• Tartalom

43/2020. (VIII. 14.) HM utasítás

43/2020. (VIII. 14.) HM utasítás

a miniszteri szemlékről

2021.10.15.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya – a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat kivételével – a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 80. § 13. pontja szerinti honvédelmi szervezetre (a továbbiakban: honvédelmi szervezet) terjed ki.

(2) A miniszteri szemlék végrehajtására a honvédelmi szervezetek belső kontrollrendszerének kialakításáról, működtetéséről és fejlesztéséről szóló HM utasításban, és az annak felhatalmazása alapján kiadott HM Belső Kontrollrendszer Kézikönyvben foglaltakat az ezen utasításban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

2. § (1) A miniszteri szemle végrehajtása során a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) a honvédelmi szervezetek belső kontrollrendszerének részét képező legmagasabb szintű elöljárói ellenőrzés keretében, a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) önálló szervezeti egységei és a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek állományának bevonásával személyesen vagy a HM honvédelmi államtitkár (a továbbiakban: HM HOÁT) útján ellenőrzi a honvédelmi szervezetek részére az Alaptörvényben, a Hvt.-ben, az egyéb jogszabályokban és a közjogi szervezetszabályozó eszközökben meghatározott feladatok végrehajtásának helyzetét, megállapítja a honvédelmi szervezetek tevékenységének és felkészültségének színvonalát, ezen belül különösen az alaprendeltetési feladatai végrehajtására való alkalmasságát és annak szintjét.

(2) A miniszteri szemle a honvédelmi szervezetek feletti miniszteri irányítói jogkör szerves részeként

a) az irányító által kitűzött célok és az elért eredmények összevetésére,

b) a biztosított erőforrások felhasználása hatékonyságánák és szabályosságának ellenőrzésére,

c) a fejlesztési tervekben – kiemelten a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban – meghatározott feladatok végrehajtásának értékelésére,

d) a honvédelmi szervezetek működésére vonatkozó szabályozók érvényesülésének vizsgálatára,

e) az alaprendeltetés szerinti feladatok végrehajtására való készenlét, képesség felmérésére,

f) a működési folyamatok fejlesztési irányainak meghatározására

szolgál.

(3) A miniszteri szemle célja az ellenőrzendő területek meghatározása, az ellenőrzés módszere, kiterjedtsége szemlénként eltérő lehet.

3. § (1) A miniszteri szemlékkel összefüggő tevékenységek irányítását a HM HOÁT látja el.

(2)1 A miniszteri szemlék előkészítésének és végrehajtásának koordinációját a HM Szervezeti és Működési Szabályzatában a HM-nek a miniszteri szemle koordinálására kijelölt önálló szervezeti egysége (a továbbiakban: miniszteri szemle koordinálására kijelölt szervezeti egység) végzi.

4. § A miniszteri szemlék tervezése az éves és havi munkatervek összeállításával és a tervezett feladatok megvalósulásának nyomon követésével összefüggő feladatokról szóló HM utasítás előírásai figyelembevételével a következők szerint történik:

a) a tárgyévet követő évben miniszteri szemlével érintett honvédelmi szervezetekre, illetve szemle keretében vizsgálandó kiemelt feladatokra, témakörökre – a HM közigazgatási államtitkárával (a továbbiakban: HM KÁT) és parlamenti államtitkárával (a továbbiakban: HM PÁT) egyetértésben a HM HOÁT tesz javaslatot, amelyet tárgyév október 15-ig felterjeszt a miniszter részére jóváhagyásra,

b)2 a miniszter által jóváhagyott miniszteri szemlék adatait a miniszteri szemle koordinálására kijelölt szervezeti egység biztosítja a munkatervező modulba,

c)3 a miniszteri szemle koordinálására kijelölt szervezeti egység az elrendelt miniszteri szemle adatait – így különösen a miniszteri szemlére tervezett honvédségi szervezetek körét, a miniszteri szemle végrehajtásának tervezett dátumát és az ellenőrizni tervezett szakterületek, szaktevékenységek felsorolását – honvédségi szervezetek érintettsége esetén megküldi a Magyar Honvédség parancsnoka (a továbbiakban: MH PK) részére.

5. § (1) A miniszteri szemle előkészítéséről és végrehajtásáról miniszteri körlevél rendelkezik, amely tartalmazza különösen

a) a miniszteri szemle végrehajtásának jogszabályi felhatalmazását, általános előírásait,

b) a miniszteri szemle célját, a miniszteri szemlével érintett honvédelmi szervezetek, az ellenőrzésre kijelölt területek, szakterületek felsorolását,

c) a miniszteri szemle végrehajtásának időpontját,

d) az ellenőrzendő időszakot,

e) az albizottságok felsorolását,

f) a miniszteri szemle végrehajtásának részletes feladatait, ütemtervét, az ellenőrzésre kijelölt területek, szakterületek ellenőrzési témáinak, illetve altémáinak sorrendjében,

g) az albizottságok munkájában részt vevő ellenőri állomány kijelölésének és felkészítésének elveit,

h) az ellenőrök és az ellenőrzöttek tervezett felkészülési feladatait,

i) az ellenőrzés végrehajtását érintő, esetlegesen felmerülő speciális szakterületi, szakmai felkészültségi igényt,

j) az ellenőrzésre kijelölt területek, szakterületek követelményeit, az értékelés és a minősítés elveit, a miniszteri szemle összesített minősítésének rendjét és

k) az összefoglaló jelentés elkészítésének rendjét.

(2)4 A 4. § szerint tervezett miniszteri szemle előkészítéséről és végrehajtási rendjéről a miniszteri szemle kezdőnapját megelőző 60. napig, a miniszter által eseti jelleggel elrendelt miniszteri szemle előkészítéséről és végrehajtási rendjéről a miniszteri döntést követő 30. napig, de legalább a miniszteri szemle kezdőnapját megelőző 60. napig a miniszteri szemle koordinálására kijelölt szervezeti egység összeállítja az (1) bekezdés szerinti miniszteri körlevelet, és felterjeszti kiadmányozásra.

(3)5 A HM HOÁT a miniszter nevében és megbízásából kiadmányozza a miniszteri szemlék előkészítéséről és végrehajtásáról szóló miniszteri körlevelet, valamint a miniszteri szemlék bizottsági és albizottsági tagjainak megbízóleveleit.

(4)6 A miniszteri körlevelet a miniszteri szemle koordinálására kijelölt szervezeti egység megküldi a miniszteri szemlében érintett honvédelmi szervezetek részére, a miniszteri szemlében érintett honvédelmi szervezetek közvetlen szolgálati elöljárójának egyidejű tájékoztatása mellett.

6. § (1) A miniszteri szemlét a miniszter vagy a HM HOÁT által vezetett, és a HM HOÁT által – a HM KÁT-tal és HM PÁT-tal egyetértésben – kijelölt bizottság a szakterületenként létrehozott albizottságok útján hajtja végre.

(2)7 A miniszteri körlevél alapján a miniszteri szemlét végrehajtó albizottságok vezetőinek személyére a miniszteri szemle koordinálására kijelölt szervezeti egység vezetője, tagjainak személyére a szemlébe bevont honvédelmi szervezetek – a HM esetében az önálló szervezeti egységek – vezetői tesznek javaslatot.

(3)8 A (2) bekezdés szerinti javaslatok alapján a miniszteri szemle kezdőnapját megelőző 40. napig a miniszteri szemle koordinálására kijelölt szervezeti egység összeállítja a miniszteri szemlét végrehajtó bizottság és az albizottságok tagjainak névsorát, amelyet a HM PÁT-tal, a HM KÁT-tal, a HM helyettes államtitkáraival és a HM gazdasági ügyekért felelős államtitkári főtanácsosával történő egyeztetést követően a HM HOÁT-hoz terjeszt fel jóváhagyásra.

(4) Az albizottságnak nem lehet tagja, az

a) aki a miniszteri szemlét megelőző 1 évben az ellenőrzött honvédelmi szervezetnél hivatásos, szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesített, vagy az ellenőrzött honvédelmi szervezettel honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban állt, vagy

b) akinek közeli hozzátartozója az ellenőrzött honvédelmi szervezetnél hivatásos, szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesít, vagy az ellenőrzött honvédelmi szervezettel honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban áll.

(5)9 A bizottsági és albizottsági tagok kijelölése a HM HOÁT által kiadmányozott megbízólevéllel történik.

(6) A megbízólevél – e megnevezés mellett – a következőket tartalmazza:

a) a bizottsági, albizottsági tag nevét, szolgálati vagy munkáltatói igazolványának vagy – ha szolgálati igazolvánnyal nem rendelkezik – személyazonosító igazolványának vagy más személyazonosításra alkalmas igazolványának számát;

b) az ellenőrzött honvédelmi szervezet, illetve szervezeti egység megnevezését;

c) az ellenőrzés tárgyát és célját;

d) az ellenőrzésre vonatkozó felhatalmazásra történő hivatkozást;

e) a megbízólevél hatályosságát;

f) a kiállítás keltét;

g) a kiállításra jogosult aláírását, bélyegzőlenyomatát.

7. § (1) A HM HOÁT a miniszteri szemle lezárultát követő 60. napig, az albizottsági jelentések alapján összeállított összefoglaló jelentést a HM KÁT útján terjeszti fel jóváhagyásra a miniszter részére.

(2) Az összefoglaló jelentésnek tartalmaznia kell az ellenőrzött, illetve az ellenőrzésben érintett más szervezet vezetőjének intézkedési kötelezettségét, a miniszteri szemle megállapításai feldolgozásának módját és beépítését a honvédelmi szervezet működésébe.

(3) A jóváhagyott összefoglaló jelentés kézhezvételét követő 20. munkanapig az ellenőrzött honvédelmi szervezet vezetője összeállítja, és szolgálati úton jóváhagyásra felterjeszti a HM HOÁT-on keresztül a miniszter részére a számára elrendelt feladat végrehajtásának módjára vonatkozó Intézkedési tervet.

(4)10 Az intézkedési javaslattal érintett honvédelmi szervezet vezetője az intézkedések megvalósulásának eredményeiről – az Intézkedési tervben szereplő feladatok teljes végrehajtásáig – félévente szolgálati úton jelentést terjeszt fel a miniszteri szemle koordinálására kijelölt szervezeti egységen keresztül a HM HOÁT részére.

(5)11 Az Intézkedési terv megvalósulását a miniszteri szemle koordinálására kijelölt szervezeti egység a beérkezett jelentések alapján nyomon követi, arról félévente beszámol a HM HOÁT-nak. Szükség esetén javaslatot tesz az Intézkedési tervben meghatározott feladatok végrehajtásának utóellenőrzésére.

(6) A HM HOÁT kezdeményezheti az Intézkedési tervben felsorolt feladatok végrehajtásának utóellenőrzését.

(7) Rendszerszintű, az adott ellenőrzési fókuszon túlmutató problémák észlelése esetén, azok okainak feltárása érdekében a HM HOÁT a miniszternél további vizsgálat elrendelését kezdeményezheti a szakterületileg feladatkörrel rendelkező HM önálló szervezeti egység, illetve honvédelmi szervezet vezetője vagy a HM Belső Ellenőrzési Főosztály főosztályvezetője részére.

8. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

9. §12

1. melléklet a 43/2020. (VIII. 14.) HM utasításhoz13

1

A 3. § (2) bekezdése az 53/2021. (X. 14.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § b) pontja az 53/2021. (X. 14.) HM utasítás 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 4. § c) pontja az 53/2021. (X. 14.) HM utasítás 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

Az 5. § (2) bekezdése az 53/2021. (X. 14.) HM utasítás 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

5

Az 5. § (3) bekezdése az 53/2021. (X. 14.) HM utasítás 4. § b) pontja szerint módosított szöveg.

6

Az 5. § (4) bekezdése az 53/2021. (X. 14.) HM utasítás 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 6. § (2) bekezdése az 53/2021. (X. 14.) HM utasítás 4. § c) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 6. § (3) bekezdése az 53/2021. (X. 14.) HM utasítás 4. § a), d) és e) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 6. § (5) bekezdése az 53/2021. (X. 14.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

10

A 7. § (4) bekezdése az 53/2021. (X. 14.) HM utasítás 4. § f) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 7. § (5) bekezdése az 53/2021. (X. 14.) HM utasítás 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 9. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

13

Az 1. mellékletet az 53/2021. (X. 14.) HM utasítás 5. §-a hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére