• Tartalom

10/2021. (VII. 15.) BM utasítás

10/2021. (VII. 15.) BM utasítás

a terrorizmussal összefüggő válsághelyzet elhárítása érdekében szükséges intézkedésekről

2022.09.02.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában foglaltak alapján a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás

a) szervi hatálya

aa)1

ab) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra,

ac) a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságára,

ad)2

ae) a Nemzeti Védelmi Szolgálatra,

af) az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságra,

ag) az Országos Rendőr-főkapitányságra,

ah)3

ai) a Terrorelhárítási Központra (a továbbiakban: TEK)

(a továbbiakban együtt: belügyi szerv);

b) személyi hatálya a belügyi szervnél bármely jogviszonyban foglalkoztatott személyre (a továbbiakban: foglalkoztatott);

c) tárgyi hatálya a terrorizmus elleni küzdelem feladatainak egységes végrehajtási rendjéről szóló 1824/2015. (XI. 19.) Korm. határozat (a továbbiakban: Korm. határozat)

ca) 9. pontjában meghatározott 3-as (közepes) terrorfokozat azon esetére, amikor a szomszédos államok valamelyikében olyan terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető,

cb) 10. pontjában meghatározott 2-es (magas) terrorfokozat esetére, továbbá

cc) 11. pontjában meghatározott 1-es (kritikus) terrorfokozat esetére

terjed ki.

2. § Az utasítás a belügyminiszter által az 1. § c) pontjában meghatározott terrorfokozat elrendelése esetén, a Korm. határozat 26. pontja szerinti központi intézkedési tervben foglalt, valamint a 30. pontja szerint hozott intézkedés végrehajtása során alkalmazható.

3. § A belügyminiszter közvetlenül, illetve a TEK főigazgatója útján, az 1. § c) pontjában meghatározott esethez kapcsolódó terrorfokozat elrendelését követően soron kívül intézkedik a TEK bázisán működő terrorellenes válságkezelő operatív törzs (a továbbiakban: operatív törzs) felállításáról, melynek vezetője a TEK főigazgatója (a továbbiakban: operatív törzs vezetője).

4. § (1) Az operatív törzs – döntésre jogosult vezető beosztású – tagjait az 1. § a) pont aa)–ah) alpontjában meghatározott belügyi szerv vezetőjének javaslata alapján az operatív törzs vezetője jelöli ki.

(2) Az operatív törzs működésének feltételeit és kereteit a TEK biztosítja, a belügyi szervek közötti kommunikációs csatornákat az operatív törzs határozza meg.

(3) Az 1. § c) pontjában meghatározott esetben a szükséges nyomozási cselekmények végrehajtása, illetve foganatosítása során az operatív törzs vezetője javaslatot tesz az utasítás hatálya alá tartozó nyomozó hatóságnak az általa kijelölt személyek közreműködésére.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott kéréssel érintett nyomozó hatóság az operatív törzs vezetőjével együttműködik.

(5) Az 1. § c) pontjában meghatározott esetben – amennyiben szükséges – az operatív törzs vezetője az általa kijelölt belügyi szervek vezetői által delegált személyekből álló nemzetközi csoport megalakításáról gondoskodhat, az országhatáron átnyúló együttműködést igénylő esetleges intézkedések koordinálásának biztosítása érdekében.

(6) Az 1. § c) pont ca) alpontjában meghatározott esetben, vagy olyan súlyos következményekkel járó egyéb esemény bekövetkezése esetén, amely a terrorizmussal való összefüggés gyanúját veti fel, a rendelkezésre álló információk alapján az esemény kezeléséhez szükséges erők és eszközök Magyarország határáig történő kirendeléséről a belügyminiszter közvetlenül, illetve az operatív törzs vezetője útján intézkedik, országhatáron átnyúló segítségnyújtás engedélyezéséről az operatív törzs vezetőjének javaslata alapján a belügyminiszter dönt.

5. § (1) Az 1. § c) pontjában meghatározott terrorfokozat elrendelésének alapjául szolgáló fenyegetettség vagy esemény következményeinek elhárításával járó feladatok ellátása során – az összehangolt, késedelem nélküli és hatékony végrehajtás biztosítása érdekében – a belügyminiszter közvetlenül meghatározza a belügyi szervek tevékenységét, intézkedéseinek végrehajtását.

(2) A belügyminiszter az (1) bekezdésben meghatározott jogkörében

a) meghatározza a végrehajtandó feladatokhoz és intézkedésekhez szükséges erőket, eszközöket és módszereket,

b) információs igényt fogalmaz meg a belügyi szervek felé, melyet a belügyi szervek haladéktalanul teljesíteni kötelesek,

c) megszabja a végrehajtandó feladatok, intézkedések ellátásának rendjét és határidejét, valamint a belügyi szervek közötti együttműködés rendjét.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott feladatok végrehajtását az operatív törzs vezetője koordinálja. A belügyi szerv az operatív törzs vezetőjével együttműködik.

(4) Az operatív törzs vezetője a szükséges intézkedéseket, illetve azok végrehajtását jelenti a belügyminiszter részére, és egyidejűleg azokról tájékoztatja a Korm. határozatban meghatározott Terrorellenes Koordinációs Bizottság tagjait.

6. § Az 1. § c) pontjában meghatározott terrorfokozat elrendelésének alapjául szolgáló fenyegetettség vagy esemény elhárítása során az 1. § a) pont aa)–ah) alpontjában meghatározott belügyi szervek vezetői kötelesek az operatív törzs vezetőjét folyamatosan és késedelem nélkül tájékoztatni

a) a vezetésük alá tartozó belügyi szerv jogszabályban meghatározott feladat- és hatáskörébe tartozó intézkedésekről,

b) az 5. § (2) bekezdés c) pontja szerinti intézkedések végrehajtásáról, valamint

c) az általuk folytatott eljárások során tervezett vagy foganatosított eljárási cselekményekről.

7. § A foglalkoztatott az 1. § c) pontjában meghatározott terrorfokozat elrendelésének alapjául szolgáló fenyegetettség vagy esemény elhárítása kapcsán, illetve azzal összefüggésben ellátott feladatok végrehajtása, az intézkedések, az eljárási cselekmények foganatosítása során köteles a Robotzsaru integrált ügyviteli, ügyfeldolgozó és elektronikus iratkezelő rendszert vagy a belügyi szerv által használt egyéb elektronikus iratkezelési rendszert jogosultsági szintjének megfelelően a rendelkezésére álló adatokkal folyamatosan és késedelem nélkül feltölteni, illetve megfelelően használni.

8. § (1) A 3–6. § szerinti végrehajtási rend az 1. § c) pontjában meghatározott terrorfokozat elrendelésének alapjául szolgáló bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyek elfogásáig érvényesül, kivéve, ha a terrorfokozat elrendelésének alapjául szolgáló fenyegetettség vagy esemény körülményeire figyelemmel a belügyminiszter ettől eltérően rendelkezik.

(2) Az 1. § c) pontjában meghatározott terrorfokozat elrendelésének alapjául szolgáló bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyek elfogását követően az utasítás hatálya alá tartozó nyomozó hatóság a büntetőeljárásban történő felderítés során a tervezett és foganatosított büntetőeljárási cselekmények tekintetében az operatív törzs vezetőjével folyamatosan és késedelem nélkül egyeztetni köteles, az információk megosztása mellett.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott nyomozó hatóságon kívül a belügyi szerv köteles az 1. § c) pontja szerinti terrorfokozat módosításáig vagy megszüntetéséig a 6. §-ban meghatározott kötelezettségeit teljesíteni.

9. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az 1. § a) pont aa) alpontját a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 97. §-a hatályon kívül helyezte.

2

Az 1. § a) pont ad) alpontját a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 97. §-a hatályon kívül helyezte.

3

Az 1. § a) pont ah) alpontját a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 97. §-a hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére