• Tartalom

31/2021. (VII. 23.) HM utasítás

31/2021. (VII. 23.) HM utasítás

a magyar véderő-, katonai és légügyi attaséhivatalok irányításáról, vezetéséről és ellenőrzéséről, valamint a Magyarországon akkreditált külföldi véderő-, katonai és légügyi attasékkal való kapcsolattartásról

2021.07.25.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 80. § 13. pontja szerinti honvédelmi szervezetre terjed ki.

(2) Az utasítás rendelkezéseit alkalmazni kell a honvédelemért felelős miniszter által az állam nevében alapított szakképző intézményre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § (1) Az utasítás alkalmazásában

1. attasé: a küldő ország védelmi minisztériumának és haderőnemeinek diplomáciai ranggal rendelkező képviselője, aki a külképviseletek diplomáciai állományának, valamint az akkreditálási ország attasétestületének tagja,

2. attaséhelyettes: az attasé diplomáciai rangú munkatársa, megbízásának megfelelően helyettesítője, aki a külképviseletek diplomáciai állományának, valamint az akkreditálási ország attasétestületének tagja,

3. attaséhivatal: a fogadó ország területén, Magyarország diplomáciai képviseletén belül létrehozott, vagy hazai állomáshelyű magyar katonadiplomáciai képviselet, amelynek személyi állománya a véderőattasé, a katonai attasé, a légügyi attasé, az attaséhelyettes, attaséhivatali titkár-gyakornok és az előadó beosztású személyekből áll,

4. attaséhivatali titkár-gyakornok: a magyar attasé diplomáciai ranggal nem rendelkező beosztottja, aki tagja a külképviseletek igazgatási állományának, általában nem tagja a fogadó ország attasétestületének,

5. attasétestület: a fogadó országban akkreditált attasékat, valamint azok helyetteseit önkéntes részvétel alapján magában foglaló közösség,

6. előadó: adminisztratív, ügyviteli, pénzkezelési feladatok ellátása céljából, a KNBSZ főigazgatója által határozott időre kinevezett honvédelmi alkalmazott,

7. katonai attasé: a fogadó ország szárazföldi haderejénél a küldő ország szárazföldi haderejét képviselő személy,

8. kiemelt állomáshely: azon ország, amely védelempolitikai vagy katonadiplomáciai szempontból kiemelt jelentőséggel bír Magyarország számára,

9. légügyi attasé: a fogadó ország légierejénél a küldő ország légierejét képviselő személy,

10. véderőattasé: a fogadó ország védelmi minisztériumánál a küldő ország védelmi minisztériumát képviselő személy, az attaséhivatal vezetője, védelmi kérdésekben a nagykövet tanácsadója.

(2) Az attasé egyszerre is elláthatja a véderőattasé, a katonai attasé és a légügyi attasé beosztásokat, illetve az attaséhelyettes egyszerre is elláthatja ezek helyettesi beosztásait.

II. Fejezet

A MAGYAR ATTASÉHIVATALOK MŰKÖDÉSÉNEK SZABÁLYAI

3. Az attaséhivatalok irányítása, vezetése és ellenőrzése

3. § (1) Az attaséhivatalok Magyarország diplomáciai képviseletei részeként, önálló szakterületként működnek.

(2) Az attaséhivatalok létesítését, működésük szüneteltetését és megszüntetését a külgazdasági és külügyminiszterrel egyetértésben a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) rendeli el, a HM védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára (a továbbiakban: HM VPHÁT) és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ) főigazgatója együttes javaslatára.

(3) Az attaséjelöltek működési engedélyét a Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: KKM) útján, a KNBSZ-szel együttműködve a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály (a továbbiakban: HM NEF) kéri meg a fogadó országban. Az attasé tevékenységét a fogadó ország által kiadott működési engedély birtokában kezdheti meg.

4. § (1) Az attaséhivatalokat – a HM VPHÁT és a KNBSZ főigazgatója útján – a miniszter irányítja.

(2) Az attaséhivatalok katonadiplomáciai tevékenységének, valamint a kétoldalú kapcsolattartás általános és aktuális feladatainak meghatározása, e feladatok végrehajtásának irányítása, továbbá a végrehajtásban együttműködő honvédelmi szervezetek tevékenységének koordinálása – a HM NEF útján – a HM VPHÁT feladata.

(3) Az attaséhivatalok számára meghatározott napi és a nemzetbiztonsági feladatokkal összefüggő tevékenységet a KNBSZ főigazgatója irányítja és koordinálja. Ennek keretében biztosítja az attaséhivatalokkal való gyors és megbízható összeköttetést, továbbá gondoskodik az attaséhivatalok személyi, fizikai, dokumentum- és informatikai biztonságáról.

(4) A HM VPHÁT és a KNBSZ főigazgatója az attaséhivatalok irányítását és vezetését, valamint tevékenységük mindenoldalú biztosítását érintő kérdésekben rendszeresen egyeztet.

(5) Az attasékat – a jog- és hatáskörüket érintő feladatok vonatkozásában – a miniszter, az államtitkárok és a Magyar Honvédség parancsnoka (a továbbiakban: MH PK) közvetlenül is utasíthatják. Az attasék a kapott feladatról és az annak végrehajtására tervezett intézkedésekről haladéktalanul jelentést tesznek a HM NEF és a KNBSZ részére.

(6) Az attaséhivatalok biztonság-, védelem- és katonapolitikai, védelemgazdasági és katonadiplomáciai tárgyú, valamint konkrét, adott feladatra vonatkozó jelentéseit, felterjesztéseit – a HM NEF útján – a KNBSZ továbbítja a honvédelmi szervezetek illetékes vezetői részére.

(7) A HM VPHÁT a KNBSZ közreműködésével és a HM NEF bevonásával rendszeresen ellenőrzi és értékeli az attaséhivatalok személyi állományának katonadiplomáciai tevékenységét.

5. § (1) A 4. § (2) bekezdése szerinti feladatokat – a miniszter irányelvei alapján – a KKM illetékes főosztályaival és a KNBSZ-szel együttműködve a HM NEF hajtja végre.

(2) A HM NEF – a HM VPHÁT utasításának megfelelően – figyelemmel kíséri a kétoldalú együttműködési megállapodásokból, illetve az éves kétoldalú katonai együttműködési tervből az attasékra háruló feladatok végrehajtását. Ennek érdekében napi kapcsolatot tart fenn, együttműködik és egyeztet a KNBSZ illetékes – az attaséhivatalokat közvetlenül irányító – szervezeti egységével. A HM NEF sürgős, halasztást nem tűrő esetekben közvetlenül is felveheti a kapcsolatot az érintett attaséhivatallal, amelyről egyidejűleg tájékoztatja a KNBSZ-t.

(3) A KNBSZ főigazgatója és a HM VPHÁT, illetve az általuk megbízott szervezet vezetője rendszeres kapcsolatot tartanak fenn a honvédelmi tárca részéről fellépő hírigények – különösen háttéranyagok és elemzések – kielégítésével, az információáramoltatás rendjével, valamint minden katonadiplomáciai tárgyú kérdéssel kapcsolatban.

4. Az attaséhivatalok személyi állománya

6. § (1) Az attaséhivatalok fogadó ország területén történő elhelyezését, az együttműködés feladatainak végrehajtását, valamint a költségek elszámolásának rendjét a HM és a KKM között a katonadiplomáciai együttműködés tárgyában megkötött megállapodás határozza meg.

(2) Az attasébeosztásra a KNBSZ főigazgatója és a HM VPHÁT közösen állít jelöltet.

(3) A következő évre vonatkozó attaséváltási tervet a KNBSZ a HM NEF-fel egyeztetve készíti el, amelyet – a HM HOÁT és az MH PK egyetértésével – a KNBSZ főigazgatója és a HM VPHÁT a tárgyév december 31-ig együttesen terjeszt fel a miniszter részére.

(4) Az attasét a miniszter, az attaséhelyettest a KNBSZ főigazgatója nevezi ki, a titkár-gyakornok vezénylésére a KNBSZ főigazgatója intézkedik.

(5) Az attasé éves katonadiplomáciai beszámoltatását – az attaséhivatali váltások évének kivételével a KNBSZ beszámoltatási rendjével összhangban, külön terv szerint – a HM NEF vezetője hajtja végre. Az attasék éves katonadiplomáciai tevékenységéről a HM NEF értékelést készít, amelyet a beszámoltatáson elhangzottakról készült feljegyzéssel megküld a KNBSZ részére.

7. § Az attaséváltási tervben szereplő attaséjelöltek, valamint házastársaik felkészítéséért a KNBSZ felelős. Az attasék szakmai felkészítésére a KNBSZ által kijelölt bázison, a váltás évében, az állomáshelyre való kihelyezésig kerül sor. A felkészítésre tanfolyami rendszerben, a KNBSZ főigazgatója és a HM VPHÁT által jóváhagyott tematika szerint kerül sor. A felkészítésben – felkérés alapján – részt vesznek más honvédelmi szervezetek is. A felkészítő tanfolyamra az attaséjelöltet az állományilletékes parancsnok vezényli a KNBSZ megkeresése alapján.

8. § (1) Attasénak a honvédelmi szervezetek hivatásos állományából legalább alezredesi rendfokozattal rendelkező katona jelölhető. Tábornoki rendfokozatú attasé kiemelt állomáshelyekre, illetve a miniszter egyedi döntése alapján egyéb állomáshelyekre is vezényelhető.

(2) Az attaséfeladatok ellátására való alkalmasság követelményei, különösen:

a) katonai szolgálatra való alkalmasság,

b) kockázatmentes nemzetbiztonsági szakvélemény,

c) a fogadó állam hivatalos nyelvéből vagy angol nyelvből felsőfokú nyelvvizsga és ezen nyelvek egyikéből katonai szakismerettel bővített tárgyalóképes nyelvtudás,

d) nagyfokú tájékozottság a fogadó ország politikájában, történelmében, kultúrájában és szokásaiban,

e) naprakész katonai szakismeret az MH-ról és a fogadó állam haderejéről, valamint a kétoldalú katonadiplomáciai, katonai és hadiipari kapcsolatokról,

f) a szóbeli és az írásbeli érintkezéshez szükséges – a fogadó országra jellemző – illem-, etikett- és protokollszabályok ismerete,

g) kiemelkedő kapcsolatteremtő és kommunikációs készség,

h) kiváló konfliktuskezelő és stressztűrő képesség és

i) jó íráskészség.

5. Az attaséhivatalok működése

9. § (1) Az attaséhivatalok napi tevékenységét, vezetésük módját és eszközeit a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Nbtv.) 13. § (3) bekezdés b) pontja szerint – a HM VPHÁT-tal történő előzetes egyeztetés alapján – a KNBSZ főigazgatója utasításban határozza meg.

(2) A HM VPHÁT – a HM NEF útján – a honvédelmi szervezetek igényeire figyelemmel, a honvédelmi tárca kétoldalú nemzetközi katonai kapcsolattartási és együttműködési feladataira vonatkozó, a miniszter által jóváhagyott irányelveknek megfelelően – az attasék éves katonadiplomáciai beszámoltatása során – határozza meg az attasé adott időszakra vonatkozó katonadiplomáciai feladatait.

(3) A (2) bekezdés szerinti feladatszabás attaséhivatalok részére történő kiadását és a napi feladatok attaséhivatalokhoz történő továbbítását a KNBSZ végzi.

10. § (1) Az attaséhivatalok működéséhez szükséges személyi, tárgyi, költségvetési és pénzgazdálkodási, valamint logisztikai feltételekről a KNBSZ gondoskodik.

(2) Az attaséhivatalok gazdálkodásának rendjét, valamint az attaséhivatalok működésével kapcsolatos költségvetési, pénzügyi és számviteli feladatok végrehajtásának belső eljárási rendjét – az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdésében meghatározottakkal összhangban – a KNBSZ főigazgatója belső rendelkezésben határozza meg.

(3) Az attaséhivatalok intézményi szintű államháztartási belső ellenőrzését a KNBSZ, fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzését a HM Belső Ellenőrzési Főosztály tervezi, szervezi és hajtja végre.

(4) Az attaséhivatalokat érintő operatív belső kontrollrendszer szabályait a KNBSZ főigazgatója állapítja meg, amelynek helyi működtetéséért a rá vonatkozó mértékben az attaséhivatal vezetője a felelős.

11. § (1) Az attaséhivatalok tevékenységének részét képezi az állomáshelyükre és az akkreditálási országaikba érkező honvédelmi szervezetek delegációi programjának előkészítése és – a HM NEF előzetes, KNBSZ-szel egyeztetett utasítása esetén – a programjukban való részvétel. Az attasé személyesen köteles fogadni a minisztert, az államtitkárokat, az MH PK-t, a KNBSZ főigazgatót, a helyettes államtitkárokat, a kabinetfőnököt, a miniszteri biztosokat, a KNBSZ főigazgató-helyetteseit, az MH PK helyettest, az MHP törzsfőnököt, az MHP haderőnemi szemlélőit, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét és saját elöljáróit.

(2) Minden, az attasét érintő, katonadiplomáciai témakörbe tartozó információ és kérés továbbítására a HM NEF útján, a KNBSZ-en keresztül kerül sor.

12. § Az attasé katonadiplomáciai programhoz kapcsolódó hazarendelésére a HM NEF főosztályvezetőjének a KNBSZ-szel előzetesen egyeztetett, külön utasítása alapján kerül sor. A hazarendelés anyagi fedezetét a KNBSZ képviseleti költségvetése biztosítja.

III. Fejezet

A MAGYARORSZÁGON AKKREDITÁLT ATTASÉK

6. A Magyarországon akkreditált attasék hivatalba lépése és a velük történő kapcsolattartás szabályai

13. § (1) A Magyarországon akkreditálásra kerülő külföldi attaséjelöltek működési engedélyének megadása érdekében a HM NEF a KNBSZ-től véleményt kér, amelyet a KNBSZ 45 napon belül megküld a HM NEF részére.

(2) A működési engedély megadására vonatkozó javaslatot a HM NEF a HM VPHÁT útján döntésre felterjeszti a HM HOÁT részére.

(3) A működési engedély megadásáról vagy annak megtagadásáról a HM NEF a KKM illetékes szerve útján értesíti a külföldi felet.

(4) A működési engedéllyel rendelkező külföldi attaséjelölt hivatalba lépésének kezdetét a HM NEF főosztályvezetőjénél tett bemutatkozó, akkreditációs látogatásának időpontja jelenti. Ezt követően kerülhet sor az akkreditált külföldi attasék honvédelmi tárca nemzetközi ügyekért felelős, vezető beosztású személyeivel történő találkozására. A külföldi attaséhelyettes és attaséhivatali titkár nem kerül akkreditálásra, váltásuk esetén udvariassági látogatás keretében mutatkoznak be a HM NEF főosztályvezetőjénél.

7. A Magyarországon akkreditált attasékkal történő kapcsolattartás szabályai

14. § (1) A Magyarországon akkreditált külföldi attasékkal (a továbbiakban: külföldi attasé) a HM NEF tartja a kapcsolatot. A honvédelmi szervezetek – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – kizárólag a HM NEF útján létesíthetnek és tarthatnak fenn kapcsolatot a külföldi attasékkal. A HM NEF a kapcsolatfelvételi kérelemről tájékoztatja a KNBSZ-t.

(2) A külföldi attasé vagy más külföldi diplomata személy bekérését az illetékes honvédelmi szervezet vezetője a HM NEF útján kezdeményezheti. A külföldi attasékkal és a diplomata személyekkel történő négyszemközti találkozókat lehetőség szerint el kell kerülni.

(3) A KNBSZ az Nbtv.-ben meghatározott feladatai teljesítése érdekében közvetlenül jogosult nemzetbiztonsági tartalmú szakmai kapcsolattartásra a Magyarországon akkreditált külföldi attasékkal vagy más diplomata személyekkel.

15. § (1) A külföldi attaséknak a honvédelmi szervezetekkel történő kapcsolattartás rendjére vonatkozó eljárási szabályait a HM NEF által előkészített, HM VPHÁT által jóváhagyott Útmutató tartalmazza, amelyet a HM NEF megküld a külföldi attaséknak.

(2) A külföldi attasé a HM NEF-nek megküldött – 1. melléklet szerinti – „Találkozót kérő lap”-pal kezdeményez látogatást. A HM NEF a kapcsolatfelvételi kérelemről tájékoztatja a KNBSZ-t, valamint az általa véleményezett kérelmet szolgálati úton továbbítja az illetékes honvédelmi szervezetnek.

(3) A megkeresett honvédelmi szervezet a „Találkozót kérő lap”-on jelzi fogadókészségét, és visszaküldi azt a HM NEF részére. A HM NEF tájékoztatja a külföldi attasét és a KNBSZ-t a fogadókészségről.

(4) A honvédelmi szervezetnek közvetlenül megküldött, találkozóra vonatkozó megkeresést a megkeresett honvédelmi szervezet megküldi a HM NEF részére véleményezésre. A külföldi attasé a HM NEF egyetértő véleménye esetén fogadható.

(5) A honvédelmi szervezetek személyi állományába tartozó személy a külföldi attasé vagy más külföldi diplomata személy bármilyen jellegű, közvetlen úton történt megkeresésének tényét jelenti a szolgálati elöljárójának, aki haladéktalanul intézkedik a HM NEF és a KNBSZ tájékoztatásáról. A külföldi attaséval vagy más külföldi diplomata személlyel történő első kapcsolatfelvétel előtt a HM NEF a honvédelmi szervezet személyi állományába tartozó személyt tájékoztatja a külföldi személyekkel történő kapcsolattartás szabályairól, azt követően azok betartása a külföldi attasét fogadó személy felelőssége.

(6) A külföldi attasékat, illetve más külföldi diplomata személyeket látogatásukkor kísérni kell. A kíséretet a HM NEF állományába tartozó személy vagy a meglátogatott honvédelmi szervezettől kijelölt személy biztosítja a látogatás teljes időtartama alatt.

(7) A külföldi attasé a HM NEF-nek megküldött – 2. melléklet szerinti – „Információt kérő lap”-on fogalmazhatja meg információigényét. A honvédelmi szervezetek részéről a külföldi attasék részére írásban történő információ- és adatszolgáltatásra a HM NEF útján megküldött megkeresés alapján kerülhet sor. A honvédelmi szervezetek által kidolgozott válaszokat – a külföldi attaséknak történő továbbítás előtt – a HM NEF állásfoglalásra megküldi a KNBSZ részére.

(8) A külföldi attaséval vagy más, Magyarországon akkreditált külföldi diplomata személlyel hivatali és szabadidőben végrehajtott személyes találkozókról, telefonon vagy elektronikus úton történt megkeresésről az érintett honvédelmi szervezet, illetve a személyi állományának érintett, a külföldi attaséval vagy más külföldi diplomata személlyel találkozó tagja – a külföldi személy kérdéseit és az azokra adott válaszokat tartalmazó – részletes feljegyzést készít, és azt a találkozót követő 5 munkanapon belül szolgálati úton megküldi a HM NEF részére. A HM NEF a feljegyzést elektronikus úton haladéktalanul továbbítja a KNBSZ részére.

(9) Nem kell a (6) bekezdés szerinti feljegyzést elkészíteni a kifejezetten protokolláris jellegű találkozóról – különösen kitüntetés átadása, akkreditálás, búcsúlátogatás –, feltéve hogy a találkozón nem kerül sor pénzügyi kötelezettség- vagy feladatvállalásra vagy a találkozó protokolláris jellegétől eltérő tartalmú beszélgetésre.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

17. §1

1. melléklet a 31/2021. (VII. 23.) HM utasításhoz

1R03479_0

HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM

NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSI
FŐOSZTÁLY

MINISTRY OF DEFENCE

DEPARTMENT FOR INTERNATIONAL COOPERATION

Tel.: (+36 1) 474 12 30

E-mail: hm.nef@hm.gov.hu

Fax: (+36 1) 474 12 52

Phone: (+36 1) 474 12 30

E-mail: hm.nef@hm.gov.hu

Fax: (+36 1) 474 12 52

TALÁLKOZÓT KÉRŐ LAP / MEETING REQUEST FORM (MRF)

1. A találkozót kérő személy (különösen név, rendfokozat, ország, személyazonosságot igazoló okmány – útlevél / diplomata-igazolvány – száma) / Person requesting meeting (name, rank, country, personal identification document – passport / diplomatic ID card – number):

2. Felkeresendő személy/szervezet (név, rendfokozat, beosztás) / Person/organization to meet (name, rank and position):

3. Javasolt dátum, időpont, illetve a várható időtartam / Proposed meeting date, time and the expected duration:

4. A látogatás célja, témakörei / Purpose of the visit, topic(s) to be discussed:

5. A találkozó helyszínére érkezni kívánt gépjármű rendszáma, esetleges kísérő(k) adatai / Registration number of the vehicle the person would come by, other persons’ data (if any):



A „Találkozót kérő lap”-on esetlegesen szereplő kísérők személyes adatainak kezelésével kapcsolatban megvalósuló minden lényeges információt a rendelkezésemre bocsátott „Adatkezelési tájékoztató”-ból megismertem, a kísérőkkel megismertettem, és az „Adatkezelési tájékoztatót” a kísérők rendelkezésére bocsátottam. / I have read all relevant information regarding the handling of attendees’ personal data who may appear on the „Meeting Request Form” from the „Privacy Notice” provided to me, and I have introduced the attendees and made available to them the „Privacy Notice”.



Dátum / Date: …………………………

…………………………………………………
aláírás / signature









1R03479_1

 

A Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztály vezetőjének állásfoglalása:

View of the Head of Department for International Cooperation, MOD:

 




A FOGADÓ FÉL TÖLTI KI! FOR MOD USE ONLY!

A kért találkozó / Requested meeting:

elfogadva/accepted:

 

 

elutasítva/declined:

 

 






A találkozó időpontja és helye / The time and place of the meeting:



Kapcsolattartó neve és elérhetősége / POC and his/her telephone number:





Budapest, 2………………………………………

……………………………………………………
fogadó fél aláírása / accepted by



1R03479_3

 

KÉRJÜK A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSI FŐOSZTÁLY RÉSZÉRE
E-MAILEN VAGY TELEFAXON VISSZAKÜLDENI / PLEASE SEND BACK VIA MAIL OR FAX:

E-mail: hm.nef@hm.gov.hu HM: 21-160 / (+36 1) 474 12 52

2. melléklet a 31/2021. (VII. 23.) HM utasításhoz

1R03481_0

HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM

NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSI
FŐOSZTÁLY

MINISTRY OF DEFENCE

DEPARTMENT FOR INTERNATIONAL COOPERATION

Tel.: (+36 1) 474 12 30

E-mail: hm.nef@hm.gov.hu

Fax: (+36 1) 474 12 52

Phone: (+36 1) 474 12 30

E-mail: hm.nef@hm.gov.hu

Fax: (+36 1) 474 12 52

INFORMÁCIÓT KÉRŐ LAP / REQUEST FOR INFORMATION (RFI)

1. Az igénylő személy neve, rendfokozata, beosztása, országa / Name, rank, position, country of the person requesting information:

2. Témakörök, kérdések / Topics and questions:
















Dátum / Date: ………………………


……………………………………………
aláírás / signature

1

A 17. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére