• Tartalom

32/2021. (VII. 23.) HM utasítás

32/2021. (VII. 23.) HM utasítás

a Magyar Honvédség Kiber- és Információs Műveleti Központ kialakításával összefüggő egyes feladatokról1

2021.10.30.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 80. § 13. pontja szerinti honvédelmi szervezetekre terjed ki.

(2) A Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) parancsnokának (a továbbiakban: MH PK) alárendeltségébe tartozó kiber- és információs műveleti feladatokat ellátó honvédségi szervezetek szervezeti felépítése és feladatrendszere átalakításra kerül.

(3) A kiber- és információs műveleti feladatokat ellátó honvédségi szervezetek átalakítása során a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 62. § (1) bekezdés a) vagy b) pontja és a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló 2018. évi CXIV. törvény 30. § (1) bekezdés b) pontja szerinti felmentésre nem kerülhet sor.

2. Az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ kialakításával kapcsolatos feladatok

2. § (1) Az MH katonai kibertér műveleti képességeinek fejlesztése érdekében az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (a továbbiakban: MH CKELMK) mint költségvetési szerv 2021. december 31-ei hatállyal megszüntetésre kerül, és annak jogutód szervezeteként a (2) és (3) bekezdés szerinti honvédségi szervezetek egyes szervezeti elemeinek beolvadásával – az MH hadrendjének részeként – Szentendre székhellyel, az MH PK közvetlen szolgálati alárendeltségében 2022. január 1-jei hatállyal MH Kiber- és Információs Műveleti Központ (a továbbiakban: MH KIMK) megnevezéssel új költségvetési szerv kerül létrehozásra.

(2) Az MH Altiszti Akadémia (a továbbiakban: MH AA) szervezetéből és feladatrendszeréből a kiber- és információs feladatokkal összefüggő döntéselőkészítést végző szervezeti elem változatlan feladatrendszerrel átadásra kerül az MH KIMK szervezetébe és feladatrendszerébe.

(3) Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (a továbbiakban: MH BHD) szervezetéből és feladatrendszeréből az elektronikus eseménykezelői feladatokat végző szervezeti elem, az 5. § (1) bekezdése szerinti MH PK parancs szerint átadásra kerül az MH KIMK szervezetébe és feladatrendszerébe.

(4) Az (1)–(3) bekezdésekben, valamint az 5. § (1) bekezdése szerinti MH PK parancsában meghatározott honvédségi szervezet az utasítás szerinti átalakítására figyelemmel szolgálati beosztások és munkakörök rendszeresítését, illetve megszüntetését tervezheti.

3. § (1) A tervezési és szervezési tevékenység, időszak

a)2 kezdete: 2021. november 1.,

b) befejezése: 2022. május 31.

(2) Az átalakítás és az új szervezeti rend szerinti működés kezdő napja 2022. január 1.

3. Működési alapokmányok előkészítése

4. § (1) Az MH PK gondoskodik arról, hogy az MH KIMK állománytáblájának, valamint az MH AA és az MH BHD állománytábla helyesbítésének egyeztetése, véglegesítése, jóváhagyásra történő felterjesztése, jóváhagyása megtörténjen, és a jóváhagyott állománytábla, valamint a helyesbítő ívek kiadásra kerüljenek a munkaköri jegyzékekről, az állománytáblákról és a létszámgazdálkodásról szóló 59/2019. (VIII. 9.) HM utasítás 13. §-a szerinti határidőktől eltérően legkésőbb 2021. november 30-ig.

(2) A Magyar Honvédség Parancsnoksága (a továbbiakban: MHP) – figyelemmel a Hvt. 39. § (2) bekezdésében foglaltakra – a honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól szóló 44/2019. (VI. 20.) HM utasítás 3. § (2) bekezdésétől eltérően – az MH KIMK alapító okiratára, az MH CKELMK megszüntető okiratára vonatkozó javaslatát legkésőbb a jelen utasítás hatálybalépését követő 15. munkanapig megküldi a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) Tervezési és Koordinációs Főosztály részére.

(3) Az (1) bekezdés szerinti MH KIMK állománytábla-javaslatban, az MH AA és az MH BHD állománytábla helyesbítő ívben azok hatálybalépésének időpontjaként a 3. § (2) bekezdése szerinti kezdőnap kerül megjelölésre.

4. Egyéb rendelkezések

5. § (1) Az MH PK az utasításban szabályozott és a honvédségi szervezetek feladataira vonatkozó további feladatokat parancsban szabályozza.

(2) Jelen utasítás végrehajtásával összefüggésben az MH KIMK kezdeti működési feltételeinek megteremtése érdekében szükségessé váló jogszabályok, közjogi szervezetszabályozó eszközök és belső rendelkezések módosításának tervezeteit az azok kidolgozásáért felelős honvédelmi szervezetek készítik elő és – a belső szabályozási tevékenységről szóló 19/2019. (III. 13.) HM utasítás 7. § (3)–(5) bekezdése szerinti belső rendelkezések kivételével – küldik meg a HM Jogi Főosztály részére.

(3) Az MH KIMK teljes készenlétének eléréséhez szükségessé váló jogszabályok, közjogi szervezetszabályozó eszközök módosításának tervezeteit – a HM közigazgatási államtitkára által meghatározottak szerint, a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárának koordinációja mellett, az érintett honvédelmi szervezetek vezetői által kijelölt szakértők közreműködésével – az azok kidolgozásáért felelős honvédelmi szervezetek készítik elő.

(4) Az MHP Magyarország nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettsége teljesítése érdekében az utasítás szerint tervezett szervezeti változásokkal összefüggő, az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződés és kiegészítő dokumentumainak együttes kihirdetéséről szóló 1999. évi VI. törvényben meghatározott adatokról a 3. § (2) bekezdése szerinti kezdőnapot megelőző ötvenedik napig teljesíti tájékoztatási feladatait.

5. A pénzügyi ellátással és az ingatlanvagyon átadás-átvételével kapcsolatos feladatok

6. § (1) Az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság – az intézményi és központi, valamint fejezeti kezelésű előirányzatok elemi költségvetési javaslatainak elkészítésére vonatkozó feladatokat és követelményeket tartalmazó eljárásrendben meghatározott módon és határidőre – elkészíti és jóváhagyásra felterjeszti az MH KIMK 2022. évre vonatkozó elemi költségvetésiterv-javaslatát.

(2) A HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH)

a) az MHP felkérése alapján előkészíti a honvédelmi szervezetek pénzügyi és számviteli ellátási-utaltsági rendjéről rendelkező szakutasítás módosítását, és

b) előkészíti a Magyar Államkincstár részére megküldendő, az MH CKELMK kincstári számlájának 2021. december 31-ei hatállyal történő megszüntetéséhez, valamint az MH KIMK 3. § (2) bekezdése szerinti kezdőnapon hatályba léptethető kincstári számla nyitásához szükséges kezdeményezési dokumentumokat.

(3) A HM VGH főigazgatója a 2. § (1)–(3) bekezdésében meghatározott honvédségi szervezet által használt és az MH KIMK részére átadott ingatlanok esetében kezdeményezi az ingatlan utaltsági rend módosítását, egyben az MHP javaslatai alapján előterjesztett igényeknek megfelelően kezdeményezi a Szolgáltatási Szerződés szükség szerinti módosítását.

6. Záró rendelkezések

7. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Ez az utasítás 2022. december 31-én hatályát veszti.

1

Az utasítás a 7. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette 2022. december 31. napjával.

2

A 3. § (1) bekezdés a) pontja az 55/2021. (X. 29.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére