• Tartalom

364/2021. (VI. 29.) Korm. rendelet

364/2021. (VI. 29.) Korm. rendelet

az állami fenntartásban álló egyes egészségügyi intézményeket érintő hűtés- és fűtéskorszerűsítési beruházások elvégzésére vonatkozó szerv kijelöléséről1

2021.06.30.

A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya a Megújuló kórházak 2020. Program keretében az állami fenntartásban álló, az 1. mellékletben meghatározott egészségügyi intézményekben energiahatékonysági szolgáltatási konstrukció keretében történő hűtés- és fűtéskorszerűsítési beruházásokra terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában energiahatékonysági szolgáltatási konstrukció: az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 1. § 7. pontja szerinti energiahatékonyság-alapú szerződés keretében megvalósuló hűtés-, fűtéskorszerűsítési megoldás.

2. A miniszter feladatai

3. § (1) Az egészségügyért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) gondoskodik az 1. § szerinti hűtés- és fűtéskorszerűsítési beruházások határidőben történő és az életciklusköltségek alapján meghatározott költséghatékony megvalósításáról, valamint a beruházások megvalósítása során a közpénzek hatékony felhasználásának átláthatóságáról és nyilvános ellenőrzésének biztosításáról.

(2) A miniszter az (1) bekezdés szerinti feladatait a Magyar Állam 100%-os tulajdonában álló energiahatékonysági szolgáltató, a NEG Nemzeti Energiagazdálkodási Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: Társaság) bevonásával látja el.

4. § A miniszter

a) figyelemmel kíséri az 1. § szerinti hűtés- és fűtéskorszerűsítési beruházások megvalósítását,

b) a korszerűsítés megvalósulását követően a megtérülési idő végéig gondoskodik a Társaság részére fizetett szolgáltatási díjnak az egészségügyi intézmények költségvetésébe történő betervezéséről.

3. A Társaság feladatai

5. § A Társaság az 1. melléklet szerinti egészségügyi intézményekben megvalósítandó hűtés- és fűtéskorszerűsítési beruházások tekintetében kizárólagos joggal

a) ellátja, illetve koordinálja a hűtés- és fűtéskorszerűsítési beruházás megvalósíthatóságával kapcsolatos előkészítési feladatokat, amelyek keretében energiahatékonysági felmérést készít, fenntartási és üzemeltetési modellt dolgoz ki, beruházási tervet készít, költség- és időkalkulációt készít, helyszínvizsgálatot folytat le, beruházási programot készít,

b) ellátja, illetve koordinálja a hűtés- és fűtéskorszerűsítési beruházás generáltervezésének teljes körű, minden szakágra kiterjedő tervezési tevékenységét,

c) ellátja, illetve koordinálja a hűtés- és fűtéskorszerűsítési beruházás generálkivitelezésének teljes körű kivitelezési feladatait az a) pont szerint elkészített energiahatékonysági felmérés alapján megtérülőnek minősített és a miniszter által kijelölt egészségügyi intézményekben,

d) végzi az energiahatékonyság-alapú szerződés kötelezettjeként, azaz energiahatékonysági szolgáltatóként tevékenységét az a) pont szerint elkészített energiahatékonysági felmérés alapján megtérülőnek minősített és a miniszter által kijelölt egészségügyi intézményekben.

4. A hűtés- és fűtéskorszerűsítési megoldásokra vonatkozó szabályok

6. § (1) Az 1. § szerinti hűtés- és fűtéskorszerűsítési megoldások esetén az egészségügyi intézmény mint megrendelő a Társasággal a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény, továbbá az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény rendelkezéseivel összhangban energiahatékonysági szolgáltatási konstrukcióban szerződést köt a teljes körű tevékenység ellátására.

(2) Az (1) bekezdés szerinti szerződés tartalmazza különösen a Társaság feladatait, jogait és kötelezettségeit.

7. § Az e rendelet szerinti hűtés- és fűtéskorszerűsítéssel érintett egészségügyi intézmények körét az 1. melléklet határozza meg.

5. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 364/2021. (VI. 29.) Korm. rendelethez

Energiahatékonysági szolgáltatási konstrukció keretében megvalósuló hűtés- és fűtéskorszerűsítéssel érintett egészségügyi intézmények köre

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház valamennyi telephelye
1

A rendeletet a 128/2024. (VI. 17.) Korm. rendelet 32. §-a hatályon kívül helyezte 2024. június 18. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére