33/2021. (IX. 29.) AM rendelet indokolás
33/2021. (IX. 29.) AM rendelet indokolás
a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról szóló 33/2021. (IX. 29.) AM rendelethez
2021.10.02.
A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról szóló rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/51-1 számú, a tejtermékekről szóló előírását aktualizálja, felváltva azt egy új, az 1-3/19-1 számú előírással (a továbbiakban: Előírás).
A módosítások célja, hogy az elmúlt években a tejtermékgyártásban bekövetkezett változásokat lekövesse, figyelemmel a tejipari technológiák fejlődésére és az újfajta tejtermékek piaci megjelenésére. Az Előírás az élelmiszer-előállítók számára egyértelműsíti a tejtermékcsoportokra vonatkozó minőségi követelményeket és jelölési előírásokat, valamint segíti az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési tevékenységét.
Az Előírás a termékcsoportokat besorolja az élelmiszer-adalékanyagokról szóló, 2008. december 16-i 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti élelmiszer-kategóriákba, ezzel segítve az ipari szereplőket annak meghatározásában, hogy mely élelmiszer-adalékanyagok használhatók fel az adott tejtermék gyártása során. Emellett szükségessé vált új definíciók megfogalmazása, illetve néhány fogalommeghatározás módosítása is.
Az Előírás a rendeletmódosítással kibővült egy vizsgálati módszereket tartalmazó melléklettel, amely tartalmazza az Előírásban megállapított paraméterek meghatározására, illetve ellenőrzésére alkalmazandó referenciamódszereket.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakra figyelemmel az indokolás közzététele javasolt az Indokolások Tárában.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás