• Tartalom

18/2021. (XII. 22.) KKM utasítás

18/2021. (XII. 22.) KKM utasítás

a Külgazdasági és Külügyminisztérium kezelésében lévő Stipendium Hungaricum és Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram támogatáskezelési rendjéről1

2021.12.24.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az utasítás célja

1. § Az utasítás célja a Stipendium Hungaricumról szóló 285/2013. (VII. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet1) által létrehozott Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogramban és a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramról, valamint a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram működéséhez szükséges egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 203/2020. (V. 14.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Rendelet2) meghatározott Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramban (a továbbiakban együtt: ösztöndíjprogramok) részt vevő magyar felsőoktatási intézmények részére az ösztöndíjprogramok végrehajtásához kapcsolódóan nyújtott támogatások igénylését, rendelkezésre bocsátását, felhasználását és elszámolását szabályozó eljárásrend megállapítása.

2. Az utasítás hatálya

2. § Az utasítást a központi költségvetésről szóló törvény külgazdasági és külügyminiszter által irányított költségvetési fejezetébe sorolt, az ösztöndíjprogramok működtetésének pénzügyi fedezetét biztosító fejezeti kezelésű előirányzat terhére, az ösztöndíjprogramokban részvételre jogosult állami és nem állami fenntartású magyar felsőoktatási intézmények (a továbbiakban együtt: felsőoktatási intézmények) részére nyújtott támogatások tekintetében kell alkalmazni.

3. § Az utasításban nem szabályozott kérdésekben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: KKM) mindenkor hatályos fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos eljárási rendről és hatáskörökről szóló miniszteri utasítása rendelkezései az irányadóak.

4. § Az ösztöndíjprogramok lebonyolítását a Rendelet1 2. § (2) bekezdése és a Rendelet2 2. § (2) bekezdése alapján a Tempus Közalapítvány (a továbbiakban: Közalapítvány) látja el.

II. A TÁMOGATÁS BIZTOSÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SPECIÁLIS SZABÁLYOK

3. A pályázati eljárás

5. § A Rendelet1 4. § c) pontja és a Rendelet2 5. § c) pontja alapján az ösztöndíjprogramokkal kapcsolatos hallgatói pályázati eljárások lefolytatása a Közalapítvány feladatkörébe tartozik, amelynek keretében a Közalapítvány – többek között – gondoskodik a pályázati felhívás kidolgozásáról és a honlapján történő közzétételéről.

6. § A pályázati felhívás az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 66. § (2) bekezdésében meghatározott kötelező elemeket – így különösen a pályázati követelményeket, a pályázat benyújtásának határidejét, az értékelés szempontrendszerét, az ösztöndíjprogramokban részt vevő felsőoktatási intézményekre vonatkozó kötelezettségeket – tartalmazza.

7. § A KKM – mint az ösztöndíjprogramok szakmai irányítója – részéről a Stipendium Hungaricum Főosztály (a továbbiakban: SHFO) és a Diaszpóra és Márton Áron Programokért Felelős Főosztály (a továbbiakban: DMPF) szorosan együttműködik a Közalapítvánnyal a pályázati felhívás elkészítésében.

8. § A Rendelet1 3–4. §-a és a Rendelet2 4–5. §-a alapján a pályázati felhívás jóváhagyásáról a Közalapítvány kuratóriuma dönt, amely döntést követően a pályázati felhívás haladéktalanul közzétételre kerül a Közalapítvány internetes honlapján.

9. § A pályázatok benyújtására az arra rendszeresített elektronikus pályázói felületen kerül sor. A pályázatok a benyújtást követően egy formai és szakmai bírálaton vesznek részt.

10. § A pályázásra jogosult felsőoktatási intézmények körét, a pályázatok értékelése során alkalmazott szempontrendszert, valamint a pályáztatás során figyelembe veendő alapelveket és a pályázati eljárás egyéb részletszabályait az SH és a DFP működési szabályzatai (a továbbiakban együtt: Működési Szabályzatok) és végrehajtási útmutatói tartalmazzák.

11. § A pályázaton nyertes felsőoktatási intézmények elnyerik az SH licencet, és annak alapján jogosultak részt venni az ösztöndíjprogramokban.

12. § A Rendelet1 7. § (4) bekezdése és a Rendelet2 8. § (4) bekezdése értelmében az ösztöndíjas hallgatók fogadásának előfeltétele, hogy a Közalapítvány a pályázaton nyertes felsőoktatási intézményekkel együttműködési keretmegállapodást kössön.

4. A támogatási kérelem

13. § A Működési Szabályzatokban, valamint a KKM által eseti jelleggel (eseti támogatási tétel) kerülnek meghatározásra azok a támogatási tételek, amelyek vonatkozásában támogatási kérelmet lehet benyújtani az ösztöndíjprogramok végrehajtásához kapcsolódóan a Működési Szabályzatokban, valamint a felsőoktatási intézmények és a Közalapítvány között létrejött együttműködési keretmegállapodásokban szereplő feladatok végrehajtása érdekében.

14. § A támogatási tételek összegét a Működési Szabályzatok tartalmazzák, az eseti támogatási tételek összegét a KKM határozza meg.

15. § A támogatási összeg megítéléséhez

a) támogatási kérelmet (mely létszámra és támogatási tételre lebontva tartalmazza a támogatási igényt), valamint

b) projektleírást

szükséges benyújtani a KKM részére.

16. § A támogatási kérelemhez csatolni kell továbbá a 3. függelék szerinti költségtervet és az 5. függelék szerinti adatlapot is.

17. § A projektleírásban ki kell térni a hallgatói létszámra, szakokra, valamint az ösztöndíjprogramok megvalósításához kapcsolódóan kitűzött célokra, eredményekre és a jó gyakorlatok bemutatására.

18. § A támogatás a költségtervben meghatározott tételek alapján működési célú kiadások finanszírozására szolgál, felhalmozási célú kiadások finanszírozására nem igényelhető.

5. A támogatási döntés

19. § (1) A támogatási kérelmet a KKM részéről a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár bírálja el és hagyja jóvá.

(2) A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a 11. § szerinti SH licenc megszerzése.

(3) A támogatási kérelemben jelzett létszám és finanszírozási igény ellenőrzését a KKM a Közalapítvány bevonásával végzi.

20. § A támogatási kérelmet támogatási ciklusonként (adott tanévre, szemeszterre) kell benyújtani. Mindkét ösztöndíjprogramban való részvétel esetén külön-külön kell benyújtani a támogatási kérelmeket, a két támogatási kérelem nem vonható össze.

21. § A támogatási döntésről a KKM hivatalos levélben értesíti a felsőoktatási intézményeket.

22. § A felsőoktatási intézmények részére megítélt támogatási összeg megállapításának és folyósításának alapelveit, a támogatási összeg terhére az ösztöndíjas hallgatók részére biztosítható juttatások típusait a Működési Szabályzatok és az ösztöndíjprogramok végrehajtási útmutatói rögzítik.

6. Támogatói okirat és fejezetek közötti megállapodás

23. § A nem állami fenntartású felsőoktatási intézmények esetében a támogatás biztosítására támogatói okirat kibocsátása útján kerül sor, melynek mellékletei az alábbiak:

a) projektleírás,

b) költségterv (3. függelék),

c) banki felhatalmazólevél (7. függelék),

d) de minimis nyilatkozat (6. függelék),

e) nyilatkozat támogatói okirathoz (8. függelék),

f) számlaösszesítő (4. függelék),

g) a pénzügyi elszámolás kiemelten kezelt követelményei (9. függelék).

24. § A 23. § szerinti támogatói okiratot az 1. függelék szerinti minta alapján kell előkészíteni.

25. § A támogatói okirat kibocsátásáig a KKM mint támogató rendelkezésére kell bocsátani a támogatói okirat kötelező mellékleteit képező, 6. és 8. függelék szerinti nyilatkozatokat.

26. § Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények esetében a KKM a felsőoktatási intézmény fenntartója által irányított minisztérium költségvetési fejezetéhez sorolt előirányzat javára történő, fejezetek közötti előirányzat-átcsoportosítással biztosítja az ösztöndíjprogramok működtetéséhez megítélt támogatást. A támogatás biztosítására ezáltal a KKM, a felsőoktatási intézmény fenntartója által irányított minisztérium és a felsőoktatási intézmény között létrejövő háromoldalú, fejezetek közötti megállapodás útján kerül sor.

27. § A 26. § szerinti megállapodást, melynek mellékletei az alábbiak, a 2. függelék szerinti minta alapján kell előkészíteni:

a) projektleírás,

b) költségterv (3. függelék),

c) számlaösszesítő (4. függelék),

d) a pénzügyi elszámolás kiemelten kezelt követelményei (9. függelék).

28. § A támogatói okiratok és a fejezetek közötti megállapodások tervezetét a DMPF az SHFO-val együttműködve készíti elő, melyet a KKM Jogi Főosztálya (a továbbiakban: JFO) és Költségvetési Főosztálya (a továbbiakban: KFO) részére megküld véleményezés céljából. A véleményezésre a JFO-nak és a KFO-nak 5 munkanap áll rendelkezésére.

29. § A támogatói okiratokat és a fejezetek közötti megállapodásokat a JFO részéről jogi, a KFO részéről pénzügyi, valamint SH program esetében az SHFO, DFP program esetében a DMPF részéről szakmai ellenjegyzéssel szükséges ellátni.

7. A támogatásfolyósítás és a támogatás felhasználásáról szóló beszámolás szabályai

30. § Az ösztöndíjprogramok végrehajtását szolgáló támogatás folyósítására – támogatási előleg vagy utófinanszírozás formájában – a támogatói okiratban és a fejezetek közötti megállapodásban foglalt módon, mértékben és időpontban kerül sor.

31. § A támogatói okiratok és a fejezetek közötti megállapodások pénzügyi teljesítését a KFO végzi a támogatói okiratok és a fejezetek közötti megállapodások és azok mellékleteinek egy eredeti aláírt példánya, valamint a teljesítésigazolásra jogosult személy által aláírt teljesítésigazolás alapján.

32. § A KKM által biztosított támogatás felhasználásával megvalósított ösztöndíjprogramokról a támogatói okiratban és a fejezetek közötti megállapodásban rögzített határidőn belül beszámolót kell benyújtani. A beszámoló pénzügyi elszámolásból és szöveges szakmai tartalmi jelentésből tevődik össze.

33. § A 32. § szerinti beszámoló pénzügyi ellenőrzését a DMPF, szakmai ellenőrzését az SHFO és a DMPF látja el. A pénzügyi elszámolás ellenőrzésének eredményéről a DMPF a beszámoló elfogadását követő 5 munkanapon belül tájékoztatja a KFO-t.

34. § A pénzügyi elszámolás ellenőrzése a támogatói okiratban és a fejezetek közötti megállapodásban meghatározottak alapján történik.

III. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

8. Hatályba léptető rendelkezések

35. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

36. § Az utasítás szabályait az utasítás hatálybalépése napján folyamatban lévő, de aláírt támogatói okirattal vagy fejezetek közötti megállapodással még nem rendelkező ügyekben is alkalmazni kell.

9. Módosító rendelkezések

37. §2

38. §3

1. függelék


Iktatószám: KKM/…./20../Adm.
Kötelezettségvállalás száma: Z………

TÁMOGATÓI OKIRAT

amely létrejött egyrészről a Külgazdasági és Külügyminisztérium (székhelye: 1027 Budapest, Bem rakpart 47., törzskönyvi azonosító száma: PIR 313403, adószáma: 15313401-1-41, képviseli: ……………………) mint támogató (a továbbiakban: Támogató),
másrészről ………………………………………… (székhelye: ……………………………, adószáma: ………………, nyilvántartási száma: ………………………, képviseli: ………………………………………………) mint kedvezményezett (a továbbiakban: Kedvezményezett)
(a továbbiakban együttesen: Felek) között alulírott napon és helyen az alábbi feltételek mellett:

Preambulum

A) Stipendium Hungaricum esetén

A Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 141. § (2) bekezdés q) pontja értelmében 2019. június 14-től a külgazdasági és külügyminiszter (a továbbiakban: miniszter) látja el a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram (a továbbiakban: ösztöndíjprogram) működtetésével kapcsolatos, külön jogszabályban meghatározott feladatokat.
A Stipendium Hungaricumról szóló 285/2013. (VII. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (1) bekezdése értelmében az ösztöndíjprogram a Kormány által alapított ösztöndíj, amelynek célja a Stipendium Hungaricum ösztöndíjak felajánlását megalapozó kormányközi megállapodások végrehajtása érdekében a külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak kiemelt támogatása.
A Rendelet 2. § (1) bekezdése értelmében az ösztöndíjprogram működtetéséért a miniszter felel. A Rendelet 2. § (3) bekezdése értelmében az ösztöndíjprogram működtetésének pénzügyi fedezetét a Támogató költségvetési fejezetében kell tervezni, melynek alapján a Támogató a költségvetési fejezete terhére az ösztöndíjprogramban részt vevő felsőoktatási intézmények rendelkezésére bocsátja az ösztöndíjprogram működtetéséhez szükséges költségvetési forrást.

B) Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram esetén

A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram (a továbbiakban: ösztöndíjprogram) Magyarország Kormánya által alapított ösztöndíjprogram, amelynek célja a magyar gyökerekkel rendelkező külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak kiemelt támogatása. Az ösztöndíjprogramot a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramról, valamint a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram működéséhez szükséges egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 203/2020. (V. 14.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) hívta életre.
A Rendelet 2. § (1) bekezdése értelmében az ösztöndíjprogram működtetéséért a külpolitikáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) felel. A Rendelet 2. § (4) bekezdése alapján továbbá az ösztöndíjprogram működtetésének pénzügyi fedezetét a Támogató költségvetési fejezetében kell tervezni, melynek alapján a Támogató a költségvetési fejezete terhére az ösztöndíjprogramban részt vevő felsőoktatási intézmények rendelkezésére bocsátja az ösztöndíjprogram működtetéséhez szükséges költségvetési forrást.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2019. (III. 13.) KKM utasítás 31/A. § f) pontja értelmében a Támogató nevében a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár gondoskodik az ösztöndíjprogram működtetéséről.
A Rendelet 2. § (2) bekezdése alapján az ösztöndíjprogram lebonyolítását a Tempus Közalapítvány (a továbbiakban: Közalapítvány) látja el.
Az ösztöndíjprogramban részt vevő felsőoktatási intézmények rendelkezésére bocsátandó, az ösztöndíjprogram működtetéséhez szükséges költségvetési források összege a Közalapítvány által az ösztöndíjprogram működési szabályzatában meghatározott összegek alapján készített előzetes költségkalkuláció alapján került meghatározásra.

Ennek alapján a Kedvezményezett az alábbi táblázatban szereplő támogatási összegre jogosult:

Intézmény

Fő (……………)

Összeg / Költségek
……………-ig

Utalás összesen

…………… Egyetem



A fentiek alapján a Kedvezményezett 20…………………-án/-én támogatási kérelmet nyújtott be a Támogatóhoz a (projekt címe) című projekt megvalósítása érdekében. A Támogató döntésre jogosult kötelezettségvállalója a kérelemben megjelölt projekt elfogadásáról és annak támogatásáról 20…………………-án/-én (támogatói döntés dátuma) döntött.

1. A TÁMOGATÓI OKIRAT TÁRGYA, A TÁMOGATÁS FORRÁSA, ÖSSZEGE

1.1. A jelen támogatói okirat (a továbbiakban: Okirat) célja a (projekt címe) című projekt (a továbbiakban: Projekt) megvalósítása az Okiratban és annak mellékleteiben foglalt tartalommal.

1.2. A Támogató a Projekt megszervezéséhez és lebonyolításához a Kedvezményezett részére vissza nem térítendő költségvetési támogatást nyújt támogatási előleg/vegyes finanszírozás/utófinanszírozás formájában elszámolási kötelezettség mellett, melynek összege …………… Ft, azaz ………………………………… forint (a továbbiakban: Támogatás). A Támogatás egésze működési célú támogatás.

1.3. A Támogatás forrása a Magyarország 20... évi központi költségvetéséről szóló 20... évi ... törvény 1. melléklet …………………………. fejezet, ... címszám, ... alcímszám, ... jogcímcsoportszám alatt meghatározott, ... elnevezésű fejezeti kezelésű előirányzat (ÁHT-azonosító: ..., Keretgazda: ..., Ügyletkód: ..., Ügylet megnevezése: ...).

1.4. A támogatott tevékenység időtartama: ...-tól/-től ...-ig, ezen belül az ösztöndíj és lakhatás támogatásának időtartama: …..-tól/-től …..-ig.
A Támogatás felhasználásának határideje: 20... év ... hónap ... nap.
A Támogatás elszámolásának határideje (beszámoló benyújtásának határideje): 20... év ... hónap ... nap.
A Támogatás részelszámolásának határideje (részbeszámoló benyújtásának határideje): 20... év ... hónap ... nap.

1.5. A Támogatás nyújtása a fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról szóló 4/2019. (VI. 14.) KKM rendelet … melléklet … sora alapján történik.

1.6. A Támogatás intenzitása (a támogatástartalom és az elszámolható költségek hányadosa): ...%.

1.7. Az egészségügyi protokoll megvalósításával összefüggésben a versenyeztetési eljárásban kiválasztott szolgáltató egészségügyi protokollban előírt egészségügyi szolgáltatásait igénybe vevő ösztöndíjasok költségeit legfeljebb a Támogató …/fő keretösszeg erejéig átvállalja, és közvetlenül az egészségügyi szolgáltatónak téríti meg, amely összeg így nem képezi részét a Támogatásnak.

1.8. A Támogatás kormányzati funkció szerinti besorolása (COFOG kód):


2. A TÁMOGATÁSI ÖSSZEG FELHASZNÁLÁSA

2.1. A Kedvezményezett a Támogatás felhasználása során az alábbiakat köteles figyelembe venni:
A Támogatás terhére elszámolható költségeknek kizárólag a Kedvezményezettnek az 1.4. pontban meghatározott támogatott tevékenység időtartama alatt, a támogatási cél megvalósításával összefüggésben felmerült, igazoltan e célra fordított és a Kedvezményezett támogatási kérelmének mellékletét képező költségtervben (2. melléklet) szereplő, az Okiratban megjelölt támogatott tevékenység időtartama lejárta napjáig megtörtént teljesítésű és az 1.4. pontban meghatározott felhasználási határidőig kiállított bizonylatokkal igazolható és pénzügyileg teljesített kiadásai minősülnek. A Támogatás terhére a Kedvezményezett nem számolhat el olyan költséget, amelyre az államháztartás valamely alrendszeréből származó más támogatás vagy egyéb forrás nyújt fedezetet.
2.2. Kedvezményezett a Projekt megvalósítása során a Támogatás – és saját forrás rendelkezésre állása esetén annak – terhére a bruttó 200 000 Ft, azaz kétszázezer forint értékhatárt meghaladó értékű áru beszerzésére vagy szolgáltatás megrendelésére irányuló szerződést kizárólag írásban köthet. Írásban kötött szerződésnek minősül az elküldött és visszaigazolt megrendelés is. Az írásbeli alak megsértésével beszerzett áru vagy megrendelt szolgáltatás a támogatott tevékenység költségei között nem számolható el.

2.3. Kedvezményezett tudomásul veszi, hogy a Támogatás nem használható fel adók módjára behajtandó köztartozás törlesztésére, más közterhek, illetékek, további egyéb adónemek, adójellegű kötelezettségek, jövedéki adó, vám megfizetésére. A Kedvezményezett alapműködésével kapcsolatos, valamint a közvetett költségek szintén nem számolhatók el a Támogatás terhére.


3. A KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁS ÖSSZEGÉNEK KIFIZETÉSE

3.1.

(Támogatási előleg esetén)
A Támogató az 1.2. pontban foglalt Támogatás első részletét, ... Ft-ot ... napjáig, a második részletét, ... Ft-ot ... napjáig / Támogatás első részletét, ... Ft-ot ... napjáig, a második részletét, ... Ft-ot az első részletre vonatkozó részbeszámoló Támogató általi elfogadásától számított 15 napon belül / Támogatást egy összegben, az Okirat 10.6. pont szerinti hatálybalépését követő 15 napon belül, támogatási előleg formájában utalja át a Kedvezményezett részére, a Kedvezményezett 3.2. pontban meghatározott számlaszámára.

(Vegyes finanszírozás esetén)
A Támogató az 1.2. pontban foglalt Támogatást a vegyes finanszírozásra tekintettel az alábbiak szerint több részletben utalja át a Kedvezményezett részére, a Kedvezményezett 3.2. pontban meghatározott számlaszámára:
a) a Támogató a Támogatás első részletét, ... Ft-ot az Okirat 10.6. pontja szerinti hatálybalépését követő 15 napon belül támogatási előleg formájában utalja át a Kedvezményezett részére;
b) a Támogató a Támogatás második részletét, ... Ft-ot a beszámoló Támogató általi elfogadásától számított 15 napon belül utófinanszírozás formájában utalja át a Kedvezményezett részére.

(Utófinanszírozás esetén)
A Támogató az 1.2. pontban foglalt Támogatást a beszámoló Támogató által történő elfogadását követő 15 napon belül utalja át a Kedvezményezett részére, a Kedvezményezett 3.2. pontban meghatározott számlaszámára.

3.2. A Támogató a Támogatást a Kedvezményezett alábbi számlaszámára utalja:
Kedvezményezett bankjának neve:
Bankszámlaszám:
Bankszámla devizaneme:


4. SZÖVEGES SZAKMAI TARTALMI JELENTÉS ÉS PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS

4.1. A Kedvezményezett – a Rendelet 2. § (3c) bekezdésében foglaltak alapján / a Rendelet 2. § (4a) bekezdésében foglaltak alapján – az Okiratban meghatározott Projekt lebonyolításának teljes összegére vonatkozó hiánytalan pénzügyi elszámolást és a Projekt megvalósítására vonatkozó szöveges szakmai tartalmi jelentést (a továbbiakban együttesen: beszámoló) köteles benyújtani a Támogató részére. A beszámolót 1 (azaz egy) nyomtatott és 1 (azaz egy) elektronikus példányban kell benyújtani. A szöveges szakmai tartalmi jelentés Támogató részére történő benyújtása nem mentesíti a Kedvezményezettet a Közalapítvány részére kötelezően benyújtandó szakmai beszámoló megküldésének kötelezettsége alól.

4.2. A Kedvezményezett a beszámolóját a Projekt befejezését követően, az 1.4. pontban meghatározott elszámolási határidőn belül köteles benyújtani.

4.3. Amennyiben a Kedvezményezett beszámolási kötelezettségét határidőre nem teljesíti, a Támogató – határidő tűzésével egyidejűleg – felszólítja ezen kötelezettség teljesítésére. Amennyiben a Kedvezményezett a felszólítást követően sem teljesíti beszámolási kötelezettségét, a Támogató az Okirat 7. pontjában foglaltaknak megfelelően járhat el.

4.4. Amennyiben a Kedvezményezett akár felszólítás nélkül, jelen Okirat 1.4. pontja szerinti határidőben, akár jelen Okirat 4.3. pontjában megjelölt felszólításra teljesíti a beszámolási kötelezettségét, a Támogató a beszámolót annak beérkezését követő 30 napon belül ellenőrzi. Az ellenőrzési határidőt a beszámoló összetettségére vagy egyéb körülményekre tekintettel a Támogató 30 nappal, legfeljebb két alkalommal meghosszabbíthatja. Amennyiben a benyújtott beszámoló nem felel meg a jelen Okiratban és mellékleteiben, illetve az irányadó jogszabályokban foglalt követelményeknek, úgy a Támogató írásban hiánypótlásra szólítja fel a Kedvezményezettet, melyet a hiánypótlási felszólítás kézhezvételét követő 15 napon belül a Kedvezményezettnek teljesítenie kell. Amennyiben Kedvezményezett a hiánypótlási felszólításban megjelölt határidőn belül nem vagy nem a felszólításban megjelölteknek megfelelően teljesíti a hiánypótlást, úgy a Támogató az Okirat 7. pontjában foglaltaknak megfelelően járhat el.

4.5. A Támogató legkésőbb a beszámoló ellenőrzésének befejezésétől számított 8 napon belül annak eredményét, illetve esetleges észrevételeit írásban vagy egyéb dokumentálható módon közli a Kedvezményezettel.

4.6. A pénzügyi elszámolásra vonatkozó részletes leírást és a pénzügyi elszámolás kiemelten kezelt követelményeit – a Rendelet 2. § (3d) bekezdésében foglaltak figyelembevételével / a Rendelet 2. § (4a) bekezdésében foglaltak figyelembevételével – az Okirat 7. melléklete, a számlaösszesítő elkészítése során alkalmazandó mintát az Okirat 6. melléklete tartalmazza.

4.7. Amennyiben a Projekt ténylegesen és indokoltan felmerülő összköltsége és elszámolható kiadása a Közalapítvány tájékoztatása alapján a tervezetthez képest csökken, a költségvetési támogatási összeget – az Okirat módosításával – a Projekt összköltsége csökkentésének arányában a Támogató csökkenti, több forrás esetén az eredeti arányoknak megfelelően. Ebben az esetben a Kedvezményezett csak a csökkentett összegre jogosult.
Amennyiben a Támogatás előleg formájában kerül kifizetésre a Kedvezményezett részére, az Okiratban foglaltak szerinti teljesítés mellett esetlegesen fel nem használt költségvetési támogatás összegét a Kedvezményezett az 1.4. pontban meghatározott felhasználás határidejéig, legkésőbb ...-ig köteles a Támogató 10032000-01220108-50000005 számú számlájára visszautalni (Magyar Államkincstár IBAN: HU37 1003-2000-0122-0108-5000-0005, SWIFT: HUSTHUHB). A visszautalás közleményében az Okirat számát és az ÁHT-azonosítót fel kell tüntetni. Kedvezményezett köteles a visszautalásról szóló terhelési összesítő (bankszámlakivonat) hitelesített másolatát, valamint a lemondott összegről szóló lemondónyilatkozatot a visszautalástól számított 3 (azaz három) munkanapon belül a Támogató rendelkezésére bocsátani.

4.8. A Projekt megvalósítására vonatkozó szöveges szakmai tartalmi jelentés azonos a Közalapítvány által előírt szakmai beszámolóval, ezért a Projekt megvalósítására vonatkozó szöveges szakmai tartalmi jelentést a Közalapítvány által megadott szakmai beszámolóminta kitöltésével kell elkészíteni.

4.9. Amennyiben a Kedvezményezett a 4. pontban foglalt valamely kötelezettségét megsérti, és azt a 4. pont vonatkozó rendelkezései szerinti határidőben sem pótolja megfelelően, úgy a Támogató az Okiratot indokolás nélkül visszavonhatja, a Kedvezményezett részére további támogatási részletet nem utal, valamint a Kedvezményezett a már részére esetlegesen kiutalt támogatási összeget a Támogató részére haladéktalanul köteles visszafizetni az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényben (a továbbiakban: Áht.), illetve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Ávr.) foglalt kamattal együtt. Ennek esetleges elmaradása esetén a Támogató a rendelkezésére álló biztosíték (3. melléklet) felhasználásával érvényesítheti követelését.


5. A KEDVEZMÉNYEZETT KÖTELEZETTSÉGEI

5.1. A Kedvezményezett köteles a Projektet az Okiratban, annak mellékleteiben, illetve a vonatkozó jogszabályokban, az ösztöndíjprogram működési szabályzatában, végrehajtási útmutatójában és a Közalapítvánnyal megkötött együttműködési keretmegállapodásban foglalt követelményeknek megfelelően és a Támogatás célját szem előtt tartva megvalósítani.

5.2. A Kedvezményezett köteles az Okirat alapján támogatott, a Projekt által megvalósított programot népszerűsíteni, továbbá a Támogatót mind írásban, mind szóban megnevezni. A Kedvezményezett a Projekt végrehajtása során a médiamegjelenéseknél, rendezvényeken, kiadványokon, az ezekkel kapcsolatos reklám- és PR-anyagokon köteles a Támogató teljes nevének, valamint a támogatás tényének feltüntetésére.

5.3. A Kedvezményezett köteles szakmai véleményezésre a Támogatónak és a Közalapítványnak megküldeni a Projekt keretében írásban vagy vizuális formában megjelenő, a Támogatót mint támogatót megjelölő anyagot még annak közzététele előtt. A Támogató által kifogásolt tartalmi vagy formai hibák korrigálása a Kedvezményezett feladata.

5.4. A Kedvezményezett köteles a Támogatás felhasználását elkülönítetten és naprakészen nyilvántartani, az ellenőrzésre feljogosított szervek megkeresésére az ellenőrzés lefolytatásához szükséges tájékoztatást megadni, az ellenőrzésben közreműködni. A Kedvezményezett az Okirat szerint előírt (záró) beszámoló elfogadásától számított 5 (azaz öt) évig köteles biztosítani a Támogató által írásban meghatalmazott, illetőleg jogszabály alapján ellenőrzésre jogosult személy vagy szervezet számára azt, hogy bármikor adatbekérés vagy helyszíni ellenőrzés keretében teljes körű vizsgálatot végezzen a Támogatás összegének felhasználásával és az ösztöndíjprogram megvalósításával kapcsolatosan. Az ellenőrzés kiterjedhet az 5.7. pont szerinti esetleges közreműködőkre is.

5.5. A Kedvezményezett köteles az Okirattal összefüggésben keletkezett valamennyi dokumentum, pénzügyi bizonylat 1-1 (azaz egy-egy) eredeti példányát az Okirat szerint előírt (záró) beszámoló elfogadásától számított 10 (azaz tíz) évig megőrizni.

5.6. A Kedvezményezett haladéktalanul, de legkésőbb a tudomására jutástól számított 8 (azaz nyolc) napon belül köteles írásban bejelenteni a Támogatónak, ha
a) a támogatott tevékenység megvalósításában az eredeti tervhez képest bármilyen eltérés történt;
b) a támogatott tevékenység összköltsége a tervezetthez képest csökkent;
c) a Kedvezményezett személyét, az Okiratot vagy annak teljesítését, a vonatkozó jogszabályokban rögzített, a Támogatás odaítélésének előfeltételét képező nyilatkozatait érintő vagy bármely egyéb lényeges adat, körülmény megváltozik, ideértve különösen az Ávr. 97. §-a szerinti tájékoztatási kötelezettséget.

5.7. A Kedvezményezett tudomásul veszi, hogy a Projekt megvalósításába közreműködőket nem vonhat be / közreműködőket bevonhat, köteles azonban a közbeszerzési szabályok előírásait betartani. Amennyiben jogszabály közbeszerzési eljárás lefolytatását nem írja elő, a Kedvezményezett abban az esetben is köteles a közreműködőket (vállalkozókat) olyan egyéb transzparens, diszkriminációmentes eljárás során kiválasztani, amely lehetővé teszi a legkedvezőbb áron nyújtott szolgáltatás elfogadását.

5.8. A Kedvezményezett a költségvetési támogatási összegből finanszírozott beszerzéseit a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvényben foglaltak szerint köteles megvalósítani.

5.9. Kedvezményezett az Okirat elfogadásával hozzájárul a támogatási igény szabályszerűségének és a Támogatás rendeltetésszerű felhasználásának a Támogató, az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, az állami adóhatóság, a csekély összegű támogatások nyilvántartásában érintett szervek, továbbá jogszabályban erre feljogosított egyéb szervek, illetve az általuk meghatalmazott szervezet vagy személyek által történő ellenőrzéséhez.

5.10. Kedvezményezett az Okirat elfogadásával hozzájárul továbbá ahhoz, hogy a Magyar Államkincstár által működtetett monitoringrendszerben nyilvántartott adataihoz a költségvetésből nyújtott támogatás utalványozója, folyósítója, az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság, az állami adóhatóság, a csekély összegű támogatások nyilvántartásában érintett szervek, az Áht. 109. § (5) bekezdése alapján kiadott miniszteri rendeletekben, valamint bármely egyéb jogszabályban meghatározott más jogosultak hozzáférjenek.

5.11. A Támogató tájékoztatja a Kedvezményezettet arról, hogy a jogszabályokban meghatározott adatait kezeli a támogatási jogviszonyból fakadó kötelezettségeinek teljesítése érdekében, illetve ezzel kapcsolatban a Támogató jogszabályokban foglalt közzétételi kötelezettségének eleget tesz.


6. BIZTOSÍTÉKOK

6.1. Kedvezményezett a Támogató – az Ávr. 84. § (1) bekezdése alapján meghozott – döntése értelmében mentesül a biztosítéknyújtási kötelezettség alól / az Okirattal, annak megszüntetésével, visszavonásával, illetve az attól történő elállással kapcsolatos bármely fizetési kötelezettsége – ideértve a kamatfizetési kötelezettségeit is – biztosítékául az alábbi biztosítékot nyújtja: jogszabály alapján beszedési megbízással megterhelhető, valamennyi fizetési számlájára vonatkozó, a Támogató javára szóló beszedési megbízás benyújtására vonatkozó felhatalmazó nyilatkozata a pénzügyi fedezethiány miatt nem teljesíthető fizetési megbízás esetére a követelés legfeljebb harmincöt napra történő sorba állítására vonatkozó rendelkezéssel együtt. A biztosíték(ok)nak a jelen Okiratból eredő valamennyi Kedvezményezetti kötelezettség – ideértve az 5.4. pontban foglalt ellenőrzéstűrési kötelezettséget is – fennállásáig a Támogató rendelkezésére kell állniuk.

6.2. Abban az esetben, ha Kedvezményezettnek az Okirat alapján bármilyen okból kifolyólag fizetési kötelezettsége keletkezik a Támogató felé, – a 4. pontban foglalt eseteket kivéve – a Támogató először írásban, legfeljebb 30 napos határidő tűzésével felszólítja Kedvezményezettet a fizetési kötelezettség teljesítésére a fizetendő összeg – beleértve a tőkeösszeget és annak kamatait – megjelölése és teljesítési határidő feltüntetése mellett. A fizetési kötelezettség akkor minősül teljesítettnek, amikor a visszafizetendő összeg a Támogató számláján jóváírásra kerül.

6.3. Amennyiben Kedvezményezett a Támogató írásbeli felszólítása ellenére az abban foglalt, legfeljebb 30 napos határidőben sem teljesíti fizetési kötelezettségét, vagy azt vitatja, a Támogató a biztosítéko(ka)t érvényesíti. Amennyiben a biztosíték banki felhatalmazólevél, a visszafizetési kötelezettség keletkezése, valamint az Okirat visszavonása, illetve az attól történő elállás esetén a már kifizetett költségvetési támogatási összeg megfizetésére irányuló követelés érvényesítése beszedési megbízás alkalmazásával történik a Kedvezményezett valamennyi bankszámlája vonatkozásában.

6.4. Amennyiben Kedvezményezettnek új fizetési számlája keletkezik, úgy arra vonatkozóan haladéktalanul köteles elkészíttetni a felhatalmazó nyilatkozatot, és azt haladéktalanul a Támogató rendelkezésére bocsátani. Amennyiben Kedvezményezett jelen pontban foglalt kötelezettségét megszegi, a Támogató az Okirat 7. pontjában rögzítettek szerint járhat el.


7. RENDELKEZÉSEK MEGSÉRTÉSE ÉS ANNAK JOGKÖVETKEZMÉNYEI

7.1. Amennyiben a Kedvezményezett neki felróhatóan megsérti az Okiratban, annak mellékleteiben, illetve bármely irányadó jogszabályban foglalt rendelkezést, továbbá az alábbi okok bármelyike megvalósul, a Támogató az Okiratot visszavonhatja:
a) a Támogató a beszámoló értékelése során megállapítja, hogy a megvalósított tevékenység nem felel meg az Okirat 1. sz. mellékletét képező projektleírásban foglaltaknak;
b) a Kedvezményezett a Támogatást nem az Okiratban – illetve annak mellékleteiben – meghatározott célra használja fel;
c) az Ávr. 96. §-ában meghatározott – az előzőekben nem nevesített – esetek (elállási, felmondási okok) bármelyike megvalósul.
Kedvezményezett részére a fenti esetekben támogatás nem folyósítható, illetve a már megtörtént folyósítás esetén köteles a Támogatást az Áht. 53/A. §-a szerinti kamatokkal együtt visszafizetni.
A Támogató az Okirat visszavonását a Kedvezményezetthez intézett egyoldalú, írásbeli nyilatkozattal gyakorolja. Amennyiben a Támogató nem gyakorolja a visszavonás jogát – jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatás esetén –, az nem érinti a Támogató visszakövetelési jogát, a Kedvezményezett visszafizetési kötelezettségét és a folyósítás felfüggesztését.

7.2. A költségvetési támogatás jogosulatlan igénybevétele esetén a Kedvezményezettet a költségvetési támogatás részben vagy egészben történő visszafizetésének kötelezettsége terheli. A Kedvezményezett az igénybe vett költségvetési támogatás összegét az Áht. 53/A. § (2) bekezdése szerinti kamattal növelten köteles visszafizetni, az erről szóló írásbeli értesítés kézhezvételétől számított 30 (azaz harminc) napon belül. A kamat mértéke megegyezik az Áht. 53/A. § (2) bekezdése szerinti, a visszafizetési kötelezettség előírásának napján vagy az Okirat visszavonásának időpontjában érvényes kamattal. A kamatszámítás kezdő időpontja a költségvetésből nyújtott támogatás folyósításának napja, utolsó napja a visszafizetési kötelezettség teljesítésének napja.

7.3. A költségvetési támogatás jogosulatlan igénybevétele esetén, a Támogatás jogosulatlan igénybevételére okot adó körülmény tudomására jutását követően a Támogató a Támogatás folyósítását azonnali hatállyal felfüggeszti, és intézkedik a már kiutalt Támogatás visszafizetése iránt.

7.4. Amennyiben a Támogatás jogosulatlan igénybevételére okot adó körülmény bekövetkezése, illetve a Támogatás jogosulatlan igénybevétele – a Támogató által elismerten – a Kedvezményezettnek nem róható fel, és a Kedvezményezett a bejelentési kötelezettségének haladéktalanul, de a bejelentésre okot adó körülmény bekövetkezésétől számított legfeljebb 8 (azaz nyolc) napon belül eleget tesz, a költségvetésből nyújtott támogatással el kell számolnia, és a Támogatásnak a teljesítéssel arányban nem álló részét a Támogató erről szóló értesítésének kézhezvételétől számított 30 (azaz harminc) napon belül az Áht. 53/A. § (2) bekezdése szerinti kamattal növelten vissza kell fizetnie.


8. DE MINIMIS RENDELKEZÉSEK

8.1. Az Okirattal nyújtott Támogatás csekély összegű támogatásnak minősül, amelyet kizárólag az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet (HL L 352., 2013. 12. 24., 1. o.) (a továbbiakban: 1407/2013/EU bizottsági rendelet) szabályai alapján lehet nyújtani. Támogató tájékoztatja a Kedvezményezettet arról, hogy az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 2. cikk (2) bekezdése szerinti, egy és ugyanazon vállalkozás részére a folyó pénzügyi évben, valamint az azt megelőző két pénzügyi év során az 1407/2013/EU bizottsági rendelet alapján Magyarországon odaítélt csekély összegű támogatások bruttó támogatástartalma nem haladhatja meg a 200 000 eurónak, közúti kereskedelmi árufuvarozást ellenszolgáltatás fejében végző vállalkozások esetében a 100 000 eurónak megfelelő forintösszeget, figyelembe véve az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikk (8) és (9) bekezdését is.

8.2. Támogató tájékoztatja a Kedvezményezettet arról, hogy az 1407/2013/EU bizottsági rendelet alapján nyújtott csekély összegű támogatás az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének az általános gazdasági érdekű szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára nyújtott csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2012. április 25-i 360/2012/EU bizottsági rendeletnek (HL L 114., 2012. 4. 26., 8. o.) megfelelően nyújtott csekély összegű támogatással a 360/2012/EU bizottsági rendeletben meghatározott felső határig halmozható, valamint, hogy az 1407/2013/EU bizottsági rendelet szerinti csekély összegű támogatás más csekély összegű támogatásokról szóló rendeleteknek megfelelően nyújtott csekély összegű támogatással az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikk (2) bekezdésében meghatározott felső határig halmozható.

8.3. Támogató tájékoztatja a Kedvezményezettet arról, hogy a csekély összegű támogatás nem halmozható azonos támogatható költségek vonatkozásában vagy azonos kockázatfinanszírozási célú intézkedés vonatkozásában nyújtott állami támogatással, ha a támogatások halmozása túllépi bármely csoportmentességi rendeletben vagy a Bizottság által elfogadott határozatban az egyes esetek meghatározott körülményeire vonatkozóan rögzített maximális intenzitást vagy összeget.

8.4. Támogató tájékoztatja a Kedvezményezettet arról, hogy az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 1. cikk (2) bekezdésének kivételével a Támogatás nem használható fel az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 1. cikk (1) bekezdésében meghatározott kivételek szerinti célokra, továbbá – az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikk (2) bekezdésének megfelelően – közúti kereskedelmi árufuvarozás ellenszolgáltatás fejében történő végzése céljából teherszállító jármű vásárlására.

8.5. A csekély összegű támogatási jogcímen nyújtott támogatásokról az Európai Bizottság kérésére 20 (azaz húsz) munkanapon belül információt kell szolgáltatnia a Kedvezményezettnek.


9. TÁMOGATÓI OKIRAT MÓDOSÍTÁSA

9.1. Az Okirat módosítására kizárólag írásban, a támogatási cél – kivéve az Áht. 53/A. § (5) bekezdésében foglalt esetet – sérelme nélkül kerülhet sor. A Kedvezményezettnek az Okiratmódosítási kérelmét a Támogató részére írásban, indokolással ellátva szükséges benyújtania legkésőbb a támogatott tevékenység időtartamának zárónapjáig. Az Okiratban meghatározott támogatott tevékenység időtartamának, a felhasználási határidőnek, illetve a Támogatás felhasználásáról történő beszámolás határidejének módosítása azonban kizárólag a támogatott tevékenység időtartamának lejártát megelőzően beérkezett, indokolással ellátott írásbeli kérelem alapján történhet.

9.2. Ha az Okirat kibocsátását követően a Projekt költségvetésének (2. melléklet) módosítására megalapozott indok merül fel, az Okiratot módosítani szükséges abban az esetben, ha a Kedvezményezett az Okirat 2. mellékletét képező költségterv fősorain külön-külön, a jóváhagyotthoz képest 10%-ot meghaladó mértékben kíván módosítani. Nem módosítható utólag a Támogatás finanszírozásának módja (előleg/vegyes finanszírozás/utófinanszírozás).

9.3. Az Okiratot a Támogató a Kedvezményezett javára, illetve hátrányára is egyoldalúan módosíthatja.


10. VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

10.1. Kapcsolattartók megjelölése:
A Támogató részéről szakmai kapcsolattartóként kijelölt személy:
szervezeti egység:
név:
e-mail:
tel.:

A Támogató részéről pénzügyi kapcsolattartóként kijelölt személy:
szervezeti egység:
név:
e-mail:
tel.:

A Kedvezményezett részéről kapcsolattartóként kijelölt személy:
név:
e-mail:
tel.:

10.2. Támogató tájékoztatja a Kedvezményezettet arról, hogy az Okirat, annak mellékletei, illetve az irányadó jogszabályok bármely rendelkezésének megszegésével a Támogatónak okozott vagyoni és nem vagyoni kárért a polgári jog szabályai szerint teljes kártérítési felelősséggel tartozik.

10.3. Támogató az Okirattal összefüggésben keletkezett jogviták elbírálása vonatkozásában – a hatáskörre vonatkozó jogszabályi rendelkezések figyelembevételével – a Budai Központi Kerületi Bíróság kizárólagos illetékességét köti ki.

10.4. Támogató tájékoztatja a Kedvezményezettet arról, hogy amennyiben jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz a Támogató kezelésében lévő, a Támogatás forrását képező előirányzat(ok) zárolását rendeli el, a Támogató jogosult egyoldalú nyilatkozatával a támogatási összeg csökkentésére.

10.5. Támogató tájékoztatja a Kedvezményezettet arról, hogy a támogatási kérelem beadásával szavatolja, hogy a vonatkozó hazai, nemzetközi, továbbá európai uniós jogszabályok, elsősorban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, illetve a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelet előírásainak megfelelően a támogatási program megvalósításában részt vevő személyek, valamint a beszámolás, a támogatási programmal kapcsolatos valamennyi tevékenység, eljárás során átadott dokumentumokban feltüntetett személyek kifejezetten hozzájárultak személyes adataiknak a Támogató által a Támogatás nyújtásával, felhasználásának ellenőrzésével, illetve a Támogatással kapcsolatos tájékoztatással összefüggésben történő kezeléséhez, illetve ezen adatok vonatkozásában a Támogató jogszabályokban foglalt közzétételi kötelezettségének teljesítéséhez.

10.6. Amennyiben a Kedvezményezett az Okirat közlését követő 5 (azaz öt) munkanapon belül annak elfogadásáról írásban nem nyilatkozik a Támogató felé, vagy az Okiratban foglaltakkal szemben elutasító tartalmú írásbeli nyilatkozatot nem tesz a Támogató felé, az Okirat e határidő elteltét követő munkanapon hatályba lép.

10.7. Az Okirat kibocsátásának feltétele, hogy a Kedvezményezett megfeleljen valamennyi, jogszabályban meghatározott, a Támogatás nyújtására vonatkozó követelménynek, beleértve a jogszabályokban meghatározott nyilatkozatok megtételének, illetve a Támogató részére az előírt határidőn belül történő benyújtásának kötelezettségét is.

10.8. Az Okiratban nem rendezett kérdésekre az Okirat elválaszthatatlan részét képező mellékletek, illetve a vonatkozó jogszabályok, különösen a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény, az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény, a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény, az Áht., az Ávr., az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet, a fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról szóló 4/2019. (VI. 14.) KKM rendelet és a Rendelet rendelkezései az irányadóak.

10.9. Az Okirat négy eredeti, egymással megegyező példányban kerül kibocsátásra, amelyből egy példány a Kedvezményezettet, három példány pedig a Támogatót illet meg.



Mellékletek:
1. melléklet: Projektleírás (szakmai program – év/fő, tanulmányi szint, hallgatói létszám szerint)
2. melléklet: Költségterv
3. melléklet: Banki felhatalmazólevél
4. melléklet: De minimis nyilatkozat
5. melléklet: Nyilatkozat támogatói okirathoz
6. melléklet: Számlaösszesítő
7. melléklet: Pénzügyi elszámolás kiemelten kezelt követelményei

Külgazdasági és Külügyminisztérium
mint Támogató képviseletében:

Budapest, 20 ............................

.................................................................
[név]
[tisztség]

Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről:

Szakmailag ellenjegyzem:
Bp., 20........................

Jogi szempontból ellenjegyzem:
Bp., 20........................

Pénzügyileg ellenjegyzem:
Bp., 20........................

.................................................................
név
beosztás
főosztály

.................................................................
név
beosztás
Jogi Főosztály

................................................................
név
beosztás
Költségvetési Főosztály

2. függelék


Iktatószám: KKM/……./20…/Adm.

Fejezetek közötti megállapodás

amely létrejött egyrészről a Külgazdasági és Külügyminisztérium [székhely: 1027 Budapest, Bem rakpart 47., törzskönyvi nyilvántartási szám (PIR): 313403, adószám: 15313401-1-41, képviseli : ……………………………] mint átadó fejezet (a továbbiakban: Átadó fejezet),

másrészről a ……………………………… [székhely:…………………, törzskönyvi nyilvántartási szám (PIR): ………, adószám: …………………………, képviseli: ………………………….] mint átvevő fejezet (a továbbiakban: Átvevő fejezet),

harmadrészről a ………………………………… [székhely: ……………………………, törzskönyvi azonosító szám (PIR): ………………………, statisztikai számjel: ……………………………, adószám: ……………………………, képviselő: ………………………………] mint átvevő intézmény (a továbbiakban: Átvevő intézmény)

(a továbbiakban együtt: Felek) között alulírott helyen és időben, az alábbi feltételekkel:


1. Előzmények, a megállapodás célja

A) Stipendium Hungaricum esetén

1.1. A Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 141. § (2) bekezdés q) pontja értelmében 2019. június 14-től a külgazdasági és külügyminiszter (a továbbiakban: miniszter) látja el a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram [A Stipendium Hungaricumról szóló 285/2013. (VII. 26.) Korm. rendelet] (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (1) bekezdése értelmében az ösztöndíjprogram a Kormány által alapított ösztöndíj, amelynek célja a Stipendium Hungaricum ösztöndíjak felajánlását megalapozó kormányközi megállapodások végrehajtása érdekében a külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak kiemelt támogatása.
A Rendelet 2. § (1) bekezdése értelmében az ösztöndíjprogram működtetéséért a miniszter felel. A Rendelet 2. § (3) bekezdése értelmében az ösztöndíjprogram működtetésének pénzügyi fedezetét Átadó fejezet költségvetési fejezetében kell tervezni, melynek alapján Átadó fejezet a költségvetési fejezete terhére az ösztöndíjprogramban részt vevő felsőoktatási intézmények rendelkezésére bocsátja az ösztöndíjprogram működtetéséhez szükséges költségvetési forrást.
Jelen megállapodással átcsoportosított előirányzat – az Átvevő fejezet bevonásával, az Átvevő fejezet fenntartásában lévő – Átvevő intézménynél kerül felhasználásra.

B) Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram esetén

1.1. A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram (a továbbiakban: ösztöndíjprogram) Magyarország Kormánya által alapított ösztöndíjprogram, amelynek célja a magyar gyökerekkel rendelkező külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak kiemelt támogatása. Az ösztöndíjprogramot a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramról, valamint a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram működéséhez szükséges egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 203/2020. (V. 14.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) hívta életre. A Rendelet 2. § (1) bekezdése értelmében az ösztöndíjprogram működtetéséért a külpolitikáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) felel. A Rendelet 2. § (4) bekezdése alapján továbbá az ösztöndíjprogram működtetésének pénzügyi fedezetét a miniszter által vezetett minisztérium költségvetési fejezetében kell tervezni, amelynek alapján az Átadó fejezet a költségvetési fejezete terhére az ösztöndíjprogramban részt vevő felsőoktatási intézmények rendelkezésére bocsátja az ösztöndíjprogram működtetéséhez szükséges költségvetési támogatást. Jelen megállapodással átcsoportosított előirányzat – az Átvevő fejezet bevonásával, az Átvevő fejezet fenntartásában lévő – Átvevő intézménynél kerül felhasználásra.

1.2. A Rendelet 2. § (2) bekezdése alapján az ösztöndíjprogram lebonyolítását a Tempus Közalapítvány látja el.
1.3. Felek rögzítik, hogy jelen megállapodás a Rendelet alapján a külföldi hallgatók/magyar gyökerekkel rendelkező külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak támogatása – mint támogatott tevékenység – érdekében jön létre a Tempus Közalapítvány és az Átvevő intézmény által kötött ……………. sz. együttműködési keretmegállapodás, valamint a Tempus Közalapítvány által készített, a lenti táblázat szerint összesített előzetes költségkalkuláció alapján:

Intézmény

Fő (…………...)

Összeg / Költségek ……………ig

Utalás összesen

…………. Egyetem



2. Előirányzat átadása, a támogatás rendelkezésre bocsátásának módja

2.1. Felek rögzítik, hogy az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 33. § (3) bekezdés b) pont bd) alpontja alapján a fejezetet irányító szerv az általa irányított fejezetbe sorolt fejezeti kezelésű előirányzatok kiadási előirányzatai terhére előirányzat-átcsoportosítást hajthat végre. Az Áht. 33. § (4) bekezdés b) pontja alapján a fejezetek közötti előirányzat-átcsoportosításra az érintett fejezetet irányító szervek megállapodása alapján kerül sor, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 41. § (3) bekezdésében foglaltak figyelembevételével.

Az 1. pontban meghatározott cél megvalósítása érdekében a Felek megállapodnak, hogy közöttük a Magyarország 20…… évi központi költségvetéséről szóló 20…… évi …… törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 1. melléklet ………………………… fejezet, ……………………………………… cím, ……………………… alcím, ………………………………………………. jogcímcsoport (ÁHT: …………………………………………) terhére, és a ………………………………………… fejezet, …………………………… cím, (ÁHT-T: ………………………) az ……………………………………… Egyetem (ÁHT-I: ………………………) javára ……………………… forint, azaz ……………………………………… forint összegű támogatásnak megfelelő előirányzat kerül átcsoportosításra egyszeri jelleggel, az alábbiak szerint:

Átadó fejezet
(ÁHT: ………………)

Átvevő fejezet
…………………………. (ÁHT-T: …….)
……… Egyetem (ÁHT-I: ……………)

Kiemelt előirányzat

Rovat

Átcsoportosítandó összeg

Kiemelt előirányzat

Rovat

Átcsoportosítandó összeg

megnevezése

azonosító

megnevezése

azonosító

Személyi juttatások

K1

K123

Személyi juttatások

K1

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K2

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K2

Dologi kiadások

K3

K336

Dologi kiadások

K3

Ellátottak pénzbeli juttatásai

K4

K47

Ellátottak pénzbeli juttatásai

K4

Kiadások összesen:

Kiadások összesen:

Központi, irányító szervi támogatás:

B8

B816

Központi, irányító szervi támogatás:

B8

B816


Az előirányzat-átcsoportosításhoz kapcsolódó kormányzati funkció (COFOG kód): ……………………………

2.2. Az Átadó fejezet és az Átvevő fejezet az előirányzat-átcsoportosítás Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által történő végrehajtása érdekében intézkednek, a megállapodás hatálybalépését követő 10 napon belül. A 2.1. pont szerint átcsoportosított működési célú kiadási előirányzatot – az Áht. és az Ávr. előírásainak megfelelően – időarányosan, havi ütemezésben biztosítja a Kincstár az Átvevő intézmény részére.

2.3. Felek rögzítik, hogy Átvevő intézmény Átadó fejezet – az Ávr. 84. § (1) bekezdés b) pontja alapján meghozott – ez irányú döntése alapján mentesül a biztosítéknyújtási kötelezettség alól.

2.4. Az Átvevő fejezet, valamint az Átvevő intézmény haladéktalan bejelentési kötelezettséggel tartozik minden olyan, a jelen megállapodásban szereplő adatban, illetve egyéb körülményben bekövetkezett változás esetén, amely érdemben érinti a megállapodásban foglaltak teljesítését, eredeti céljának megvalósulását.

2.5. Az Átvevő intézmény a feladatok végrehajtásával összefüggésben kiemelt előirányzatok és rovatok között átcsoportosítást hajthat végre saját hatáskörben a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, amelyről legkésőbb a 3. pont szerinti elszámolás alkalmával tájékoztatja az Átadó fejezetet.

2.6. Átvevő intézmény a kapott támogatást a támogatott tevékenység időtartama alatt, azaz …………………-től kezdődően ………………-ig felmerült kiadásainak finanszírozására használhatja fel. Az átcsoportosított előirányzat kizárólag az 1. pontnak megfelelő és az abban foglalt támogatási céllal közvetlenül összefüggésben felmerült, a Tempus Közalapítvány 1.3. pont szerinti költségkalkulációjában szereplő, a 2.10. pontban megjelölt felhasználási határidőig kiállított bizonylatokkal igazolható és pénzügyileg teljesített kiadások finanszírozására szolgál.

2.7. Az Átvevő intézmény tudomásul veszi, hogy a támogatás nem használható fel adók módjára behajtandó köztartozás törlesztésére, más közterhek, illetékek, további egyéb adónemek, adójellegű kötelezettségek, jövedéki adó, vám megfizetésére. Az Átvevő intézmény alapműködésével kapcsolatos, valamint a közvetett költségek nem számolhatók el a támogatás terhére. Átvevő intézmény jelen megállapodással biztosított támogatás terhére nem számolhat el olyan költséget sem, amelyre az államháztartás valamely alrendszeréből származó más támogatás vagy egyéb forrás nyújt fedezetet.

2.8. Átvevő intézmény tudomásul veszi, hogy a támogatott tevékenység megvalósítása során a költségvetésből nyújtott támogatás terhére bruttó 200 000 Ft, azaz kétszázezer forint értékhatárt meghaladó értékű áru beszerzésére vagy szolgáltatás megrendelésére irányuló szerződést kizárólag írásban köthet.

2.9. Átvevő intézmény tudomásul veszi, hogy az 1.3. pontban meghatározott támogatott tevékenység megvalósításába közreműködőket nem vonhat be.

2.10. A támogatott tevékenység időtartama: …………………………
A támogatás felhasználásának határideje: ………………………
A támogatás intenzitása: ………

2.11. Az egészségügyi protokoll megvalósításával összefüggésben a versenyeztetési eljárásban kiválasztott szolgáltató egészségügyi protokollban előírt egészségügyi szolgáltatásait igénybe vevő ösztöndíjasok költségeit legfeljebb az Átadó fejezet …/fő keretösszeg erejéig átvállalja, és ezen összeget közvetlenül az egészségügyi szolgáltatónak téríti meg, amely összeg így nem képezi részét a jelen megállapodással nyújtott támogatásnak.


3. Az átcsoportosított forrás elszámolása

3.1. A Felek megállapodnak, hogy az átcsoportosított előirányzat felhasználásáról az Átvevő intézmény – a Rendelet 2. § (3c) bekezdésében foglaltak alapján / a Rendelet 2. § (4a) bekezdésében foglaltak alapján – …………………-ig rész pénzügyi elszámolást, illetve ………………-ig pénzügyi elszámolást és szakmai tartalmi jelentést (a továbbiakban együtt: beszámoló) készít, amelyet megküld az Átadó fejezet részére. A pénzügyi elszámolást Átvevő intézmény – a Rendelet 2. § (3d) bekezdésében foglaltak figyelembevételével / a Rendelet 2. § (4a) bekezdésében foglaltak figyelembevételével – a Külgazdasági és Külügyminisztérium kezelésében lévő Stipendium Hungaricum és Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram támogatáskezelési rendjéről szóló 18/2021. (XII. 22.) KKM utasításban foglaltak alapján, a jelen megállapodás 3. mellékletét képező számlaösszesítő minta alkalmazásával, valamint a pénzügyi elszámolás kiemelten kezelt követelményeit tartalmazó 4. mellékletben foglaltakra figyelemmel, Átadó fejezet részére történő benyújtással teljesíti. A szakmai tartalmi jelentést a Tempus Közalapítvány által megadott szakmai beszámoló minta kitöltésével és Átadó fejezet, illetve a Tempus Közalapítvány részére történő benyújtásával teljesíti az Átvevő intézmény. A szakmai tartalmi jelentést az Átvevő intézmény az Átvevő fejezet felé tájékoztatásul megküldi. A beszámolót Átadó fejezet ellenőrzi és hagyja jóvá.

3.2. Amennyiben Átvevő intézmény a beszámolási kötelezettségét határidőre nem teljesíti, Átadó fejezet – határidő tűzésével egyidejűleg – írásban felszólítja ezen kötelezettség teljesítésére. Ha Átvevő intézmény a felszólításban megjelölt határidőig nem teljesíti a felszólításban foglaltakat, Átadó fejezet további indokolás nélkül a jelen megállapodástól elállhat.

3.3. Amennyiben Átvevő intézmény akár felszólítás nélkül, jelen megállapodás 3.1. pontja szerinti határidőben, akár Átadó fejezet felszólítására teljesíti a beszámolási kötelezettségét, Átadó fejezet a beszámolót annak beérkezését követő 30 napon belül ellenőrzi. Az ellenőrzési határidőt a beszámoló összetettségére vagy egyéb körülményekre tekintettel Átadó fejezet további 30 nappal, legfeljebb két alkalommal meghosszabbíthatja. Amennyiben a benyújtott beszámoló nem felel meg jelen megállapodásban és mellékleteiben, illetve az irányadó jogszabályokban, közjogi szervezetszabályozó eszközökben foglalt követelményeknek, úgy Átadó fejezet írásban hiánypótlásra szólítja fel Átvevő intézményt, melyet a hiánypótlási felszólítás kézhezvételét követő 15 napon belül Átvevő intézménynek teljesítenie kell. Amennyiben Átvevő intézmény a hiánypótlási felszólításban megjelölt határidőn belül nem, vagy nem a felszólításban megjelölteknek megfelelően teljesíti a hiánypótlást, úgy Átadó fejezet jelen megállapodástól elállhat.

3.4. Átadó fejezet legkésőbb a beszámoló ellenőrzésének befejezésétől számított 8 napon belül annak eredményét, illetve esetleges észrevételeit írásban vagy egyéb dokumentálható módon közli az Átvevő intézménnyel.

3.5. Az Átvevő intézmény jelen megállapodással átcsoportosított támogatásból az Átvevő intézménynél fel nem használt részt egy összegben, a 3.1. pont szerinti beszámoló benyújtását követő 10 munkanapon belül köteles Átadó fejezet részére, a 2.1. pontban foglalt fejezeti kezelésű előirányzata javára visszafizetni, mely visszafizetendő összeg a 3.1. pont szerinti pénzügyi elszámolás keretében bemutatásra kerül. A visszafizetési kötelezettség teljesítése a forrás biztosításának évében előirányzat-átcsoportosítással, az azt követő évben Átadó fejezet 10032000-01220108-50000005 számú számlájára visszautalni (Magyar Államkincstár IBAN: HU37 1003-2000-0122-0108-5000-0005, SWIFT: HUSTHUHB). A visszautalás közleményében a Megállapodás számát és az ÁHT-azonosítót fel kell tüntetni. Átvevő Intézmény köteles a visszautalásról szóló terhelési összesítő (bankszámlakivonat) hitelesített másolatát, valamint a lemondott összegről szóló lemondónyilatkozatot a visszautalástól számított 3 (azaz három) munkanapon belül az Átadó fejezet rendelkezésére bocsátani.

3.6. Amennyiben a célok megvalósítása részben vagy egészben meghiúsul, az Átvevő intézmény erről haladéktalanul tájékoztatja az Átadó fejezetet, valamint az Átvevő fejezetet, továbbá az Átvevő fejezet a meghiúsulást követő 10 (tíz) munkanapon belül intézkedik a 2.1. pontban meghatározott összeg vagy a meghiúsult tételek tekintetében meghatározott részösszegnek az Átadó fejezet részére egy összegben történő visszafizetése érdekében. A visszafizetési kötelezettség teljesítése a tárgyévben a 2.1. pont szerinti előirányzat javára történő átcsoportosítással, a tárgyévet követően a Központi Maradványelszámolási Alapba való befizetéssel történik. Nem minősül meghiúsulásnak a hallgató tanulmányainak szemeszter közbeni megszakítása.

3.7. A Felek kijelentik, hogy amennyiben az előirányzatok visszarendezése előirányzat-átcsoportosítással történik, az a jelen megállapodás részét képezi, ezért arra külön megállapodást nem kötnek.

3.8. A Felek megállapodnak, hogy a felhasználás függvényében Átadó fejezet Átvevő fejezettel egyeztetve rendelkezhet eseti jellegű előirányzat-visszarendezésről.


4. Átvevő intézmény nyilatkozatai

4.1. Átvevő intézmény kijelenti, hogy támogatási kérelemben foglalt adatok, információk és dokumentumok teljes körűek, valósak és hitelesek, valamint nyilatkozatot tesz arra vonatkozóan, hogy az adott tárgyban támogatási igényt más szervezethez nem nyújtott be.

4.2. Átvevő intézmény nyilatkozik, hogy vele szemben az Áht. 48/B. §-ában foglalt összeférhetetlenségi ok nem áll fenn.

4.3. Átvevő intézmény kijelenti, hogy a költségvetési támogatás tekintetében adólevonási joggal nem rendelkezik / adólevonási joggal rendelkezik, de azzal nem kíván élni, a támogatás tekintetében adólevonást nem érvényesít, a fizetendő adóját másra nem hárítja át / a támogatás tekintetében adólevonási joggal rendelkezik, azzal élni kíván, ezért a támogatás nem használható fel az elszámolásban benyújtani kívánt számlák áfatartalmának megfizetésére.

4.4. Átvevő intézmény kijelenti, hogy nem áll fenn harmadik személy irányában olyan kötelezettsége, illetve nem áll fenn jogszabályból vagy szerződéses kötelezettségből eredő olyan akadály, amely a költségvetési támogatás céljának megvalósulását meghiúsíthatja.

4.5. Átvevő intézmény nyilatkozik arról, hogy jelen támogatás céljainak megvalósításához hatósági engedély nem szükséges / amennyiben a támogatott tevékenység hatósági engedélyhez kötött, az annak megvalósításához szükséges hatósági engedélyeket a támogatott tevékenység megvalósítására vonatkozó beszámolóval egyidejűleg megküldi az Átadó fejezetnek.


5. Az ellenőrzéssel kapcsolatos szabályok

5.1. Átvevő intézmény kötelezettséget vállal arra, hogy az átadott előirányzat felhasználásáról elkülönített pénzügyi, számviteli nyilvántartást vezet.

5.2. Átvevő intézmény jelen megállapodás aláírásával hozzájárul a támogatási igény szabályszerűségének és a támogatás rendeltetésszerű felhasználásának az Átadó fejezet, az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, az állami adóhatóság, a csekély összegű támogatások nyilvántartásában érintett szervek, továbbá a jogszabályban erre feljogosított egyéb szervek, illetve az általuk meghatalmazott szervezet vagy személyek által történő ellenőrzéséhez.

5.3. Az Átvevő intézmény köteles a költségvetési támogatás lebonyolításában részt vevő és a költségvetési támogatást ellenőrző szervezetekkel, valamint a Tempus Közalapítvánnyal együttműködni, az ellenőrzést végző szerv képviselőit ellenőrzési munkájukban a megfelelő dokumentumok, számlák, a megvalósítást igazoló okmányok, bizonylatok rendelkezésre bocsátásával, valamint a fizikai teljesítés vizsgálatában a helyszínen is segíteni.

5.4. Átvevő intézmény jelen megállapodás 3.1. pontja szerinti beszámoló elfogadásától számított 5 évig köteles biztosítani az Átadó fejezet által írásban meghatalmazott, illetve jogszabály alapján ellenőrzésre jogosult személy vagy szervezet számára azt, hogy bármikor adatbekérés vagy helyszíni ellenőrzés keretében teljes körű vizsgálatot végezzen jelen megállapodással biztosított támogatás összegének felhasználásával kapcsolatosan.

5.5. Átvevő intézmény köteles a jelen megállapodással összefüggésben keletkezett valamennyi dokumentum, pénzügyi bizonylat egy-egy eredeti példányát a jelen megállapodás szerint előírt beszámoló elfogadásától számított 10 évig megőrizni.


6. Egyéb rendelkezések

6.1. Átvevő intézmény haladéktalanul, de legkésőbb a tudomására jutástól számított nyolc napon belül köteles írásban bejelenteni Átvevő fejezetnek, ha jelen megállapodás teljesítését vagy jelen megállapodás 4. pontjában rögzített nyilatkozatait érintő vagy bármely egyéb lényeges adat, körülmény megváltozik, ideértve különösen az Ávr. 97. §-a szerinti tájékoztatási kötelezettséget.

6.2. Felek rögzítik, hogy Átadó fejezet jogosult jelen megállapodástól elállni vagy azt felmondani, – a 3.2. és 3.3. pontban foglaltakon túlmenően – amennyiben az Ávr. 96. §-ában meghatározott esetek bármelyike megvalósul, vagy ha az Átvevő intézmény jelen megállapodással biztosított támogatást nem a jelen megállapodás 1.1. és 1.3. pontjában foglalt célra használja fel.

6.3. Felek jelen megállapodást közös megegyezéssel, írásban módosíthatják.

6.4. A jelen megállapodással összefüggő adatok nem minősülnek üzleti titoknak, nem tarthatók vissza üzleti titokra hivatkozással, amennyiben azok megismerését vagy nyilvánosságra hozatalát törvény közérdekből elrendeli. Az előzőektől eltérően azonban Átadó fejezet nem hozhatja nyilvánosságra azokat az adatokat, amelyeknek megismerése az Átvevő intézmény üzleti tevékenységének végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna, amennyiben azok nyilvánosságra hozatalát az Átvevő intézmény a támogatás felhasználásáról történő beszámolóval egyidejűleg kifejezetten és elkülönítetten megtiltotta.

6.5. Az esetleges vitás kérdéseket a Felek egymás között békés úton igyekeznek rendezni. A jelen megállapodásban nem szabályozott kérdések tekintetében a Felek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, az Áht., az Ávr., az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet, a Rendelet, valamint az egyéb vonatkozó jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök előírásait, valamint az ösztöndíjprogram működési szabályzatát és végrehajtási útmutatóját tekintik irányadónak.

6.6. Felek a jelen megállapodás vonatkozásában kapcsolattartóként az alábbi személyeket jelölik meg:

Átadó fejezet részéről:

Költségvetési kérdésekben:
Név: ………………………………
Telefon: ……………………………
E-mail: ……………………………

Szakmai kérdésekben:
Név: ………………………………
Telefon: ……………………………
E-mail: ……………………………

Átvevő fejezet részéről:

Költségvetési kérdésekben:
Név: ………………………………
Telefon: ……………………………
E-mail: ……………………………

Szakmai kérdésekben:
Név: ………………………………
Telefon: ……………………………
E-mail: ……………………………

Átvevő intézmény részéről:
Név: ………………………………
Telefon: ……………………………
E-mail: ……………………………

6.7. Felek gondoskodnak arról, hogy kijelölt kapcsolattartóikat – mint érintetteket – megfelelően tájékoztassák arról, hogy a jelen megállapodásban megadott személyes adataikat a másik Fél a megállapodásban meghatározott célból kezeli, összhangban a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendeletével (a továbbiakban: általános adatvédelmi rendelet). Az adatkezelés az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához szükséges, jogalapja az általános adatvédelmi rendelet 6. cikk (1) bekezdés e) pontja.

6.8. Jelen, ... oldalból álló megállapodást Felek az alulírott helyen és időben, elolvasás és az abban foglaltak értelmezése után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írják alá.

6.9. Jelen megállapodás az aláírásának napján lép hatályba. Amennyiben az aláírásokra nem egyidejűleg kerül sor, akkor a jelen megállapodás hatálybalépésének napja az utolsó aláírás napja.

6.10. A jelen megállapodás 5 eredeti, egymással szó szerint megegyező példányban készült, amelyből 2 példány az Átadó fejezetet, 2 példány az Átvevő fejezetet, 1 példány az Átvevő intézményt illeti.



Mellékletek:

1. melléklet: Projektleírás (szakmai program – év/fő, tanulmányi szint, hallgatói létszám szerint)
2. melléklet: Költségterv
3. melléklet: Számlaösszesítő
4. melléklet: Pénzügyi elszámolás kiemelten kezelt követelményei

1R05740_2

Budapest, 202………………

Átadó fejezet részéről:

………………………………………

 

Budapest, 202………………

Átvevő fejezet részéről:

………………………………………

Pénzügyi ellenjegyző:

Budapest, 202………………

………………………………………

Jogi ellenjegyző:

Budapest, 202………………

………………………………………

Szakmai ellenjegyző:

Budapest, 202………………

………………………………………

 

Pénzügyi ellenjegyző:

Budapest, 202………………

………………………………………

Jogi ellenjegyző:

Budapest, 202………………

………………………………………

Szakmai ellenjegyző:

Budapest, 202………………

………………………………………




Budapest, 202…………………

Átvevő intézmény részéről:

………………………………………
……………… Egyetem

Pénzügyi ellenjegyző:
Budapest, 202…………………

………………………………………
………………………………………

Jogi ellenjegyző:
Budapest, 202…………………

………………………………………
………………………………………

5. függelék


ADATLAP
KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁSI KÉRELEMHEZ

A költségvetési támogatási kérelemben megjelölt projekt elnevezése:



A KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁSI KÉRELEM BENYÚJTÓJÁNAK ADATAI

1. A költségvetési támogatási kérelem benyújtójának megnevezése/cégneve:


2. Címe/székhelye:


3. Adóazonosító száma (adószám, csoportazonosító szám, közösségi adószám, a magánszemély adóazonosító jele):


4. Működési formája:


5. Nyilvántartási száma:
A. Nyilvántartásba vételét elrendelő szerv megnevezése:
B. Nyilvántartásba vételét igazoló okirat száma, kelte:

6. Képviselőinek adatai:
A. Neve:
B. Beosztása:
C. Elérhetősége (telefonszám, e-mail):

7. A költségvetési támogatási kérelem benyújtójának értesítési címe (postacím, e-mail, telefon- és faxszám):



8. A kérelem benyújtójának valamennyi (magyarországi és/vagy külföldi) pénzforgalmi számlaszámára vonatkozó adatok:
A. Bank neve:
B. Bank címe:
C. Bank székhelye:
D. Bankszámlaszám:
E. IBAN:
F. SWIFT kód:
G. Számla devizaneme:


A KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁSI KÉRELEM BENYÚJTÓJÁNAK NYILATKOZATAI

1. A költségvetési támogatási kérelem benyújtója jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egység:
□ igen
□ nem

2. A kérelmet benyújtó szervezet által megvalósítani kívánt projekt tevékenység hatósági engedélyhez kötött-e?
□ igen
□ nem

Amennyiben igen, a kérelmet benyújtó szervezet a szükséges hatósági engedélyeket a támogatást nyújtó rendelkezésére bocsátja vagy a hatósági engedély jóváhagyására jogosult szervezet hivatalos igazolását csatolja arról, hogy támogatott tevékenység megvalósításához szükséges hatósági engedélyeket a támogatott tevékenység megvalósítására vonatkozó beszámolóval egyidejűleg megküldi a támogatónak.

3. A kérelmet benyújtó szervezet a költségvetési támogatás tekintetében adólevonási joggal rendelkezik-e?
□ rendelkezik
□ nem rendelkezik

Amennyiben adólevonási joggal rendelkezik:
□ azzal élni kíván
□ azzal nem kíván élni

4. Részesült-e korábban a Külgazdasági és Külügyminisztérium vagy jogelődje által nyújtott költségvetési támogatásban?
□ igen
□ nem

Amennyiben igen:

KKM/Jogelőd megnevezése

Évszám

Iktatószám

Projekt megnevezése

Pályázott/
Igényelt összeg
HUF

Elnyert
támogatási összeg
HUF




A KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁSI KÉRELEMBEN MEGJELÖLT PROJEKTRE VONATKOZÓ ADATOK

1. A projekt megvalósításának tervezett kezdeti és befejezési időpontja (év/hó/nap – év/hó/nap):


2. A projekt megvalósításának helyszíne:


3. A megvalósítani kívánt projekt célterülete, a projekt típusa:


4. A megvalósítani kívánt projekt összes költsége (HUF):
(projekt összes költsége = költségvetési támogatás + saját forrás + egyéb forrás)
A. Ebből az igényelt költségvetési támogatás összege (HUF):
B. Ebből saját forrás összege (HUF):
C. Ebből egyéb támogatás összege (HUF) és a forrás megjelölése:

5. Előleget igényel-e?
□ igen
□ nem

Amennyiben igen, az igényelt előleg összege (HUF):
Az igényelt előleg részösszegei és ütemezése (csak részösszegek esetén kitöltendő):

Igényelt részösszegek

Részösszegek kifizetésének igényelt ütemezése

Részbeszámolók tervezett benyújtásának időpontjai



Indoklás:



6. A megvalósítani kívánt projekt vonatkozásában nyújtott-e be máshová pályázatot/kérelmet?
□ igen
□ nem

Pályázatot kiíró/támogatást nyújtó szervezet

Évszám

Iktatószám

Projekt megnevezése

Pályázott/Igényelt összeg
HUF


7. A megvalósítani kívánt projekt vonatkozásában részesült-e egyéb támogatásban?
□ igen
□ nem

Pályázatot kiíró/támogatást nyújtó szervezet

Évszám

Iktatószám

Projekt megnevezése

Pályázott/
Igényelt összeg
HUF

Elnyert
támogatási összeg
HUF


8. A megvalósítani kívánt projekt tekintetében megjelölt kapcsolattartó:
A. Neve:
B. Beosztása:
C. Elérhetősége (telefonszám, e-mail):


Kelt: …………………….…… (hely), 20… …………… (hó) …… (nap)

P. H.

…………………………………………………………………
a költségvetési támogatásra vonatkozó
kérelmet benyújtó/igénylő képviselőjének aláírása


…………………………………………………………………
a költségvetési támogatásra vonatkozó
kérelmet benyújtó/igénylő képviselőjének olvasható neve

6. függelék

NYILATKOZAT
az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet (HL L 352., 2013. 12. 24., 1. o.) szerinti csekély összegű (de minimis) támogatás esetén1.

1. Pályázó adatai

Név:

Adószám:

Elérhetőség:

Aláírásra jogosult képviselő:

E-mail-cím:

(jelölje X-szel)

... Egyesülés a folyamatban lévő és az azt megelőző két adóév során

... Szétválás a folyamatban lévő és az azt megelőző két adóév során

Egyesülés, szétválás ideje:

..................
(év)

..................
(hónap)

..................
(nap)



Ezúton nyilatkozom, hogy a folyó pénzügyi évben és az azt megelőző két pénzügyi év során a pályázó, továbbá az olyan vállalkozások, amelyekkel a pályázó az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet (1407/2013/EU bizottsági rendelet) 2. cikk (2) bekezdése alapján egy és ugyanazon vállalkozásnak minősül, a következő csekély összegű támogatás(ok)ban részesültek.

Nyilatkozatom arra is kiterjed, hogy a pályázó, továbbá az olyan vállalkozások, amelyekkel a pályázó egy és ugyanazon vállalkozásnak minősül, milyen csekély összegű támogatás(ok)ra nyújtottak be támogatási kérelmet (az elutasított kérelmekről nem kell nyilatkozni, csak azokról, amelyek elbírálása folyamatban van).

Nyilatkozatom az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikk (8)–(9) bekezdésében írtak betartásához szükséges adatokat is tartalmazzák.2.

2/a. Csekély összegű támogatások3.


1R05753_1

Sor-
szám

Támogatás
jogalapja
(bizottsági
rendelet száma)

Támogatást
nyújtó szervezet

Támogatás
kedvezményezettje
és célja

A támogatást
ellenszolgáltatás
fejében végzett
közúti
kereskedelmi
árufuvarozáshoz
vette igénybe?

Kérelem
benyújtásának
dátuma4

Odaítélés
dátuma

 

 

 

 

 

 

 


4 Ha a támogatásról még nem született döntés.

2/b. Csekély összegű támogatások5.


1R05753_2

Sorszám

Támogatás összege

Támogatás bruttó támogatástartalma6

Forint

Euró

Forint

Euró7

 

 

 

 

 


6 Az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 2. melléklete alapján.

7 A 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 35. §-a alapján kell kiszámítani: Ha létező támogatási program másként nem rendelkezik, az uniós állami támogatási szabályokban euróban meghatározott összegek forintra történő átszámításánál a támogatási döntés napját megelőző hónap utolsó napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, két tizedesjegy pontossággal meghatározott devizaárfolyam alkalmazandó.

3. Adatok az egy és ugyanazon vállalkozásokról

Nyilatkozom, hogy az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 2. cikk (2) bekezdése értelmében a pályázó az alábbi vállalkozásokkal minősül egy és ugyanazon vállalkozásnak.

Vállalkozás neve

Adószáma



Az 1407/2013/EU bizottsági rendelet szerinti csekély összegű támogatás nem halmozható azonos elszámolható költségek vonatkozásában nyújtott állami támogatással vagy olyan kockázatfinanszírozási célú intézkedéssel, amelyhez az 1407/2013/EU bizottsági rendelet szerinti csekély összegű támogatást nyújtják, ha az így halmozott összeg meghaladná a csoportmentességi rendeletekben vagy az Európai Bizottság határozatában meghatározott maximális támogatási intenzitást vagy összeget. Ennek megfelelően a pályázó vonatkozásában az alábbiakról nyilatkozom.8.

Nyilatkozatom arra is kiterjed, hogy a pályázó milyen, a jelen pályázattal érintett csekély összegű támogatás elszámolható költségeivel azonos elszámolható költséget tartalmazó vagy milyen olyan kockázatfinanszírozási célú intézkedésre nyújtott be támogatási kérelmet, amelyhez a jelen pályázattal érintett csekély összegű támogatást is kéri (az elutasított kérelmekről nem kell nyilatkozni, csak azokról, amelyek elbírálása folyamatban van).

4/a. Adatok az azonos elszámolható költségekre vonatkozó vagy a csekély összegű támogatással azonos kockázatfinanszírozási célú intézkedés vonatkozásában nyújtott állami támogatásokra


1R05753_4

Sor-
szám

Támogatás jogalapja
(uniós állami
támogatási szabály)

Támogatást nyújtó
szervezet

Támogatási kategória
(pl. regionális
beruházási támogatás)

Kérelem
benyújtásának
dátuma9

Odaítélés
dátuma

 

 

 

 

 

 


9 Ha a támogatásról még nem született döntés.

4/b. Adatok az azonos elszámolható költségekre vonatkozó vagy a csekély összegű támogatással azonos kockázatfinanszírozási célú intézkedés vonatkozásában nyújtott állami támogatásokra10.


1R05753_5

Sor-
szám

Azonos elszámolható költségek teljes
összege jelenértéken / azonos
kockázatfinanszírozási célú intézkedés
teljes összege jelenértéken

Azonos elszámolható költségekre nyújtott
támogatás bruttó támogatástartalma / azonos
kockázatfinanszírozási célú intézkedés
vonatkozásában nyújtott állami támogatás
bruttó támogatástartalma11

Maximális támogatási
intenzitás (%) vagy
maximális támogatási
összeg

Forint

Euró

Forint

Euró12

 

 

 

 

 

 


11 Az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 2. melléklete alapján.

12 A 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 35. §-a alapján kell kiszámítani: Ha létező támogatási program másként nem rendelkezik, az uniós állami támogatási szabályokban euróban meghatározott összegek forintra történő átszámításánál a támogatási döntés napját megelőző hónap utolsó napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, két tizedesjegy pontossággal meghatározott devizaárfolyam alkalmazandó.




Nyilatkozom, hogy a pályázó aláírásra jogosult képviselője vagyok, és a fent megadott adatok helyesek.

Hozzájárulok ahhoz, hogy a fenti adatokat a tárgyban illetékes szerveknek az adatkezelő átadja.

Kelt: ..........................., 20... év ................... hó ...... nap
...........................................................................
Pályázó (aláírás, pecsét)

7. függelék

BANKI FELHATALMAZÓLEVÉL MINTA


...........................................................................
...........................................................................
(számlavezető neve és címe)


Megbízom/megbízzuk Önöket az alább megjelölt bankszámlánk terhére az alább megnevezett Jogosult által a(z) ............................................... számú Okirathoz kapcsolódóan benyújtandó beszedési megbízás(ok) teljesítésére a következőkben foglalt feltételekkel:

Számlatulajdonos megnevezése:

Számlatulajdonos székhelye:

Felhatalmazással érintett bankszámla száma:

Jogosult neve:

Külgazdasági és Külügyminisztérium

Jogosult székhelye/címe:

1027 Budapest, Bem rakpart 47.

Jogosult bankszámlaszáma:

10032000-01220108-50000005

Jogosult számlavezetőjének megnevezése:

Magyar Államkincstár


A felhatalmazás érvényessége: visszavonásig.
A fedezethiány miatt nem teljesíthető fizetési megbízás sorba állításának időtartama 35 nap az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 84. § (2) bekezdés a) pontja alapján.
A felhatalmazás csak a Jogosult írásbeli hozzájárulásával vonható vissza.


Kelt: ..........................., 20... év ................... hó ...... nap
...........................................................................
Számlatulajdonos


Záradék:

..................................................................... Hitelintézet mint a Számlatulajdonos számlavezető bankja tudomásul vesszük, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Számlatulajdonossal szemben fennálló követelését a Számlatulajdonos számlája terhére beszedési megbízás útján érvényesítheti.
Fentieket mint a Számlatulajdonos számlavezető Hitelintézete nyilvántartásba vettük.

Kelt: ..........................., 20... év ................... hó ...... nap
...........................................................................
Hitelintézet

8. függelék

NYILATKOZAT TÁMOGATÓI OKIRATHOZ
Alulírott ................. mint a(z) ............... (székhelye: ............., adószáma: .............., nyilvántartási száma: ..............) mint kedvezményezett (a továbbiakban: Kedvezményezett) képviseletében eljárva, a(z) ................ elnevezésű projekt vonatkozásában a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről támogatói okiraton alapuló költségvetési támogatással összefüggésben, jogszabályi előírásokra tekintettel, teljes körű felelősségem vállalása mellett az alábbi nyilatkozatokat teszem:

1. Kedvezményezett képviseletében kijelentem, hogy a támogatási kérelemben foglalt adatok, információk és dokumentumok teljes körűek, valósak és hitelesek, továbbá az adott tárgyban támogatási kérelmet más szervezethez nem nyújtottam be / támogatási kérelmet ..........-án/-én ........-nál/-nél nyújtottam be.

2. Kedvezményezett képviseletében nyilatkozom, hogy vele szemben az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 48/B. §-ában foglalt összeférhetetlenségi ok nem áll fenn.

3. Kedvezményezett képviseletében kijelentem, hogy nem áll végelszámolás alatt, ellene csőd-, felszámolási eljárás vagy egyéb, a megszüntetésére irányuló eljárás nincs folyamatban, nem áll adósságrendezési eljárás alatt, továbbá lejárt esedékességű, meg nem fizetett köztartozása, illetve az EU tradicionális saját forrásai címen tartozása nincs.

4. A Kedvezményezett képviseletében kijelentem, hogy megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok Áht. 50. § (1) bekezdésében megfogalmazott követelményének, továbbá az Áht. 50. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt közzétételi kötelezettségének eleget tett.

5. A Kedvezményezett képviseletében kijelentem, hogy Kedvezményezett a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 1. pontjában foglaltak alapján átlátható szervezetnek minősül.

6. Kedvezményezett képviseletében kijelentem, hogy Kedvezményezettnek nem áll fenn harmadik személy irányában olyan kötelezettsége, illetve nem áll fenn jogszabályból vagy szerződéses kötelezettségből eredő olyan akadály, amely a költségvetési támogatás céljának megvalósulását meghiúsíthatja.

7. Kedvezményezett képviseletében nyilatkozom, hogy Kedvezményezett a költségvetési támogatás tekintetében adólevonási joggal nem rendelkezik / rendelkezik, de nem kíván élni az adólevonási jogával, a költségvetési támogatás tekintetében adólevonást nem érvényesít, a fizetendő adóját másra nem hárítja át / rendelkezik, adólevonási jogával élni kíván a támogatás tekintetében, ezért a költségvetési támogatás nem használható fel az elszámolásban benyújtani kívánt számlák áfatartalmának megfizetésére.

8. A Kedvezményezett képviseletében nyilatkozom, hogy a projekthez kapcsolódó támogatás céljainak megvalósításához hatósági engedély nem szükséges / a szükséges jogerős hatósági engedélyekkel a Kedvezményezett rendelkezik / a támogatott tevékenység megvalósításához szükséges hatósági engedélyeket a támogatott tevékenység megvalósítására vonatkozó beszámolóval egyidejűleg a Kedvezményezett megküldi a Támogatónak.

9. Kedvezményezett a projekttel kapcsolatban előírt biztosítékot legkésőbb a támogatói okirat kibocsátásával egyidejűleg a Támogató rendelkezésére bocsátja.

Kötelezettséget vállalok arra, hogy amennyiben a Kedvezményezettnek új fizetési számlája keletkezik, úgy arra vonatkozóan haladéktalanul elkészíttetjük a felhatalmazónyilatkozatot, és azt haladéktalanul a Támogató rendelkezésére bocsátjuk. A Kedvezményezett képviseletében tudomásul veszem, hogy amennyiben Kedvezményezett ezen kötelezettségét megsérti, úgy a Támogató indokolás nélkül jogosult a támogatói okirat visszavonására.

10. A Kedvezményezett képviseletében kijelentem, hogy Kedvezményezett hozzájárul a támogatási kérelem szabályszerűségének és a támogatás rendeltetésszerű felhasználásának a Támogató, az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, az állami adóhatóság, a csekély összegű támogatások nyilvántartásában érintett szervek, továbbá jogszabályban erre feljogosított egyéb szervek, illetve az általuk meghatalmazott szervezet vagy személyek által történő ellenőrzéséhez.

11. A Kedvezményezett képviseletében kijelentem továbbá, hogy Kedvezményezett hozzájárul, hogy a Magyar Államkincstár által működtetett monitoring rendszerben nyilvántartott adataihoz a költségvetésből nyújtott támogatás utalványozója, folyósítója, az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság, az állami adóhatóság, a csekély összegű támogatások nyilvántartásában érintett szervek, az Áht. 109. § (5) bekezdése alapján kiadott miniszteri rendeletekben, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben meghatározott más jogosultak hozzáférjenek.

12. Kedvezményezett képviseletében kijelentem és szavatosságot vállalok arra, hogy a vonatkozó hazai, nemzetközi, továbbá európai uniós jogszabályok, elsősorban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, illetve a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelet előírásainak megfelelően a támogatási program, projekt megvalósításában részt vevő személyek, valamint a beszámolás, a támogatási programmal kapcsolatos valamennyi tevékenység, eljárás során átadott dokumentumokban feltüntetett személyek kifejezetten hozzájárultak személyes adataiknak a Támogató által a támogatás nyújtásával, felhasználásának ellenőrzésével, illetve a támogatással kapcsolatos tájékoztatással összefüggésben történő kezeléséhez, illetve ezen adatok vonatkozásában a Támogató jogszabályokban foglalt közzétételi kötelezettségének teljesítéséhez.

..........................

(képviselő neve)

(képviselő beosztása)

(kedvezményezett neve)

9. függelék


A PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS KIEMELTEN KEZELT KÖVETELMÉNYEI

... melléklet a KKM/.../20.../Adm. számú támogatási okirathoz/fejezetek közötti megállapodáshoz

Kedvezményezett/Átvevő intézmény a támogatás pénzügyi elszámolásakor az alábbi szempontokat köteles figyelembe venni:

a) A számlaösszesítőt a teljes költségterv tekintetében kell elkészíteni a támogatói okirat/fejezetek közötti megállapodás mellékletét képező költségtervben szereplő költségekre vetítve.

b) Az elszámoláskor követelmény, hogy a benyújtott számlák, illetve számviteli bizonylatok megfeleljenek a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény és az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény előírásainak, különösen a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 166. §-ában és 167. § (1) bekezdés a), b), d), g) és j) pontjában, valamint (2)–(7) bekezdésében foglaltaknak. Ennek a követelménynek való megfelelőségről a Kedvezményezett/Átvevő intézmény a számlaösszesítő aláírásával nyilatkozik.

c) A költségvetési támogatás terhére elszámolható költségeket és a költségvetési támogatás összegét forintban kell megállapítani, tekintet nélkül arra, hogy a költség forintban vagy más pénznemben keletkezett, vagy a költségvetési támogatás folyósítását a Kedvezményezett/Átvevő intézmény vagy a szállító mely pénznemben kéri. A forinttól eltérő pénznemben kiállított számla, számviteli bizonylat esetében annak végösszegét és az arra tekintettel elszámolható költség összegét a számlán, számviteli bizonylaton megjelölt teljesítés időpontjában érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett középárfolyamon kell forintra átszámítani, a Magyar Nemzeti Bank által nem jegyzett pénznemben kiállított számla, számviteli bizonylat esetén az Európai Központi Bank által közzétett középárfolyamon kell euróra átváltani. Az árfolyamnyereséget a Kedvezményezettnek/Átvevő intézménynek vissza kell fizetnie Támogató részére.

d) A költségvetési támogatás összege csak abban az esetben használható fel az egyes költségek után megfizetendő áfa kifizetésére, ha a Kedvezményezett/Átvevő intézmény nem jogosult áfa levonására a támogatással fedezett projekttel kapcsolatban, vagy ha jogosult áfa levonására a költségvetési támogatás tekintetében, de úgy nyilatkozik, hogy azzal nem kíván élni, a költségvetési támogatás tekintetében adólevonást nem érvényesít, a fizetendő adóját másra nem hárítja át. Amennyiben a támogatói okirat kibocsátását/a fejezetek közötti megállapodás megkötését követően a Kedvezményezett/Átvevő intézmény adólevonási jogosultságában változás következik be, a változás bejelentéséig igénybe vett áfaösszeget köteles visszafizetni a Támogató/Átadó fejezet részére.

e) A költségvetési támogatás nem használható fel adók módjára behajtandó köztartozás törlesztésére, más közterhek, illetékek, a költségtervben nem szereplő további egyéb adónemek, adójellegű kötelezettségek, jövedéki adó, vám megfizetésére, kivéve, ha a költségvetési támogatás ilyen jellegű felhasználását a támogatott tevékenység jellege kötelezővé, illetve uniós jogi norma vagy egyéb speciális jogszabályi rendelkezés fennállása lehetővé teszi.

f) Kedvezményezett/Átvevő intézmény tudomásul veszi, hogy az elszámolási kötelezettség akkor is terheli, ha a támogatásból az őt terhelő köztartozások összege visszatartásra kerül.

g) A számlaösszesítő költségtételek szerinti bontásban tartalmazza
– a Hallgató oktatási azonosítóját,
– a Hallgató nevét,
– a Hallgató születési országát, helyét, idejét
– a Hallgató állampolgárságát,
– a Küldő országot,
– a Kedvezményezett nevét,
– a Kedvezményezett adószámát,
– a szerződési jogviszony kezdetét,
– a meghirdethető képzés nevét (FIR-rel megegyezően),
– a képzés szintjét (alap, mester, osztatlan, doktori),
– a képzés nyelvét,
– a havi ösztöndíj mértékét,
– a teljesítés dátumát,
– a jogosult ösztöndíjas hónapok számát,
– az ösztöndíjat összesen,
– a lakhatási támogatás mértékét vagy kollégiumi ellátást,
– a jogosult lakhatási támogatás hónapok számát,
– a lakhatási támogatást összesen,
– az egészségügyi hozzájárulást,
– a szervezési átalányt,
– a kiegészítő magyar nyelvi szervezési átalányt,
– a magyar nyelvi képzési átalányt,
– a doktori fokozat-szerzés egyszeri juttatását,
– a képzési költséget,
– a pénzügyi teljesülést,
– a hallgatóra jutó támogatást összesen.

h) A számlaösszesítőt úgy kell elkészíteni, hogy tételes ellenőrzés esetén a kifizetések – a költségtervvel összevethető módon – egyértelműen azonosíthatók legyenek. A számlaösszesítőt cégszerű aláírással kell ellátni, és Támogató/Átadó fejezet részére elszámoláskor egy darab eredeti példányban átadni. Abban az esetben, ha a cégszerű aláírás a fejezetek közötti megállapodásban alkalmazottól / a támogatói okirathoz tartozó aláírási címpéldánytól eltérő, akkor az elszámoláshoz a számlaösszesítőn szereplő cégszerű aláíráshoz kapcsolódó eredeti aláírási címpéldányt is csatolni kell.

i) A Támogató/Átadó fejezet által biztosított költségvetési támogatási összeg felhasználásáról – a számlaösszesítőn túl – a pénzügyi elszámoláshoz nem kell csatolni a gazdasági esemény elszámolását alátámasztó eredeti számviteli bizonylatokat, ugyanakkor azokat elkülönítetten kell kezelni és a Támogató/Átadó fejezet kérésére be kell mutatni.

Számviteli bizonylat: számla, szerződés, megállapodás, kimutatás, hitelintézeti bizonylat, jogszabályi rendelkezés, megrendelő (200 000 Ft felett), egyéb ilyennek minősíthető irat, pénzügyi teljesítést igazoló bankkivonat, kiadási pénztárbizonylat.

A pénzügyi elszámolás részeként a Kedvezményezett/Átvevő intézmény nevére és címére kiállított számla, számviteli bizonylat vagy számlával egy tekintet alá eső okirat fogadható el.

j) A gazdasági események kiadásait igazoló eredeti számviteli bizonylatokat elszámolási záradékkal kell ellátni. A záradékolás és a hitelesítés a következő módon történik:
– az eredeti számviteli bizonylaton szöveges formában fel kell tüntetni az adott pályázat pályázati azonosítóját, valamint az elszámolni kívánt összeget a(z) „... Ft elszámolva a KKM/.../20.../Adm. számú támogatói okirat/megállapodás terhére” szöveg rávezetésével, értelemszerűen kitöltve;

k) Ha a számviteli bizonylat teljes összege nem számolható el, vagy a Kedvezményezett/Átvevő intézmény nem kívánja elszámolni a teljes összeget a támogatás terhére, akkor az elszámolási záradéknak az elszámolásba beállított összeget kell tartalmaznia.

l) Elkülönítetten kell kezelni és a Támogató/Átadó fejezet kérésére be kell mutatni továbbá
– a saját és egyéb forrás i) pont szerinti bizonylatait és dokumentumait;
– személyi juttatást érintő kifizetések esetében a számfejtési, valamint az adó- és járulékbefizetési bizonylatokat;
– bérköltség elszámolása esetén az elszámolandó összeg meghatározását, valamint a számítás alapjául szolgáló módszer leírását (szükség esetén segédtáblázattal);
– átutalással történt teljesítés esetén a bankszámla terheléséről szóló bankszámlakivonatot (megjelölve a vonatkozó tételt). Amennyiben a bankszámla terheléséről szóló bankszámlakivonat valamely tétele az elszámolandó összegen kívül egyéb kifizetést is tartalmaz (azaz a tétel és az elszámolandó összeg nem egyezik meg, jellemzően bér- és járulékkifizetések esetén), az azonosíthatóság és megfeleltethetőség végett az érintett tételt is záradékolni kell.

m) Külföldi bizonylat akkor tekinthető szabályszerűnek, ha azt mind alakilag, mind tartalmilag a vonatkozó (adott esetben külföldi) jogszabályoknak megfelelően állították ki. Az idegen nyelven kiállított számviteli bizonylat, szerződés Kedvezményezett/Átvevő intézmény képviselője (vagy annak meghatalmazottja) által elkészített és hitelesített magyar fordítása is szükséges.

n) A Kedvezményezett/Átvevő intézmény – amennyiben a támogatási cél megvalósítását nem veszélyezteti – a költségtervben meghatározott, a Támogató/Átadó fejezet által nyújtott támogatási összeg egyes költségtételeinek összesítő sorai (Személyi juttatások, Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó, Dologi kiadások) között a támogatás teljes összegének 10%-áig átcsoportosítást hajthat végre, amelyről a Támogatót/Átadó fejezetet legkésőbb a pénzügyi elszámolásban tájékoztatni köteles. A 10%-ot meghaladó mértékű átcsoportosításhoz a Támogató/Átadó fejezet előzetes tájékoztatása és írásbeli engedélye szükséges.

A pénzügyi elszámoláskor figyelemmel kell lenni valamennyi adó- és egyéb jogszabályi előírásból következő nyilvántartási és bizonylatolási kötelezettségre is, mely szerves részét kell, hogy képezze az elszámolásnak. A nyilvántartásoknak alkalmasnak kell lenniük a törvényi feltételek fennállásának bizonyítására.

Kiemelt gondot kell fordítani a pénzügyi elszámolás során a következőkre:

1. A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 166. §-a alapján kiállított és befogadott idegen nyelvű számlákon legalább azokat az adatokat, megjelöléseket, amelyek a bizonylat hitelességéhez, a megbízható, a valóságnak megfelelő adatrögzítéshez, könyveléshez szükségesek, – a könyvviteli nyilvántartásokban történő rögzítést megelőzően – belső szabályzatban meghatározott módon magyarul is fel kell tüntetni.

2. Tekintettel kell lenni valamennyi jogszabályi előírásból származó nyilvántartási kötelezettségre is.

3. Nem fogadható el az alátámasztó dokumentumok nélkül az olyan adattartalmú számla, amelynek „Termék (szolgáltatás) megnevezése és besorolási száma” oszlopában a következő adattartalom található:
a) szerződés szerint,
b) marketing tevékenység,
c) üzletviteli tanácsadás,
d) reklámtevékenység
e) stb.

Ilyen esetekben minden alkalommal szükséges a számla mellé csatolni az elküldött és visszaigazolt megrendelőt, szerződést, teljesítésigazolást, amiből egyértelműen kitűnik, hogy ezen „gyűjtőfogalmakba” tartozó teljesítések konkrétan mit takarnak. Különös tekintettel a reklámszolgáltatások, hirdetések esetében szükséges, hogy csatolásra kerüljön pl. újságból kivágott hirdetés, tv-reklám esetében a tv-társaság műsoridő-igazolása vagy maga a reklám stb.

4. Szintén nem fogadhatók el az olyan étkezési, élelmezési, szállodai és éttermi számlák, amelyekhez nincsenek alátámasztó dokumentumok csatolva, amikből egyértelműen kiderül, hogy ki, mikor és miért fogyasztott, lakott.

5. Az elszámolásban benyújtott bizonylatoknak összhangban kell lenniük a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja. tv.) 69. §-ának előírásaiból következő nyilvántartási, bizonylatolási kötelezettséggel.

6. Többnapos rendezvények esetében a rendezvény költségeinek az elszámolásához az időpontokat feltüntető rendezvényprogramot is be kell csatolni, a résztvevők teljes listájával együtt (jelenléti ív).

7. Kiküldetési, utazási és szállodai számlákhoz csatolni kell a pontosan kitöltött kiküldetési rendelvényeket is, az Szja. tv. 3. § 83. pontja előírásainak megfelelően.

8. A fentiekben megfogalmazott követelmények elmulasztása a pénzügyi elszámolás elutasítását vonja maga után.
1

Az utasítást a 13/2023. (IX. 22.) KKM utasítás 29. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 23. napjával.

2

A 37. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

A 38. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

1.

A nyilatkozatot konzorcium esetén valamennyi konzorciumi tag ki kell, hogy töltse.

2.

Az egyesülés által érintett vállalkozásoknak nyújtott valamennyi korábbi csekély összegű támogatást bele kell számítani az egyesülés révén létrejövő vagy jogutód pályázó csekély összegű támogatási keretébe. Az egyesülést megelőzően jogszerűen odaítélt csekély összegű támogatás később is jogszerű marad. Ha egy vállalkozás két vagy több vállalkozásra válik szét, a szétválást megelőzően nyújtott csekély összegű támogatást az eredetileg a támogatásban részesülő azon vállalkozásnak kell betudni, amely a csekély összegű támogatással támogatott tevékenységet átvállalta. Ha ennek meghatározására nincs lehetőség, a csekély összegű támogatást a saját tőkének a szétválás tényleges időpontjában érvényes könyv szerinti értéke alapján arányosan el kell osztani a szétválás által érintett vállalkozások között.

3.

Az egyesülésre és szétválásra vonatkozó szabályok, valamint az egy és ugyanazon vállalkozás fogalma által érintett vállalkozások tekintetében is ki kell tölteni.

5.

A 2/a. táblázatban szereplő támogatásokra vonatkozóan kell kitölteni a megfelelő sorszámok feltüntetésével.

8.

Itt kizárólag a pályázó tekintetében kell nyilatkozni, az egyesülésre és szétválásra vonatkozó szabályok, valamint az egy és ugyanazon vállalkozás fogalma által érintett vállalkozások tekintetében nem.

10.

A 4/a. táblázatban szereplő támogatásokra vonatkozóan kell kitölteni a megfelelő sorszámok feltüntetésével.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére