• Tartalom

34/2021. (VII. 23.) HM utasítás

34/2021. (VII. 23.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek ügyeleti és készenléti szolgálatairól

2023.12.22.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (a továbbiakban: KNBSZ), valamint a Magyar Honvédségnek (a továbbiakban: MH) az elrendelt szolgálatok ellátásában, a velük történő együttműködésben és a működési feltételek biztosításában érintett katonai szervezeteire terjed ki.

2. A szolgálati rendszer rendeltetése

2. § A riasztás végrehajtása, a válságkezeléssel összefüggő feladatok szervezett megkezdése, végrehajtása, valamint a bekövetkezett vagy várhatóan bekövetkező eseményekre való rugalmas reagálás biztosítása érdekében a HM-ben és a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezeteknél (a továbbiakban: HM szervezetek) az utasításban szabályozott állandó vagy eseti szolgálatokat szerveznek.

3. Ügyeleti és készenléti szolgálatok

3. § Ügyeleti szolgálatok:

a) állandó ügyeleti szolgálat a HM Ügyelet (a továbbiakban: HM Ü),

b) eseti ügyeleti szolgálatok a HM Válságreagáló Rendszer (a továbbiakban: HM VRR) ügyeleti szolgálatai, melyek

ba) a HM Honvédelmi Operatív Törzs (a továbbiakban: HM HOT) és

bb) a HM Válságkezelő Csoport (a továbbiakban: HM VCS).

4. § Készenléti szolgálatok:

a) Szervezeti Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: SZKSZ),

b)1

c) Nyomozótiszti Készenléti Szolgálat,

d) HM Sajtótájékoztatási Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: HM SKSZ),

e) Légiközlekedési Balesetvizsgáló Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: LBKSZ),

f) Katonai Légügyi Hatósági Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: KLHKSZ),

g) Baleseti Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: BKSZ),

h) HM Infrastrukturális Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: HM IKSZ),

i) HM Határforgalmi Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: HM HKSZ),

j) HM Tűzvizsgálati Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: HM TKSZ),

k) Riasztó-értesítő Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: RÉKSZ),

l) Speciális Objektumok Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: SOKSZ),

m) Múzeumi Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: MKSZ) és

n) HM VRR Készenléti Szolgálat (a továbbiakban együtt: HM VRRKSZ).

5. §2 A Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) a Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) és az alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek készenléti és ügyeleti szolgálatainak létrehozásával és ellátásával összefüggő követelményeket – különösen a szolgálat megnevezését, rendeltetését, feladatait, eligazítását, felkészülésének rendjét, más szolgálatokkal történő együttműködését, tartózkodási helyét, szolgálati helyre történő beérkezésének rendjét – a jelen utasításhoz kapcsolódóan, saját hatáskörében állapítja meg.

6. § A KNBSZ főigazgatója a KNBSZ ügyeleti és készenléti szolgálatainak létrehozásával és ellátásával összefüggő követelményeket – különösen a szolgálat megnevezését, rendeltetését, feladatait, eligazítását, felkészülésének rendjét, más szolgálatokkal történő együttműködését, tartózkodási helyét, szolgálati helyre történő beérkezésének rendjét – a jelen utasításhoz kapcsolódóan, saját hatáskörében állapítja meg.

7. § (1)3 A miniszter, a HM parlamenti államtitkár (a továbbiakban: HM PÁT), a HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT), a HM védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkár (a továbbiakban: HM VSHFÁT), a HM sportért felelős államtitkár (a továbbiakban: HM SFÁT), a HM katonai nemzetbiztonság irányításáért felelős államtitkár, a helyettes államtitkárok, a HVKF, a Miniszteri Kabinet kabinetfőnöke, valamint a HM Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló HM utasítás szerinti HM önálló szervezeti egységek vezetői által kijelölt ügyintézők vagy ügyeleti szolgálatok munkanapokon a hivatali munkaidő utolsó órájában tájékoztatják a HM Ü-t a bekezdésben meghatározott vezetők munkaidőn túli elérhetőségéről.

(2)4 Az ügyeleti és készenléti szolgálatok szervezéséért felelős HM önálló szervezeti egységek, HM szervezetek vezetői, továbbá a HM Ü, a HM HOT és HM VCS vonatkozásában a HM KÁT szolgálati intézkedésben szabályozzák az alárendeltségükben működtetett szolgálatok feladatát, rendeltetését, hatáskörét, kötelmeit, a váltás- és más szolgálatokkal történő együttműködés rendjét, a személyi és tárgyi feltételek biztosítását, továbbá a laktanyán kívüli készenléti szolgálatok tekintetében a beérkezési kötelezettség normaidejét.

(3) A szervezetek vezetői saját hatáskörben szabályozzák alárendeltjeik szolgálatellátását, felügyeletét és egymás közötti kapcsolattartásuk rendjét.

(4) A HM, az MH és a KNBSZ vezető ügyeleti szolgálatai folyamatosan tájékoztatják egymást a jelen utasítás hatálya alá tartozó, hatáskörükbe és illetékességükbe tartozó ügyekről.

4. HM Ügyelet

8. § (1) A Honvédelmi Ágazati Válságkezelő Rendszer (a továbbiakban: HÁVR) békeidőben is állandó jelleggel ügyeleti szolgálatként működő eleme a HM Ü.

(2) A HM Ü rendeltetését és feladatait önálló HM utasítás határozza meg.

(3)5

(4) A szolgálatot folyamatos ügyeleti szolgálat ellátására szervezett beosztáshoz kapcsolódó szolgálati rendben az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (a továbbiakban: MH BHD) állományába tartozó hivatásos vagy szerződéses katona látja el.

5. HM Honvédelmi Operatív Törzs

9. § (1) A HÁVR ideiglenes ügyeleti szolgálatként működő eleme a HM HOT, mely működése időszakában a HÁVR központi irányító szerve.

(2) A HM HOT rendeltetését és feladatait a Honvédelmi Ágazati Válságkezelő Rendszer bevezetéséről, valamint az annak részét képező HM Válságreagáló Rendszer részletes működtetésével kapcsolatos egyes feladatokról szóló HM utasítás határozza meg.

(3) A HM kormánytisztviselői részére a (2) bekezdésben foglalt feladatok teljesítése érdekében a kormányzati igazgatásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően a HM Közszolgálati Szabályzatában meghatározottak szerint ügyelet rendelhető el.

6. HM Válságkezelő Csoport

10. § (1) A HÁVR ideiglenes ügyeleti szolgálatként működtethető eleme a HM VCS, mely működésének időszakában válságkezeléshez kapcsolódó célfeladatokat lát el.

(2) A HM VCS rendeltetését és feladatait a Honvédelmi Ágazati Válságkezelő Rendszer bevezetéséről, valamint az annak részét képező HM Válságreagáló Rendszer részletes működtetésével kapcsolatos egyes feladatokról szóló HM utasítás határozza meg.

(3) A HM kormánytisztviselői részére a (2) bekezdésben foglalt feladatok teljesítése érdekében a kormányzati igazgatásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően a HM Közszolgálati Szabályzatában meghatározottak szerint ügyelet rendelhető el.

7. Szervezeti Készenléti Szolgálat

11. § (1) A HM szervezeteknél működő SZKSZ rendeltetése a HM szervezet vezetőjének távollétében a HM szervezetet érintő kérdésekben a döntéshozatal és a szükséges intézkedések megtétele.

(2) Az SZKSZ-be HM szervezetenként egy fő a HM szervezet vezetői állományából, heti váltással kerül kijelölésre.

(3) Az érintett HM szervezetek szolgálatvezénylést készítenek, amelyeket a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig megküldenek a HM Ü működtetéséért felelős szerv részére.

8.6

12. §

9. Nyomozótiszti Készenléti Szolgálat

13. § (1) A HM-ben és a HM szervezeteknél a nyomozótiszti készenléti szolgálatot heti váltással egy fő nyomozótiszt látja el, a következők szerint:

a) a HM-ben a készenléti szolgálatot ellátó nyomozótiszteket – HM Igazgatási és Jogi Képviseleti Főosztály (a továbbiakban: HM IJKF) állományából a főosztályvezető javaslatára – a HM KÁT határozatban jelöli ki, és vezényli a szolgálat ellátására,

b) a HM szervezeteknél a nyomozótiszteket az állományilletékes parancsnok, vezető jelöli ki, és vezényli a szolgálat ellátására.

(2) A készenléti szolgálatot ellátó nyomozótisztek folyamatos elérhetőségét az ügyeleti szolgálatok útján szolgálati telefon útján kell biztosítani.

(3) A szolgálat feladatát, az eligazítás, a felkészülés, valamint a nyomozótisztek rendszeres szakmai képzésének rendjét a HM IJKF főosztályvezetője határozza meg.

(4) A Nyomozótiszti Készenléti Szolgálat havi szolgálatvezénylésének egy példányát a HM IJKF a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig megküldi a HM Ü működtetéséért felelős szerv részére.

10. HM Sajtótájékoztatási Készenléti Szolgálat

14. § (1) A sajtónyilvánosság folyamatos – hivatali munkaidőn túli, szabad-, pihenő- és munkaszüneti napokon is történő – biztosítása érdekében a HM sajtófőnök közvetlen irányítása alatt működő kommunikációs szervezeti egység hivatásos vagy szerződéses katona, kormánytisztviselő, honvédelmi alkalmazott és munkavállaló szakállománya, továbbá az MH katonai szervezeteitől esetileg munkavégzésre a kommunikációs szervezeti egységhez vezényelt hivatásos- vagy szerződéseskatona-állományából egy fő, heti váltásban HM SKSZ-t lát el.

(2) A HM állományúakra vonatkozó havi szolgálatvezénylést a HM sajtófőnök hagyja jóvá.

(3) A HM sajtófőnök közvetlen irányítása alatt működő kommunikációs szervezeti egység MH BHD állományába tartozó szakállományra vonatkozó szolgálatvezénylés-javaslatot a HM sajtófőnök javaslatára az MH BHD parancsnoka hagyja jóvá.

(4) Az MH katonai szervezeteitől esetileg a HM sajtófőnök közvetlen irányítása alatt működő kommunikációs szervezeti egységhez munkavégzésre vezényelt hivatásos- és szerződéseskatona-állományra, honvédelmi alkalmazottra vonatkozó szolgálatvezénylés-javaslatot a HM sajtófőnök javaslatára a vezénylő MH katonai szervezet parancsnoka hagyja jóvá.

(5) A jóváhagyott, egységes iratba foglalt összesített szolgálatvezénylést a HM sajtófőnök a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig megküldi a HM Ü működtetéséért felelős szerve, valamint az MH BHD részére.

(6) A HM SKSZ-t ellátó állomány feladatait, az eligazítás és a felkészülés rendjét – a 7. § (2) bekezdése figyelembevételével, a HM sajtófőnök szakmai javaslata alapján – a HM Miniszteri Titkárság titkárságvezetője szolgálati intézkedésben határozza meg.

(7) A HM SKSZ-t ellátók a jelen utasítás hatálya alá tartozó tevékenységükben szakmailag közvetlenül a HM sajtófőnök alárendeltjei.

(8) A HM SKSZ-t ellátók hivatali munkaidőn túli kiértesítése a szolgálat ellátásához biztosított szolgálati mobiltelefonon keresztül történik. A HM sajtófőnök a kiértesítés érdekében a HM SKSZ által használt dedikált szolgálati telefon hívószámát a HM Ü részére biztosítja.

(9) A HM SKSZ-t ellátók a szakterületüket érintően az utasítás szerinti ügyeleti és készenléti szolgálatok bármelyikétől tájékoztatást kérhetnek.

(10) A HM kormánytisztviselője részére az (1) bekezdésben foglalt feladatok teljesítése érdekében a kormányzati igazgatásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően a HM Közszolgálati Szabályzatában meghatározottak szerint készenlét rendelhető el.

11. Légiközlekedési Balesetvizsgáló Készenléti Szolgálat

15. § (1) Az állami légijárművel bekövetkezett légiközlekedési balesetekkel és repülőeseményekkel kapcsolatos bejelentések vétele érdekében, valamint a szakmai vizsgálatok lefolytatásának megindítására az állami közlekedésbiztonsági szervnél LBKSZ működik.

(2) Az LBKSZ-t egyidejűleg három fő heti váltásban látja el. A szolgálatot a HM Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztály állományába tartozó, továbbá az oda vezényelt hivatásos vagy szerződéses állományú katona láthatja el.

(3) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket – különösen a szolgálat feladatait, a szolgálatot adó személyek eligazításának és felkészülésének rendjét, tartózkodási helyét, szolgálati helyre történő beérkezésének normaidejét – a HM KÁT Titkárság titkárságvezetője szolgálati intézkedésben határozza meg.

12. Katonai Légügyi Hatósági Készenléti Szolgálat

16. § (1) A katonai légügyi hatóság kijelöléséről szóló kormányrendeletben foglaltakra figyelemmel, az állami légijárművel bekövetkezett légiközlekedési balesetekkel és repülőeseményekkel kapcsolatos azonnali intézkedések megtétele érdekében, valamint a közigazgatási hatósági eljárás megindítására a katonai légügyi hatósági feladatok ellátására kijelölt szervnél KLHKSZ működik.

(2) A KLHKSZ-t egyidejűleg három fő heti váltásban látja el. A szolgálatot a HM Állami Légügyi Főosztály (a továbbiakban: HM ÁLF) állományába tartozó, továbbá az oda vezényelt hivatásos és szerződéses állományú katona vagy HM állományú kormánytisztviselő láthatja el.

(3) A HM ÁLF kormánytisztviselője részére az (1) bekezdésben foglalt feladatok teljesítése érdekében a kormányzati igazgatásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően a HM Közszolgálati Szabályzatában meghatározottak szerint készenlét rendelhető el.

(4) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket – különösen a szolgálat feladatait, a szolgálatot adó személyek eligazításának és felkészülésének rendjét, tartózkodási helyét, szolgálati helyre történő beérkezésének normaidejét – a HM ÁLF főosztályvezetője szolgálati intézkedésben határozza meg.

13. Baleseti Készenléti Szolgálat

17. § (1) A munkavédelemről szóló törvény alapján a közúti balesetek kivételével a HM illetékességi körében történt súlyos, valamint a kettőnél több személy sérülésével járó, továbbá a lövés vagy robbanás okozta balesetek eredményes, gyors kivizsgálása és a szükséges intézkedések megtétele érdekében a HM Hatósági Főosztály (a továbbiakban: HM HF) állományából két fő heti váltással BKSZ-t lát el.

(2) A BKSZ közvetlenül a HM HF főosztályvezetőjének van alárendelve. Az (1) bekezdés szerinti baleseti események esetén a HM Ü és a BKSZ kölcsönösen tájékoztatja egymást. A vizsgálat megkezdéséről és a helyszíni szemle befejezéséről a BKSZ tájékoztatást ad a HM Ü-nek.

(3) A készenléti szolgálatot ellátókat – a HM HF főosztályvezetőjének javaslatára – a HM JIHÁT jelöli ki, és a HM HF főosztályvezetője vezényli szolgálatba.

(4) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket a HM HF főosztályvezetője – a 7. § (2) bekezdése figyelembevételével – szolgálati intézkedésben határozza meg.

(5)7 A BKSZ havi szolgálatvezénylésének egy példányát a szolgálatot szervező HM önálló szervezeti egység a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig megküldik a HM Ü működtetéséért felelős szerv részére.

14. HM Infrastrukturális Készenléti Szolgálat

18. § (1) A HM vagyonkezelésében lévő ingatlanok folyamatos és megbízható üzemeltetésének biztosítására az egyes elhelyezési feladatok végrehajtásának rendjéről szóló HM utasításban megjelölt Szolgáltatási Szerződés hatálya alá tartozó ingatlant használó katonai szervezetek által telefonon, munkaidőn túl kezdeményezett értékhatár feletti, azonnali üzemzavar-elhárítási igények elbírálása érdekében a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) főigazgatójának alárendeltségében a HM IKSZ jár el.

(2) A HM IKSZ szolgálati elöljárója a HM VGH főigazgatója.

(3) A HM IKSZ-t a HM VGH Ingatlankezelési Igazgatóság állományából kijelölt egy fő heti váltással látja el. A szolgálatot adók névjegyzékét és vezénylését a HM VGH főigazgatója hagyja jóvá.

(4) A HM IKSZ-t ellátók hivatali munkaidőn túli kiértesítése a szolgálat ellátásához biztosított szolgálati mobiltelefonon keresztül történik. A HM IKSZ-t ellátók a kiértesítés érdekében a szolgálati mobiltelefonszámot a HM Ü részére biztosítják.

(5) A HM IKSZ havi szolgálatvezénylésének egy példányát a szolgálatot szervező szervezet a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig megküldi a HM Ü működtetéséért felelős szerv részére.

15. HM Határforgalmi Készenléti Szolgálat

19. § (1) Az ideiglenes határnyitással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló HM utasításban, valamint a határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének előkészítéséről szóló HM utasításban meghatározott, hivatali munkaidőn túl végrehajtandó ideiglenes határnyitásokkal technikai engedélyezéssel kapcsolatos feladatokat a HM VGH alárendeltségében működő HM HKSZ végzi.

(2) A HM HKSZ szolgálati elöljárója a HM VGH főigazgatója.

(3) A HM HKSZ-t a HM VGH Nemzetközi Igazgatóság, Vám, Jövedéki és Határforgalmi Osztály állományából kijelölt egy fő heti váltással látja el. A szolgálatot adók névjegyzékét és vezénylését a HM VGH főigazgatója hagyja jóvá.

(4) A HM HKSZ-t ellátók hivatali munkaidőn túli kiértesítése a szolgálat ellátásához biztosított szolgálati mobiltelefonon keresztül történik. A HM HKSZ-t ellátók a kiértesítés érdekében a szolgálati mobiltelefonszámot a HM Ü részére biztosítják.

(5) A HM HKSZ havi szolgálatvezénylésének egy példányát a szolgálatot szervező szervezet a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig megküldik a HM Ü működtetéséért felelős szerv részére.

16. HM Tűzvizsgálati Készenléti Szolgálat

20. § (1) A tűzesetek vizsgálatára vonatkozó eljárási szabályokról szóló kormányrendelet, a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló kormányrendelet, valamint a tűzesetek vizsgálatára vonatkozó szabályokról szóló BM rendelet alapján a honvédelmi szervezeteknél bekövetkezett tűzesetek tűzvizsgálati eljárásai azonnali megkezdésének személyi és tárgyi feltételei biztosítása érdekében a HM HF-nél heti váltással két fő TKSZ-t lát el.

(2) A HM TKSZ közvetlenül a HM HF főosztályvezetőjének van alárendelve. Tűzeset bekövetkeztekor a HM Ü és a HM TKSZ tájékoztatja egymást. A vizsgálat megkezdéséről és a helyszíni szemle befejezéséről a HM TKSZ tájékoztatást ad a HM Ü-nek.

(3) A készenléti szolgálatot ellátókat – a HM HF főosztályvezetőjének javaslatára – a HM JIHÁT jelöli ki, és a HM HF főosztályvezetője vezényli szolgálatba.

(4) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket a HM HF főosztályvezetője – a 7. § (2) bekezdése figyelembevételével – szolgálati intézkedésben határozza meg.

(5)8 A HM TKSZ havi szolgálatvezénylésének egy példányát a szolgálatot szervező HM önálló szervezeti egység a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig megküldi a HM Ü működtetéséért felelős szerv részére.

17. Riasztó-értesítő Készenléti Szolgálat

21. § (1) A HM meghatározott állományának riasztása, kiértesítése, továbbá egyéb riasztási feladatok végrehajtása érdekében a HM Tervezési és Koordinációs Főosztályon, a HM Védelempolitikai Főosztályon, a HM Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztályon, a HM Jogi Főosztályon és a HM Védelmi Igazgatási Főosztályon (a továbbiakban: HM VIF) egy-egy fő RÉKSZ-et lát el.

(2)9 A szolgálatot elláthatja az (1) bekezdésben felsorolt HM szervezeti egységek állományába tartozó, továbbá oda vezényelt hivatásos vagy szerződéses állományú katona.

(3) A szolgálat feladatát, az eligazítás és felkészülés rendjét a 7. § (2) bekezdése szerint az illetékes főosztályvezető szolgálati intézkedésben szabályozza.

(4) Az érintett HM önálló szervezeti egység saját állománya vonatkozásában havi szolgálatvezénylést készít, mely egyben a vezényelt állomány vonatkozásában szolgálatvezénylés javaslat. Ezt a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig megküldi a HM Ü működtetéséért felelős szerv, valamint a vezénylő MH szervezet részére.

(5) A szolgálatot ellátó állomány névjegyzékét, valamint a havi szolgálatvezénylést a HM állományúak vonatkozásában az érintett főosztályvezető vagy titkárságvezető, az MH állományúak vonatkozásában az érintett főosztályvezető vagy titkárságvezető javaslata alapján a vezénylő MH szervezet parancsnoka hagyja jóvá.

(6)10 HM szinten a RÉKSZ-el rendelkező főosztályok kapcsolattartóinak évente egy alkalommal végrehajtandó központi felkészítéséért és a RÉKSZ-ek által alkalmazott riasztási rend naprakészen tartásáért a HM VIF felelős.

18. Speciális Objektumok Készenléti Szolgálat

22. § (1) A HM VIF-en működő SOKSZ rendeltetése a Honvédelmi Tanács és a Kormány speciális működési feltételeinek biztosításával kapcsolatos feladatok ellátása a speciális működési helyszíneken.

(2) A SOKSZ-ot a HM VIF Speciális Objektumok és Létfontosságú Infrastruktúra Osztály állományából egy fő hivatásos vagy szerződéses állományú katona heti váltásban látja el.

(3) A SOKSZ riasztása a HM Ü által szolgálati telefonon keresztül történik.

(4) A SOKSZ ellátásával kapcsolatos követelményeket – különösen a SOKSZ feladatait, a SOKSZ-ot ellátó személyek vezénylésének, felkészülésének, eligazításának rendjét és a szolgálatteljesítési helyre történő beérkezésének normaidejét – a HM VIF főosztályvezetője szolgálati intézkedésben szabályozza.

(5)11 A HM VIF a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig havi szolgálatvezénylést készít.

19. Múzeumi Készenléti Szolgálat

23. § (1) A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (a továbbiakban: HM HIM) keretein belül a Hadtörténeti Múzeum (a továbbiakban: Múzeum) szakfeladatainak ellátására, valamint a Múzeum kiállításainak állagmegóvására és felügyeletére MKSZ működik egy fővel.

(2) Az MKSZ a HM HIM állományából kerül kijelölésre, és feladatát heti váltásban látja el.

(3) Az MKSZ ellátásával összefüggő követelményeket – különösen annak feladatait, a szolgálatot adó személyek eligazításának, felkészülésének rendjét, tartózkodási helyét, szolgálati helyre történő beérkezésének normaidejét – a HM HIM parancsnoka szolgálati intézkedésben szabályozza.

(4) A HM HIM havi szolgálatvezénylést készít, amelyet a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjáig megküld a HM Ü működtetéséért felelős szerv részére.

20. HM Válságreagáló Rendszer Készenléti Szolgálat

24. § (1) A honvédelmi szervezetek feladat- és hatáskörébe tartozó válságkezelési és katasztrófavédelmi feladatok során szükséges felső szintű döntések és szabályzók előkészítése, azok végrehajtásának irányítása, az ágazat, különösen az MH képességei alkalmazásának vagy felhasználásának tervezése, és összehangolása, valamint a szövetségesi és nemzetközi kötelezettségekből fakadó feladatok végrehajtásával összefüggő döntéshozatali eljárásrendekhez igazodó, ágazati szintű stratégiai szakmai feladatok végrehajtása megkezdése érdekében HM VRRKSZ működik.

(2) HM VRRKSZ-t lát el a 9. § (1) bekezdése szerinti HM HOT ideiglenesen működő ügyeleti szolgálat első váltásának állománya, biztosítva ezzel a HM HOT aktivizálása esetén szükséges feladatainak meghatározott normaidőn belüli megkezdését.

(3)12 A HM VRRKSZ laktanyán kívüli készenléti szolgálatot heti váltásban legfeljebb tizenöt fő látja el.

(4)13 A HM VRRKSZ feladatát, a személyi állománya eligazításának és felkészülésének rendjét a 7. § (2) bekezdése figyelembevételével a HM KÁT szolgálati intézkedésben szabályozza.

(5) A szolgálatot elláthatja a HM és az MH állományába tartozó hivatásos és szerződéses katona, továbbá HM állományú kormánytisztviselő.

(6) A HM kormánytisztviselője részére az (1) bekezdésben foglalt feladatok teljesítése érdekében a kormányzati igazgatásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően a HM Közszolgálati Szabályzatában meghatározottak szerint készenlét rendelhető el.

(7)14 A HM VRRKSZ mellett a HÁVR-t támogató HM-I ügyviteli és informatikai, továbbá a HVK HM HOT összekötői feladatok készenléti szolgálattal történő ellátását az 5. § alapján a HVKF szabályozza.

(8) A HM KÁT, valamint a szolgálatellátásban érintett HM szervezet és MH katonai szervezet vezetője alárendeltsége vonatkozásában kijelöli a szolgálatba vezényelhető állományt.

(9)15 A HM VIF az érintett HM önálló szervezeti egységek, HM szervezetek, honvédségi szervezetek által a tárgyhónapot megelőző hónap 15. napjáig részére megküldött szolgálatvezénylések alapján, havonta egységes iratba foglalt összesített szolgálatvezénylést készít a HM VRRKSZ-ről, továbbá a HM HOT működését támogató készenléti szolgálatokról, melyet a HM KÁT ad ki. A hóközi szolgálat-módosításokat a vezénylő szervezetek a HM VIF részére küldik meg. A hóközi szolgálat-módosításokat a HM VIF főosztályvezető kiadmányozza. A havi vezénylési időszak végén a HM KÁT által kiadásra kerül a tényleges tárgyhavi szolgálatellátást tartalmazó, egységes iratba foglalt összesített szolgálatvezénylés, melynek a HM-re vonatkozó kivonati példánya megküldésre kerül a HM személyügyi feladatokat ellátó önálló szervezeti egysége részére.

21. Záró rendelkezések

25. § Ez az utasítás 2021. augusztus 2-án lép hatályba.

26. §16

27. §17

28. §18

1

A 4. § b) pontját a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 18. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

Az 5. § a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 17. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 7. § (1) bekezdése a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 14. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. § (2) bekezdése a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 14. §-ával megállapított szöveg.

5

A 8. § (3) bekezdését a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 18. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 8. alcímet (12. §-t) a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 18. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 17. § (5) bekezdése a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 17. § b) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 20. § (5) bekezdése a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 17. § b) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 21. § (2) bekezdése a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 17. § c) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 21. § (6) bekezdése a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 17. § d) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 22. § (5) bekezdése a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 15. §-ával megállapított szöveg.

12

A 24. § (3) bekezdése a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 16. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 24. § (4) bekezdése a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 16. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 24. § (7) bekezdése a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 17. § f) és g) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 24. § (9) bekezdése a 61/2023. (XII. 21.) HM utasítás 16. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 26. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

17

A 27. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

18

A 28. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére