának vagy egyéb bizonylatnak a külképviselet gazdálkodásáért felelős munkatárs részére történő bemutatásával igazolja.

8. § Ha a költségtérítés-előleg folyósítását követően bebizonyosodik, hogy a kérelemben megjelölt indok nem felel meg a valóságnak, vagy a kihelyezett az összeget rendeltetésétől eltérően használta fel, a kérelmező kihelyezett köteles a folyósított költségtérítés-előlegnek a költségtérítés-előleg odaítélésétől kezdve az odaítéléssel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamattal megegyező mértékű kamattal megnövelt összegét az azt folyósító szerv hivatalos felszólítását követő öt munkanapon belül visszautalni a kihelyező szerv által megadott fizetési számlaszámra.

4. Gépkocsivásárlási kölcsön

9. § (1) A gépkocsivásárlási kölcsön legmagasabb összege a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott deviza-illetményalap összegének tizenkétszerese, de az nem haladhatja meg a gépkocsi vételárát.

(2) A gépkocsivásárlási kölcsön kamatának mértéke 0%.

(3) A gépkocsivásárlási kölcsön a tartós külszolgálatra történő kihelyezés napjától, illetve az áthelyezés napjától számított egy éven belül igényelhető. Ha a kihelyezett kérelmét forráshiányra hivatkozva utasítják el, az igénylési időszak további fél évvel meghosszabbodik.

(4) A gépkocsivásárlási kölcsön a belső honlapon közzétett kérelem benyújtásával igényelhető.

(5) Ha egy háztartásban több kormánytisztviselő kerül kihelyezésre, a kérelmet kizárólag egy fő kihelyezett igényelheti.

(6) A kihelyezett a kérelmet a külképviselet vezetőjének nyújtja be, aki a kérelmet a kihelyező vezetőnek továbbítja.

(7) A kihelyező vezető a kérelmet beérkezése napjától számított 30 napon belül elbírálja.

10. § A gépkocsivásárlási kölcsön iránti kérelem jóváhagyása esetén a kihelyező szerv a kihelyezettel munkáltatói kölcsönszerződést köt.

11. § A gépkocsi megvásárlását a kihelyezett a vásárlást igazoló számla vagy egyéb bizonylat a külképviselet gazdálkodásáért felelős munkatársának történő bemutatásával igazolja.

12. § A kihelyezett a gépkocsivásárlási kölcsön felhasználásával vásárolt gépkocsira – legalább a kölcsön törlesztésének időtartamára – köteles a vásárlással egyidejűleg a jármű károsodásának vagy veszteségének megtérítésére casco vagy azzal egyenértékű biztosítást kötni, és annak kötvényét a külképviselet gazdálkodásáért felelős munkatársának haladéktalanul bemutatni.

13. § (1) A gépkocsivásárlási kölcsön felhasználásával vásárolt gépkocsit a kihelyezett – ha hivatali gépjármű nem áll rendelkezésre, vagy igénybevétele észszerűségi vagy gazdaságossági szempontból nem célszerű – jogszabályban meghatározott térítési díj ellenében, a külszolgálat teljes időtartama alatt köteles a munkaköri leírásában rögzített, munkakörével összefüggő feladatai ellátásához is igénybe venni.

(2) A hivatalos célú gépkocsihasználatról – a térítési díj megállapítása céljából – útnyilvántartást kell vezetni.

14. § A kihelyezett nem kötelezhető arra, hogy

a) gépkocsija használatát – függetlenül attól, hogy azt a gépkocsivásárlási kölcsön felhasználásával vásárolta-e – harmadik személynek átengedje, vagy

b) gépkocsiját a munkakörével össze nem függő egyéb feladatok ellátására használja.

15. § Ha a gépkocsivásárlási kölcsön folyósítását követően bebizonyosodik, hogy az összeg felhasználása nem a munkáltatóval kötött szerződéses feltételek szerint történt, a kihelyezett köteles a folyósított gépkocsivásárlási kölcsönnek a gépkocsivásárlási kölcsön odaítélésétől kezdve az odaítéléssel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamattal megegyező mértékű kamattal megnövelt összegét az azt folyósító szerv hivatalos felszólítását követő öt munkanapon belül visszautalni a kihelyező szerv által megadott fizetési számlaszámra.

5. Az illetményelőleg, a költségtérítés-előleg és a gépkocsivásárlási kölcsön folyósítása és elszámolása

16. § (1)6 Az illetményelőleg és a költségtérítés-előleg folyósítása a minisztérium belföldi állományában felkészülését töltő, 45 napon belül kihelyezésre kerülő esetében forintban, az állomáshelyén tartós külszolgálatát töltő kihelyezett részére a Külszoltv. 26. § (1) bekezdésének megfelelően. A gépkocsivásárlási kölcsön igénylése, jóváhagyása és utalása forintban történik az alapértelmezett bankszámlára. Az igényelt forint euróra vagy USA-dollárra történő átváltása a terhelés napján érvényes MNB árfolyamon történik.

(2) Az illetményelőleg és a költségtérítés-előleg a minisztérium belföldi állományában felkészülését töltő, 45 napon belül kihelyezésre kerülő esetében a kérelemben feltüntetett, Magyarországon vezetett forintbankszámlára, az illetményelőleg, a költségtérítés-előleg és a gépkocsivásárlási kölcsön az állomáshelyén tartós külszolgálatát töltő kihelyezettek alapértelmezett bankszámlájára, a kérelem elbírálását követő 15 napon belül, egy összegben, átutalással kerül folyósításra.

(3)7

17. §8 Az illetményelőleg és a gépkocsivásárlási kölcsön a kihelyezett devizailletményéből a kihelyező szerv által az e rendeletben meghatározott időszak (a továbbiakban: elszámolási időszak) alatt, a kihelyezett által bemutatott számla alapján, részletekben levonásra kerül.

18. § (1) Az illetményelőleg a kihelyezett devizailletményéből legfeljebb 6 hónap alatt, egyenlő részletekben kerül levonásra.

(2) A levonást az illetményelőleg felvételét követő hónapra járó devizailletményből kell megkezdeni.

19. § (1) A gépkocsivásárlási kölcsön a kihelyezett devizailletményéből legfeljebb 12 hónap alatt, egyenlő részletekben kerül levonásra.

(2) A levonást a gépkocsivásárlási kölcsön felvételét követő hónapra járó devizailletményből kell megkezdeni.

20. § (1) Ha a kihelyezett külszolgálata az illetményelőleg iránti kérelemben foglalt elszámolási időszakban befejeződik, vagy más külképviseletre kerül áthelyezésre, a kihelyezett a felvett illetményelőleg devizailletményéből le nem vont részét külszolgálata befejezése előtt, de legkésőbb a külszolgálaton töltött utolsó munkanapon, egy összegben, forintban köteles banki átutalással a kihelyező szerv által megadott fizetési számlaszámra megfizetni.

(2) Ha a kihelyezett külszolgálata a költségtérítés-előleg iránti kérelemben foglalt beszámítási időszakban befejeződik, vagy más külképviseletre kerül áthelyezésre, a kihelyezett a felvett költségtérítés-előleg a beszámítási időszak hátralévő részével arányos, fennmaradó részét külszolgálata befejezése előtt, de legkésőbb a külszolgálaton töltött utolsó munkanapon, egy összegben, forintban köteles banki átutalással a kihelyező szerv által megadott fizetési számlaszámra megfizetni.

(3) Ha a kihelyezett külszolgálata a gépkocsivásárlási kölcsön visszafizetése előtt befejeződik, a kihelyezett a felvett kölcsön devizailletményéből le nem vont részét külszolgálata befejezése előtt, de legkésőbb a külszolgálaton töltött utolsó munkanapon, egy összegben, forintban köteles banki átutalással a kihelyező szerv által megadott fizetési számlaszámra megfizetni.

21. § (1) Ha a 20. §-ban meghatározott kötelezettségének a kihelyezett a külszolgálaton töltött utolsó munkanapjáig nem tesz eleget, a kihelyező szerv jogosult a fizetési késedelemmel érintett napokra a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamattal megegyező mértékű késedelmi kamatot felszámítani.

(2) Ha a kihelyezett a 20. §-ban meghatározott kötelezettségeit az ott megjelölt határidőn belül nem teljesíti, a kihelyező szerv, az előleglevonás szabályának megfelelően, díjazásából – a levonásmentes illetményrészig – levonhatja. Amennyiben a tartozás összege meghaladja a levonható díjazást, akkor a kihelyező szerv végrehajtási eljárás elrendelése iránti kérelmet terjeszt elő.

22. § (1) Ha a külszolgálat a kihelyezett önhibáján kívül fejeződik be a beszámítási, illetve elszámolási időszakban, a visszatérítésre, illetve visszafizetésre a kihelyező szerv méltányosságból a fentieknél kedvezőbb feltételeket állapíthat meg, azzal, hogy a visszatérítés, valamint a visszafizetés alól felmentést nem adhat.

(2) A külszolgálat a kihelyezett önhibáján kívüli, idő előtti befejezésének minősül különösen:

a)9 a Külszoltv. szerinti hivatali érdekből történő berendelés;

b)10 a Külszoltv. szerinti válsághelyzet miatt történő berendelés;

c) betegség következtében, egészségügyi okból történő berendelés;

d) a külképviselet bezárása miatt történő berendelés.

(3) A (2) bekezdés c) pontjában meghatározott egészségügyi okból történő berendelés esetén a kihelyezettnek be kell mutatnia a munkáltató foglalkozás-egészségügyi szolgáltatójának írásbeli szakvéleményét.

(4) A méltányosság iránti kérelmet a kihelyezett a külképviselet vezetője útján a kihelyező vezető részére terjeszti fel, aki a kérelmet annak beérkezésétől számított 30 napon belül elbírálja.

23. § (1) A kihelyezett halála esetén a költségtérítés-előleg még esedékes járandóságból le nem vonható része különös méltánylást érdemlő esetben az elhunyt kihelyezett hozzátartozóinak kérelmére részben vagy egészben elengedhető.

(2) A méltányosság iránti kérelmet a kihelyezett hozzátartozója a külképviselet vezetője útján a kihelyező vezető részére terjeszti fel, aki a kérelmet annak beérkezésétől számított 30 napon belül elbírálja.

6. Záró rendelkezések

24. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

25. § E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépésekor munkaviszony keretében tartós külszolgálatot teljesítő kihelyezettek tekintetében is megfelelően alkalmazni kell.

26. §11

1

A 6. § (1) bekezdése a 11/2023. (XII. 12.) KKM rendelet 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 6. § (8) bekezdése a 11/2023. (XII. 12.) KKM rendelet 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 6. § (9) bekezdése a 11/2023. (XII. 12.) KKM rendelet 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 6. § (10) bekezdését a 11/2023. (XII. 12.) KKM rendelet 1. § (2) bekezdése iktatta be.

5

A 6. § (11) bekezdését a 11/2023. (XII. 12.) KKM rendelet 1. § (2) bekezdése iktatta be.

6

A 16. § (1) bekezdése a 2/2022. (I. 27.) KKM redelet 22. §-ával megállapított, a 11/2023. (XII. 12.) KKM rendelet 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 16. § (3) bekezdését a 2/2022. (I. 27.) KKM redelet 24. §-a hatályon kívül helyezte.

8

A 17. § a 2/2022. (I. 27.) KKM redelet 23. §-a szerint módosított szöveg.

9

A 22. § (2) bekezdés a) pontja a 11/2023. (XII. 12.) KKM rendelet 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 22. § (2) bekezdés b) pontja a 11/2023. (XII. 12.) KKM rendelet 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 26. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére